دانلود مقاله انقلاب مشروطه و نهضت ملی شدن صنعت نفت

Word 45 KB 412 38
مشخص نشده مشخص نشده تاریخ
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • انقلاب مشروطه انقلاب مشروطه نیز همچون جنبش تنباکو دارای آثار دیرپا بی تاریخ معاصر کشور بوده است در این جا به زمینه ها و علل وقوع ، علل شکست و پیامدهای این انقلاب را به اختصار اشاره نمود.

    الف ) زمینه ها و علل آغاز نهضت : به طور کلی زمینه ها و علل وقوع انقلاب مشروطه در سه بعد فکری فرهنگی ، سیاسی و اقتصادی قابل بررسی است .

    ب ) روند حوادث : در سال های پایانی حکومت ناصر الدین شاه اوضاع ایران به تدریج رو به وخامت نهاد و با مرگ شاه اوضاع آشفته تر شد .

    مظفرالدین شاه که پس از کشته شدن پدر به سلطنت رسید فردی بیمار و ملایم بود و دست کم مدتی برای پذیرش افکار اصلاح طلبانه آمادگی داشت وی امین سلطان را که مورد تنفر عامه بود بر کنار و امین الدوله را به جای او منصوب کرد او برای پرداخت حقوق حرمسرای پدر بر آوردن خواست های مالی مکرر و در باریان تازه وارد که سال ها منتظر چنین فرصتی بود و سفر ( درمانی ) به چشمه های آب معدنی اروپا به پول فراوان نیاز داشت ؛ ولی صدر اعظم نتوانست وام جدیدی از انگلستان دریافت کند بدین وسیله شاه امین الدوله را بر کنار کرد و بار دیگر امین السلطان را به صدر اعظمی انتخاب کرد امین السلطان دووام بزرگ از روس ها گرفت در وام نخست ایران تعهد کرد تمامی بدهی خودرا به انگلستان بپردازد و از این پس بدون جلب رضایت روس ها از کسی وام نگیرد در برابر وام دوم امین السلطان روس هارا از امتیازات اقتصادی عمده ای بهره مند ساخت .

    افزون بر این روس ها بر امضای یک معاهده ی گمرگی پای می‌فشرند .

    بر اساس این معاهده ، بر اقلام اصلی وارداتی روس تعرفه ای کمتر از 5% ارزش کالا که مرسوم زمان بود ، گمرک بسته می شد روس ها برای تضمین وام ها فردی بلژیکی به نام نوز را که به آن ها تمایل داشت به عنوان رئیس گمرک ایران تحمیل کرده بودند با تسلط بلژیکی ها بر گمرک ایران به دلیل تبعیضی که آن ها در مورد بازرگان ایرانی در مقاله تجاوز روس ها روامی داشته شکایات فراوانی از بازرگانان ایرانی می رسید این دو وام در آمد ناشی ا ز گمرک ،‌بیشتر در سه سفر شاه به اروپا هزینه گردید و شرایط اقتصادی بیش از پیش رو به وخامت نهاد در این موقعیت ناخشنودی از سلطه ی بیگانگان بر گمرک ، افزایش نفوذ روس ها ،‌بی عدالتی و فقر و ناامنی و وجود مشکل نان در کشور دولت را زیر فشار قرارداد .

    اولین مرحله از اعتراض ها به بهانه ی نان شروع شد .

    عصیان ها در هر شهر از سوی چند روحانی با نفوذ رهبری و پشتیبانی می شد به تدریج فشار مخالفان فزونی یافت و سرانجام در سال 1903 م .

    به استعفای امین السلطان که اکنون به بالا ترین لقب یعنی اتابک دست[1] یافته بود انجامید شاه عین الدوله را به عنوان صدر اعظم انتخاب کرد اما نارضایتی ها پایان نیافت .

    در این زمان شکست روسیه از ژاپن و وقوع تحولات انقلابی در روسیه به مردم جسارت و روحیه بخشید ایرانیان می دانستند که روس ها برای حفظ منافعشان از حکومت قاجار حمایت می کند ؛ ولی مشاهده ی پیروزی یک کشور کوچک آسیایی دارای قانون اساسی در یک قدرت غول پیکر اروپایی بدون قانون اساسی و وقوع تحولات انقلابی در روسیه ترس آن ها را از مقابله با روسیه فرو ریخت در گیرو دار این حوادث دو واقعه در برافروختن آتش خشم مردم مؤثر بود نخست کردار توهین آمیز نوز در پوشیدن لباس روحانی که سبب بسته شدن بازار و تجمع مردم در حضور روحانیون شد [2] و دوم این بود که علاء الدوله حاکم تهران به بهانه ی گران شدن.

    قند عده ای از بازرگانان را به چوب بست .

    به دنبال انتشار این خبر مردم بازارها را بستند و در منزل آیت الله پسر محمود طباطبایی گرد آمدند .

    آیت الله طباطبایی و بعضی دیگر از علما که از مدت ها پیش در اندیشه ی ایجاد تحولی به سود مردم بودند و از نفوذ استعمارگران در کشور و ستم های حکومت رنج می‌بردند قدم پیش نهادند و قرار گذاشتند که پیشاپیش گروهی از مردم به عنوان اعتراض شهر را ترک گویند و در حرم حضرت عبدالعظیم تحصن کنند و خواهان اجرای خواست‌های مردم نشوند در رأس خواسته های آن ها تأسیس عدالت خانه برای رسیدگی به شکایت های مردم بود .

    تحصن علما و مردم در حرم حضرت عبدالعظیم حکومت استبدادی را وادار به عقب نشینی کرد و شاه و درباریان ناچار خواسته های مردم را پذیرفتند و فرمان تأسیس عدالت خانه توسط شاه صادر شد .

    پس از بازگشت علما و مردم از حرم حضرت عبدالعظیم ، دولت به وعده های خود عمل نکرد و در نتیجه مردم به مبارزه ادامه دادند .

    در یکی از روزها ، مأمورین دولتی یکی از سخنرانان مذهبی را دستگیر کردند که با اعتراض مردم رو به رو شدند و شورش به پا کردند .

    در این میان با تیراندازی مأموران، طلبه ی جوانی به نام سید عبدالحمید به شهادت رسید .

    در نتیجه بار دیگر علما و مردم در مسجد جامع تهران گرد آمدند و به چاره اندیشی پرداختند .

    این بار دو تن از رهبران روحانی آیت الله سیّد محمّد طباطبایی و آیت الله سید عبدالله بهبهانی ،‌با مشورت دیگران تصمیم گرفتند تهران را ترک کنند .

    آیت الله شیخ فضل الله نوری نیز به حمایت مردم برخاست و همراه علما عازم قم شد.

    این مسئله اوضاع تهران را پریشان کرد و عده ای از علمای نجف نیز از مردم پشتیبانی کردند .

    گروهی از مردم به سفارت انگلیس پناه بردند این تحصن یک ماهه در سفارت بیگانه از نقاط مذموم و تاریک انقلاب مشروطه است .

    متحصنان نخست از شرع احمدی و نشست محمدی ( ص ) سخن می راندند و لی به تدریج این خواسته ها دگرگون شد و مضامین فرهنگ غربی در دادخواست ها وارد شد .

    [3] تحصن در سفارت انگلیس فرصت مناسبی برای هدایت نهضت توسط انگلیسی ها فراهم نمود .

    لفظ مشروطه در همین سفارت ورد زبان ها شد.[4] قبل از آن خواسته ها محدود به عدالت خانه بود در این زمان تعداد بسیار اندکی معنای مشروطه و تبعات آن را می دانستند به قول مجرد الاسلام از میان 10 هزار نفری که به سفارت انگلیس پناه بردند فقط 10 نفر بودند که واقعاً مشروطه خواه بودند و می دانستند چه می خواهند.[5] در نتیجه شاه و درباریان بار دیگر عقب نشینی کردند و مظفرالدین شاه با صدور فرمان مشروطیت و عزل عین الدوله در برابر خواسته های مردم تسلیم شد که این ترتیب قیام مردم به ثمر رسید و نظام استبدادی به نظام مشروطه مبدل گشت .

    در چهاردهم جمادی الثانی سال 1324 ه .

    ق (14 مرداد 1285 ه .

    ش ) فرمان مشروطیت به دست مظفر الدین شاه امضا شد پس از آن انتخابات صورت گرفت و نمایندگان به تدوین قانون اساسی پرداختند متأسفانه در تدوین قانون اساسی ، از قوانین اساسی کشورهای اروپایی مانند بلژیک و فرانسه استفاده شد و اولین نفوذ فکری غرب برای انحراف انقلاب آغاز شد مدتی بعد از تدوین قانون اساسی برای تکمیل و رفع نواقص آن شورایی مأمور تدوین متمم قانون اساسی شد .

    این متمم که در آن پنج مجتهد بر قوانین حق نظارت داشتند به اصرار روحانیون مانند شیخ فضل الله شکل گرفت ده روز پس از امضای متمم قانون اساسی مظفر الدین شاه در گذشت و پسرش محمد علی شاه به سلطنت رسید محمد علی شاه برای رویایی با مشروطه خواهان در پی بهانه بود و دولت روسیه نیز به عنوان حامی ، در کنار او قرار داشت .

    حمله به کالسکه ی شاه که برخی از مورخان آن را نقشه ی دربار شمردند ، بهانه ای مناسب در اختیار شاه نهاد .

    او در دوم تیر ماه 1287 ه .

    ش به پیشنهاد لیاخوف فرمانده‌ی روسی قزاق ها فرمان حمله به مجلس را صادر کرد هر چند در ظاهر همه چیز به سود شاه تمام شد ولی سرانجام مقاومت عالمان نجف که در فتوای خود به دفاع از نهضت و سرزنش محمد علی شاه پرداختند .

    [6] تلاش ستارخان و باقرخان ، به فتح تهران ، برکناری محمد علی شاه و به قدرت رسیدن فرزند دوازده سالش احمد انجامید پس از آن ، افول مشروطه آغاز شد .

    حضور روس ها در شمال و انگلیسی ها در جنوب کشور و مداخلات بی اندازه ی آن ها که موجب ضعف قدرت مرکزی می شد .

    [7] اعتماد به مخالفان مشروطه مانند عین الدوله ، قدرت یافتن مجدد فرصت طلبان ،‌خان ها و اشراف قدیمی ، آغاز جنگ جهانی اول ، قحطی های وسیع ، عدم موفقیت دولت در تأمین امنیت و معیشت مردم و ناخشنودی فراگیر ملت ، زمینه را برای ظهور دوباره ی استبداد فراهم ساخت .

    [8] پ ) نیروهای درگیر در انقلاب مشروطه : نیروهای درگیر در انقلاب مشروطه عبارت بودند از روشن فکران و روحانیت ، پس از فتح تهران مشروطه خواهان در محل مجلس شورای ملی در میدان بهارستان شورایی تشکیل دادند و علاوه بر این نیروهای فاتح دادگاهی تشکیل دادند و در آن مخالفان مشروطه را محاکمه می کردند آیت الله شیخ فضل الله نوری از جمله کسانی بود که با محاکمه ی ساختگی به شهادت رسید .

