- رفتار بی اراده: زمانی که در خود احساس ضرورت برای انجام کاری بطور پیوسته دارید، چیزی بیش از یک عادت معمولی است.
تکرار مداوم معمولاً تلاش برای کسب مجدد شادی و نشاط اولیه است زمانی که تمایلات ایده آلیستی بر زندگی حاکم می شوند و انسان را درگیر مسائل جزئی وجود داشت نامربوط می کند.
ممکن است نشانه هایی از اعتیاد در انسان باشد.
2- کمبود ارداده: یکی از علائم و نشانه های رشد و کمال این است که بتوانیم برای رفتار هایمان حد و حدود تعیین کنیم اگر خیلی نسبت به عادت هایمان احساس وابستگی کنیم و برای مهار آن ها قدرتی وجود نداشته باشد، احتمالش زیاد است که به آن رفتار اعتیاد پیدا کرده باشیم.
3- شانه خالی کردن از قبول مسوولیت: یکی از خصوصیت که بین همه معتادین متداول است این است که عادت خود را تقصیر دیگران می اندازند نادیده گرفتن اهمیت مسائل، دروغ گویی به خانواده و دوستان و سرپوش گذاشتن روی خطاها و اشتباهات، همه و همه نشانه های این است که رفتار فرد، بی اراده و بی اختیار است.
4- جایگزینی برای عادت های ناپسند: تا به حال متوجه شده ایند که اعضای انجمن معتادین الکلی چقدر قهوه استفاده می کنند؟
یا اینکه چطور افرادی که به تازگی سیگار را ترک کرده اند برای ماهها پیوسته آدمامس می جوند؟
این افراد یک نوع اعتیاد را با نوع دیگری جایگزین کرده اند چون این باعث قوت قلب آنها می شود.
5- تمایل به عادات ناپسند مختلف: ممکن است فردی هر شب در غذا خوردن زیاده روی کند و بعد به بهانه داشتن فشار و استرس بری رفع سوزش معده، داروی، آنتاسید استفاده کند، بدون اینکه بداند به هر دو آن ها معتاد شده است.
فردی که به کار اعتیاد دارد و شبها به روابط جنسی نامشروع پناه می برد، ممکن است برای توجیه کار خود بگوید که او برای ایجاد رابطه ای معقولاند تر وقت ندارد.
اما این می تواند نشانه ای از تمایل وی برای انجام اعمال ناسالم بصورت عادت باشد.
6- اصلیت خانوادگی: فرزندان بالغ معتادین الکلی ممکن است به کلی از استفاده مشروبات الکلی امتناع کنند، اما ممکن است به چیز دیگری اعتیاد پیدا کنند.
اعتیاد آنها می تواند در ورزش یا کار بیش از حد باشد.
7- عدم اطمینان: اعتیاد از هر نوعی که باشد، همواره با ناراحتی عدم اعتماد و نا امنی و ترس از شکست همراه است.
نشانه دیگر آن عدم احساس تعهد است.
فرد معتاد انتخابهای نادرستی انجام می دهد و نمی تواند درک کند که ایجاد یک رابطه صادقانه و با اعتماد با دیگران و قبول تواناییها و ناتوانی هایش چقدر می تواند برایش موثر باشد.
مقاله: کنترل شخصیت معتاد کننده نویسنده: آزمند آیا اعیتاد یک نوع بیماری است ؟
اعتیاد یک « بیماری اجتماعی» است که در عوارض جسمی و روانی دارد و تا زمانی که به علل گرایش «بیمار» توجه اعتیاد به مواد مخدر یکی از مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی است که عوارض ناشی از آن تهدیدی جدی برای جامعه بشری محسوب شده و موجب رکود اجتماعی در زمینه های مختلف می گردد.
هم چنین ویرانگری های حاصل از آن زمینه ساز سقوط بسیاری از ارزش ها و هنجارهای فرهنگی و اخلاقی شده و بدین ترتیب سلامت جامعه را بطور جدی به مخاطره می اندازد.
