آزمایش شماره 1
مواد و ابزار مورد نیاز:
üترازو
üمزور 100 سی سی
üالکل،اتر ویا نفت سفید به مقدار 70 سی سی
üسیمان
E سیمان یکی از اصلی ترین ترکیبات تشکیل دهنده بتن است ، به همین جهت میزان سیمان و ترکیب تشکیل دهنده آن نقش مهم و اساسیی در افزایش مقاومت و سلامت بتن دارد و به همین جهت دانستن خواص فیزیکی و شیمیایی سیمان برای ساخت بتن اهمیت پیدا می کند.
نحوه آزمایش: پس از توزین سیمان و جدا کردن 64gr سیمان آن را در داخل استوانه مدرجی که قبلا به میزان 70 c.c الکل داخل آن ریخته ایم می ریزم و سیمان و الکل را باهم مخلوط می کنیم تفاوت حجم حاصله از حجم الکل (70 سی سی) میزان حجم الکل را بدست می آوریم حال بادانستن جرم و حجم سیمان می توانیم به وسیله فرمول r=m/v وزن مخصوص نمومهً سیمان را بدست می
تعیین وزن مخصو ص سیمان
آزمایش شماره 2
مواد و ابزار مورد نیاز:
üترازو
üظرف استوانه ای CT13
کولیس
سیمان
نحوه آزمایش: ابتدا ابعاد(قطر و ارتفاع) استوانه را به وسیله کولیس اندازه گرفته و به وسیله آنها حجم استوانه را محاسبه می کنیم. سپس استوانه را به وسیله سیمان پر می کنیم حال به وسیله ترازو وزن مجموعه را بدست می آوریم و سپس با معلوم بودن وزن و حجم سیمان با تقسیم وزن بر حجم وزن واحد حجم سیمان (وزن حجمی) سیمان را بدست می آوریم.
M باید توجه شود که در این آزمایش از وزن استوانه صرف نظر شده در غیر اینصورت می توانستیم وزن استوانه خالی را بدست آوردیم و از وزن مجموع استوانه و سیمان کم کنیم.
r=m/v
نمونه برداری
آزمایش شماره 3
مواد و ابزار مورد نیاز:
üدستگاه سمپل اسلیتر (جعبه تقسیم)
مصالح سنگی (ماسه،شن)
برای آزمایش بر روی پاره ای از خواص مصالح سنگی مانند شکل، اندازه، بافت سطحی و میزان جذب آب مصالح نمونه انتخاب شده برای آزمایش باید جوابگوی مصالح در مقیاس کلی آن باشد یعنی مقیاس کوچکی از کل مصالح بوده تا بتوانیم نتایج حاصله را برای کل مصالح استفاده کنیم.
M باید توجه داشته باشیم که مصالح دپو شده دارای دانه بندی یکسانی نمی باشند و ذرات درشت تر در رو و مصالح ریزتر به زیر می روند برای همین منظور برای نمونه برداری از مصالح ، از قسمتهای مختلف آن نمونه برداری می شود.
نمونه برداری به دو روش انجام میشود که عبارتند از:
روش آزمایشگاهی
روش کارگاهی
نمونه برداری به روش کارگاهی :
روش نمونه برداری: مقداری ماسه را به عنوان نمونه انتخاب می کنیم و بر روی سطح صافی آن را پخش کرده و بصورت دایره ای درمی آوریم. سپس این دایره را به چهار قسمت تقسیم می کنیم و دو قسمت روبروی هم را برداشته و دو قسمت دیگر را کنار می گذاریم و مصالح باقیمانده را مجددا بصورت دایره در می آوریم و عمل بالا را تا جایی ادامه می دهیم که مقدار مصالح باقیمانده به اندازه میزان مصالح مورد نیاز برسد.
E مقدار 1800 گرم ماسه به وسیله ظرفی که قبلا وزن کرده ایم را به روش فوق نمونه برداری می کنیم تا به وسیله آن مدول نرمی ماسه را بدست آوریم.
نمونه برداری
ادامه آزمایش شماره 3
نمونه برداری به روش آزمایشگاهی :
روش نمونه برداری: مقداری شن بادامی شکسته را انتخاب می کنیم و سپس آن را در داخل دستگاه سمپل اسپلیتر (جعبه تقسیم) می ریزیم. این دستگاه از یکسری قیفهای دوطرفه تشکیل شده است که مصالح را به داخل ظرفهای موجود در زیر دستگاه هدایت می کند (این دو نمونه تقریبا هم وزن می باشند).
این آزمایش را برای نمونه شن نخودی نیز عینا تکرار می کنیم.
مواد و ابزار مورد نیاز:
üسری الک ها
üمصالح سنگی (ماسه،شن)
üترازو با دقت 1/0 گرم
üدستگاه Shaker
üگرمخانه Oven
نحوه آزمایش: ابتدا 5/1 کیلوگرم مصالح خشک را برمی داریم(حتما باید مصالح خشک باشد تا بتوانیم درصد موجود دانه ها را در کل مصالح به درستی تعیین کنیم) به همین جهت مصالح را به مدت 24 ساعت در داخل OVEN در دمای تقریبی 30 درجه سانتیگراد قرار می دهیم.
پس از خشک شدن مصالح الکهای مورد نیاز (با توجه به نوع مصالح و ریزی و درشتی مصالح) را انتخاب می کنیم و آنها را پس از تمیز کردن بترتیب پشت سرهم وصل می کنیم (بزرگترین الک از نظر قطر منافذ در بالا و ریزترین الک در پایین قرار می دهیم) و زیر آخرین الک نیز ته الک را قرار می دهیم .سپس مصالح را از بالا داخل الکها می ریزیم و سر الک را بر روی آن قرار می دهیم.
سپس سری الکها را بر روی دستگاه Shaker قرار می دهیم و سپس مدت زمان الک کردن (تکان دادن) را به وسیله عقربه دستگاه تنظیم می کنیم ( بین 5 تا 10 دقیقه که هرچه مصالح ریز دانه تر باشند این زمان بیشتر است) و آن را روشن می کنیم.
پس از پایان الک کردن و خاموش شدن دستگاه الکها را از هم جدا می کنیم و وزن تک تک آنها را حساب می کنیم و وزن الک خالی را از آن کم می کنیم.
نتایج بدست آمده از این آزمایش و نمودارهای دانه بندی به شکل زیر می باشند.
درصد جذب آب
آزمایش شماره 5
مواد و ابزار مورد نیاز:
üسری الک ها
üمصالح سنگی (ماسه،شن)
üترازو با دقت 1/0 گرم
üکاغذ خشک کن یا حوله
üگرمخانه Oven
وزن نمونه خشک - وزن نمونه اشباع با سطح خشک
نحوه آزمایش: مقداری شن نخودی را در داخل آب به مدت 24 ساعت قرار می دهیم پس از آن مصالح را از آب خارج می کنیم و سطح دانه ها را بلافاصله پس از خارج کردن از آب به وسیله حوله خشک می کنیم تا سطح دانه ها براق شود سپس 300 گرم از مصالح را وزن کرده و داخل ظرفی می ریزیم و داخل گرمخانه(OVEN) قرار می دهیم و به مدت 24 ساعت نیز در داخل OVEN و در دمای 110± 5°C قرار می دهیم و پس از این زمان مصالح را از داخل OVEN در آورده و مجددا آن را وزن می کنیم .سپس درصد جذب آب را از رابطه زیر محاسبه می کنیم:
وزن نمونه خشک
= درصد جذب آب
آزمایش فوق را عینا برای ماسه و شن بادامی انجام می دهیم که نتایج آن به شرح زیر است:
وزن نمونه اشباع
وزن نمونه خشک
درصد جذب آب
شن نخودی
300 gr
296.3 gr
1.25%
شن بادامی
55.9 gr
55.4 gr
0.9%
ماسه
تعیین وزن مخصوص ظاهری به روش پیکنومتر
آزمایش شماره 6
مواد و ابزار مورد نیاز:
üپیکنومتر
üمصالح سنگی (ماسه،شن)
üترازو با دقت 1/0 گرم
üکاغذ خشک کن یا حوله