    او در ابتدا از حامیان مشروطیت بود ، اما پس از مدتی با مشاهده ی انحراف مشروطیت از مسیر اسلام به مخالفت با آن برخاست وی معتقد بود افرادی که رهبری انقلاب مشروطیت را به دست گرفتند اعتقادی به قوانین دینی ندارند و می خواهند مجلس ایران را به تقلید از مجلس های اروپا اداره کنند اعدام او از اقدامات ناپسند فاتحان تهران به شمار می آید .

    به ویژه آن که بعدها روشن شد که نظرات این شهید بزرگوار درست بوده است .

    روشنفکران درگیر در انقلاب مشروطه عبارت بودند از : 1ـ آخوندزاده که از اولین روشنفکران ایرانی است که به انتقاد از جامعه ی ایرانی عصر خود پرداخت و مفاهیم جدیدی را مطرح کرد و برای توسعه ی ایران پیشنهاد هایی ارائه داد .

    2ـ میرزا ملکم خان ناظم الدوله از دیگر روشنفکران این دوره و از دولت مردان عصر ناصری محسوب می شود.

    3ـ سپهسالار ، دولت مرد و روشنفکر دیگر این عصر است که مدت ها به عنوان نماینده ی سیاسی ایران در خارج از کشور به خصوص عثمانی فعالیت می کرد .

    ت ) علل شکست مشروطه : در این راستا مجموعه ای از علل و عوامل خارجی قابل ذکرند : 1ـ عوامل خارجی ـ اتحاد دولت های روسیه و انگلیس در مقابل خطر روز افزون آلمان و متعاقب آن تقسیم ایران در قرار 1907 م .

    و نیز اشغال ایران در جنگ اول به دست قدرت های درگیر از عوامل خارجی دارای نقش مهم در شکست مشروطه اند.

    2ـ عوامل داخلی ـ از عوامل داخلی شکست مشروطه ، می توان به ماهیت کاملاً متفاوت نیروهای مشروطه خواه اشاره کرد مشروطه انقلابی نبود که بر خواست و اندیشه یک طبقه یا نیروی اجتماعی خاص استوار باشد.

    گروه ها و نیروی اجتماعی متعددی مشروطه را ایجاد کردند .

    ج ) پیامدهای مشروطه : انقلاب مشروطه با همه ی مشکلات و ناکامی هایش آثار عمده ای از خود بر جای نهاد .

    برخی از این آثار عبارتند از : 1ـ مفاهیمی مانند قانون اساسی ، مجلس ،‌آزادی انتخابات و ...

    با این انقلاب مطرح شده است و رسمیت یافت .

    البته مجلس به زودی مورد هجوم قرار گرفت و در قالب نهادی وابسته به کارش ادامه داد ؛ ولی اصل وجود قانون اساسی و مجلس ـ که در سخت ترین دوره ها نیز برقرار ماند ـ و در مقاطع خاصی نیز تعدادی از نمایندگان مخالف دولت به آن راه یافت ـ با آثار سیاسی مهمی همراه بود .

    2ـ تجربیات ارزشمند انقلاب مشروطه در زمان وقوع انقلاب اسلامی مورد توجه واقع شد .

    از یک سو نابودی نظام سلطنتی و قطع کامل سلطه بیگانگان بر کشور و توجه به فرهنگ و ارزشهای خودی مورد توجه قرار گرفت و از سوی دیگر رخنه ی عناصر بیگانه و فرصت طلب در مشروطه ، هوشیاری انقلابیان مذهبی را برای جلوگیری از تکرار این امر در انقلاب اسلامی برانگیخت .

    در نهایت لزوم حفظ وحدت میان نیروهای انقلاب .

    اصلی را گوشزد کرد اینک پیش از پرداختن به سومین حرکت انقلابی تاریخ معاصر کشور یعنی نهضت ملی شدن نفت ،‌به برخی تحولات عمده که پس در حرکت انقلابی مشروطه و نهضت ملی صورت پذیرفته و آثار و نتایج گوناگونی از خود بر جای نهاده و در وقوع انقلاب اسلامی نیز نقش داشته اشاره می شود .

    د ) ظهور و سقوط رضا شاه : الف ) چگونگی به قدرت رسیدن و ویژگیهای دوره سلطنت ب ) سیاست خارجی رضا شاه ج ) زوال اقتدار شاه د ) اشغال ایران و پیامدهای آن فصل دوم:نهضت ملی شدن صنعت نفت نهضت ملی شدن صنعت نفت الف ) زمینه ها و علل آغاز نهضت : در حالی که دولت بریتانیا بر تصویب قرارداد الحاقی نفت ( گس ـ گلشانیان ) پافشاری می کرد و بسیاری از دولت مردان ایرانی نیز مایل به امضای آن بودند ، مخالفت مصدق و اقلیت کوچکی از نمایندگان مجلس و مهمتر از آن مخالفت جناح های مذهبی به رهبری آیت الله کاشانی که از حمایت وسیع توده ای برخوردار بود مانع از تصویب طرح شد .

    در این اوضاع پرهیجان انتخابات مجلس شانزدهم برگزار شد .

    دولت به طور گسترده ای در انتخابات دخالت کرد و نمایندگان طرفدار دربار را به مجلس فرستاد این امر اعتراضات زیادی را برانگیخت عده ای از سیاستمداران به رهبری مصدق در اعتراض به تقلب در انتخابات در کاخ شاه متحصّن شدند .

    این تحصن مقدمه ای برای تشکیل جبهه ی ملی بود ترور هژیر توسط فدائیان اسلام دربار را به عقب نشینی واداشت و انتخابات فقط در تهران تجدید شد .

    مصدق و چند تن از سران جبهه ملی به مجلس راه یافتند .

    جبهه ملی از احزاب و گروههای مختلف با گرایش های بسیار متفاوت تشکیل می‌شد لیبرال ها ، پان ایرانیست ها ، سوسالیست‌ها و گروه های مذهبی ، ائتلاف ناهمگونی را به وجود آورده بودند .

    اتحاد این گروه ها با خاستگاههای متفاوت اجتماعی ، طبقاتی و فکری تنها در مقابله با شرکت نفت انگلیس و ایران و نیز قدرت گرفتن مجدد شاه امکان پذیر شده بود .

    همین امر شکنندگی آن را نشان می داد .

    به هر حال مهمترین اهداف اعلام شده جبهه ملی حمایت از ملی شدن نفت ، ایجاد حکومت ملی از طریق آزادی انتخابات ، افکار و رشد و توسعه اقتصادی بود.

    از سوی دیگر در حالی که نبرد قدرت بین دربار و مخالفان جریان داشت ، رزم آرا به نخست وزیری رسید و با تلاش فراوان درصدد تصویب لایحه الحاقی برآمد ، اما شدت هیجان و احساسات علیه شرکت نفت به حدی بود که مردم جز به ملی شدن نفت رضایت نمی دادند .

    قتل رزم آرا در اسفند 1329 به دست فدائیان اسلام ، هراس نمایندگان هوادار سلطنت را در پی داشت و نتیجه آن تصویب سریع طرح ملی شدن نفت در مجلس بود .

    پس از رزم آرا ، حسین علا به نخست وزیری رسید ؛ اما بحران ها و مشکلات باعث شد در عرض کمتر از دو ماه استعفا دهد .

    در جنجال انتخاب نخست وزیر که در مجلس و دربار جریان داشت ، دکتر مصدق به پیشنهاد جمال امامی ـ مخالف اصلی خود ـ در میان ناباوری همگان ، نخست پذیری را پذیرفت .

    اغلب وزرای کابینه ی مصدق از شخصیت های نه چندان خوشنام سیاست ایران بودند که برای اجرای اهداف نهضت ملی مناسب نبودند .

    در این شرایط انگلیسی ها که به هیچ وجه حاضر نبودند از پول باد آورده نفت ایران چشم بپوشند به شدت واکنش نشان دادند ،‌تهدید نظامی که با تهدید به فتوای جهاد از طرف آیت الله کاشانی مواجه شد ، طرح دعاوی حقوقی در شورای امنیت و دیوان لاهه ، تحریم نفت ایران و تحریم اقتصادی ، محمود سیاست های انگلستان را در دوره اول نخست وزیری مصدق ( 1330 ـ 1331 ) تشکیل می داد .

    گرچه امریکا به مصدق امیدهایی می‌داد اما به هیچ وجه پیروزی او را نمی خواست هدف امریکا این بود که از نفت ایران امتیازی بگیرد و بیشتر در دولت ایران نفوذ نمایند ولی هرگز راضی نمی شد بریتانیا را در مقابل نهضت ، شکست خورده ببینند .

    امریکا تحریم نفتی ایران را به طور کامل رعایت و از خرید نفت توسط کشورهای دیگر جلوگیری کرد .

    چند ماه پس از شروع نخست وزیری مصدق گفت و گوهایی میان ایران و انگلیس با میانجی گری امریکا شروع شد که با اصرار انگلستان بر کنترل مدیریت صنعت نفت و دریافت بخش اعظمی از منابع حاصله و مقاومت ایرانی ها راه به جایی نبرد .

    در عین حال در شورای امنیت و دادگاه لاهه دولت موفق شد دعاوی حقوق انگلیس را بی اثر سازد و از این جهت پیروزی بزرگی به دست آورد ؛ اما تحریم نفتی و ناتوانی دولت در فروش حتی یک قطره نفت در شرایطی که بخش عظیمی از درآمدهای دولت از نفت تأمین می شد ،‌زیان اقتصادی بسیاری بر دولت وارد کرد .

    تلاش دولت برای دریافت وام از آمریکا و انتشار اوراق قرضه ملی برای جبران کسر بودجه نیز موفقیت آمیز نبود .

    پس از آن که امید به حل مسئله نفت از بین رفت ،‌طرح اقتصاد بدون نفت در دستور کار دولت قرار گرفت .

    بر طبق این طرح ، دولت با محدودیت واردات ، کاهش قیمت ریال ، افزایش صادرات ، کاهش هزینه ها ، افزایش مالیات و حتی چاپ اسکناس بدون پشتوانه درصدد برآمد تا کاهش درآمدهای خود را جبران کند .

    هرچند دولت در اجرای این سیاست ها در مجموع موفق بود ؛ اما نتوانست کاهش د رآمد نفت را جبران کند و باعث افزایش تورم نیز نشود .

    در اوایل سال 1331 ه .

    ش انتخابات مجلس هفدهم برگزار شد ، دخالت گسترده ارتش و دربار موجب شد مصدق انتخابات را نیمه تمام رها کند .

    نمایندگان انتخاب شده اغلب مخالف مصدق بودند و با انتخاب سید حسن امامی به ریاست مجلس قدرت خود را نشان دادند .

    در عین حال مصدق با حمایت گسترده آیت الله کاشانی و نمایندگان طرفدار دولت ، موفق شد در اوایل تیر ماه این سال دوباره رأی اعتماد بگیرد .اما پس از آنکه در رابطه با در اختیار گرفتن وزارت جنگ با شاه اختلاف پیدا کرد بدون اینکه با رهبران دیگر نهضت مشورتی بکند استعفا داد و نمایندگان که گویا از پیش آماده بودند ، قوام سیاستمدار کهنه کار را که تصور می کردند می تواند در مقابل نهضت بایستد ، در 26 تیرماه 1331 ه .

    ش به نخست وزیری منصوب کردند .

    این اقدام نمایندگان با اعتراض شدید آیت الله کاشانی و واکنش نمایندگان طرفدار نهضت روبه رو شد .

    در روز 30 تیر در اکثر شهرهای ایران مردم به دعوت آیت الله کاشانی و گروه های طرفدار مصدق ، به خیابان ها ریختند و تظاهرات وسیعی انجام گرفت که با دخالت ارتش به خون کشیده و صدها نفر کشته شدند شاه که خود را در خطر می دید ناچار شد مصدق را دوباره به نخست وزیری انتخاب کند .

    این پیروزی با اعلام رأی دادگاه لاهه به نفع ایران همراه شد و شادمانی مردم را دو چندان کرد .

    اکنون مصدق مغرور از پیروزی ، کابینه ی جدید خود را با حضور چهره های بد نامی چون سرلشکر وثوق ـ از مسببین کشتار 30 تیر معرفی کرد که اعتراضات بسیاری را برانگیخت .

    خودداری از مجازات عاملان کشتار 30 تیر ، از عوامل دیگری بود که موجب رنجش بعضی از اطرافیان مصدق شد .

    وی در مقابل آن تلاش کرد آیت الله کاشانی و نیروهای مذهبی را بدون توجه به این که قدرت مجدد او مدیون حمایت آن ها بوده است ، از صحنه خارج کند .

    مصدق ، نواب صفوی ـ رهبر فدائیان اسلام ـ را به زندان انداخت .

    نواب 20 ماه از 28 ماه نخست وزیری مصدق را در زندان به سر برد .

    از سوی دیگر آزادی حزب توده که از 30 تیرماه در شمار حامیان مصدق درآمده بود ، مخالفت جناح های مذهبی را بر می انگیخت .

    مصدق علاوه بر این بسیاری از همراهان دیگر خود مانند مکی و غیره را از خود دور کرده بود .

    در چنین اوضاعی روز 28 مرداد 1332 ه .

    ش کودتایی که توسط سازمان سیا سازماندهی شده بود ، توسط چند گردان ارتشی وعده ای اوباش که هر کدام 50 تومان پول گرفته بودند ، با گرفتن رادیو و درخواست های زاهدی برای بازگشت شاه به کشور اجرا شد .

    روز بعد مصدق خود را معرفی کرد به سه سال زندان محکوم گردید .

    با توجه به وجود زمزمه های کودتا ، آیت الله کاشانی احتمال وقوع و لزوم تلاش در جهت مقابله با آن را از پیش طی نامه ای به وی بیان کرده بود ؛ اما او در پاسخ نوشته بود : «‌این جانب مستحضر به پشتیبانی ملت هستم » ب ) علل شکست نهضت : نهضت ملی به نوعی تکرار تجربه مشروطه بود .

    در هر دو ائتلاف گروههای مختلف به خصوص روحانیون و روشنفکران به پیروزی انجامید و با بروز اختلاف و تفرقه زمینه ی شکست آن ها فراهم شد و در هر دو مورد مداخله ی خارجی به عنوان عامل مکمل شکست کمک کرد .

    در واقع تفرقه میان نیروههای مذهبی و دولت مردان ملی ، بزرگترین ضربه را به نهضت وارد کرد .

    ائتلاف ملی گرایان با آیت الله کاشانی که مهمترین حامی دولت ملی محسوب می شد ، بعد از 30 تیر 1331 ه .

    ش و در اوج پیروزی نهضت از هم گسست .

    مصدق با از دست دادن حمایت نیروهای مذهبی ، حامیان اصلی خود را از دست داد و در مقابل سیل دشمنان بی دفاع ماند .

    پافشاری مصدق در کسب اختیارات ویژه ، آزادی حزب توده و به کار گیری سیاست مداران بنام ، از دلایل اصلی جدایی نیروهای مذهبی از مصدق به شمار می آیند .

    در تنگنا قرار گرفتن مردم به دلیل بحران اقتصادی و ضربه ی اقتصادی شوروی به نهضت از طریق بلوکه کردن طلاهای ایران در اتحاد شوروی نیز از دلایل شکست نهضت ملی ذکر شده است .

    پ ) پیامدهای نهضت : با شکست نهضت ملی شدن صنعت نفت آخرین امیدها برای حفظ سلطنت در قالب نظام مشروطه به یاس مبدل شد و حذف سیستم فاسد سلطنتی در رأس اهداف مبارزات بعدی قرار گرفت .

    در جریان این نهضت ، ملی گراهای لیبرال ناتوانی خود را در عرصه سیاست ایران نشان دادند و موقعیت خود را در جریانات بعدی متزلزل کردند .

    همچنین کودتا ، شکست آخرین ائتلاف مقطعی روحانیون و روشنفکران ملی گرا را رقم زد .

    در جنبش ، مشروطه و نهضت ملی شدن نفت ، این دو قشر با هم ائتلاف کرده و نهضت را به پیروزی رساندند .

    درهر دو جنبش یاد شده توده های وسیع مردم تنها به خواست رهبران مذهبی وارد صحنه شدند و بدون ترغیب رهبران مذهبی ، شرکت مردم و حمایت آن ها ا زاین حرکات غیر ممکن بود .

    اما در هر دو مورد پس از پیروزی ، روشنفکران لیبرال سعی کردند علما را به هر طریق از صحنه خارج کنند .

    در انقلاب مشروطه با اعدام شیخ فضل الله و ترور بهبهانی و سرانجام به قدرت رساندن رضا خان و اعمال سیاست های ضد مذهبی ، روحانیان را منزوی ساختند و در نهضت ملی شدن نفت، آیت الله کاشانی را که سهم عمده ای در پیروزی جنبش داشت کنار زده و با تهمت هایی که به او نسبت دادند در عمل نیروهای مذهبی را از خود دور ساختند .

    این تجربیات تلخ برای نیروهای مذهبی کافی بود تا به نیروهای لیبرال و ملی گرا با دیده بدبینی نظر کنند و از آن به بعد خود به طور مستقل هدایت تحولات را به دست گیرند .

    در حقیقت شکست های متوالی جنبش های اصلاحی در ایران ، راه را برای اندیشه ی ملی ـ مذهبی و حاکمیت نیروهای مذهبی هموار کرد .

    مقدمه : برای رسیدن به یک هدف ابتدا مطالعاتی را در زمینه مطلب منظور انجام می دهیم مثلاً در مورد مشروطیت رجوع به تاریخ کرده و علت حرکت مردم آن زمان را مطالعه می نماییم و برای روشن شدن ملّی شدن نفت از زمانی که در کشور ما استخراج شد تاریخ آن را مورد مطالعه و نتایج حاصله را مقدمه ای برای پی گیری کردن مطالب هدفمند ادامه می دهیم .

    در یک قرن اخیر به دلیل اکتشافات نفت و استعمال آن و تبدیل بر دیگر فرآورده های نفتی تأسیس شرکتهای زیادی در منطقه نفت خیز گردیده است و به دنبال آن دقت در کاربردهای نیروی انسانی ، آوردن فرهنگ های مختلف کرد باعث به وجود آمدن تحولاتی در جامعه فعلی کشورمان شده و به دلیل مبادلات مسائل نفتی و دیدن دوره‌های مربوطه همگی تحولی را در جامعه ی انسانی ما ایجاد کرده است و تأثیر گذاری آن بر روی تمام سطوح جامعه نمایانگر آن است که تمام کشورها احتیاج بیشتری به یکدیگر دارندو همین احتیاج است که عامل اصلی برای برقراری ارتباط را هم فراهم می کند .

    امّا کشورهای غربی به جهت دارا بودن تکنولوژی می خواهند برتری خود را نسبت جهانیان دیگر نشان دهند پس ما جوانان بایستی سعی و تلاش خود را برای بالابردن سطح آگاهی و دست یابی به علم و دانش روز که می شود با آن به طرف دورشدن از وابستگی های نفتی و دیگر مسائل بشویم و مسائل روشن و قابل تفکر مردم که همین موقعیت صدور سوخت هسته ای به کلیّه کشورهای غربی است ، از مسائل حاد و حائز اهمیت می باشد و کمال طلبی جوانان که با سعی و کوشش خود موفقیت های دست یافتند و لذا باید سعی شود بشارت دهنده ی این عزیران بوده و ارزشهای بدست آمده را بیشتر نموده تا شاید به همت همگی و کمک گرفتن از خدا به سرمنزل اصلی که همان استقلال نفتی می باشد برسیم .

    انشاالله چکیده ی مطالب پس از ناصرالدین شاه فرزندش مظفر الدین میرزا که ولیعهد او بود از تبریز به تهران آمد و با نام مظفر الدین شاه به پادشاهی رسید .

    وی مردی بیمار بود و به این دلیل اداره ی امور کشور را عملاً‌ به عین الدوله صدر اعظم خود سپرد عین الدوله مردی مستبد بود و خشونت های او و درباریان اقدامات ظالمانه ی مأموران دولتی و دخالت‌های بیگانگان در امور کشور سبب شد که مردم قیام کنند.

    نتیجه ی این قیام به وجود آمدن حکومت مشروطه ی سلطنتی در ایران بود یعنی حکومتی که در آن نمایندگان مردم ( مجلس ) بر چگونگی اداره ی کشور و اقدامات شاه نظارت داشته باشند نخستین جرقه های انقلاب وقتی روشن شد که علاء الدوله حاکم تهران به بهانه‌ی گران شدن قند عده ای از بازرگانان را به چوب بست و عده ای از علما از جمله آیت الله طباطبایی که از نفوذ استعمارگران رنج می برد و به فکر ایجاد تحولی به سود مردم بود قدم پیش نهاد و همراه علمای دیگر به عنوان شهر ترک گفتند و در حرم حضرت عبدالعظیم تحصن کردند و خواهان اجرای خواست های مردم شوند .

    در رأس خواسته های آن ها تأسیس عدالت خانه برای رسیدگی به شکایات مردم بود تحصن علما و مردم در حضرت عبدالعظیم ، حکومت استبدادی را وادار به عقب نشینی کرد و شاه و درباریان ناچار خواسته های مردم را پذیرفتند و فرمان تأسیس عدالت خانه توسط شاه صادر شد .

    به این ترتیب تحصن خاتمه یافت و علما با احترام به تهران بازگشتند پس از بازگشت علما و مردم از حضرت عبدالعظیم دولت به وعده های خود عمل نکرد که با اعتراض مردم رو به رو شدندو شورش به پاشد در این میان با تیراندازی مأمواران طلبه ی جوانی به نام سید عبدالحمید به شهادت رسید در نتیجه علما و مردم در مسجد جامع تهران گرد آمدند و به چاره اندیشی پرداختند و آیت الله طباطبایی و بهبهانی با مشورت دیگران تصمیم گرفتند تهران را ترک کنند .

    و این مسئله اوضاع تهران را پریشان کرد و عده ای از علمای نجف به پشتیبانی مردم برخاستند در نتیجه با این اقدامات علما و مردم مظفرالدین شاه با صدور فرمان مشروطیت در عزل عین الدوله در برابر خواسته های مردم تسلیم شد .

    به این ترتیب قیام مردم به ثمر رسید و نظام استبدادی به مشروطه مبدل شد .

    بعد از برکناری رضاشاه و خروج او از ایران زمینه ای مناسب برای فعالیت های سیاسی در جامعه‌ی ایران فراهم شد ، زیرا محمد رضا پهلوی هنوز قدرت چندانی برای برقراری دوباره ی استبداد پدرش نداشت .

    در مجموع ، سال های اولیه ی پس از سقوط برای مردم فرصتی پدید آورد تا به ابراز عقاید خود بپردازد .

    گسترش فعالیت سیاسی پس از شهریور 1320 ه .

    ش ( سقوط رضاشاه ) منجر به آگاه شدن مردم و در نهایت سبب گسترش مبارزه و سرانجام ملی شدن نفت ایران گردید .

    جریان ملی شدن نفت را دو تن از شخصیت های مذهبی و سیاسی آن زمان یعنی آیت‌الله کاشانی و دکتر محمد مصدق رهبری می کرد .

    آیت الله کاشانی ، از روحانیون معرفی بود که در جوانی در کنار پدر خویش با استعمار گران مبارزات درخشانی کرده بود .

    وی پس از آمدن به ایران رهبری نیروهای اسلامی را عهده داشته دکتر محمد مصدق نیز سابقه ای طولانی در امور سیاسی داشت در این دوران مهمترین عاملی که این دو رهبر را به یکدیگر نزدیک می کرد مبارزه برای ملی شدن صنعت نفت ایران بود که در سال 1329 ش به تصویب مجلس رسید و قبل ازآن تقریباً در اختیار انگلیسی تبدیل شد و انتخاب دکتر مصدق به نخست وزیری به گسترش آن کمک کرد.

    بیگانگان به خصوص استعمارگران انگلیسی و آمریکایی که از ملی شدن صنعت نفت زیان های زیادی دیده بودند ، در تمام دوران نخست وزیری مصدق سعی کردند تا از راه های گوناگون مانع ادامه ی مبارزات مردم نشوند .

    جلوگیری از فروش نفت ایران توسط دولت مصدق یکی از کارشکنی های آن ها در این زمینه بود.

    در شرایطی که دولت های غربی از خرید نفت ایران امتناع می کردند و دولت مصدق با مشکلات شدید مالی مواجه بود ، شوروی 147 نیز از خرید نفت و حتی با وجود اصرار دولت ایران از دادن بدهی های خود به ایران نیز خودداری کرد .

    دو کشور انگلستان و شوروی برای کارشکنی در کار دولت مصدق از مزدوران داخلی خود در ایران هم استفاده می کردند .

    مهمترین گروه از این مزدوران اعضای حزب توده بودند که تنها وظیفه ی خود را خدمت به دولت شوروی می دانستند .

    در برابر این توطئه ها باز هم دولت دکتر مصدق به دلیل حمایت مردم و آیت الله کاشانی استوار ماند اما متأسفانه پس از چندی بروز اختلاف میان دکتر مصدق و آیت الله کاشانی زمینه را برای شکست نهضت ملی ایران فراهم آورد

  • فهرست:
    فصل اول : انقلاب مشروطه
    الف ) زمینه ها و علل آغاز نهضت
    ب ) روند حوادث
    پ ) نیروهای درگیر در انقلاب مشروطه
    ت ) عل شکست مشروطه
    ج ) پیامدهای مشروطه
    د ) ظهور و سقوط رضاشاه
    فصل دوم : نهضت ملی شدن صنعت نفت
    الف ) زمینه ها و علل آغاز نهضت
    ب ) علل شکست نهضت
    پ ) پیامدهای نهضت
    فصل سوم:
    نتیجه گیری
    محدودیت ها
    پیشنهادها

     

    منبع:
     

     

    بیل، جیمز، مصدق، ناسیونالیسم ایرانی، تهران: نو. 1368

    بیل، جیمز. عقاب و شیر. تهران: کوبه. 1371

    ترکمان، محمد. مجموعه رسایل. تهران: رسا. 1362

    جعفریان ،رسول. بررسی و تحقیقات در نهضت مشروطیت ایران. قم:توس. 1379

    داوری، مهدی. عین الدوله و رژیم مشروطه. تهران: کتاب های جیبی.1371

    دبیح، سپهر. ایران در دوران مصدق. تهران: بی نا. 1373

    راجر لویس، ویلیام. ناسیونالیسم ایرانی. تهران: مرکزی. 1369

    سفری، محمد علی. خاطرات حاج سیاح. تهران: امیرکبیر 1359

    صاحبی، محمد جواد. اندیشه ی اصلاح در نهضت های اسلامی. تهران: کیهان 1377

    صفایی، ابراهیم رهیران مشروطه. تهران: فرهنگ و. هنر. بی نا

    علم، مصطفی. نفت، قدرت. تهران: اطلاعات 1377

    فراتی عبدالوهاب. در امدی بر انقلاب اسلامی و یشه های آن، اساتید دروس معارف اسلامی

    کاتوزیان، محمد علی. اقتصاد سیاسی ایران. تهران: مرکز 1373

    ملک زاده، مهدی. تاریخ انقلاب مشروطیت ایران. تهران: علمی، 1373

    مصدق، محمد. خاطرات و تألمات دکتر مصدق: تهران، علمی 1379

    مکی، حسین. سیا و سالهای نهضت ملی، تهران علمی 1377

تعریف تاریخ : برای تاریخ معانی و تعاریف گوناگونی گفته اند و از جمله «تعیین کردن مدتی از ابتدای امری عظیم و قدیم و مشهور تا ظهور امر ثانی که دنبال اوست». این تعریف و معنی بیشتر به خود تاریخ اتکاء دارد تا به موضوعات تاریخ که نظر ما متوجه آنهاست؛ بنابراین از تعریف دیگری استفاده می کنیم: «سرگذشت یا سلسله اعمال و وقایع و حوادث قابل ذکر که به ترتیب از منه تنظیم شده باشد». چنانچه ...

امام خمینى که طى 60 سال در محیط جامعه و حوزه علمیه مشغول نشو و نما بود و در هر دو صحنه نظر و عمل به درجات عالى رسیده بود، در سال 41 طى برخورد با لایحه انجمنهاى ایالتى و ولایتى،در کنار مرجعیت‏بعنوان رهبر سیاسى جامعه در بین اقشار وسیع مردم و روحانیون متجلى شد.از این به بعد تا زمان رحلتش بطور موازى در هر دو وادى نظر و عمل، انقلاب اسلامى را سکان دارى کرد. نفت صنایع نفت در کشورهای ...

? اين سخنراني به تاريخ 16 مرداد1362 ( 7 اوت 1983 ميلادي) به مناسبت جشن مشروطيت درهتل«لوته سيا»ي پاريس ايراد شد و با اقبال کم نظيري روبرو گرديد. اين گرد همايي که بزرگترين تجمع ايرانيان مخالف رژيم در خارج از کشور بود به ابتکار نهضت مقاومت ملي ايران و

کودکی و جوانی شاپور در ۱۹۱۴ یا ۱۹۱۵ در جنوب غربی ایران و از پدری به نام محمدرضا (معروف به سردار فاتح) و مادری به نام ناز بیگم به دنیا آمد. خانوادهٔ او از طوایف ایل بختیاری بودند. پدربزرگ مادری بختیار، نجف قلی صمصام‌السلطنه، دو بار در ۱۹۱۲ و ۱۹۱۸ به نخست‌وزیری رسیده بود. مادر بختیار در هفت سالگی او به فوت کرد. تحصیلات دکتر شاپور بختیار تحصیلات دورهٔ ابتدایی را در شهرکرد گذراند و ...

امام خمينى که طى 60 سال در محيط جامعه و حوزه علميه مشغول نشو و نما بود و در هر دو صحنه نظر و عمل به درجات عالى رسيده بود، در سال 41 طى برخورد با لايحه انجمنهاى ايالتى و ولايتى،در کنار مرجعيت‏بعنوان رهبر سياسى جامعه در بين اقشار وسيع مردم و روحانيون

امام خمينى که طى 60 سال در محيط جامعه و حوزه علميه مشغول نشو و نما بود و در هر دو صحنه نظر و عمل به درجات عالى رسيده بود، در سال 41 طى برخورد با لايحه انجمنهاى ايالتى و ولايتى،در کنار مرجعيت‏بعنوان رهبر سياسى جامعه در بين اقشار وسيع مردم و روحانيون

به نام خدا خلاصه تاريخ ايران زمان ميلادي زمان هجري سلسله پادشاه رويدادها پايتخت حدود 720 تا 550 پيش از ميلاد مادها ديا اکو ديااکو هفت قبيله آريايي را در

پیروزی انقلاب اسلامی در ایران انقلاب ۱۳۵۷ انقلاب ۱۳۵۷ (خورشیدی) ایران، همچنین شناخته شده به انقلاب اسلامی، قیامی بود که با شرکت اکثر مردم و احزاب ملی، مذهبی، کمونیستی، و روشنفکران ایران، نظام پادشاهی این کشور را سرنگون، و پیش‌زمینهٔ روی کار آمدن نظام جمهوری اسلامی در ایران را فراهم کرد. ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷ را روز پیروزی این انقلاب می‌دانند. این انقلاب به رهبری آیت‌الله خمینی به ...

انقلابي در سال ???? خورشيدي در ايران با شرکت اکثريت مردم، احزاب و روشنفکران ايران انجام پذيرفت. اين انقلاب نظام پادشاهي ايران را سرنگون، و پيش‌زمينه? روي کار آمدن نظام جمهوري اسلامي به رهبري روح‌الله خميني در ايران را فراهم کرد. تفکرات و شخصيتهاي اس

طرح مسئله پژوهش جنبشهای اجتماعی یکی از مؤلفه های بسیار تأثیرگذار در عرصه تحولات اجتماعی و سیاسی جوامع نوین به شمار می‌آیند. سرزمین ایران در طی صد ساله اخیر، شاهد جنبش های اجتماعی مختلفی بوده است. بخشی از این جنبش ها با توجه به خاستگاه آن و پایگاه اجتماعی اعضایش تحت عنوان جنبش های دانشجویی مورد مطالعه قرار می‌گیرند. جنبش دانشجویی در ایران از ابتدای شکل گیری از جنبشهای سیاسی و ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول