تحقیق چالش های آیین دادرسی کیفری در جرائم رایانه ای

Word 163 KB 35331 43
مشخص نشده مشخص نشده حقوق - فقه
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده

    در طول تاریخ به موازات پیشرفت های تکنولوژیک قوانین و مقررات ویژه ای نیز شکل گرفته است تا نحوه  استفاده از ابزارها و تکنولوژی ها و چگونگی  نظارت و کنترل بر  آنها  نیز مشخص شود.. وسایل ارتباط جمعی نیز از این قاعده مستثنا نیستند. با انتشار نخستین روزنامه های جهان اولین قوانین مطبوعاتی نگاشته شد و در کنار آن جرائم و مجازات هایی برای تخطی کنندگان از این قوانین تعیین شد. حالا با افزایش و گسترش روز افزون اینترنت و فضای مجازی، قوانین و مقررات حقوقی ویژه ای با عنوان قوانین فضای مجازی و سایبر تعریف شده است که به دنبال ایجاد سازو کارهای مناسب برای نظارت و پیشگیری از وقوع جرائم رایانه‌ای است. در همین زمینه با دکتر «حسنعلی موذن زادگان» عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی و از اعضای کانون وکلا سلسله گفت و گوهایی درباره جرائم رایانه و سایبر انجام داده ایم که بخش نخست آن از نظرتان می گذرد.

    کلمات کلیدی: جرائم رایانه ای، پلیس فتا، ایین دادرسی کیفری

     

    فصل اول

     کلیات

     

     

    مقدمه

    جرائم رایانه‌ای به آن دسته از جرائمی اطلاق می‌شود که موضوع و هدف جرم رایانه باشد یا جرم از طریق رایانه صورت بگیرد. .اگررایانه به شبکه اینترنت هم وصل باشد در این صورت مصداق جرم اینترنتی پیدا می‌کند. جرم اینترنتی جرمی است که در فضای مجازی واقع می‌شود.

    این جرائم در حال حاضر در قوانین کیفری ایران مصوب شده اند و از طریق مجتمع قضایی ویژه‌ای که به منظور پیگیری این دسته از جرائم توسط قوه قضائیه در نظر گرفته شده، قابل تعقیب هستند.

    تاریخچه شکل گیری قانون جرائم رایانه‌ ای در ایران

    درحقوق ایران متعاقب مباحث فراوانی که به اقتضای توسعه علوم ارتباطات و حقوق فناوری اطلاعات و ارتباطات مطرح شد، موضوع حقوق ارتباطات از جمله مبحث مهم تعقیب جرائم رایانه‌ای در دستور کار قرار گرفت. پس از بحث های گوناگونی که در محافل حقوقی، دانشگاهی و معاونت توسعه قضایی قوه قضائیه و شورای انفورماتیک کشور به راه افتاد و پس از آنکه طرح ها و لوایحی در زمینه تدوین جرائم رایانه‌ای در نظر گرفته شد، سرانجام در تیرماه 1388 قانون جرائم رایانه‌ای به تصویب رسید و این قانون در حال حاضر جزء حقوق موضوعه ایران و از جمله قوانین لازم الاجرا محسوب می‌شود. قانون جرائم رایانه‌ای دارای 56 ماده است و از 2 بخش تشکیل شده که بخش اول آن ناظربر جرائم و مجازات هاست که به حقوق جزای ماهوی رایانه می‌پردازد و بخش دوم ناظر بر آیین دادرسی جرائم رایانه‌ای است. در بخش دوم نیز قانون گذار شیوه و کیفیت رسیدگی به جرائم رایانه‌ای را مطرح کرده که متشکل از سه فصل است.[1]

     فصل نخست به صلاحیت دادگاه ها در رسیدگی به جرائم رایانه می‌پردازد و فصل دوم در ارتباطات با نحوه جمع آوری ادله الکترونیکی و فصل سوم درباره استناد پذیری ادله الکترونیکی است. با توجه به ماده 55 این قانون، قانون جرائم رایانه‌ای به قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات اضافه شده است. در حقیقت پس از تصویب این قانون تعداد مواد قانون مجازات اسلامی که 728 ماده بود با اضافه شدن مواد این قانون به 782 ماده رسید.

