اگر روتر را بخواهیم از نظر لغوی معنا کنیم می توانیم به آن مسیر یاب بگوییم. این روتر ها یا مسیر یاب ها تجهیزات فیزیکی هستند که چندین شبکه بی سیم یا کابلی را به یکدیگر متصل می کنند. و این همان تجهیزی است که در اینترنت مشخص می کند بسته های اطلاعاتی از کدام مسیر به مقصد برسند و در نهایت رسیدن آن به مقصد را کنترل می کند از نظر فنی یک روتر یک گذرگاه لایه 3 است یعنی روتر های کابلی یا بی سیم شبکه ها را مانند یک گذرگاه به یکدیگر متصل می نمایند و این لایه همان لایه در مدل معروف شبکه یا مدل OSI است.
شبکه های خانگی معمولاً از یک IP یا پروتکل اینترنت استفاده می کنند که می تواند کابلی یا بی سیم باشد. پروتکل IP معمول ترین لایه مورد استفاده در لایه های OSI است. یک روتر IP مانند مودم های DSL یا مودم های کابلی سرعت بالا شبکه خانگی LAN را به شبکه WAN اینترنت متصل می کند.
با جمع آوری و نگهداری اطلاعات مربوط به پیکربندی در یک حافظه که به آن جدول مسیریابی می گویند، روترها توانایی فیلتر ترافیک ورودی و خروجی بسته به IP فرستنده و گیرنده را دارند. بعضی روتر ها به شبکه های خانگی امکان آپدیت جدول مسیریابی از طریق یک مرورگر اینترنتی را می دهند. روتر های باند پهن وظایف یک روتر را با عملکرد یک سوئیچ و فایروال در یک واحد ترکیب کرده اند.
جمع آوری و ترجمه: علی یزدی مقدم
در ایم مطلب قصد دارم به شما سخت افزارهای یک روتر که شامل RAM , NVRAM , Interface , ROM , Flash , Console می شود را تا حدی توضیح دهم ، امیدوارم مورد توجه شما قرار بگیرد :
RAM : یک حافظه با دسترسی تصادفی و ناپایدار است که از ARP Cache و packet Buffering و جداول Routing Table و فایل پیکربندی router بنام running - config نگهداری میکند و با خاموش شدن روتر تمام موارد بالا حذف میشوند .
NVRAM : یک حافظه پایدار است و وظیفه نگهداری تنظیمات دائمی روتر(startup-config ) را برعهده دارد و با خاموش شدن روتر اطلاعات آن از بین نمی رود .
Flash :فلش نیز یک حافظه پایدار است که وظیفه دارد سیستم عامل روتر با عنوان IOS را درون خود نگهدارد.
ROM: یک حافظه فقط خواندنی است که وطیفه راه اندازی اولیه روتر را بر عهده دارد همچنین در خود یک برنامه با عنوان mini- ios را نگهمیدارد تا رد مواقعی که ios اصلی با مشکل مواجه شد بتوان بوسیله آن مشکلات مربوط به ios را حل کرد .
Interfaces : رابط اتصال روتر به اجزای دیگر شبکه را اینترفیس گوییم که یا بر روی برد اصلی روتر است و یا بصورت ماژول جدا بعدا میتوانیم به روتر اضافه کنیم که دارای انواع مختلفی از قبیل سریال و اترنت است .
Console : پورت کنسول برای اتصال روتر به کامپیوتر جهت پیکربندی روتر تعبیه شده است البته این در شرایطی است که روتر از قبل هیچ پیکربندی خاصی ندارد وگرنه به روش های مختلف دیگری به غیر از کنسول می توان برای پیکربندی به روتر وصل شد فعلا تنها راه ما پورت کنسول می باشد .
IOS : Internetworking Operating System : یک سیستم عامل با محیط کاملا متنی برای تجهیزات سیسکو می باشد اگر بخواهیم روتر را پیکربندی کنیم باید دستورات خاص آن را در محیط کامندی این سیستم عامل وارد کنیم.
نتیجه : روتر دارای اجزای سخت افزاری و نرم افزاری خاص خود می باشد مطالبی که در بالا عرض کردم برای سوئیچ های سیسکو نیز صادق میباشد.
هرگونه نشر و کپی برداری بدون ذکر منبع و نام نویسنده دارای اشکال اخلاقی می باشد
مسیریاب یا روتر (Router) دستگاه رایانهای شبکهای (یا یک رایانه) است که بستههای داده را بر روی یک شبکه بهمپیوسته برای رسیدن به مقصدشان، هدایت میکند. مسیریاب مانند پل فقط پیغامهایی کهمقصدشان قطعه وصل شدهاست از خود عبور میدهد، ولی پیغامهای همگانی را عبور نمیدهد. به این فرآیند «مسیریابی» گفته میشود. مسیریابی در لایهٔ سوم مدل مرجع OSI (لایهٔ شبکه) رخ میدهد. مسیریاب جهت اتصال دو یا چند شبکه محلی به هم یا اتصال چندین خط شبکه بزرگ به هم مورد استفاده قرار میگیرند. مسیریاب میتواند انواع مختلف شبکه را به هم وصل کند. یک مسیریاب بیشتر یک سیستمعامل تخصصی (مانند IOS از سیسکو یا JUNOS و JUNOSe از Juniper Networks یا XOS از Extreme Networks یا...)، حافظه فلش، NVRAM، RAM و یک یا دو پردازشگر را شامل میشود.
