بررسی آماری 50 ساله اقلیم کرج بارندگی و دما از مهمترین پارامترهای اقلیمی محسوب شده واز نظر کشاورزی تعیین کننده نوع اقلیم و پراکندگی و گسترش گیاهان در سطح زمین می باشد .
در این بررسی داده های هواشناسی اقلیم کرج در ایستگاه هواشناسی کرج که در 5 کیلومتری جنوب غربی این شهرستان بوده و در مزرعه آزمایشی دانشکده کشاورزی کرج قرار دارد ، به مدت 50 سال (2000-1950) مورد بررسی آماری قرار گرفته و نتایج به صورت نمودارهایی منعکس شده است .
مطالعات درجه حرارت شامل حداکثر ، حداقل ، میانگین ها (ماهانه و سالانه ) روزهای یخبندان و احتمالات وقوع اولین و آخرین یخبندان ، تواتر ، دماهای بحرانی دوره های برگشت آنها بوده ، که با استفاده از توزیع نرمال محاسبه گردیده است .
در رابطه با بارندگی علاوه بر محاسبه میانگین های فصلی و سالانه مقادیر سالانه بارندگی با توزیع نرمال و لوگ پیرسون 3 برازش داده شد .
تأثیر دماهای بالا همراه با رطوبت بیش از 30% که باعث ایجاد آفات می شود و تواتر و دوره های برگشت آنها محاسبه گردید .
توزیع زمانی بارش در سال و ماه و فصل ، بارانهای شدید 24،48،96، ساعته با دوره های برگشت تحلیل گردید .
میزان رطوبت ، حداکثر ، حداقل ، و میانگین به صورت متفاوت بررسی شد .
ساعات آفتابی ، انرژی تابشی ، دماهای سطوح اعماق زمین از نظر اقلیمی بررسی و نتایجی ارائه گردید .
فرکانس تندی باد ، دمای اعماق خاک ، دوره های برگشتی دماهای بحرانی بالای 25+35،40 درجه و یخبندان های 0،2-،4-،و4+ نیز مورد تحلیل قرا رگرفته است .
آشنایی با گیاهان دارویی کرج کشور پهناور و کهنسال ایران از دیر باز یکی از مراکز مهم ثروت های خداداد و کانون بیکران منابع عظیم طبیعی بوده است .
از جمله منابع ارزشمندی که به این آب و خاک ارزانی گردیده ، وجود گیاهان غذایی – دارویی کم نظیر و گاه بی نظیر است که در گوشه و کنار این مرز و بوم زرخیز به فراوانی می رویند .
خطه کرج و بخشهای تابعه آن که در دامنه جنوبی سلسله کوههای البرز قرار گرفته یکی از این مراکز ممتاز و ثروت آفرین می باشد .
د رمیان دهها و صدها نوع گیاهانی که در دشتها و دامنه های کوهستانی این شهرستان و مناطق تابعه می رویند ، تعداد قابل توجهی گیاهان ارزشمند یافت می شوند که اهمیت دارویی و درمانی آنها ، هنوز تا به امروز با وجود پیشرفت های چشمگیری که در پزشکی جدید حاصل آمده همچنان محفوظ مانده که کم و بیش مورد استفاده مردم بومی این سامان در مداوای درد ها و بیمارها قرار می گیرند .
برخی از مؤثرترین این گیاهان که دارای اهمیت فوق العاده می باشند بدین قرارند : با در نجبویه (با نام علمی ملیس ، برا ی آرامش اعصاب ، به ویژه آرامش قلب و درمان سکسکه و ترس ) .
گل و گاو زبان ( با نام علمی بوراگو ، برای تقویت قلب و آرامش اعصاب و شادی آور ) .
مریم نخودی ( با نام فرانسوی سوژ و از خانواده سلویا ، برای دفع عفونت های شدید مانند عفونت پروستات و کلیه و مجاری ادرار و نیز ضد اسهال خونی ) .
باریجه ( با نام علمی فریولاگوموس بویس ، برای درمان قطعی آسم و برونشیت و سرفه و سرماخوردگی ) .
علف چای ، مشهور به چای کوهی یا ( هوفاریقون ) (برای رفع سرماخوردگی و دفع عفونتها و تنظیم قندخون در بیماران دیابتی و درمان سیاتیک ) .
درخت سفیدار ، مشهور به درخت نقره ای ( برای درمان سیاتیک به ویژه تسکین و قطع دردهای سیاتیکی ).
گیاهان یاد شده به فراوانی درمنطقه آتشگاه ، در حاشیه کوههای سد کرج و اغلب مناطق کوهپایه ای اطراف این شهرستان می رویند .
توجه واقبال مردم دنیا به گیاهان دارویی ، در روزگار ما ، به ویژه در دو دهه اخیر در کشور ما به علت خطرات و تلفات فراوان ناشی از داروهای شیمیایی می باشد .
که متأسفانه با وجود پیشرفت های گسترده علوم پزشکی در امر دارو سازی ، به شهادت آمار و ارقام تقریبا یک میلیون نفر در کشور پیشرفته ای چون آمریکا و ده میلیون نفر در سراسر جهان به علت آسیبهای ناشی از داروهای شیمیایی در بیمارستان ها بستری می شوند و از این تعداد تنها صد هزار نفر در آ”مریکا و یک میلیون نفر در سراسر جهان جان خود را از دست می دهند .
بدین لحاظ برای جلوگیری از این ضایعات ، در برخی از دانشکده های کشورهای اروپایی ، نه تنها کرسی های جدیدی برای تدریس گیاه درمانی به وجود آمده است ، بلکه مزارع وسیعی نیز برای کشت و تولید و صدور گیاهان دارویی در امر درمان پدید آمده است .
بنابراین جا دارد با توجه به تنوع رویش صدها گونه گیاهان ارزشمند دارویی در این منطقه ، برنامه هایی فراهم آید تا با کشت و تولید صدور آنها در کنار مصرف داخلی منبع لایزالی نیز به لحاظ اقتصاد و در آمد محلی برای پیشرفت و عمران و آبادی بیشتر این منطقه و نیز رفاه حال مردم این سامان فراهم آید .
ویژگی های اقلیمی کرج منطقه کرج همانند سایر بخش های استان تهران در فصول سرد سال متأثر از سیستم های شمالی و شمال غربی و غربی به ویژه جنوب غربی بوده و ریزش های جوی آن که از ماه های آبان و آذر آغاز و تا اواسط اردیبهشت ماه ادامه دارد .
تابعی ا زفعالیت های سیستم های فوق می باشد .
از نظر ویژگیهای خرد اقلیمی ، منطقه کرج از پاره ای جهات دارای مختصات شاخصی است که به آنها اشاره می شود : منطقه کرج به لحاظ اقلیمی تحت تأثیر ارتفاعات البرز و دره چالوس و رود خانه کرج قرار دارد ، که موجب خنک و مرطوب تر شدن این منطقه نسبت به تهران می گردد و این تمایز تقریبا د رتمام طول سال مشاهده می گردد .
علت اختلاف دمای کرج نسبت به تهران بخصوص در شبها به سبب نزدیکی کرج به ارتفاعات شمالی و سرد شدن شبانه این دامنه ها و وزش باد کوه به دشت می باشد .
دور بودن کرج از دشت کویر نیز موجب برودت و رطوبت بیشتر این منطقه نسبت به تهران در فصول مختلف سال ، به ویژه در تابستان می گردد .
در ناحیه سد کرج به دلیل دره ای بودن منطقه و تقویت جریانات سیکلونیک که به دلیل چرخش باد جلوی جبهه گرم ایجاد می شود و همچنین وجود رطوبت حاصل از ذخیره آب موجود در محل نیز وجود جریانات همرفتی در این ناحیه که باعث ناپایداری و ایجاد ابرهای جوششی در داخل ابرهای پوششی (نیمبواستر اتوس ) می گردد .
موجب تشدید بارندگی و افزایش ریزشهای جوّی در این ناحیه نسبت به سایر نقاط می شود .
و اما بارندگی های تابستانه کرج گاهی اوقات برخورد دو توده هوای گرم جنوبی و نسبتاً سرد و مرطوب شمالی که در سطوح فوقانی ناحیه البرز صورت می گیرد ، موجب می گردد که ابرهای جوششی بسیار فعال در منطقه پدید آمده و ریزشهای رگباری شدیدی را بوجود آورد که غالباً همراه با سیل است .
برخی از مشخصه های اقلیمی ایستگاه هواشناسی کشاورزی کرج در دوره آماری 1350 تا 1378 به شرح ذیل می باشد : میانگین بارندگی سالیانه کرج حدود 253 میلیمتر با ضریب تغییرات 1/24 درصد و حداقل 3/89 میلیمتر و حداکثر 4/374 میلیمتر می باشد .