    کلیات قانون چه می‌گوید ؟

    نکاتی را درباره کلیت این قانون پیش از ورود به طبقه بندی این قانون و شیوه رسیدگی به آن می‌توان مطرح کرد:

    نکته اول این است که عنوان قانون، «قانون جرائم رایانه» است ولی زمانی که به متن قانون مراجعه می‌کنیم ملاحظه می‌شود که مقنن جرائم ناشی از وسایل مخابرات یا جرائمی که از طریق مخابرات واقع می‌شود را در زمره مواد این قانون ذکر کرده است. بنابراین بهتر بود عنوان قانون« قانون جرائم رایانه‌ای و مخابراتی» باشد.

    نکته دوم اینکه چنانکه توضیح داده شد بخش دوم قانون جرائم رایانه‌ای ناظر بر آیین دادرسی و شیوه رسیدگی به جرائم است که قانون گذار مقرر کرده است که این بخش هم به قانون مجازات اسلامی اضافه شود. با توجه به اینکه قانون مجازات اسلامی قانون ماهوی محسوب می‌شود یعنی در واقع به تعریف جرائم، مسئولیت مجرمین و تعیین مجازات ها می‌پردازد، پسندیده نیست که قانون جزای شکلی یعنی نحوه رسیدگی به جرائم به این قانون اضافه شود به عبارت دیگر جایگاه واقعی قانون ناظر به کشف، تعقیب، جمع آوری ادله و رسیدگی به جرائم در قانون آیین دادرسی کیفری است نه قانون مجازات اسلامی.

    نکته سوم این است که برحسب صراحت ماده 55 این قانون و با توجه با ماهیت این جرائم بدون تردید جرائم و مجازات‌های مذکور در این قانون در زمره جرائم تعزیری و بازدارنده است، اما قانون گذار تفکیک نکرده است که کدام دسته از این قوانین دارای مجازات تعزیری و کدام یک جزء مجازات بازدارنده است و این موضوع می‌تواند بر استناد قضات برای شمول و یا عدم شمول مرورزمان نسبت این جرائم اختلاف ایجاد کند. همچنان که می‌دانیم در مواد 173 تا 176 قانون آیین کیفری مقنن مرور زمان را در مجازات های بازدارنده قابل اعلام دانسته است.[2]

    مصادیق قانون جرائم رایانه‌ای

    با توجه به مقدمه بالا دراین بخش از سخن به بیان موضوع بررسی قانون جرائم رایانه‌ای و طبقه بندی این جرائم را از دیدگاه قانون و سپس اشاره‌ای به مهمترین این طبقه بندی‌ها خواهیم داشت.

    با مطالعه قانون جرائم یارانه ای می‌توان جرائم رایانه‌ای را به 5 طبقه بندی تقسیم کرد:

    1.       طبقه بندی جرائم رایانه‌ای علیه حریم خصوصی

    2.     طبقه بندی جرائم رایانه علیه شخصیت معنوی افراد

    3.      طبقه بندی جرائم رایانه‌ای علیه عفت و اخلاق عمومی

    4.      طبقه بندی جرائم رااینه علیه امنیت و آسایش عمومی

    5.      طبقه بندی جرائم رایانه علیه اموال و مالکیت

    هر یک از این طبقه بندی ها دارای مصادیق مختلفی از جرائمی است که علیه ارزش های انسانی و اجتماعی حاکم در جامعه ایران محقق می‌شود. در گفتار بعدی درباره هریک از این مصادیق به تفصیل سخن خواهیم گفت.

    جرائم رایانه ای و راهکارهای پیشگیرانه

          جرایم رایانه ای، جرائمی است وارداتی که با ورود کامپیوتر و استفاده از اینترنت در سطح گسترده در کشور رواج پیدا کرده است. از ورود اینترنت به کشور از سال 1370 آغاز شد و در سال 1372 به تکامل رسید. اما در این چند سال نبود قانونی مدون باعث گردید که  بسیاری از مجرمین رایانه ای از زیر مجازات فرار کنند وبه جرایم خود ادامه دهند و استناد آنها نیز به اصل برائت و اصل قانونی بودن جرم و مجازات بود که استناد درستی هم بود. با تصویب قانون جرایم رایانه‌ای (1388)، مفاهیم وجرایم تازه‌ای در حقوق کیفری ایران خلق شد که هریک نیازمند بررسی‌های دقیق وکارشناسانه می‌باشد. وقتی درخصوص فناوری بحث می‌شود، نمی‌توان رایانه را نادیده گرفت. رایانه هم خود بزرگ ترین فناوری عصر حاضر است و هم سایر فناوری‌های نوین یا به وسیله آن و یا بر بستر آن شکل می‌گیرند . حقوق کیفری نوین، امروزه با جرایم و مجرمان ‌رایانه‌ای طرف است . ماهیت و ویژگی این دسته از جرایم به نحوی اساسی با جرایم سنتی تفاوت دارد. امروزه، مجرمان ‌رایانه‌ای در مکان‌هایی به غیر از نقاطی‌که آثار و نتایج اعمال آنها ظاهر می‌شود، قرار دارند. در صورتی‌که کارایی قوانین جزایی موجود و متداول، منحصر به قلمرو خاصی است و به دلیل آنکه اجزای عنصر مادی کاملاً یا بعضاً تغییر یافته و برخی عناوین مجرمانه تازه هم به وجود آمده است، نمی‌توان مجرمان را با قوانین قبلی محاکمه کرد. [3]

     جرم رایانه ای چیست؟

         جرایم اینترنتی و رایانه ای نوعی جرایم جدید می باشد. طیف گسترده افعال مجرمانه‌ای که ذیل این مفهوم جا دارند و ماهیت متغیر آنها که ناشی از پیشرفت لحظه به لحظه فناوری اطلاعات و شیوه‌های سوءاستفاده از آن است ارائه تعریف جامع و مانع و خالی از مناقشه را مشکل و چه بسا غیرممکن می‌سازد؛ تا آنجا که در جدیدترین و جامع‌ترین سند بین‌المللی موجود در این زمینه (کنوانسیون جرایم سایبر 2001 بوداپست) تعریفی از این جرایم به عمل نیامده است. به نظر می رسد کامل ترین تعریف این باشد: «هر جرمی که قانونگذار به صراحت رایانه را به منزله موضوع یا وسیله جرم جزء رکن مادی آن اعلام کرده باشد، یا عملاً رایانه به منزله موضوع یا وسیله ارتکاب یا وسیله ذخیره یا پردازش یا انتقال دلایل جرم در آن نقش داشته باشد».  این تعریف هم علاوه بر جرایم ذکر شده در دو دسته قبل، جرایمی را نیز‌که صرفاً دلایل آنها یا اطلاعات مربوطه در رایانه ذخیره شده‌اند، به لحاظ تأمین بهتر اهداف تحقیق و تعقیب جرم با در نظر گرفتن قواعد خاص آیین دادرسی کیفری، جزء جرایم رایانه‌ای دانسته است.

    1- جرایم رایانه‌ای محض: جرایمی که ارتکاب آنها قبل از پیدایش رایانه و اجزای فناوری اطلاعات امکان پذیر نبوده‌اند؛ مانند دسترسی غیرمجاز.

     2- جرایم رایانه‌ای سنتی: که ارتکاب آنها وسیله رایانه دارای عواقبی بسیار شدیدتر نسبت به ارتکاب سنتی آن است؛ مانند برخی جرایم مرتبط با محتوا مانند هرزه‌نگاری و یا تخریب فیزیکی نسبت به کامپیوتر [4]

    نقش اشخاص حقیقی و حقوقی در جهت نظارت و پیشگیری از وقوع جرایم رایانه ای:

    نقش دادستان برای پیشگیری از وقوع جرایم رایانه ای:

     واقع بینانه باید در نظر داشت که استفاده از بسیاری اهرم‌های اعمال روش‌های پیشگیرانه در دسترس ما نیست ؛چرا که اساساً این فن‌آوری، یک فن‌آوری وارداتی است و ما در برابر جریان یک طرفه‌ای قرار گرفته‌ایم که از خیلی جهات دست ما را برای اعمال اراده بسته است، اما در عین حال از روش کنترل و نظارتی فیلترینگ می‌توان به عنوان یک اقدام پدافندی تا حدودی بازدارنده استفاده کرد؛ چنانچه بموجب مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، شماره 59 مورخ 10دی سال 81، کمیته‌ای تحت عنوان «کمیته‌ تعیین مصادیق پایگاه‌های اطلاع‌رسانی رایانه‌ای غیرمجاز»  برای بررسی و احراز مصادیق فعالیت‌های غیرمجاز در عرصه سایبر تشکیل تا اعمال فیلترینگ با توجه به جمیع جهات فرهنگی، امنیتی و غیره مورد بهره‌برداری قرار داده شود.  

  • فهرست:

     

    چکیده. 1

    فصل اول

    بررسی کلیات تحقیق

    مقدمه. 3

    تاریخچه شکل گیری قانون جرائم رایانه‌ای در ایران. 3

    کلیات قانون چه می‌گوید ؟. 4

    مصادیق قانون جرائم رایانه‌ای.. 5

    جرائم رایانه ای و راهکارهای پیشگیرانه. 6

    جرم رایانه ای چیست؟. 7

    نقش اشخاص حقیقی و حقوقی در جهت نظارت و پیشگیری از وقوع جرایم رایانه ای.. 8

    نقش دادستان برای پیشگیری از وقوع جرایم رایانه ای.. 8

    2- پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ایران. 10

    3- نقش مردم در پیشگیری از وقوع جرایم رایانه ای.. 11

    فصل دوم

    چالشهای آیین دادرسی کیفری در جرائم رایانه

    مقدمه. 15

    مفهوم قلمرو سرزمین در فضای سایبر. 15

    ابزار دسترسی به بستر ارتباطات و مبادلات الکترونیکی.. 16

    شاخص های تعیین محل ارتکاب جرایم سایبری.. 17

    صلاحیت رسیدگی به جرایم سایبری در قانون جرایم رایانه ای.. 23

    آئین دادرسی رسیدگی به جرائم نشریات رایانه ای :خبرگزاری ، وب سایتها و... 28

    قانون جرائم رایانه ای.. 32

    فصل یکم ‌ جرائم علیه محرمانگی داده‌ ها و سیستم‌ های رایانه‌ ای و مخابراتی.. 32

    ‎‎‎مبحث یکم دسترسی غیرمجاز 32

    ‎‎‎مبحث دوم شنود غیرمجاز 32

    مبحث سوم جاسوسی رایانه‎ ای.. 32

    فصل دوم جرائم علیه صحت و تمامیت داده‌ ها و سیستم‌ های رایانه‌ ای و مخابراتی.. 34

    مبحث یکم جعل رایانه ای.. 34

    ‎‎‎مبحث دوم تخریب و اخلال در داده ها یا سیستم های رایانه ای و مخابراتی.. 34

    فصل سوم ‌ سرقت و کلاهبرداری مرتبط با رایانه. 35

    فصل چهارم جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی.. 36

    فصل پنجم هتک حیثیت و نشر اکاذیب... 37

    فصل ششم مسئولیت کیفری اشخاص.... 38

    فصل هفتم سایر جرائم.. 42

    فصل هشتم تشدید مجازات‌ها 42

    بخش دوم آیین دادرسی.. 43

    فصل یکم ‌ صلاحیت... 43

    فصل دوم جمع ‌آوری ادله الکترونیکی.. 45

    مبحث اول نگهداری داده‌ ها 45

    مبحث دوم ‌ حفظ فوری داده‌ های رایانه‌ ای ذخیره شده. 45

    مبحث سوم ‌ ارائه داده‌ ها 46

    مبحث چهارم تفتیش و توقیف داده‌ ها و سیستم‌ های رایانه‌ ای و مخابراتی.. 46

    فصل سوم استنادپذیری ادله الکترونیکی.. 49

    بخش سوم سایر مقررات.. 49

    منابع. 55

     

     

    منبع:

    ابن زهره، حمزه بن علی. (1417ق) غنیه النزوع فی علمی الاصول و الفروع، قم: مؤسسه امام صادق(ع)، چاپ اول.

    ابن‌ادریس، محمدبن‌منصور بن‌احمد. (1410ق) السرائر الحاوی لتحریر الفتاوی، قم: دفتر نشر اسلامی، چاپ دوم.

    ابن‌برّاج، عبدالعزیز بن نحریر. (1406ق) المهذب، قم: دفتر نشر اسلامی وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، چاپ اول.

    ابن‌منظور، محمدبن‌مکرم. (1414ق)  لسان‌العرب، بیروت: دارالفکر للطباعه و النّشر.

    امام خمینی، سید روح‌الله. (1421ق) تحریرالوسیله، تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ و نشر عروج، چاپ اول.

    بوشهری، جعفر. (1387) حقوق جزا: اصول و مسائل، تهران: شرکت سهامی انتشار، چاپ دوم.

    بهجت، محمدتقی. (1428ق) استفتائات، قم: دفتر معظم‌له، چاپ اول.

    جعفری، محمدتقی. (1419ق) رسائل فقهی، تهران: مؤسسه منشورات کرامت، چاپ اول.

    جوهری، اسماعیل‌بن‌حماد. (1410ق) الصحاح – تاج‌ اللغه و صحاح العربیّه، بیروت: دارالعلم للملائین، چاپ اول.

    حر عاملی، محمدبن‌حسن. (1392ق) وسائل‌الشیعه، تصحیح شیخ محمد رازی، تهران: مکتبه اسلامیه، چاپ دوم.

    راغب اصفهانی، حسین‌بن‌محمد. (1418ق) مفردات الفاظ القرآن، بیروت: دارالکتب العلمیه.

    سلار دیلمی، حمزه بن عبدالعزیز. (1404ق) المراسم العلویّه فی الاحکام النبویّه، تحقیق محمود بستانی، قم: منشورات حرمین، چاپ اول.

    شهید ثانی، زین‌الدین بن‌علی. (1372) الروضه البهیه فی شرح اللمعه الدمشقیه، قم: مکتب الاعلام اسلامی، چاپ هفتم.

    شیخ طوسی، ابوجعفر محمدبن‌حسن. (1400ق) النهایه فی مجردالفقه و الفتوی، بیروت:  دارالکتاب العربی، چاپ دوم.

    شیخ مفید، محمدبن محمد نعمان. (1413ق) المقنعه، قم: کنگره جهانی هزاره شیخ مفید، چاپ اول.

    طباطبایی بروجردی، حسین. (1429 ق) جامع‌الاحادیث الشیعه، تهران: انتشارات فرهنگ سبز، چاپ اول.

    طباطبایی کربلایی، علی بن محمدعلی. (بی‌تا) ریاض المسائل فی بیان الاحکام بالدلائل، قم: مؤسسه آل البیت علیهم السلام، چاپ اول.

    طریحی، فخرالدین بن محمد. (1403ق) مجمع‌البحرین، بیروت: م‍ؤسسه الوفاء.

    علامه حلی، حسن‌بن‌یوسف. (1420ه‍. ق) تحریر الاحکام الشریعه علی مذهب الامامیه، مصحح ابراهیم بهادری، قم: م‍ؤسسه امام صادق(ع)، چاپ اول.

    فاضل لنکرانی، محمد. (1386) جامع‌المسائل (فارسی)، قم: انتشارات امیر قلم، چاپ یازدهم.

    فیومی، احمدبن‌محمد. (بی‌تا) مصباح‌المنیر. قم: منشورات دارالرضی، چاپ اوّل.

    محبوبی، فرخ. (1381) دانش‌آموز نفوذگر، تهران: انتشارات ناقوس، چاپ اول.

    محقق حلی، جعفر بن حسن. (1408ق) شرایع الاسلام فی مسائل الحلال و الحرام، با تصحیح عبدالحسین محمدعلی بقال، قم: مؤسسه اسماعیلیان، چاپ دوم.

    مرتضی زبیدی، محمدبن محمد. (1414ق) تاج‌العروس من جواهر القاموس، با تصحیح علی شیری، بیروت: دارالفکر للطباعه و النشر و التوزیع، چاپ اول.

برخی از مصنوعات بشری که دارای آثار عمیق در زندگی اجتماعی و اقتصادی انسان بوده حقوق خاص خود را ایجاد کرده‌اند. رایانه نیز یکی از مصنوعات بسیار مهم و منحصر به فرد بشری است که همه ابعاد زندگی انسان را دگرگون کرده و آثاری گسترده و شگرف به جای گذاشته است. در ابتدای ورود رایانه به زندگی انسان تنها بخش‌های خاصی از جامعه تحت تأثیر آن قرار گرفته بود؛ ولی درسال‌های اخیر انقلاب فناوری ...

همانند جرائم دیگری که ممکن است در محیط‌های سایبری واقع شوند امکان وقوع برخی از مصادیق جرائم علیه امنیت و‌آسایش عمومی در فضای سایبر نیز وجود دارد. هر چند تمامی جرایم، امنیت کشور و آسایش عمومی را خدشه‌دار می‌سازند (و اگر چنین نبود اساسا به عنوان جرم در محدوده حقوق جزا قرار نمی‌گرفتند) لیکن این خصیصه در برخی از آنها روشن‌تر و ملموس‌تر است و به عبارت دیگر جرایمی وجود دارند که به طور ...

مقدمه برخي از مصنوعات بشري که داراي آثار عميق در زندگي اجتماعي و اقتصادي انسان بوده حقوق خاص خود را ايجاد کرده‌اند. رايانه نيز يکي از مصنوعات بسيار مهم و منحصر به فرد بشري است که همه ابعاد زندگي انسان را دگرگون کرده و آثاري گسترده و شگرف به جاي

پیشگفتار : موضوع خشونت و ناامنی شهری یکی از چالشهای جدی جوامع می‌باشد که نظر بسیاری از صاحبنظران را در فرآیند تحلیل، تفسیر و ریشه‌یابی آن به خود معطوف نموده است. مهمترین خصیصه عصر جدید و قرن بیست و یکم گسترش ارتباط و فزونی سرعت در انتقال انگاره‌های فرهنگی در جوامع می‌باشد (چه مثبت و چه منفی). خشونت و ناامنی شهری در مفهوم امروزین خود بیشتر زائیده صنعتی شدن جوامع و گسترش شهرها و ...

همانند جرائم ديگري که ممکن است در محيط‌هاي سايبري واقع شوند امکان وقوع برخي از مصاديق جرائم عليه امنيت و‌آسايش عمومي در فضاي سايبر نيز وجود دارد. هر چند تمامي جرايم، امنيت کشور و آسايش عمومي را خدشه‌دار مي‌سازند (و اگر چنين نبود اساسا به عنوان جرم د

بازنگری شده (اصلاحی و الحاقی) مصوب 6/5/1368 اصل بیست و دوم حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز کند. اصل سی و دوم هیچ کس را نمی توان دستگیر کرد مگر به حکم و ترتیبی که قانون معین می کند. در صورت بازداشت، موضوع اتهام باید با ذکر دلایل بلافاصله کتباً به متهم ابلاغ و تفهیم شود و حداکثر ظرف مدت بیست و چهار ساعت پرونده مقدماتی به مراجع ...

مقدمه : جاسوسی از جمله جرائم کلاسیکی است که از ابتدا در جوامع بشری موجود ، و مسئولان اداره جوامع هرگز نتوانستند این جرائم را ریشه کن کنند – البته جالب این است که امروزه با ظهور فناوری نوین با نام کامپیوتر طریقه های ارتکاب این جرم متنوع تر و به دام انداختن مجرمان سخت تر شده است – فناوری اطلاعات تمام فعالیت های اقتصادی اجتماعی ، سیاسی ، فرهنگی ، و علمی بشر " تحت تاثیر خود قرار ...

چکيده : قانون آئين دادرسي کيفري جديد در 570 ماده و 230 تبصره مصوب جلسه مورخ 4/12/1392 کميسيون قضايي و حقوقي مجلس شوراي اسلامي طبق اصل هشتاد و پنجم قانون اساسي که با عنوان لايحه به مجلس شوراي اسلامي تقديم گرديده بود، پس از موافقت مجلس با اجراي آزما

طرح امنيت اجتماعي‌‌؛ موافقان و مخالفان خبرگزاري فارس: گروهي ديگر از مخالفان اذعان داشته‌اند که با برخوردهاي تند و خشن نمي‌توان به مقابله با يک پديده فرهنگي اجتماعي پرداخت. در جواب اين گروه لازم است از آنان بپرسيم که چه کسي ادعا کرده است که باتندخو

از جمله موضوعهای نگران کننده در عصر حاضر، توسعه آسیب‌های اجتماعی بویژه موادمخدر می‌باشد که مراکز آموزشی «مدارس و دانشگاهها» را درنوردیده و به یکی از چالش‌های فرا روی متولیان و دست‌اندرکاران امر آموزش و تربیت تبدیل شده است. بر این اساس به جای هرگونه انکار کتمان و دست روی دست گذاشتن، ضرورت شناخت صحیح پدیده آسیب‌ها تجزیه و تحلیل روند آنها و ارائه نسخه‌های کاربردی لازم و عملیاتی ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول