تاریخچه تشکیل سازمان: همانطور که مطلع هستید در هر چارچوب و مجموعهای نظم حاکم بر آن مجموعه حرف اول را می زند و تا نظم نباشد هیچ هماهنگی و شکل گیری در کارها و پیشبرد اهداف نخواهد بود.
منطق هر نظامی نظم است و در سایه نظم امنیت و آرامش نیز خود به خود برقرار می شود و در این راستا از همان دوران شکل گیری جوامع و دولتها سازمان ها و نهادهایی در این رابطه فعالیت خود را آغاز کرده اند که در مملکت عزیز ما ایران نیروی انتظامی این وظیفه خطیر و پر دغدغه را برعهده گرفته است که هدف آن رسیدگی به مشکلات و حل اختلافات و شکایات و پی گیریهای، پیش گیریها، کاهش و مبارزه با جرایم و غیره می باشد.
سال 1370 به طور اساسی سال ادغام شهربانی، ژاندارمری و کمیته انقلاب اسلامی در قالب نیروی انتظامی بوده است که خود از معاونتهای از قبیل: پلیس امداد، پلیس آگاهی، پلیس پیشگری، پلیس قضایی و پلیس خدمات تشکیل شده است.
بعد از این ادغام نیرویی به نام یگان ویژه پاسداران ناجا در سال 1375 تشکیل گردید که هدف آن مبارزه با اخلال گران مخل امنیت ملی و جلوگیری و برخورد با اختشاشات و شورشها و آشوبها بوده است.
لازم به ذکر است که این سازمان نیز در جهت پیشبرد اهداف و رسیدگی به امورات مالی، معیشتی و حقوقی کارکنان و پرسنل و رسیدگی به مشکلات آنها از دوائر مختلف تشکیل شده که کار حقوقی، بیمه، جایگاه، افزایش سنوات و حقوق و اضافه کاریها، ماموریتها و خواربار خانواده های پرسنل می پردازد که به طور کلی در مبحث مورد نظر مورد بحث قرار می گردد.
مقدمه فصل اول : ورودی سیستم حقوق و دستمزد از آنجایی که هزینه حقوق و دستمزد و مخارج مربوط به آن در صد تقریباً بالایی از هزینه ها را تشکیل می دهد ضروری است در این سیستم پیش بینی های لازم برای حصول اطمینان از پرداخت صحیح حقوق و دستمزد بعمل آید .
از سوی دیگر سیستم حقوق و دستمزد باید بنحوی طراحی شود که اطلاعات لازم را بسرعت گردآوری ، کسورات لازم را محاسبه نموده و تدابیر مناسبی برای جلوگیری از پرداخت به افراد و سایر انواع سوء استفادهها فراهم نماید .
برای رعایت قانون ، کارفرما موظف اطلاعات لازم در مورد کارکنان و میزان حقوق و مزایای آنان را به مراجع ذیصلاح ارسال نماید .
در ایران نیز طبق قانون مالیات بر درآمد، کارفرما موظف است اسامی کارکنان و مشخصات آنها را به حوزه های مالیاتی محل ارسال و مالیات متعلق به کارکنان را به حساب مخصوصی واریز نماید .
بعلاوه طبق قوانین تامین اجتماعی لازم است هر ماهه اسامی کارکنان و میزان حقوق و دستمزد آنها طی لیستی به ادارات تامین اجتماعی محل تسلیم و حق بیمه سهم کارمند و کارفرما به حسابهای مخصوصی واریز گردد .
هدف و انگیزه انتخاب موضوع دلیل ارائه این تحقیق و اهمیت آن در این است ارائه لیست حقوق و دستمزد اگر چه در تمامی سازمان ها به یک نحو محاسبه می شود و بر مبنای قوانین وزارت کار و امور اجتماعی می باشد .
اما نحوه ارائه آن برای مدیران در تمامی سازمانها به یک شکل و یکسان نیست و در این تحقیق سعی بر این بوده است که یکی از راههای ارائه این لیست مورد برسی قرار گیرد .
از آنجایی که حسابداری دارای یک علوم و چهارچوب خاص می باشد اما استفاده از این قوانین کاملاً سلیقهای می باشد که هر حسابدار بنا به نیاز و سلیقه خود روشی از این روشها را برای ارائه گزارشات خود مورد استفاده قرار می دهد .
سیستم حقوق و دستمزد در سیستم حقوق و دستمزد به علت تراکم اطلاعات ، نحوه پردازش اطلاعات و اهمیت سرعت و صحت آن از اتوماسیون استفاده می شود اطلاعاتی نظیر نرخ ساعتی و یا روزانه حقوق و دستمزد که ممکن است برای مدت موقتی تغییر نکند .
و همچنین برنامه هایی نظیر نحوه محاسبات کسورات مالیات و حق بیمه صندوق تامیناجتماعی که در طول سال ، قوانین آن ثابت می باشد را بهتر است در حافظه کامپیوتر ذخیره نمود .
با استفاده از این اطلاعات می توان محاسباتی مانند حقوق و یا دستمزد ناخالص ، کسورات ، تعیین حقوق و دستمزد خالص و بروز در آوردن سابقه هر کارمند و کارگر رابطه الکترونیکی انجام داد .
اجزائ سیستم حقوقی و دستمزد هر سازمانی در رابطه با حقوق ، مسئولیتهای پیدا می کنند و ناگزیرند مالیاتی مثل مالیات مربوط به حقوق را ظرف یک ماه پرداخت نماید .
برای اینکه حسابداری حقوق و دستمزد بصورت صحیح و بموقع صورت گیرد ، حسابداران از سیستم حقوق و دستمزد استفاده می کنند .
اجزاء سیستم حقوق و دستمزد عبارتند از : یک لیست حقوق و دستمزد ، یک حساب بانکی مخصوص برای حقوق ، دسته چک حقوق، و یک فیش حقوقی برای هر یک از کارکنان .
کنترلهای داخلی سیستم حقوق و دستمزد کنترلهای لازم در رابطه با سیستم حقوق و دستمزد به تعداد کارکنان بستگی دارد هر چه کارکنان موسسه بیشتر باشد افراد بیشتری برای کنترل هزینه حقوق مورد نیاز می باشد .
جهت کنترل و شناسایی دقیق هزینه حقوق و دستمزد ، کارت ساعت کارکنان متداولترین مدرک می باشد حتی در برخی از شرکت ها که کارکنان زیادی دارند جهت کنترل بیشتر لازم است یکی از افراد نگهبان در کنار ساعت کارت زنی حضور داشته باشد .
کنترل های لازم در هنگام تهیه لیست باید بنحوی باشد که حقوق و دستمزد به افرادی پرداخت نگردد برای این منظور باید هنگام پرداخت کنترل های بیشتر صورت گیرد یکی از شیوه های مناسب برای این امر گرفتن امضاء از هر یک از کارکنان به هنگام دریافت حقوق و یا فیش حقوقی می باشد .
پرداخت حقوق و دستمزد : متداولترین اشکال پرداخت حقوق و دستمزد به شرح ذیل می باشد .
ب) واریز حقوق به حساب بانکی کارکنان : اغلب سازمان ها که کارکنان زیادی دارند برای سهولت کارچکی معادل جمع حقوق و دستمزد قابل پرداخت صادر و به همراه اسامی کارکنان و شماره حساب بانکی آنها به بانک ارسال می دارند بانک نیز معادل مبلغ مندرج در لیست حقوق و دستمزد به حساب جاری هر یک از کارکنان واریز می نماید در این شعبه اگر چه دشواریهای ناشی از صدور چک برطرف می گردد ولی احتمال سوء استفاده بیشتر می باشد علاوه بر کنترلهای فوق لازم است ترتیبی اتخاذ شود که در صورت پرداخت نقدی عمل تهیه لیست ، ثبت سند حسابداری و پرداخت وجه به اشخاص مختلفی واگذار گردد .
زیرا هر چه تعداد افراد مسئوول در این عملیات زنجیره ای و مرتبط بهم بیشتر باشد احتمال سوء استفاده کمتر می گردد .
حقوق آنچه در ازای کار انجام شده توسط کارکنان و یا ارائه کنندگان خدمات به طور ماهانه به آنها پرداخت می شود که با توجه به مدرک تحصیلی و خانواده ایثار گران حقوق هر فرد متفاوت است.
(نرخ حقوق × ساعات کارکرد ) = حقوق ماهانه) تهیه جدول حقوق جدول حقوق کارکنان ثابت سازمان مورد نظر مشمول طرح طبقه بندی ، با استناد ماده چهارده آئین نامه استخدامی مصوب با توجه به رعایت نکات زیر تهیه شده است : قسمت اول – در تعیین حقوق مراتب الف – حداقل حقوق در پایه یک از مرتبه یکم با رقم (100) بعنوان مبنی مشخص شده و ضریب ریالی آن برابر ماده 15 آئین نامه استخدامی مصوب هر سه ساله یکمرتبه با توجه به عوامل زیر : هزینه زندگی امکانات مالی سازمان حقوق و مزایای مشاغل مشابه در دستگاههای دولتی و خصوصی تعیین می شود و بمحض اینکه مقدار ریالی عدد مبنی تعیین گردید ضریب ریالی که نسبت مقدار ریالی بعدد مبنی می باشد در کلیه (177) پیکره موجود در جدول ضریب شده و در نتیجه مقدار ریالی حقوق کلیه پایه ها در مراتب شانزده گانه مشخص و معین می گردد .
ب- حداقل حقوق در مرتبه شانزدهم (عالیترین مرتبه ) یازده برابر حداقل در مرتبه یکم می باشد که نسبت (11) به (1) و تناسب ارقام سایر مراتب در جدول حقوق نسبت معقولی است که با رعایت نکات زیر : 1- درجه اهمیت و دشواری وظایف مشاغل مرتبه مافوق نسبت به مشاغل مرتبه مادون 2- سطح زندگی شاغلین مرتبه مافوق نسبت به مشاغل مرتبه مادون 3- پرداخت حقوق و مزایای مشاغل مشابه در دستگاههای دولتی و خصوصی،از قبیل سازمان برنامه و سازمان اداری و استخدامی کشور 4- نسبت شرایط احراز مشاغل مراتب مافوق به نسبت مراتب مادون قسمت دوم – تعیین حقوق پایه های مراتب الف – در طرح جدول حقوقی سعی شده است که حداقل حقوق مراتب طوری تعیین شود که از حقوق دوره کار آموزی (موضوع ماده 18 آئین نامه استخدامی مصوب ) که صریحاً میزان ریالی آن قیده شده است کمتر نباشد .
ب- حقوق و اضافات پایه ها در هر مرتبه با توجه به عوامل اجتماعی و اقتصادی و تناسب شغلی بشرح زیر برقرار گردیده است : 1- اضافات پایه های مرتبه یکم جدول هشت درصد مبنی می باشد و بر این رقم مرتبه دهم بطور مشابه و مساوی دو درصد مبنی اضافه می گردد که در نتیجه اضافه پایه در مرتبه دهم به بیست و شش درصد مبنی می رسد و از مرتبه یازدهم تا مرتبه شانزدهم که مشاغل آن اکثر از نوع مدیریت است چهار درصد مبنی اضافه گردیده است بدلیل اینکه : اولاً – چون طبق آئین نامه مصوب شاغلین مراتب یازده ببالا با آنکه کار مدیریت مستلزم انجام کار اضافی می باشد به لحاظ رعایت تبصره 3 ماده 26 آئین نامه استخدامی از دریافت اضافه کار محروم اند و این جهش مختصر در حداقل مراتب و اضافات داخلی از مرتبه دوازدهم ببالا سبب آن می شود که جبران اضافه کار شاغلین پنج گروه مذکور بشود .
ثانیاً – هر مرتبه تعلق بمشاغلی دارد که ارزش وظائف و مسئولیتهای آنها برابر و شاغلین آنها دارای شرایط احراز مساوی می باشند .
بنابراین باید در هر سال از اضافه دریافتی مشابه استفاده نمایند و این تناسب در پایه های مراتب مزیتی را حائز است که اگر کارمندی بعللی نتواند و یا قادر نباشد که خود را برای احراز مشاغل مراتب بالا رأس مدت مقرر آماده کند ، بتواند همه ساله از پایه های بالاتر در همان مرتبه بسبب ابراز لیاقت و بالا رفتن تجربه و مهارتش استفاده نماید و پس از گذشت سالها از حقوقی معادل بیش از یک برابر ونیم حداقل رتبه مربوطه برخوردار شده و از جهت دیگر برای او همواره امید به ترقی وجود داشته باشد .
قسمت سوم – در ترفیع و تغییر مرتبه : پرسنلی که با شرایط احراز در مرتبه شغلی وارد بخدمت می شوند ، می توانند با رعایت مدت توقف و شرایط احراز در هر مرتبه بشرط ابراز لیاقت و شایستگی بطور منظم تا آخرین پایه از مرتبه شانزدهم ترقی نمایند و با حقوقی که متناسب با موقعیت شغلی و تحصیلی و سابقه خدمت آنان باشد ، در وضع مطلوبی بافتخار باز نشستگی نائل شوند .
لیست بیمه : لیست بیمه لیستی است که مبلغ بیمه هر یک از کارکنان به صورت جداگانه در آن مشخص می شود .
دستمزد : پرداختی به کارگران ( ساده یا ماهر ) بر حسب ساعت ، روز ، ماه و یا مقدار تولید تعیین می گردد .
کسری کار : به ساعاتی گفته می شود که یک فرد در طول ماه کمتر از ساعت قانونی کار کرده باشد .
حق بیمه : طبق قانون سازمان تامین اجتماعی هر کارفرما باید ماهانه درصد معینی از حقوق و مزایای هر یک از کارکنان خود را بعنوان حق بیمه سهم کار مند کسر و به همراه حق بیمه سهم کارفرما حداکثر تاپایان ماه بعد به حسابهای مربوط واریز و ماهانه فهرست کاملی از مشخصات حقوق بگیران و میزان حقوق هر یک از آنها به ادارات تامین اجتماعی محل ارسال نمایند .
مالیات کارفرمایان باید هر ماهه مالیات حقوق هر یک از کارکنان خود را طبق جدول مالیاتی محاسبه و از حقوق آنها کسر نموده و حداکثر ظرف 30 روز ، وجوه کسر شده را به حساب بانکی مخصوص واریز و فهرستی مشتمل برنام و نشانی حقوق بگیران و میزان حقوق هر یک از آنها به حوزه مالیاتی محل ارائه دهند .
کسور (کسر کار ) با پیدایش شرکتهای بیمه ، صندوقهای باز نشستگی ، صندوقهای پس انداز و سایر سازمانها بخشی از حقوق کارکنان بابت آنها کسر گردید .
به مبالغی که از کل حقوق کسر می شود، اصطلاحاً کسور می گویند .
پرداخت ناخالص (حقوق ناخالص ) عبارت از کل مبلغ حقوق ، دستمزد ، عائله مندی ، اضافه کاری و سایر مزایای شغلی قبل از کسر مالیات و سایر کسور است.
پرداخت خالص ( خالص پرداخت ) آن مبلغی است که کارکنان به اصطلاح با خود به خانه می برند که برابر است با پرداخت ناخالص منهای کسور .
پرداخت خالص = کسور بیمه و مالیات و غیره – پرداخت ناخالص کسور حقوق و مزایا کسور حقوق و مزایا را می توان به دو دسته تقسیم کرد .
کسور اجباری : که شامل مالیات و حق بیمه تامین اجتماعی می شود .
کسور اختیاری : نظیر حق بیمه عمر ، اقساط وام و سایر کسوری که به درخواست کارمند انجام می گیرد.
کسور حقوق و مزایا برای کارفرما بعنوان یک بدهی مطرح می شود و باید ظرف مدت مقرر به مراجع ذیربط پرداخت گردد .
کارت مجموع درآمد (سابقه حقوق و مزایای)سالانه کارمند : در برخی از کشورها افراد موظفند براساس درآمد سالانه خود ، اظهارنامه مالیاتی تهیه و آن را به مقامات مسئول تحویل دهند .
بنابر این کارفرمایان برای هر یک از کارکنان یک کارت مجموع درآمد نگهداری می کنند .
کارت مجموع درآمد کارکنان یک دفتر روزنامه یا کل نیست و قانون نگهداری آن را الزامی نکرده است این کارت یکی از ابزارهای حسابداری (نظیر کار برگ است ) که کارفرمایان از آن برای تهیه گزارشهای مالیاتی استفاده می کنند .
سازمان......
کارت مجموع در آمد کارکنان در سال نام و نام خانوادگی : شماره کارمندی : شماره تامین اجتماعی : محل کار: شماره حساب بانکی : حقوق و مزایا ماده 13 مشاغل سازمان و موسسات تابعه بر اساس اهمیت وظایف و مسئولیتها و شرایط احراز ارزیابی و با نظر شورای اداری سازمان و تایید فرمانده و تصویب ستاد فرماندهی به شانزده مرتبه تخصیص می یابد .
تبصره 1- مراتب یکم تا یازدهم هر یک دارای دوازده پایه خواهد بود و با کاهش نسبی در مراتب بالا به هفت پایه در مرتبه شانزدهم منتهی می شود .
تبصره 2- طرح طبقه بندی و ارزیابی مشاغل و تغییرات بعدی پس از تایید شورای اداری سازمان و تصویب فرمانده و موافقت سازمان امور اداری و استخدامی کشور قابل اجرا خواهد بود .
ماده 14- جدول حقوق مستخدمین ثابت بر مبنای عدد صد در پایه یک مرتبه یکم و افزایش نسبی آن در پایه ها و مراتب بالاتر تنظیم و بتصویب ستادفرماندهی خواهد رسید .
ماده 15- ضریب ریالی جدول حقوق در بدو اجرا با پیشنهاد فرمانده توسط ستادفرماندهی تعیین می شود .
ماده 16- ضریب ریالی جدول حقوق هر سه ساله یکبار قابل تجدید نظر می باشد که با پیشنهادفرمانده و با توجه بهزینه زندگی و بودجه مصوب بتصویب ستادفرماندهی خواهد رسید .
ماده 17- حقوق و معاونان فرمانده با پیشنهاد فرمانده و بتصویب ستاد فرماندهی تعیین می گردد و با تغییر ضریب ریال موضوع ماده 16 قابل تغییر خواهد بود .
ماده 18- حقوق دوره آزمایشی متناسب با حداقل شرط لازم تحصیلی برای تصدی شغل مورد نظر می باشد .
ماده 19- داوطلبان باستناد شغلی که برای آن استخدام می شوند در پایه یک مرتبه مربوطه وارد خدمت می شوند و می توانند با رعایت شرایط مقرر در این آئین نامه تا آخرین پایه همان مرتبه ترفیع یابند .
ماموریت شغلی مستخدمینی که بر طبق دستورفرماندهی یا موسسات تابعه بماموریت خارج از تهران می روند فوق العاده بشرح زیر دریافت می دارند .
مستخدمین مرتبه (1و2و3و4و5) روزانه 50000 ریال مستخدمین مرتبه (6و7 و 8 و 9 و 10) روزانه 75000 ریال مستخدمین مرتبه (11 و 12 و 13 و 14 و 15 و 16) روزانه 100000 ریال تبصره 1) مدت ماموریت مستخدم از سه ماه در سال تجاوز نخواهد کرد .
تبصره 2) برای ماموریتی که با وسیله نقلیه سازمان یا موسسات تابعه سفر نکنند بلیط رأسا توسط سازمان یا موسسه متبوع تهیه خواهد شد و هرگاه مسیر نباشد هزینه سفر معادل کرایه وسیله نقلیه ای که بدستور فرماندهی یا موسسه متبوع با آن مسافرت انجام شده است بموجب اسناد خرجی که ارائه خواهند داد پرداخت خواهد گردید .
تبصره 3) فوق العاده ماموریتی که به ماموریت خارج از کشور اعزام می شوند به طبق مقررات مستخدمین رسمی کشوری قابل پرداخت است .
سایر کسورات علاوه بر کسورات قانونی ممکن است مبالغ دیگری بابت اقساط وام ، مساعده دریافتی و ....
از حقوق و مزایای هر یک از حقوق بگیران کسر گردد این کسورات اغلب به طور غیر مستمر می باشند و از حقوق کارمندان کسر می گردد ( مانند اقساط وام های بلند مدت) .
کسورات حقوق و مزایا به مجموع حقوق و مزایای هر یک از کارکنان در دوره ای که لیست حقوق و دستمزد تهیه می گردد حقوق و مزایای ناخالص گویند .
از حقوق و مزایای ناخالص ابتدا کسورات قانونی ( شامل بیمه و مالیات ) و کسورات اختیاری ( مانند قسط وام ، مساعده و ...) کسر و مانده قابل پرداخت به هر یک از کارکنان که مبلغ خالص قابل پرداخت نام دارد محاسبه می گردد .
محاسبه حقوق و مزایا ساعات قانونی که یک کارگر در روز ملزم به انجام وظیفه می باشد از طریق قانون و توسط مراجع ذیربط تعیین می گردد .
مطابق قانون 51 قانون کار ، ساعات کار در این قانون ، مدت زمانی است که کارگر وقت خود را به منظور انجام کار در اختیار کارفرما قرار می دهد به غیر از مواردی که در این قانون مستثنی شده است ساعات کارگران در شبانه روز نباید از 8 ساعت تجاوز نماید .
بنا به تبصره 1- همین قانون کارفرما می تواند در برخی از روزها ساعات کمتر و در برخی دیگر ساعات کار را بیشتر نماید مشروط بر اینکه مجموع ساعات کار هر هفته از 44 ساعت تجاوز نکند .
بنابه تبصره 2 همین ماده ، در کارهای سخت و زیر زمینی ساعات کار نباید از شش ساعت در روز و 36 ساعت در هفته تجاوز نماید.
مبلغ قابل پرداخت به کارکنان برای محاسبه مبلغ خالص قابل پرداخت به هر یک از کارکنان ، لازم است از جمع حقوق و مزایای هر یک از آنها مجموع کسورات قانونی و اختیاری کسر گردد .
فصل دوم : پردازش سیستم حقوق و دستمزد مقدمه یکی از مهمترین مسائل در جهان معاصر که از جنبه های اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی مورد توجه بوده است تعیین حقوق و دستمزد است بعنوان مثال : مسئله حقوق و دستمزد یک مساله اقتصادی است چرا که دوسوم درآمد ملی کشورها را تشکیل می دهد .
مسئله دستمزد ها یک مسئله سیاسی است چرا که احساس تبعیض درخواست افزایش مزدها ، تنشهای سیاسی و اعتصابات بخاطر مزد ، دخالت دولتها و اتحادیهها و گروهها و احزاب سیاسی از مسائل رایج جوامع امروز است .
مسئله دستمزدهای مسئله اجتماعی است چرا که بخش عمده هزینه سازمانها و موسسات مختلف را دستمزدها تشکیل می دهد و متقابلاً منبع اصلی درآمد اغلب خانوارها و افراد ، حقوق و دستمزد می باشد .
نقش حقوق و دستمزد هدف اساسی از تنظیم طرح و مقررات مربوط به حقوق و دستمزد پرداخت حق الزحمه عادلانه و متناسب با کوشش است مستخدم در ایفای وظایف و مسئولیتهای سازمانی متحمل می شود .
حصول این هدف ، ضمن آنکه رفاه و آسایش کارمند را فراهم می سازد در جهت منافع موسسات بوده و در بهبود وضع اجتماعی و توسعه اقتصادی جامعه نیز موثر است زیرا فرد با دریافت حقوق کافی و متناسب، خواهد توانست احتیاجات ضروری خود و خانوادهاش را تأمین سازد.
در ضمن انگیزه موثری جهت توسعه مهارت معلومات و تصدی برای مشاغل پر مسئولیت خواهد بود از سوی دیگر و از دیدگاه اقتصاد ملی پرداخت افزایش حقوقها با افزایش نسبت کارآیی موسسات هماهنگ نباشد ، ترقی قیمتها حتمی است و درپاره ای احوال ممکن است این عدم تعادل میزان مصرف را کاهش دهد و بیکاری و بحران اقتصادی بوجود آورد زیرا بین سطح حقوق و دستمزد و کارآیی افراد جامعه رابطه مستقیم وجود دارد .
هر قدر کارآیی و مهارت کم باشد به همان نسبت میزان حقوق و دستمزد و سطح زندگی در آن جامعه پایین است از این رو سطح زندگی در هر منطقه شاخص تعیین حداقل دستمزد کارگران آن منطقه محسوب می شود .
سیستم : مجموعه ای از اجزاء به هم پیوسته است که آن اجزاء در راه نیل به هدفهای معینی با هم هماهنگی دارند .
حقوق : مبلغ خالصی است که به کارمند در مقابل کار فکری و یا جسمی و یا ترکیبی از فعالیتهای فکری ، جسمی بصورت ماهانه یا سالانه پرداخت می گردد .
محاسبه مبلغ ساعت اضافه کار : مبلغ حقوق ماهانه هر فرد بر اساس وزارت کار مشخص می شود .
حق اولاد : حداقل مبلغی که برای یک فرزند محاسبه می گردد .
مالیات حقوق کارکنان : در ایران کارفرمایان موظفند مبلغ مالیات حقوق را بر مبنای جدول مندرج در ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم و در نظر گرفتن معافیتهای مربوطه بر اساس مجموع درآمد حقوق و مزایای سالانه محاسبه و ظرف حداکثر یک ماه به حساب بانکی مخصوص واریز و فهرستی مشتمل بر نام و نشانی حقوق بگیران و میزان حقوق هر یک از آنها را به حوزه مالیاتی محل ارائه دهند .
در شهرداری مالیات برمبنای 5/5% حقوق ماهانه محاسبه می شود .
حق بیمه : طبق قوانین جاری سازمان تامین اجتماعی ، هر نفر حقوق بگیر باید میزان 7% از حقوق دریافتی خود را بابت استفاده از مزایای تامین اجتماعی و باز نشستگی پرداخت نماید که این مبلغ به همراه 23% حق بیمه سهم کارفرما هر ماهه طبق لیستی توسط کارفرما به سازمان اجتماعی ارسال می گردد .
(7% × حقوق روزانه ) = بیمه مستخدمین سازمان : سازمان گزینش ونهادهای تابعه و وابسته به آنها از لحاظ استخدامی مشمول مقررات این آئین نامه خواهد بود در این آئین نامه هرجا کلمه سازمان ن.ذکر گردد شامل هر یک از معاونتها و نهادهای تابعه و وابسته به آنها و همچنین اتحادیه شهرداریهای کشور می باشد .
نهادهای تابعه سازمان ، نهادهایی هستند که با سرمایه سازمان برای انجام وظایف مشخص تشکیل و دارای استقلال مالی بوده ، تحت نظر فرماندهی و ستادفرماندهی اداره می شوند .
نهادهای وابسته به سازمان نهاهایی هستند که باستناد قانون سازمانی ن.
تشکیل و حداقل نصف یا بیشتر از نصف سرمایه آنها را سازمان تامین نموده و دارای استقلال مالی می باشند و در اداره امور آنها علاوه بر فرماندهی اشخاص دیگر نیز شرکت دارند .
مستخدمین سازمان ن.
به چهار نوع تقسیم می شود: الف ) مستخدم ثابت که برای تصدی پست ثابت سازمانی استخدام شده یا می شود .
ب) مستخدم موقت که بموجب قرار داد برای مدت معین و کار مشخصی بخدمت سازمان در آید مقررات استخدامی این قبیل مستخدمین را شورای استخدامی سازمان با رعایت تبصره ماه 112 قانون استخدام کشوری تهیه و به تصویب وزیر کشور خواهد رسانید .
پ) مستخدم رسمی که تابع قانون استخدام کشوری است .
ت) کار قران که مشمول قوانین کار و بیمه های اجتماعی می باشد .
مستخدم کارمندان رسمی اضافه کار کارمندان رسمی براساس فیلدزیر محاسبه می شود .
هر ساعت اضافه کار × 160 ÷ عائله مندی و اولاد – جمع حکم تعطیلی کار کارمندان رسمی بر اساس فیلد زیر محاسبه می شود .
تعداد تعطیلی × 140% 30÷ عائله مندی و اولاد – جمع حکم شبکاری کارمندان رسمی بر اساس فیلد زیر محاسبه می شود .
تعداد شبکاری × 35%×30÷ عائله مندی و اولاد – جمع حکم مستخدمین نوع 2-1 اضافه کار مستخدمین نوع 2-1 براساس فیلد زیر محاسبه می شود .
4/1×192÷ دستمزد روزانه تعطیلی کار مستخدمین نوع 2-1 براساس فیلد زیر محاسبه می شود 4/1 × 30÷ دستمزد روزانه شبکاری مستخدمین نوع 2-1 براساس فیلد زیر محاسبه می شود 4/1×30÷بن کارگری + حق اولاد + حقوق و مزایا مستخدم کارگران رسمی اضافه کار کارگران رسمی براساس فیلد زیر محاسبه می شود 19091/0 × تعدادساعات اضافه کار × دستمزد روزانه تعطیلی کار کارگران رسمی براساس فیلد زیر محاسبه می شود .
140% × تعصیلات × دستمزد روزانه شبکاری کارگران رسمی براساس فیلد زیر محاسبه می شود .
35% شبکاری × دستمزد روزانه فصل سوم : خروجی سیستم حقوق و دستمزد لیست حقوق و دستمزد لیست حقوق و دستمزد عبارت است از فرم چند ستونی که برای خلاصه کردن ، گرد آوری و سهولت گزارش اطلاعات مرتبط با حقوق و دستمزد مورد استفاده قرار می گیرد .
فرم و طرح این لیست به تعداد و گروههای کارکنان ، اطلاعات مندرج در آن و نحوه استفاده از ماشینها و ابزار مکانیکی و الکترونیکی بستگی دارد .
اطلاعات مندرج در این فرم عبارتند از : اطلاعات مربوط به مشخصات فردی کارمند ، ساعات و نرخ دستمزد مزایا مستمر و غیر مستمر ، کسورات و نحوه تسهیم هزینه حقوق و دستمزد به واحدهای مختلف شرکت .
شرکتهای مختلف بر حسب روال خاص خود لیست حقوق و دستمزد تهیه می کنند .
تنظیم لیست حقوق دستمزد کارپرداز خرید ×× بانک ×× لیست حقوق و دستمزد ×× هزینه بیمه ×× لیست حقوق و دستمزد ×× هزینه حقوق ×× لیست حقوق و دستمزد ×× هزینه مالیات ×× لیست حقوق و دستمزد ×× هزینه وام ×× پس از پرداخت حقوق و تحویل چکهای کسورات و تکمیل سند هزینه هزینه ×× کارپرداز ×× ثبت در زمان عدم نقدینگی هزینه ×× حسابهای پرداختی ×× حقوق و مزایاحقوق و مزایاحقوق و مزایاحقوق و مزایاحقوق و مزایاحقوق و مزایاحقوق و مزایاحقوق و مزایاکسورکسورکسورکسورردیفتاریخحقوقفوق العادهاضافه کارحق مسکنحق اولادخواربارجمعمالیاتبیمهاقساط وامجمعمبلغ خالص