دانلود مقاله منوگرافی برای عملکرد اقتصادی- اجتماعی- فرهنگی شرکت تعاونی تولیدی چینی بهداشتی ایساتیس

Word 44 KB 4110 31
مشخص نشده مشخص نشده علوم اجتماعی - جامعه شناسی
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • ارزش های اساسی تعاونی ها کرایک استاد دانشگاه کانادا که مطالعات زیاد در باب تعاون ها دارد ارزش ها اساسی تعاونی را به صورت زیر دسته بندی کرده است : 1- کمک متقابل : الف) تعاون یا یکپارچگی ب) اقتصاد ج) مسئولیت اجتماعی 2- برابری : انصاف، حقوق و آزادگی : الف) مشارکت ب) دموکراسی ج) آزادگی 3- عدالت اقتصادی : الف) برابری ب) مشارکت اقتصادی ج) تأمین کیفیت زندگی (طالب 1382‌: 118) کی ون سو پس از ارائه دلایل چندی برای طرح ارزش های تعاونی در کشورهای آسیایی تحت عنوان ارزش های اسیایی به مقولات زیر اشاره دارد : الف ) ارزشهای اقتصادی : 1- ارتباط منافع 2- پیشرفت اقتصاد زندگی 3- تدارک خدمت واحد 4- توسعه اقتصادی منطقه ب) ارزش های اجتماعی : 1-اجرای اصل انسانگرایی 2- یاری متقابل 3- همبستگی اعضا 4- نوع دوستی اعضا 5- خود باوری در زندگی ( طالبی 1382: 120-119) احترام به رأی و نظر دیگران این امر زیر بنای دموکراسی است وتعاونی پرچمدار آن است زیرا در جلسات مجمع عممی و هیأت مدیره رأی اکثریت ملاک است.

    اقلیت باید به نظر اکثریت احترام بگذارند و هرگاه این امر در جامعه نهادینه شود زمینه برقراری دموکراسی در جامعه برقرار می شود.(مهرانفره :‌159) نقش اجتماعی تعاون : تعاونی از تعدادی انسان به عنوان عضو تشکیل می گردد.سپس تعاوی ماهیتی اجتماعی دارد و نتایج حاصله از کار دسته جمعی اعضا به جامعه باز می گردد به عبارت دیگر اساس کار تعاونی همیاری، همفکری، همکاری، وحدت عملی و اتحاد است و اگر از طریق آموزش این مفاهیم به نحو شایسته به اعضا منتقل گردد، مسلماً اعضا با توان بیشتری در امور تعاونی همکاری خواهند نمود و تعاوی شکوفا می گردد.

    اصول و مفاهیمی مانند مسئولیت پذیری اجتماعی، خودیاری، همبستگی فلسفه ذخیر قانونی و مازاد برگشتی در تعاونی و عدالت اجتماعی دارای اهمیت زیادی می باشند.

    اگر این مفاهیم در اعضای تعاونی نهادینه گردد اثرات مبتنی در رشد و شکوفای تعاونی خواهند داشت .

    ( مهرانفر : 58) ذخیره قانونی : اصلی است که در تعاونی برای امور اجتماعی و عالم المنفعه در نظر گرفته شده است، و پول آن قابل تقسیم بین افراد نیست از این اصل اقتصادی در جامعه، تأثیرات زیادی خواهد داشت و یکی از آثار اجتماعی تعاون است.

    ( همان : 60) عدالت اجتماعی از آنجا مالکیت در تعاونی مختلط است و صرفاً مالکیت خصوصی حاکم نیست و مالیکتی تعاونی و اجتماعی در تعاونی حاکم است و درآمد تعاونی به مقدار محدودی به عنوان سود به سهم تعلق می گیرد و بیشتر درآمد تعاونی به عنوان مازاد برگشتی، ذخیره قانونی و ذخیره آموزش بین اعضاء فعالیت های اجتماعی و فعالیت های خیریه و فعالیت های آموزش تقسیم می شود.

    لذا عدالت اجتماعی از طریق تعاونی در جامعه برقرار خواهد شد، زیرا قانون شرکت های تعاونی میزان سهام قابل خریداری در شرکت های تعاونی را برای اعضا مساوی تعیین نموده است این محدودیت موجبات تعادل نسبی را در میزان سرمایه و سهام عادی اعضا تضمین می کند و عدالت اجتماعی را در جامعه برقرار می نماید.

    (همان : 66) آزادی و برابری : آزادی در جامعه موقعی برقرار می شود که اقتصاد پشتوانه آن باشد و مردم از لحاظ اقتصادی زیاد اختلاف نداشته باشند و این نظام تعاونی است که از ماندن ثروت دردست عده ای خاص جلوگیری می کند و اعضای تعاونی عادلانه ازفواید تعاونی بهره مند می شوند و برابری نسبی اقتصادی در جامعه برقرار می شود تا بتواند به صورت نسبتاً مساوی از آزادی بهره مند شوند و جامعه ای با همبستگی اجتماعی بوجود آید.

    ( همان : 61) عملکرد اجتماعی شرکت را در موضوعات زیر بررسی کرده ایم : 1- اشتغال زایی در شرکت : درزمینه اشتغال از زمان تأسیست تاکنون فقط یک نفر حسابدار، آن هم در سال جاری استخدام کرده و به جز آن فرصت شغلی نداشته است.

    2- رابطه شرکت با محیط زیست : با توجه به اینکه شرکت پروانه بهره برداری دارد محیط زیست منطقه را تأکید کرده است و از راه صنایع و معادن مجوز تهیه کرده است.

    رفت و آمد زیاد کامیون به علاوه مجاور بودن در کنار پایانه بار باعث شده که این مکان در داخل شهر نباشد تهیه و در انتخاب این زمین خود اعضا اختیاری نداشته اند بلکه اداره صنایع و معادن و سازمان مسکن این زمین را به این شرکت واگذار کرده اند 3- نقش معلولین در شرکت : در این شرکت معلولین حضوری ندارند.

    4- نقش زنان در اشتغال : حضور زنان یکی از شاخص های توسعه اجتماعی است.

    اما در این شرکت شاهدان هستین که زنان حضوری نداشته و همه اعضا و کارکنان شرکت مرد هستند.

    عدالت اجتماعی در شرکت : این در شرکت برقرار می شود.

    به طوری که سود سهام و بازار برگشتی به نسبت سهام به هر کس تعلق می گیرد.

    احترام به رأی و نظر دیگران در شرکت : در مجمع عمومی حدود 500 تا 800 نفر از اعضا حضور پیدا می کنند.

    و می توان گفت این 800 نفر نماینده این 2000 نفر می باشند در اینجا ما به لحاظ تئویک می توانیم بگوییم اعضا در مواقع برگزاری مجامع عمومی هیأت مدیره را از طریق حضور بیشتر خودشان انتخاب کرده اند.

    همچنین به نظر می رسد که مدیریت شرکت یک مدیریت موفق بوده است.

    سود سهام شرکت معادل اوراق قرضه دولتی یعنی 5/17 درصد می باشد.

    مازاد برگشتی به نسبت خرید اعضا است با توجه به اینکه اعضا به نسبت سهام خود از شرکت خریداری می کنند مازاد برگشتی به نسبت بین آنها تقسیم می شود.

    فصل هشتم : عملکرد سیاسی تعاون اصل بی طرفی : پاره ای از نمایندگان در کنگره اتحادیده بین المللی تعاون در 1907 علناً اظهار کردند که تعاونی ها را باید به عنوان حربه ای برای مبارزه طبقاتی به شمار آورد.

    به نظر می رسد که اتحادیه بین المللی تعاون، در سراشیب از دست دادن خصوصیت و کیفیت خود به عنوان نماینده وحدت و جهان شمولی و استقلال لباس نهضت تعاون افتاده است.

    دکتر «هانس مولر» نماینده سویس که بعداً دبیر کل اتحادیه تعاونی نیز شد در گزارش که در 1910 به کنگره اتحادیه بین المللی تعاون عرضه داشت، اهمیت اصل بی طرفی را بریا نهضت تعاونی تأکید کرد و اظهار داشت که بی طرفی بی معنی این است که تصمیمات در درون تعاونی ها باید اختصاصاً از طرف خود تعاونی ها به موجب اصول تعاون اتخاذ شود و از خارج و از جانب مقامات حزبی دیکته نشود علاوه بر این دکترت «مولر» متذکر شده که افراد تعاونی دارای علایق سیاسی نیز می باشند و ما نمی توانیم امتناع سیاسی را به عنوان یکمی از اصول تعاون اشاعه دهیم .

    بی طرفی در معنی و مفهوم نسبت آن، معادل استقلال است.

    استقلال در مقابل هر نوع فشار و اعمال نفوذی که از خارج وارد می شود.

    در این معنی نه تنها بی طرفی موجب سستی و بی تفاوتی اعضای تعاونی نمی شود بلکه هرچه بیشتر آنها را فعال می کند.(واتکینز، 1372 : 171 – 169) سازمان تعاون باید افراد دارای عقاید مختلف و مذاهب گوناگون را به توافق او دارد.

    این اصل از انتشار عقاید سیاسی افراد جلوگیری نمی کند ولی شرکت تعاونی به عنوان یک سازمان، در صف یک حزب سیاسی یا گروه مذهبی قرار نمی گیرد و اعضا نیز مجبور به پذیرفتن مذهب خاص یا دکترین سیاسی معینی نیستند(همان: 176) تساوی حق رأی و تساوی زن و مرد در تعاونی هر فرد یک رأی دارد و حق رأی با انسان است نه سرمایه و مقدار سرمایه در آراء نقشی ندارد بلکه هر عضو با سهم کم یا زیاد فقط یک رأی دارد.

    مفهوم آن این است که قوی و ضعیف و غنی و فقیر در تعاونی از حق رأی مساوی برخور دارند.

    بخش دیگر این اصل این است که در تعاونی جنسیت ملاک نیست و زن و مرد فرقی ندارند، و اصل شایستگی و لیاقت افراد مورد توجه است و جنسیت، نژاد، قوم فرقی ندارد و همه برابرند و این همان چیزی است که دموکراسی آن را ترویج می کند.

    ( همان : 55) اصل قانون گرایی و رشد سیاسی : در تعاونی باید همه براساس قوانین و مقررات و اساسنامه تعاونی و تصمیمات مجمع عمومی عمل نمایند و خارج از این ها هیچ کس نمی تواند کاری انجام دهد.

    تا کلیه اعضا هیأت مدیره و مسئولین تعاونی کم کم به رعایت قانون عادت کنند و پیرو قانون باشند و بدین ترتیب تعاونی فرهنگ قانونگرایی را در جامعه آموزش می دهد و رشد سیاسی جامعه افزایش می یابد .

    ( همان : 56) ارزش و مفاهیم سیاسی تعاون : تعاون نهضتی آموزشی است و اعضای خود را در زمینه مسایل آموزش می دهد تا اعضا در رهبری تعاونی همکاری نمایند و تعاونی شکوفا گردد، اصول و مفاهیمی که اعضای تعاوی به صورت تئوری و عملی و جریان امور تعاونی فرا می گیرند عبارتند از : دموکراسی تعاونی، انتخابات تعاونی.

    مفاهیم دموکراسی به صورت عام به شرح زیر می باشد : 1- بینش سیاسی 2- وفاداری سیاسی 3- تحمل دیدگاه های دیگران 4- احترام به نظرات مختلف رشد سیاسی اعضای تعاونی به طریق زیر انجام می گیرد : الف – دموکراسی تعاونی ب- انتخابات تعاونی : اعضای تعاونی وقتی در زمینه انتخابات اظهار نظر می کنند و در زمینه تساوی حق رأی و تساوی زن و مرد آموزش می بیننند و این امور را در فعالیت های تعاونی تجربه می کنند بهتر می توانند در این امور تعاونی همکاری نمایند و باعث می شود که در انتخابات بهترین ها انتخاب گردند.