بیشترین رکورد بارندگی ماهانه کرج 127 میلیمتر در اسفند 74 ثبت شده است .
حداقل و حداکثر مطلق دما به ترتیب 20- و 42 درجه و میانگین سالیانه نیز 9/13 درجه سانتیگراد می باشد .
ماه مرداد با میانگین 4/26 درجه سانتیگراد و دی با 8/0 درجه سانتیگراد به ترتیب گرمترین و سرد ترین ماه سال محسوب می شوند .
میانگین سالیانه رطوبت نسبی 50 درصد و میانگین حداکثر و حداقل آن به ترتیب 70 و 35 درصد می باشد .
جمع تبخیر سالیانه از هشت کلاس الف بالغ بر 2200 میلیمتر می باشد .
دی با متوسط 50 میلیمتر و تیر با 375 میلیمتر به ترتیب کمترین و بیشترین مقدار تبخیر را دارا هستند .
با د غالب در کرج که بر مبنای سه نوبت دید بانی (صبح ، ظهر ، وعصر ) محاسبه گردیده است ، به استثنای مرداد ماه که جنوب شرقی است دربقیه ماهها غربی است .
توسعه فضای شهری مهاجرت به همراه خود مسائل نوینی را ایجاد می کند که یکی از مهمترین آنها رشد فضای شهری و افزایش نیاز مردم به مسکن و امکانات شهری خواهد بود .
توسعه شهرستان کرج با پیروی از شکل جلگه و به موازات ارتفاعات شمالی است .
که در دهه های گذشته به صورت خطی – شعاعی و در محور شرقی – غربی صورت پذیرفته است .
در مجموع پیوستگی مناطق شهری با تأثیر پذیری از محور ارتباطی اصلی شهر ، یعنی خیابان شهید بهشتی (قزوین ) و گذرگاههای موازی آن در طول کریدورهای موازی یا عمود بر آن انجام شده است .
البته در سالهای قبل به علت عدم توسعه زیر بنای ارتباطی ، همگام با توسعه پیکره شهر ، رشد شهر با پیروی از امتداد گذرگاه های بین شهری مانند جاده ملارد ، جاده مهرشهر ، جاده چالوس ، و اتوبان تهران – قزوین صورت گرفته است .
ترکیب و بافت شهر کرج بزرگ به گونه ای است که ضمن پراکندگی بیش از حد ، بخشهای مختلف شهر در فاصله بافت های ساخته شده ، اراضی قابل توجهی به صورت باز باقیمانده است ، که طرح توسعه و عمران کرج با توجه به سرمایه گذاری قابل ملاحظه در زیر ساخت های موجود سعی نموده تا نیازمندیهای فضای آینده شهر را با استفاده از اراضی فوق الذکر و تکمیل زیر ساخت های نیمه تمام تأمین نماید .
نتیجه این گسترش ، تخریب فزاینده باغات و زمینهای کشاورزی و ایجاد شهرکهای اقماری در اطراف کرج می باشد .
بازنگری در روشهای ساخت انبوه ، نیاز مبرم شهر کرج چکیده : شهر تهران با جاذبه های واقعی و کاذب فراوان خود ، سیل مردم و سرمایه ایشان را از نقاط مختلف ایران به سوی خود می کشاند و چون قادر به هضم تمامی آن نیست ، عمده این آمدگان را به حاشیه های خود می راند .
در این تصفیه ، آنچه معمولاً نصیب تهران می شود ، سرمایه کلان و آنچه برای شهرهای حاشیه ای بر جای می ماند ، سرمایه های کوچک و البته تعداد زیادی افراد دارای تخصص های گوناگون است .
بدیهی است که سرمایه و تخصص ، دو بال پرواز به سوی توسعه اند .
و ضعف هر یک پرواز شهر به سوی توسعه را ناممکن می کند والبته یک توسعه واقعگرایانه بایستی با توسل به توانایی های موجود و با تلاش برای کاهش ضعفها عملی گردد .
یعنی شهر کرج بایستی به کمک نیروهای متخصص خود از سرمایه های جذب شده به نحو بهینه استفاده نموده ، از اتلاف آنها پیشگیری نماید و این سیاستی است که بایستی در تمام زمینه ها و از جمله ساخت و ساز شهری پیش گرفته شود .
در حال حاضر ، ساخت و ساز شهری کرج عمدتاً به دست افراد فاقد تخصص صورت می گیرد .
و بدین ترتیب تکنولوژی ساخت متناسب با معلومات و درک این اشخاص از ساخت و ساز دایماً در جا زده و به صورت ملغمه های خود ساخته ای از روشهای سنتی و مدرن در می آید .
