مجله ایران من – حسین عیدیزاده: سال ۲۰۱۲ سال موفقیت و محبوبیت کارگردان های صاحب سبک، به ویژه مولفانی اروپایی بود.
«عشق» میشائیل هانکه نه تنها برنده جایزه نخل طلای کن و گلدن گلوب بهترین فیلم خارجی زبان شد، بلکه در پنج رشته هم نامزد اسکار شده که خودش اتفاق نادری است.
از طرفی فیلمهایی مثل «آن سوی تپهها» ساخته کریستین مونگیو، «باربارا» کریستین پتسولد و «موتورهای مقدس» لئوس کاراکس همگی نظر مثبت منتقدان را به همراه داشتهاند.
و حالا باید منتظر بود و دید در سال ۲۰۱۳ کدام یک از کارگردانهای صاحب سبک اروپایی موفق میشوند نظر مثبت منتقدان و بینندگان را با خود همراه کنند.
آنچه میخوانید معرفی برخی از مهمترین فیلمهای هنری است که سال ۲۰۱۳ روی پرده میروند.
«کبوتری نشسته روی شاخه درخت در اندیشه هستی» / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
روی اندرسون سالها پیش با دو فیلم «داستان عشق سوئدی» و «گیلیاپ» خود را به عنوان یکی از اسعدادهای سینمای سوئد مطرح کرد، اما بعد به شکلی عجیب نزدیک به ۳۰ سال از سینما دور بود تا اینکه سال ۲۰۰۰ با فیلم «آوازهایی از طبقه دوم» همه را شگفتزده کرد. او سال ۲۰۰۷ با «شما، زندگان» باز هم سینمادوستان را به حیرت واداشت.
«کبوتری نشسته…» سومین قسمت از سهگانه «آوازهایی از طبقه دوم» و «شما، زندگان» هستند. فیلم ترکیبی از تراژدی، طنز و فلسفه است و گفته میشود لحنی داستایووسکیوار دارد. فیلم دو شخصیت اصلی دارد؛ یکی فروشندهای دوره گرد و دیگری مردی که دچار اختلال ذهنی است.
فیلم احتمالا در جشنواره فیلم کن به نمایش درمیآید.
«آتیلا مارسل» / Attila Marcel
انیمیشنسازهای متعددی بودهاند که وارد دنیای فیلم زنده شدهاند؛ تیم برتن و براد برد دو تن از این افراد بودند که در ساختن فیلم زنده هم بسیار موفق بودند. حالا نوبت به سیلوین شومه کارگردان صاحب سبک فرانسوی رسیده است. شومه با دو انیمیشن بسیار موفق «سهقلوهای بولویل» و «شعبدهباز» معروف است و حالا «آتیلا مارسل» را میسازد.
فیلم داستان مرد جوانی است که پس از مرگ والدینش در کودکی لال شده ، او یک نابغه موسیقی است و آشنایی با یک عطار موجب میشود خاطرات گذشته دوباره برایش زنده شوند شاید بتواند لال بودنش را درمان کند.
گیوم گویی نقش اصلی را در کنار ان لونی و ژان-کلود دریفوس بازی میکند. بسیاری منتظر هستند ببینند سبک خاص انیمیشنسازی شومه چطور به فیلم زنده راه پیدا میکند.
فیلم به احتمال بسیار زیاد در جشنواره فیلم کن به نمایش درمیآید.
«لعنتیها» / Les Salauds
کلر دنیس نام بسیار آشنایی برای علاقهمندان به سینمای نوین فرانسه است. «ماده سفید» بیش از دیگر فیلمهای او محبوب است. آخرین فیلم به نمایش درآمده او «۳۵ لیوان رام» بود و در یکی دو سال گذشته این کارگردان زاده آفریقا و فرانسویتبار روزهای آرامی را پشت سر گذاشت و تنها فیلم کوتاه «To the Devil» را ساخت.
«لعنتیها» داستان ناخدای یک کشتی باربری است که برای انتقام گرفتن از مردی که شوهر خواهرش را کشته به نامزد و پسر جوان او نزدیک میشود.
ونسان لیندن، کایرا ماسترویانی و لولا کرتن بازیگران فیلم هستند و با توجه به داستان و این بازیگران به نظر میرسد دنیس در این فیلم چهره دیگری از خود نشان میدهد. فیلم بیشتر یک تریلر است و مثل فیلمهای قبلی دنیس مضمون پسااستعمارگرایی را بررسی نمیکند.
فیلم احتمالا در جشنواره فیلم ونیز روی پرده میرود، جاییکه دنیس از محوبیت بسیار بالایی برخوردار است.
«کالواری» / Calvary
ژان-مایکل مکدانا به همراه برادرش مارتین مکدانا (کارگردان «در بروژ» و «هفت روانی») از موفقترین کارگردانهای فیلمهای جنایی مستقل بریتانیا هستند. ژان-مایکل مکدانا با ساختن «نگهبان» نشان داد چیزی کمتر از برادر نمایشنامهنویسش ندارد.
این کارگردان در فیلم جدیدش داستان یک کشیش را روایت میکند که در اتاقک اعتراف تهدید به مرگ میشود و حالا باید با سیاهیهای محیط پیرامونش مبارزه کند. براندن گلیسن که در «نگهبان» نقش اصلی را بازی کرد در این فیلم نیز نقش کشیش را دارد.
فیلم به احتمال بسیار در جشنواره فیلم تورنتو روی پرده میرود.
«کامیل کلودل، ۱۹۱۵» / Camile Claudel, 1915
برونو دومن کارگردان فیلمهای متفاوتی مثل «انسانیت» و «۲۹ نخل» است. او در فیلم جدیدش سراغ داستان کامیل کلودل مجسمهساز معروف فرانسوی رفته است. خانواده این مجسمهساز او را در یک آسایشگاه روانی بستری کردند و کامیل منتظر ملاقات برادرش است.
به نظر میرسد دومن با این فیلم سعی کرده فیلمی در جریان اصلی سینما بسازد، ژولیت بینوش نیز نقش اصلی را بازی میکند. پیشتر نیز داستان کامیل کلودل که در چهل و چندسالگی به دلیل شیزوفرنی در تیمارستان بستری شد و ۳۰ سال را در آنجا سپری کرد، با بازی ایزابل آجانی به تصویر کشیده شده بود.
دومن که فلسفه نیز خوانده است، مطمئنا در این فیلم سبک بصری و رویکرد متفاوت خود را تزریق میکند و با فیلم زندگینامهای صاف و سادهای روبرو نخواهیم بود. فیلم در جشنواره فیلم برلین به نمایش درمیآید.
«شرق» / The East
بریت مالیگان با دو فیلم مستقل «زمینی دیگر» و «آوای صدایم» در مقام فیلمنامهنویس و بازیگر خود را به عنوان یکی از چهرههای متفاوت سینمای مستقل آمریکا معرفی کرده است. او که در «آوای صدایم» به همراه زال باتمانقلیچ تاثیر عضویت در یک فرقه را بررسی میکرد، در «شرق» نیز دوباره به همین موضوع پرداخته است.
داستان «شرق» درمورد زنی جوان است که در یک گروه تروریستی که به محیط زیست آسیب میرسانند نفوذ میکند، اما شیفته رهبر گروه و هدف آنها میشود.
باتمانقلیچ کارگردان است و مارلینگ جدا از فیلمنامهنویسی، بازیگر نقش اصلی هم هست. بازیگران مطرحی مثل الکساندر اسکارسگارد، الن پیج و پاتریشیا کلارکسن در «شرق» باز میکنند.