دانلود تحقیق رهاورد اقتصادی جنگ های صلیبی برای غرب

Word 54 KB 4420 20
مشخص نشده مشخص نشده مهندسی هوافضا - دفاعی و جنگ
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • دوران جنگ های صلیبی یکی از زمان های تاریخ ساز در سرنوشت غرب بود که اثرات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بسیاری در فرهنگ غرب داشت.مرتضی رهبانی در کتاب «فرهنگ غرب و چالش های آن» به بررسی عوامل شکل دهنده فرهنگ غرب و سیر تاریخی آن از یونان و رم تا خروج از قرون وسطی می پردازد تا از رهگذر آن،جامعه پیشرفته امروز مغرب را بشناسد.

    یکی از مقاطع مهم تاریخی که رهبانی به آن پرداخته است «جنگ های صلیبی و تاثیرات آن بر غرب» است که به عقیده او این نبردها برای غرب نقش آموزندگی فرهنگی و مدنی بسیار وسیعی داشته است که وی آنها را به هفت بخش تاثیرات هنری، فنی و حرفه ای، سیاسی، نظامی، علمی، اخلاقی و مدنی و اقتصادی تقسیم می کند.

    از نگاه رهبانی در هنگامه جنگ های صلیبی غرب با مفاهیم عرفانی شرقی آشنا شد و آن را در شعر و ادبیات و معماری اروپا منعکس کرد و درک جدیدی از جهان برای مغرب زمین پدید آمد که جلوه باشکوه این درک را باید در معماری گوتیک با آن سقف ها و پنجره های بلند و رنگارنگ دید.

    همچنین ساخت های جدید قلعه های مربع و مستطیل شکل به جای قلعه های مدور ژرمنی و ساختار جدید برج ها و باروها و پنجره ها به اضافه معماری مراکز تجاری به ویژه بندرها همه تحت تاثیر معماری در شرق است.

    صنعت پارچه بافی، فولادسازی، کاغذسازی و سلاح های انفجاری هم مهم ترین صنایعی بودند که غرب آنها را آموخت به اضافه آسیای بادی، گلیم بافی، تولید شیشه های رنگی، ساعت و قطب نما که در شرق در آن زمان وجود داشت و مرتباً توسعه می یافت.

    رهبانی برآمدن روح خلاقیت و ابتکار فردی و اجتماعی در غرب را محصول برخورد غرب با شرق و هوشیاری اروپا در آموزش پذیری از دستاوردهای تمدن شرقی می داند که یکی از این دستاوردها، تجارت پررونق شرق است.

    با هم نگاهی داریم به فصل خواندنی «صلیبیون و جاذبه های اقتصادی شرق» که روابط اقتصادی شرق و غرب را در این ایام مورد بررسی و مطالعه قرار داده است.

    در دوران جنگ های صلیبی مشرق زمین از نظر قدرت اقتصادی، کیفیت و کمیت اجناس، نسبت به اروپا برتری داشت.

    فقط دوران صنعتی جدید این رابطه را بر هم زد.

    نه تنها از نظر کالای اقتصادی بلکه از نظر فرهنگ، اخلاقیات، افکار و مذاهب، مشرق زمین صادرکننده بود و اروپا واردکننده کالاهای مبادلاتی اروپا محدود بودند.

    گران ترین آنها برده ها بودند، سپس پوست های زینتی حیوانات وحشی، کهربا نیز یکی از اقلام صادراتی اروپا را تشکیل می داد ولی از شرق پارچه ها و لباس های ابریشمی، پشمی و زربفت به رنگ های مختلف، ترمه با نقش های دقیق، زینت آلات، شمشیر و قمه آبداده، انواع ادویه به خصوص فلفل و زنجبیل، شکر و شراب و چای های مختلف، روغن های گیاهی برای چراغ های «پیه سوز» میوه های خشک یا کنسرو شده، شکر، مرباجات و ترشیجات که بعضی از اینها حتی از چین و هندوستان بودند و در کوزه های سفالی لعابدار یا چینی با نقش ها و طرح ها و منظره های زیبا که خود هنرمندانه می نمود وارد بازار جهان آن روز می شدند.

    این رابطه تجاری با غرب قبل از سقوط رم به دست ژرمن ها از این جهت با پس از آن متفاوت شد که اصولاً قدرت جدید نه از نظر فرهنگی در سطحی بود که نیاز به اجناس مشرق زمین داشته باشد و نه از نظر اقتصادی توان خرید این اجناس را داشت.