در حاشیه های شهر کرج و زمینهای قولنامه ای حتی ذره ای مدرنیته وجود ندارد و ساخت و ساز کلاً سنتی است .
مشخصه این گونه ساخت و ساز اسراف در مصالح ، وقت و نیروی انسانی است و هر چند که در نگاه اول این سازندگان تصور کنند که در برخی اقلام صرفه جویی نموده اند ، ولی از دیدگاه دور نگرانه و در افق سرمایه های ملی ، این گونه ساخت و ساز در همه وجوه اسرافکارانه و سرشار از پرت است .
البته در سالهای اخیر برخی پدیده های نسبتاً نوین همچون بلوکهای ساختمانی از بتن گازی و سقف های کامپوزیت (مختلط ) در سطح شهر مطرح شده است .
ولی کاربرد آن توسعه نمی یابد و بعضاً مورد سوء استفاده هایی نیز قرار می گیرد .
بایستی در مصالح و روشهای ساخت و ساز تجدید نظر عمومی و کلی صورت گیرد و در این را ه نمی توان تنها به تلاشهای خود جوش و منفرد افراد علاقه مند تکیه کرد .
لازم است یک مرکز تحقیقات ساختمانی درشهر کرج بوجود آید که ضمن ارتباط با مراکز مشابه در سطح کشور و دنیا ، به تدریج تکنولوژی نوین ساخت و مصالح نوین متناسب با آن را شناسایی و حتی ابداع و معرفی نماید .
این مرکز بایستی در خورساخت انبوه مسکن ونیز ساختمان های بلند مرتبه در آید تا از اسراف زمین که مستلزم کاهش سرانه فضاهای سبز و تفریحی است و از اتلاف دیگر صور سرمایه های ملی پیشگیری نماید .
این کار نه چندان پیچیده است و نه چندان پر خرج و بسیاری از مصالح و روشهای مزبور به آسانی در دسترس هستند .
مثلاً در حالی که استفاده از سقفهای بتن گازی ، پیش تنیده و پیش ساخته ویا کاربرد روشن «تونل شاترینگ » حتی در داخل کشور پیشینه ای 20 تا 30 ساله دارد ، تقریباً در هیچ کجای شهر کرج و اقمار آن ردی از این مصالح و روشها دیده نمی شود .
و البته روشهایی چون «ساخت مدولار » و «دالهای جهنده » نیز وجود دارد که هنوز در ایران شناخته نشده و نتیجتاً به شهر کرج نیز راه نیافته است .
این روشها به آسانی و در بسیاری از ماخذ فنی در دسترس است .
فقط نیاز به تشکیلاتی توانا و پیگیر هست که آنها را یافته و معرفی کرده و آموزش دهد .
و البته کماکان ، بیت الغزل ساخت و ساز شهری نیروهای کاردان آگاه از دانش روز است .
برترین مصالح و نوین ترین تکنیک های ساخت در دستان فرد ناتوان و بی بهره از دانش روز ، پاره آهنی بی مقدار است .
بایستی همراه با راه گشودن به مصالح و تکنیک نوین ، اذهان توانا و نوجو را نیز به ساخت و ساز شهری کشاند و ساخت و ساز انبوه را در تمامی ابعاد متحول نمود .
زین العابدین شیروانی – و بسیاری از جهانگردان دیگر مندرج است .
سیمای کرج در سفرنامه ها تیمور برهان لیمودهی چکیده : در متون جغرافیایی کشور ما ، دو شهر با اسامی کرج ثبت گردیده : یکی کرج ابودلف ، یعنی شهری در جنوب سلطان آباد سابق یا اراک حالیه و این شهر به دست ابودلف عجلی ساخته شده و او سرداری معروف و شاعری مشهور از ملازمین دربار هارون الرشید و پسرش مأمون بود و خلیفه ، این ولایت و ناحیه اطراف آن را به وی و خاندانش تیول داده بود .
(ضمنا این ابودلف هم نباید با ابودلف اهل ینبوع عربستان که شاعر ومعدن شناس بود اشتباه گردد .
) و دیگر ، همین کرج مورد بحث ما می باشد که در سر راه تهران به قزوین قرار گرفته و با وجود آنکه جلوه های زندگی مزاحم ماشینی ، امروزه در آن به وضوح جلوه گر است ، اما همچون گذشته از ییلاقها و گردشگاههای مشهور مردم به ویژه اهالی تهران می باشد .
در قدیمی ترین گزارشی که از کرج در دست می باشد ، شرحی است از اوستا (کتاب مقدس ایرانیان باستان و زرتشتیان ) که از زبان ویلیامز جکس استاد دانشگاه کلمبیا بیان گردیده است .
او در سفر نامه خود ضمن بیان عقاید زرتشتیان ایران درباره کرج و پیشینه آن چنین می نویسد : «به عقیده آنها (زرتشتیان )، موطن زرتشت شهر ری ، یعنی رگسا (رغه ) باستانی است که خرابه های آن ، اینک نزدیک تهران واقع است .
و مدت ها آن را با نام مادر پیغمبر (شان ) مرتبط دانسته اند .
آنها به طور کلی از روایتی که زرتشت را منسوب به ارومیه می داند بی خبر بودند .
موطن او یا خاندان پدرش را که بنابر «وندیداد » در درجیه یا دارجیه یا درج واقع بوده است با ناحیه حوالی رود کرج در راه تهران به قزوین ، مرتبط می دانند و گویند آن آبادی با روستای فعلی کلاک (دهی از دهستان حومه شهرستان کرج در 5 کیلومتری شرق کرج ) واقع د رنزدیکی رود کرج – که از کوه پئیتیربره ( و این تعبیری است که آنها از واژه پئیتی زبرهی اوستایی می کنند ) سرچشمه می گیرد .
منطبق است .
تشابه میان دو حرف « د » و «ک» در واژه های اوستایی دارجیه و درجیه ، پهلوی درجی وفارسی درج – اگر به خط باستانی دین دبیره ( یا خط اوستایی همراه با حروف مصوت ) نوشته شوند این مقایسه را در نظر اول موجه می سازد – خاصه که رود کرج سه هفته بود من از آن عبور کردم و عکس نیز از آن گرفتم .
دارای کناره های بسیار سراشیب و صخره ای است که با عبارت « پئیتی زبرهی » مندرج در وندیداد سازگار است .
معهذا یکی دانستن این دو ، خیالبافی محض است .
» این سیاح در بخش پایانی سفرنامه خود که از بازگشت به سوی دریای خزر سخن به میان آورده درباره کرج چنین اضافه می کند : « یک هفته در تهران بودم … بسیاری از کارهای فردی خود را به انجام رسانیدم ، با آنکه راضی نبودم که بدان زودی تهران را ترک گویم .
اما چاره ای نبود !
..
مدت زیادی وقت صرف شد تا بارها را در ارابه گذاشتند و سفر ما را به دریای خزر آغاز شد .
یک ساعت بعد به ایستگاه بیرون شهر نزدیک دروازه قزوین رسیدیم .
در اینجا مدت زیادی معطل شدیم ..
ودوباره سفرمان را آغاز کردیم .
جاده ای که از آن می گذشتیم بهترین جاده ای بود که من در ایران دیده بودم .
این جاده را روسها ساخته بودند و از اینرو «سنگهای مسافت شمار » آن به « ورست » ( واحد روسی ، برابر با 1066 متر ) بود .
نه فرسخ .
اواخر ماه مه بود وهوا گرم ، راه داغ و پر گرد و خاک و دشت پهن وفاقد زیبایی و گیرندگی ، چیز بخصوص نظر مرا جلب نکرد ، تا آن که به رود کرج رسیدیم .
این رود پر جوش و خروش در میان تنگ عمیقی در دل کوه جاری بود ، و کناره های مرتفع و پرشیبی داشت که مرا به یاد سخنانی که در یزد از زرتشتیان شنیده بودم می انداخت که کرج ممکن است همان دارجیه مندرج در اوستا باشد .
من چند عکس از مناظر رود برداشتم تایاد آن را برای همیشه د رخاطرم جاودان سازم ».
آنچه که از نظر گذشت نمونه ای بود از انبوه گزارشات سیاحانی که د رطول تاریخ از این شهر قدیمی دیدن کرده و در این خلاصه مقاله به استحضار خواننده گرانقدر رسیده است .
شرح کامل این گزارشات که به تفضیل و گاه به اختصار در آثار سیاحان خارجی و داخلی همچون : این حوقل – پیتر و دلاواله – پولاک – جا ن ریشارد – خانم کار لاسرنا –لرد کرزون – دکتر فووریه – دکتر طولوزان – الف – در طول هشت سال دفاع مقدس ، حدود 75 اعزام نیرو به مناطق جبهه در کرج انجام شده که این به غیر از اعزام های افراد بصورت انفرادی بوده است .
ب – مجموع حضور جوانان پر شور انقلابی کرج در جبهه ها حدود 000/23 نفر بوده است که هم اکنون دارای پرونده جبهه می باشند و در قالب عضویت های بسیجی و جهاد سازندگی و نیروهای رسمی سپاه بوده است .
و اکثراً در طول دفاع مقدس چندین با راعزام مجدد شده اند .
2- مرحله دوم جذب و کمکهای مردم کرج به جبهه های نبرد : الف – کمکهای نقدی بالغ بر میلیارد ها ریال کمکها بوده است که هم اکنون تعدادی از اسناد آن موجود می باشد و عمده این کمکها هم به دلاور مردان لشگر 10 سید الشهداء (ع) اختصاص یافته است .
ب – نأمین هزاران قلم از نیازهای رزمندگان از جمله خودرو ، موتور سیکلت ، مواد غذایی و بهداشتی و … که حدود 1700 کامیون اقلام مختلف به مناطق جبهه اعزام شده است .
ج – کمک به احداث پادگان لشگر 10 سید الشهداء (ع) در جنوب که در حدود 10 میلیارد ریال هزینه داشته است .
3- مرحله سوم : آمار شهدای گرانقدر کرج : الف – مردم شهید پرور کرج حدود 4000 شهید گرانقدر را تقدیم انقلاب اسلامی نموده است که به صورت تفکیک آماری اشاره می شود : الف – تعداد شهدای زیر 16 سال : 236 شهید ز- شهدای کارگر در کرج : 270 شهید ب – تعداد شهدای عضورسمی سپاه : 431 شهید س – شهدای روحانی : 180 شهید ج – تعداد شهدای وظیفه سپاه : 321 شهید ش - خانواده های 4 شهید :2 خانواده شهید د- تعداد شهدای ارتش : 1018 شهید ص – خانواده های 3 شهید : 45 خانواده شهید ذ- تعداد شهدای مسئول در کرج : 3 شهید ض – خانواده های 2 شهید : 145 خانواده شهید ر – تعداد سر داران شهید : 35 شهید ط- تعداد زنان شهید : 51 شهید ( از فرمانده گردان به بالا) 4- مرحله چهارم : شهرستان کرج در طول دفاع مقدس تعداد 11927 نفر جانباز در راه نظام مقدس جمهوری اسلامی تقدیم کرده است که به صورت تفکیک آماری به صورت تفکیک آماری به صورت ذیل می باشد .
الف – تعداد جانبازان از 1 تا 24 درصد : 5790 نفر ب – تعداد جانبازان از 25 تا 49 درصد : 2831 نفر ج – تعداد جانبازان از 50 تا 69 درصد : 364 نفر د – تعداد جانبازان از 70 درصد به بالا 187 نفر ر – تعداد جانبازانی که در بنیاد جانبازان پرونده دارند ولی تاکنون تعیین درصد نشده اند 2755 نفر ز- تعداد جانبازانی که در رابطه با اعصاب و روان تحت نظر هستند .
1664 نفر س – تعداد جانبازان شیمیایی 892 نفر ص – تعداد جانبازان قطع نخاعی 48 نفر ط- تعداد جانبازانی که به عنوان گروه ویژه شناخته شده اند ( منظور اینکه آنها از چند جای بدن جانباز می باشند ) 2146 نفر 5- مرحله پنجم : امت شهید پرور کرج تعداد 800 نفر آزاده را در طول دفاع مقدس تقدیم نموده است .
کرج امروز و ضرورت حفظ محیط زیست شهرستان کرج از دیر باز به علت دارا بودن کوچه و باغ های زیبا و هوای مطبوع و سالم ، به عنوان یکی از مناطق ییلاقی استان تهران مطرح بوده و اهالی پایتخت در هر فرصتی برای گذراندن تعطیلات و استراحت به کرج می آمدند .در آن زمان به علت جمعیت کم کرج و فضای سبز زیاد آن ، سرانه فضای سبز این شهرستان حتی بالاتر از استانداردها بود .
ولی در دو دهه گذشته و بخصوص در چند سال اخیر به دلیل مهاجرت های بی رویه به کرج و افزایش جمعیت آن و به دنبال آن افزایش انواع وسایل آلوده کننده و از طرف دیگر از بین رفتن آن باغ ها و فضای سبز این شهرستان و تبدیل شدن آنها به ساختمان های مسکونی و آپارتمان ها ، سرانه فضای سبز به کمتر از یک سوم استاندارد رسیده است و به مرور شهرستان مفرح کرج به یکی از شهرهای آلوده تبدیل شده است .
خیابان درختی کرج که نامش را از انبوه درختانش گرفته بود .
اکنون از آن همه درخت فقط خاطره و نامی باقی مانده است .
روند روز افزون وبی رویه ساخت و سازها به قیمت ریشه کنی درختان مثمر و غیر مثمر و نابودی باغ ها زیبای جهانشهر فقط نمونه ای از تخریب ساختار زیبا و سنتی کرج است .
البته تغییرات در کرج به اینجا ختم نمی شود .
بررسی آمارهای هواشناسی از چنددهه گذشته تا کنون ، دلالت بر تغییرات آب وهوای کرج به صورت کاهش بارندگی ، کاهش رطوبت هوا و افزایش اختلاف دمای شب و روز دارد که همه این تغییرات مؤید بروز آب و هوای خشک و کویری است .
بارزتر از اینها پیشروی کویر از جنوب کرج می باشد که زنگ خطری برای مسئولین و شهروندان ، برای مقابله با این پدیده است .
از جمله مهمترین دلایل بروز پدیده کویری شدن را می توان در کاهش ورودی آب این شهرستان از رودخانه کرج و همچنین کاهش فضای سبز جستجو کرد .
علاوه بر ساخت و سازهای بی رویه ، عدم مراقبت و نگهداری صحیح از فضای سبز و شیوع آفات و بیماری های گیاهی نیز از عوامل تهدید موجودیت فضای سبز شهر ی است .
همچنین باغ های رها شده ، محلی برای رشد ، تکثیر و شیوع آفات و بیماری های مختلف از جمله آفات پوستخوار و چوبخوار و بیماری مرگ نارون بوده و به عنوان تهدیدی برای درختان همجوار بشمار می روند .
از طرف دیگر افزایش قیمت آب بها در سال های اخیر عاملی برای تمایل عمومی شهروندان به تخریب فضای سبز داخل حیاط ها شده است .
نهال کاری ونهال کاران کرج بزرگ « گذشته حال و آینده » بیش از پنجاه سال است که نهال کاری در کرج بزرگ به عنوان یکی ازفعالیت های شاخص و مهم اقتصادی این منطقه مساعد برای کشاورزی بوده است .
اثر بخشی اقتصادی – اجتماعی این فعالیت باارزش از یک سو به دلیل اهمیت بسزایی که در رونق باغداری در سراسر ایران دارد واز سوی دیگر به دلیل درآمد آفرینی و اشتغال زایی آن ، گروه کثیری را مهاجرین و بومی های کرجی را به خودجلب نموده و به عنوان یکی از ویژگیهای مهم این منطقه به حساب می آید .
اگر چه تولیدات فراوانی به ویژه در کارخانجات منطقه کرج وجود دارد .
ولی عملاً در آمد آن جزء در آمد منطقه محسوب نمی شود .
از اینرو درآمد حاصل از فعالیت بسیار گسترده وعظیم نهال کاری از بالاترین در آمد های اساسی این منطقه محسوب می شود که اصلاح و توسعه آن در ایجاد اشتغال اثر چشم گیری خواهد داشت .
فرش دستباف شهرستان کرج : فرش دستباف ایران از ابعاد مختلفی از جمله ابعاد فرهنگی ، اقتصادی ، هنری و اصالت ملی حائز اهمیت است و می تواند از نقطه نظر اقتصادی تأثیر بسزائی بر روی اشتغال تمام وقت و نیمه وقت جامعه داشته باشد و همچنین دربخش صادرات غیر نفتی وتأمین بخشی از ارز کشور از اهمیت بالایی بر خوردار است .
آمار نشان می دهد که جمعیتی بین 8 تا 10 میلیون نفر به نوعی ، از فرش دستباف ارتزاق می کنند و صادرات این کالا 34 درصد از ارز حاصل از صادرات غیر نفتی را شامل می گردد .
در شهرستان کرج با توجه به همجوار بودن با تهران و مشکل کمبود اشتغال جوانان باید به این صنعت دستی که به سرمایه کمی نیاز داشته و یک صنعت هنری و فراگیر است ، توجه ویژه داشت و مسائل ومشکلات موجود بر سر راه آن را با امکانات موجود بالفعل و بالقوه در سطح شهرستان حل و فصل کرد .
مشکلات این صنعت در سطح کرج همانند سایر نقاط ایران شامل نامرغوب بودن مواد اولیه ازجمله پشم و رنگ ، مشکلات اقتصادی بافندگان ، منبعث از کم رونق بودن بازارهای خارجی و داخلی ، همچنین بی توجهی دستگاههای موازی و متولی فرش دستباف و بی توجهی به امر آموزش وتحقیقات است .
عمده ترین امکانات موجود در شهرستان در زمینه فرش دستباف عبارتند از : مراکز آموزش فنی و حرفه ای ، وجود کارگاههای آموزشی آزاد ، وجود مراکز علمی و تحقیقاتی ، سهولت دسترسی به بازارهای مقصد و وجود کارخانه پشم شویی و پشم ریسی .
توسعه و عمران بخش اشتهارد توسعه سیاسی و اقتصادی یکی از اهداف نظام جمهوری اسلامی واز ملزومات پیشرفت در سطح کشور بوده که با ارائه برنامه ریزی های خرد و کلان بر اساس آمار و اطلاعات دقیق می توان به توسعه های پایدار در زمینه های فوق دست یافت .
یکی از راههای دستیابی به این مهم برنامه ریزی منطقه ای می باشد که می بایست با عنایت به پتانسیل های منطقه ای و وضعیت منابع انسانی همه فعالیت های اجرایی را بر اساس آن طراحی وارائه کرد .
امّا مهمترین موانع عمده توسعه در منطقه اشتهارد با توجه به اوضاع آب و هوایی واقلیمی منطقه کمبود منابع آب می باشد که در توسعه کشاورزی و صنعتی وتوسعه شهری به عنوان عاملی منفی مطرح می شود که با برنامه ریزی کلان باید این منع را مرتفع نمود .
از دیگر موارد ، توسعه راههای دسترسی است که راه اشتهارد به ماهدشت واشتهارد به بوئین زهرا به علت کم عرض بودن ، نرخ بالای تصادف و مرگ و میر ها و همچنین با ترانزیت پنج استان غرب ، یکی از موانع عمده در توسعه شهری و صنعت محسوب می شود که رفع این معضل تأثیر به سزایی در شکوفایی اقتصادی اشتهارد خواهد داشت .
زرتشتیان شهرستان کرج نزدیک به پانصد نفر از زرتشتیان ( پیروان دین ایران باستان ) در کرج ساکن هستند ، که از سال انجمن زرتشتیان کرج تشکیل و بعد از پایان هر دوره انتخابات هیأت مدیره انجمن با نظارت فرمانداری و صدور پروانه از طرف وزارت کشور به فعالیت خود ادامه می دهد .
اعتقادات مذهبی و اوستا : زرتشت خدای معبود و متعال کیش خود را اهورامزدا لقب داده است و کتاب اشور زرتشت ، اوستا نام دارد و آنچه از اوستا به جا مانده چنین است : یسنا ، پشت ها ، ویسپرد ، و ندیداد و خرده اوستا .
معابد آتشکده و آرامگاه : شهرستان کرج معبد و آتشکده مستقلی ندارد و علت آن یکی به خاطر نزدیکی به تهران و وابستگی افراد به آنجا ، که اغلب مراسم در تهران برگزار می گردد و دیگری ، کمبود جمعیت زرتشتیان در کرج می باشد ، که البته شاه ور هرام ایزدی در خانه دولت کرج واقع در عظیمیه ، بلوار اقاقیا وجود دارد ، که نقش معبد را دارد افراد فرائض مذهبی خود را در آن انجام می دهند .
آرامگاه مورد استفاده زرتشتیان کرج در تهران ، آرامگاه قصر فیروزه است ، که قدمتی بیش از یکصد سال دارد .
آتشکده های شهرستان کرج : آتشدان سنگی بنا به عادات مرسوم پیشینیان ما آتشکده ها در نقاطی نسبتا مرتفع و در عین حال قابل دسترس برای عموم مردم ساخته می شده است .
نمونه های بارز این آتشکده ها : آتشکده آتشگاه ، آتشکده تخت رستم و آتشکده ری است .
فلسفه بنای آتشکده ها وارتباط آنها با هم بحث بسیار مفصلی است که باید در جای خود به آن پرداخته شود .
در این میان از وجود یک آتشکده در روستای کندر یاد می کنیم که آتشدان آن به طور عمودی ، به عمق 5/2 متر و به قطر 5/1 متر در داخل سنگ با قلم کنده کاری شده است .