کودکانی که اضافه وزن دارند بزرگسالانی می شوند که اضافه وزن دارند . بنابراین در سن بلوغ بیشتر در معرض عوامل تهدید کننده همچون : سکته، حملات قلبی، دیابت نوع (2) ، فشار خون بالا ، سرطان روده بزرگ هستند و هر چه اضافه وزن بیشتر ، احتمال این بیماری ها بیشتر می شود.
اضافه وزن در کودکان همچنین موجب اختلالات روانی نیز می شود. مسخره شدن به خاطر هیکلشان موجب از دست دادن اعتماد به نفس و منجر به گوشه گیری و افسردگی می شود.
چرا بیشتر بچه ها اضافه وزن دارند؟
تنها عده ی کمی از بچه ها به دلیل داشتن بیماری های پزشکی دچار اضافه وزن می شوند. کودکان اگر دارای والدین چاق باشند بیشتر مستعد چاقی هستند. اما به عقیده ی دانشمندان عوامل ژنتیکی نقش تأثیر گذار کمی در این امر دارد. امروزه چاق شدن و اضافه وزن برای کودکان مشخصاً آسان تر از پیش است. غذاهایی با کالری بالا از قبیل غذاهای آماده ، شیرینی جات فراوان بوده و به مقدار بسیار زیاد در دسترس کودکان قرار دارد. ورزش و تمرین های بدنی دیگر جزو برنامه های عادی زندگی افراد نیست . بعضی از کودکان هرگز مسیر بین منزل و مدرسه را با دوچرخه یا پیاده طی
نمی کنند، و نشستن برای ساعات متمادی در مقابل تلویزیون هم امری غیر عادی نیست.
وزن سلامت
برای کودکان استفاده از کارت رشد که رشد کودک را با در نظر گرفتن سن ، جنس و رشد می سنجد بسیار مؤثر بوده و برای کار آمدی بیشتر از پزشک خود کمک بگیرند. امکان اندازه گیری نسبت چربی وزن کودکان وجود دارد. در کل اگر یک پسر بیش از 25 درصد وزنش و یک دختر بیش از 32 درصد وزن بدنش را چربی تشکیل بدهد ، اضافه وزن دارند.
حفظ وزن سالم
کارشناسان معتقدند کودکانی که دچار اضافه وزن هستند ، نباید تشویق به کم کردن وزن شوند به جای آن باید آن ها را تشویق کرد که این وزن را حفظ کنند و به مرور با افزایش قد این وزن برای آن ها مناسب می شود. تا کنون هیچ دارویی وجود نداشته که اثری ثابت شده و مؤثر برای درمان شکل وزن کودکان داشته باشد. برای دستیابی به حفظ وزن در کودکان باید آنها را تشویق به:
خوردن غذاهای سالم و رژیم متعادل
تغییر عادات غذایی
افزایش فعالیت بدنی
رژیم غذایی متعادل و سالم
غذاهای نشاسته دار که از لحاظ ترکیبات پیچیده کربوهیدراتی غنی باشند می توانند نیاز انرژی زیاد کودکان را تأمین کنند.
منابعی مانند : نان ، سیب زمینی ، برنج باید نصف انرژی مورد نیاز کودک را تأمین کنند.
به جای استفاده از غذاهایی با درصد چربی بالا از قبیل : شکلات ، بیسکویت و کیک بایستی از جایگزین هایی همچون نان و میوه های تازه استفاده کنند.
به جای سرخ کردن غذاها آن ها را پخته یا تفته کنند . غذاهایی مثال همبرگز ، سوسیس وقتی تفت داده می شوند به همان خوشمزگی سرخ کردن هستند اما با مقدار کمتر چربی.
از نوشیدنی ها با درصد بالای شکر خودداری کنند و به جای آن از شربت های میوه ای رقیق شده با آب یا نوشابه های رژیمی استفاده کنند.
به جای شیرینی ها از میوه های خشک شده استفاده کنند.
تغییر عادات غذایی
عادات غذایی را برای فرزندانتان نمونه کنید.
تعداد وعده های غذایی را افزایش دهید تا از پرخوری در یک وعده جلوگیری شود. در حین تماشای تلویزیون یا انجام تکالیف از غذا خوردن کودکان جلوگیری کنید.
کودکان را تشویق کنید که به صدای شکم خود گوش دهند وقتی گرسنه هستند غذا بخورند.
به کودکان بیاموزید که غذاها را آهسته تر بجوند. بنابراین زودتر سیر شده و علاقه کمتری به زیاده خوری پیدا می کنند.
از بردن غذاهای چرب به ویژه غذاهای آماده در پیک نیک ها خودداری کنید.
فعالیت بدنی
پزشکان افزایش تدریجی فعالیت بدنی را توصیه می کنند به عنوان مثال:
تشویق کودکان به پیاده رفتن به مدرسه ، مغازه تا این که همیشه از اتومبیل استفاده کنند.
پیشنهاد رفتن به پارک به انجام بازی های مختلف
عوامل عاطفی
از دادن غذا به عنوان یک جایزه یا پاداش پرهیز کنید ، چرا که این کار موجب تقویت این تفکر می شود که غذا مایه ی آرامش است . به جای این که در ازای کارنامه خوب کودک غذای آماده استفاده کنید او را به سینما ، پارک ، شهربازی و غیره ببرید.
جلوگیری ( پیشگیری)
تحقیقات نشان می دهد که شیردهی هر چند به مدت کوتاه ، احتمال خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی را کاهش می دهد. والدین که رژیم غذایی سالم و مغزی و سرشار از میوه های تازه و سبزیجات دارند الگوی خوبی برای فرزندانشان هستند.