ابزار های مختلفی برای ایجاد و مدیریت کد های html وجود دارند اما سیستم های مدیریت محتوا این امکان را فراهم مینماید تا بتوانید به روشی ساده کدهای html متن و محتوای صفحات خود را اتوماتیک تولید کنید. این سیستمها که امروزه در وب بنام CMS شناخته میشوند، مخفف Content Management System میباشند. که برنامه ای نرم افزاری روی سرور هستند و به مدیر سایت اجازه میدهند تا محتوای سایت را بدون نیاز به طراحی دوباره سایت تغییر دهد.
محتوای یک صفحه وب اغلب روی یک وب سرور در قالب فایلهای حاوی کدهای html برای نمایش محتوا در صفحه وب میباشند. برای مشاهده صفحه وب، درخواستی به وب سرور ارسال شده و وب سرور html صفحه را برای نمایش محتوای آن ارسال میکند.
ابزار های مختلفی برای ایجاد و مدیریت کدهای html وجود دارند اما سیستم های مدیریت محتوا این امکان را فراهم مینماید تا بتوانید به روشی ساده کدهای html متن و محتوای صفحات خود را اتوماتیک تولید کنید.
این سیستمها که امروزه در وب بنام CMS شناخته میشوند، مخفف Content Management System میباشند. که برنامه ای نرم افزاری روی سرور هستند و به مدیر سایت اجازه میدهند تا محتوای سایت را بدون نیاز به طراحی دوباره سایت تغییر دهد. در واقع طراح اولیه سایت یکبار سایت را طراحی میکند و تعدادی قالب آماده برای صفحات طراحی کرده و آن را روی سایت مزبور نصب میکند .حال مدیر سایت براحتی میتواند صفحات دیگری را به آن کم یا اضافه یا ویرایش کند .
اغلب cms ها قابلیت ایجاد محتوای دینامیک را دارند، به این معنی که محتوایی که تشکیل دهنده یک صفحه است را در دیتابیس ذخیره کرده و این محتوا هنگام درخواست صفحه از سوی کلاینت از دیتابیس بازیابی شده و در فرمتی که از قبل تعیین شده است نمایش داده میشود.
تفکیک محتوا از نحوه نمایش آن مهمترین بخش یک cms است زیرا تفکیک محتوا و نحوه نمایش آن باعث افزایش انعطاف پذیری در سایت میشود. اغلب cms ها امکان تغییر ظاهر و طرح بندی صفحه را از طریق انتخاب تم یا پوسته ای دیگر بدون نگرانی درباره از دست دادن و یا تغییر محتوا را دارند.
سامانه مدیریت محتویات عموماْ از دو عنصر تشکیل شده است :
• ابتدا نرم افزار مدیریت محتویات (CMA)
• سپس نرم افزار تحویل محتویات (CDA)
نرم افزار مدیریت محتویات به سامانه یا به نویسندهایی که HTML نمیداند این اجازه را میدهد تا محتویات را بدون داشتن تخصص در طراحی سایت ، ایجاد ، اصلاح ، یا حذف کند و نرم افزار تحویل محتویات این دادهها را ترجمه و تبدیل میکند و از آنها برای به روز رسانی سایت استفاده میکند.
در صورت بهروز رسانی مداوم سایت مثلاَ هر دو هفته،و همچنین ایجاد تنوع در صفحات به دلیل جذب بیننده نیاز به یک CMS بدیهی و واضح است.
مزایای ایجاد یک وب سایت از طریق سیستمهای مدیریت محتوی
• مدیریت کاربران
با CMS: مدیریت کابران و تعیین سطوح دسترسی در کل سایت به صورت جامع و توسط سیستم صورت میگیرد.
بدون CMS: ایجاد مدیریت کاربران به عهده تولید کننده است. کاربران برای ورود به بخشهای مختلف سایت باید درجاهای مختلف اعتبار سنجی شوند.
• گسترش پذیری
با CMS: برای توسعه اطلاعاتی درCMSنیاز به تغییرات بنیادی در سیستم نمی باشد و از این رو کم هزینه است.
بدون CMS: توسعه بخشهای مختلف و تغییرات در محتوای سایت زمانگیر و پر هزینه است
• ایجاد صفحات جدید
با CMS: تمامی صفحات جدید برپایه پیش فرض هایی که از قبل تعریف شده اند ایجاد و تمامی لینک ها به طور خودکار بروز رسانی می شود. این فرآیند به طور کامل قابل بازرسی مجدد می باشد
بدون CMS: تمامی صفحات با استفاده از صفحات قبل ایجاد می گردد. نقشه سایت و تمامی لینکها باید به طوردستی بروزرسانی گردند
• طبقه بندی اطلاعات
با CMS: اطلاعات توسط یک روش واحد طبقه بندی و در دسترس مشاهده کنندگان قرار می گیرد
بدون CMS: طبقه بندی اطلاعات توسط کاربر صورت می گیرد و به ازای تغییر در طبقه بندی، تغییرات در حجم زیادی صورت می گیرد
• جستجو
با CMS: جستجو در محتوی سایت به دلیل رعایت قالب ها، نمایه سازی صفحات در زمان ایجاد سریع و کارا است. و از یک مکانیزم عمومی برای جستجو در کل سایت استفاده می شود.
بدون CMS: روالهای جستجو در بخش های مختلف متفاوت است. وظیفه نمایه سازی و ایجاد تسهیلات لازم برای جستجو در یک بخش به صورت دستی صورت می گیرد
• یکنواختی و یکسانی محتوی
با CMS: الگوها از محتویات سایت مجزا می باشند و در نتیجه به طور یکسان و یکنواخت قابل بکارگیری هستند
بدون CMS: محتوی و الگوهای نمایش به طور کامل آمیخته هستند و در نتیجه تغییرات در سایت را با مشکل روبرو می سازند.
• تغییر قالب نمایشی سایت
با CMS: به دلیل جدا بودن محتوی از الگوها و قالب های نمایش به سادگی می توان ظاهر سایت را تغییر داد
بدون CMS: به دلیل یکپارچگی محتوی و قالب های نمایشی، تغییر ظاهر سایت به محتوی سایت نیز مرتبط میگردد
• فرآیند جریان کار
با CMS: موتور جریان کارCMSبا اجرای خودکار فرآیند انتشار محتوی و ضبط تمامی عملیات جهت وارسی وبازرسی مجدد در مراحل ممختلف، پس از تایید نهایی محتوی به صورت خودکار منتشر می شوند.
بدون CMS: جریان کار عموما توسطemailبه صورت دوره های خاص مشخص می شودEmailها به افرادمختلف سازمان ارسال می شوند و در نتیجه با تایید نهایی محتوی به صورت دستی منتشر می شوند
• زمان انتشار
با CMS: محتوی به سرعت و پس از تایید به صورت خودکار منتشر می شود
بدون CMS: محتوی در زمانهایی که مدیر سایت در دسترس باشد بروز رسانی می گردند. چند روز برای رفع خطا ها و پیکر بندی مجدد صرف می گردد
• شواهد حقوقی
با CMS: شواهد تغییر و یا انتشار اطلاعات بطور خودکار توسط سیستم ضبط می شود
بدون CMS: جمع آوری شواهد و ضبط آنها از وظایف افراد است. تغییرات به صورت دستی و ایجاد log از محتوی به سختی و به صورت دستی تهیه می شود
جوملا
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
جوملا!
backend صفحهٔ مدیریت جوملای ۱٫۵
توسعهدهنده(ها)
تیم پروژهٔ جوملا
انتشار پایدار
۳.۱.۱ / ۲۶ آوریل ۲۰۱۳؛ ۳۵۴ روز پیش[۱]
وضعیت توسعه
فعال
نوشته شده به
پیاچپی
سیستمعامل
چندسکویی
حجم
۷٫۵ مگابایت (به صورت فشرده)
گونه
سامانه مدیریت محتوا
پروانه
جیپیال
وبگاه
www.joomla.org
جوملا! (به انگلیسی: Joomla!) نام یک نرمافزار آزاد و متن باز برای مدیریت محتوای اینترنتی است. جوملا! به زبان پیاچپی نوشته شدهاست و از پایگاه دادهٔ مایاسکیوال استفاده میکند.
Joomla (جوملا) یک سیستم open source (منبع باز) برای مدیریت محتوا (CMS) است که شما را قادر به ایجاد وبسایت ها و برنامه های کاربردی برخط و قوی می سازد.
قابلیتهای جوملا! شامل امکان بارگذاری موقت در حافظه برای بهبود کارایی (caching)، ایجاد فهرست خودکار، ارسال خبر از طریق قالب RSS، ارائهٔ نسخه قابل چاپ، بخشهای کوتاه خبری، تالار گفتگو، نظر سنجی، تقویم، جستجوی اینترنت و پشتیبانی از زبانهای متعدد (از جمله فارسی) است.[۲]
علاوه بر امکانات پایه، افزونههایی (شامل کامپوننت، ماژول، پلاگین، قالب، بسته زبان) هستند که به امکانات جوملا میافزایند. بیش از ۱۰٬۲۰۰ افزونهٔ رایگان و تجاری در شاخهٔ رسمی افزونههای جوملا وجود دارد.[۳]
نام جوملا گرفته شده از واژهای در زبان سواحیلی است که به معنی «جملگی» یا «همگی» است.
محتویات
۱ تاریخچه
۲ نسخههای جوملا
۳ جستارهای وابسته
۴ پیوند به بیرون
۵ منابع
تاریخچه
پیشینه این سیستم به سال 2001 و نرمافزار مامبو برمی گردد که توسط گروه مایکرو در استرالیا ایجاد شد. مامبو خیلی سریع جهانی شد و با ارائه ایده های مختلف توسط مهندسان و گرافیست ها، قدرتمند و به تدریج فراگیر شد. در سال های بعد در اثر اختلافاتی که در تیم مامبو به وجود آمد، گروهی از افراد تیم دور هم جمع شدند و جوملا را جایگزین مامبو کردند. جوملا با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP ساخته شده است و از تکنولوژی برنامه نویسی شی گرا و پلت فرم های طراحی نرمافزار استفاده می کند. داده ها را در پایگاه داده های sql ذخیره می کند و شامل ویژگی هایی مانند جستجو، ذخیره سازی صفحه، نظر سنجی، آر اس اس خوان، نسخه قابل چاپ از صفحات، اخبار، وبلاگ و حمایت از زبان های بینالمللی می شود.
اولین نسخهٔ جوملا! نسخهٔ ۱٫۰.۰ بود که در ۱۶ سپتامبر ۲۰۰۵ عرضه شد. این نسخهٔ جوملا در واقع بستهبندی جدیدی از نسخهٔ ۴٫۵.۲٫۳ از نرمافزار مامبو بود که ایرادهای آن گرفته شده بود. در نقشه راه توسعه این پروژه تصمیم گرفته شده که نسخه ۱٫۵ این برنامه با زبان PHP نسخه ۵ از ابتدا نوشته شود.
جوملا! با اجازهنامهٔ جیپیال منتشر میشود.