    در این زمان ثروتمندان و اشراف رم غربی، بردگان و کارگزاران بربرها شده بودند یا به رم شرقی مهاجرت کرده و جای خالی آنان را غالبان جدید که به این گونه چیزهای لوکس عادت نداشتند پر کردند.

    بنابراین آنچه از تجارت شرق و غرب باقی ماند بیشتر با رم شرقی بود و این رابطه هم پس از ظهور قدرت اسلام در مدیترانه به دلایلی روبه ضعف گذاشت که مهم ترین دلیل آن همانا ترس مسیحیت از تاثیرات فرهنگی در برقراری ارتباط با مسلمانان بود.

    شایعاتی رواج می دادند و مانع روابط سالم بین شرق و غرب می شدند.

    با وجود این، ارتباطات تجاری بسیار کمی از طریق شمال اروپا و روسیه با غرب اروپا وجود داشت و از قرن دهم روابط نسبتاً بیشتری در جنوب اروپا از طریق شهرهای ایتالیایی مانند بندقیه، آمالفی، پالرمو و مسینا با مسلمانان شمال آفریقا برقرار شد که «پرده های ابریشمی گران قیمت، پارچه هایی برای زینت کلیسا، پارچه های سیاهرنگ، جبه های بسیار زیبا به رنگ نیلی از شهر قیروان در تونس، از شوش واقع در خوزستان و جابس در تونس» به اروپا وارد می شدند ولی این اجناس از جنوب اروپا به شمال اروپا راه نمی یافتند.

    مضافا اینکه در سال ۹۹۱م/۳۷۰ه.ش حاکم ونیز (بندقیه) به نام «دوک پتر دوم ارزئولو» با فرستادن سفرایی به کشورهای اسلامی خواستار رابطه بازرگانی با آنان شد.

    به این ترتیب رابطه تجاری با مصر و سوریه برقرار شد و کشتی های تجاری ونیز (بندقیه) و جنوا بین مصر و سوریه دررفت و آمد شدند.

    اجناس پارچه ای، شیشه ای، سرامیکی، کله قند، فلفل، دارچین، جوزهندی، کافور، کندر، صمغ های عربی معطر و زاج، چوب صندل به طرف ایتالیا سرازیر شدند.

    «تجاری که با این اجناس سروکار داشتند، تمدن را نیز از میدان های تجاری مصر به اروپا آوردند.» این رابطه تجاری جدید بود که بین شرق و غرب پس از پیروزی اسلام در دریای مدیترانه برقرار شد.

    اجناسی که از شرق به ونیز و جنوا وارد می شدند از این پس کم و بیش می توانستند در سراسر اروپا راه یابند.

    تسهیلات ونیزی ها به خصوص موجب جریان اجناس وارداتی به شمال اروپا شد و این تحول جدید، قشرهایی را در اروپای شمالی راضی می کرد.

    به این ترتیب عده ای با اجناس «جدید شرقی» خو گرفتند.

    رابطه تجاری مشرق زمین موجب گسترش جهان بینی اسلامی در کشورهای مختلف می شد و البته این جهان بینی هابیلی محیط دوست که با طبیعت و خالق طبیعت باید هماهنگ باشد با جهان بینی قابیلی سلطه جوی برده دار خشنی که حتی با طبیعت سرستیز و تخریب دارد متفاوت است.همین که اروپاییان به رشد نسبی دهه های پس از جنگ صلیبی دست یافتند با همان شدتی که رقابت بین خود را ادامه می دادند روبه طرف منابع ثروت انباشته شرق آوردند.

    در این ضمن اروپاییان متوجه شدند که در نظام ارباب- رعیتی شرق به آسانی می شود ثروت ملی را از دست ملل شرق خارج کرد.

    برای این کار کافی است از ارباب امتیازاتی را با تهدید و تطمیع به شکل قرارداد بگیرند و در این کار ملت حق هیچ گونه مداخله و اظهارنظر و امکان ممانعت نخواهد داشت.

    چون ارباب شرقی به طور سنتی عملاً صاحب همه چیز است در نتیجه جمع آوری و تصاحب دستاوردهای ملت برای او امری بدیهی است و به خود اجازه می دهد به هر وسیله متوسل شود و به هر کاری دست بزند حتی اعدام و مصادره دارایی ها.

    این بود مختصری از رابطه تجاری ما و اروپا در طول تاریخ.

    اما مشخصاً تاثیرات جنگ های صلیبی در این میان چه بود؟

    ۱- رواج محاسبات و تنظیم دفاتر تجاری به وسیله اعداد هندی (معروف به اعداد عربی) شاید مستقیماً در جنگ های صلیبی صورت نگرفته باشد ولی شهر پیزا در جنگ های صلیبی بود که به طور غیرمستقیم آشنایی با روش محاسبات ما برایش ممکن شد.

    یکی از افرادی که این تحول را موجب شد شخصی به نام لئوناردو از شهر پیزا بود.

    او شاخص «مدرنیزه کردن» محاسبات را به سبک شرقی در اروپا رواج داد.

    ۲- ساختن سراهای تجاری در سواحل دریای مدیترانه.

    شهر پیزا در حمل ونقل دریایی برای جنگ های صلیبی شرکت می کند و ضمناً به تجارت با شرق می پردازد، «کاروانسراهای خود را که ساختن آن را از مسلمانان اقتباس کرده بود» در سواحل دریای مدیترانه بنا می کند.

    ۳- برقراری روابط دادوستد به وسیله حوالجات و بروات با طرف های تجاری از شهرهای داخل کشور و حتی کشورهای دیگر و معاملات مدت دار که همه اینها مستلزم اعتبار و اعتماد و دقت و صحت در کار تجارت بوده است و گاه با صرافی و مبادلات سکه های معتبر از کشورهای مختلف می توانست همراه باشد.

    همه اینها مبنای امور بانکی بود که قرن ها در کشورهای مشرق زمین رواج داشت.

    صلیبیون این را آموختند و مانند دیگر ابتکاراتی که در شرق رشد نمی کرد در اروپا تحت شرایط آزادی و استقلال فرد به وسیله فعالیت های خصوصی و امنیت اقتصادی شکل رشدیابنده به خود گرفت و به سطح بانک ارتقا یافت.

    ۴- حضور صلیبیون در مصر و سوریه و رفت و آمد در بنادر مهم تجاری مشرق زمین که مرکز اقتصاد جهان آن روز بود، چشم و گوش صلیبیون را به امکانات اقتصادی باز کرد.

    شناخت اقلام و اجناس مورد خرید و فروش، رویت چگونگی مصارف آنها، آگاهی از مبدأ و مقصد آنها، مقایسه قیمت خرید در مراکز شرق و مقایسه آن با قیمت فروش در مغرب زمین، آشنایی و تجربه شخصی با طرف های معامله از لحاظ روحیات و طرز برخوردها که با نرمش و انعطاف هابیلی شرقی همراه بوده است، مسلماً برای چشم انداز پیروزی های تجاری بعضی از صلیبیون نویدبخش معنی می داد ضمناً در این مراکز بود که برای اولین بار با پول کاغذی (اسکناس) آشنا شدند.

    فریدریش دوم که خود در جنگ های صلیبی بود در اروپا به تهیه پول کاغذی اقدام کرد ولی موفقیتی حاصل نکرد.

    «در مدار دولت های اسلامی، تنها فرهنگ فکری و علمی شکوفا نبود بلکه آنجا مرکز تجارت جهانی بود.

    در این کشورها جنگ های صلیبی در جریان بود و از طرفی محل رفت و آمد عظیم اقتصاد جهانی نیز بود.» ۵- پادشاه فرانسه لودویک مقدس در سال ۱۲۵۳ میلادی برای تدارک حمله گازانبری، سفیری نزد خان مغول فرستاد.

    این سفیر به نام گیوم دوروبریکی (ویلهلم فون رویزبروک) ضمن انجام وظیفه از وضعیت جغرافیایی دو روددون و ولگا محل دریاچه بالخاش و از آیین دالایی لاما و از دهکده های مسیحیان نسطوری در چین و چیزهای دیگر آگاه شد.

    این سفری بود که هفت سال قبل از سفر نیکو و مافئوپلو و ۱۸ سال قبل از سفر مارکوپولو به چین صورت گرفت و این در واقع آگاهی های لازم را برای سفرهای تجاری بعدی فراهم ساخت.

    ۶- هانسه حدود قرن دوازدهم میلادی تشکیل شد و یکی از اهدافش تدارک جنگ های صلیبی و معاملات تجاری بود.

    از آنجا که دولت های قوی در اروپا وجود نداشت که بتواند راه ها را امن کند و دادگاه های قابل قبول برای تجار ایجاد کند و قوانین یکسانی داشته باشد باز هم طبق سنن اروپایی، افراد ملت خود به ایجاد تاسیساتی به نام هانسه اقدام کردند.

    وقتی به تاریخ تحولات اروپا و حرکات اولیه خروج از قرون وسطی نگاه کنیم، می بینیم معمولاً این تحولات اولیه بین سال های ۱۱۵۰ تا ۱۳۵۰ میلادی صورت گرفته است.