    ج – سایر مفاهیم : مانند؛ رشد سیاسی، قانون گرایی، اصل بی طرفی و …( همان : 57) عضویت آزاد و اختیاری : آزادی عضویت را باید از دو جنبه نگاه کرد : یکی از دید فردی که قصد عضویت در تعاونی را دارد و دیگری از دید شرکت تعاونی که می خواهد آن فرد را به عضویت بپذیرد.

    در مورد فردی که می خواهد به عضویت شرکت تعاونی درآید، معنای آزادی این است، که او در عضو شدن یا عضو نشدن آزاد باشد، یعنی او را مجبور به عضویت نکنند.

    این جنبه‌ی آزادی عضویت بیشتر می تواند تحت عنوان « اصل اختیار عضویت» و یا «عضویت داوطلبانه» مطرح گردد.

    در مورد آزادی عضویت از دیدگاه گروه تعاونی یا شرکت تعاونی، در این زمینه دو حالت ممکن است مقصود باشد : یکی این که هنوز شرکتی تشکیل نشده است و گروهی گرد هم آمده اند و می خواهند تعاونی تأسیس کنند.

    در حالت دوم که شرکت تعاونی تشکیل شده است باز هم نظر ورأی کسانی که موسس شرکت بوده اند و در حال حاضر عضو آن هستند در پذیرش عضو جدید باید موثر افتد.

    اگر نظر اعضای شرکت در پذیرش عضو جدید مؤثر باشد،‌در این صورت آزادی عضویت یعنی آزادی اعضای شرکت در پذیرش یا عدم پذیرش عضو جدید.

    ( طالب ، 1382: 124- 122) : مفهوم این اصل این است که تعاونی برای افراد جامعه آزادی کامل را تأمین کند تا آنان خود آزادانه تصمیم بگیرند و این باعث رشد فرهنگی و سیاسی جامعه می شود.

    ( همان : 54) نقش سیاسی تعاون : در اصول هفت گانه‌ی جهانی تعاون 3 اصل زیر جنبه‌ی سیاسی دارند : 1 – عضویت آزاد و اختیاری 2- نظارت دموکراتیک 3- استقلال و خودکفایی تعاون می تواند اثرات زیادی در توسعه سیاسی جامعه داشته باشد و نقش مهمی در این زمینه نیز ایفا نماید.

    برخی از ابعاد سیاسی تعاون در جامعه عبارتند از : 1- دموکراسی :‌اصطلاحی یونانی است.

    Demo یعنی مردم و Cracy به معنای حکومت می باشد و معنای کامل آن حکومت مردم است و هدف حکومت دموکراسی دستیابی به اهداف زیر است :‌الف – افزایش قدرت مردم در جامعه ب- برقراری قوانینی عادلانه در جامعه ج- سهیم شدن طبقات پایین جامعه در تصمیم گیری ها تعاونی نظامی است که هر سه اصل فوق را در جامعه برقرار می سازد : ثانیاً قوانین عادلانه و عاقلانه را در مجمع عمومی به تصویب می رسانند حاکم بر تعاونی می گرداند و مدیران باید طبق تصمیمات مجمع عمومی عمل کنند.

    ثالثا : اعضای تعاونی مردم عادی جامعه هستندکه در مجمع عمومی تصمیمات مناسب را اتخاذ می کنند و این تصمیمات مصوب جهت اجرا به هیأت مدیره ابلاغ می گردد ( همان : 53) قدرت سیاسی اعضا : تعاونی باعث تقویت قدرت اقتصادی و سیاسی اعضا می شود زیرا وقتی قدرت اقتصادی جامعه بالا رفت و آگاهی های فردی، اجتماعی افزایش یافت.

    قدرت سیاسی مردم افزایش می‌یابد.

    به طور کلی تعاونی نیازمند تفاهم و اتحاد و اعضا است و همین تفاهم و اتحاد خود تولید نیرو و قدرت می کند.

    ( همان : 58) فصل نهم : عملکرد فرهنگی شرکت تعاونی عملکرد فرهنگی شرکت در موارد زیر بررسی می کنیم : 1- آموزش اعضا و کارکنان : کلاس آموزشی به ندرت دوبار در سال تشکیل می شود.

    استقبال از کلاس آموزشی نمی شود.

    دامداران وقت آن را ندارند چون دامداران شیری هستند بیشترین اعضا، اعضای سنتی و قدیمی هستند و دامداران صنعتی کمتر عضور هستند و شاگر ندارند و مجبور هستند که خوشات کار دامداران را انجام دهند.

    لذا وقت کافی را برای شرکت در این کلاسها را علیرغم اینکه شرکت درپی برگزرای آنهاست را ندارند.

    کلاس آموزشی به ندرت دوبار در سال تشکیل می شود.

    2- اطلاع رسانی شرکت تعاونی : کم می باشد ولی نشریه هایی در زمینه اعضا با شیوه‌ی دامداری و … از طرف اتحادیه تعاونیهای کشاورزی دامداران به این شرکت ارسال می شود.

    که البته سطح تحصیلات اعضا پایین است.

    و این نشریه ها مورد توجه اعضا قرار نمی گیرد.

    3- برگزرای نمایشگاهها در زمینه محصولات شرکت و عرضه کالاها : در این رکت این امر صورت نمی پذیرد.

    4- همچنین عدم اردو و سیاحت و… را برای اعضا و کارکنان در این شرکت می بینیم 5- جلسه های آموزشی وکنفرانسهای آموزشی که شامل توجیه شامل شیردوشی، مکانیزه کردن دامداری، برگزاری کلاس های حسابداری و امور مالی، انبار داری برای کارکنان، ایجاد صندوق انتقاد و پیشنهاد در خود شرکت و ایستگاه های جمع آوری شیر.

    را هر چند وقت یکبار در این شرکت شاهد هستیم.

    کارکردهای فرهنگی تعاونی ها : 1- فراهم آوردن اخلاقیات متعالی در افراد جهت ناپدید شدن تعصبات غیر عقلانی و پدید آمدن خلق و خو و روحیه مشارکت و تعاون فکری و معنوی و عاطفی 2- ترویج خیر خواهی و خیر اندیشی و همدلی و همیاری 3- تریبت بلوغ فکری و رشد صراحت بیان و سخن 4- دوری از سکوت و آشنایی با گفت و شنودهای گروهی و جمعی 5- وحدت میان اعضاء با حذف خود مداری و خود کامگی 6- روی آوردن به انصاف و عدالت با توجه به ترویج روحیه سازگاری و هماهنگی فردی و گروهی و فرد و جامعه ( حسنی ، 1385 : 113) مزایای فرهنگی تعاونی ها در جامعه : یکی از مهمترین اصول تعاون اصل آموزش اس تکه شامل آموزش اعضای مدیران و کارکنان تعاونی می گردد و باعث اطلاع رسانی تعاونی به کل جامعه و مردم می شود.

    برخی مزایای فرهنگی تعاون عبارتند از : 1- آموزش عمومی اعضاء و کارکنان و ترویج فرهنگ تعاون 2- آموزش تخصصی اعضاؤ و کارکنان و تربیت نیروی متخصص و ماهر 3- آموزش شیوه های همکاری و ایجاد روحیه همکاری در تعاونی و جامعه 4- آموزش اقتصادی اعضاء و کارکنان و افزایش اطلاعات اقتصادی آنان 5- آموزش قوانین و مقررات اعضاء و کارکنان و افزایش اطلاعات حقوقی آنان 6- آموزش سیاسی اعضاء و کارکنان و افزایش اطلاعات سیاسی آنان 7- آموزش دینی وهنری اعضاء و کارکنان و افزایش اطلاعات دینی و هنری آنان (اداره کل تعاون استان یزد، 1379 : 90) نقش فرهنگی تعاون در جامعه : یکی از اصول اساسی و جهانی تعاونی اصل آموزش و اطلاع رسانی می باشد که از ابتدای شروع نهضت تعاون مورد توجه بنیانگذاران این نهضت بوده است و به این منظور از ابتدا بودجه ای برای آموزش اعضاء مدیران و کارکنان تعاونی پیش بینی شده است.

    اولین تعاونی رسمی جهان یعنی تعاونی راچدیل 10% سود سالیانه تعاونی را برای آموزش اعضاء و کارکنان در نظر گرفته بود و آموزشهای مختلف از جمله کلاسهای آموزش زبان خارجی، ریاضیات، فیزیک ، شیمی و سایر دروسی را به اعضاء ارائه می داد هم اکنون در کشور ما طبق قانون تعاون 4درصد سود سالیانه تعاونی ها را برای اموزش اعضاء اختصاص یافته است که این پول به وزارت تعاون واریز می گردد و وزارت تعاون مسئول آموزش اعضاء مدیران و کارکنان تعاونی ها می باشد.

    آموزش هایی که تعاونی ها می توانند ارائه کنند : 1- آموزش تخصصی مدیران و کارکنان 2- آموزش عمومی برای اعضاء 3- اطلاع رسانی به اعضاء : که در مورد روش سوم تعاونی از روشهای زیر استفاده می کند.

    الف) شرکت تعاونی می تواند مشکلات تعاونی را به اطلاع اعضاء برساند و از آنها تقاضای راه حل بنماید ب) شرکت می تواند اطلاعات ضروری را در مورد وظایف، حقوق، مسئولیت ها و تکالیف اعضاء به آنان ارایه نماید تا اعضاء فردی آگاه باشند و به تعاونی خود آگاهانه خدمت کنند.

    ج) شرکت تعاونی می تواند اطلاعات لازم را در مورد بازار خرید و فروش کالا و خدمات، وضعیت اقتصادی و اجتماعی، سیاسی و حقوقی و تعاون جامعه در اختیار اعضاء قرار دهد و آنها را برای تصمیم گیری مناسب در امر تعاونی ها آماده کند سایر اقدامات آموزشی و فرهنگی تعاونی ها : 1- برگزاری جشن های ملی مذهبی 2- برگزاری مراسم دعا و عزاداری 3- برگزاری سخنرانی ها، همایش ها و سمینارهای علمی 4- برگزاری اردوهای سیاحتی، تفریحی علمی، برای اعضاء (مهرانفر، 1383 : 57) تعاون و گردشگری : با توجه به اینکه گردشگری بیشتر به عنوان یک مسئله فرهنگی مورد بررسی قرار می گیرد لازم است که رابطه آن با تعاون مورد بررسی قرار بگیرد.

    ایران جزو 10 کشور اول در جهان از نظر جاذبه های جهانگردی و امکانات هنری و فرهنگی و باستانی است که در صورت فراهم شدن و ایجاد زمینه مناسب همراه با شرایط آرام سیاسی، اقتصادی،‌و اجتماعی در کشور می توان گردشگران عظیمی را پذیرا باشد.

    و با توجه به اینکه تحرک صنعت گردشگری مستلزم سرمایه گذاران کلان می باشد بخش خصوصی در این گام ناتوان می باشد با توجه به اینکه گردشگری بهترین وسیله برای معرفی انقلاب، فرهنگ، آداب و رسوم و تمدن باستانی ما به جهان است پیام ما به گردشگران باید این باشد که مردم ایران مهانواز و دارای سابقه تاریخی و فرهنگی هستند و بی شک تعاون می تواند در این راه نقش بسزایی داشته باشد.

    گردشگری، تعاون و اطلاع رسانی : نبود اطلاعات دقیق و صحیح در صنعت گردشگری یکی از مشکلات این صنعت است با توجه به این نقیصه بهترین و کاملترین قوانین هم نمی توانند رهگشاء باشند.

    گسترش تعاونی ها در امر اطلاع رسانی نقش بسزایی در گشترش این صنعت دارد.

    زمینه های فعالیت تعاونی ها در امر گردشگری : 1- ایجاد هتلها، مسافرخانه ها و استراحتگاههای بین راهی به کمک بخش تعاونی 2- تجهیز واحدهای پذیرایی درون شهری، برون شهری و بین راه به کمک بخش تعاونی 3- ایجاد تورهای مسافرتی و سرمایه گذاری در حمل و نقل توریست از راه تشکیل تعاونی ها 4- تقویت ناوگان هواپیمایی از راه به کارگیری سرمایه در تشکیل تعاونی های حمل و نقل هوایی 5- زیبا سازی و مرمت آثار تاریخی و تجهیز آنها به امکانات تفریحی توسط تعاونی ها 6- گسترش اطلاع رسانی در زمینه گردش گری از راه تشکیل تعاونیها 7- بازاریابی صنایع مرتبط با گردشگری توسط تعاونیها 8- ساخت و ساز و صدور کالاهای مرتبط با گردشگری توسط تعاونی ها 9- برگزاری نمایشگاه توسط شرکت های تعاونی جهت نمایش محصولات هنری و صنایع دستی و برگزاری برنامه های جنبی همچون نمایش های شاد و سنتی.

    (اداره کل تعاون استان یزد، 1379 : 121) نقش تحصیلات به عنوان یک عامل فرهنگی در موفقیت تعاونی ها : در زمان حال اهمیت علم بر کسی پوشیده نیست و تعاونی ها به عنوان یک سازمان اجتماعی نمی توانند از این قاعده مستثنی باشند.

    عده ای از صاحب نظران بخش تعاون می گویند.

    میزان تحصیلات مدیر عامل و هیئت مدیره با موفقیت شرکت تعاونی رابطه مستقی دارد و هر چه این تحصیلات بیشتر باشد موفقیت شرکت نیز بیشتر خواهد بود.

    هنگامی که هیأت مدیره و مدیر عامل دارای تحصیلات دانشگاهی باشند با نوآوری و ابتکار و امکان مشارکت بیشتر اعضاء می توانند موفقیت و اثر بخشی داشته باشند.

    در واقع مدیر عامل و هیئت مدیره تحصیل کرده ضمن شناسایی فرصتها، تهدیدات و اولویتهای شرکت تعاونی، قدرت مهار و تدبیر بیشتری در تصمیم سازی و مدیریت دارند.

    ( همیار ، 1387 : 139) به خاطر همه عوامل مهم و فوق الذکر می باشد که تعاونیها مجبورند 4 درصد سود خود را برای آموزش اعضاء اختصاص دهند.

    و تعاونی ای که در زمینه آموزش اعضاء گامی برندارد به طور حتم نمی تواند گامی را در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور بردارد زیرا یکی از پیش شرطهای توسعه در هر کشوری تربیت نیروی متخصص و ماهر می باشد که از راه آموزش این امر امکان پذیر می باشد و شرکتهای تعاونی می توانند با برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت و بلند مدت و برگزاری دوره های آموزشی عمومی و تخصصی برای مدیران، کارکنان و اعضاء و همچنین برگزاری سمینارها و سخنرانی های علمی و پژوهشی و ارائه مقالات در این راستا عمل کند ( همیار، 1382 : 139) موانع و مسائل فرهنگی – اجتماعی تعاونی ها : 1- افکار انتزاعی و بریده شده از جمع و جامعه و کارکردهای منفی و مخرب آنها 2- چاپلوسی، چرب زبانی که خود این مسائل معلول بسیاری از مسائل دیگر هستند.

    3- رواج تقلیدهای کورکورانه و نه تقلیدهای سازنده 4- گریز باطن و تعارضات منفی آن با همدلی و همیاری و به وجود آمدن مسایل جانبی 5- خرافات و اوهام و جایگیری آنها در مسائل فرهنگی جامعه ( این خرافات ممکن است که آثار بدی داشته باشد) 6- ضعف روحیه مشارکت براثر ریشه دار بودن روحیه تک روی 7- غرور و غفلت که هر دو از نوعی چهل سرچشمه می گیرد.

    8- تضعیف آگاهانه و ناآگاهانه همبستگی های اجتماعی 9- بی دفاعی در برابر عناصر فرهنگی همبستگی های اجتماعی 10- تعصب افراطی به هر شکل و صورت ( مهرانفر، 1383 : 32).

    عملکرد فرهنگی شرکت تعاونی : در مورد این شرکت باید گفت که شرکت فاقد هرگونه عملکرد فرهنگی بوده است و شرکت در زمینه اطلاع رسانی وتبلیغات، آموزش اعضای شرکت، برگزاری اردوهای سیاحی و زیارتی فاقد برنامه بوده است و در این زمینه در شرت هیچ فعالیتی نشده است و شرکت فقط موضوعا ت خود را با اعضی صنف را به صورت شفاهی در میان می گذارد و وقتی از دلیل اینکه شرکت چرا فاقد فعالیتهای فرهنگی بوده سوال شده مدیر عامل شرکت آقای اطلاعی جواب دادند که همه اینها به کمبود وقت بر می گردد.

    و در مورد حضور خود در کلاسهای آموزشی اداهر کل تعاون گفتند که این جلسات آموزشی فاقد کارایی لازم می باشند و هدف بیشتر کسانی که شرکت می کنند گرفتن و اخذ مجوز دوره های آموزشی می باشد.

    سوابق تجربی تحقیق : در سوابق تجربی به طور خلاصه چکیده اهم تحقیقات انجام شده در زمینه تعاون آورده می شود همچنین سعی شده بعضی از مقالات و کتب ذکر گردد.

    1- « زمینه های تشیکل شرکتها تعاونی تولیدی- خدماتی در استان مرکزی» از حوزه معاونت آموزشی، تحقیقات و ترویج وزارت تعاون این تحقیق در استان مرکزی جهت زیمه یابی تشکیل شرکتهای تعاونی خدماتی اعم از صنعتی، کشاورزی معدن، خدمات، بازرگانی و نقش آنها در میزان اشتغال زایی صورت گرفته است همچنین در زمینه تعاون و نقش شرکتهای خدماتی در بازار یابی و صدور محصولات تولید به پژوهش پرداخته است.