تحلیل گران مسائل سیاسی و اجتماعی بر این باورند که در تهاجم و نفوذ فرهنگی، پدیده مواد مخدر مهمترین عامل به تباهی کشیدن و انحطاط اخلاقی جوامع به شمار می رود.
متأسفانه گسترش دامه مصرف مواد مخدر در جامعه امروزی به حدی است که حتی قشر متفکر و تحصیل کرده را به سمت خود کشانده است.
مبارزه با اعتیاد نیز قطعاً بیش از آنکه مأموریتی در راستای وظایف مصرحه نیروی انتظامی باشد، اقدامی است استراتژیک در مقابله با ابزرار نظام سلطه جهانی در انحطاط اخلاقی جوامع با اهداف خاص سیاسی.
اعتیاد بعنوان یک آسیب اجتماعی، هیچ گاه بطور کامل ریشه کن نخواهد شد.
اما با تدبیر، اندیشه و تلاشی مخلصانه می توان آن را به کنترل درآورد.
به امید روزی که جامعه ای داشته باشیم که اگر هم در آن فرد معتادی وجود دارد، درصد نجات خویشتن باشد.
آنچه در مورد اعتیاد و مواد مخدر باید بدانیم: اعتیاد به مواد مخدر یکی از عوامل اصلی شیوع بیماری های ایدز و هپایتی می باشد.
مواد مخدر آنچنان ساکت و بی صدا بر جسم و روان نابودی میلیونها مغز فعال می شود که سرمایه های آینده جامعه بشری به شمار می روند.
اگر در صد کمی از کودکان که والدین آنها معتاد هستند به سوی بزهکاری سوق داده شوند، بعد از گذشت چندین سال تعداد بزهکاران در این مملکت به هزاران نفر خواهد رسید.
اعتیاد بیش از یک میلیارد نفر از اعضاء خانواده معتادان را در جهان بطور مستقیم با مشکلات ناشی از این آسیب مواجه نموده است.
مواد مخدر منشاء وقوع بسیاری از جرائم اجتماعی نظیر: قتل، تجاوز، سرقت و .....
می باشد.
مواد مخدر سالانه حدود 600 میلیارد دلار سود به حساب سوداگران مرگ واریز می کند که این رقم چند صد برابر کل بودجه کشور، و بسیاری دیگر از کشورهای بزرگ دنیاست.
75% از زندانیان کشور را بطور مستقیم و غیر مستقیم مجرمین مواد مخدر تشکیل می دهند کشور ما در همسایگی بزرگترین تولید کنندگان مواد مخدر جهان (افغانستات و پاکستان) موسوم به «هلال طلائی» و در مسیر تراتریت مواد مخدر قرار گرفته است و در این راه خود نیز قربانی آن می گردد.کشور ما در مقابله ورود و شیوع این مواد خانمانسوز، به منظور کنترل و حفاظت مرزهای شرقی اقدام به احداث بیش از هزار کیلومتر جاده، دهها پاسگاه مرزی و برجک و دیده بانی و حفر چندین کیلومتر کانال و ..
نموده است و هزارات نفر از فرزندان این مرز و بوم نیز به فجیع ترین وضع به شهادت رسیده است.
مراحل اعتیاد 1- مرحله آشنایی: این مرحله با تشویق دیگران ( مخصوصاً دوستان ناباب) یا از روی غرور و کنجکاوی خود فرد مشروع می شود.
2- مرحله شک و تردید: در این مرحله فرد با مبارزه با امیال خود می پردازد.
3- مرحله اعتیاد واقعی: در صورت ادامه مصرف در مرحله شک و تردید فرد به مرحله اعتیاد واقعی می رسد.
در این مرحله پدیده «تحمل» باعث می شود که فرد به مرور زمان بر میزان مصرف خود بیفزاید تا به نشتگی قبلی برسد.
آموزش مهارتهای پیشگیری از اعتیاد[1] به منظور پیشگیری از اعتیاد به نظر می رسد شناخت و درک علل و گرایش افراد به اعتیاد ضروری است.
شواهد نشان می دهد ک مصرف مواد عموماً درسنین نوجوانی آغاز شده و عوامل اجتماعی و متغیرهای مربوط با رشد فردی در آن دخیل هستند.
عوامل اجتماعی نظیر: تقلید از بزرگترها (همسالان، والدین، هنر پیشه ها و ...) و میزان درک و فهم افراد از مواد مخدر بسیار تعیین کننده هستند عوامل درونی نیز می تواند افراد را در برابر خطر اعتیاد مستعد و آسیب پذیر نماید.
این عوامل عبارتند از نگرش افراد و میزان شناخت فرد از مزایا و معایب مواد مصرفی در واقع افرادی که از پیامدهی منفی مواد آگاهی دارند در مقایسه با اشخاصی که چنین اطلاعی ندارند، کمتر به مصرف مواد مخدر روی می آورند.
عوامل درونی دیگر در گرایش افراد به مواد مخدر نقش دارند.
مثل، پایین بودن اعتماد به نفس، نیاز شدید به تأیید دیگران، ناتوانی در ابراز وجود، ناتوانائی در پذیرش مسوولیتهای اجتماعی، عدم تحمل شکست.
ناتوانی در مواجه، با مشکلات زندگی و .....
اما در خصوص پیشگیری از اعتیاد این مسأله که روش آموزش « مهارتهای زندگی» یک ضرورت است دو الگوی رایج برای معتاد شدن را بررسی می کنیم.
1- الگوی مقابله با مشکلات: بر اساس این الگو بعضی از اشخاص به این دلیل به مواد مخدر روی می آورند که بتوانند از این طریق با شکستهای زندگی کنار آمده و یا راه حلی را برای رسیدن به هدف خود بیابند.
مثلاً دانش آموزی ممکن است از نظر تحصیلی موفقیت چندانی کسب نکند، ولی با هدف کسب شهرت یا جلب توجه به مواد مخدر روی می آورد.
2- الگوهای اجتماعی: بر اساس این الگو، انگیزه های بین فردی در اعتیاد نقش دارند در واقع جوانان در اور تماس مکرر با افراد معتاد به این مواردی می آورند.
این الگو بویژه در جوانانی که استقلال فکری ندارند و قادر به تصمیم گیری مستقل نیستند، بیشتر دیده می شود.
بر اساس این الگو، انگیزه های بین فردی در اعتیاد نقش دارند در واقع جوانان در اور تماس مکرر با افراد معتاد به این مواردی می آورند.
پیشنهادات تحقیق 1- کاربردی کردن تحقیقات دانشجویی خاصه علوم انسانی.
2- آگاهی دادن به جوانان و خانواده در خصوص مضرات اعتیاد.
3- توجه به نیازهای جوانان و رفع نیازمندیهای زیستی و روانی آنها.
4- ایجاد شغل مناسب و زمین های کاری برای جوانان 5- استفاده از مشاوران مجرب در دانشگاهها و مدارس 6- جلوگیری از پخش و نشر مواد مخدر به کشور 7- ایجاد در زمینه های عزت نفس در جوانان 8- در اختیاز گذاشتن مقالات، پژوهشها، کتب و اسناد و .....
از سوی مسوولین به محققان محدودیتهای تحقیق 1- عدم همکاری مسوولین ذی ربط و عدم ارائه اسناد و مدارک مربوط به اعتیاد و مواد مخدر.
2- عدم پاسخگویی و صادقانه مسوولین و پاسخگویان 3- عدم دسترسی آسان به منابع موجود در کتابخانه ها 4- عدم اجازه ورود به مراکز تحقیقاتی پیشینه تاریخی تحقیق با توجه به مهم بودن موضوع تحقیق، تحقیقاتی چند در زمینه اعتیاد و گرایش و اثرات اعتیاد بر خانواده و جامعه انجام شده، که ذیلاً اشاره می کنیم.
1- تحقیقی در سال 1374 توسط حبیب آقا بخشی تحت عنوان اعتیاد پدر و اثرات مخرب آن بر خانواده با نوع طرح کاربردی انجام داده که به شرح زیر می باشد.
هدف بررسی، تأثیر اعتیاد پدر بر کارکردهای خانواده است.
به منظور شناخت تاثیرات اعتیادر پدر بر جامعه پذیری فرزندان نقش اقتصادی و حمایتی پدر و روابط اجتماعی اعضای خانواده این پژوهش از نوع مطالعات تبینی مقایسه ای است که به صورت مقایسه برنامه ریزی شده انجام گرفته و به مقایسه دو گروه از خانواده های پدر معتاد و غیر معتاد در شهر تهران پرداخته است.
گروه اصلی شامل یکصد خانواده ساکن تهران با مشخصات اعتیاد پدر به هروئین متجاوز از 5 سال و داشتن فرزندان 5-12 ساله می باشد گروه مقایسه شامل یکصد خانواده مشابه با گروه اصلی بدون اعتیاد پدر به مواد مخدر است که از طریق مانند گیری انتخاب شدند با جمع آوری اطلاعات از طریق مشاهده مصاحبه از این گروه نتیجه می شود که در خانواده های پدر اعتیاد، جامعه پذیری فرزندان، نقش اقتصادی و اقتدار پدر روابط اجتماعی اعضای خانواده، دچار اختلال می گردد و نقش حمایتی پدر شدیداً کاهش می یابد.
2- تحقیق پیشگری توسط محمد حسین فرجاد تحت عنوان بررسی عوال روانی اجتماعی، بازگشت مجدد به اعتیاد در سال 1374 تحت عنوان کاربردی صورت گرفته است که به شرح زیر می باشد.
پژوهش حاضر طرح مقدماتی پژوهشی در سطح کلی است که با هدف شناخت عوامل روانی موثر بر بازگشت معتادان به اعتیاد طراحی شده است.
حجم نمونه آماری 203 نفر معتاد است.روش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه بوده است.
یافته ها نشان می دهد که (1) بیشتر معتادان مرد، دارای تحصیلات متوسطه، پدران و مادران بیسواد یا کم سواد، متولد شهر و مرکز استان، متأهل دارای خانواده های سازمانی رهن، رهن و اجاره هستند.(2) بیشتر هروئین مصرف می کنند.
(3) دوستان، عوامل مالی و فشارهای روانی از عوامل اصلی اعتیاد ذکر شده است.
در این تحقیق همچنین با استفاده از آزمون روانی 90 Scl روی 2030 معتاد مورد نظر مورد پژوهش واقع شده است، یافته ها نشان می دهد که بیشتر معتادان معتقدند که به رفتار دوستانه دارند.
معتادان نباید در مشاغل با افراد عادی رقابت کنند.
عصبی تر از افراد عادی هستند کمرو نیستند، کمتر موفق هستند نباید از آنها زیاد توقع داشت، نمی تواننند در فعالیتهای اجتماعی مشارکت کنند میزان اشتیاق آنها به زندگی مثل افراد عادی است معمولاً نامرتب هستند.
غالباً مردم دارند، وظیفه شناس نیستند.
از خود راضی هستند.
بیشتر مأیوس می شوند.
از افراد عادی متنفر نیستند.
می توانند از خود مواظبت کنند، زندگی با افراد عادی برایشان مطلوب است.
جاه طلبند، متکی به نفس نیستند، با بیشتر افراد عادی به محبت نیاز داردند.
کم هوش تر نیستند و با افراد عادی متفاوتند و بیشتر نیاز به همدردی دارند.
3- تحقیق دیگری در سال 1359 توسط خانم فرخندانی علیزاده، زهره تحت عنوان بررسی تاثیر عوامل اقتصادی و خانوادگی و بعضی ویژگیهای شخصیتی روی اعتیاد نوجوانان و جوانان باسواد (25-15 سال) صورت گرفته که به شرح زیر می باشد.
هدف تحقیق شناخت نقش عوامل اقتصادی- اجتماعی و خانوادگی در روی آوردن افراد به اعتیاد و توصیف خصوصیات و ویژگی های فردی و شخصیتی فرد معتاد است.
این بررسی به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه از 121 نفر نمونه شامل 51 نفر مرد معتاد یا گروه آزمایش 47 نفر مرد غیر معتاد و 1 نفر زن غیر معتاد گروه اول انجام گرفته است.
نتایج نشان می دهد که اکثریت معتادین را جوانان 20-25 ساله با اعتیاد و هروئین 98% تشکیل داده است.
محیط های متشنج خانوادگی اعتیاد و والدین و نزدیکان فراوانی و در دسترس بودن محیط، پائین بودن سطح تحصیلی و اجتماعی نقش موثری در اعتیاد افراد داشته است، معتادان نسبت به گروه گواه دارای خصوصیات لوروتیک تر عدم ثبات عاطفی، هیجان پذیری، اضطراب بیشتری هستند، حالات غیر اجتماعی تر و تکروی بیشتری دارند.
درون گراتر هستند، اعتیاد به نفس و احساس خود کفایی دارند و احساس سلطه جویی کمتر می کنند، بدین معنا که بیشتر منفصل و پذیرا بوده و از رویارویی با حوادث گریزانند.
خلاصه از ارقام به دست آمده جدول مربوط به جنس پاسخگویان چنین مشاهده شد 43% از پاسخگویان دختر یا زن می باشند و 57% از پاسخگویان مرد، که بیشترین میزان پاسخگویان را تشکیل می دهند.
از جدول مربوط به سن پاسخگویان چنین مشاهده شد 22% از پاسخگویان در گروه سنی 20-15 ساله قرار داشته اند که کمترین تعداد را تشکیل می دهند و بیشترین تعداد 48 نفر یا 48% از پاسخگویان از گروه سنی 25-21 ساله می باشند و 30% از پاسخگویان نیز در گروه سنی 26 ساله و بیشتر می باشند.
در مورد میزان تحصیلات پاسخگویان معتاد پرسیده شده است که 65% مدرک زیر دیپلم داشته اند که احتمال می رود بی سواد یا ابتدایی یا مقطع راهنمایی و یا در حد دیپلم درس خوانده اند که بیشترین تعداد را تشکیل می دهند و 22% نیز اعلام کرده اند که در حد دیپلم وفوق دیپلم سواد دارند و 13% نیز دارای تحصیلی و بالاتر یا از اصل تحصیلات دانشگاهی دارند که کمترین درصد را تشکیل می دهند.
با توجه به ارقام به دست آمده از جدول مربوط به میزان تحصیلات پدر پاسخگویان چنین مشاهده شد 42% اعلام کرده اند میزان سواد پدرشان در حد زیر دیپلم است و33% نیز گفته اند سطح سواد پدرشان در حد دیپلم و فوق دیپلم می باشد و 25 % نیز اعلام کرده اند سطح سواد پدرشان در حد لیسانس و بالاتر می باشد.
پاسخگویان مصرف کننده مواد مخدر در خصوص میزان تحصیلات مادرشان چنین اظهار نظر کرده اند 48% که بیشترین تعداد پاسخگویان را تشکیل می دهند اعلام کرده اند مادرانشان در حد زیر دیپلم سواد دارند و 22% که کمترین تعداد را تشکیل می دهند سواد و یا میزان تحصیلات مادرانشان را در حد لیسانس و بالاتر اعلام کرده اند و 30% از پاسخگویان نیز به گزینه دیپلم و فوق دیپلم اشاده کرده اند.
از ارقام به دست آمده جدول مربوط به شغل پاسخگویان چنین مشاهده شد 20% اعلام کرده اند که شاغل هستند و 80% که بیشترین تعداد و میزان پاسخگویان را تشکیل می دهند اعلام کرده اند که بیکار هستند و شغلی ندارند این یک فاجعه بزرگ برای کشوری جوان است که بیشترین افراد شاغل نباشند که دولتمردان باید تدابیر خاصی را در این خصوص اتخاذ کنند.
