شرح آزمایش :
ابتدا ورقه های پوست پیاز قرمز را توسط تیغ بسیتوری برش داده وبدون اینکه که بافتهای اپیدرم پیاز روی هم بیفتد توسط یک پنس آن را داخل معمولی که با ساکاروز مخلوط شده است قرار می دهیم که این کار را به منظور کوچک شدن حجم واکوئل انجام میدهیم . سپس فلس پیاز را برداشته و به دقت آن را بر روی لام گذاشته وبا استفاده ازمحلول ساکاروزی که روی آن ریخته شده روی لامل قرار داده ونمونه مورد نظر را مشاهده می کنیم .
گزارش کار آزمایشگاه گیاهشناسی
نام گروه : رشته تحصیلی : جلسه : اول
نام خانوادگی : تاریخ :
موضوع آزمایش : طرز کار با میکروسکوپ ساعت گروه : 6-4:30
ابتدا سیم میکروسکوپ را از دور یا یه باز می کنیم
لامپ میکروسکوپ را روشن می کنیم
در حالی که لنز میکروسکوپ را بر روی شماره 4 باشد به داخل میکروسکوپ نگاه می کنیم و با یک دست ماکرومتر را آرام آرام حرکت می دهید تا صفحه استیح بالا بیاید و نمونه ای مشاهده می شود که در صورتی که صفحه استیح به بالاترین حد خود رسید نمونه مشاهده نشد دوباره این مسیر را آرام آرام بر می گردیم تا بالاخره نمونه پیدا شود .
در صورت مشاهده با لنز شماره 4 لنز را آرام بر روی شماره 10 می گذاریم و فقط به میکرومتر دست می زنیم
درصورت مشاهده با لنز 10 روی لنز 4 می آوریم و فقط به میکرومتر دست می زنیم
بستن میکروسکوپ : لامپ میکروسکوپ راخاموش کنید از برق جدا کنید و سیم را دور پایه می پیچید وانتهای آن را با استیح مهار می کنید . چک می کنیم که حتما لنز روی شماره 4 باشد .
اسلاید راجدا کرده و کنار سکوی می گذارید وچشی ها را بر می گردانید و پیچ آن را سفت می کنیم .
ابتدا سیم میکروسکوپ را از دور پایه آن باز می کنیم و به جریان برق وصل میکنیم و لامپ را روشن می کنیم سپس اسلاید آماده را در زیر میکروسکوپ گذاشته و آن را با گیرنده مهار می کنیم و میکروسکوپ را بر روی لنز شماره 4 میگذاریم و با استفاده از ماکرومتر صفحه استیج را بالا و پایین می کنیم تا نمونه مشاهده شود درصورتی که نمونه مشاهده نشد دوباره این مسیر را ادامه می دهیم تا نمونه مشاهده گردد.
نمونه مشاهده شده در زیرمیکروسکوپ به شرح زیر است
گزارش کار آزمایشگاه گیاهشناسی
نام گروه : رشته تحصیلی : جلسه :
نام خانوادگی : تاریخ :
موضوع آزمایش : ساعت گروه : 7-5
شرح آزمایش:
1- meristematic : سلولهای این بافت مرتب می شوند و به توده سلولی قبل اضافه می شوند . این بافت باعث رشد گیاه می شود .
2- بافت پارانیشم (pearnchiyma tissues ): یکی از مهمترین بافتهای موجود در گیاه است که این بافت انواع زیادی دارد و بافت هر تیمی متفاوت است . سلولهای بافت هرتیم فشرده وهسته مشخص دارند ولی فضای بین سلولی( mea) ندارند .
3- بافت پوششی ( protective tissues ) بافتی است که وظیفه حفاظت را بر عهده دارد .
4- بافت استحکامی ( skeletal tissues ) : در بین بافت سلولهایی وجود دارد که از استحکام زیادی برخوردارند و دیواره کلفتی دارند مثل بافت چوبی .
5- بافت ترشحی ( secretor y tissues ): وظیفه ترشح یا ذخیره مواد مترشحه را بر عهده دارد .
6- بافتهای هدایت کننده ( conductive tissues ) : وظیفه هدایت و انتقال موارد را بر عهده دارند
7- پارانشیم ذخیره ای ( strong nchyma ) حاوی نشاسته است .
8- کلرانشیم ( chlore nechyma ) : : معادل کلروپلاست کلروفیلی است . کلروپلاست در خود کلروفیل ذخیره است .
آئرانشیم ( Aeranchyma ) : هوای داخل این بافت می شود که این بافت سبک باشد که این بافت در گیاهان آبزی وجود دارد مثل نیلوفر آبی .
بافت استحکامی (collenchuyma ) : کلانشیم بافتی است زنده با دیواره ضخیم سلولزی . این بافت در قسمتهای جوان گیاه به وجود می آید چون دیواره آن سلولزی است .انعطاف پذیری بالایی دارد همگام با رشد انداماین بافت هم رشد می کند . به این ترتیب که کش می آید .دیگرهم به حالت اول بر نمی گردد ( یعنی حالت الاستیته دارد ) این بافت میتواند کلروپلاست هم داشته باشد هر چه این بافت افزایش پیدا کنددیواره آن ضخیم تر می شود به طوری که درنهایت می تواند به اسکلرانشیم هم تبدیل شود. بر اساس ضخیم شدن دیواره این بافت به چهار قسمت تقسیم می شود .
collen chyma
کلانشیم زاویه ای angular collenchyma
کلانشیم گرد ، حلقوی collenchyma annular orcircular
کلانشیم تیغه ای collenchyma lamellar
کلانشیم حفره ای lacunar collenchyma
یک بافت پارانشیم را در نظر میگیریم . این بافت می خواهد تبدیل به کلانشیم زاویه ای شود .اگر این سلولها بخواهند ضخیم بشوند به صورت زاویه ای ضخیم می شوند . این سلولها mea ندارند .
دراین بافت سلولز بر روی دیواره ها به صورت یکنواخت رسوب می کند . در این بافت mea ها نیز پر می شوند .
استحکام این بافت ازهمه بیشتر است .
سلولی که دیواره را ضخیم کرده بیشتر درمجاورت mea قرار دارند .
دراین بافت فقط آن بخشهایی که در مجاورت mea ها قرار دارند ضخیم می شوند . حالت تغییر به سلولها نمی دهند و mea ها نیز پرنمی شوند و استحکام این بافت ازهمه کمتر است چون mea ها پر شده اند .
گزارش کار آزمایشگاه گیاهشناسی
نام گروه : رشته تحصیلی : جلسه :
نام خانوادگی : تاریخ :
موضوع آزمایش : ساعت گروه : 7-5
ابتدا سیم میکروسکوپ را ازدور آن باز می کنیم و به جریان برق متصل کنیم و لامپ را روشن می کنیم . اسلاید آماده را که ریشه یک گیاه تک لپه است را در زیر میکروسکوپ آن را تنظیم کرده تا نمونه رویت شده در زیر میکروسکوپ دارای ناحیه stele و cortex است که هر کدام از این ناحیه ها دارای بافتهایی هستند که به شرح زیر می باشد .
epidermis(trichoblast , root hair)
hypodermis
cortex paramchyma
endodermis(cas parian strips, passage cells)
stele
pericycle xylem polyarch
vas cularbundles phloem protoxylem
pith parenchyma meta xylem
cortex دارای 4 بافت است که اولین بافت آن spidermis نام دارد که خارجی ترین بافت سلولی است و شامل یک ردیف سلول است . بعضی از سلولهای اپیدرم دارای تار کشنده اند . آن دسته از سلولهای اپیدمی که تولید تار کشنده می کنند trichoblast نامیده می شوند .
لایه زیر epidermis که چند ردیف سلولی است hypodermis نامیده می شود. سلولهای این بافت متراکم اند وmea یعنی فضای بین سلولی ندارند . hypodermis , epidermis هر دو جز بافتهای پوششی اند و نقش آنها حفاظت از بافتهای داخلی ریشه است . لایه بعدی که در زیر hypodermis قرار دارد cartex parenchyma نامیده می شود این بافت می تواند ساده (simple parenchyma ) و یا ذخیره ای storage parenchyma ) باشد . پارانشیم یک بافت پرکننده است که این سلولها نیز mea ندارند . بافتی که در زیر پارانشیم قرار دارد و داخلی ترین بافت لایه cortex می باشد endodermis نامیده می شود که سلولهای این بافت ورم کرده و بیضی شکل اند و همانند زنجیر بر هم متصل شده اند. طبق این تعاریفی که ازناحیه cortex داشتیم می توان گفت که cortex ناحیه ای است که از epidermis تا endodermis .
سلولهای بافت endoderm تغییراتی را به نام ژله ای شدن (gelification ) انجام می دهند . در اثر چوب پنبه ای شدن دیواره نوارهایی غیرقابل نفوذ نسبت به آب ایجاد می شوند که نوارهای کاسپاری یا حلقه های کاسپاری به وجود می آورند این نوارها اجازه نمی دهند که آب وارد سلولها بشوند. همه سلولها این نوارهای کاسپاری را ندارند . آن دسته از سلولهای اندودرمی که نوارهای کاسپاری را به وجود نیاورده اند اصطلاحا passage cell یعنی سلولهای معبر نامیده می شوند که آب از این سلولها عبور می کنند stele دارای سه بافت است . اولین بافت در stele ریشه گیاهان تک لپه pericyle یا همان دایره محیطه است . بندهای بافت endodermis و pericyle بر روی هم نمی افتند بلکه به صورت آجر چینی قرار میگیرند . porcicyle لایه ای است ریشه زا که تولید ریشه فرعی می کند در حقیقت منشا ریشه فرعی به pericyle بر میگردد انشعابات ریشه درون زا است . ریشه فرعی اپیدرم ریشه اصلی را سوراخ نمی کند و در اطراف آن زخمهایی را ایجاد می کند و این زخمها راهی است برای ورودمیکروسکوپها . prioyle در ریشه فعال است در ساقه نیرمی تواند فعال باشد .
بافتی که پایین تر از pricyle قرار دارد vascular bundle می باشد که این بافت شامل آوندهای چوبی (xylem) و آوندهای آبکشی (phloem ) می باشد .
در ریشه دسته جات آوندی از یکدیگر جدا هستند . به گونه های کوچ قطر protoxylem و بر گزیم های بزرگ قطر metaxylem می گویند از طرفی protoxymes و metaxylens تشکیل Arch یا بازوهایی را می دهند .
گزارش کار آزمایشگاه گیاهشناسی
نام گروه : رشته تحصیلی : جلسه :
نام خانوادگی : تاریخ :
موضوع آزمایش : مشاهده ریشه گیاه تک لپه II ساعت گروه : 7-5
شرح آزمایش :
ابتدا سیم میکروسکوپ را ازدور پایه آن باز می کنیم و آن را به جریان برق متصل می کنیم و لامپ را روشن می کنیم سپس اسلاید آماده راکه یک رشته گیاه دو لپه است را در زیر میکروسکوپ بر روی صفحه استیج گذاشته و آن را پاکیزه میکنیم و آن را بر روی لنز شماره 4 می گذاریم سپس با پیچهای میکرومتر و ماکرومتر آن را تنظیم می کنیم تا نمونه مورد نظر رویت شود.
نمونه رویت شده در زیر میکروسکوپ دارای دو ناحیه cortex , stele است که هر کدام از این ناحیه ها دارای بافتهای زیرهستند که به شرح زیر می باشند .
cortex
epidermis (techoblast root hair)
hypodermis
cortex parenchyma(casparian strips,passage cells)
endodermis