مقدمه : در دنیای نوین که مرزهای فیزیک رنگ و باز بسیاری از فعالیتها جهانی مییابند پیشرفت و تعالی سازمانها نه تنها نیازمند پذیرش تغییرات سریع روز افزون بلکه مستلزم پیش بینی زیر کانه به موقع است از این رو حرکت در این رود خروشان جزء با اتکا به کارکنان دانا میسر نمینماید و به همین علت است که پیتر دراکی دانش را فراتر از مرزهای جغرافیایی و نیروی پیش برنده تولید میخواند و عوامل سنتی تولید را به عنوان عامل حتی باز دارنده میانگارد در دنیای پیش رو توسعه پایدار منابع انسانی در گرو دستیابی به کلیه آموزش است اهمیت این موضوع نیز آنگاه رخ مینماید که بخواهیم طرحی نو چون مالیات پر ارزش افزوده را اجرای نمائیم این نوع از مالیات بعنوان منبع گستردهای از درآمد با سرعت چشم گیری از نظام مالیه کشور جهانی رسوخ کرده است البته توصیه سازمان تجارت جهانی (wto) و حمایت ضرورت بین الملل پول Imf نیز تأثیر فرایندی در گسترش این نوع مالیات داشته است.
آنچنان که از مالیات بر ارزش افزوده بعنوان ماتاهاری (نام جاسوسه هلندی در جنگ دوم در خدمت ارزش آلمان) دنیای مالیات نام برده از مجموع این عوامل نیروی جاذبهای را ایجاد کرده که آش کشورها را در جهت خود سوق داده است.
تعریف موضوع : هم اکنون مالیات بر ارزش افزوده در بسیاری از کشورهای جهان در حال اجرا است در کشورها نیز تصویب قانون مالیات بر ارزش افزوده در مراحل نهایی تصویب میباشد مالیات بر ارزش افزوده با انتقال پایه مالیاتی از درآمد به مصرف انگیزههای سرمایه گذاری را افزایش داده و منابع لازم جهت گسترش سرمایه گذاری را از طریق افزایش امکان پس از تامین نموده و از انتقال سرمایه از بخشهای مولد به بخشهای خدماتی جلوگیری مینماید با اجرای این مالیات اختلال در تصمیمات تولیدی و سرمایه گذاری به حداقل رسیده درآمدهای مالیاتی به دلیل گسترده بودن پایه این نوع مالیات افزایش مییابد مطمئناً تمامی طراحان و مجریان طرح در جهت اثر بخش و تحقیق اهداف طرح همچون برقراری عدالت مالیاتی از طریق گسترش پایههای مالیاتی و اخذ مالیات به تناسب مصرف ایجاد ثبات اقتصادی و در نهایت رشد اقتصادی تلاش میکنند در این راستا کارکنان سازمان امور مالیاتی پس از آشنایی با روشها و فرآیندهای جویه در چهارچوب ساختاری تازه اجرای طرح را بعهده میگیرند بدین منظور آموزشهای مختلفی را فرا میگیرند و به تدریج با تحولات مورد نیاز همراه میشوند.
بدون شک دستیابی به اهداف طرحی کلان و نوین این چنین جز از طریق در اختیار داشتن نیروی انسانی کارآمد و آموزش دیده که توان حل مشکلات غیر قابل پیش بینی را نیز داشته باشد میسر نمیباشد.
هدف و علت انتخاب موضوع : در کشورهای در حال توسعه یا گذار موضوعات معدودی مهمتر از مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد در دهههای اخیر مالیات بر ارزش افزوده در همه کشورها مطرح شده است علل اصلی گسترش سریع این نوع مالیات در دنیا اولاً به استفاده از این نوع مالیات در ابتدا در کشورهای اتحادیه اروپا و ثانیاً نقش سازمانه و مشاورین جهانی و به ویژه صندوق بین المللی پول در ترویج و توصیه آن بوده است.
تجربه اتحادیه اروپا نشان دارد که مالیات بر ارزش افزوده میتواند موفق باشد.
پشتیبانی مستمر و حمایت از این نوع مالیات توسط صندوق بین المللی پول و پشتیبانی مستمر و حمایت از این نوع مالیات توسط صندوق بین المللی پول و سایر موسسات بین المللی موجب تشویق و تحصیل به کار گیری بر ارزش افزوده در سایر کشورها از آمریکای تا سایر کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصاد و توسعه (OECD) غیر از آمریکا یکایک مالیات بر ارزش افزوده را به کار گرفتهاند از آنجا که دولت در راستای تحقق اهداف چشم انداز بیست ساله و برنامه چهارم توسعه اقتصادی و اجتماعی گام بر میدارد سازمان مالیاتی نیز بعنوان زیر مجموعهای از این کل بزرگ به منظور آماده سازی بهتر لازم جهت تحقق اهداف مذکور اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده را به طور جدی در دستور کار خود قرار داده است.
با تشکیل دفترطرح مالیات بر ارزش افزوده و پی گیری جدی لایحه مالیات بر ارزش افزوده مقدمات اجرای آنرا به طور همه جانبه دنبال میکند مباحث اجرایی مالیات بر ارزش افزوده و آثار اقتصادی نامش از اجرای طرح را مورد بررسی قرار میدهد در همین راستا به این خاطر که نهایتا میبایست بار سنگین مصائب و مشکلات نامش از اجرای این طرح نوین مالیاتی بر دوش کارکنان سازمان مالیات قرار گیرد از آماده سازی این نیروها مورد توجه قرار گرفته و اهمیت مییابد از این رو تدوین برنامههای آموزش مطلوب به منظور ایجاد آمادگی و تواناییهای لازم جهت اجرای طرح ضروری مینماید.
اهمیت موضوع : در شرایط پیچیده و رو به تحول امروز تنها سازمانهایی میتوانند به فعالیت خود استمرار بخشند و بقا خود را تضمین نمایند که بتوانند خود را با تحولات و پدیدههای پیچیده محیط هماهنگ ساخته متناسب با شرایط بیرون سازمان خود را متحول سازند از جمله مهمترین وظایف مدیریت برای حفظ و بقا سازمان استفاده از سرمایه و استفاده موثر و بهینه از آنها میباشد.
نیروی انسانی یکی از سرمایههای اصلی سازمانها و یک عامل استراتژیک برای آنها در مواجهه با تغییرات و تحولات میباشد چرا که در سایر هوشیاری اوست که امکان مواجهه فعال و سازند، با دگرگونهای محیط فراهم میگردد توجه به حفظ و نگهداری و بهسازی و مهمتر از همه استفاده موثر از این سرمایه از جمله مهمترین ؟
سازمان امروزی است متغیرهای چندی در تعیین سرمایه انسان یک کشور وظیفه و مهمترین عامل فرصتهای تحصیلی و آموزش مهیا برای نیروی کار در سازمانها است توسعه منابع انسانی و به کارگیری درست آن در سازمان مستلزم تامین نیروی انسانی کارآمد و ماهر آموزش دیده است توسعه پایدار منابع انسانی مستلزم ایجاد و رشد قابلیتهای پایدار سازمانی این قابلیت را میتوان به استعدادها سرعت عمل در رویارویی با تغییر یادگیری همکاری و پاسخ گویی و در نهایت فرهنگ عملکرد تغییر نمود آموزش فرآیندی است که بر اساس آن تغییری نسبتاً دائمی در جهت و نحوه عمل کارکنان مورد نظر صورت میدهد بنابراین آموزش شامل تغییرات مهارتها دانش با شغل ایجاد نماید تا از طریق آن کارکنان ضمن حرفهای شدن در مشاغل خود از عمده حل دشواریهای آن نیز برآیند.
به بیان دیگر هدف نهایی آموزش و ارتقا (حفظ و توسعه) سازمان از طریق هماهنگی با تغییرات و تحولات مختلف درون سازمانی و برون سازمانی و نیازهای ناشی از آن از ابواب و حجات مختلف و بهبود و ارتقای سطح کمی و کیفی عملکرد فردی و سازمانی و ارتقای سطح بهره وری است.
آموزش و بهسازی کارکنان اقدامی راهبردی است که در سطح فردی باعث ارزشمندی فرد در سطح سازمانی باعث بهبود و توسعه سازمان و در سطح ملی و حتی فرا ملی باعث افزایش بهره وری و نتایج مترتب بعدی میشود میتوان گفت که یکی از اقدامات زیر بنای که باعث کارآمدی سازمانها میشود ایجاد با در اختیار گرفتن و توسعه پیوسته سرمایه انسانی از طریق آزمون و بهسازی آن است بدین لحاظ فعالیتهای آموزش نیز مدیریتی استراتژیک (مدیریت استراتژیک بر مبنی استراتژیک) را میطلبد.
چه اهداف سازمان ارپک وضعیت پویایی فزاینده با آموزش به عنوان ابزار اصلی ایجاد بهسازی سرمایه انسانی گره خورده است از این رو باید آموزش را بعنوان یک کل در بطن کلیتی فراتر دید چنین نگرش به آموزش مستلزم برخورداری از تفکر استراتژیک (کلیت گرا – آینده نگر – فراکنشی) است.
این نوع تفکر شیوهای پویا تغییر دهنده و تغییر پذیر در مدیریت و برنامه ریزی آموزش است.
قلمرو تحقیق : قلمرو تحقیق شامل سه بخش زمان و مکان و موضوع میباشد.
قلمرو مکان تحقیق : اداره کل امور مالیات کالا و خدمات میباشد در این رابطه لازم است که با توجه به اینکه طرح مالیات بر ارزش افزوده هنوز اجرا شده است و از آنجایی که اجرای این طرح در اداره کل مذکور مورد نظر میباشد لذا این اداره به عنوان شبیه ترین مدل به شرایطی که اجرای این طرح در آن تحقق خواهد یافت در نظر گرفته شده است تحقیق حاضر در آن مورد بررسی قرار میگیرد.
قلمرو موضوع تحقیق : عبارت از بررسی عوامل موثر بر اثر بخش اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده با رویکرد و آموزش منابع انسانی قلمرو زمان تحقیق : در این تحقیق در طی سال 1386 صورت گرفته است.
روش تحقیق : روش تحقیق در موضوع مورد بررسی روش تحقیق میدانی است که به شناسایی درک جامعی از مطالب مربوطه به آموزش مورد نیاز جهت اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده میپردازد.
همچنین این تحقیق (تحقیق کاربردی) و تصمیم ساز به منظور استفاده در تدوین و ارائه دورههای آموزشی است دادههای اولیه نیز با استفاده از فنون پیمایشی (پرسشنامه) به منظور سنجش نظر است جامعه آماری انتخاب شده است.
بدست میآید که نهایت به شناسایی دورههای آموزش و لازم منتج میشود.
فرضیات تحقیق : تحقق حاضر دارای دو فرضیه اصلی میباشد که فرضیه اصلی اول آن دارای فرضیه فرعی و فرضیه اصلی دوم آن دارای دو فرضیه فرعی به شرح زیر میباشد.
تحقق حاضر دارای دو فرضیه اصلی میباشد که فرضیه اصلی اول آن دارای فرضیه فرعی و فرضیه اصلی دوم آن دارای دو فرضیه فرعی به شرح زیر میباشد.
فرضیات اصلی : وجود مهارتهای فنی اثر مثبت بر اجرای طرح دارد.
وجود مهارتهای انسانی اثر مثبت برابرطرح دارد.
فرضیات فرعی : وجود مهارت کار با رایانه اثر مثبت بر اجرای طرح دارد.
وجود مهارت محاسباتی اثر مثبت بر اجرای طرح دارد.
وجود مهارت زبان انگلیسی اثر مثبت بر اجرای طرح دارد.
2-1- وجود مهارت رابطه با ارباب رجوع اثر مثبت بر اجرای طرح دارد.
2-2- وجود مهارت برقراری رابطه بین همکاران (مجریان طرح) اثر مثبت بر اجرای طرح دارد.
پیشینه تحقیق : در ارتباط با موضوع مورد بررسی تحقیق مدون و منسجمی صورت نگرفته است در اینجا به چند مورد از پایان نامههایی که دارای ارتباط و موضوعی با این تحقیق میباشد.
اشاره میشود.
طرح تحقیق تحت عنوان : مالیات بر ارزش افزوده با هدف تحول در نظام مالیاتی ایران دانشکده امور اقتصادی.
تعریف واژگان کلیدی : آموزش : تجربهای مبتنی بر یادگیری به منظور ایجاد تغییرات به طور نسبی پایدار و در هر فرد تا او را قادر به انجام کار و بهبود بخشی توانائیها تغییر مهارتها دانش نگرش و رفتار اجتماعی نماید بنابراین آموزش به مفهوم تغییر دانش نگرش و تعامل با همکاران است.
مالیات بر ارزش افزوده : مالیاتی که بر ارزش افزوده ایجاد شده توسط تولید کنندگان در هر یک از مراحل تولید وضع میشود.
اثر بخش : اثر بخش سازمان عبارت است از درجه یا میزانی که سازمان به هدفهای مورد نظر خود نایل میآید.
مدیریت دانش : به فرآیند جمع آوری و شناسایی اطلاعات مفید (کمپ دانش) تبدیل دانش ضمنی به دانش صریح (ایجاد و تبدیل دانش) نگهداری دانش در مخازن (حافظه سازمانی) انتشار آن در سراسر سازمان (تسلیم دانش) توانایی کارکنان که به سهولت مجدداً از آن بهره گیرند (بهره برداری و استفاده کاربری از دانش (هرم دانشی) اطلاق میشود.
روش انجام تحقیق : مقدمه : هر تحقیق بر حسب نوع ویژگیهای خاصی که دارای محقق را بر آن میدارد که در انجام مراحل کار شیوه و روش مناسب با آن پژوهش ر انتخاب نموده و در زمینه مورد نظر به جمع آوری اطلاعات و تعیین حجم نمونه پرداخته و پس از طبقه بندی و تلخیص دادهها با استفاده از روشهای آماری مربوط به تجزیه و تحلیل اطلاعات بپردازد بنابراین اندازه گیری نمونه بر حسب ویژگیهای جامعه آماری مورد بررسی روش تحقیق و نیز سایر ویژگیهای وابسته به روش تحقیق از جمله روش آماری مورد نیاز متفاوت میباشد.
در این فصل به شرح روش تحقیق مورد استفاده در پژوهش، جامعه آماری حجم نمونه روش نمونه گیری ابزار اندازه گیری پایایی روایی پژوهش و روشهای تجزیه و تحلیل آماری پرداخته میشود.
روش تحقیق : با توجه به ماهیت تحقیق روشهای مختلفی برای انجام تحقیقات وجود دارد هدف از انتخابی روش تحقیق این است که محقق مشخص نماید چه شیوه و روشی را اتخاذ کند تا او را هر چه دقیقتر آسان تر و سریع تر به دستیابی به پاسخ با پاسخهای سوالات تحقیق مورد نظر کمک کند.
روش تحقیق مجموعهای از قواعد ابزار و راههای معتبر (قابل اطمینان) و نظام یافته برای بررسی واقعیتها کشف مجموعات و دستیابی به راه حل مشکلات است در این تحقیق از روش تحقیق پیمایشی استفاده شده است در تحقیق پیمایشی برای گرد آوری دادهها از گروههای معینی از افراد خواسته میشود به تعدادی پرسش مشخص (که برای همه افراد یکسان است) پاسخ دهند.
این پاسخها مجموعه اطلاعات تحقیق را تشکیل میدهد همچنین با توجه به نتایج تحقیق مدیران قادر خواهند بود به میزان تأثیر مهارتهای فنی و انسانی بر طرح مالیات برارزش افزوده پی ببرند و اهمیت و اولویت دورههای آموزشی مورد نیاز را تشخیص دهند لذا از این لحاظ تحقیق کاربردی محسوب میشود.
جامعه آماری تحقیق : جامعه آماری افراد عناصر یا اشیایی هستند که محقق علاقه مند است یافتههای تحقیق را به آنها تصمیم دهد جامعه پژوهش همه عناصری است که دارای یک و یا چند ویژگی مشترک هستند.
و امکان دارد برای مطالعه انتخاب شوند در ادامه جهت ایجاد شناخت نسبت به جامعه آماری مطالبی ارائه شود.
سازمان امور مالیاتی کشور در خرداد سال 1381 با حدود 72000 واحد مالیاتی در سراسر کشور و پیش از 17 هزار نیروی شاغل فعالیت خود را آغاز نمود توضیح اینکه تا قبل از این تاریخ این مجموعه تحت عنوان معاونت درآمد مالیاتی وزارت امور اقتصادی و دارای فعالیت داشت.
ستاد سازمان شامل 4 معاونت عملیاتی فنی حقوق برنامه ریزی و فناوری اطلاعات میباشد و صف سازمان در تهران در برگیرنده نه اداره کل امورمالیاتی میباشد اداره کل امور مالیاتی تالار خدمات که در این تحقیق بعنوان جامعه آماری درنظر گرفته شده دارای 170 کارمند که قادر تشخیص مالیات آن به این شرح میباشد مدیرکل و معاونیش 3 نفررئیس اداره 8 نفر رئیس امور 18 نفر کارشناس ارشد 72 نفر کارشناسان 15 نفر کاردانی 24 نفر در مورد جامعه آماری قابل ذکر است با توجه به اجرای قانون تجمع عوارض در اداره کل امور مالیاتی کالا و خدمات این اداره کل بعنوان بیشترین مدل به شرایطی که اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده در آن تحقیق خواهد یافت در نظرگرفته شده است.
حجم نمونه و روش نمونه گیری : نمونه عبارتست از تعدادی از افراد که صفات آنها با صفات جامعه مشابهت داشته مصرف جامعه بوده و از تجانس و همگنی با افراد جامعه برخوردار باشند ابزار جمع آوری اطلاعات ازجامعه نیازمند انتخاب نمونه میباشیم در حقیقت با انتخاب صحیح نمونه میتوان حاصل ازنمونه را به جامعه تعمیم داد بنابراین میتوان یا حداقل هزینه و انتخاب حداقل حجم نمونه به ازای دقتی مشخص (95%) حداکثر اطلاعات را از طریق حجم نمونه ممکن بدست آورد با توجه به پاسخ سوالات که در طیف بسیار کم = 1 کم = 2 و متوسط = 3 زیاد = 4 خیلی زیاد = 5 میباشد.
به کمک فرمولی که ادامه میآید حجم نمونه برآورد شده است.
بدین منظور تعداد 20 عدد پرسشنامه به منظور تهیه نمونه مقدماتی (پیش آزمون) توزیع شده و(18) عدد پرسشنامه جمع آوری گردید نسبت افراد موفق با کمک این نمونه مقدماتی برای هرفرضیه بدست آمده و در جدول نشان داده است.
لازم به ذکراست که در این فرمول و مقادیر P بر مبنای پرسشنامه اولیه (تعداد 18 پرسشنامه بین آزمون) برای فرضیات مختلف بدست آمده است برای مثال در مورد زیر فرضیه اول بطور متوسط مقدار 7 نفر از 18 نفر کارمند وجود مهارت کار با رایانه را بر اجرای طرح موثر میدانستند به همین روش و به کمک فرمول عنوان شده برای فرضیات دیگر حجم نمونه را بدست آوردیم با توجه به اعداد جدول حجم نمونه حداقل باید N=60 باشد تا بتوان با 95% اطمینان درصد نتایج حاصل از نمونهها را به جامعه تعمیم داد.
دراین پژوهش پرسشنامه به صورت کاملا تصادفی بین 75 نفر از کارکنان اداره کل امور مالیاتی کالا و خدمات توزیع بشر و تعداد 63 پرسشنامه نیز جمع آوری گردید.
روش جمع آوری اطلاعات : در این تحقیق گردآوری اطلاعات از روشهای مختلفی استفاده شده است که عمده ترین آنها به شرح ذیل میباشد : مطالعه کتابخانهای : در ابتدای شروع به تحقیق یکی ازبهترین روشهای گردآوری درباره موضوع مورد نظرمراجعه به کتابخانه و استفاده از منابع موود میباشد بین ترتیب میتوان با استفاده از تحقیقات مشابه و یا مقالات و منابع موجود به پایهای نظری موضوع تحقیق دست یافت و به هدف تحقیق نزدیکتر شد با استفاده به این روش تاریخچه و تعریف مالیات بر ارزش افزوده ضروریات اجرای موفق آن آموزش و نیازهای آموزشی کارکنان اثر بخش وآموزش راجع به این طرح در کشورهای فرانسه و آلمان بدست آمده است.
روش میدانی در این روش جهت شناخت کلیه عوامل مربوط به مهارتهای فنی و انسانی و آموزش آنها در اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده از مصاحبههای باز با افراد مطلع استفاده شد و همچنین سعی شده تا از تجربه کشورهای که در اجرای طرح ارزش افزوده پیشگام بوده از نظیر آلمان و فرانسه نیز استفاده شود و از سوی دیگر نیز از تحقیقاتی که در دفتر طرح مالیات بر ارزش افزوده بدین منظور صورت گرفته بود بیشتر استفاد شد.
3.
شبکه جهانی اینترنت : شبکه اینترنت در دنیای امروز یکی از سهل الوصول ترین و قابل اطمینان ترین ابزارهای گردآوری اطلاعات از سراسر جهان میباشند از این رو در این تحقیق نیز تلاش شده است تا با استفاده از این فن آوری مقالات و مطالب جدید درارتباط با موضوع جستجو و مورد استفاده قرار گیرند با ترکیب این نظرات و تجارب و تحقیقات پرسشنام اولیه تدوین شد و با استفاده از نظر اساتید راهنما و مشاور محترم مورد بررسی اصلاح و تایید قرارگرفت بدین نحو پرسشنامه مقدماتی تهیه گردید و پس از تعیین اعتبار و روایی آن پرسشنامه نهایی تهیه و اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شده است.
مبانی بین فرضیات : فرضیات این تحقیق بر اساس استفاده از مدل رابرت کانزو چهار الگویی ارزشهای اثر بخش رابرت کوئین و جان روباخ شکل گرفته در مدل کائز سه مهارت عمده فنی انسانی و ادراکی یک مدیر اثر بخش نیاز دارد اشاره میشود با توجه به اینکه هر چه فرد از سطوح پایین سازمانی به سطوح بالاتر توضیح باید به مهارت های فنی کمتر و مهارت ادراکی بیشتر نیاز دارد و بعبارتی مهارت ادراکی بیشتر جنبه مدیریتی مییابد و از آنجا که تحقیقی حاضر به بررسی این مهارت در سطح کارمندان میپردازد لذا با نظر اساتید تنها دو مهارت فنی و انسانی در این تحقیق مورد بررسی است همچنین از آنجا که سنجش عواملی موثر بر اثر بخشی طرح ارزش افزود در بعد منابع انسانی و بحث آموزش مطرح بود لذا از چهار الگویی ارزشهای اثر بخش رابرت کوئین و جان روز باخ استفاده شد و بر الگوی مبتنی بر روابط انسانی آن که ارزشهای هدف خود را رشد منابع انسانی و اهداف فرعی خود را حفظ انسجام انسانی بالا بردن روحیه افراد در آموزش ؟
تاکید شود.
فرضیات تحقیق : تحقیق حاضر دارای 2 فرضیه اصلی میباشد که فرضیه اصل اول آن دارای سه فرضیه فرعی و فرضیه اصلی دوم آن دارای دو فرضیه فرعی به شرح زیر است : فرضیات اصلی : 1- وجود مهارتهای فنی اثر مثبت بر اجرای طرح دارد.
وجود مهارتهای انسانی اثر مثبت بر اجرای طرح دارد.
فرضیات فرعی : وجود مهارت کار با رایانه اثر مثبت بر اجرای طرح دارد وجود مهارت محاسباتی اثر مثبت بر اجرای طرح دارد وجود مهارت زبان انگلیسی اثر مثبت بر اجرای طرح دارد وجود مهارت رابطه با ارباب رجوع اثر مثبت بر اجرای طرح دارد وجود مهارت برقراری رابطه بین همکاران (مجریان طرح) اثر مثبت بر اجرای طرح دارد پرسشنامه تحقق نیز خود شامل دو دسته سوالات : سوالات شناسایی : هدف از طرح اینکه سوالات آب اطلاع از ویژگیهای فردی کارکنان است بعنوان نمونهای در نظر جامعه آماری انتخاب شده از بیانگر خصوصیات شخصی این افراد با پرسشهای مشتمل بر جنسیت میزان تحصیلات محل خدمت قبلی سوالات جهتی : منظور از طرح این سری سوالات مشخص کردن طرز تلقی و نگرش پاسخگو ثبت به موضوع مورد سوال میباشد که قسمت اصلی و اعظم پرسشنامه را شامل میشود در قالب انتخاب طیف لیکرت در مقیاس 5 سطح (خیلی زیاد – زیاد – متوسط – حکم – خیلی کم) تنظیم شده است).
سوالات جهتی پرسشنامه نیز به این شکل میباشد که سوالات 1 تا 8 برای فرضیه فرعی 1-1 سوالات 9 تا 18 برای فرضیه 1-2- و سوالات 28 تا 36 نیز برای فرضیه فرعی 2-2 طرح شده است سوالات 37 تا 42 نیز در ارتباط با موضوع تحقیق میباشد که سوالات 39 تا 42 در ارتباط با تحقیق ضمنی در مورد مقایسهای راجع به استراتژیهای مدیریت در رابطه پاداش شخصی و سازمانی و در راستای تامین اهداف تحقق اصلی طرح شده است.
روایی گردآوری اطلاعات : نظر به اینکه پرسشنامهها هدفهایی محدودی را دنبال میکنند و از جمله وسایل جمع آوری اطلاعات به شمار میآیند که غالبا فقط یک بار آن هم در مدت کوتاه و در مورد افراد معدودی بکار میروند لذا تعیین روایی و اعتبار پرسش نامهها حائز اهمیت است منظور از روایی این که محتوای ابزار یا سوالات مندرج در ابزار دقیقا متغیرها و موضوع مورد مطالعه را بسنجند.
یعنی اینکه هم دادههای گرد آوری شده از طریق ابزار مازاد بر نیاز تحقیق نباشد و هم اینکه بخشی از دادههای مورد نیاز در رابطه با سنجش متغیرها در محتوای ابزار حذف شده باشد.
در این تحقیق به منظور تامین روایی پرسشنامه در ارتباط با قابل فهم بودن سوالات مرتبط بدون هدف آزمون با سوالات طرح شده از کارشناسان صاحب نظر و تعدادی از افراد جامعه نظر خواهی شده است و از این طریق سعی شده سوالاتی طرح شود که ضمن دارا بودن مفهوم روشن برای افراد جامعه دقیقا در ارتباط با متغیرهای مورد بررسی باعث نهایتا با بهره گیری از نظرات اساتید محترم مشاور و راهنما تغییرات اصلاحی لازم است در سوالات صورت گرفته است همچنین جداول تحلیل واریانس که مورد سوالات در هر یک از فرضیات نشان میدهد که سوالات با اطمینان 95% در گروهبندی موثر هستند زیرا مقادیر احتمال متناظر با F` هر کدام از سوالات کمتر از 5% است.
بنابراین سوالات در نظر گرفته شده است برای پرسشنامه همگی مناسب هستند پایایی ابزار گرد آوری اطلاعات : پایایی یکی از مهمترین ویژگیهای برای ابزارهای سنجشی است که جهت اندازه گیری متغیرها یا سازهها پنهان طراحی نشدهاند بدون ؟
یک ابزار پایا نمیتوان به نتایج پژوهش اعتماد کافی داشت و در صورت تکرار پژوهش نتایج میتواند دارای تفاوت معنادار با مرحله اول باشد.
شیوههای مختلفی برای سنجش پایایی وجود دارد که عبارت آزمون – آزمون مجدد استفاده از فرمهای موازی – در نیمه کردن ابزار سنجش و هماهنگی درونی بین آیتمهای ابزار سنجش برای سنجش هماهنگی درون بین آیتمهای مختلف یک ابزار تکنیک مختلفی میتوان استفاده کرد که استفاده از قریب آلفل کربناخ یکی از آنهاست.
لی جی کربناخ از سال 1951 در مقالهای با عنوان ضریب آلفا و ساختار درونی آزمونها این ضریب را به جامعه علل معرفی نمود.
در این پژوهش نیز از ضریب آلفای کربناخ استفاده شد و پس از بررسی ضریب هماهنگی درونی پرسشهای پرسشنامه اولیه (پیش آزمون – مقدار آلفای کربناخ برابر بدست آمد قابل قبول است.
Reliability cot fficients Nof cases = 18% Alpha = 0/9169 پس از تهیه پرسشنامه اصلی و توزیع آن بر حسب نتایج بدست آمده مجددا ضریب آلفل کربناخ محاسبه شد 92123/0 بدست آمد که پایانی پرسشنامه است.
روش تحلیل دادهها : برای تجزیه و تحلیل دادههای این پژوهش نرم افزار استفاده شده برای رسم نمودارها جداول نرم افزاری Excel و word روش آماری توصیفی – مقیاس بندی روش آمار استنباطی (تحلیلی) حجم نمونه nنسبت موافق در پرسشنامه اولیه p5918/75918/115618/65918/76018/8