مسئله ای که گزارش حاضر به دنبال پاسخگویی به آن است، تأثیرات گوناگونی است که محیط اطراف زندگی خانواده ها (محیط فیزیکی و روانی) ، بر روی روند و شکل زندگی آنها میگذارد، است.
و اینکه آیا محیط میتواند نقش تعیین کننده در سرنوشت و سیر زندگی خانواده ها داشته باشد، یا خیر.
همچنین میزان دخالت تأثیرات بخشی از محیط بر روی رفتار و افکار و عقاید افراد ساکن در منطقه آریاشهر، مورد نظر بوده است.
با توجه به بار تجاری و تفریحی منطقه آریاشهر و به دنبال آن شلوغی و میزان بالای رفت و آمدها به این منطقه، این مسئله نیز به ذهن خطور می کند که زندگی خانواده های ساکن در این منطقه به کجا خواهد رسید؟
و آیا مشکلات گوناگونی که در زندگی ساکنان صادقیه به چشم می خورد، ناشی از سبک محیط پیرامون آنها است یا خیر.
2-1- ضرورت و اهمیت تحقیق : امروزه سازمان های جهانی مانند سازمان ملل، یونسکو و یا بسیاری از شوراها و انجمن هایی که در کشورها، در سطح ملی فعالیت می کنند، به موضوع خانواده ، توجه ویژه ای نشان میدهند و توصیه می کنند که درباره اهمیت نهاد خانواده، آگاهی بیشتری به مردم داده شود.
ثبات بخشیدن به جامعه، یعنی مستقر کردن آن بر پایه نهادهای مستمر.
و خانواده نیز، مهمترین نهاد تشکیل دهنده جامعه است.
هنجارهایی مثل نهاد خانواده، برای تمام افراد جامعه معتبر شمرده می شوند، زیرا هر فرد به خانواده ای تعلق دارد.
"زندگی خانوادگی ، کلید فهم جامعه انسانی است و درک زندگی خانوادگی، کلید پیشرفت جامعه و ایجاد جهانی شایسته و عادلانه و ضامن آینده ای مطمئن تر و ایمن تر است." (درآمدی بر مطالعات خانواده ، جان برناردز، صفحه 55 ).
با انجام مطالعات درباره خانواده، می توان خانواده ها را تقویت و توانمند ساخته و آنها را قادر سازیم تا چیزهای خوب را حفظ کنند.
از آنجا که منطقه آریاشهر از حالت مسکونی، تبدیل به منطقه ای تجاری – تفریحی شده است، و با توجه به اهمیت خانواده برای جامعه، به نظر می رسد بررسی اوضاع خانواده های ساکن در آن و همچنین بررسی تأثیر و پیامدهای گوناگون این منطقه بر زندگی خانواده های ساکن در آریاشهر، دور از اهمیت نباشد.
3-1- اهداف تحقیق : از مهمترین اهداف مطالعه انسان شناختی خانواده های منطقه صادقیه، عبارت است از: 1- تصویربرداری از شرایط عمومی فرهنگ خانواده شهری، به خصوص خانواده های ساکن در تهران 2- بررسی نقش و میزان تأثیر محیط اطراف خانواده ها (محیط فیزیکی و جو روانی) بر زندگی آنها.
3- فراهم کردن اطلاعات پایه ای برای بررسی ها و تصمیم گیری های بعدی.
این مطالعه درصدد توصیف و تاحدودی تبیین وضع فرهنگی و اجتماعی خانواده های آریاشهر است و گزارش نگرش ها، باورها و فراهم کردن اطلاعات پایه ای به نحوی که در بررسی های بعدی نیز قابل استفاده باشد.
همچنین این تحقیق به دنبال یافتن پاسخ برای سؤالات گوناگونی است که در بخش پرسش های تحقیق، آورده شده اند.
از جمله یافتن راهکارهایی برای بهبود اوضاع زندگی خانوادهها و جلوگیری از فروپاشی کانون خانواده ها در تمامی مناطق، به خصوص منطقه آریاشهر است.
4-1- سؤالات تحقیق : پرسش اساسی و کلی پژوهش حاضر، میزان تأثیر محیط پیرامون خانواده ها بر شیوه و سبک زندگی آنها است.
اما به طور جزئی تر، این گزارش در پی پاسخگویی به این سؤالات است : 1.شهرت منطقه صادقیه به چیست ؟
و چرا؟
2.
آیا خانواده های ساکن در این منطقه، از محیط زندگی اشان راضی هستند؟
3.آیا بعد تجاری و تفریحی منطقه صادقیه بر زندگی خانواده های ساکن در آن سایه انداخته است؟
4.
آیا خانواده ها از نحوه زندگی شان و شرایط جوی موجود در خانوادهشان راضی هستند؟
5.
مشکلات اساسی خانواده های ساکن در آریاشهر چه چیزهایی است؟
6.
آریاشهر و شرایط و جو موجود در آن، چه تأثیراتی بر روی زندگی خانواده های ساکن در آن گذاشته است؟
7.
دلیل شلوغی و حجم بالای ترافیک و رفت و آمد در آریاشهر چیست؟
8.پیامدهای شرایط کنونی صادقیه بر خانواده های ساکن در آن، بیشتر مثبت است یا منفی؟
9.زندگی آینده خانواده های ساکن در آریاشهر، به چه صورتی درخواهد آمد؟
10.نقش رسانه های جمعی بر زندگی خانواده ها، به چه میزان است؟
11- آیا ما شاهد نوعی از هم گسیختگی در میان خانواده های ساکن در آریاشهر هستیم یا خیر؟
12- چگونه می توان به بهبود زندگی خانواده ها ، کمک کرد؟
5-1- مدل تحقیق : طبق اصول تحقیق کیفی،مراحل تحقیق گزارش حاضر بدین ترتیب بوده است: 6-1- روش تحقیق : درک خانواده به مقوله یک نهاد، احتیاج به درک عینی و غیرفردی آن دارد یعنی لازم است تا خانواده را در بنیان های فرهنگی و اجتماعی، مورد بررسی قرار داد.
برای بازتاب پیچیده زندگی خانوادگی ، نیاز به یک رویکرد جامع است تا شامل همه طیف مسائل اجتماعی، اقتصادی، محیطی ، سیاسی ، نهادی و غیره باشد.
به همین منظور در این گزارش، از روش های عملی و میدانی انسان شناسی، از جمله مصاحبه های عمیق به صورت فردی و گروهی، مشاهده مشارکتی، استفاده از عکس و فیلم، ضبط صدا، و نیز منابع مکتوب استفاده شده است.
مصاحبه های عمیق، با ساکنان، کسبه، خادم مسجد، امام جعفرصادق (تنها مسجد این منطقه) و برخی افراد مهاجر و مهاجمان به آریاشهر، صورت گرفته است.
این مصاحبه ها به صورت فردی و گروهی انجام شده است و به منظور مطمئن ساختن مردم از کنترل بیشتر بر آینده شان و اطمینان به زندگی و معیشت آتیه شان، در ابتدای مصاحبه، شرحی کلی از اهداف تحقیق به آنها داده شد، تا بدین ترتیب اعتماد بیشتری به گفته های مردم محلی و تفسیر صحبت های آنها و در نهایت نتیجه گیری و تصمیم گیری بر اولویت های آنها، حاصل شود.
این امر نیز خود به دست یافتن به یک نگرش جامع، بسیار کمک می کند.
روش مشاهده مشارکتی نیز در جمع آوری بخش عمده ای از یافته های تحقیق، مورد استفاده واقع شده است.
مشاهده این منطقه در ساعات مختلف شبانه روز، و در ایام گوناگون تعطیل و اداری، با در نظر گرفتن شرایط منطقه (زمان قطع برق، ساعات ترافیک سنگین و ...) صورت گرفته است.
عکس ها و فیلم های مربوط به حوادث گوناگون در آریاشهر، از جمله چهارشنبه سوریها، و درگیری های نیروی انتظامی با مردم در این منطقه ، همچنین بررسی و تفسیر عکس های گوناگون از نوع ساختمان ها و منازل مسکونی، پوشش افراد، اماکن مدنی و فرهنگی، بازارچه های موجود در این منطقه و ...
نیز در جمع آوری یافته های تحقیق بسیار مؤثر واقع شد.
استفاده از اسناد و منابع مکتوب در شناسایی بنیان های اصلی خانواده و ابعاد گوناگون آن، همچنین اطلاعات مربوط به خانواده نیز از روش های دیگر مورد استفاده در این تحقیق بودهاند.
7-1- مشکلات تحقیق : از جمله مهمترین مشکلات تحقیق در زمینه مطالعات خانواده ، حریمی بودن و در اکثر موارد محرمانه بودن اطلاعات مربوط به خانواده است.
در خانواده، با ارزش ها و اذهان سر و کار داریم، بنابراین دستیابی به اطلاعاتی دقیق، جامع و مطمئن درباره خانواده ها کار بسیار مشکلی است.
و این امر تنها در صورت اطمینان کامل افراد، در اختیار محقق گذاشته میشود.
از جمله مشکلات دیگر، کمبود داده های دقیق و علمی درباره خانواده ها، به خصوص خانواده ایرانی است.
در این میان پایان نامه های اندکی نیز حوزه مطالعاتی خود را خانواده و چارچوب های حفظ و بررسی آن قرار داده اند.
تنها شمار کمی از پایان نامه ها، مربوط به مطالعات خانواده موجود است که بیشتر در مورد آداب و آیین های زندگی خانوادگی در مناطق مختلف ایران صورت گرفته است.
8-1- پیشینه تحقیق : پیشینه تحقیق ، در واقع همان ادبیات تحقیق است.
به طور کلی مطالعاتی که در زمینه خانواده انجام شده است را به سه دسته می توان تقسیم کرد: دسته اول شامل تحقیقات تجربی است که بدون توجه به وضعیت خانواده، از حیث نظری ، انجام شده اند.
دسته دوم، شامل آثاری است که جنبه نظری در آنها بیشتر مورد توجه بوده است.
در واقع تدوین یا توسعه یک نظریه را در مورد خانواده بررسی نموده اند.
دسته سوم آثاری هستند که شامل نتایج تحقیقات تجربی و نظری در مورد خانواده است.
اما متأسفانه اینگونه مطالعات بسیار محدود و کم، به خصوص در مورد خانواده های ایرانی انجام شده است.
مانند تحقیقات لوی استروس درباره نظام خانواده.
آثار نظری در مورد خانواده نیز بیشتر مبتنی بر دو دیدگاه است : الف – دیدگاهی که خانواده را به عنوان یک نهاد بررسی می کند.
ب – دیدگاهی که خانواده را به عنوان یک گروه یا یک پاره نظام مورد بررسی قرار میدهد.
ادبیات تحقیق درباره خانواده و به صورت مکتوب ، در دوسته پایان نامه ها و کتابها قابل بررسی است.
اما متأسفانه کتاب ها بیشتر با رویکردی جامعه شناختی،و پایان نامه ها نیز اکثراً به مراسم و آداب و آیین در خانواده ها پرداخته اند.
و خانواده به منزله یک نهاد یا خرده فرهنگ و خرده نظام کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.
به طور کلی می توان گفت مهمترین تغییری که در روش مطالعه خانواده چه در غرب و چه در شرق رخ داده است، بررسی این نهاد در محیط فرهنگی و زیستی جوامع مختلف و روابط آن با سایر نهادهای اجتماعی است و نه به عنوان یک نهاد تک افتاده و چنانچه که در گذشته در آثار کسانی چون مارگارت مید، ویلیام گود و ...
مرسوم و مشهود است.
9-1- تعاریف و اصطلاحات تحقیق : خانواده : خانواده را در دو مفهوم اعم و اخص باید تعریف نمود.
مفهوم اعم آن شامل گروهها و اجتماعات و گاه تجمعاتی گسترده تر است که لزوماً بین آنها روابط خویشاوندی برقرار نمیباشد.
در مفهوم اخص، خانواده به گروهی از افراد اطلاق می گردد که در کنار هم زندگی نموده و روابط خویشاوندی و یا وابستگی های معینی را بین خود برقرار می دارند که در جوامع امروزی، پدر، مادر و فرزندان، آن را شامل می شود.
(در جامعه شناسی خانواده ایرانی، صفحه 6) همچنین باید در نظر داشت خانواده در گذشته به نوعی سازمان اقتصادی به شمار می رفته است.
برگس و لاک، در کتاب خانواده در سال 1953 ، خانواده را اینچنین تعریف می کنند: “خانواده گروهی است متشکل از افرادی که از طریق پیوند زناشویی ، همخونی، و یا پذیرش (به عنوان ) با یکدیگر به عنوان شوهر، زن، مادر، پدر، برادر و خواهر در ارتباط متقابلند و فرهنگ مشترکی پدید آورده و در واحد خاصی زندگی می کنند.
ازدواج : ازدواج نوعی ارتباط به شمار می رود که مالینوفسکی آن را قراردادی برای به وجود آوردن فرزندان و حفظ و نگاهداری آنان می خواند.
(همان صفحه 6) نابسامانی خانواده : جدا شدن خانواده از روابط و مناسبات کل جامعه نابسامانی نامیده میشود.
(کونیگ) صمیمیت در خانواده : مشخصه اساسی و غیر قابل تفکیک خانواده صمیمیت است و همین صفت آن را از سایر گروههای اجتماعی متمایز می کند.
این حس به اعضای خانواده کمک می کند تا هم احساس ارزشمند بودن افراد در خانواده محفوظ بماند و هم نظام کلی گروه به فردگرایی بی رویه منجر نشود.
اجتماع خانوادگی : اجتماع خانوادگی ، تمام جوانب فعالیتهای فردی از فعالیتهای زیستی تا روان شناسی و فعالیتهای روحی، و فعالیتهای اقتصادی و حتی نظام های پیچیده معنوی را در بر می گیرد.
از هم گسیختگی خانواده : در هم ریختگی و از هم گسیختگی خانواده، به معنای تمایل آن به جدا شدن از کل جامعه است.
یعنی در هم ریختگی ساخت خانواده موجود.
فرهنگ عمومی : فرهنگ عمومی قلمروی است سیال و در حال تغییر.
آنچه به عنوان افکار عمومی شناخته می شود، بخشی از فرهنگ عمومی است که در جوامع جدید با سرعت زیادی تغییر می کند و به حوزه عرفی آن تعلق دارد.
همچنین آنچه به عنوان مد، خصوصاً در پوشش و آرایش شناخته می شود،بخشی از حوزه عرفی فرهنگ عمومی است.
براین اساس می توان تصور نمود که ارزشها، عقاید و هنجارهایی از حوزه فرهنگ عمومی خارج می شوند و به صورت فرهنگی رسمی در میآیند و متقابلاً نیز عقایدی از سوی نخبگان فکری یا سیاستمداران ارائه شده و به تدریج جزء فرهنگ عمومی می شود.
فرهنگ : فرهنگ زنده یا یک خاصیت و سه صفت شناخته می شود.
خاصیتش توانایی جذب و دفع است.
یعنی آنچه را که برای زندگی خود لازم می بیند، از فرهنگهای دیگر می گیرد و آنچه را که زاید می داند، دفع می کند.
صفات فرهنگ به این ترتیب است: 1- از گذشته بارور می شود.
2- حاجات امروز را بر می آورد.
3- آینده رامی سازد (مطالعه وضع عمومی فرهنگ، صفحه 58) 10-1- چارچوب نظری : لزوم استفاده از نظریه: استفاده از نظریات نظریه پردازانی که بر روی موضوع خانواده به طور کلی کارکردهاند، از طرفی هم به اندیشههای ما دربارهخانواده شکل میدهند و هم به مشاهدات و تفسیر یافتهها و نحوه استفاده از اطلاعات در برنامهریزیها و سیاستگذاریهایی که بر زندگی خانوادگی تأثیر میگذارد.
و همچنین به محقق کمک میکند تا فراتر از درک متعارف روزمره یا در برداشتهای قالبی مردم حرکت و تحقیق کنند.
خانوادهها وسیلهای هستند که کالاهای مادی (مثل غذا، سرپناه، حمل و نقل، پول) را در میان اعضای از خانواده که به لحاظ اقتصادی فعال نیستند توزیع میکند.
توزیع کالاهای غیرمادی که حول مقوله مراقبت و نگهداری از فرزندان نیز دور میزند را به انجام میرساند.
علاوه بر آن خانواده کالاهایی چون عشق، پرورش و....
را در کنار نفرت، یأس، خشونت و...
را نیز توزیع میکند.
نظریهها: مورگان: مورگان با توجه به 5 اصل کلی ، خانواده و تصور تاریخی آن را مورد بررسی قرار داده است.
پذیرش نقش رهیافت نهادی؛ وی خانواده را جزئی از نظام کلی جامعه و در رابطه تنگاتنگ با آن میداند و تصور خانواده را در مواقع مختلف مورد مقایسه قرار میدهد.
تکامل گرایی: وی حرکت خانواده در طول تاریخ را در جوامع گوناگون دارای نظمی مشخص و مستمر و به سوی تکامل میداند.
مورگان، مطالعات خانواده رابه دو شکل احتمالی پیشنهاد میکند: 1- به صورت قلمرو موضوعی مجزا، 2- بررسی وجه خانوادگی حوزههای دیگر تحقیقات اجتماعی.
این شیوه مورگان کمک میکند تا خانواده را تنها از یک جنبه مورد بررسی قرار دهیم.
بلکه مصالح خانواده از نظر سیاست همانقدر اهمیت دارد که از نظر اجتماعی.
دیدگاه در زمانی: مورگان معتقد به جایگزینی خانوادهها به یکدیگر است.
جبرگرایی: وی حرکت خانوادهها به سوی تکامل را جبری از محیط میداند که گریزی از آن وجود ندارد.
اندیشه خطی: از دیدگاه مورگان، حرکت تاریخ در یک خط مستقیم صورت میپذیرد، بازگشتی به دورانهای پیشین وجود ندارد.
ارتقایی یا تکاملی: او حرکت جامعه و خانواده را در بستر تاریخی و ارتقایی مییابد.
با وجود اندیشه تطوری مورگان، دیدگاه وی دارای نقاط مثبتی است که در این تحقیق سعی شده تا از آن استفاده شود.
از جمله آنکه وی خانواده را به عنوان یک نهاد وابسته به کل نظام اجتماعی در نظر میگیرد همچنین سعی میکند تا خطوط اصلی حاکم بر تکامل خانواده را دریافته و براساس آن به مقایسه خانوادهها در جوامع گوناگون بپردازد.
اما به دلایل جبری و خطی و فقدان نسبیت گرایی فرهنگی، دیدگاه مورگان نمیتواند نظریه کاملی برای مطالعه خانوادهها در نظر گرفته شود.
دورکیم: اصولی که دورکیم برای مطالعهخانواده در نظر میگیرد، بدین ترتیب است: نهادی بودن: دورکیم خانواده را جزئی از جامعه میداند و آن را نماد و نشانهای از کل جامعه میداند که در فرآیند تأثیر یا تأثر جامعه قرار دارد.
تصوری اندیشیدن: وی خط مستقیمی در تکامل خانواده در جهان را در نظر میگیرد.
جبرگرایی: دورکیم مسیری را برای خانواده در نظر میگیرد و معتقد است تمامی جوامع از این مسیر عبور میکنند.
در زمانی بودن: از نظر دورکیم، نوعی خاص از خانواده تکوین مییابد و در جوامع گوناگون به عنوان نوع غالب بسط میپذیرد و سپس جایش را به نوعی دیگر میبخشد.
به نظر دورکیم، خانواده بیش از آنکه پدیدهای زیستی باشد، پدیدهای اجتماعی است و از این جهت نظریه او قابل بررسی و استفاده در موضوع مورد مطالعه در این پژوهش است.
کلود لوی استروس: لوی استروس به برخورد فرهنگ و طبیعت در خانواده انسانی تأکید دارد.
دیدگاه ساخت گرایی او به خانواده، موجبات بررسی خانواده خارج از جو جبرگرای تاریخی را فراهم میآورد.
بالاندیه: جوامع در حال رشد، با روساخت اجتماعی رو به روی هم مواجه میشود که یکی ساخت سنتی جامعه خواهد بود و دیگری ساخت نو.
که جزء اعظم آن از غرب و گرایش به تکنولوژی آن منشاء میگیرد.
در این شرایط به نقل از دورکیم، نوعی آنومی پدید خواهد آمد که در آن امکان بازیابی هنجاری در عقاید بسیار دشوار خواهد بود و بازیابی الگوی ثابت عمل نیز مشکل است.
در این وضعیت ، تنوع و تعدد ارزشها، گاه آن چنان انسانها را از یکدیگر دور میسازد که وحدت ملی به مخاطره میافتد و شناسایی هویت واحد از خلال این همه تنوع و پراکندگی در عقاید دشوار است.
مخصوصاً که این پراکندگی به طور طبیعی و نظر به شکاف عمیق بین دو ساخت اجتماعی با تعارض عقاید نیز همراه خواهد بود.
فقدان فرآیند درونی شدن هنجارهای اجتماعی ، موجب میشود که فرد و قانون رو در روی یکدیگر قرار گیرند و آشتی انسان و قانون صورت پذیر شود اما اجبار در قوانین و افراط در تکیه بر قوانین مهن، تنها جامعهای به ظاهر آراسته به ما عرضه خواهد کرد.
فصل دوم معرفی صادقیه (آریاشهر ) « مکان و جامعه مورد تحقیق » 1-2- بررسی موقعیت جغرافیایی : آریاشهر نام قدیمی محله ای در غرب تهران است.
بعد از انقلاب اسلامی نام آریاشهر را به صادقیه تغییر دادند و اکنون شامل محلات صادقیه شمالی، صادقیه، کوی فردوس و ...
میباشد.
قسمتی از صادقیه شمالی در منطقه 2 شهرداری تهران و بقیه قسمتهای آریاشهر در منطقه 5 شهردرای واقع شده اند.
آریاشهر یا صادقیه دارای دو فلکه می باشد که به نامهای فلکه اول و دوم خوانده می شوند.
در بین این دو فلکه تعداد زیادی مراکز تجاری و آموزشی وجود دارد که معروفترین ، بزرگترین آنها مرکز خرید گلدیس می باشد در هر دو فلکه آریاشهر تعداد زیادی بانک وجود دارد.
آریاشهر از شمال به باغ فیض (پونک)،از جنوب به میدان آزادی، از غرب به میدان توحید از شرق به میدان نور و شهر زیبا منتهی می شود.
باغهای طرشت نیز از اراضی آریاشهر به حساب می آیند.
خیابان ستارخان یکی از خیابانهای اصلی آریاشهر است.
بلوار فردوس نیز در این محله واقع شده است.
از محل های معروف واقع در بلوار فردوس میتوان به مجموعه ورزشی برادران خادم، بازار میوه و تره بار شهرداری و ایستگاه متروی صادقیه اشاره کرد.
چهاردهمین فروشگاه زنجیره ای شهروند نیز در آذرماه 1385 در کنار ایستگاه متروی صادقیه افتتاح گردیده است.
میدان تحقیق این گزارش،خیابان اصلی میان دو فلکه اول و دوم صادقیه است، که اصطلاحاً آریاشهر خوانده می شود.
2-2- معرفی صادقیه با توجه به نقشه اجتماعی : خیابان فلکه اول (بین فلکه اول و دوم ) که میدان تحقیق این گزارش است، شامل یک خیابان اصلی تجاری و پر از مراکز خرید و مغازه ها و دستفروش هاست و یک بولوار که از وسط آن و مانند یک چهارراه آن را قطع می کند به نام “بولوار شهدای صادقیه ” که کاملاً مسکونی است و پر از ساختمان های حداکثر 7 یا 8 طبقه است.
این بولوار به صورت شبکهای خیابان بندی شده و دارای فرعی های متعددی است.
این منطقه اصطلاحاً آریاشهر خوانده میشود.
نبش بولوار و خیابان اصلی آریاشهر، مسجد امام جعفرصادق (ع) قرار دارد که به نظر میرسد تنها مسجد این منطقه باشد.
این محدوده همچنین دارای یک فضای سبز کوچک درست در وسط فلکه اول و یک فضای سبز کوچک دیگر در کناره فلکه دوم است.
این منطقه دارای یک درمانگاه در بولوار شهدای صادقیه، داروخانه شبانه روزی است.
مطب پزشکان زیادی نیز در این ناحیه وجود دارد که جراحی پلاستیک و زیبایی ، لیپوساکشن و ...
بیشتر به چشم می خورد.
کتابخانه، زمین ورزش، فرهنگسرا و ...
در این ناحیه اصلاً وجود ندارد.
هر چند منطقه تجاری است، اما خانه اهی مسکونی بیشماری نیز دارد.
میزان دسترسی به وسایل حمل و نقل و رفت و آمد ، از جمله اتوبوس، تاکسی، و مترو در این ناحیه،در حد نسبتاً خیلی خوبی است.
تردد و رفت و آمد افراد در این منطقه بسیار زیاد است.
این رفت و آمدها از صبح ها تا حدود ساعت 1 الی 2 نیمه شب به خصوص در روزهای تعطیل، ادامه دراد.
اکثر مراجعه کنندگان نیز دختران و پسران جوان هستند.
نیروی انتظامی و گشت ارشاد در این ناحیه حضور دائم و مستمری دارند و از صبح تا آخر شب، هنگام خلوت شدن آریاشهر، بدون وقفه ماشین پلیس و نیروهای انتظامی حضور دارند.
3-2- زبان، مذهب و قومیت ساکنان : طبق گفته ساکنان آریاشهر، صادقیه منطقه 72 ملتی است.
یعنی افراد از هر قوم و طایفه ای را میتوان در آن یافت در واقع یک منطقه ترکیبی را به وجود آورده است که اقوام گوناگون با فرهنگهای متفاوت در آن جمع شده و زندگی می کنند.
این امر مشکلاتی را نیز برای مردم ساکن در آریاشهر به وجود آورده است.
برای مثال،طبقه گفته یکی از افراد مصاحبه شونده، که صاحب یک رستوران در صادقیه و خود نیز ساکن این ناحیه است، زندگی با اقوام گوناگون در یک محله و به خصوص در یک آپارتمان، برای آنها مشکلاتی را به وجود آورده است.
به طور مثال، یکی از همسایگان اهل کاشان است و بسیار مذهبی و با اعتقادات سخت و خانواده دیگر نیز فرنگی مآب و با اعتقادات خاص خود که زنان و دخترانشان بدون حجاب در میحط پارکینگ و سایر اماکن مشترک آپارتمان حضور می یابند، درحالیکه تحمل این شرایط برای خانواده کاشانی، بسیار سخت است.
و چندین بار منجر به دعوا شده است.
علاوه بر این مثال، هنگام مصاحبه، به طور اتفاقی، با افراد با قومیت های مختلفی برخورد کردیم که همگی در یک خیابان زندگی می کردند.
خانواده هایی با قومیت کرمانشاهی، اردبیلی، تهرانی، کرجی ، همدانی، یزدی ، اصفهانی و ...
در گفتگو با خدمه دو مدرسه ای که در این منطقه وجود دارد نیز به این ترکیب قومیتی این منطقه اشاره شد و مورد تصدیق آنها قرار گرفت که دانش آموزان از نواحی مختلف ایران به تهران و به آریاشهر مهاجرت کرده و در مدارس این محل ثبت نام کرده اند.
بنابراین در چند قومیتی بودن منطقه صادقیه و آریاشهر ، هیچ شکی نیست.
به راحتی و به وضوح میتوان این ترکیب را مشاهده کرد.
البته ، وجود چند واحد از دانشگاه آزاد در حوالی منطقه (پونک) نیز به مهاجرت اقوام گوناگون به آریاشهر، دامن زده است.
مذهب ساکنان این منطقه، اکثراً شیعه است.
این امر را با توجه به نام منطقه (صادقیه) و مسجد امام جعفر صادق در آریاشهر نیز میتوان دریافت که ساکنان قدیمی و اولیه این منطقه را مسلمانان شیعه تشکیل می داده اند.
4-2- بررسی وضعیت اقتصادی ساکنین : قیمتهای منازل مسکونی در منطقه غرب تهران بسیار متفاوت است و بسته به اینکه منزل مسکونی در منطقه صادقیه، شهرک غرب، پونک و یا سعادت آباد باشد، از متری دومیلیون و ششصدهزار تومان در منطقه صادقیه شروع شده و تا پنج میلیون و پانصدهزارتومان در سعادت آباد افزایش می یابد.
(خبرگزاری مهر) به همین ترتیب میزان اجاره ها و پول پیش منازل مسکونی همچنین مغازه های خیابان یکم (جامعه مورد تحقیق) به همین میزان از ده میلیون تومان پول پیش و ماهی پانصد هزار تا یک میلیون تومان و بیشتر اجاره در تغییر است.
بنابراین وضعیت مالی ساکنین در حد متوسط و متوسط رو به بالا پیش بینی می شود.
البته این مورد شامل همگان نمی شود.
زیرا برخی خانواده ها بیش از 30 سال است که در آریاشهر ساکن هستند و منازل خود را در همان زمان خریداری کرده اند که قیمتهای آریاشهر آن موقع به نسبت الآن، بالا و گران قیمت نبوده است.
کارمندان بازنشسته کارخانه های ، کارمندان بازنشسته آموزش و پرورش و غیره،از جمله کسانی هستند که حقوق مکفی برای ادامه زندگیشان را ندارند، اما اکثر ساکنین را میتوان در طبقه متوسط قرار داد.
مغازه های تجاری خیلی زیادی در این خیابان وجود دارد،اما اکثر فروشندگان و صاحبان آنها، ساکن مناطق دیگری از تهران هستند.
5-2- وضعیت مهاجرت : همانطور که قبلاً گفته شد، ساکنین منطقه خیابان فلکه اول، از اقوام و فرهنگهای گوناگونی هستند که به تهران و سپس به صادقیه مهاجرت کرده اند.
با گسترش سرمایه گذاری های کوچک و بزرگ در تهران،همچنین با صنعتی شدن زندگی های جدید، گرایش افراد به سرمایه گذاری های صنعتی بیشتر می شود.
این نوع سرمایه گذاری نیز مستلزم نیروی انسانی است که به نحوی باید تأمین گردد.
به همین ترتیب درهای کارخانه ها، شرکتهای ساختمان سازی و ...
به سوی کارگران و کارمندان گشوده شد و مهاجرپذیری شهر تهران رو به افزایش گذاشت و مهاجر فرستی از شهرها و استانهای اطراف به پایتخت صنعتی و بزرگ افزایش یافت.
و به همین میزان،تهران با افزایش جمعیت روبه رو شد.
از طرف دیگر، کاربرد صنعت،نیازمند کارگران متخصص و متبحر است.
علاوه بر آن با آسان شدن مسافرتها بسیاری از افراد به سمت کشورهای غربی، صنعتی و تجاری بزرگ مهاجرت کردند.
در کنار راحت و آسان شدن این مسافرتها، رسانه های جمعی و گروهی به خصوص ماهواره ها و اینترنت ، را نباید نادیده گرفت.
به همین ترتیب مستقیم و غیرمستقیم آگاهی های سیاسی و اجتماعی و علمی، به ایران و ابتدا به تهران سرازیر شد و به همین ترتیب امکانات گسترده رفاهی، اجتماعی و فرهنگی در پایتخت، موجب شد تا افراد بسیاری به تهران مهاجرت کنند.
این مهاجرت نوعی آگاهی اجتماعی را به وجود آورد که میتواند به راحتی شکل خانواده را در این کشور دگرگون کند و از اندیشه شهر بزرگی مثل تهران، برخوردار و تأثیر میپذیرند.
با ورود افراد از شهرستان ها و استانهای مختلف به تهران، اولین خبرهای این مهاجرت، بر پیکره خانواده آنها وارد می شود.
در تهران فضای زیادی برای خانه های ویلایی،مانند آنچه در شهرستان ها و شهرها وجود دارد نیست.
فرزندان نیز به آنچه که قبلاً بدان راضی بوده و قناعت می کردند بسنده نمی کنند.
هجوم اطلاعات از رادیو و تلویزیون ، مدارس، دانشگاهها ، روزنامه های متفاوت و متعدد ، مجله های گوناگون،خیابان ها،اتوبان ها و ترافیک های زیاد، و برخورد با انسانهای مهاجر و غیرمهاجر از شهرهای مختلف در آن، آگاهی های اجتماعی گاه ساده و گاه پیچیده و گوناگون به افراد افزایش می یابد.
قوانین اجتماعی زندگی در شهر بزرگ،حقوق متفاوت وگاه بیشتری برای فرد قائل است.
مشاغل گوناگون و جدید، توقعات و خواسته های روزافزون به امکان اسکان دائمی به افراد را نمی دهد.
بنابراین حتی افراد در یک شهر نیز دائم جا به جا می شوند.
به همین ترتیب، روابط درون خانواده مهاجر به تهران ، تغییر می باد.
آزادی به نسبت بیشتر زنان در تهران، آشنایی با الگوهای متنوع غربی از طریق رسانه های فرهنگی، با مفاهیم و سبک جدیدی از زندگی و آزادی زنان آشنا می شوند.
و خود را از استقلال نسبی برخوردار می بینند که میتوانند از مزایای اجتماعی و اقتصادی آنها سود جویند.
از ازدواج و تشکیل خانواده به مفهوم دیگری در ذهن ، دختران شکل می گیرد، بلکه به شکل نوعی شریک ذهنی و عاطفی در می آید و پسران و مردان، حق انتخاب همسر توسط خودشان ، و فرزندان آزادی برای تصمیم گیری ها در زندگی هایشان .
و به همین ترتیب ، براثر تغییرات اقتصادی و اجتماعی که گاهی نه به تدریج بلکه به یکباره بر زندگی خانواده های مهاجر به پایتخت وارد می شود، و همچنین تحت تأثیر اندیشه های بین المللی رسانه ها ، اعتقادات مذهبی و سنتی کم کم رو به سستی می رود.
روابط پدر و فرزند شکل دیگری غیر از رابطه سلطه پدر و اطاعت فرزند می یابد.
فضایی که فرزندان و والدین در آنها به دنیا آمده و رشد کرده اند آنقدر متفاوت است ، که شکاف میان دو نسل و اندیشه های آنان را افزایش می دهد.
انتخاب ازدواج جوانان نیز دیگر به شبکه اجتماعی محدود نیست، بلکه به شبکه اجتماعی میرسد.
مفهوم “پیوند با اتحاد آزاد(Consensual Union) ،در ذهن جوانان شکل می گیرد.
در واقع خانواده کمک کم تبدیل به وسیله ای برای راه یابی اولیه می شود.
افراد در خانواده جهت های اجتماعی خود را یافته و برای ورود به جامعه بزرگ آماده می شوند.
تمامی این موارد به شکل کاملاً مشهودی در صادقیه به چشم می خورد.
همانطور که ساکنان آن با عبارت گوناگونی چون 72 ملتی بودن ، شهر فرنگ بودن، یکدست نبودن، همه جایی بودن و … از آریاشهر یاد می کنند.
تحرک طبقاتی، و در نتیجه تحرک اجتماعی،همچنین تحرک شغلی ناشی از تحرک اجتماعی (با توجه به تجاری بودن این منطقه) ، تحرک مکانی، جغرافیایی صنعتی شدن و تغییر یافتن به موازات تغییر مکان ، تحولات سریع اقتصادی و دگرگونی ساخت اجتماعی و نظامات فرهنگی، به تدریج، در شکل خانواده های مهاجر و حتی بومی و ساکن این منطقه اتفاق می افتد.
در واقع این منطقه به شدت وارد مرحله انتقالی شده و به دنبال آن تضاد ارزش های اجتماعی، به وجود می آید که روابط درونی و برونی خانواده و در مرحله بعد ، محله و منطقه را دستخوش تحولات سریع می کند.
خانواده بسیاری از کارکردهای فرد را به گروههای نهادی دیگر اختصاص می دهد و احیاناً خود آنها را تکمیل می کند.
مثل نقشهای حمایتی.
که کم کم خانواده را در ردیف رسانههای فرهنگی و گروهی و جمعی قرار می دهد.
6-2- رویدادها و وقایع مهم در صادقیه : یکی از دلایل شهرت منطقه صادقیه، حوادث مختلفی است که در آن رخ می دهد.
مانند فروپاشی و دستگیری باندهای گوناگون مواد مخدر،دستگیری عوامل تولید کننده مشروبات الکلی، مراکز متعدد و غیر قانونی سقط جنین، درگیریهای پی در پی نیروی انتظامی به خصوص گشت ارشاد با مردم، شلوغی های بسیار خطرناک در چهارشنبه سوری ها، شلوغی ها و سر و صداها پس از برد یا باخت مسابقات ورزشی (که شاید به دلیل نزدیکی آن با میدان و ورزشگاه آزادی نیز باشد ) و ...
.
تمامی این عوامل موجب شده اند تا آریاشهر به عنوان یک پاتوق یا مقر برای دستیابی به این خواسته ها و تمایلات افراد باشد.
از جمله خرید و فروش گسترده مواد مخدر ، خانه های فساد، گروههای گلد کوئیست و اقتصاد هرمی و ...
و صادقیه را منبعی برای این امور می دانند.
این حرفی است که نه تنها ساکنان جوان، میانسال و حتی کهنسالان صادقیه می زنند، بلکه صحبت جوانان و افراد از مناطق دیگر شهر نیز هست.
در شهریورماه 1387 نیز یک باند بزرگ توزیع مواد مخدر در صادقیه دستگیر و متلاشی شد.
نمونه ای دیگر از درگیری ها و آشو بهای اخیر صادقیه را در گزارش زیر میخوانید : “ درگیری مردم با نیروی انتظامی در صادقیه ” مقاومت یک دختر جوان در برابر دستگیری توسط مأموران گشت ارشاد، باعث درگیری مردم با گشت ویژه ارشاد و پلیس ضد شورش شد.
ساعت 7 بعدازظهر در مقابل پاساژ گلدیس در صادقیه در حالیکه مأموران انتظامی قصد داشتند دختری را به دلیل نامناسب بودن حجاب دستگیر کنند، وی را مورد ضرب و شتم قرار دادند.