شناخت ویژگیهای جغرافیایی شهر مشهد با جمعیتی در حدود دو میلیون نفر، بزرگترین شهرو مرکز استان خراسان رضوی محسوب میگردد.
این شهر بین کوه های بینالود و هزارمسجد واقع شده است و در 900 کیلومتری شرق تهران قرار دارد.
ویژگیهای معماری ساختمان اداری توسعه شهرداری مشهد در طراحی معماری ساختمان توسعه شهرداری مشهد، با توجه به هدف استقرار کلیه مدیریتهای عمومی شهرداری مشهد و به دلیل کمبود فضا در ساختمان موجود شهرداری، ساختمان توسعه شهرداری جهت توسعه و سرریز فعالیتهای اداری شهرداری مشهد و با در نظر گرفتن خصوصیات زیر، طراحی و اجرا گردیدهاست: سیستم باز اداری برای ایجاد انعطاف فضایی و تغییر پذیری چیدمان فضاها دسترسی روان مراجعین برای تسهیل در مراجعات فراوان مردمی به این ساختمان همچنین ساختمان جدید باید در ترکیب با ساختمان قدیمی، معرف مجموعه کالبدی واحد برای شهرداری مشهد باشد و به این منظور ساختمان با فرم آزاد در پلان، معرف دستاوردهای نوین معماری کشور و در تداوم بازوهای کشیده ساختمان قدیمی، به صورت شکل لوبیایی مقعر نسبت به ساختمان موجود، طراحی و اجرا شده است.
بعلاوه، چون شهرستان مشهد در منطقه ای قرار گرفته است که نیاز به انرژی گرمایی در آن زیاد میباشد، معماری این ساختمان به طور کلی و بیشتر برای پاسخگویی به این نیاز طراحی شده است.
پیشنهاد ایدههای صرفهجویی انرژی منطبق بر معماری شهر مشهد این ساختمان به منظور کسب هرچه بیشتر انرژی خورشید در فصول سرد، در راستای جغرافیایی شمال-جنوب ساخته شده و از جداره های خارجی ضلع جنوبی آن که بیشترین سهم را به نسبت سایر اضلاع به خود اختصاص میدهد در ساعات 9 صبح الی 3 بعد از ظهر قادر به کسب مقدار زیادی از انرژی تابشی خورشید میباشد.
از آنجا که باد غالب مشهد در جهت غرب-شرق میباشد، طول اضلاع ساختمان در جهت شرقی و غربی تا حد ممکن کاهش یافته اند و این ساختمان در زمستان در معرض کمترین اثر بادهای نامطلوب قرار دارد این ساختمان به منظور کاهش انتقال حرارت از جدارهای خارجی به گونه ای طراحی شدهاست که نسبت پوسته خارجی ساختمان به زیربنای مفید آن حتی الامکان حداقل باشد.
با توجه به طراحی کلی ساختمان و قوسی بودن آن، سطح جداره های نورگذر در اضلاع نامطلوب و سدر که شامل اضلاع شمالی ، شرقی و غربی هستند، بسیار کاهش یافته و این جداره در ضلع جنوبی برای کسب هر چه بیشتر انرژی بیشترین حالت را به خود اختصاص داده است.
پنجره ها دوجداره استاندارد با قاب آلومینیومی مجهز به سیستم ترمال بریک هستند و به منظور درزبندی فضای بین پنجره ها از عایق با روکش آلومینیوم استفاده شده است.
رنگ شیشه ها در قسمت خارجی تیره و در قسمت داخلی شفاف هستند که باعث نفوذ کمتر موج تابشی خورشید در تابستان خواهد شد.
به منظور کاهش بیشتر تابش نور خورشید از جداره های نورگذر به داخل ساختمان و همچنین با در نظر گرفتن زوایای تابش خورشید در اوقات گرم، در ضلع جنوبی از سایبان آلومینیومی استفاده شده و در اضلاع غربی و شرقی نیز با فرورفتگی جداره های نورگذر نسبت به جداره های غیر نورگذر باعث جلوگیری از تابش نور خورشید به داخل ساختمان شده است که این امر کاهش بار برودتی در فصل تابستان خواهد بود.
در این ساختمان با عایقکاری کامل بام و قراردادن اتاق مربوط به دستگاههای هواساز در بام که سطح نسبتا زیادی از پشت بام را به خود اختصاص داده است، از اتلاف انرژی گرمایی در اوقات سرد سال از بام و همچنین از گرم شدن ساختمان در اثر تابش خورشید در اوقات گرم سال تا حد ممکن جلوگیری شده است.
در جداره های داخلی و خارجی ساختمان از مصالح با اینرسی حرارتی زیاد استفاده نشده است که متناسب با استفاده منقطع از ساختمان میباشد.
جداره های خارجی ساختمان نیز به گونه ای عایقکاری شده اند که اینرسی حرارتی کمی برای ساختمان ایجاد کنند و در مجموع ساختمان از نظر وزن سطحی، سبک اجرا شده است بازشوها در این ساختمان مقابل هم قرار دارند تا در اوقات گرم سال بتوان از بازکردن آنها جهت استفاده از جریان طبیعی هوا و سرد کردن ساختمان استفاده کرد.
به منظور جلوگیری از نفوذ هوای سرد به ساختمان در فصول سرد از طریق دربهای ورودی، این دربهای به صورت دوتایی و با فاصله مناسب از هم اجرا شدهاند و برای درب سمت خارج، پرده هوا نیز پیش بینی شده است ویژگیهای تاسیسات ساختمان تاسیسات این ساختمان، شامل تاسیسات مکانیکی و الکتریکی، به گونه ای طراحی شده اند که بتوان با اعمال کنترل های لازم، در مصرف انرژی صرفه جویی های لازم را به عمل آورد.
سیستم سرمایش و گرمایش در این ساختمان مجهز به دستگاه های هوارسان به صورت تهویه مطبوع مرکزی و هماهنگ با کاربری و ساعت کاری فضاهای مختلف میباشند و کلیه تجهیزات کنترلی که در دستگاههای هوارسان این ساختمان نصب شده اند دارای حسگر دمای هوای خارج میباشند.
علاوه بر آن به دلیل مرکزی بودن این سیستم امکان نصب هرگونه تجهیزات کنترل مدرن بر روی آن میسر خواهد بود.
سیستم سرمایش و گرمایش در این ساختمان مجهز به دستگاه های هوارسان به صورت تهویه مطبوع مرکزی و هماهنگ با کاربری و ساعت کاری فضاهای مختلف میباشند و کلیه تجهیزات کنترلی که در دستگاههای هوارسان این ساختمان نصب شده اند دارای حسگر دمای هوای خارج میباشند.
برای سیستم آب مصرفی از بوسترپمپ با مکانیزم دور متغیر استفاده شده است و تابلو کنترل هوشمند این سیستم از مصرف بیهوده انرژی در روشن و خاموش شدن های زیاد پمپها در پیک باری این سیستم جلوگیری مینماید.
در سیستم آب گرم مرکزی از منابع ذخیره آب گرم کاملا عایقکاری شده مجهز به ترموستات کنترل دما، استفاده شده است.
بدنه کلیه دستگاههای هوارسان به صورت دو جداره و با عایق در نظر گرفته شده اند که بدین ترتیب اتلاف حرارتی بدنه دستگاه ها به حداقل ممکن رسیده است.
کلیه کانالهای هوارسانی رفت و برگشت و لوله های آب رسانی و تهویه مطبوع در داکتها، سقفهای کاذب و فضاهایی که به صورت نمایان اجرا شده اند، عایق کاری شده اند.
ویژگیهای اصلی ساختمان شهرداری شهر مشهدویژگیهای اصلی ساختمان شهرداری شهر مشهدمشخصهکمیتموقعیت جغرافیاییاستان خراسان رضوی، شهر مشهداقلیمبیابانی و نیمهبیابانیسال ساختشروع: آبان ماه 1383 – خاتمه: دی ماه 1385کاربریاداریزیربنای ساختمان7700 مترمربعکل انرژی مصرفی ساختمان (kWh/m2)0.18میزان انرژی مصرفی سالانه جهت گرمایش و آبگرم مصرفی ساختمان ( kWh/m2)0.14میزان انرژی مصرفی سالانه جهت سرمایش (kWh/m2)0.04ماههای گرم سالاردیبهشت الی مهر (6ماه)ماههای سرد سالآبان الی اسفند (6ماه)نوع سوخت جهت گرمایشگازنوع انرژی جهت سرمایشبرقنوع سیستم گرمایشهواسازنوع سیستم سرمایشهواسازنوع سیستم آب گرم مصرفیدیگ در موتورخانه چکیده مشخصات اقلیمی شهر مشهدچکیده مشخصات اقلیمی شهر مشهدویژگی اقلیم شهر مشهدمقادیر کمیطول جغرافیایی ( درجه شرقی)´38-°59عرض جغرافیایی ( درجه شمال)´16-°36ارتفاع از سطح دریا ( متر)970فشار هوای متوسط (میلی بار)900متوسط دمای سالانه ( C0)-متوسط دمای حداقل روزانه( C0)7متوسط دمای حداکثر روزانه( C0)21حداقل دمای هوا ( C0)10-حداکثر دمای هوا ( C0)37روزدرجات گرمایش ( بر اساس 18 C0)165روز درجات سرمایش( بر اساس 21 C0)130متوسط نسبت رطوبت (lbm water/ lbm dry air )55.25%متوسط سرعت باد ( m/s)25جهت باد غالبغرب به شرقمیانگین سالانه میزان تابش خورشید بر سطح افقی ( kwh/m2)-روزهای آفتابی سال/ ساعات آفتابی342 روزجمع بارندگی سالانه( میلیمتر)-