چکیده :
ناتوانی عملکرد دست پس از سکته ی مغزی یکی از مهم ترین موانع موجود درراه تحقق یک زندگی مستقل می باشد. با این حال دست عضوی ست که اگر توان بخشی ان به موقع و به نحو احسنت صورت گیرد به طور سریع بهبود می یابد. که این امر خود نیازمند توانبخشی به موقع پس از سکته ی مغزی - حداکثرساعات درمان – بستری شدن طولانی مدت و... می باشد اما محدودیت هایی که امروزه با ان رو به رو هستیم مانند کمبود تخت بیمارستان - متخصصین - ناظران و... مانع از توانبخشی ایده ال میشود لذا بهترین راه حل ارائه ی سیستمی ست که بیمار به کمک ان بتواند حرکات توانبخشی و درمتنی خود را در خانه بدون نیاز به ناظر انجام دهد و تمام اعمال و حرکات وی ثبت شده و داده ها و اطلاعات مورد نیاز از ان استخراج شود این مقاله سیستمی ( نرم افزاری ) جدید در حوزه ی توان بخشی معرفی می کند که شامل قطعات و قسمت هایی می باشد که هرکدام وظیفه ی خاصی دارند و در نهایت به فرد کمک کرده تا به عملکرد طبیعی خود برسد.
مقدمه :
در طول 30 سال گذشته تعداد افرادی که مبتلا به سکته ی مغزی میشدند به طور چشم گیری در بیمارستان های سنگاپور در حال افزایش بوده است. بین سال های 1986تا 1996 تعداد بیماران مبتلا به سکته ی مغزی به دو برابر افزایش پیدا کرد به طوری که در کشوری مثل امریکا در هر 45 ثانیه یک نفر به این بیماری مبتلا می شد. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت سکته ی مغزی در هر سال منجر به غیرفعال کردن 5میلیون نفر در سراسر جهان می شود. که همه ی این عوامل نیاز به متخصصین – تجهیزات و مسئولان را که تعداد انها جوابگوی این روند رو به رشد بیماری نبود را زیاد میکرد.
بیماری سکته ی مغزی اسیب عصبی حاد ناشی از اختلال خونرسانی به قسمتی از بافت مغز که ناشی از انسداد رگ مغزی به وسیله ی لخته ی خون یا پارگی یکی از عروق تغذیه کننده ی ان قسمت از بافت مغز می باشد به بیان دیگر اگر خونرسانی به قسمتی از بافت مغز ئچار اختلال شود ان قسمت از مغز دیگر نمی تواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد این وضعیت را اصطلاحا سکته ی مغزی می گویند. سکته ی مغزی می تواند به علل مختلف مثل بسته شدن یا پاره شدن یکی از رگ های خون رسان مغز ایجاد شود.
معمولا قبل از بروز سکته ی مغزی علائم هشدار دهنده ای وجود ندارد و یا اینکه علائم بسیار جزئی هستنداما پس ار بروز سکته ی مغزی بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بسترد شود تا از بروز صدمات دائمی به مغز جلوگیری شود. عوارضی که بعد از سکته ی مغزی ایجاد میشود بستگی به محل سکته و وسعت بافت های اسیب دیده دارد این عوارض از عوارض خفیف و گذرا مثل تاری دید تا عوارض فلج کننده ی دائمی و یا حتی مرگ را شامل می شود.
اگر این علائم ظرف 24 ساعت از بین بروند این حالت را اصطلاحا حمله ی ایسکمی گذرا میگویند که یک علامت هشدار دهنده از یک سکته مغزی احتمالی در اینده می باشد.
سکته دی مغزی سومین عامل مرگ و میر در جهان است.
طرز عملکرد سیستم :
قسمتی از سیستم می باشد که به صورت فیدبک تصویری وظیفه ی هدایت بیمار را در حین پروتکل در مان بر عهده دارد.Mirror Image
عضلات را می گیرند. EMG مجهز به الکترود هایی ست که فعالیت 7 عضله ی دست را به صورت لحظه ای ثبت می کنند و سیگنال Arm Glove
را بر عهده دارند. EEG یک هدست که این هدست نیز شامل سنسور ها و الکترود هایی ست که ثبت سیگنال
با انالیز و تجزیه و تحلیل سیگنال های ورودی اطلاعات و داده های مختلفی از قبیل : سطوح استرس – تمرکز و میزان هوشیاری فرد در حین درمانهای توان بخشی مشخص می شود این سیستم به بررسی اثر نوروپلاستیسیتی نیز تمرکز دارد در این سیستم سیگنال های ورودی دو سیگنال الکترو مایو گرام و الکترو انسفالو گرام می باشند خروجی نیز شامل داده ها واطلاعاتی می باشد که به صورت فیدبک تصویری به فرد داده میشود.
مواد و روش ها :
برای طراحی و برسی عملکرد سیستم از ازمایش ها و مدل هایی استفاده شده است:
ازمایش1_ ثبت سیگنال EMG وتجزیه تحلیل و انالیز ان در افراد سالم.
این ازمایش را با 8 فرد سالم در سنین 25-74 سال صورت گرفت که هدف از این ازمایش بررسی و شناسایی عضلات در گیر در اعمال و حرکات مختلف دست از قبیل : کشیدگی – خم شدن- فشردن و....
ازمایش2_ ثبت سیگنال EMG و انالیز ان در افراد بیمار.
هدف از این ازمایش بررسی نتایج درمان پساز استفاده از سیستم و پروتکل درمان
چرخه ی یادگیری (مدل) SyPhNe:
اندیشه : مدارهای الکتریکی تعبیه شده در هدست موجود در دستگاه سیگنال های الکتریکی تولیدی توسط مغز را دریافت می کنند.
هدف : مدار های الکتریکی تعبیه شده در arm glove حس تنش عضلانی را درک می کنند.
انرژی : با استفاده از نرم افزار و سنسور های به کار رفته در سیستم پیام های الکتریکی سریع تر توسط امواج مغطی و پتانسیل الکتریکی عضلات دریافت می شوند.
عمل: سیستم با کمک قطعات و نرم افزار های موجود به بیمار برای رسیدن به هدف خود و تحقق عمل خود کمک می کند.
اثر : واکنش های پیچیده ای که در ذهن و بدن فرد رخ می دهد در غالب شاده ای برای او به نمایش گذاشته میشود بدین ترتیب بیمار یاد میگیرد که به مرور زمان چگونه اعمال و حرکات خود را تنظیم کند تا در چرجه ی بعدی به نتیجه و تاثیر مطلوب تری برسد.