از جدول مربوط به میزان درآمد پاسخگویان جوان معتاد چنین مشاهده شد 75% درآمد ندارند، 08% زیر 50 هزار تومان درآمد دارند.
09% نیز بین 50 الی 100 تومان درآمد دارند و 08% نیز بالاتر از 100 هزار تومان درآمد دارند.
در مورد وضعیت سکونت از جوانان پرسیده شد که به شرح زیر جواب داده اند.
07% منزل شخصی دارند، 40% منزل استیجاری در اختیار دارند، 28% نیز در منازل رهنی مسکن هستند، 25% نیز به غیر از موارد فوق اشاره کرده اند که ممکن است سازمانی، پدر، مادری و یا در نزد اقوام زندگی می کنند.
در مورد با هم زندگی کردن والدین جوانان سئوال شده که چنین پاسخ گفته اند.
45% اعلام کرده اند پدر و مادرشان با هم زندگی می کنند و 55% نیز اعلام کرده اند که پدر و مادرشان با هم زندگی نمی کنند.
از ارقام به دست آمده جدول مربوط به نوع مواد مخدر مصرفی پاسخگویان چنین مشاهده شد: 47% تریاک مصرف می کنند که بیشترین میزان را تشکیل می دهند.
30% از پاسخگویان هروئین مصرف می کنند.
13% از پاسخگویان شیره مصرف می کنند.
10% نیز به غیر از موارد فوق اشاره کرده اند.
35 نفر نیز به دو نوع مواد مخدر مصرفی اشاره کرده اند.
در مورد طریقه مصرف مواد مخدر از پاسخگویان سئوال شده که به شرح پاسخ گفته اند: 13% ترزیق 27% خوردن 13% استنشاق 35% کشیدن که بیشترین میزان می باشند 12% نیز غیره را اشاره نموده اند کمترین میزان می باشند.
در خصوص شرکت در مراسمات مذهبی از جوان سئوال شده است که 62% گفته اند شرکت نمی کنند و 38% نیز گفته اند که در این مراسمات شرکت می کنند.
در مورد رفت و آمد یا تعداد دوستان جوانان سئوال شده است که چنین پاسخ گفته اند، 20%1 و هیچ دوست دارند و 58 % بین 2 الی 4 نفر دوست دارند و 22% نیز 5 نفر و بیشتر دوست دارند.
جداول دو بعدی همبستگی میان فقر اقتصادی و گرایش جوانان به مواد مخدر در سطح اطمینان 95% مورد تائید قرار گرفت و فرض Ho رد شده و رابطه مستقیم بین فقر اقتصادی و گرایش جوانان به مواد مخدر تائید شده یعنی هر چه فرد از نظر بنیه اقتصادی ضعیف باشد برای رفع نیازهای روحی و عذاب روحی به مواد مخدر روی می آورد و هر چه فرد از نظر اقتصادی تأمین شود تمایل روی به مواد مخدر تنزل پیدا می کند و شدت این همبستگی 25% می باشد و نسبتاً ضعیف است.
فرضیه دوم: بین اختلاف والدین (ستیز والدین) و گرایش جوانان به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
از محاسبه جدول دو بعدی مربوط به فرضیه چنین استنباط می شود هر چه اختلاف والدین و مشاجره لفظی والدین بیشتر باشد جوانان یا فرزندان محصول خانواده ستیزه گر به مواد مخدر روی می آورند هر چه اختلاف بیشتر گرایش به مواد مخدر نیز بیشتر خواهد بود.
فرضیه سوم: بین سطح تحصیلات و گرایش به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
چون X2ob به دست آمده از جدول مربوط به فرضیه فوق از مقدار قابل قبول کرانه بیشتر است در نتیجه همبستگی بین سطح تحصیلات و گرایش به مواد مخدر مورد تأئید قرار گرفته یعنی هر چه سطح تحصیلات فرد پائین باشد گرایش وی به مواد مخدر بیشتر خواهد بود و فرض Ho در شده رابطه عکس بین سطح تحصیلات و گرایش به مواد مخدرتائید می شود یعنی هر چه سطح تحصیلات فرد بالاتر باشد آگاهی و دانش وی از مضرات مواد مخدر بالا رفته و گرایش نسبت به مصرف مواد مخدر کمتر باشد.
