تحقیق بررسی قبض و اقباض و قدرت تسلیم در تعهدات

Word 313 KB 35306 69
مشخص نشده مشخص نشده حقوق - فقه
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده

    اصولاً عقد بدون تسلیم محقق می شود مگر در عقد غیر معوض و برخی از عقود استثنایی با وجود این , در تمام موارد و تسلیم با هم رابطه متقابل دارند. تسلیم و قبض از آثار عقد صحیح است و عدم قدرت بر تسلیم موجب بطلان قرارداد می شود تسلیم نادرست (ناقص و معیوب ) برای طرف مقابل حق فسخ ایجاد و تلف مورد معامله (بیع) قبل از قبض عقد را منفسخ می کند تسلیم و قبض هیچ یک عمل حقوقی نیست زیرا در حصول قبض اذن بایع شرط نیست. این در صورتی است که موضوع تسلیم عین معین باشد ولی هرگاه موضوع تسلیم کلی باشد برای تعیین مصداق و فردی که باید تسلیم شود به اذن متعهد نیاز است , ولی لزوم تعیین مصداق تسلیم عمل حقوقی می سازد. [1]

    تسلیم عین بیع با ثمن و مسئولیت ناشی از تلف یا ضمان معاوضی را ساقط می کند اما این قاعده در مورد منافع و نمائات اجرای نمی شود زیرا منابع و نمائات به طور مستقل مبادله نمی شوند. خودداری از تسلیم دارای ضمانت اجرای قانونی و قراردادی مانند وجه التزام است.  در این تحقیق به بررسی قبض و اقباض و قدرت تسلیم در تعهدات می پردازیم و از به سه فصل تقسیم شده است.

     

    فصل اول

    قبض و آثار آن در حقوق ایران

     

     

    مقدمه

    قبض مصدر ثلاثی مجرد از قبض- یقبض می‌باشد و از نظر لغوی در معانی زیر به کار رفته است : 1 ‌- گرفتن به دست و گرفتن با تمام کف دست. [2]مثلاً‌ قبض روح به معنای گرفتن جان است. 2 - جمع و بسته شدن و گرفتگی که در مقابل بسط می‌باشد [3] ؛ چنانکه می‌گویند قبض و بسط یا انقباض و انبساط. 3 - سند و نوشته‌ای که بین متعهد و متعهد‌له رد و بدل می‌شود [4] ؛ چنانکه می‌گویند فلان چیز را بده و قبض بگیر که جمع آن قبوض می‌باشد. 4‌‌‌‌‌- تصرف و استیلا یافتن بر چیزی. [5] واژه قبض در اصطلاح حقوقی و فقهی به مفهوم واحدی به کار رفته و آن عبارت‌ است از استیلای عرفی بر مال. لفظ قبض، حقیقت شرعیه و قانونی ندارد و به معنای عرفی خود باقی مانده است؛ [6]مثلاً‌ وقتی گفته می‌شود قبض مبیع، یعنی استیلا و تسلط یافتن خریدار بر مال مورد معامله؛ به نحوی‌که متمکن از انحای تصرفات باشد . در فقه نسبت به مفهوم قبض و چگونگی تحقق آن اختلاف نظر وجود دارد. شیخ مرتضی انصاری در کتاب مکاسب ضمن اشاره به هشت قول از اقوال مختلف فقها و نقد و تحلیل آنها، نظر خود را بدین مضمون اعلام می‌دارد: [7] «‌ بدون تردید قبض عبارت‌ است از فعل قابض ( مثلاً مشتری در عقد بیع) و بدون شک احکام مترتبه بر این فعل بر عمل شخص واقع ( مثلاً بایع ) که مشتری در آن دخالت نداشته باشد مترتب نمی‌گردد، فقها در مال غیر منقول که قبض را تخلیه می‌دانند، اتفاق‌نظر دارند که قبض، فعل و عمل بایع است و آن را متوقف بر رسیدن مال به مشتری نکرده‌اند و مسامحتاً از آن تعبیر به اقباض ( تسلیم ) نموده‌اند و این عمل همان امری است که بر وجوب آن بر بایع در عقد بیع و بر راهن در عقد رهن و بر غاصب در غصب حکم نموده‌اند و از‌ آن به تخلیه که همان فعل شخص دافع باشد تفسیر نموده‌اند؛ از آنچه تاکنون مشخص ‌شد، این است که لفظ قبض در فعل قابض (مشتری) ظهور دارد و آن عبارت‌ است از استیلای بر مال، خواه در منقول و خواه در غیر منقول؛ زیرا کلمه قبض در لغت به معنای گرفتن مطلق یا به دست و یا به تمام کف دست بنا به اختلاف تعبیرات می‌باشد و اگر از قبض و گرفتن، گرفتن حسی با دست اراده شود این عمل حسی در تمام انواع مبیع امکان ندارد، در حالی که احکام قبض در تمام انواع مبیع جاری است. پس ضرورت دارد که در کلام اهل لغت و در لسان شرع از کلمه قبض که احکام زیادی در باب بیع، رهن، صدقه و تشخیص ما فی‌الذمه و غیره بر آن حاکم است، عمل گرفتن و اخذ هر چیزی بر حسب خودش اراده شود و آن عبارت‌ است از استیلا و استقلال و سلطنت بر مال غیر منقول و منقول از هر نوع آن چه مکیل و موزون و چه غیر آن و اینکه عده‌ای از فقها در مال مکیل و موزون به دلیل تعبد به ظاهر وجود نص (روایت) که ادعای دلالت بر آن می‌کردند، یعنی صحیحه معاویه بن وهب،[8] قبض راکیل و وزن نمودن مال می‌دانستند، تحقیقاً آن خبر دلالت بر نهی از بیع مکیل و موزون قبل از کیل و وزن کردن می‌نماید و نه دلالت بر اینکه قبض بدون کیل و وزن‌‌‌محقق‌نگردد.‌[9]

    حضرت امام خمینی (ره) هم قبض را در مال غیر منقول مانند خانه و مزرعه ، تخلیه‌ای دانسته‌اند، که موجب استیلای مشتری بر مبیع گردد و در اموال منقول فرموده‌اند که قبض آنها هم تخلیه می‌باشد یا گرفتن با دست مطلقاً یا بین انواع آنها تفصیل باشد چند قول است که بعید نیست در مقام وجوب تسلیم عوضین، تخلیه کفایت کند.

    قانونگذار قانون مدنی در تعریف قبض، از نظر شیخ مرتضی انصاری (ره) تبعیت نموده و آن را استیلای مشتری بر بیع دانسته است. چنانکه ماده (367) ق.م مقرر می‌دارد:« تسلیم عبارت‌ است از دادن مبیع به تصرف مشتری به نحوی که متمکن از انحای تصرفات و انتفاعات باشد؛ و قبض عبارت‌ است از استیلای مشتری بر مبیع، و طبق ماده (369) ق.م، تسلیم به اختلافات مبیع به کیفیات مختلفه است و باید به نحوی باشد که عرفاً آن را تسلیم گویند.

    پس در حقوق موضوعه ایران، تسلیم و اقباض، فعل دافع( مثلاً بایع) و قبض و تسلیم، فعل قابض ( مثلاً مشتری) است؛ که این دو عمل، یعنی قبض و اقباض، دو روی یک سکه و دو جنبه مختلف یک حقیقت می‌باشند. [10] یعنی عمل تسلیم (اقباض) وقتی محقق می‌گردد که مال تحت استیلای خریدار قرار گیرد. پس تحقق اقباض از لحاظ حقوقی بدون تحقق قبض محال است و اعتبار خارجی ندارد؛ مثلاً تحویل کلید آپارتمان به مشتری بدون فعل رفع اثر از آپارتمان توسط بایع، موجب تحقق قبض به معنای حقوقی نمی‌شود؛ و در نتیجه، اقباض (تسلیم) هم صورت نخواهد گرفت. [11] به عبارت دیگر، تحقق تسلیم منوط به تحقق قبض می‌باشد.

    قبض و احکام آن که تحت عنوان تسلیم در موارد (367) الی (389) قانون مدنی در مبحث بیع آورده شده است اختصاص به بیع ندارد؛ زیرا قانونگذار با اقتباس از فقه به بیان قواعد کلی قبض در مبحث بیع پرداخته که علاوه بر عقد بیع در سایر اعمال و پدیده‌های حقوقی که قبض مطرح باشد قابلیت اعمال دارد. در نتیجه می‌توان گفت، قبض در حقوق ایران عبارت‌ است از استیلای عرفی قابض یا نماینده او بر مال مورد‌نظر، و این استیلا بنا به اختلاف اموال به کیفیات مختلفه است و باید به نحوی باشد که عرف آن را قبض بداند ( مستفاد از ماده 369 ق.م ) و این امر ممکن است با تخلیه باشد و یا با نقل و تحویل دادن و یا جابجایی و یا در دست گرفتن، که در همه موارد باید به نحوی باشد که عرف آن را موجب استیلای قابض یا نماینده‌ او بداند.

    عمل تسلیم و قبض را از جهتی می‌توان به دو نوع تقسیم نمود: 1 - تسلیم فعلی و مادی که عبارت است از قرار دادن مبیع تحت استیلای مشتری؛ مانند تخلیه خانه و دادن کلید آن یا دادن مال منقول به مشتری. 2 – تسلیم حکمی یا معنوی مانند اینکه مبیع قبل از بیع تحت عنوانی از قبیل اجاره یا عاریه و غیره در اختیار مشتری بوده و سپس عقد بیع واقع شود و به واسطه این توافق، مشتری به عنوان مالک به تصرف خود ادامه دهد. ( ماده 373 ق.م ) و یا اینکه بعد از بیع، مبیع تحت تصرف بایع باقی بماند لکن نه به عنوان مالک، بلکه به عنوانی دیگر به واسطه و عمل حقوقی دیگر مانند ودیعه یا اجاره. [12]

    همچنین تحویل صورتحساب یا بارنامه در حکم تسلیم کالا تلقی می‌شود [13] . چنان که ماده (532) قانون تجارت مقرر می‌دارد:« اگر مال‌التجاره‌ای که برای تاجر ورشکسته حمل شده قبل از وصول از روی صورتحساب یا بارنامه‌ای که دارای امضای ارسال کننده است به فروش رسیده و فروش صوری نباشد، دعوای استرداد پذیرفته نمی‌شود واّلا موافق ماده (529) ] ق .ت [ قابل استرداد است. » توافق متعاملین در هنگام معامله درباره نحوه قبض نیز به منزله قبض قلمداد می‌گردد؛ مثل اینکه شخصی کالایی را خریداری کرده و سفارش کنند. که محموله را برای او ارسال کند ارسال محموله به منزله قبض خریدار محسوب می‌شود، هر چند که هنوز به تجارتخانه و انبار او واصل نشده باشد. [14]

    و یا اینکه در معاملات بین‌المللی تصریح و قید شود که کالا مطابق با یکی از شیوه‌های چهارده‌گانه متداول و پذیرفته شده در اینکوترم[15] حمل گردد؛ مثلاً به شیوه سی اند اف ( C&F ) و یا به شیوه فوب ( FOB ) که در نوع اول با رسیدن کالا به بندر مقصد و در نوع دوم با وصول کالا به عرشه کشتی در بندر مبدأ، قبض محقق گردد؛ [16] و در مورد ماشین‌ها و دستگاههای ویژه الکتریکی و الکترونیکی و پاره‌ای از رنگ‌ها و داروها و ...که جدیداً تولید می‌شود و خریدار نمی‌تواند با یک کاوش عرفی طرز کار و استفاده از مبیع را بفهمد، کارخانه فروشنده باید اطلاعات لازم را برای به کار بردن ماشین و طرز استفاده از رنگ‌ها و داروها به خریدار بدهد تا بتوان گفت قبض صورت گرفته است. [17]

    قابل ذکر است که قبض با تصرف به معنای خاص، یکی نیست و با آن تفاوت دارد. تصرف در اصطلاح حقوقی به اعمالی گفته می‌شود که نسبت به مالی که در اختیار شخص قرار دارد صورت می‌گیرد و اعم است از تصرفات مادی از قبیل تعمیر و انتفاع و استفاده کردن، احداث بنا و غرس اشجار و حفر چاه و امثال آن و تصرفات حقوقی از قبیل بیع و اجاره ، هبه ومانند آنها؛ [18] و قبض همان‌طور که گفته شد، استیلای عرفی بر مال است و ضرورت ندارد که در همه جا مال به تصرف مادی شخص درآید تا قبض حاصل شود، حتی در بعضی موارد ممکن است مالی به تصرف مادی شخص درآید ولی به دلیل عدم استیلای شخص برآن، قبض محقق نگردد. «‌ مستفاد از مواد 368 و 369 ق.م »‌ پس رابطه بین قبض و تصرف، عموم و خصوص من وجه است؛ به عنوان مثال: چنانچه بایع مبیع را ببرد و در منزل مشتری بگذارد بدون اینکه مشتری از این کار او اطلاع داشته باشد، با اینکه این عمل به نفع مشتری یک تصرف مادی است، ولی خریدار هنوز آن را قبض ننموده است. [19] حال چنانچه بایع، مبیع (مثلاً‌ یک دستگاه اتومبیل) را در مقابل منزل خریدار در کوچه پارک نماید و یا با به صدا در آوردن زنگ منزل خریدار را از این امر آگاه کند، عمل قبض صورت گرفته است؛ هر چند هنوز خریدار آن را تصرف ننموده باشد. در قبض نیازی به تصرف واقعی خریدار نیست، بلکه رفع موانع بنحوی که امکان انحای تصرفات و انتفاعات برای خریدار فراهم شود کافی است و برای این امر آگاهی و اطلاع خریدار لازم است.

      ماهیت حقوقی قبض:

    آیا قبض یک عمل حقوقی است که اراده در آن نقش داشته باشد یا اینکه واقعه حقوقی می‌باشد و اراده درآن نقش ندارد؟ این سؤال پاسخ واحدی ندارد، بلکه با توجه به نقش قبض در پدیده‌های مختلف حقوقی، دارای ماهیت متفاوت چندگانه به شرح زیر است.

      الف: ماهیت حقوقی قبض به عنوان شرط صحت، لزوم و مشخص مافی‌الذمه:

    در اعمالی که قبض، شرط صحت می‌باشد مانند وقف، عمری ، رقبی ، سکنی ، حبس ، بیع صرف ، هبه و رهن و غیره و در اعمالی که قبض، شرط لزوم می‌باشد مانند وصیت تملیکی و در جایی که قبض به عنوان عامل مشخص و تعیین کننده مصداق مال کلی و تعیین مورد تعهد می‌باشد مانند بیع مال کلی وکلی در معین، قبض یک عمل حقوقی و ارادی است که برای تحقق، نیاز به اذن شخص دافع ( معامل و ناقل) یا نماینده‌اش دارد؛ به نحوی که اذن او به قصد اقباض مورد معامله باشد و در غیر این صورت قبض حاصل نخواهد شد. [20] پس در این گونه موارد، قبض یک عمل حقوقی مستقل یک جانبه، یعنی ایقاع محسوب می‌شود. رأی شماره 2661 مورخ 4/12/1316 شعبه یک دیوان‌عالی کشور [21] هم که مقرر می‌دارد: « در قبض مبیع کلی و یا منتشر در افراد معدود، اجازه و تعیین فروشنده شرط است و در صورت امتناع او از تعیین باید به وسیله دادگاه الزام به تعیین شود. » مؤید نظر مذکور است.

  • فهرست:

     

    چکیده 8

    فصل اول

    قبض و آثار آن در حقوق ایران

    مقدمه. 10

    ماهیت حقوقی قبض.... 15

    الف: ماهیت حقوقی قبض به عنوان شرط صحت، لزوم و مشخص مافی‌الذمه. 16

    ب – ماهیت حقوقی قبض به عنوان اثر و لازمه اعمال حقوقی. 16

    آثار قبض.... 18

    فصل دوم

    بررسی حقوقی قبض و اقباض و قدرت تسلیم در تعهدات

    گفتار اول : معنا و مفهوم قبض و اقباض... 25

    گفتار دوم 26

    الف ) اثر قبض در عقود صحیح.. 26

    ب) فوریت یا عم فوریت قبض.... 27

    ج) تلف مبیع قبل از قبض.... 27

    گفتار سوم: شرایط اعمال ماده 387. 27

    گفتار چهارم: طرفین تسلیم.. 28

    الف) تسلیم توسط بایع. 29

    ب) تسلیم توسط غیر بایع. 30

    ب) مکان تسلیم.. 32

    ج) هزینه های تسلیم.. 32

    معنا ومفهوم قبض.... 33

    ماهیت حقوقی قبض.... 38

    ماهیت حقوقی قبض به عنوان اثر ولازمه اعمال حقوقی. 39

    آثار قبض.... 40

    نقش قبض در عقد قرض... 45

    قدرت بر تسلیم مورد معامله. 48

    موضوع واقعی شرط.. 50

    2 . نظر فقها 51

    تردید در وجود قدرت.. 52

    1 . دو فرض مسأله. 52

    2 . نظر فقها 53

    3 . آنچه به نظر می رسد. 54

    فقدان مطلق یا نسبی قدرت.. 55

    1 . طرح مسأله. 55

    2 . نظر فقهی. 56

    3 . در حقوق فرانسه. 56

    4 . نقد بر رویّه قضایی فوق. 57

    5 . در حقوق ایران. 58

    فصل سوم

    تاثیر متقابل عقد و قبض و تسلیم در تعهدات

    اهمیت موضوع. 61

    تقسیم مطلب.. 62

    تعریف مفهوم قبض و تسلیم.. 63

    تقابل قبض تسلیم و واژه های مرتبط دیگر 63

    تعریف تسلیم.. 63

    مبحث دوم _ ماهیت و مبنا 64

    ماهیت تسلیم.. 64

    مبنای حقوقی تسلیم.. 66

    انجام تعهد ضمنی و تعهداتی که لازمه تحقق تسلیم است.. 67

    احکام و آثار تسلیم و قبض.... 67

    گفتار یکم _ موضوع تسلیم.. 67

    تسلیم عین معین و کلی. 67

    تسلیم منافع توابع مبیع (یا ثمن) و انجام شروط ضمن عقد. 69

    گفتار دوم _ زمان و مکان و هزینه های تسلیم.. 70

    زمان تسلیم.. 70

    بیع حال و بدون اجل و بیع موجل. 70

    تعیین مدت مجهول , بسیار طولانی و مبهم.. 71

    بیع سلف یا سلم.. 72

    بیع نسیه. 73

    بیع کالی به کالی. 73

    مکان تسلیم.. 74

    هزینه هی تسلیم.. 77

    مبحث دوم _ آثار 78

    سقوط مسئولیت ناشی از تلف یا (ضمان معاوضی) 78

    شرایط اجرای ماده 387 قانون مدنی (شرایط ضمان معاوضی) 80

    تلف یا نقص مبیع پیش از تسلیم.. 82

    عیب مبیع پیش از تسلیم.. 83

    عدم اجرای حکم ماده 387 قانون مدنی در مورد تلف نمائات و منابع مبیع. 84

    اجرای قاعده تلف مبیع قبل از قبض نسبت ثمن. 85

    اعتبار شرط مسئولیت خریدار یا شرط مسئولیت فروشنده یا خریدار نسبت به تلف موضوع تسلیم.. 85

    جریان قاعده در سایر معاوضات.. 86

    ضمانت اجرای تسلیم و قبض درست و قبض نادرست.. 86

    مبحث یک _ ضمامن اجرای تسلیم (ضمانتهای قانونی) 86

    گفتار یکم – مفادد و الزامهای ناشی از آن. 86

    اجبار فروشنده به تسلیم یا استفاده از حق فسخخ به عنوان آخرین حربه. 87

    ایجاد حق حبس... 87

    گفتار دوم- ضمانت اجرای خودداری از تسلیم.. 88

    خوددار (فروشنده یا خریدار حسب مورد ) مسئول تلف مبیع است.. 88

    گفتار سوم _ ضمانت اجرای قراردادی. 89

    شرط وجه التزام. 89

    مبحث دوم – ضمانت اجرای قبض نادرست.. 89

    ضمان درک.. 90

    تسلیم مالی که متعلق حق دیگری است.. 90

    اشتباه در تسلیم.. 91

    نتیجه گیری. 93

    منابع. 94

     

     

    منبع:

    احمد متین، مجموعه رویه قضائی، قسمت حقوقی، 1389.

    دکتر مهدی شهیدی، آثار قراردادها ، چ 1 ،‌انتشارات مجد ، 1382،‌ ش 14.

    آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی، مقاله نقش قبض در عقد رهن، مجله کانون وکلا، شماره 9 – 8 دوره جدید 74 – 1373.

    برخی از فقهای امامیه نیز ایفای تعهد (و تسلیم ) را اجرای تعهد عملی می دانند که شرعا واجب و لازم است تحریر المجله ج 2 چاپ 2 مکتبه الفیروز آبادی 1361 .

    تحریر الوسیله ج 2 , کتاب المکاسب و المتاجر فی السلف .1379.

    حضرت آیت الله امام خمینی(ره) تحریرالوسیله ، الجز الاول ،‌ج 5 ،‌انتشارات دارالعلم قم 1366.

    دکتر ابوالقاسم گرجی،‌ مقالات حقوقی ، ج 2 ،‌ چ 1 ، انشارات دانشگاه تهران، 1369 .

    دکتر حسن ستوده تهرانی ، حقوق تجارت ،‌ج 4 ،‌ چ 2 نشر دادگستر ،‌ پائیز 76 .

     دکتر سید حسن امامی،‌ حقوق مدنی،‌ ج 3 ،‌ چ 2 ، کتاب فروشی اسلامیه، 1362.

    دکتر سید مصطفی محقق داماد، قواعد فقه ( بخش مدنی) ،‌چ 2 ،‌انتشارات اندیشه‌های نو در علوم اسلامی.

    دکتر عبدالمجید امیری قائم مقامی، حقوق تعهدات، ج 2 ، چ 2 ،‌انتشارات دانشگاه تهران ، 1356.

     دکتر محمد جعفر جعفری لنگرودی ، ترمینولوژی حقوقی ، چ 4 ، گنج دانش، 1368،‌ش 4167.

    دکتر محمد جعفر جعفری لنگرودی، دانشنامه حقوقی ، ج 5 ، ج 2 گنج دانش، 1372.

    دکتر محمد معین ، فرهنگ فارسی ، ج 2 ،‌ج 7 ،‌مؤسسه انتشارات امیر کبیر ، 1364 ،‌ص 2634 .

    دکتر مهدی شهیدی، حقوق مدنی 6 ،‌ عقود معین،‌ چ 1 . انتشارات مجد، ص 79 و دکتر ناصر کاتوزیان ، منبع پیشین، ص 137 و علی علامه حائری ، منبع پیشین ، ش 2/14.

     دکتر ناصر کاتوزیان، حقوق مدنی،‌ عقود معین 1 ،‌ چ 2 ، انتشارات دانشگاه تهران، 1356 .

     دکتر ناصر کاتوزیان، قواعد عمومی قراردادها، ج 1 ،‌چ 2 ،‌انتشارات مدرس،‌ 1373 ،‌ ش 49.

    ر .ک : سید علی حائری شاه باغ حقوق مدنی ج 1 , انتشارات گنج دانش , 1376.

    شیخ مرتضی انصاری , کتاب المکاسب؛ شیخ محمد حسن نجفی جواهر الکلام , ج 23 .

     شیخ مرتضی انصاری ، مکاسب،‌ تألیف علامه محقق علم الهدی ، جز ثالث، ج 1 ،‌مطبعه الخیام ، سال 1411 ه.ق .

     علی اکبر دهخدا، لغت‌نامه چاپ سیروس، 1339.

     علی علامه حائری ، آثار قبض ،‌چ 2 ،‌انتشارات تابان، 1379 ، ص 35 ش 1/14.

     علیرضا فصیحی‌زاده، اذن و آثار حقوقی آن، چ 1. انتشارات تبلیغات اسلامی، 1377.

    ماهیت ر . ک شیخ مرتضی انصاری کتاب المکاسب چاپ تبریز 1375 ه ق , 309 و 310.

    محسن قاسمی، انتقال مالکیت در عقد بیع ، چ 1 ،‌انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) 1382 .

    مهدی شهیدی , پیشین 9 , سید حسن امامی , حقوق منی ج 1 , کتابفروشی اسلامیه 1365 .

     مهدی نیک‌فر،‌ قانون مدنی در آرای دیوان عالی کشور،‌ چ 3 ، انتشارات مؤسسه کیهان، 1374 ، ، ذیل ماده 351.

    ناصر کاتورزیان حقوق مدنی دوره عقود معین (1) معاملات معوض عقود تملیکی , شرکت انتشار با همکاری شرکت بهمن برنا _ انتشارات مدرس چاپ 

مقدمه فقها و انديشمندان شيعه نگرش خاصي نسبت به مسئله شروط و ذکر آن در عقود و آثار ناشي از آن و همچنين مباحث مرتبط با آن داشته اند و با توجه به اينکه قانون مدني ما نيز برگرفته از فقه اماميه مي‌باشد اين اهميت بنحو شايسته‌اي در بحثها و استدلالات ح

مقدمه بحث پیرامون بازرگانی خارجی و مبادلات بین المللی فارغ از مسائل گمرکی و تکنیک هائی که امر مبادله را جداً از مقررات داخلی کشورها تسهیل و موجب تحرک در مکانیزم تجارت می گردد، تقریباً غیرممکن است و اهمیت موضوع به حدی است که در بیشتر موارد با توصیه سازمان های ملل – یونسکو جوامع اقتصادی و طرف های موافقت نامه هایی که در زمینه مسائل بازرگانی فعالیت دارند با هدف نیل به زبانی مشترک در ...

:احکام و آثار اصل رضایی بودن اعمال حقوقی مبحث اول) احکام اصل رضایی بودن اعمال حقوقی گفتار اول: میزان لازم الاجرا بودن اصل رضایی بودن اعمال حقوقی الف – اصل رضایی بودن اعمال حقوقی یک قاعده تکمیلی است. 1- مفهوم تکمیلی بودن قاعده تکمیلی همچنان که از نام آن پیداست به معنای قاعده ای است که تنها در جهت تکمیل و تقسیم اراده یا اراده های دخیل در ایجاد یک عمل حقوقی از سوی قانونگذار وضع ...

مقدمه 1-تعريف : مراد از حقوق ثبت اسناد و املاک مجموع قوانين و مقررات مربوط به ثبت اسناد واملاک است . گفتار اول : ثبت ثبت به معناي قرار دادن ،‌برقرار کردن و يا پا برجا کردن ،‌نوشتن ، يادداشت کردن و مطلبي را در دفتر نوشتن .

مالیات بر درآمد املاک مالیات بر درآمد کشاورزی مالیات بر درآمد حقوق مالیات بر درآمد مشاغل مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی مالیات بر درآمد اتفاقی مالیات بر جمع درآمد ناشی از منابع مختلف مالیات بردرآمد املاک مالیاتی است که بردرآمد شخص حقیقی یا حقوقی ناشی از واگذاری حقوق خودنسبت به املاک واقع در ایران ، اعم از نقل وانتقال قطعی ، واگذاری محل (سرقفلی) و یا اجاره و رهن آن ، با مدنظر ...

مالیات بر درآمد املاک مالیات بر درآمد کشاورزی مالیات بر درآمد حقوق مالیات بر درآمد مشاغل مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی مالیات بر درآمد اتفاقی مالیات بر جمع درآمد ناشی از منابع مختلف مالیات بردرآمد املاک مالیاتی است که بردرآمد شخص حقیقی یا حقوقی ناشی از واگذاری حقوق خودنسبت به املاک واقع در ایران ، اعم از نقل وانتقال قطعی ، واگذاری محل (سرقفلی) و یا اجاره و رهن آن ، با مدنظر ...

ماهيت حقوقي خسارت : خسارت به طور کلي در حقوق مدني تحت دو عنوان بررسي مي شود : الف) خسارت ناشي از قرارداد ب) خسارت غير قراردادي و به عبارت ديگر مسئوليت قراردادي و غير قراردادي در تميز اين دو نوع مسئوليت قراردادي بايد گفت که مسئوليت در صورتي

در شرکت هاي تجاري ,بايد اشخاصي مسئوليت نهايي تعين خط مشي شرکت را به عهده داشته و مالک درآمد پروژه و دارائي هاي آن نيز باشند و در يک شرکت سهامي دارند که آن سهام وي اين نقش را به عهده دارند و آن چرا از در آمد خالص ,پس از کسر طلب بستانکاران و سود سهام

مقدمه: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصول مختلف خود مالکیت مشروع را محترم شمرده است براساس اصل 46 ق ا. هرکسی مالک حاصل کسب و کار مشروع خویش است و هیچ کس نمی تواند به عنوان مالکیت نسبت به کسب و کار خود امکان کسب و کار را از دیگری سلب کند. ماده 47 ق ا. مالکیت شخصی که از راه مشروع باشد محترم است ضوابط آن را قانون معین می کند. با عنایت به مالکیت شخصی و احترام به آن افراد در ...

بخش 1 کلیات : تعریف طبق قانون، شرکت سهامی مشترک شرکتی است که سرمایه آن به سهام خرد تقسیم شده و مسؤولیت سهام‌داران آن به ارزش هر سهم محدود می‌باشد. همانطور که در مقدمه ذکر گردید، شرکت سهامی مشترک میتواند هم بصورت شرکت سهامی عام و هم بصورت شرکت سهامی خاص باشد. تفاوت عمده در این دو نوع شرکت این است که شرکت عام میتواند سهام و وثیقه‌های وام خود را به عموم ارائه دهد درحالیکه شرکت خاص ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول