مقدمه
از مشکلات سیستم سنتی انبار داری می توان کاغذی بودن مراحل
ثبت مشخصات کالا،سرعت پایین انجام گرفتن کار در انبار،افزایش
احتمال اشتباه در ثبت و بایگانی کالا و ...... می باشد. با
مکانیزه کردن این سیستم سرعت انجام و بازده ای کاردر انبار
فروشگاه بالا رفته ، سیستم از حالت کاغذی خارج شده ، و
احتمال اشتباه به مقدار قابل توجه ای پایین می آید.
درحال حاضر کلیه انبارهای شرکت بصورت جداگانه دارای سیستم های کامپیوتری کوچک و دارای امکانات کم و محدودیت های زیادی هستند مانند اینکه مشخص کردن موجودی کل انبار مستلزم مشخص شدن موجودی هریک از انبارها و جمع کردن موجودی انبارها با یکدیگر بصورت دستی توسط واحد برنامه ریزی است و اینکه در بعضی از فرم های سیستم موجود در انبارمشکلاتی وجود دارد و نیز اینکه این سیستم بطور کامل از دفتر فروش جدا است و دفتر فروش و مسئول انبار باید به وسیله ی فکس یا تلفن با یکدیگر در ارتباط باشند .
بنابراین با توجه به مشکلات گفته شده در بالا تصمیم گرفته شد که یک سیستم انبارمحصول جامع طراحی شود .این سیستم بصورت تحت شبکه کار میکند وکلیه انبارهای کارخانه و دفترفروش شرکت را به یکدیگر وصل کند بطوریکه دفتر فروش بصورت Online بتواند در هر زمانیکه خواست موجودی انبار را چک کند . تمامی گزارشات مورد نیاز بصورت Online توسط هر واحدی که نیاز دارد قابل دسترسی است .
جهت طزاحی سیستم انبار محصول ، سیستم را به دو قسمت یا زیرسیستم (SubSystem) تقسیم می کنیم که شامل زیرسیستم انبارکارخانه و دفتر فروش مرکزی می باشد .
روندکلی کار بدین صورت است که کالاها تولید می شوند و از قسمت تولید به سالن انبار منتقل می شوند و میزان موجودی انبارها در سیستم انبار ثبت می شود قابل ذکر است که کالاها به نوع صنعتی و خانگی تقسیم می شوند . واحد فروش با توجه به میزان موجودی قابل فروش انبارها مجوز فروش صادر می کند . بنابراین مشتریان به واحد فروش مراجعه می کنند و ابتدا بعنوان نماینده رسمی شرکت ثبت نام می کنند وپس ار عقد قرارداد با شرکت ، سفارش می دهند . سفازش مشتری توسط واحد فروش به انبار کارخانه منتقل می گردد واز انبارکارخانه کالای درخواستی مشتری به آدرس مشتری ارسال می گردد .
تعریف انبار : انبار محلی است برای نگهداری کالاها یا مواد که موجودهای ان بر اساس یک سیستم صحیح طبقه بندی ، ثبت و نگهداری می شوند
.
تقسیم بندی انبار از نظر کیفی
تقسیم بندی انبار از نظر نوع کالا
انبار مواد اولیه – انبار قطعات یدکی – انبار قطعات سنگین و انبار قطعات ساخته شده – انبار فلزات – انبار غذائی – انبار مالتجاره و انبار تدارکات و انبار سازمان خدمات
تقسیم بندی انبار از نظر چگونگی ماهیت عملکرد مانند : گمرکی شامل انبارهای گمرکی و ترانزیت – انبارهای توزیع انبارهای کارخانه های صنعتی
انبار از نظر ساختمتنی : ۱ . انبارهای کاملا” پوشیده ۲ . انبارهای سر پوشیده بدون دیوار ۳ . انبار بارانداز و محوطه باز انبار از نظر انجام عملیات انسان و ماشین به انباری گفته می شود که به وسیله ماشین و دستگاه انجام می شود
1 هدف
هدف از این پروژه شناخت روند اجرای کار درسیستم انبارمحصول و دفترفروش مرکزی می باشد . در واقع هدف این است که پروسه یا روند اجرایی از زمانیکه محصولی از قسمت تولید وارد انبارکارخانه می شود تا موقعی که کالا یا محصول به مشتری سفارش دهنده آن تحویل داده می شود را به صورت کامل به زبان UML طراحی کنیم تا این سیستم به راحتی قابل فهم و درک برای کلیه ی افرادی که با این سیستم کار می کنند باشد .
متدلوژی قابل استفاده RUP می باشد که ما در این سند سعی خواهیم کرد فاز اول یعنی فاز شروع (Inception) و فاز دوم یعنی فاز جزئیات (Elaboration) این متدولوژی را انجام دهیم .
ابتدا و در تکرار اول یا فاز شروع سعی خواهیم کرد نیازمندیهای کاربران را بطور کامل بیان کنیم و راه هایی جهت برطرف کردن این نیازمندیها به زبان ساده ی UML پیشنهاد کنیم .
جهت رسیدن به این هدف روند اجرایی ورود و خروج کالا به انبار و دست اندرکاران این عمل را بررسی کرده سپس نمودار سطح صفر این سیستم را رسم کرده تا ارتباط سیستم با موجودیت های خارجی مشخص گردد . در ادامه تقسیم سیستم به زیرسیستم ها را بیان می کنیم سپس به شرح موارد کاربرد و سناریو کوتاهی از سیستم می پردازیم .
و در ادامه کار با شروع فاز دوم سیستم یعنی فاز جزئیات (Elaboration) با توجه به موارد کاربرد و نیازمندیهای کاربران طراحی سیستم را شروع می کنیم و UseCaseهای مهم سیستم را طراحی کرده سپس در ادامه نمودارهای Collaboration و Sequence وActivity سیستم و کلاس های سیستم را طراحی می کنیم .
2-1 محدوده
محدوده سیستم انبارمحصول عبارت است ازتمامی فعالیت های مربوط به ورود کالا از سالن تولید به انبارها ،صدور رسید قطعی درقبال دریافت کالا و ثبت نام مشتریان ،گرفتن سفارش از مشتریان داخلی و خارجی و همچنین کلیه عملیاتی که باید انجام پذیرد تا سفارش مشتری توسط وآن برسد .
توصیف کاربران و دست اندرکاران (Stakeholder & User Description )
1-2 لیست دست اندر کاران (Stakeholder & Summary)
مشتریان ، عاملان فروش ، نمایندگان
کاربران انبار
انبارکالا
واحد تولید
واحد فروش
واحد حسابداری فروش
واحد ترابری
2-2 لیست کاربران (User Summary)
مسئول انبار
کارکنان انبار
کارکنان دفتر فروش
رانندگان واحد ترابری
کارکنان واحد تولید
حسابداران واحد فروش
کلیه افراد کارخانه که درخواست محصولات داخلی را دارند .
2-3 نیازمندیهای اصلی کاربران / دست اندرکاران) (User Needs Key Stakeholde
گزارش مرتب میزان موجودی فیزیکی و قابل فروش انبارها
گزارش میزان موجودی خانگی انبارها
گزارش میزان موجودی صنعتی انبارها
گزارش ارسال محصولات مرجوعی
ثبت رسید موقت و قطعی
تعریف رانندگان
ثبت کالاها و انبارهای جدید
ثبت سفارش مشتری
ثبت حواله محصولات
صدور مجوز خروج
صدور مجوز بارگیری
ثبت درخواست داخلی محصولات
تعیین دسترسی برای کاربران
تعیین قیمت محصولات ، نحوه پرداخت و صدور فاکتور
و کلیه گزارشاتی که قسمتهای مختلف کارخانه نیاز دارند
تعریف سیستم (System Definition)
شکل1 – نمودار سطح صفر سیستم انبار محصول
3-1 سناریو سیستم :
بطورکلی در سیستم انبار محصول روند کار بدین صورت است که کالا در انبار قرار می گیرد ، واحد فروش با توجه به میزان موجودی قابل فروش در انبار مجوز فروش برای مشتری صادر می کند .
در ابتدا مسئول انبار ، کالا ی جدیدی را که برای اولین بار در کارخانه تولید می شود و قبلا نام و مشخصات آن در سیستم انبار ثبت نشده است را باذکر کلیه مشخصات در سیستم انبار محصول ثبت می کند و همچنین محصول انبار ها ، انبار جدیدی که قرار است از این به بعد بعنوان انبار ( کالاها ) مورد استفاده قرار گیرد را با ذکر موقعیت ان و مشخص کردن نامی برای آن در سیستم ثبت می کند . مسئول انبار ( کالا هایی ) را که از سالن تولید منتقل داده شده اند را در انبار قرار می دهد و رسید قطعی آن را در سیستم ثبت می کند . از این به بعد این ( کالاها ) جزء موجودی انبار تلقی می شوند و نام و کلیه مشخصات ( کالا ) ورودی در انبار وجود دارد .سپس مسئول انبارموجودی فیزیکی و موجودی قابل فروش انبار را به دفتر فروش کارخانه اعلام می کند