    در این دوران است که با رشد نیازها و انتظارات، بازرگانی هم رشد می کند و در نتیجه تولیدات شکل نوین و تحرک جدیدی می یابند.

    استخراج زغال سنگ، استخراج معادن مس، نقره و طلا که پس از سقوط رم غربی در اروپا به فراموشی سپرده شده بود دوباره جان تازه گرفت.

    شروع ساخت پل های مهم روی رودخانه ها، شروع جاده سازی با سنگ های مکعب شکل که در بستری از ماسه قرار داده می شد، به کار بردن چرخ چاه، اره ای که با نیروی آب رودخانه حرکت می کرد، آسیای آبی و بادی، ایجاد کارگاه های بزرگ بافندگی، کاغذسازی، ضرب سکه های طلا و نقره با عیار ثابت، برقراری یک نوع بیمه خصوصی بین چندین بازرگان برای کمک به یکدیگر در مورد خسارات شدید، بانکداری به شکل ابتدایی، ایجاد اصناف و برآمدن استقلال شهرها در اروپا خصوصیات این دوران است که رهبانی آن را مقدمه رنسانس می داند.

    مرتضی رهبانی در نگاه کلی روح خردگرای غرب را نتیجه زنده شدن خط فکری یونانی توسط فلاسفه شرق به چهره فلاسفه مسلمان می داند و از الگوبرداری غرب از مدارس شرقی در تاسیس دانشگاه ها سخن می گوید.

    آنچه رهبانی در پایان کتاب ستایش می کند هویت و مسوولیت اجتماعی غربیان در شهرهاست و آنچه نسبت به آن هشدار می دهد روحیه فردگرایی خودخواه رادیکال غربی است که تاریخی تلخ به ویژه برای مشرق زمینان دارد،از دزدهای دریایی تا استعمارگران اروپایی که با حذف امیرکبیرهای شرق از مشرق می خواستند تسلیم خواست های اروپاییان شود.

    نشر ثالث «فرهنگ غرب و چالش های آن» را به قلم مرتضی رهبانی در ۳۳۲ صفحه و با قیمت ۵۰۰۰ تومان منتشر کرده است؛ کتابی برای بازخوانی تجربه ای تاریخی که در آن غرب از رهگذر جنگ های صلیبی راه و رسم تجارت پرسود شرق را می آموزد.

    تاثیر جنگ های صلیبی بر دنیای اسلام : دین اسلام در سرزمینی نزول کرد که در آن انواع خرافات و بت پرستی ها و بدعت ها رایج بود، سرزمین حجاز با حضور بادیه نشینان اکثریت و شهرنشینان اقلیت میزبان محمد امین (ص)، رسول خدا شد.

    سرزمینی که در آن قبایل مختلف برای بقا یکدیگر را مورد حجوم و غارت قرار می دادند.

    اما این سرزمین با دعوت رسول خدا، رنگ و بویی دیگر به خود گرفت و در طول 12 قرن توانست به بزرگترین امپراتوری منطقه با فرهنگی غنی، اقتصادی قدرتمند و سیاستی مستبدانه، به جز دوران پیامبر اکرم (ص) و خلفای راشدین، تبدیل شود.

    هر چند که کمیت و کیفیت حکومت ها در این سرزمین که نام امت را یدک می کشید، دست خوش تغییرات می شد، اما ماهیت سیاسی و اقتصادی و فرهنگی آن در اکثر دوره ها همانند و بیشتر اوقات در آن پیشرفت های چشمگیری نیز دیده می شد.

    دین اسلام از همان دوران خلفای راشدین در دو قرن اول خود توانست فتوحاتی را در بیزانس و بخش آسیایی آن و سایر نقاط کسب کند.

    از این فتوحات می توان به فتح انطاکیه در 636 م./15 هـ.، شام 640 م./20 هـ.، در افریقا مصر 641 م./ 21 هـ.، مراکش، الجزیره و تونس 801 م./ 185 هـ.

    و در اروپا به اسپانیا (711م./930هـ) و سیسیل (831م./902هـ) اشاره داشت.

    هرچند پس از این فتوحات حملاتی به قسطنطنیه، پایتخت بیزانس، در زمان معاویه و هم چنین حملاتی نیز به اروپای مرکزی همچون فرانسه و ایتالیا بعد از فتح اندلس صورت گرفت، اما در کل نتیجه ای در بر نداشتند.

    «مارسل بوازر» در کتاب «انسان دوستی در اسلام» درباره ذهنیت مسیحیان و بیزانسی ها از لشکرکشی اعراب می نویسد: «بیزانس از ابتدا، سپاهیان عرب را به منزله نیروی شر در نظر مجسم می کرد و استیلای آنان را غضب خداوند بر مسیحیان گناهکار به شمار می آورد.

    مسیحیان، در این استیلا، تنبیهی خدایی یا توطئه ای یهودی را تصور کردند.

    فتوحات مسلمین در سرزمینهای مسیحی منافع و موقعیت اشراف، سلاطین و پاپ ها را به خطر انداخته بود و همچنین تبلیغات وسیع آنان علیه مسلمین، در تشدید و توسه جو خصمانه توام با بیم و تنفر آنان با مسلمان موثر بود؛ البته با توجه به شدت عقب ماندگی و اختلافات داخلی مسیحیان در اروپا و سلطه فئودالیته و ظلم اشراف، سلاطین و زعمای کلیسا بر مردم و جهل و خرافه گرایی، زمینه ورود فرهنگ و تمدن اسلامی را به اروپا فراهم کرد.

    در اواخر قرن 11 میلادی (5 هجری)، طوایف مسیحی با هدف های گوناگون در حالی به سمت سوریه و فلسطین هجوم آوردند که جهان اسلام در نا بسامانی و هرج و مرج شدید سیاسی-اجتماعی به سر می برد.

    همچنین با توجه به ضعف و زوال خلافت بغداد و درگیری دو دولت سلجوقیان و فطمیان، به ویژه در منطقه سوریه و فلسطین و عصیان حکام بلاد به خصوص شورش اسماعیلیان، این نابسامانی و هرج و مرج، بیش از پیش افزایش یافت.

    اختلافات و نابسامانی های مذهبی – سیاسی مسیحیان و امپراتوری روم شرقی (بیزانس) با مسیحیان اروپای غربی و نیز مشاجرات عقیدتی شدید آنان و کلیسای یونان با روم، منجر به انفصال قطعی مسیحیت شرقی و غربی در سال 1054 میلادی شد.

    اما بحران های اجتماعی – اقتصادی و فساد در دستگاه کلیسا و در روابط آن با سلاطین، اشراف و فئودال ها و تجار و نیز پیشتازی ترکان سلجوقی در قلمرو بیزانس و بخش آسیایی آن و فتح انطاکیه به دست آنها (1085 و 1086 میلادی) و حتی تهدید قسطنطنیه و عوامل دیگر ایجاب می کرد تا دستگاه فئودالی کلیسای روم و اشراف و فئودالها، تجار و حکام اروپایی در مجموعه ای از انگیزه ها و اهداف مذهبی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و برای خروج از این بحران ها که موجودیت امپراتوری های مسیحی نشین شرقی و غربی را به خطر انداخته بود و خلاصه برای نجات غرب و اروپا به ایجاد پیوند دوباره میان دو بخش شرقی و غربی جهان مسیحیت روی آوردند.

    پاپ اوربان دوم، تقاضای امپراتوری بیزانس را برای رفع خطر ترکها مغتنم شمرد و در پیوند با اسراف و حکام و تجار اروپایی، گروه های مختلف مسیحی و متعصب اروپا را از کشورهایی چون فرانسه و آلمان با فتوای جهاد با کافران یعنی مسلمانان به سمت انطاکیه و بیت المقدس سرازیر کرد.

    بدین ترتیب، آنها جنگهای صلیبی طولانی دویست ساله – از اواخر قرن 11 الی اواخر قرن 13 میلادی – را آغاز کردند.

    ویل دورانت در کتاب تاریخ تمدن یه علت را برای جنگ های صلیبی را بر شمرد: 1- پیشتازی ترکان سلجوقی؛ 2- تضعیف شدید امپراتوری بیزانس؛ 3- حس جاه طلبی شهرهای ایتالیایی که می خواستند دامنه قدرت تجاری خود را افزایش دهند.

    جنگ های صلیبی معجونی از مسیحیت، فئودالیسم، شوالیه گری و امپریالیسم بود.

    از نظر مذهبی و اجتماعی بحران در اروپا، با خساراتی که در جنگ های صلیبی بر اروپاییان شرقی وارد شده بود، بالا گرفت و اختلافات میان مسیحیان شرقی و غربی گسترش و کلیسا در موقعیت شکننده ای قرار گرفت.

    ویل دورانت در جایی دیگر از کتاب تاریخ تمدن می گوید: « تمدن اسلامی عملا نشان داده بود که از نظر آراستگی، آسایش، فرهنگ و جنگ به مراتب بر تمدن مسیحی برتری دارد.

    جهد بلیغ پاپ ها در راه استقرار صلح در اروپا به وسیله ایجاد هدف مشترک، بر اثر امیال ناسیونالیسم و جهادهای خود پاپ ها علیه امپراتوران بی اثر شده بود.

    یکی دیگر از آثار مهم این جنگ ها تضعیف معتقدات مذهبی مسیحیان طی قرون 13 و 14 میلادی بود؛ اعتقاداتی که بر اساس آنها، وعده های پیروزی قطعی به مسیحیان داده شده بود.

    همچنین با توجه به کیفیت جنگ های صلیبی که علاوه بر نظامیان، روحانیان مسیحی و توده های مردم از اقشار مختلف به طور دسته جمعی و به شکل مهاجرت وارد سرزمین های اسلامی شده بودند و بر اثر آن برخورد و تماس ایجاد شده، زمینه بیداری اروپا و غرب، به ویژه از طریق اسپانیا و سیسیل فراهم شد.

    مسیحیان پس از یک دوره طولانی ترس و وحشت از نیستی و اضمحلال در مقابل قدرت مسلمین، بر اثر تکان های شدید ناشی از فتوحات مسلمین که تا قلب اروپا نفوذ کرده بود، بر اثر جنگ های صلیبی از خواب بیدار شدند.

    مونتگمری وات درباره اهمیت و تاثیر بنیادی این جنگ ها برای غرب و اروپا در کتاب «تاثیر اسلام در اروپا» می نویسد: «اهمیت بنیادی نهضت صلیبی این بود که اروپای غربی از طریق این نهضت به هویت خود پی برد.

    این برایند مثبت، شکست سیاسی و نظامی آنها را جبران کرد.

    اروپا علی رغم شکست، بنا به عوامل و علل دیگر رو به پیشرفت نهاد.

    از سوی دیگر مسیحیت شرقی با جنگ های صلیبی ضد هدف متعهد آنها بودند.

    صلیبی ها از نظر فرهنگی بعضی از جوانب جذاب حیات اسلامی را در شرق به تجربه نشستند و سعی کردند در موقع بازگشت به وطن از آنها اقتباس و تقلید کنند.» از نظر بازرگانی و صنعت نیز بر اثر این جنگ ها، مسیحیان با صنعت و بازرگانی دنیای اسلام آشنا شدند و این امر در رشد بازرگانی و فعالیت های تجاری جوامع اروپایی تاثیر زیادی گذاشت.

    ویل دورانت در کتاب «تاریخ تمدن: عصر ایمان» در خصوص ورود تجار اروپایی به سرزمین های اسلامی می نویسد: «هر جا صلیبیون رفتند، سوداگران به دنبال آنها کالاهای خود را راه انداختند، شاید هم بازرگانان راهنما و مشوق صلیبی ها بودند.

    شهسواران، فلسطین را ازدست دادند، اما ناوهای ایتالیایی بودند که نه تنها دست مسلمانان بلکه دست امپراتوری بیزانس را نیز از مدیترانه کوتاه و سلطه خویش را بر آن دریا آشکار ساختند.

    ونیز، جنووا، پیزا، آمالفی، مارسی و بارسلون قبل از این حوادث با مسلمانان مشرق زمین، ناحیه تنگه بسفر و دریای سیاه معاملات تجاری داشتند؛ اما این داد و ستد بر اثر جنگ های صلیبی بسیار توسعه پیدا کرد.

    این امر منجر به شکل گیری نهضت پروتستانتیسم و به تعبیری «مسیحیت اسلامیزه» در اروپا شد.

    از نظر عینی و اجتماعی – اقتصادی، با تزلزل و فروپاشی تدریجی فئودالیسم اروپایی و رشد طبقه متوسط و بورژوازی با آن حجم عظیم مبادلات تجاری و صنعتی و اقتصادی، روند اضمحلال فئودالیسم و تکوین سرمایه داری و ترقی تجارات، صنعت و اقتصاد اروپا سریعتر و انقلاب تجاری – اقتصادی آن نزدیکتر شد و در نهایت در نقطه عطف خود به تولد غرب جدید (رنسانس) انجامید.

    تعدادی از نویسندگان غربی تاثیر جنگ های صلیبی در جهان اسلام را ناچیز و کم اهمیت جلوه داده اند و حتی در تحولات سیاسی و اوضاع داخلی جهان اسلام بی تاثیر دانسته اند.

    از جمله، اشپولبر، جنگ های صلیبی را همچون حادثه ای فرعی در تاریخ قسمت کوچکی از تمام دنیای اسلام قلمداد کرده و معتقد است که این جنگها فقط در سوریه، فلسطین و سواحل مصر جریان داشت نه در بین النهرین و ایران و آسیای مرکزی.

    بنابراین تحول اوضاع سیاسی در این سرزمین ها به هیچ وجه از این واقعه متاثر نشد و سکنه این نواحی هیچ گ.نه تماسی با مسیحیان صلیبی پیدا نکردند.

    به علت آشفتگی سیاسی داخلی و اختلافات و قیام اسماعیلیان در جهان اسلام و به دلیل اینکه عباسیان با آن همه ضعف و سستی، مستقیما در معرض این تهاجم نبودند و حتی ترکان سلجوقی نیز دچار آشفتگی سیاسی و درگیری با شورشیان اسماعیلی (نزاری) و فاطمیان و اتابکان و عباسیان بودند، دیگر خطری برای صلیبیان اروپایی به حساب نمی آمدند.

    جامعه مسلمانان در برابر تهاجم صلیبی ها در مراحل بعد چندان مقاومتی نکرد.

    وقوع این جنگ ها و حملات فرسایشی اروپاییان در ضعف و زوال و از هم پاشیدگی جوامع مسلمان و تشدید این ضعف و پراکندگی در جهان اسلام موثر بود.

    از نظر روابط میان جهان مسیحیت و غرب با اسلام و مسلمانان،جنگ های صلیبی نقطه عطف این روابط با تغییرات کیفی منفی و اثار و عوارض پایدار و تشدید همان روابط خصمانه گذشته به شمار می رود.

    در واقع این جنگ ها عکس العملی بود از سوی اروپاییان در برابر مسلمانان و اسلام.

    پیروزی صلیبی ها در جنگ تولوز در اندلس و بعد تصرف قرطبه و اشبیله طی بیست سال عملیات خوشنت آمیز و رفتار جنایتبار با سقوط «الموحدون» به حکومت مسلمانان در اسپانیا خاتمه داد.

    بدین ترتیب جهان مسیحیت در مساله اسپانیا توانست اولین انتقام خود را از مسلمانان بگیرد.

    در اواخر قرن 15 میلادی آخرین پایگاه مسلمانان، غرناطه در اسپانیا نیز سقوط کرد.

    از نظر دستگاه رهبری کلیسای کاتولیک روم و دولت های اروپایی، این حادثه یک پیروزی فراموش نشدنی جهان مسیحی بر اسلام قلمداد شد؛ به حدی که رویداد غرناطه را یک انتقام نا تمام و جزیی جهان مسیحی گیری از اسلام نام نهاده بودند.

    سقوط اسپانیا و سیسیل ضربه مهلکی را بر جهان اسلام وارد آورد.

    از علل و عوامل این سقوط می توان به وجود تفرقه و اختلاف داخلی طوایف و امرای مسلمین در قرطبه و سایر نقاط اندلس اشاره کرد.

    با فتح پایگاه های مسلمین در اروپا، مسیحیان به منابع علمی و فرهنگی غنی از دنیای اسلام دست یافتند که با الهام از آنها توانستند در بسیاری از علوم و فنون در طول چندین قرن پیشرفت چشمگیری را به دست آورند.

    اروپاییان با منابعی همچون ابوعلی سینا، غزالی و ابن رشد در طول سالهای بعدی به درجاتی از علوم رسیدند که خود مسلمانان نتوانستند به این درجات عالی برسند.

    منابع: مونتگمری وات، تاثیر اسلام در اروپا، ترجمه یعقوب آژند، انتشارات مولوی پایگاه تاریخ الاسلام، پایگاه اینترنتی المحقق و روزنامه النور چاپ یمن

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    مونتگمری وات، تاثیر اسلام در اروپا، ترجمه یعقوب آژند، انتشارات مولوی

    پایگاه تاریخ الاسلام، پایگاه اینترنتی المحقق و روزنامه النور چاپ یمن

پيشگفتار پيشرفت عظيم علم و صنعت در قرون گذشته تا حد زيادي مرهون گسترش رياضيات است. اين گسترش را مي توان به سه دوره تاريخي تقسيم نمود که هر دوره به نقطه اوجي رسيده ،سپس توقفي طولاني پيش آمده و نگاه حرکت و اوجگيري مجددا شروع شده است. رياضيات

شايد آنگاه که يک پژوهشگر آفريقايي در کنفرانس باشگاه رم تحت عنوان «جهان در آستانه قرن بيست و يکم» گفتار خود در باره «عصر نوين فرهنگ و ارتباطات » را با اين جملات به پايان برد کسي سخنان او را چندان جدي نگرفت؛ او معتقد بود: «دوران کنوني تمام مي شود و عص

ملاحظات تاريخي عربستان احتمالا محل اوليه سامي ها بوده است, که از چهار هزار سال قبل از ميلاد مسيح به بين النهرين و فلسطين مهاجرت نمودند و بعدا به آشوري ها, بابلي ها, کنعاني ها و آموري ها معروف شدند. دوران باستان – در هزار سال اول قبل از ميلاد – حکومت

چرا باید صنعتی شدن را مورد مطالعه قرار دهیم؟ صنعتی شدن محور توسعه است. شاید بتوان گفت که از انقلاب صنعتی انگلیس به بعد، صنعتی شدن عمیقترین تغییر منحصر به فرد در بافت اقتصادی و اجتماعی جوامع بوده است. رژیمهای اروپای شرقی و اتحاد شوروی با عزمی راسخ در معرض این فرایند قرار گرفتند. ژاپن با سرعیتی اعجاب انگیز و با پیامدهایی مهم برا اقتصاد جهانی، صنعتی شده است. بسیاری از کشورهای در ...

ملاحظات تاريخي عربستان احتمالاً محل اوليه سامي ها بوده است، که از چهار هزار سال قبل از ميلاد مسيح به بين النهرين و فلسطين مهاجرت نمودند و بعداً به آشوري ها، بابلي ها، کنعاني ها و آموري ها معروف شدند. دوران باستان – در هزار اول قبل از ميلاد

بخش شرقی امپراطوری روم همواره، چه از لحاظ اقتصادی و چه از نظر فرهنگی، پیشرفته ترین بخش آن امپراطوری بود. اقتصاد بخش غربی هرگز بر اساس آبیاری استوار نبود، کشاورزی بخش غربی به گونه ای گسترده بود که انگیزه ای برای مطالعه نجوم فراهم نمی آورد. در واقع غرب با اندکی نجوم، کمی حساب عملی، و کمی دانش اندازه گیری که تکافوی تجارت و مساحی را می کرد، از عهده کارهای خود به خوبی برمی آمد، اما ...

پیش گفتار : مقدمه : گستردگی نیاز انسان به منابع انرژی همواره از مسائل اساسی مهم در زندگی بشر بوده و تلاش برای دستیابی به یک منبع تمام نشدنی انرژی از آرزوهای دیرینه انسان بوده است، از نقوش حک شده بر دیوار غارها می توان دریافت که بشر اولیه توانسته بود نیروی ماهیچه ای را به عنوان یک منبع انرژی مکانیکی به خوبی شناخته و از آن استفاده کند. ولی از آنجایی که این نیرو بسیار محدود و ضعیف ...

بیان مسئله کشور همیشه سر بلند ایران با آثار باستانی بر جا مانده از اقوام وملل گوناگون در طی تاریخ جاذبه های بس ارزشمند برای تبادل فرهنگ و ارتباطات درون و فراملیتی در خود گرد آورده است و از آنجا که از دیر باز این سرزمین در میان سرزمینهای وسیع آسیا از یک سو و قاره اروپا از سوی دیگر ،به عنوان چهار راهی بوده است که پیوند دهنده ،فرهنگ ها ، مدنیت ها و سیاستهای شرق با غرب بوده است از ...

در مورد شیوه‌های امریکا برای اعمال عملیات روانی بر ضد شوروی سابق و دیگر دشمنانش، تاکنون مباحث زیادی مطرح و شیوه‌های این کشور با استفاده از شواهد، بررسی شده است. با توجه به وسعت جهان اسلام از نظر جمعیت، فرهنگ، قومیت و … و با توجه به اینکه پیروان دین اسلام در حال افزایش است (به نحوی که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2023 اسلام بیشترین پیروان را خواهد داشت) و به ویژه با توجه به این مطلب که ...

ICT(Information-Communication Technology تکنولوژی های جدید اطلاعاتی ارتباطی شامل تمامی فن آوری هایی است که گونه های مختلف ارتباطات را میان انسان ها با یکدیگر ، انسان ها با سیستم های الکترونیکی و سیستم های الکترونیکی با هم میسر می سازد به نظر می رسد که نگاه جهانیان به این پدیده بر طیفی از شیفتگی تا انزجار قرار می گیرد که در یک سوی آن ، جهت گیری کاملاً مثبت ، همراه با شیفتگی و ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول