ضرورت مطالعه و طراحی ( کمی و کیفی ) :
مطالعات کمی :
شهرمقدس مشهدبه عنوان مهمترین قطب مذهبی کشوردرحال حاضرسالانه مورداستقبال خیل کثیرمسافران داخلی وخارجی قرارمی گیردکه پیش بینی می شود درسال 1400 این استقبال به سی میلیون نفر برسد.
مسلما فراهم آوردن امکانات وتجهیزات لازم جهت پاسخگویی به نیاز آنان واز سوی دیگر بهره گیری ازفرصت ایجاد شده بایستی ازمهمترین سیاست های دست اندرکاران بشمار روداماآنچه به وضوح شاهد آن هستیم روند سریع وشتابزده ساخت وساز به منظوراستفاده ازپتانسیل بالقوه است نه رفاه حال مسافرین!
درواقع درکنارفضا های اقامتی شناخته شده ای چون هتل مفاهیم کاربردی و واقعی ظهور می یابد
( باتوجه به نیاز زائر وبادرنظرگرفتن توان اقتصادی و طبق آماروشواهد موجود ازموقعیت شهر فضاهایی چون هتل که اساسا به منظور اقامت زائر طراحی شده اند برخوردارند)که ازآن جمله می توان به زائرسراها وحسینیه ها ی اقامتی اشاره نمود.
بررسی آمارنشانگر رشد چشمگیر جهانگردی از سالهای آغازین دهه 1950 میلادی است . در سال 1950 میلادی 3/25 میلیون نفر جهانگرد و در سال 2000 میلادی 670 میلیون نفر بوده است .
(جداول و نمودار در فایل اصلی موجود است)
درواقع با مطالعات کمی و پرداختن به راه حل های واقعی تردراسکان زائران مشهد به عنوان واقعیتی که درجامعه اتفاق می افتدکاربردی تر باید نگریست چرا که دراین مقوله نارسایی های قابل توجهی وجود دارد که نتیجه آن تولید تجربه های ناموفق براساس نگرش های کلی ،نادیده گرفتن پاسخ دهی فضاهای کاربردی وموجود چون خانه های اقامتی می گردد.
مطالعات کیفی:
درحوزه معماری نیز گویی جامعه طراحان بامعنا ومفهوم مسافرونیازها وخواسته های آنان به کمال شناخت نیافته اند چراکه فضاهای اقامتی که بدون درنظرگرفتن اصول ومبانی طراحی ساخته می شوند مخاطب خود رادرمیان جمعیت زائرنمی یابد.
باعنایت به برنامه ریزی صحیح شهری ،بلند مرتبه سازی ومعماری پایدارمی توان ساختمانهایی با عمر طولانی ساخت که نه تنها معرف فرهنگ این مرز وبوم باشد بلکه ضمن احترام به طبیعت و استفاده از انرژی های جدید و متد های تازه علاوه بر تامین اقامتگاه ها وهتل های مورد نیاز جهتبازدید کنندگان ومسافرین و توریست ها می توان افق تازه ای در صنعت گردشگری و هتلداری و توریسمدراین شهر ایجاد نمود.
در سالهای اخیر مقوله کیفیت، به ویژه در صنعت هتلداری اهمیت چشمگیری پیدا کرده است.ضرورت توجه به نقش مشتری در ادامه حیات هتلها نیز بسیارضروری بنظر می رسد که همانا این کیفیت ارتباط تنگاتنگی با کیفیت طراحی داردغفلت از اثرات فناوری های شتاب زده ،سوء مدیریت در حفظ کاربری زمینعدم توجه به تبادل مناسبی بین معماری،انسان و طبیعت و توجه به نیازهای مخاطب واحد های اقامتی وصنعت توریسم توامان از ضروریات مطالعات کیفی طراحی واحد های اقامتی می باشد.
درخدمات اقامتی بحث کیفیت طراحی از مباحث اساسی محسوب می شود همواره نبودن استاندارد مشخص و بین المللی در عرصه صنعت اقامتی در ایران امکان تعریف خدمات استاندارد طراحی را برای مباحث کیفی را از طراحان گرفته است .