ساختار
یک مسیریاب شبکه از دو بخش عمده سختافزار و نرمافزار تشکیل میشود. نرمافزار مسیریاب شامل سیستمعامل و رابط کاربری آن است. یک سیستمعامل معروف که شرکت سیسکو در مسیریابهای خود استفاده میکند، IOS نام دارد. اجزای زیر را برای یک مسیر یاب مرسوم میتوان نام برد: بدنه (شامل کانکتورها و...)
سخت افزار مسیریابی
رابطهای شبکه
سیستمعامل
رابط کاربری
پروتکلها
IGRP (Interior Gateway Routing Protocol)
BGP (Border Gateway Protocol)
OSPF (Open Shortest Path First)
RIP1, RIP2 (Routing Information Protocol)
IS-IS (Intermediate System To Intermediate System)
انواع روتر ها
روترها را می توان به دو گروه عمده سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم نمود:
روترهای سخت افزاری: روترهای فوق ، سخت افزارهائی می باشند که نرم افزارهای خاص تولید شده توسط تولید کنندگان را اجراء می نمایند (در حال حاضر صرفا" به صورت black box به آنان نگاه می کنیم ).نرم افزار فوق ، قابلیت روتینگ را برای روترها فراهم نموده تا آنان مهمترین و شاید ساده ترین وظیفه خود که ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است را بخوبی انجام دهند . اکثر شرکت ها ترجیح می دهند که از روترهای سخت افزاری استفاده نمایند چراکه آنان در مقایسه با روترهای نرم افزاری، دارای سرعت و اعتماد پذیری بیشتری می باشند .
Cisco 2600 Series Multiservice latform
Avaya ERS-8600
روترهای نرم افزاری: روترهای نرم افزاری دارای عملکردی مشابه با روترهای سخت افزاری بوده و مسئولیت اصلی آنان نیز ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است. یک روتر نرم افزاری می تواند یک سرویس دهنده NT ، یک سرویس دهنده نت ور و یا یک سرویس دهنده لینوکس باشد . تمامی سیستم های عامل شبکه ای مطرح ،دارای قابلیت های روتینگ از قبل تعبیه شده می باشند.
در اکثر موارد از روترها به عنوان فایروال و یا gateway اینترنت ، استفاده می گردد . در این رابطه لازم است به یکی از مهمترین تفاوت های موجود بین روترهای نرم افزاری و سخت افزاری ، اشاره گردد : در اکثر موارد نمی توان یک روتر نرم افزاری را جایگزین یک روتر سخت افزاری نمود ، چراکه روترهای سخت افزاری دارای سخت افزار لازم و از قبل تعبیه شده ای می باشند که به آنان امکان اتصال به یک لینک خاص WAN (از نوع Frame Relay ، ISDN و یا ATM) را خواهد داد .یک روتر نرم افزاری ( نظیر سرویس دهنده ویندوز ) دارای تعدادی کارت شبکه است که هر یک از آنان به یک شبکه LAN متصل شده و سایر اتصالات به شبکه های WAN از طریق روترهای سخت افزاری ، انجام خواهد شد.
مثال 1 : استفاده از روتر به منظور اتصال دو شبکه به یکدیگر و ارتباط به اینترنت
فرض کنید از یک روتر مطابق شکل زیر به منظور اتصال دو شبکه LAN به یکدیگر و اینترنت ، استفاده شده است . زمانی که روتر داده ای را از طریق یک شبکه LAN و یا اینترنت دریافت می نماید ، پس از بررسی آدرس مبداء و مقصد ، داده دریافتی را برای هر یک از شبکه ها و یا اینترنت ارسال می نماید . روتر استفاده شده در شکل زیر ، شبکه را به دو بخش متفاوت تقسیم نموده است .(دو شبکه مجزاء) . هر شبکه دارای یک هاب است که تمامی کامپیوترهای موجود در شبکه به آن متصل شده اند . علاوه بر موارد فوق ، روتر استفاده شده دارای اینترفیس های لازم به منظور اتصال هر شبکه به آن بوده و از یک اینترفیس دیگر به منظور اتصال به اینترنت ، استفاده می نماید . بدین ترتیب ، روتر قادر است داده مورد نظر را به مقصد درست ، ارسال نماید .