کاراته نوعی جنگیدن است اما بدون اسلحه و شامل تکنیک های مختلف دفاع کردن و ضربه زدن می باشد که توسط دست و پا صورت می گیرند.
همچنین دارای سَبک های مختلفی با مشخصات مخصوص به خود است.
بعضی از این سَبکها روی قدرت و بعضی دیگر روی سرعت تأکید دارند.
تعدادی نیز فقط جنبه ورزشی و مسابقاتی دارند.
درحالیکه بعضی از سَبکها با مسابقه دادن مخالف هستند و آنرا خطرناک می دانند.
دراین اواخر سَبکهای کاراته فقط جنبه دفاعی داشته و تکنیکهای آن از حالت ورزشی و تهاجمی بیرون آمده اند (مبارزه کنترلی و امتیازی).
چند نکته درباره کاراته: کاراته یک هنر دفاعی است و هیچ گاه نباید برای تهاجم ازآن استفاده کرد.
شرایط هرچه که باشد نباید از کاراته بصورت تهاجم استفاده کرد.
مواظب گفتار خود باشید، چون اگر لاف زَنی و گُنده گویی کنید دشمنان زیادی پیدا خواهید کرد.
هیچ گاه این گفته قدیمی رافراموش نکنید: « یک درخت تنومند ممکن است بوسیله یک باد قوی نابود شود، اما اگر چون بید مجنون خم شود، باد از لابلای آن می گذرد و به آن آسیبی نمی رساند».
بزرگترین حُسن کاراته خِردمندی و تواضع آن است.
هیچکس نمی تواند در کاراته به کمال برسد مگر دریابد که کاراته بیش از هرچیز یک آیین و روش زندگی است.
هدف کاراته تکامل ذِهن (کالبُد ذهنی) به موازات تکامل جسم (کالبد فیزیکی) است.
هیچ گاه دراین ارتباط نباید عبارتهایی که تنها قدرتهای جسمی را می ستایند بر زبان آورد.
درانتها، امیدوارم که سری این کتابها (کتابهای مربوط به هر« کیو» و« دان» ) که به ترتیب توسط اینجانب به نگارش در می آید، بتواند راهگشای تکامل کالبد فیزیکی، کالبد ذِهنی و کالبد روحی هنرجویان و اساتید هنرهای رزمی باشد.
کاراته ( به ژاپنی:空手 ) یک نوع ورزش رزمی است.
به معنای روش مبارزه و دفاع با دست خالی و شامل ضربههای سریع دست و پا.
(مبارزه و دفاع با دست خالی یعنی بدون سلاح و نه به این معنا که از ضربات پا استفاده نمی شود) گفته میشود کاراته دارای قدمتی پنج هزار ساله است و یکی از استادان اولیه و مبتکران این فن بودیدهاراما است که حدود 525 سال قبل از میلاد مسیح می زیسته است.
وی که از پیشوایان مذهبی بودایی بود، به تنهایی از هند به راه افتاد و پس از راهپیمایی چند هزار کیلومتری خود و با پشت سر گذاشتن موانع طبیعی بسیار مشکل موجود در آن زمان به چین رسید و در ایالت هون نان و معبد شائولین اقامت گزید.
تعالیم بودیدهاراما شامل تمرینات شدید انضباطی و رعایت پرهیزکاری بود.
وی 9 سال رنج و ریاضت همراه با تفکر و برای این که شاگردانش نیز بتوانند در مقابل ساعتهای طولانی تفکر و اندیشه تاب مقاومت بیاورند و نیز با زورگویانی که تعالیم مذهبی و مردان دین را سد راه خود میدیدند به مبارزه و مقابله برخیزند 18 حرکت تمرینی را ابداع نمود که در حقیقت زیر بنای حرکات کاراته امروزی است.
کاراته امروزی شکل تکامل یافته ای از کمپوی چینی (بوکس چینی) می باشد که در ابتدا اوکیناواته نامیده میشد.
از هنگامی که حکومتهای استبدادی در چین سلسله کینک 1644-1911 و سلسله ساتسوما در اوکیناوا به منظور جلو گیری از ورزیده شدن مخالفان و نیز تحت کنترل در آوردن مردم قانون منع استفاده از شمشیر را به مورد اجرا گذاشتند و به جمع آوری سلاحهای رزمی اقدام نمودند مردم به سوی آموزش هنر مبارزه با دست خالی روی آوردند که همین امر باعث شکوفایی هرچه بیشتر کاراته شد.
در سال 1921 یکی از بزرگترین استادان کاراته جزیره اوکیناوا گیچین فونا کوشی 1868-1957 توانست با قدرت و ظرافت تمام کاراته را به ژاپن معرفی نماید و برخی دیگر از هنر جویان که تحت تعلیم بزرگترین استادان اوکیناوا قرار گرفته بودند، تکنیکهای سنتی را با یکدیگر ترکیب نموده و سبکهای متعددی از کاراته را به وجود آوردند.
سال 1342 سال ورود کاراته به ایران توسط هرمز میربابایی و محمدعلی صنعتکاران و فرهاد وارسته هستند میباشد.
در حال حاضر، سبکهای مختلف کاراته، بالغ بر صدها سبک میشود که در واقع، بازگشت همه آنها به چهار سبک اصلی و مادر از سبکهای اصلی و کنترلی و یک سبک نیمه کنترلی میباشد.
سبک های کاراته سبک های کنترلی عبارتاند از: شوتوکان بنیان گذار: گیچین فونا کوشی.
در این متد توجه خاصی به نیرو و سرعت ورود آن و مرکز ثقل نیرو میشود .
شیتوریو بنیان گذار: کنوا مابونی.
شیتوریو متشکل از دو سیستم ناهاته و شوری ته در کاراته میباشد.
گوجوریو بنیان گذار: میاگی چوجون.
گوجوریو روش سفت و نرم، که در اوکیناوا شکل گرفت و و متعلق به سیستم ناهاته در کاراته میباشد.
وادوریو بنیان گذار: اوتسوکا هیرونوری.
وادوریو یعنی : راه صلح، روش صلح، روش صلح جویانه.
سبک های غیر کنترلی عبارت است از: کیوکوشین بنیان گذار: ماسوتاتسو اویاما کیوکوشین کای، از عناصر مختلفی که نشات گرفته از تجریبات اویاما وسبک های دیگر است، به وجود آمد.
توضیح کامل تر: سبک های کاراته بسیار متعدد و بالغ بر صد نوع سبک رسمی در دنیا وجود دارد.اصول کلی و پایه ی سبک های کاراته با هم یکی است و فرق آن ها در نحوه ی بکار گیری آن هاست.
بطور کلی سبک های کارته به سه دسته تقسیم می شود سبک های کنترلی سبک های غیر کنترلی سبک های رینگی برخی از سبک های مهم در کاراته: جو کای بو کاراته ( ترکیبی از جودو، کاراته ، بوکس ) شوتوکان (با استفاده از این سبک حرکت های غیرممکن فیزیکی امکان پذیر می شود ) شیتوریو ( سیستم ناهاته ، سیستم شوری ته ) کان زن ریو بودو گوجوریو کنوامابونی کیوکوشین کیوکوشین کای ( بر قدرت فیزیکی تاکید دارد ) گوجوریو ماسوتاتسواویاما وادوریو آشیهارا انشین سبک کیوکوشین کای کیوکوشین کای یکی از سبکهای کاراته و یکی از محبوب ترین رشتههای رزمی در سراسر دنیاست این رشته توسط ماسوتاتسو اویاما (۱۹۹۴-۱۹۲۳) رزمی کار اسطورهای کرهای الاصل بنیان نهاده شد.
این رشته از عناصر مختلفی نشأت گرفته که شامل تجریبات اویاما و تکنیکهای دیگر سبکهای کاراته بوجود آمده است.
کیوکوشین کای از سه لغت کیوکو ((بالاترین ،نهایت)) شین ((حقیقت، روح)) و کای ((گروه و انجمن)) ترکیب شدهاست.
این رشته در ابتدا اویاماریو و اویاما کاراته جوجیتسو نیز نامیده میشد.
تاکید این سبک روی مبارزه واقعی از راه نزدیک است.
در کیوکوشین کای برای کاستن مقاومت حریف از تکنیکهایی بطور متوالی استفاده میشود.
این سبک تأکید زیادی بر روی تمرینات تنفسی و استقامتی دارد.
از اینرو هنرجوی کیوکوشین بعد از سالها تمرینات مکرر دارای اندامی ورزیده می گردد.
در سبک کیوکوشین تکیه اصلی بر حفظ سلامتی توام جسمی و روحی است، و در مبارزات کیوکوشین و اساسا در فلسفه آن پیروزی به هر قیمتی بر حیرف مقابل معنایی ندارد.
در مبارزات کیوکوشین (همانند ورزش های رزمی دیگر) دو حریف رودررو به چشمان یکدیگر خیره گشته و شجاعت و شهامت و دلیری را به هم منتقل می کنند.
اگر یکی از حریف ها به زمین بخورد حریف دیگر به وی احترام گذاشته عقب می نشیند.
در فلسفه متعالی کیوکوشین هدف غائی تناوری جسم برای رسیدن به مکارم عالیه اخلاقی است و به هیچ روی خشونت در سبک کیوکوشین جایگاهی ندارد چرا که اساسا خشونت و کیوکوشن در تقابلند نه در تعامل.
کیو کوشین نه تنها خشن نیست بلکه سعی در پرورش روحیه لطافت، افتادگی، و بزرگ منشی را در هنرجو دارد.
هونبوی کیوکوشین کای در توکیو.
دوجوی مرکزی این سبک (همانند دیگر رشته های ورزشی ژاپن) هونبو نام دارد و در سال ۱۹۶۱ توسط اویاما در توکیو بنیان نهاده شد.
بعد از فوت اویاما افراد زیادی مدعی رهبری سازمان فدراسیون شدند که از آن میان کانچو یوشیکازو ماتسوشیما به واسطه منش و کردار والایش از سوی غالب نمایندگان بهعنوان رهبر جدید سازمان پذیرفته گردید بنیانگذار این سبک در ایران کانچو یوسف شیرزاد می باشد.
در حال حاضر شیهان محسن آشوری رئیس کیوکوشین خاورمیانه و عضو هیئت رئیسه سازمان جهانی میباشد.
شیهان داریوش باقری، شیهان افشین طباطبائی، و شیهان علی اکبر قاسمی نمایندگان رسمی سازمان در ایران هستند.
سبک شوتوکان شوتوکان به ژاپنی: 松涛館 یکی از مهمترین سبک های کاراته است، که توسط: گیچین فونا کوشی (۱۹۵۷-۱۸۶۸) بنیان گذاری شد.
شوتو لقب فوناکوشی (شوتو به معنی کاج های لرزان است و چون خانه ی فوناکوشی در جنگل کاج بود چنین نامی بر او نهادند ) و کان به معنای خانه یا مکتب است.
علاوه بر آن شوتوکان متعلق به سیستم شوری ته در کاراته است.
اکنون رشته شوتوکان توسط یکی از استادان بزرگ جهان به نام استاد کانازاوا به صورت امروزی تر و علمی تربا نام شوتوکان s.k.i به جهانیان معرفی شده که به کمک نیروهای فیزیکی و بهره گیری از علم فیزیک کارهایی که به نظر خیلیها سخت یا غیرممکن مینمایند را ممکن میکند.
در این متد توجه خاصی به نیرو و سرعت ورود آن و مرکز ثقل نیرو میشود شوتوکان بنیان گذار: گیچین فونا کوشی.
در این متد توجه خاصی به نیرو و سرعت ورود آن و مرکز ثقل نیرو میشود سبک شیتوریو شیتوریو یکی از مهمترین سبک های کاراته است، که توسط کنوا مابونی (1952-1889) بنیان گذاری شد.
شیتو از نامهای دو استاد بزرگ اوکیناوایی گرفته شده است.
بدین صورت که شی از نام ایتوسوآنکو استاد مسلم سیستم شوری ته و کلمه تو از نام هیگااونا کانریو بنیان گذار و استاد مسلم سیستم ناهاته.
در این مکتب توجه خاصی به نیرو و سرعت ورود آن و مرکز ثقل نیرو میشود.
سبک گوجوریو گوجوریو یکی از مهمترین سبک های کاراته است، که توسط : میاگی چوجون (۱۹۵۳- ۱۸۸۸) بنیان گذاشته شد.
گوجوریو یعنی روش سفت و نرم، که در اوکیناوا شکل گرفت و متعلق به سیستم ناهاته در کاراته میباشد.
سبک کان زن ریو کان زن ریو یکی از سبکهای کاراته است.
این سبک یکی از سبکهای بین المللی کاراته است و به رسمیت شناخته میشود.
ترتیب کمربندها در این سبک به شرح زیر است: سفید، نارنجی، سبز، آبی، قهوه ای و مشکی.
سبک وادوریو وادوریو یکی از مهمترین سبکهای کاراته است، که توسط اوتسوکا هیرونوری (۱۹۸۲-۱۸۹۲) ابداع شد.
وادوریو یعنی: راه صلح، روش صلح، روش صلح جویانه.
انشین کاراته یکی از سبکهای کاراته و یکی از محبوب ترین رشتههای رزمی در سراسر دنیاست.این رشته توسط کانچو جوکونی نومیا بنیان نهاده شد.
کانچو جو کو نینومیادر سال۱۹۵۴متولد شد.وی ورزش رادرسن کودکی باجودو وسوموشروع کرد.درجوانی به کاراته روی آورد ودر اولین مسابقات جهانی کیوکوشین۱۹۷۴قهرمان سوم جهان شد.نی نومیا در مسابقات بزرگان کاراته دنیا توانست مقام نائب قهرمانی را از آن خود کند .در سال۱۹۸۸انشین کاراته را بنیانگذاری کرد.
این سبک غیرکنترلی است ودر آن تکنیکهای جودو و جابجایی های سو مو که همان ساباکی است استفاده میشود.چون ساباکی دراین سبک وجود دارد سرعت عمل بالاتر می رودو به همین دلیل اینکه شخص مجبور به بالا بردن سرعت برای جابجایی می باشد.یکی از مهمترین و یژگیهای آن کاربردی بودن این سبک است.از حرکات اضافی در این سبک اجتناب شده وکاتاها همه کاربردی هستندو تمام قسمت کاتاها دارای معنای قابل فهم واجرا برای هنر جویان است .
معنای ساباکی ساباکی مفهوم مشکلی است که بتوان آنرا از زبان ژاپنی ترجمه کرد.
به هر حال ساباکی به حرکت که اغلب باکنترل و گاه باآماده سازی برای حرکت بعدی همراه است.اشاره دارد.
مثلآ ازساباکی می توان در اشاره به آموزش اسب اشاره کرد.
سوار کار حرکات خاصی رااجرا کرده تا حیوان را کنترل کند و همین امرباعث می شودکه حیوان طبق علاقه ونظر او رفتار وعمل کند.ساباکی به صورت حرکت مدافع درخط وبه وضعیت حمله متقابل تفسیر می شود و این حرکات کنترل شده؛در آماده سازی متقابل؛اساس استراتژی بعضی از سبکهامانند انشین است .
ساباکی تایمینگ اصطلاحی معادل تایمینگ در زبان فارسی وجود ندارد یا حداقل به راحتی نمی توان اصطلاح معادل تایمینگ را استفاده نمود تایمینگ رامی توان به معنی زمان مناسب دربهترین موقعیت نامبرد تایمینگ نه تنها در هنرهای رزمی بلکه در کلیه ورزشها مورد استفاده قرار می گیردولی آنچه قابل توجه است برنامه ریزی مدرن برای استفاده از تایمینگ می باشد که این مهم راکانچو نینومیا یکی از نوابغ کاراته جهان توانسته است درانشین به نام ساباکی تایمینگ برنامه ریزی نماید.
تلفیق تایمینگ وساباکی باعث می گردد تا کاراته کار بتواند به صورت کاربردی از آن استفاده نمایدتمرینات منظم ساباکی تایمینگ باعث خواهد شد تا کاراته کار با سرعت عمل بهتردر موقعیت کاملمسلط بر حریف قرارگیرد.ساباکی تایمینگ همچنین دید و ذهن مبارز راقوی میکند.مبارز با این تمرینات در مبارزه خود از اعتماد و به نفس بیشتری برخوردار خواهد بود.
انشین کاراته بعنوان اولین سبک غیرکنترلی بعد از کیوکوشین در ایران در سال 1372 توسط شیهان حمید سلطانی بنیانگذاری گردید و 4 سال بعد در سال 1376 عضو رسمی سبکهای فدراسیون کاراته ایران شد.
انشین کاراته در کرمانشاه در سال 1378 توسط سن سی جلیل نیازی پایه گزاری شد.
از همان سال توسعه اصولی سبک در سطح شهر کرمانشاه شکل گرفت و اولین کلاس انشین کای کاراته در باشگاه قهرمانان کرمانشاه ( واقع در شهرک کارمندان ) تاسیس شد .
یکی از پیشگامان انشین کاراته در کرمانشاه سن سی امیر رستمی بود .
او در سال 1358 در کرمانشاه متولد شد و از همان کودکی به ورزشهای رزمی علاقه داشت.
در سال 1368 ورزش خود را با رزم آوران آغاز کرد و در سال 1375 پس از آشنایی با سن سی جلیل نیازی فعالیت خود را زیر نظر سن سی نیازی و با سبک کیوکوشین کاراته ادامه داد .
در سال 1378 با تغییر سبک سن سی نیازی از کیوکوشین به انشین کاراته ، فعالیت رزمی خود را در این رشته و با سمت مسئول روابط عمومی و عضو کمیته انشین کاراته استان کرمانشاه ادامه داد .
سن سی امیر رستمی در سال 1382 اولین دوجو انشین کاراته خود را در مجموعه ورزشی سالار کرمانشاه افتتاح نمود و شروع به تربیت گروه جدیدی در قسمتی دیگر از شهر کرمانشاه پرداخت .
او اولین سایت رزمی را در غرب ایران به آدرس اینترنتی www.karate-ksh.com ایجاد و به معرفی این سبک کاربردی بصورت الکترونیکی نمود .
او دارای عناوین متعدد در مسابقات قهرمانی استان و کشور کیوکوشین و انشین کاراته تا سال 1382 بوده و بعلت مسدومیت از ناحیه زانو و کتف تا سال 1384 از دنیای ورزش حرفه ای و مسابقات دور بود ، در سال 85 و پس از غلبه بر حریفان خود در مسابقه انتخابی تیم ملی انشین کاراته در تهران به عضویت تیم ملی جهت حضور در مسابقات قهرمانی فرایبورگ ـ آلمان درآمد که متأسفانه بعلت عدم صدور ویزا نتوانست در این دوره از مسابقات حضور یابد .
در سال 86 نیز در اردوی انتخابی تیم ملی شرکت نمود و پس از غلبه بر حریفان خود بعنوان نفر وزن 70 - کیلوگرم تیم ملی انشین کای کاراته ایران به مسابقات قهرمانی اروپا ـ آسیا در استانبول ـ ترکیه اعزام شد اما بعلت مسافرت زمینی طولانی مدت و ...
نتوانست در این مسابقات خوب عمل کند و تنها به کسب عنوان پنجمی در این دوره از مسابقات بسنده نمود .
اما دستاورد مهم این مسافرت و این مسابقات برای وی دیدار با کانچو جوکو نینومیا و سن سی نعمت الله مظهری و حضور در کلاسهای استاژ مربیگری و داوری زیر نظر مستقیم کانچو نینومیا و سن سی مظهری بود .
بعد از مسابقات و پس از گفتگو سن سی امیر رستمی با کانچو و سن سی مظهری قرار بر این شد که انشین کاراته در غرب ایران بصورت مستقل و زیر نظر سازمان انشین کاراته آمریکا شروع به فعالیت نماید .
در حال حاضر سن سی امیر رستمی بعنوان عضو سازمان جهانی انشین کاراته آمریکا و نماینده رسمی این سازمان در غرب ایران فعالیت می نماید .
انشین کاراته غرب ایران در سالهای اخیر قهرمانان زیادی را به جامعه رزمی کشور معرفی نموده است که از جمله آنها میتوان : مهرداد اخوان گوران ـ فرهمند رستمی ـ علیرضا کتابی ـ علی رستمی ـ محمد صادق کریمی ـ امیر معید لطفی ـ پارسا احمد نیا ـ ظهیر لطفی ـ میثاق نادعلی ـ یاشار شکری ـ سعید نیازی ـ حسین نیازی ـ محمدرضا نیازی و ...
را نام برد .
از دوجو های فعال در شهر کرمانشاه : 1) مجموعه ورزشی فرهنگ ( کارمندان ـ ایستگاه دوم ) 2) مجموعه ورزشی سالار ( خیابان فردوسی ) 3) باشگاه ورزشی اکسیژن( خیابان دبیراعظم ـ طبقه زیرین شهر عینک ) را میتوان نام برد .
از داوران فعال انشین کاراته غرب ایران نیز میتوان آقایان : مهندس امیر رستمی (RB جهانی ) ـ دکتر حجت الله رحیم منش (RC)ـ سن سی جلیل نیازی (RC) ـ سعید نیازی (JB)ـ مهرداد اخوان گوران (JB) ـ مهندس علی رستمی (JB)ـ علیرضا کتابی (JB)ـ فرهمند رستمی(JB)ـ حسین نیازی (JC)و ...
و خانمها مریم علیزاده (JC) و الهه نامداری (JC) را نام برد .