تاریخچه قدیمی ترین مثال از کامپوزیت ها مربوط به افزودن کاه به گل جهت تقویت گل و ساخت آجری مقاوم جهت استفاده در بناها بوده است .
قدمت این کار به 4000 سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد .
در این مورد کاه نقش تقویت کننده و گل نقش زمینه یا ماتریس را دارد .
ارگ بم که شاهکار معماری ایرانیان بوده است .
نمونه بارزی از استفاده از تکنولوژی کامپوزیت ها در قرون گذشته بوده است .
مثال دیگر تقویت بتن توسط میله های فولادی می باشد .
که قدمت آن به سال 0081 میلادی باز می گردد .
در بتن مسلح یا تقویت شده میله های فلزی استحکام کششی لازم را در بتن ایجاد می نمایند چرا که بتن یک ماده ترد می باشد و مقاومت اندکی در برابر بارهای کششی دارد .
بدین ترتیب بتون وظیفه تحمل بارهای فشاری و میله های فولادی وظیفه تحمل بارهای کششی را بر عهده دارند .
تاریخچه مواد پلیمری تقویت شده با الیاف به سالهای 1940 در صنایع دفاعی و به خصوص کاربردهای هوا– فضا بر می گردند برای مثال در سال 1945 بیش از 7 میلیون پوند الیاف شیشه به طور خاص برای صنایع نظامی ، مورد استفاده قرار گرفته است .
در ادامه با توجه به مزایای آنها ، به صنایع عمومی نیز راه یافتند .
تعریف کامپوزیت ترکیب دو یا چند ماده با یکدیگر به طوری که به صورت شیمیائی مجزا و غیر محلول در یکدیگر باشند و بازده و خواص سازه ای این ترکیب نسبت به هریک از اجزاء تشکیل دهنده آن به تنهایی ، در موقعیت برتری قرار بگیرد را کامپوزیت می نماند .
به عبارت دیگر کامپوزیت به دسته ای از مواد اطلاق می شود که آمیزه ای از مواد مختلف و متفاوت در فرم و ترکیب باشند و اجزاء تشکیل دهنده آنها هویت خود را حفظ کرده ، در یکدیگر حل نشده ، با هم ممزوج نمی شوند .
با توجه به این امر کامپوزیت از آلیاژ فلزی متفاوت می باشد .
بنابراین کامپوزیت ترکیبی است از حداقل دو ماده مجزای شیمیایی با فصل مشترک مشخص بین هر جزء تشکیل دهنده .
تقسیم بندی کامپوزیت ها مواد کامپوزیتی از یک ماده زمینه ( ماتریس ) تقویت شده با انواع مختلفی از الیاف ها ساخته شده است .
الیافهای تقویت کننده تحمل کننده اصلی بارها می باشند وزمینه ویفه فراهم سازی بستر مناسب جهت انتقال باز از الیافی به الیاف دیگر را بر عهده دارد .
ساختار کامپوزیت های پایه پلیمری در کامپوزیت های پایه پلیمری ، ماتریس یا همان زمینه یک ماده پلیمری است که به آن لفظ رزین اطلاق می گردد و شامل دو دسته کلی ترموپلاستیک ها هستند .
الیاف تقویت کننده نیز شامل انواع شیشه ، آرامید ، کربن و بورن می باشد .
دراین ترکیب نقش باربری به صورت عمده بر عهده الیاف است .
رزین وظیفه توزیع بار اعمال شده در شبکه الیاف و نگهداشتن موقعیت الیاف در جای خود را بر عهده دارد .
امروزه استفاده از الیاف طبیعی در کامپوزیت های موسوم به کامپوزیت سبز نیز رونق خاصی پیدا کرده است .
صنعت لوله های کامپوزیتی یکی از زمینه های عمده استفاده از کامپوزیت ها ، تولید لوله های با اقطار مختلف با استفاده از مواد کامپوزیتی است .
لوله های کامپوزیت که متشکل از الیاف شیشه و رزین های ترموست می باشند ساختار محکم ، مقاوم به خوردگی و سبکی را فراهم می کنند که به عنوان جایگزین بسیار مناسبی برای لوله های فلزی و بتونی مطرح می شوند .
عبارات GRP1 ، 2GRV ، GRE3 که در صنعت لوله های کامپوزیتی رواج دارد ، همگی معرف پیکربندی های مختلف لوله های کامپوزیتی هستند که با توجه به ماموریت مختلف مورد انتظار ، از ساختار مبتنی بر الیاف شیشه به همراه رزین پلی استر ، وینیل استر و یا اپوکسی در آنها استفاده می شود .
پلی استرها اغلب برای تولید لوله ها جهت مصارف مختلف از جمله آب شرب ، جمع آوری فاضلاب و پسابهای صنعتی و آبیاری و .....
استفاده می شوند و وینیل استرها مقاومت بیشتری در برابر خوردگی در برابر مایعات خورندگی قوی مانند اسیدها و سفید کننده ها دارند .
رزین اپوکسی معمولاً برای لوله هایی با قطر کمتر از750 میلمیتر و عمدتاً برای خطوط نفت ، گاز و فشارهای بسیار بالا استفاده می شوند.
لوله های کامپوزیتی از دیدگاه نحوه انتقال سیار حاوی به دو گروه عمده گرانشی و فشاری تقسیم می شوند .
در لوله های گرانشی سیال به وسیله نیروی گرانشی ویا با فشار خیلی کم برای تداوم حرکت ، جابجا می شود و به همین دلیل ویژگی سفتی عامل مهم در طراحی این لوله ها می باشد .
جهت قرارگیری الیاف در این لوله ها به شیوه ای است که سفتی لوله در جهت های محیطی و محوری باعث کاهش تغییر شکل های خمشی در مسیر می شود و لوله در برابر نیروهای ناشی از دفن ورفت و آمد روی آن ، مقاومت می نماید .
قطر این لوله ها از 100 میلیمتر تا 4000 میلمیتر متغییر است و الیاف بیشتر در جهت محیطی قرارداده می شود که برای تحمل فشارهای زیر 16 بار (6/1 مگا پاسکال ) مناسب است .
این لوله ها در عمق زیاد نسبت به سطح زمین قرار می گیرند و فشار خاک و فشار ترافیکی روی آنها زیاد است .
لوله های فاضلاب نمونه ای از لوله های گرانشی می باشند .
از لوله های تولید شده به روشهای الیاف پیچی پیوسته و نا پیوسته جهت تأمین لوله های گرانشی نیز استفاده می گردد هرچند کاربرد اصلی این نوع لوله ها جهت مصارف پر فشار می باشد .
درلوله های فشاری ، حمل سیالات درفشارهای بین 690 کیلو پاسکال تا چند مگا پاسکال مد نظر می باشد .
عمده مصرف این لوله ها در انتقال آب ، صنایع نفت و گاز و دریایی می باشد .
که فراورده های مختلف با فشارهایی در حدود 14 و یا 34 مگا پاسکال انتقال داده می شوند .جهت الیاف در این لوله ها بر اساس میزان فشار طراحی در زوایای مختلفی نسبت به محور لوله صورت می پذیرد .
حوزه های مختلف کاربرد لوله های کامپوزیتی مهمترین ویژگی و خصوصیت لوله های کامپوزیتی که باعث تفوق آنها در خطوط انتقال محصولات مختلف شده است .
مقاومت به پدیده خوردگی ناشی از سیالات ( مایعات و گازها ) در هر دو جداره داخلی و خارجی است .
لوله های کامپوزیتی به علت ساختار پلیمری خود کاملاً نسبت به این پدیده ایمن هستند و قابلیت کارکرد بدون تعمیر را در محیط های فعال شیمیائی والکترو شیمیائی به مدت 25 الی 50 سال دارا هستند .
درست به همین دلیل است که صنایع نفت و گاز و آب و فاضلاب عمده ترین حوزه نفوذ این محصولات بوده است .
حذف هزینه های سنگین تعمیر و نگهداری لوله های خورده شده انتقال دهنده نفت یا گاز و خسارات ایجاد شده از قطع سرویس به مراکز صنعتی ، مهمترین عواملی است که باعث شده است تا لوله های کامپوزیتی گوی سبقت را از سایر رقبای سنتی خود بربایند .
لوله های GRP در حوزه های مختلفی از صنعت استفاده می شوند که اهم آنها را می توان در فهرست طبقه بندی نمود : توزیع آب در هر دو حوزه ساختمان و صنعت سیستم فاضلاب شهری انتقال پسابهای صنعتی جمع آوری آبهای سطحی انتقال آب دریا و رودخانه ها مدخل آبگیری برای سیستم های برجهای خنک کن شبکه اطفاء حریق خطوط فرایندی برای کارخانه های صنعتی شبکه انتقال و توزیع سوخت انتقال سیالات خورنده شبکه های آبیاری و زهکشی لوله های GRE با توجه به شیوه تولید و رزین مورد استفاده ، کلاس بالاتری از استحکام را ارائه می دهند که این امر باعث می شود تا جهت انتقال فراورده های پرفشار نفت و گاز از آنها استفاده می شود .
امروزه در عرصه انتخاب مواد، کامپوزیتها رقبای مهمی برای فولاد و آلومینیوم محسوب میگردند.
فتح بازارهای جهانی، مستلزم کاهش هزینههای مواد اولیه و فرایند تولید میباشد و همین مساله توجه صنعت عمران و ساختمان را به سوی کامپوزیتها معطوف داشته است.
در بعضی از موارد، این مواد جایگزین مناسبی برای چوب و بتن در ساختمانها به شمار آمده و با دارا بودن وزن پایین و مقاومت در برابر خوردگی در بسیاری از قسمتهای ساختمان بهکار رفتهاند.
کامپوزیتها هم در مصارف زیربنایی ساختمان از قیبل قطعات ساختمانهای سبک پیشساخته و صفحات پوششی سقف ساختمان استفاده میشوند و هم در مصارف داخلی بنا مانند ساخت حمام، کابینت آشپزخانه و پنجرهها مورد استفاده قرار گرفتهاند.
این مواد حتی به عنوان سنگهای مصنوعی در نمای بیرونی ساختمان نیز کاربرد ویژهای دارند.
راهبرد کشور هند مراکز تحقیقاتی و صنعتی هند تلاشهای فراوانی جهت گسترش مواد ساختمانی با عملکرد بالا و هزینه اندک انجام دادهاند تا پاسخگوی نیاز قشر کمدرآمد به مسکن ارزان باشند.
در این راستا، تمرکز فعالیتها به سوی گسترش و کاربرد تکنولوژی کامپوزیتهای الیاف شیشه و الیاف طبیعی معطوف گردیده است.
مشکلاتی که بر سر گسترش کامپوزیتها مشاهده گردید، بالا بودن قیمت مواد اولیه و ناکارامد بودن فرایندهای دستی و قدیمی ساخت بود که با بهرهگیری از تکنولوژی جدید و رعایت ملاحظات استاندارد محصول و فرایند، به خوبی مرتفع گردید.
به این ترتیب هند موفق شده است تا مواد کامپوزیت را در محصولات ساختمانی زیر به کار گیرد: 1- قطعات و پانلهای پیشساخته و سبک ساختمانی 2- صفحات پوشاننده، دیوارهها، نمای بیرونی ساختمان و کفپوشها 3- دکوراسیون داخلی و قالبهای گچبری و معماری تزئینی 4- وانهای حمام، حوضها، استخرها، دستشوییها، مخازن ذخیره و کانالها 5- چارچوبها، دربها، پنجرهها، کابینت آشپزخانه مراکز تحقیقاتی و صنعتی هند تلاشهای فراوانی جهت گسترش مواد ساختمانی با عملکرد بالا و هزینه اندک انجام دادهاند تا پاسخگوی نیاز قشر کمدرآمد به مسکن ارزان باشند.
در این راستا، تمرکز فعالیتها به سوی گسترش و کاربرد تکنولوژی کامپوزیتهای الیاف شیشه و الیاف طبیعی معطوف گردیده است.
مشکلاتی که بر سر گسترش کامپوزیتها مشاهده گردید، بالا بودن قیمت مواد اولیه و ناکارامد بودن فرایندهای دستی و قدیمی ساخت بود که با بهرهگیری از تکنولوژی جدید و رعایت ملاحظات استاندارد محصول و فرایند، به خوبی مرتفع گردید.
به این ترتیب هند موفق شده است تا مواد کامپوزیت را در محصولات ساختمانی زیر به کار گیرد: 1- قطعات و پانلهای پیشساخته و سبک ساختمانی 2- صفحات پوشاننده، دیوارهها، نمای بیرونی ساختمان و کفپوشها 3- دکوراسیون داخلی و قالبهای گچبری و معماری تزئینی 4- وانهای حمام، حوضها، استخرها، دستشوییها، مخازن ذخیره و کانالها 5- چارچوبها، دربها، پنجرهها، کابینت آشپزخانه تکنولوژی الیاف شیشه کامپوزیتهای الیاف شیشه با زمینه پلیمر (GRP) پاسخگوی بسیار مناسبی به نیازهای ساختمانی میباشد.
در این میان از بین تولیدات بسیار متنوع کامپوزیتی GRP، پروفیلهای تهیه شده توسط فرایند پالتروژن جایگاه ویژهای در صنعت ساختمان دارند.
مقدار انرژی و هزینه صرف شده در فرایند تهیه پروفیلهای پالتروژنی در مقایسه با پروفیلهای فولاد یا آلومینیوم، پایینتر بوده و برای مصرفکننده نیز مزایای بیشتری نسبت به محصولات مشابه آلومینیومی یا فولادی دارد.
این پروفیلها در سطح بینالمللی به عنوان یک کالای ساختمانی متداول شناخته شدهاند.
در جدول زیر مقایسهای از خواص این پروفیلها در مقایسه با سایر مواد متداول ساختمانی آورده شده است: پروفیلهای پالتروژنی دارای سطح مقطع ثابت بوده و به اشکال مختلف ساخته میشوند و با تکنیکهایی امکان ساخت بعضی مقاطع متغیر نیز وجود دارد.
این پروفیلها را میتوان به هر طول دلخواه تولید کرد و میتوان درصورت نیاز آنها را از انواع الیاف شیشه، کربن و حتی الیاف طبیعی تولید نمود.
این پروفیلها استحکام مکانیکی متوسط تا زیاد در کشش و فشار دارند و هزینه ساخت آنها بسته به نیاز و ضخامت قطعه قابل تغییر است.
تکنولوژی الیاف طبیعی در دهه اخیر استفاده از کامپوزیتهای الیاف طبیعی مورد توجه بخشهای مختلفی در هند قرار گرفته است.
الیاف طبیعیای که مورد استفاده قرار گرفتهاند شامل انواع کنف، کتان، موز و نارگیل میباشند که در مقایسه با الیاف شیشه سبکتر و ارزانتر بوده و با توجه به قابلیت بازگشت این مواد به طبیعت، ضرر زیستمحیطی ناچیزی دارند.
این الیاف در بعضی از زمینهها توانستهاند جانشین ارزانقیمتی برای چوب باشند.
در جاهایی که نیاز به استحکام زیاد نداشته باشیم به کارگیری الیاف طبیعی نسبت به الیاف شیشه، فلز و چوب بهصرفهتر میباشد.
کامپوزیتهای الیاف طبیعی با زمینه پلیمر(NFC) میتوانند به شکل صفحات و تختهها و یا پروفیلهای پالتروژنی، قالبگیری و ساخته شوند.
این محصولات در ساخت انواع دیوارهها و سقفهای کاذب، پنجرهها و نردهها، کفپوش و نمای ساختمانها و ساخت آجرهای مصنوعی کاربرد فراوانی دارند.
در زیر مقایسهای بین چارچوبهای چوبی متداول و چارچوب ساخته شده از الیاف طبیعی طی فرایند پالتروژن انجام گرفته است: الیاف طبیعی علاوه بر موارد یاد شده در ساخت دربها و همچنین ساخت پانلهای پوشش سقف به کار گرفته شده است.
الیاف نارگیل به کمک یک زمینه رزین مایع با اعمال حرارت، قالبگیری شده و به شکل درب به بازار عرضه میگردد.
این دربها جذب رطوبت بسیار پایینی داشته و به راحتی میتوان آنها را تحت عملیات نجاری قرار داد.
با قالبگیری فشاری الیاف مذکور در زمینه سیمانی، میتوان به یک بتن الیافی مقاوم دست یافت.
این بتن، در ساخت پانلهای به ضخامت 6 الی 8 سانتیمتر جهت پوشاندن سقفها کاربرد دارد.
مهمترین دلیل استفاده از کامپوزیت ها در صنعت ساختمان مقاومت بالای آنها در برابر خوردگی است .
به کارگیری پروفیل ها و آرماتورهای کامپوزیتی تولید شده به روش پالتروژن باعث افزایش عمر و کاهش هزینه های ساخت وساز و نگهداری در محیط های خورنده ی ساحلی و دریایی گردیده است ؛ کاربرد کامپوزیت ها در شرایط خورنده ی آب های شور و سواحل دریایی قابل توجه می باشد .آمارهای موجود در سطح جهان نشانگر آن است که سالیانه در جهان دو میلیارد دلار صرف جبران خسارت خوردگی در سازه های ساحلی)نظامی و غیر نظامی(در حاشیه دریا می شود .
نیاز به کاهش هزینه ی تعمیر و نگهداری سازه های عظیم و متعدد ساحلی وفراساحلی ، مهندسان و کارشناسان این امر را به سمت بهره گیری و استفاده از مواد نوینی که داری مزیت های نسبی ، نسبت به موارد مشابه الاستفاده ) بتن ، فولاد ، چوب( دارا می باشد ، سوق داده است .در این مقاله سعی گردیده است مزایای کامپوزیت و کارکرد آن را به عنوان یک راهکار جدید در ساخت سازه های ساحلی و دریایی که تاکنون بوسیله بتن ، فولاد و چوب ساخته می شدند، مطرح گردد کاربرد کامپوزیت ها در راه?آهن بهخاطر ویژگیهای خاص مواد کامپوزیتی، روز به روز استفاده از این مواد در صنایع مختلف گسترش بیشتری مییابد.
در ذیل به کاربرد جدیدی از این مواد در راه آهن اشاره شده است: شرکت تایتک واقع در هوستون در ایالت تگزاس، یک واحد تابعه از گروه تکنولوژیهای آمریکای شمالی است.
این شرکت بیش از شش سال است که در زمینه توسعه و آزمایش تراورسها (چوبهای عرضی که در زیر ریل راه آهن قرار میگیرند) کار میکند.
تایتک با استفاده از پلاستیک بازیافتی و مواد دورریختنی که با افزودنیها و پر کنندههای ویژهای مخلوط شدهاند، یک نوع تراورس ساخته است.
تراورسهای تایتک هماندازه تراورسهای چوبی هستند و میتوانند همانند چوب میخکوبی شوند.
برخلاف چوب این تراورسها نمیشکنند و ترک برنمیدارند، همچنین مستعد پوسیدگی نیستند، حشرات نمیتوانند به آنها آسیبی بزنند و خواص خود را نیز به مدت طولانیتری حفظ میکنند هشتاد درصد محتوای این تراورسها را ضایعات بازیافتی کمقیمت، مثل ضایعات رزینی آسیاب شده، لاستیک خرد شده از تایرهای بازیافتی و ضایعات فیلمهای پلیاتیلنی با دانسیته بالا(HDPE) تشکیل میدهند.
به این مواد اصلی، پرکنندهها و تقویتکنندهها نیز افزوده میشوند.
سپس تراورسها، قالبگیری شده و درون قالب، سرد میشوند تا شکل و ابعاد مناسب خود را حفظ کنند.
قیمت نهایی تراورسهای کامپوزیتی برابر با قیمت یک تراورس چوبی با کیفیت بالا خواهد بود؛ یعنی بین 30 تا40 دلار در آمریکا و حدود 50 دلار در اروپا.
اخیراً شرکت تایتک قراردادی دو ساله به ارزش 10 میلیون دلار برای تامین تراورسهای کامپوزیتی راهآهن یونیون به پاسفیک منعقد ساخته است.
تایتک امیدوار است که بیش از پنج درصد بازار تراورسهای عرضی جهان را در اختیار بگیرد.
به این ترتیب سالانه بیش از سه میلیون تراورس تولید خواهد کرد.
مروری بر الیاف و کامپوزیت های تقویت شده با آن ها الیاف کوارتزالیاف کوارتز (سیلیس فیوز شده ی خالص) تا دمای ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد و در زمانهای کوتاه تا ۱۲۵۰ درجه سانتیگراد قابل استفاده اند .
حال آنکه الیاف شیشه تا ۷۶۰ درجه سانتیگراد کاربرد دارند .
کوارتز در برابر رادار نسبت به شیشه شفاف تر است و شفافیت آن در بسامدهای بالا نیز افزایش می یابد .
در ضمن چگالی کمتری از شیشه دارد .
کوارتز از نظر شیمیائی پایدارتر است و مقاومت الکتریکی بالای آن باعث می شود که برای کاربردهای استتاری (صنایع نظامی) ایده آل باشد .
از کاربردهای الیاف کوارتز به موارد زیر می توان اشاره کرد : عایق حرارتی ، لوازم ورزشی ، ساینده ها ، محافظ رادار و کابل های ضد آتش ، بهای الیاف کوارتز تقریباً بین ۱۲۰ تا ۳۰۰ دلار بر کیلوگرم است .
در کاربردهائی چون محافظ رادار هواپیما ـ که در معرض برخورد ذرات تگرگ و غیره هستند ـ الیاف کوارتز را به خاطر مقاومت به ضربه ی بالا به کار می برند و این امر مایه ی کاهش شدید هزینه های جایگزینی می شود .الیاف بازالت الیاف پیوسته بازالت در دهه ۸۰ میلادی در شوروی سابق گسترش یافته اما تا کنون کاربرد آنها به صنایع نظامی محدود شده است .
در مقایسه با الیاف شیشه ، این الیاف دمای کابری بیشتری برابر با ۱۰۱۰ درجه سانتی گراد ، سفتی بالاتر ، مقاومت بهتر در برابر قلیائی ها و استحکامی شبیه به S_glass از خود نشـان می دهند .
به خاطر مقاومت بـازالت در برابر قلیائی ها ، امکان تقویت بتن با آن مد نظر قرار گرفته است .روش تولید الیاف بازالت همانند الیاف شیشه است ولی ماده اولیه آن سنگ های بازالتی است .
هم اکنون بهای آن حدود ۶ تا ۱۰ دلار بر کیلوگرم است .الیاف کربــنالیاف کربن عمومی ترین الیاف در کامپوزیت های با کارآئی بالا هستند .
الیاف کربن از پیرولیز یک ماده آلی ساخته می شوند ، بدین ترتیب ۹۲ درصد یا بیشتر از ماده آلی تبدیل به کربن خواهد شد .
سپس عملیات حرارتی با دمای بسیار بالائی روی الیاف صورت می گیرد تا الیاف بسیار قوی و سفتی تولید شود .
از مواد اولیه آلی ، پلی اکریلو نیتریل (PAN) ، قیر (Pitch) و رایون (Rayon) را می توان نام برد .
رایون جزو قابل دسترس ترین مواد اولیه الیاف کربن است ، اما به عملیات حرارتی با دمای بسیار بالائی نیاز دارد که بهای تمام شده محصول نهائی را افزایش می دهد .
امروزه پلی اکریلو نیتریل و قیر جایگزین رایون شده اند .
محصول بدست آمده از این مواد ، با نام الیاف گرافیتی (در آمریکا) یا الیاف کربنی (در اروپا) شناخته می شوند .
استحکام و سفتی الیاف کربن بسیار بالاست .
اختلاف در ویژگی های الیاف ، از شرائط عملیات حرارتی و نوع ماده اولیه ناشی می شود .
استحکام الیاف حاصل از PAN در محدوده ی خوب تا عالی (۶۸۹۴/۷Mpa) با سفتی تـا (Mpa ۶۲۰۵۲۸/۲) تغییر می کنند .
الیاف حاصل از قیر ممکن است سفتی تا (Mpa ۹۶۵۲۶۶) داشته باشند .
مدول کششی (سفتی) الیاف کربن معمولا" به صورت کم (۳۳-۳۵ Msi) ، متوسط (۴۰-۵۰ Msi) ، بالا (۵۰-۷۰ Msi) یا بسیار زیاد (۷۰-۱۷۰ Msi) بیان می شود .الیاف با سفتی بالا در جهت طولی ضرایب انبساط حرارتی کم یا منفی دارند .
با وجود این ، الیاف با سفتی خیلی بالا به عملیات حرارتی دما بالا (۲۷۶۰ درجه سانتی گراد) نیاز دارند و بنابراین بسیار گران هستند .
اما به خاطر برخی از ویژگی های منحصر به فرد ، کاربردهای روزافزونی در کامپوزیت های با کارآئی بالا پیــدا کرده اند .
مقاومت به خستگی آن ها همانند مقاومت شیمیائی شانفوق العــاده است .ویژگی های فشاری خوبـی دارند و هم چنین ویژگی های آن ها در جهاتی غیر از جهت اصلی الیاف مناسب است .
هدایت حرارتی بالائی دارند و انباسط حرارتی آن ها به گونه ای است که اجازه طراحی سازه هائی را با انبساط کم و یا حتی انبساط صفر می دهد .
هم چنین ویژگی های اصطکاکی (سایشی) عالی دارند .
با وجود این که الیاف کربن به طور قابل توجهی گران تر از الیاف شیشه اند ، در بیشتر کاربردها، ترکیب مناسبی از ویژگی های مورد نظر را با بهائی قابل قبول تامین می کنند .با وجود این ، الیاف کربن مقاومت به ضربه و چقرمگی کمتری نسبت به الیاف شیشه و آرامید دارند .
در حالی که این الیاف ، خودشان در برابر خوردگی مقاوم هستند ، خوردگی الکترو شیمیائی فلزات را گسترش می دهند .
در مورد کامپوزیت های با کارآئی بالا، باید واقع بین بود .
بها، فاکتوری مهم در گزینش نوع الیاف است .
روش هائی برای کاهش هزینه الیاف ، بدون تغییر کامل نوع الیاف انتخابی وجود دارد .
برای مثال ، الیاف کربن معمولی از نوع فضائی آن (برای کاربردهای هوا فضائی) بسیار ارزان تر است .
یکی از الیاف معمولی کم بها ، الیاف با بافت درشت با تعداد بیشینه ی ۳۲۰,۰۰۰ تار است .
این الیاف به خاطر ساخت سریع آنها ، به گونه ی قابل توجهی ارزان تر هستند .
هم چنین قطر تارهای درون الیاف نیز می تواند تاثیر مهمی بر بهای آن داشته باشد .
بیشتر تارهای کربنی حاصل از PAN ، قطری در حدود ۷ میکرون دارند ، اما الیاف با قطر کمتر ( برای مثال 5 میکرون) کارآئی بهتری دارند .
ولی معمولاً گران تر و شکننده تر هستند و بنابراین استفاده از آنها مشکل تر است .
جنبه های اقتصادی نیز روی بهای الیاف کربن و دیگر الیاف تاثیر مهمی دارد .
چنانچه حجم تولید افزایش یابد ، بها کاهش خواهد یافت و چنانچه ، الیاف کربن در کاربردهای معمول بیشتر به کار رود ، انتظار می رود قیمت ها کاهش یابند .با معرفی الیاف آرامید در دهه ی ۷۰ میلادی توجه بازار به الیاف کربنی کاهش پیدا کرد .
با وجود این در اوائل دهه ی ۸۰ میلادی ، تولید کنندگان الیاف کربنی تولید الیاف با استحکام و سفتی بالا و مقاوم در برابر ضربه را ـ تقریباً با همان بهای پیشین ـ آغاز کردند .
بدین ترتیب حتی سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دادند .
با طراحی مناسب ، کامپوزیت های الیاف کربنی می توانند ده برابر مستحکم تر و پنج برابر سفت تر از فولاد با دست کم یک پنجم وزن فولاد باشند .
هیچ نوع الیاف دیگری نمی تواند سفتی کربن را به همراه استحکام زیاد و با بهای معقول تامین کند .
کاربردهای الیاف کربن عبارتند از : لوازم ورزشی (کفش های دو میدانی ، راکت تنیس و غیره ) ، اندام مصنوعی ، بدنه هواپیما ، سازه های ماهواره ای ، تجهیزات حفاری در دریا ، بدنه موتور موشک ، درهای شاتل فضائی و غیره .
کامپوزیت های الیاف کربنی در بیشتر هواپیماهای نظامی و هواپیماهای نوین یافت می شوند .
هم چنین به کارگیری این کامپوزیت ها در کاربردهای زیربنائی هم چون تقویت سازه ای یا بازسازی در برابر زلزله مرسوم است .
بهای نوع معمول الیـاف کربن حدود ۱۴ دلار بر کیلوگرم است .
حال آنکه بهای ارزان ترین نوع فضائی آن حدود ۴۴ دلار بر کیلوگرم است .
با وجود این ، الیاف کربن ویژه که بهائی بالاتر از ۲۰۰۰ دلار بر کیلوگرم دارند ، نیز موجود هستند و گاهی مصرف می شوند آشنایی با مواد کامپوزیت ومروری بر کاربردهای آن در صنعت تاریخچه قدیمی ترین مثال از کامپوزیت ها مربوط به افزودن کاه به گل جهت تقویت گل و ساخت آجری مقاوم جهت استفاده در بناها بوده است .