فرضیه چهارم: بین مشکلات روحی جوانان و گرایش آنان به مواد مخدر رابطه دارد چون X2ob به دست آمده از جدول دو بعدی فرضیه فوق از مقدار قابل قبول کرانه بیشتر است پس در نتیجه فرضیه Ho رد شده و فرضیه فوق مورد تائید قرار گرفته است یعنی هر چه مشکلات روحی از طریق افسردی و پرخاشگری و غیره بیشتر باشد برای رهایی از این مشکلات روحی و روانی به مواد مخدر گرایش پیدا می کند پس رابطه مستقیم بین مشکلات روحی و گرایش به مواد مخدر مورد قبول است.
فرضیه پنجم: بین فقر فرهنگی یا نگرش به فرهنگ بیگانه و گرایش جوانان به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
چون X2ob به دست آمده از جدول دو بعدی فرضیه فوق از مقدار قابل قبول کرانه بیشتر است پس فرض Ho رد شده و فرضیه فوق مورد تائید قرار گرفت یعنی هر چه فقر فرهنگی در بین جوانان بیشتر باشد گرایش آنان به مواد مخدر بیشتر خواهد بود عدم توجه به والدین به رفت و آمد فرزندان و رفتار و کردار آنان و نبود آگاهی از مضرات و عوارض مواد مخدر باعث شده جوانان به مواد مخدر گرایش پیدا کنند.
فرضیه ششم: بین ضعف باورهای دینی و گرایش جوانان به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
چونی X2ob به دست آمده از مقدار قابل قبول کرانه بیشتر است پس فرض Ho رد شده و فرضیه فوق مورد تائید قرار گرفت پس هر چه فرد به سنت و باورهای دینی خود اهمیت کمتری نشان بدهد و یا فراز از ادای باورهای دینی و یا از دست دادن هویت مذهبی باعث می شود فرد به مواد مخدر گرایش پیدا کند از طرفی در اسلام تاکید بر عدم مصرف مواد مخدر شده خود در گرایش و عدم گرایش به مواد مخدر دخیل است پس رابطه عکس بین ضعیف باورهای دینی و گرایش جوانان به مواد مخدر مورد تأئید می باشد.
نتایج مربوط به جداول تک بعدی با توجه به محاسبه جداول تک بعدی استخراج شده از جداول مادر نتایجی به شرح زیر به دست آمده است: 43% زن پاسخگو 57% مرد پاسخگو 22% از گروه سنی 20-15 ساله می باشند.
48% از گروه سنی 25-21 ساله می باشند 30% از گروه سنی 26 ساله می باشند 65% زیر دیپلم 22% دیپلم و فوق دیپلم 13% لیسانس و بلاتر 42% از پدر پاسخگویان میزان سوادشان زیر دیپلم می باشد 32% از پدر پاسخگویان دارای مدرک تحصیلی دبیرستان (دیپلم) و کاردانی هستند 25% از پدر پاسخگویان دارای مدرک تحصیلی دانشگاهی در حد لیسانس و بالاتر می باشند.
58% از مادران پاسخگویان در حد زیر دیپلم سواد دارند 30% از مادران پاسخگویان در حد دیپلم و فوق دیپلم سواد دارند.