    اهداف طرح عبارت است از : - ایجاد اشتغال در بخشهای صنعت، کشاورزی، معدن و خدمات بازرگانی - تحقیق عوامل محدود کننده تصمیم گیری ها در بخش تعاون - ایجاد شرکتها خدماتی در زمینه صادرات و واردات در شهرها محلات و اراک و ساوه به منظور بازار یابی و صدور محصولات تولیدی - توسعه تعاونی هایس خدماتی- بازرگاین وا ارائه راههای در آموزش، نشر و تبلیغ به تولید کنندگان (ماهنامه وزارت تعاون، 1373، ص74) 2) « بررسی مسائل و مشکلات موجود در تعاونی های مرغداری » از دفتر تحقیقات وزارت تعاون گروه بررسی ها و پژوهشهای اقتصادی اهداف : - یافتن علت عدم سودآوری و ضرر مرغداریها - ارائه راه حل و اطلاعات لازم برای مقابله و چاره جویی مشکلات تعاونی ها - اندیشین راهی جهت افزایش اعتبارات مالی و سرمایه شرکت نتایج این تحقیق به این صورت است که در تعاونی های تولیدی مذکور مدیران و اعضاء مشکلات فعافیتهای اقتصادی را در همه زمینه ها در نظر بگیرند.

    - باید مدیران و اعضا شرکت های تعاونی تولیدی کلیه شرایط و جوانب امر اعم از زمینه مساعد طبیعی، اقلیمی، اقتصادی و اجتماعی را در نظر بگیرند.

    - مدیران بازاریابی وظیفه دارند ابتدا بازاریابی کنند سپسی تولیدکنند.

    - افراد داوطلب تاسیس تعاونی های مرغداری دارای تخصص و تجربه کافی جهت راه اندازی باشند.

    - آموزشهای تخصصی لازم توسط متولیان امر به مدیران و کارکنان داده شود تا هر چه بهتر آنرا اداره کنند ( وزارت تعاون ، 1376، ص88) 3) « بررسی مشکلات تولید کنندگان منسوجات استان تهران» اجرا : داوود آهنگران، چاپ دفتر آموزش و ترویج وزارت تعاون سال 1376 در این تقحیق نیز اهداف، میزان تولید و نحوه فروش محصولات، فروش مستقیم، غیر مستقیم، نحوه و چگونگی تهیه و توزیع مواد اولیه، طرح توسعه شرکت، تنگناها و مشکلات، اقدامات فرهنگی و تبلیغاتی، نقش مدیران متخصص مورد بررسی قرارگرفته اند.

    4) « تعاونی های تولید کشاورزی و نقش آنها در توسعه پایدار نگاهی به توسعه را نجات پسته.

    اجرا : رضا صفری شالی، 1379» در ابتدا در زمینهافزایش راندمان تولید در بخش کشاورزی دو دسته عوامل را از هم جدا کرده که در هنگام برنامه ریزی برای یک واحد تولیدی باید به هر دو جنبه توجه داشت.

    1- ویژگیهای نرم افزاری که در شیوه بهره برداری از منابع پایه (آب و خاک) وسایل مورد نظر و … نقش تعیین کننده دارد.

    2- ویژگیهای سخت افزاری که در هر واحد بهره برداری به راحتی قابل مشاهده است.

    اهداف : 1 – شناخت این ویژگیهای نرم افزاری و سخت افزاری تعاونی های تولید کشاورزی برای شناخت حدود و قلمروی فعلایت شرکتهای تعاونی، به تعریف نظام بهره برداری پرداخته و نوع آن را نام برده و سپس در مورد توسعه پایدار با محوریت « آب،خاک، تغذیه» تعاریفی را ارائه کرده است در این تحقیق شروط لازم برای موفقیت تعاونی ها، الف :‌رعایت اصول قانونی تعاونی ها ب :‌توجه به مدیریت در تعاونی ها ج : مشخص کردن حدود و فعالیت تعاونی نتیجه گیری : در این تحقیق تعاونی های تولید به عنوان نظام بهره برداری مناسب برای تولید پسته در کشور شناخته شده و به عنوان یکی از مهمترین انواع تشکل اقتصادی کشاورزی که با توجه به سابقه یاریگری در نظام تولیدی روستایی و کشاورزی در کشور از توانائیها و قابلیتهای در خور توجهی برای تولید و گسترش باغات پسته برخوردار می باشند.

    در پیشنهادات به سایر عوامل موثر در موفقیت تعاونی ها پرداخته است که اهم آن عبارتند از : 1- ایجاد انگیزه اقتصادی در کشاورزان 2- ایجاد کمیته های برنامه ریزی و تعیین استراتژیهای توسعه در هر منطقه با مشارکت تمامی مدیران شرکتها و همکاری متخصصان و دانشگاهیان 3- تمرکز فعالیتهای تحقیقاتی آموزش و ترویجی.

    5- « زمینه تشیکل تعاونی صنایع دستی در شهرستان بابلسر اجرا : غلامرضا خوشفر، صادق صالحی – سال 1376، دانشگاه مازندران» مطالعه در زمینه صنایع دستی و تعیین زمینه های تشکیل تعاونی صنایع دستی مقوله نسبتاً جدیدیی است که به تازگی مورد توجه قرارگرفته است دلیل انتخاب موضوع عبارتند از : تاثیرات صنایع دستی به عنوان صنایع کوچک مقیاس در ایجاد اشتغال و فرصتهای کسب درآمد، انعطاف پذیری و سازگاری صنایع دستی نسبت به شرایط متغیر اجتماعی- اقتصادی به عنوان ابزاری برای شناسان هویت فرهنگی منطقه و تأثیرات اجتماعی- اقتصادی سازمان تعاونی به عنوان « تشکل خرد اقتصادی» در زمینه تأمین اشتغال و ارتقاء سطح زندگی و بهبود روابط اقتصادی میان تولید کننده و مصرف کننده در استان مازندران مصنوعات دستی فعال بوده و چون در برخی موارد هر یک از صنعتگران از مشکلات مشابهی نظیر تهیه مواد اولیه و بازاریابی محصولات تولید شده رنج می برند و این باعث رکود اقتصادی آنان می شود.

    اهداف : الف – شناسایی میزان پراکندگی انواع صنایع دستی در منطقه.

    ب- شناسایی انواع صنایع دستی ( غیر فرش) منطقه.

    ج- شناخت نسبت به زمینه های تشکیل عدم تشکیل تعاونی برای انواع مختلف صنایع دستی.

    جامعه آماری :‌کلیه صنعتگران صنایع دستی چوب و صنایع دستی دستبافی منطقه روستایی بابلسر در سال 76.

    روش نمونه گیری :‌ در تحقیق جمعیت مشخص نبوده ازروش گلوله برفی استفاده شده است.

    روش تجزیه و تحلیل : در این تحقیق از روشهای اماری استفاده شده است.

    نتایج و یافته های تحقیق : شاخص کلی در بخش صنایع دستی چوب برای زمینه های اقتصادی 2/4 برای زمینه های اجتماعی 4 و برای زمینه های فرهنگی 2/4 حصال شده معنای آن این است که متوسط زمینه های لازم برای تشکیل تعاونی در این بخش 13/4 می باشد.

    ارائه راهکارها و پیشنهادها : همچنان که از مسئله پیدا است شرکت تعاونی چینی بهداشتی ایساتیس از مشکلاتی رنج می برد شرکت از لحاظ اقتصادی در حالت مطلوبی نیست بنابراین ارائه راهکارهایی که زمینه افزایش فروش را به همراه داشته باشد می تواند به عنوان اولین راهکارهای مطحر گردد.

    از اینرو می توان یکسری راهکار مطرح کرد : 1- اخذ نمایندگی در سراسر کشور که زمنیه شناخت بیشتر کارخانه و محصولات را به همراه دارد و دو ماه فروش محصولات را بالا می برد.

    2- شرکت فعالانه در نمایشگاهها و گردهمایی های مرتبط با بخش ساختمان شرکت داشته باشد از تازه های این بخش نیاز سنجی کارخانه و سمت و سوی حرکت کارخانه آگاه شوند 3- تأسیس مرکز طرحی در کارخانه و بهره جستن از طراحان خبره 4- افزایش اقلام تولیدی و گسترش بعد کاری کارخانه 5- نظر سنی از مشتریان و اساس سمت وسو دادن به شیوه ای طراحی 6- حمایت از افرادی که در خارج از کشور اقدام به تأسیس نمایندگی شرت کنند.

    7- دادن خدمات به مشتریان در ؟؟

    نقاط کشور همچون تعویض کالا، دادن اطلاعات نصب و بهترین کاربردهای کالا از طریق سردی برو شود.

    8- بها دادن به کارمندان و کارگران شرکت و تلاش در جهت پویا سازی آنان از طریق ایجاد فضای نقد و مشارکت.

    تقبل هزینه تحصیلی آنان، حمایت از ابتکارات، اعزام به نقاط دیگر تولیدی برای آشنایی با دستاوردهای روز رقیبان 9- مشتری برای در دستور کار شرکت قرار گیرد : چون نظرسنجهای همگانی، استفاده از کارتهای کیفیت سنجی، توجه به مشتری « خواسته بیش، بالا بردن کیفیت کالا 10- سدهایی را که بر سر راه همکاری وجود دارد بشکنید، کارکنان و اعضای سازمان نه تنها باید در واحدی مربوط به خود کارهایی ارایه دهند بلکه باید بتوانند خوب همکاری کنند.

    مدیریت مشارکتی تنها از راه شکستن در فضای همکاری امکان پذیر است.

    11- شرکت به آموزش کارکنان و ارتقاء سطح تحصیلی اشان توجه کند.

    12- توجه به کیفیت باید به صورت یک حرکت در آید و همه اعضای شرکت آن را در وجود خود نهادینه کنند.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    - طالب، مهدی، اصول و اندیشه های تعاونی،‌تهران، انتشارات دانشگاه تهران، 1376

    2- حسنی، حسن، حقوق تعاونی یزد، تهران، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها، 1381

    3- رفیح پور، فرامرز، کندو کاوها و پنداشته ها، تهران، شرکت سهامی انتشار، چاپ پانزدهم 1384

    4- ساروخانی، باقر، روشهای تحقیق در علوم اجتماعی اصول و مبانی ، جلد اول، تهران، موسسه مکاتب و تحقیقها 1385

    5- مقیمی، سید محمد، سازمان و مدیریت رویکردی پژوهشی، تهران، انتشارات ؟؟ 1385

    6- شیم،سیگل، حسابرسی مدیریت، تهران، انتشارات سازمان مدیریت صنعتی، 1379

    7- نازی، حسین، نظام های اقتصادی، تهران، شرکت سهامی انتشار، 1384

    8- سجادی، سید جعفر، اصول حسابداری صنعتی (‌برای مهندسین صنایع) تهران، انتشارات دانشگاه، علم و صنعت 1382

    9- تهرانی، رضا، مدیریت مالی، تهران، انتشارات نگاه دانش، 1384

    10- صادقی فر، ناصر، مدیریت مشارکتی در تعاونی ها، جلد اول، تهران، انتشارات وزارت تعاون، 1385

    11- سیستانی، ایرج انتشار، پژوهش در نام شهرهای ایران، تهران، انتشارات روز به 1378

    12- زنده دل حسین، دستیاران، استان یزد،‌تهران، انتشارات سازمان جغرافیایی، 1378

    13- شکیبا مقدم، محمد، مدیریت تعاونیها برای دانشجویان رشته مدیریت دولتی، تهران، انتشارات یزد، 1380

    14- مهرانفر، صفر، خرده کارکرد تعاونی ها، دانشگاه یزد، دانشکده علوم اجتماعی، یزد،1376

    15- حسین محمد، فرهنگ ولغت فارسی، تهران، 1376

    16- افشانی، علیرضا، آموزش کاربردی SPSS در علوم اجتماعی و رفتاری، یزد، انتشارات دانشگاه یزد 1387

    17- مهرانفر، صفر، آموزش و ترویج تعاونی ها، دانشگاه یزد، دانشکده علوم اجتماعی، 1383

    سایتها :

    1 – سایت استانداری یزد

    2- سایت وزارت تعاون

    3- سایت اداره تعاون استان یزد

    4- سایت ملی آمار ایران

    5- سایت ویکی پیدیا

    6- سایت yazduthto, com

    7- سایت بین الملی تعاون

    پایان نامه  ها :

    پرورش یزد، دانشگاه یزد، دانشکده علوم اجتماعی، 1385

    1- نصیری، مجید، مونوگرافی و بررسی عملکرد اجتماعی، اقتصادی شرکت تعاونی مصرف بازنشستگان آموزش

    2- ترکان، رحمت الله ، مونوگرافی، و بررسی عملکرد اجتماعی و اقتصادی شرکت تعاونی کشاورزی دامداران شهرستان

    دانشکده یزد، دانشکده علوم اجتماعی، 1378

    مجله :

    1- همیار، فصلنامه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، شماره 24، پاییز 1383

    2- همیار، فصلنامه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، شماره 31، پاییز 1387

مقدمه : تعاون و همکاری به دلیل اینکه انسان موجودی بالطبع اجتماعی بوده، از آغاز پیدایش بشر تاکنون در بین افراد وجود داشته است و به عبارت دیگر تعاون پایه و اساس زندگی اجتماعی بشر بوده است. در اصطلا لغوی تعاون به معنای همکاری و تشریک مساعی افراد برای رفع نیازهای همگانی و مشترک خود می باشد « بنابرین ما تعاون و تعاونی را هم در کشورهای سوسیالیستی و هم در کشورهای سرمایه داری ملاحظه ...

امروزه ملل به اصطلاح «جهان سوم»یا به عبارت دیگر ,ملل«توسعه نیافته»,«کمتر توسعه یافته»و «در حال توسعه»بیش از صد کشور جهان را شامل می شوند. بیداری مستعمره های امریکای لاتین و استقلال آنها از قرن نوزدهم آغاز شد و با گسترش مبارزات خونین استقلال طلبانه ملت های آسیایی و در پی آن افریقایی , به ویژه پس از جنگ جهانی دوم ,تا حدود یک دهه پیش ادامه یافت. همچنین می توان تحولاتی را که در ...

فصل اول بسترسازی برای رشد سریع اقتصادی ماده 1 به منظور ایجاد ثبات در میزان استفاده از عواید ارزی حاصل از نفت در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و تبدیل دارایی‌های حاصل از فروش نفت به دیگر انواع ذخایر و سرمایه‌گذاری و فراهم کردن امکان تحقق فعالیتهای پیش‌بینی شده در برنامه، دولت مکلف است با ایجاد "حساب ذخیره ارزی حاصل از عواید نفت" اقدامهای زیر را ...

امروزه سرمایه اجتماعی، نقشی بسیار مهمتر از سرمایه فیزیکی و انسانی در جوامع ایفا می کند و شبکه های روابط جمعی انسجام بخش میان انسانها و سازمانهاست. در غیاب سرمایه اجتماعی، سایر سرمایه ها اثربخشی خود را از دست می دهند و بدون سرمایه اجتماعی، پیمودن راههای توسعه و تکامل فرهنگی و اقتصادی ناهموار و دشوار می شوند. در این مقاله، ابتدا به مفهوم سرمایه اجتماعی اشاره گردیده و سپس جنبه های ...

مقدمه : برخورداري از يک زندگي سالم و مولد و با کيفيت توام با طول عمر قابل قبول و عاري از بيماري و ناتواني، حقي است همگاني که مسئوليت و توليت آن بر عهده دولت ها است و پيش شرط تحقق توسعه پايدار مي باشد. براي تحقق اين امر فراهم س

بررسي نقش مديريت کيفيت فراگير در آموزش سازمانهاي دانش آفرين اشاره بدون شک در حرکت به سمت جهاني شدن، کيفيت يک عامل تاثيرگذار است. در روند توسعه صنعت و بازرگاني، يکپارچگي اقتصاد جهاني و رشد و اشباع بازار، کيفيت نقش اصلي را ايفا کرده و يکي از

تعاون چيست تعاون يعني چه ؟ تعاون به زبان ساده يعني همکاري هنگامي که فردي به تنهايي کاري انجام دهد يا طرحي را که در ذهن خود دارد عملي سازد راه درست آن است که از ديگران کمک بگيرد تا آن کار يا طرح به صورت دسته جمعي و با همياري گروهي به نتيجه مطلوب

مقدمه «آنچه در راستای زمینه پژوهش قرار دارد جزء ضروریات انجام یک پژوهش علمی است، هیچ پژوهشی را نمی‌توان از صفر شروع کرد نظریات، قوانین و اصولی که در زمینه مورد پژوهش وجود دارند باید مورد بررسی دقیق قرار گیرند؛ برای رسیدن به این اهداف فصل دوم پژوهش حاضر را به دو قسمت اصلی تقسیم می شود: قسمت اول : شامل تاریخچه علمی و استناد به کتاب ها و مقالات در رابطه با موضوع پژوهش می باشد ...

وقتی سازمانی سفر خود را به سوی مشارکت آغاز می کند، اغلب این ترس وجود دارد که از نظارت خارج شود به ویژه هراس دارد که کارکنان به بهترین وجه به سود سازمان کار نکنند مگر آن که جهت دهی قوی سرپرستی دقیق و نتایج روشنی برای نافرمانی در میان باشد. این ترس از برخی جهات قابل توجیه است در واقع نظارت به شیوه کهنه ی استبدادی از بین می رود که متکی بر عزل و نصب و حکم و فرمان است. علاوه بر آن ...

سیاست ها و رویه های اداری، سیستم های اداری شامل سیستم پاداش، سیستم ارزیابی، سیستم پرداخت؛ دسته دوم تحت عنوان بافت اجتماعی شامل فرهنگ (پیش فرض های اساسی، ارزش ها، هنجارها، زبان، مراسم، تاریخ، داستان ها، اسطوره ها، نشانها)، فرایندهای تعانل و ارتباطات (بین اشخاص، گروه و بین گروهی)، ویژگی فردی (خصویات و باورها، مهارت های رفتاری، احساسات، و سبک مدیریت؛ دسته سوم تحت عنوان بافت فیزیکی ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول