- برنامه های اجرایی و کاربردی؛
- آموزش کارآفرینی و تربیت نیروهای انسانی موردنیاز؛
- فراهم کردن امکانات زیربنایی که متضمن رشد سریع و پایدار بنگاههای کوچک و متوسط است.
- انجام حمایتهای مالی؛
- راه اندازی واحدهای تحقیق و توسعه (RD) در بنگاههای کوچک و متوسط و
ترغیب این بنگاهها به استفاده عملی از فرایند تحقیق و توسعه. استراتژی های حمایتی باتوجه به نقش بسیار مهم بنگاههای کوچک و متوسط درنظام اقتصادی - اجتماعی کشور مالزی و باعنایت به مشکلاتی که این نوع بنگاهها معمولاً با آنها رو به رو هستند، چندین استراتژی برای حمایت از این واحدها و کمک به توسعه و گسترش آنها طراحی و تدوین شده است. برای رسیدن به اهداف مشخص شده در هر استراتژی، راهکارهایی اندیشیده شده است تا با استفاده از این راهکارها، مالزی بتواند به اهداف کلان خود در زمینه حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط دست یابد.
در اینجا به صورت خلاصه برخی از مهمترین استراتژی ها و راهکارهای پیش بینی شده برای رسیدن به آنها معرفی می شوند:
1 - ایجاد فضای مناسب برای رشد بنگاه های کوچک و متوسط: از آنجا که ایجاد بستر مناسب برای توسعه و رشد بنگاههای کوچک و متوسط یکی از مهمترین عوامل برای حمایت از این واحدها محسوب می شود، راهکارهای زیر در این مورد پیش بینی شده است:
باتوجه به این اصل که ایجاد فضا و محیط مناسب برای رشد فعالیتهای اقتصادی - صنعتی در پرتو گسترش فرهنگ کارآفرینی و وجود کارآفرینان خلاق و پویا حاصل می شود، بنابراین، فرهنگ سازی اولین گام در این زمینه به حساب می آید، به گونه ای که فرهنگ جامعه کاملاً به طرف «فرهنگ مولد» سوق پیدا کند. اولین حرکت برای رسیدن به چنین موقعیتی از آموزش کارآفرینی و تربیت کارآفرینان جوان آغاز می گردد. بر این اساس هم اینک تدریس کارآفرینی در کلیه مدارس مقطع متوسطه در دبیرستانهای کشور مالزی آغاز گردیده است.
فراهم ساختن زیرساختهای مناسب برای تقویت بنگاههای کوچک و متوسط می تواند فضای مناسبی برای توسعه این بنگاهها فراهم کند. یکی از نمونه های روشن این موضوع را می توان در صنایع خودروسازی ملاحظه کرد. امروزه اتومبیلهای ساخت مالزی موردتوجه خریداران کشورهای دیگر قرار گرفته است و مالزی می تواند به یک مرکز مهم در زمینه صنعت خودروسازی تبدیل گردد. وجود چنین فرصتهایی می تواند امکانات رشد و فرصتهایی برای نفوذ به بازارهای داخلی و خارجی دراختیار بنگاههای کوچک و متوسط قرار دهد. از دیگر صنایعی که می توانند به عنوان زیرساختهای مناسب برای رشد و توسعه فعالیتهای بنگاههای کوچک و متوسط مورداستفاده قرار گیرند، می توان از صنایع الکترونیک، الکتروتکنیک و صنایع لوازم خانگی و مبلمان نام برد. ایجاد ارتباط و همکاری عملی گسترده بین دانشگاهها و موسسات آموزش عالی با صنایع و بنگاههای تولیدی به گونه ای که علاوه بر تامین منافع مناسب و عادلانه برای هر دو طرف، دستاوردهایی نیز برای کشور به همراه داشته باشد. چنین امری می تواند از راه ایجاد ارتباط مستقیم بین بنگاههای کوچک و متوسط با دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و موسسات تحقیقاتی انجام گردد، به گونه ای که واحدهای صنعتی کوچک و متوسط ترغیب شوند تا از یافته های پژوهشی و علمی دانشگاهها استفاده کنند و از حضور مستقیم و مستمر کارشناسان و متخصصان این مراکز برای انجام طرحهای تحقیقاتی درواحدهای خود بهره مند گردند.
آموزش و تامین نیازهای اطلاعاتی واحدهای کوچک و متوسط نیز یکی دیگر از راهکارهایی است که برای ایجاد بستر مناسب برای رشد وتوسعه بنگاههای کوچک و متوسط درنظر گرفته شده است. برای رسیدن به این هدف پیش بینی شده تا اطلاعات موردنیاز واحدهای صنعتی کوچک و متوسط گردآوری و تدوین گردد و به صورت اوراق اطلاعاتی در اختیار این واحدها (بنا به نوع فعالیتشان) قرار داده شود. همچنین آموزش دانستنی های مدیریت و دانستنی های شغلی برای افزایش دانش مدیران و کارآفرینان بنگاههای کوچک و متوسط ازطریق «آموزش از راه دور» و «شبکه رایانه» دراختیار این واحدها قرار می گیرد. مرکز اطلاعات صنعتی و فناوری مالزی (MITIC) مسئولیت اصلی را در این زمینه برعهده دارد.
2 - افزایش قدرت رقابت بنگاههای کوچک و متوسط:برای پیگیری این استراتژی راهکارهای عملی زیر پیش بینی شده است:
تمامی برنامه های حمایتی از بنگاههای کوچک و متوسط (مانند برنامه های حمایت مالی و غیره) فقط هنگامی به کار گرفته می شوند که قبلاً شرایط لازم برای تاثیرگذاری مثبت این برنامه ها بر روی عملکرد بنگاههای کوچک و متوسط کاملاً پدید آمده باشد. براین اساس، برنامه های حمایتی فقط شامل آن بخش از صنایع مالزی می شوند که بتوانند با دریافت این کمکها، قدرت رقابت خود را افزایش دهند و فعالیتهای تجاری شان بتواند اثرات مثبتی بر اقتصاد کشور برجای گذارد. بر همین اساس، دولت مالزی آن دسته از صنایعی که می توانند با استفاده از برنامه های حمایتی دولت، قدرت رقابتی خود را افزایش داده و اثرات مثبتی بر اقتصاد ملی و همچنین درآمدهای ارزی کشور برجای گذارند را شناسایی کرده است. مهمترین این صنایع عبارتند از:
- صنایع پلاستیک و تولید محصولات پلاستیکی قابل مصرف در صنعت؛
- ریخته گری فلزات و تولید قطعات فلزی؛
- تولید ابزار دقیق صنعتی و کالاهای مهندسی؛
- تولید ابزارآلات و قالب سازی؛
- صنایع مونتاژ الکترومکانیکی؛
- صنایع تست کننده نیمه هادیها و ابررسانه ها؛
- صنایع ساخت کامپیوتر و قطعات کامپیوتری؛
- صنایع ساخت قطعات و تجهیزات مخابراتی و ارتباطاتی؛
- صنایع ساخت لوازم آزمایشگاهی و دستگاههای اندازه گیری؛
- صنایع ساخت قطعات خودرو؛
- صنایع ساخت مبلمان و لوازم خانگی.
یکی دیگر از راهکارهای پیش بینی شده برای افزایش قدرت رقابت بنگاههای
کوچک و متوسط، ارائه خدمات مشاوره ای و تامین کارشناسان و متخصصان موردنیاز بنگاههایکوچک و متوسط و تلاش برای حل مشکلات عملی این واحدها و تقویت بنیه تخصصی آنهاست. نحوه انجام چنین اقداماتی به این صورت است که سعی می شود که از بهترین و خبره ترین کارآفرینان و متخصصان فنی، درهریک از بخشهای صنعتی که از تجربه و عملکرد مطلوبی برخوردار باشند، برای رفع مشکلات پدید آمده در بنگاههای صنعتی کوچک و متوسط همان بخش، استفاده گردد. این گروه را «همیاران خبره صنعتی» می نامند. مرکز اطلاعات صنعتی و فناوری مالزی (MITIC) ازطرف دولت مسئولیت کمک به تشکیل و حمایت از گروههای همیاران خبره صنعتی را برعهده دارد.
علاوه بر خدماتی که گروههای همیاران خبره صنعتی ارائه می کنند، بنگاههای کوچک و متوسط می توانند از امکانات مراکز تخصصی خدمات مشاوره صنعتی که برای هریک از بخشهای صنعتی مشخص شده است، نیز برخوردار گردند و سرویسهای موردنیاز خود را دریافت کنند.