22% از مادران پاسخگویان در حد لیسانس و بالاتر سواد دارند 20 % از پاسخگویان شاغل هستند 80 % از پاسخگویان شاغل نیستند 75% درآمد ندارند 08% زیر 50 هزار تومان درآمد دارند 09% بین 50 الی 100 هزار تومان دارند 08% بالاتر از 100 هزار تومان درآمد دارند 07% دارای منزل شخصی می باشند 40% منزل استیجاری دارند 28% در منازل رهنی سکونت دارند 25% به غیر از موارد فوق اشاره کرده اند 45% از پاسخگویان گفته اند والدینشان با هم زندگی می کنند 55% از پاسخگویان گفته اند والدینشان با هم زندگی نمی کنند 47% تریاک مصرف می کنند 30% هروئین مصرف می کنند 13% شیره مصرف می کنند 10% غیر از موارد فوق مصرف می کنند 13% از طریق ترزیق مواد مصرف می کنند 27% می خورند 13% استنشاق می کنند 35% می کشند 12% غیر از موارد فوق اشاره کرده اند 38% در مراسم مذهبی شرکت می کنند 62% در مراسم مذهبی شرکت نمی کنند 20%1 نفر دوست دارند 58%2 الی 4 نفر دوست دارند 22% 5 نفر و بیشتر دوست ندارند نیایج به دست آمده از جدول دو بعدی فرضیات تحقیق فرضیات به دست آمده زیر مورد تائید قرار گرفتند: 1- بین فقر اقتصادی و گرایش جوانان به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
2- بین اختلاف والدین (ستیز والدین) و گرایش جوانان به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
3- بین سطح تحصیلات و گرایش جوانان به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
4- بین مشکلات روحی جوانان و گرایش جوانان به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
5- بین فقر فرهنگی یا نگرش به فرهنگ بیگانه و گرایش جوانان به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
6- بین ضعف باورهای دینی و گرایش جوانان به مواد مخدر رابطه وجود دارد.
کد نامه 1.
زن = 110.بسیار زیاد=517.
بلی=1مرد=2زیاد=4خیر=2تا حدودی=32.
20-15=1کم=218.بسیار زیاد=525-21=2بسیار کم=1زیاد=425+تا حدودی=311.بسیار زیاد=5کم=25و4و3 .زیر دیپلم=1زیاد=4بسیار کم و اصلاً=1دیپلم و فوق دیپلم=2تا حدودی=3لیسانس و بالاتر=3کم =219.بسیار زیاد=5بسیار کم=1زیاد=16.بلی=1تا حدودی = 3خیر=212.تریاک=1کم=2هروئین = 2بسیار کم و اصلاً=17.ندارم=1شیره=3زیر 50 هزار تومان=2غیره با ذکر نام=420.بسیار زیاد=5100-50هزار تومان=3زیاد=4100 هزار تومان به بالا=415.بسیار زیاد=5تا حدودی= 3زیاد=4کم=28.شخصی=1تا حدودی=3بسیار کم و اصلاً=1استیجاری=2کم=2رهنی=3بسیار کم و اصلاً=121.
1و هیچ نفر=1غیره=44-2 نفر = 216.
بسیار زیاد=55 نفر و بیشتر=39.
بلی=1زیاد =4خیر=2تاحدودی=3کم= 2بسیار کم و اصلاً=122.بسیار زیاد=526.
بسیار زیاد =5زیاد = 4زیاد= 4تا حدودی = 3تا حدودی = 3کم = 2کم =2بسیار کم و اصلاً=1بسیار کم و اصلاً=123.
بسیار زیاد = 527.
بسیار زیاد=5زیاد= 4زیاد=4تا حدودی=3تا حدودی = 3کم =2کم = 2بسیار کم واصلاً=1بسیار کم واصلاً=124.
بسیار زیاد= 528.
بسیار زیاد = 5زیاد = 4زیاد=4تا حدودی=3تا حدودی=3کم =2کم =2بسیار کم و اصلاً=1بسیار کم و اصلاً=124.
بسیار زیاد=528.
بسیار زیاد=5زیاد=4زیاد=4تا حدودی=3تا حدودی=3کم=2بسیار کم و اصلاً=124.
بسیار زیاد=5زیاد=4زیاد = 4تا حدودی=3تا حدودی =3کم=2کم = 2بسیار کم و اصلاً=1بسیار کم و اصلاً=125.
بسیار زیاد =5زیاد=4تا حدودی= 3کم=2بسیار کم و اصلاً=1