دانلود مقاله سیاست فرهنگی سوئد

Word 71 KB 4441 30
مشخص نشده مشخص نشده علوم سیاسی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • سیاست فرهنگی سوئد مقدمه عبارت «سیاست فرهنگی »به ساختارهای گروهی فعال جامعه درحمایت وارتقاء فرهنگ اشاره دارد.اعمال موفق سیاست فرهنگی مستلزم ارائه تعریف روشنی است از: اهداف ، روش های عملی ،روندهای ارتقاء وتکامل ، ارگان های سیاسی و اداری مسئول میدان سیاست فرهنگی دربردارنده اقداماتی است که با بیان نوشتاری و گفتاری ، موسیقی ، تصاویر وصحنه ها و رسانه های گروهی ؛ مطبوعات ، رادیو و تلویزیون مرتبط است .

    فعالیت های معینی درچهارچوب آموزش عمومی و سازمان های غیردولتی درزمینه های یادشده و اقدامات لازم جهت حفظ و احیاء میراث فرهنگی در قلمرو سیاست فرهنگی قرار می گیرند.

    اهداف سیاست فرهنگی سیاست فرهنگی دهه 1970 پارلمان [سوئد]درسال 1974 به تصویب یک سلسله اهداف سیاست فرهنگی دولتی مبادرت نمود.مجلس نیزتصمیماتی درخصوص ساختار فرهنگ ملی و اصول بنیادین مشخص جهت تخصیص وجوه دولتی اتخاذنمود.اهداف سیاست فرهنگی کشورسوئد در8 ماده تنظیم گردید.

    بین سال های 1970 و 1984 تلاش های به عمل آمده در این زمینه تراکم یافته و در نتیجه مشارکت دولت در زمینه فعالیت های فرهنگی به دو برابر ارتقاء یافت.

    به این ترتیب فرهنگ از سهم بیشتری در کل بودجه دولت برخوردار گردید.این درحالیست که با وجود اقتصاد ملی ضعیف دهه 1990 زمینه انجام اصلاحات سیاست فرهنگی کشورکاهش یافت.

    گفتنی است با وجودیکه اصلاحات اعمال شده در این برهه زمانی در درجه اول برتعیین اولویت ها مبتنی بود؛امّاحوزه فرهنگ درسطح دولت موقعیت خودرا به خوبی حفظ نموده و ازمحدوده صرفه جویی ها مصون ماند.

    سیاست فرهنگی دهه 1990 در پاییز سال 1996 پارلمان سوئد بر آن شد که 7 ماده جدید را جایگزین اهداف سیاست فرهنگی سال 1974 نماید.به علاوه ، نظام جدیدی درخصوص تخصیص کمکهای دولتی به نهادهای فرهنگی منطقه ای کشور اتخاذ گردید.

    ازجمله مهمترین اهداف سیاست فرهنگی پارلمان سوئد در دهه1990 میتوان به موارد ذیل اشاره نمود: 1.دفاع از آزادی بیان و ایجاد شرایط لازم جهت دسترسی همگان به این نوع از آزادی 2.

    فراهم نمودن فرصت مشارکت درحیات فرهنگی ،تجربه رویدادهای فرهنگی و رشد خلاقیت فردی 3.ارتقاء تنوع فرهنگی ، توسعه هنری و مقابله با تأثیر منفی گرایش تجاری در حوزه فرهنگ 4.

    تبدیل فرهنگ به نیرویی پویا، برانگیزاننده و مستقل درجامعه 5.حفاظت و احیاء میراث فرهنگی 6.ارتقاء آموزش فرهنگی 7.ارتقاء تبادل فرهنگی بین المللی و ارتباطات میان فرهنگ های گوناگون در درون کشور کشور سوئد از حکومت پادشاهی برخودار بوده و در زمره کشورهای اسکاندیناوی قرار دارد.

    این کشور از وسعتی بالغ بر 000/450 کیلومتر مربع و جمعیتی حدود 89/8 میلیون نفر برخوردار میباشد.

    83 درصد مردم کشور سوئد در خارج از شهرهای بزرگ زندگی میکنند.

    به لحاظ دینی 94 درصد مردم کشور تابع آیین پروتستان میباشند.

    زبان اکثریت مردم سوئد زبان سوئدی است که فارغ از اقلیتهای جامعه، 89 درصد از جمعیت کشور به این زبان تکلم میکنند.

    حدود 2 درصد از جمعیت کشور سوئد را شهروندان فنلاندی تشکیل میدهند.

    کشور سوئد فعالانه با سایر کشورهای اسکاندیناوی همکاری نموده و در اتخاذ سیاستهای فرهنگی از قواعد اتحادیه اروپا تبعیت می نماید.

    این کشور از سال 1995 به عضویت اتحادیه اروپا درآمده است.

    کشور سوئد در میان سایر کشورهای اروپایی از استانداردهای اقتصادی و اجتماعی بالایی برخوردار میباشد.

    شاخصهای اقتصادی و رفاه عمومی در زمره برترین نمونه های مقولات اجتماعی کشور قرار دارند.

    امکاناتی نظیر بهداشت و سلامت عمومی جامعه، آموزش و پرورش و اجرای فعالیتهای فرهنگی بالاترین درصد بودجه دولت را به خود اختصاص دادهاند.

    تا دهه 1940 کشور سوئد به لحاظ حضور اقلیتهای نژادی، جامعهای یکدست محسوب میشد و تقریباً هیچ گونه مهاجرتی به آن کشور صورت نمیگرفت.

    پس از جنگ جهانی دوم مهاجرت به کشور سوئد آغاز گردید تا جایی که در حال حاضر حدود یک میلیون نفر مهاجر در کشور به حیات خود ادامه میدهند.

    تا اوایل سال 1985، حدود 47 درصد از مهاجرین به کشورهای اسکاندیناوی، 32 درصد به سایر کشورهای اروپایی و تنها 21 درصد به کشورهای غیر اروپایی تعلق داشت.

    بدین لحاظ تغییرات زیادی در قوانین مهاجرین اعمال گردیده و همگونسازی فرهنگهای خارجی با فرهنگ قالب کشور سوئد هدف اولیه و اصلی مسئولین و مقامات کشور سوئد بوده است.

    با گسترش جامعه اقلیت، مقامات سوئدی این اجازه را به مهاجرین دادند تا جایی که قوانین کشور اجازه میدهد، آنها نیز در جهت حفاظت از فرهنگ خود تلاش نموده و به اشاعه آن بپردازند.

    ریشه سیاست فرهنگی کشور سوئد را باید در قرن 17 جستجو نمود یعنی زمانی که دایره دولتی حفاظت از آرشیوها و ابنیه تاریخی کشور تأسیس گردید.

    در آن زمان اولین لایحه ویژه حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی کشور به تصویب رسید که انگیزه اصلی آن حفاظت از هویت ملی بود.

    در خلال قرن 18 سازمانهای فرهنگی متعددی تحت نظارت دولت تأسیس گردید.

    در خلال قرن 19 سنتهای اشرافی با سیاستهای جامعه مدنی در آمیخته و سیاست فرهنگی امروزی کشور سوئد شکل گرفت.

    برخی از این شاخصهای تاریخی که اثر خود را در فرهنگ امروزی بر جای گذاردهاند به سرعت در طی 25 سال اخیر تغییر شکل داده و متحول گردیده اند.

    دستورالعمل های کلی سیاست فرهنگی لازم به ذکر است که اهداف و روشهای سیاستهای فرهنگی امروزی کشور سوئد به طور عمده متأثر از تغییراتی است که در سالهای 1970 رخ داد.

    طی دهه 1930 و 1960 تغییراتی در اصول ساختاری کشور اعمال گردید.

    تا دهه 1930 بخش رفاه عمومی کشور سوئد در خدمت انواع هنرها قرار داشت و حتی در سال 1950 صنعت تلویزیون را نیز در بر گرفت.

    در اواخر دهه 1950 و اوایل 1960 حوزه فرهنگ کشور تحت نظارت سازمانها و نهادهای دولتی قرار گرفته و متعاقب آن بسیاری از اصلاحات در حوزه فرهنگ صورت گرفت.

    در خلال دهه 1960 سیاست فرهنگی کشور تحت انتقاد شدید قرار گرفت.

    لازم به ذکر است که درصد بالایی از این انتقادات متوجه سیاست فرهنگی فعلی کشور میباشد.

    پیامد این انتقادات اتخاذ نوع دیگری از سیاست فرهنگی بود که در سال 1974 تدوین گردید.

    طبق قانون مصوب 1974، اهداف سیاست فرهنگی ملّی تبیین گردیده و مسؤولیت اداره و نظارت بر امور فرهنگی کشور میان دولت ملی، شهرداریها، شوراهای محلی و ارگانهای داوطلب توزیع گردید.

    در این دستورالعمل 8 هدف اصلی سیاست فرهنگی ملی به شرح ذیل تبیین گردیده است: 1- حمایت از آزادی افکار، آزادی عقاید و فراهم آوردن فضایی مناسب جهت خلق این گونه آزادیها 1- حمایت از آزادی افکار، آزادی عقاید و فراهم آوردن فضایی مناسب جهت خلق این گونه آزادیها 2- حضور سطوح مختلف جامعه در فعالیتهای فرهنگی 3- کاهش هرگونه تأثیر منفی فعالیتهای تجاری در بخش فرهنگ 4- اجرای اصل تمرکز زدایی در حوزه فرهنگ 5- فراهم آوردن امکانات بیشتر فرهنگی جهت برطرف نمودن احتیاجات طبقه محروم جامعه 6- فراهم آوردن تسهیلات جهت ارتقاء و حفاظت از هنر و فرهنگ معاصر 7- رعایت اصول مبادله تجارب و ایدهها میان نهادها و سازمانهای فرهنگی دیگر کشورها در حیطه زبانشناسی و فرهنگ و هنر اصل اولیه سیاست فرهنگی کشور بر اصل تمرکز زدایی استوار گردیده است.

    دولت مرکزی مسؤولیت تقسیم اداره امور فرهنگی مابین 24 شورای منطقه ای و 288 شهرداری را برعهده دارد.

    در اواخر دهه 1980 اصول سیاست فرهنگی کشور مجدداً تغییر یافت.

    در سال 1996 7 هدف اساسی ذیل جایگزین 8 هدف پیشین سیاست فرهنگی کشور گردید: 1- حمایت از آزادی افکار و بیان و برخورداری عامه مردم از چنین حقوقی 2- افزایش تشریک مساعی سطوح مختلف جامعه در فعالیتهای ملی و بین المللی فرهنگی 3- رعایت اصول تنوع فرهنگی، فعالیتهای هنری معاصر و کاهش تأثیر منفی تجارت بر حوزه هنر 4 - ارائه وجههای انعطاف پذیر، سیّال، مستقل و قانونمند از فرهنگ 5- حفاظت و بهره گیری از میراث فرهنگی ملّی 6- فراهم آوردن موقعیتهای تحصیلی در رشته های مختلف فرهنگی 7- پیروی از اصول بین المللی مبادلات فرهنگی گفتنی است که اهداف مذکور مورد تشویق دولت واقع گردیده و قویاً از سوی دولت حمایت میگردد.

    ساختارهای سازمانی و اداری نهادهای دولتی و غیردولتی مهمترین فاکتور در رویه دولت سوئد برقراری توازن میان اتخاذ سیاست فرهنگی و اجرای آن است.

    مسؤولیت ارائه سیاست فرهنگی و اختصاص بودجه مالی بر عهده وزارت فرهنگ کشور و اجرای آن برعهده آژانسهای مختلف فرهنگی با سیاق خاص خود آنها است.

    شورای ملی امور فرهنگی مهمترین مقام اجرایی ناظر بر رعایت اصول سیاستهای فرهنگی کشور محسوب میگردد.

    تصمیمات دولتی از گزارشاتی اتخاذ میگردد که وزیر فرهنگ تدارک و ارسال می نماید.

    در این خصوص دفتر نخستوزیری بیشتر به عنوان هماهنگ کننده امور ایفای نقش می نماید.

    میزان و نحوه پرداخت بودجه نهادهای فرهنگی دولتی و سایر نهادها و سازمانهای فرهنگی کشور توسط دولت و پارلمان کشور تعیین میگردد.

    دولت در زمینه اتخاذ تصمیمات و اجرای چنین سیاستهایی از هیچ حق قانونی برخوردار نمیباشد.

    اداره و نظارت بر امور سیاست فرهنگی کشور به 2 بخش رسانه های ملّی (عهدهدار مسئولیت انتقال خبر، فیلم، کتب و مطبوعات) و بخش امور فرهنگی (عهدهدار مسؤولیت اداره و حفاظت از موزه ها، تئاترها، رقص، موسیقی، هنرهای تجسمی، کتابخانه های عمومی، اعطای کمک مالی به هنرمندان و حفاظت از میراث فرهنگی کشور) تفویض گردیده است.

    اجرای سیاست فرهنگی در سطح ملّی عمدتاً بر عهده شورای ملی امور فرهنگی است که هیأت مرکزی آثار باستانی ملی و هیأت حفظ آثار ملی نیز در این امر سهیم میباشند.

    مسؤولیت مهم دولت مرکزی اجرای سیاستهای فرهنگی درازمدت اتخاذ شده از سوی وزارتخانه ها و ادارات تابعه میباشد.

    ضمن اینکه دولت مرکزی در جهت حمایت از فعالیتهای فرهنگی تسهیلاتی را در نظر گرفته و به این امر اختصاص میدهد.

    اتخاذ تصمیمات حوزه فرهنگی کشور عموماً بر عهده سازمانهای ملی و مرکزی قرار دارد.

    مقامات محلی دولت سوئد از اختیارات زیادی در زمینه اخذ مالیات و تبیین آرا و نظرات خود برخوردار میباشند چرا که هیچ لایحهای مبنی بر دخالت دولت در فعالیتهای هنری و فرهنگی وجود ندارد.

    لذا در حوزه های فرهنگی و هنری کلیه نتایج به اخذ سیاستهای فرهنگی محلی منتهی میگردد.

    شهرداریها نیز مسؤولیت اداره و نظارت بر کتابخانه های عمومی و فعالیتهای فرهنگی منطقه ای را بر عهده دارند.

    کتابخانه های عمومی عموماً به عنوان مرجع اصلی فرهنگ عامه مردم عمل کرده و وظیفه سازماندهی نمایشگاهها و رویدادهای فرهنگی را بر عهده دارند.

    اجرای دیگر فعالیتهای فرهنگی از قبیل اداره مدارس موسیقی، تئاترها، گالریها و موزه ها و سازمانهای آموزشی بزرگسالان نیز به شهرداریها محوّل گردیده است.

    شوراهای محلی عموماً در 3 حوزه موسیقی، تئاتر و موزه ها فعالیت داشته و شبکههای محلی از ارکسترها، تئاترها و موزه ها نیز در سطوح منطقه ای به فعالیت میپردازند.

    بودجه اختصاص یافته به شهرداریها در زمینه های فرهنگی از 58 درصد در سال 1990 به 47 درصد در سال 1996 تقلیل یافت.

    طبق مناظرات سیاسی متعددی که در حوزه فرهنگ صورت گرفته است، قرار بر این شده که سیاست فیلمسازی دولت مورد تحقیق و تفحص قرار گیرد ضمن آن که فرمهای جدیدی برای متقاضیان استخدام در تئاترها تهیه شده که از سال 1999 در میان عموم مردم توزیع میگردد.

    مؤسسات فرهنگی تحت نظارت آژانس ملی به استخدام و اعطای تخصصهای حرفه ای به هنرمندان سوئدی مبادرت می نمایند.

    مؤسسات مذکور حتی از هنرمندانی که به طور انفرادی فعالیت میکنند حمایت نموده تا بتوانند حق کمیسیون هنری خود را دریافت نموده، اثر هنری خود را به فروش رسانده و تحت آموزشهای تخصصی قرار گیرند.

    مؤسسات فرهنگی شورای ملی امور فرهنگی با عنوان (NCCA) در سال 1974 تأسیس گردید.

    حیطه کاری NCCA در زمینه تخصیص بودجه و اعطای اختیارات و پیشنهادات به وزارتخانه فرهنگ میباشد.

    چرا که فعالیتهای NCCA تقریباً منطبق با فعالیتهای بخش امور فرهنگی وزارت فرهنگ است.

    با وجود اینکه صنایع مطبوعات، سینما، رادیو و تلویزیون خارج از نظارت مستقیم NCCA قرار دارند اما با این حال به علت دریافت بودجه از سوی شورای مذکور مشمول نظارت از سوی این شورا میباشند.

    علاوه بر این، این شورا بودجه امور تحقیقاتی و پژوهشی حوزه فرهنگ را تأمین نموده و تسهیلاتی نیز به فعالیتهای فرهنگی خاص اعطا می نماید.

    شورای مذکور عموماً وظیفه تدارک و تخصیص بودجه به مؤسسات فرهنگی کشور را بر عهده داشته اما به افراد هنرمند حقوق شخصی پرداخت نمی نماید.

    این شورا همچنین وظیفه اطلاع رسانی فعالیتهای فرهنگی و ارائه گزارشی از پیشرفتهای آن به دولت را بر عهده دارد.

    شورای مذکور اطلاعات مورد نیاز را تدوین، گردآوری و منتشر نموده و در ضمن آماری را در این زمینه ارائه می نماید.

    این شورا همچنین با همکاری دولت سوئد به برقراری ارتباطات فرهنگی با سایر کشورهای دنیا مبادرت می نماید.

    هیأت مرکزی آثار باستانی ملی و اداره ملی موزه های تاریخی به عنوان مسئولین مرکزی به حفاظت و نگهداری از ابنیه و آثار تاریخی کشور مبادرت می نمایند.

    گفتنی است که در مقطع منطقه ای این وظیفه به عهده شوراهای محلی است.

    انجمن حفظ و نگهداری آثار صوتی و تصاویر متحرک مسئولیت حقوقی و قانونی جمع آوری و نگهداری نسخههای کپی از کلیه فیلمهایی که هیأت سانسور فیلم اجازه پخش عمومی را به آنها داده را برعهده دارد.اعم از این که چنین آثاری در برنامه های رادیویی و تلویزیونی از طریق رادیوی دولتی سوئد و یا مرکز تلویزیون سوئد به نمایش در آمده یا نمایشی داده نشده باشد.

    اگر چنانچه از اثر هنری تنها 50 نسخه در میان مردم توزیع گردیده باشد، یک نسخه از آن در آرشیو نگهداری میگردد.

    انجمن ملی کنسرت سوئد با عنوان (NCI) در اوایل دهه 1960 تأسیس گردید و هدف آن ایجاد یک آژانس ملی جهت سازماندهی و هماهنگی کنسرتهای موسیقی نواحی مختلف کشور بود.

    اولین هدف اصلی انجمن مذکور اجرای برنامه های موسیقی مختلف در تمامی نقاط کشور بود اما بعدها این هدف به برقراری همکاریهای نزدیک در سطح منطقه ای به جهت پیشبرد اهداف دولتی - فرهنگی ارتقا یافت .

    مرکز ملی تئاتر سوئد نیز در سال 1933 تأسیس یافت.

    مرکز فوق تحت حمایت سوبسید دولت قرار داشته و حدود 200 تئاتر محلی کشور را تحت پوشش قرار داده است.

    انجمن نمایشگاههای سیار سوئد نیز در سال 1966 تأسیس یافت.

    وظیفه انجمن مذکور برپایی نمایشگاههای فرهنگی و هنری در اقصی نقاط کشور میباشد.

    انجمن مذکور همچنین وظیفه ارائه کمکهایی در جهت برپایی نمایشگاههای فرهنگی و هنری را بر عهده دارد.

    کتابخانه سلطنتی سوئد در دهه 1700 تأسیس یافته و به تدریج به یک مرکز ملی مبدل گردید.

    وظیفه اصلی کتابخانه فوق جمع آوری نسخهای از کتب مختلف منتشر شده در مناطق مختلف کشور سوئد میباشد.

    صندوق حمایت از نویسندگان سوئدی مسؤولیت رسیدگی به امور و حمایت از کلیه نویسندگان، نمایشنامه نویسان، مترجمین و تصویرگران کشور را بر عهده دارد.

    صندوق حمایت از هنرمندان هنرهای تجسمی سوئد نیز حمایت از کلیه نقاشان، مجسمه سازان و سایر خلاقان هنری کشور را بر عهده دارد.

    انجمن فعالیتهای فرهنگی برون مرزی سوئد تحت حمایت دولت و بودجه دولتی تأمین شده و تحت نظارت وزارت امور خارجه اداره میگردد.

    انجمن مذکور با برقراری ارتباط با دست اندرکاران فرهنگی کشور و مقامات دیگر کشورها مقدمات سفرهای فرهنگی و هنری را فراهم آورده، از انجام چنین سفرهایی حمایت مالی نموده و کلیه خدمات عمومی در زمینه تبادل فرهنگها را ارائه میدهد.

    این انجمن همچنین عهدهدار اجرا و حمایت از کلیه تبادلات بین المللی فرهنگی و تدوین برنامه های بین المللی فرهنگی میباشد، چرا که دولت سوئد از هیچ مجوزی در خصوص موافقتنامههای بین المللی فرهنگی در سطوح دولتی برخوردار نمیباشد.

    مسئولیت بخش دولتی دولت ، شوراهای استانی و شهرداری ها مسئولیت حمایت ملی از حیات فرهنگی کشور سوئد را عهده دار می باشند.

    به نهادهای مرکزی فرهنگی و فعالیت های ملی فرهنگی بودجه دولتی تعلق میگیرد.نهاد تصمیم گیرنده میزان کمک ها و به طور کلی بودجه های فرهنگی که توسط وزارت فرهنگ و مراکزدولتی توزیع میگردد پارلمان سوئد است.

    «شورای ملی امور فرهنگی » نهادی دولتی است که مسئولیت اصلی سیاست فرهنگی کشور رابر عهده دارد.این شورا درسال1974آغاز به فعالیت نموده و ازنظرحقوقی تحت نظارت وزارت فرهنگ فعالیت مینماید.از جمله مهمترین وظایف شورای ملی امور فرهنگی کشور سوئد میتوان به موارد ذیل اشاره نمود: ـرسیدگی ونظارت بر امورصنایع تئاتر، رقص و موسیقی ـرسیدگی بر امور صنایع ادبیات ، کتابخانه های عمومی و نشریات فرهنگی ـ رسیدگی بر امورهنرهای تصویری ؛ طراحی ، موزه ها و نمایشگاه ها ـنظارت بر فعالیت های فرهنگی در چهارچوب آموزش عمومی مؤسسه ملی سوئد مرکز فرهنگی دولتی است که سهم قابل توجهی درتبادل فرهنگی بین المللی برعهده داشته و نقش عمده ای درچهارچوب ارائه اطلاعات جامع درخصوص کشور سوئد ایفا می نماید.ازجمله دیگر سازمان های مرکزی فرهنگی کشور سوئد میتوان به دایره ملی آثار باستانی (حفاظت از میراث فرهنگی ملی )،آرشیوهای ملی (اداره خدمات عمومی آرشیوی درکشور)وکانون فیلم سوئد،که یک بنیاد نیمه دولتی است و مسئولیت تعیین سیاست فیلم مطابق با موافقتنامه میان دولت و صنایع فیلم و ویدئو را برعهده دارد.

    ابزارهای سیاست فرهنگی تأمین بودجه فعالیتهای فرهنگی بودجه فعالیتهای فرهنگی کشور سوئد در واقع تلفیقی از درآمد ملی به طور اعم و درصد ناچیزی از نظام بوروکراتیک به طور اخص میباشد.

    اگر چنانچه پارلمان کشور پرداخت سوبسیدهای فرهنگی را تصویب نموده و ملزومات آن از سوی شورای ملی سوئد در امور فرهنگی فراهم گردد، دولت مجاز به تخصیص سوبسید میباشد.

    سیستم تخصیص بودجه به انجمنها و سازمانهای فرهنگی در کشور سوئد به یکی از 3 صورت ذیل میباشد: 1- پرداخت سوبسید به صنایع فرهنگی 2- پرداخت حقوق و تسهیلات به هنرمندان کشور 3- اعطای کمکهای مالی به هنرمندانی که شاغل نمیباشند.

    (هنرمندان بازنشسته یا از کار افتاده) طی سالهای 1995 تا 1996، 46 درصد از هزینه های عمومی فرهنگی توسط دولت مرکزی، 47 درصد توسط شهرداریها و 7 درصد توسط شوراهای محلی تأمین گردیده است.

    آمار تخصیص بودجه دولت مرکزی به حوزه های مختلف فرهنگ (در فاصله سالهای 1995 - 1996) منبع: اسناد 47 کشور اروپایی، کنسول اروپا (استراسبورگ) هر چند که بودجه دولتی بخش فرهنگ از طریق اعطای سوبسیدهای فرهنگی میان مؤسسات فرهنگی کشور توزیع میگردد امّا کماکان مناظرات سیاسی بر سر کمک مالی به برخی از نهادهای فرهنگی وجود دارد.

    در برخی موارد مثلاً در مورد ارکستر سمفونی گوتنبرگ شرکت ماشینسازی ولوو حمایت مالی آن را بر عهده گرفته است.

    در چنین مقاطعی سعی می شود تا در حمایت از برخی نهادهای فرهنگی از سیستم تجاری استفاده گردد امّا تا حدی که حوزه فرهنگ کشور وابسته به بخش تجاری نگردد.

    قوانین فرهنگی لوایح قانونی در خصوص برنامه های تلویزیونی، خدمات آرشیوی و حفاظت از میراث فرهنگی کشور به تصویب رسیده است.

    البته در برخی موارد این لوایح شامل حوزه های دیگر نیز میگردد.

    اولین لایحه حقوقی که به نویسندگان، مترجمان و تصویرگران کشور این امکان را میدهد که قبل از شروع فعالیت بودجه دریافت نمایند در سال 1954 تصویب گردید.

    در سال 1982 این لایحه شمول بیشتری یافته و آهنگسازان کشور را نیز در بر گرفت.

    بر این اساس در حال حاضر بیش از 4 هزار نویسنده سوئدی در لوای قانون حمایتی فوق قرار دارند.

    از ژانویه سال 1997 تاکنون شهرداریها لایحهای را تصویب نموده و به اجرا گذاشتهاند که بر اساس آن کتابخانه های کشور می توانند در قبال عضویت اعضای کتابخانه ها از آنها مبالغی را دریافت دارند.

    قوانین حق چاپ و نشر در سوئد تقریباً مشابه سایر کشورهای اروپایی است به طوری که انتشار مجدد کتب باید با اجازه مستقیم نویسنده صورت گیرد.

    سیاستهای ناحیه ای میراث فرهنگی موزه ها در سوئد شبکه وسیع و پیچیده ای را تشکیل می دهند.

    به رغم این واقعیت که کلیه شهرداری ها از موزه برخوردار نمی باشند، اما درهر یک ازمناطق کشور یک یا چند انجمن میراث روستایی فعالیت دارد که هریک ازکلکسیون ها یا اماکن حفاظت شده برخوردارمی باشند که اغلب به عصر پیش ازصنعت بازمی گردند.

    اما تعدادفزاینده ای از موزه های جدید در دوران اخیر ظهور کرده اند که از آن جمله میتوان به موزه های مدرسه ای ، موزه های کارگری وموزه های مدرن شهری اشاره نمود.

    کل کمک دولت به موزه ها دراختیار مراکز مؤسسات عمومی قرار می گیرد.

    یک گروه خاص از میان موزه های ملی که به موزه های مسئول موسوم اند وظیفه هماهنگی فعالیت ها میان موزه های موجود کشور را برعهده دارند.

    این گروه از موزه ها شامل موزه تاریخ ملی (دربردارنده تاریخ باستان) ،موزه نوردیک ( عهده دار تاریخ فرهنگ ملی پس از 1520 ) و موزه ملی قوم شناسی ،که درراستای ارتقاء توجه به سایر فرهنگ هابه ویژه فرهنگ غیراروپایی ، عمل می نماید.

    موزه ملی در سال 1997 بودجه ای معادل 675 میلیون کرون از دولت دریافت نمود.

    مرکزنمایشگاهی ملی مؤسسه ای دولتی است که هدف آن ارتقاء و توسعه زمینه نمایشگاهی است .این مرکز نمایشگاه ها را برنامه ریزی و برگزار می نماید و بنابراین با موزه ها، مدارس ، انجمن های آموزشی ،انجمن ها و کلوپ های هنری ، کمیته های فرهنگی دولت محلی و دیگران همکاری می نمایند.

    مرکزمذکور در سال 1997 بالغ بر 34 میلیون کرون بودجه از دولت دریافت نمود.دولت در راستای تثبیت موقعیت و ساختار موزه های منطقه ای بودجه موردنیاز آنها، به ویژه موزه های استانی ، را تأمین مینماید.

    در سال 1997 کل 26 موزه منطقه ای مشمول کمک دولت واقع شدند.معنای آن این است که در هر استان یک موزه وجود دارد که به عنوان مرکز فعالیت های موزه ای در آن منطقه خاص عمل می نماید.

    یک بخش از فعالیت های موزه های استانی شامل مسئولیت ثبت اسنادو مدارک و دانش افزایی و ارائه خدمات به موزه های کوچکتر استانی می باشد.این موزه ها همچنین در رابطه با حفظ محیط فرهنگی وظایف مهمی برعهده دارند.

    غالب موزه های منطقه ای دارای کلکسیون هنری خاص خود می باشند.در سال 1997، موزه های منطقه ای مجموعاً 105 میلیون کرون از طریق برنامه های مختلف دولتی ،دریافت نمودند در خلال 20 سال اخیر، موزه های کشور سوئد از رشد قابل توجهی برخوردار گردیده.

    اگرچه اکثر موزه های بزرگ کشور در استکهلم واقع گردیده، امّا کلیه 288 شهرداری کشور از یک موزه اختصاص برخوردار میباشند.

    البته موزه های منطقه ای نیز وجود دارند که بودجه آنها مستقیماً از سوی دولت مرکزی تأمین میگردد.

    بودجه دولتی موزه ها اکثراً به موزه های بزرگ اختصاص یافته و موزهای کوچکتر عموماً با کمک مالی علاقمندان، حامیان، اعانات و سازمانهای خصوصی اداره میگردند.

    اداره میراث فرهنگی سوئد موظف است در جهت گسترش تفکر حفظ میراث ملی در جامعه تلاش نماید تا تمامی اقشار جامعه نسبت به ابنیه و آثار تاریخی کشور احساس مسؤولیت نمایند.

    هنرهای نمایشی در حدود 30 مؤسسه تئاتر که از محل اعانات مردمی تأمین بودجه میگردند در کشور سوئد به فعالیت میپردازند.

    از این میان می توان به اپرای رویال و تئاتر درامای رویال اشاره نمود.

    این دو مرکز نمایشی موظف به تبیین سیاستهای کلی حوزه هنرهای نمایشی میباشند.

    انستیتوهای تئاتر کشور تحت نظارت شهرداریها اداره میگردند.

    گفتنی است که حدود 100 گروه نمایشی حرفه ای به طور مستقل و خصوصی در سوئد فعالیت دارند و این در حالی است که سالنهای تئاتر کودکان از سابقه و سنت تاریخی طولانی برخوردار میباشند.

    در کشور سوئد، سالانه حدود 20 هزار نمایش اجرا گردیده و حدود 3 میلیون نفر از این نمایشها دیدن میکنند.

    بخش عمده حمایت دولت در زمینه تئاتر صرف مؤسسات دولتی میگردد که از جمله این موسسات میتوان به اپرای سلطنتی ، تئاتر دراماتیک سلطنتی و تئاتر ـ تور ملی سوئد اشاره نمود که بودجه خود را ازوزارت فرهنگ و براساس تصمیمات پارلمان اخذ می نمایند.

    علاوه براین ،تعداد28استان وتئاترهای شهرداری و شماری ازگروه های مستقل هنری ازطریق شورای ملی امور فرهنگی حمایت میگردند.

    اپرای سلطنتی ، مشهور به اُپرای ، سِن ملی سوئد مرکز ملی موسیقی درام کشور است .

    این مجموعه هنری ازبخش های سولیست ها،ارکستراپرای سلطنتی ،اپرای باله و اپرای کُر متشکل گردیده است.کمک های دولتی اعطایی به اپرا طی سال 1997 بر بیش از 269 میلیون کرون بالغ گردید.تئاتر دراماتیک سلطنتی به تئاتر دراماتن سِن دراماتیک ملی کشورمشهور است .

    اگرچه مقراصلی این تئاتر دراستکهلم قراردارد اما در خارج کشور نیز برنامه اجرا می نماید.

    بودجه اختصاص یافته به فعالیت های این تئاتر طی سال 1997 بر بیش از 269 میلیون کرون بالغ گردید.هردو مرکز اُپران و دراماتن مسئولیت ابقاء مجموعه آثار کلاسیک و ارتقاء فعالانه نوآوری های هنری را در سطح ملی بر عهده دارند تا بتوانند توسعه بیشتر کلیه اَشکال رشد تئاتر حرفه ای را ممکن سازند.تئاتر ـ تور ملی سوئد مشهور به ریکس تئاترن سازمانی است که براساس همکاری انجمن های تئاتر محلی تأسیس شده است .

    نقش آن اجرای تئاتر در سراسر کشور است .

    این تئاتر گاهی با استفاده از تولیدات خود و گاهی با محصولات سایر تئاترها، مانند گروه های مستقل ، در سراسر سال در محل های مختلف برنامه برگزار می نماید.

    تئاتر ـ توردر سال 1997 بالغ بر 210 میلیون کرون سوئد بودجه دولت ی دریافت نمود.برای ارائه تئاتر با کیفیت عالی در سطوح منطقه ای و محلی 28 تئاتر استانی و شهری فعالیت دارندکه به طورعمده توسط شهرداری ها یاشوراهای استان حمایت می گردند.تئاترهای مذکور درسال 1997حدود320 میلیون کرون کمک دولتی دریافت نمودند که این مبلغ علاوه بر کمک هایی بود که از شهرداری ها و شوراهای استان دریافت کردند.گروه های تئاتر مستقل جلوه ای خاص از دنیای تئاتر سوئد می باشند.حدود 200 گروه مستقل تئاتردر کشور وجود دارد که در سال 1997 مبلغی معادل 35 میلیون کرون از دولت دریافت کردند.

    به علاوه اکثر این گروه ها از شهرداری ها و شوراهای استان ی نیز کمک مالی دریافت می دارند.

    رقص بالـــه مساعدت دولت به هنر باله در طول سال 1997 به حدود 200 میلیون کرون بالغ گردید.گفتنی است که حمایت مذکور نقش حیاتی در بخش اعظم فعالیت باله کشور سوئد ایفا نموده است.درحال حاضرتعداد5 مجتمع ثابت باله وجود دارد که به طریقی با شرکت های رسمی درام درارتباط می باشند که از جمله آنها میتوان به اپرا باله استکهلم ، مجتمع باله اپرای گوتنبرگ ، باله کولبرگ ازشاخه های تئاتر ـ تور ملی سوئد، تئاتر باله اسکین و نوردانس از شاخه های تئاتر باله و موسیقی نورلند.کانون باله استکهلم اشاره نمود.

    هنرهای تجسمی طراحی و صنایع دستی از جمله هنرهایی است که از اهمیت خاصی در نزد هنرمندان سوئدی برخوردار بوده و با اقبال عمومی مناسبی نیز مواجه گردیده است.

    مؤسسات مختلف صنایع دستی در زمینه کار با طلا، نقره، چوب و شیشه فعالیت دارند.

    ادبیات و کتابخانه ها سازمانهای متعددی در کشور سوئد وجود دارند که در حوزه ادبیات به فعالیت میپردازند.

    از سال 1901 که جایزه نوبل در سوئد اعطا میگردد، بنگاههای چاپ کتاب هر ساله به ترجمه کلیه آثار ادبی به زبان سوئدی اقدام می نمایند و از این لحاظ کشور سوئد گنجینهای غنی از آثار ادبی جهان را در خود ثبت نموده است.

    انستیتو آثار ادبی کودکان در سوئد حائز اهمیت ویژهای است چرا که ادبیات کودکان از جمله حوزه هایی است که از سوی عامه مردم به طور مشتاقانه استقبال میگردد.

    کلیه کتابخانه های متعلق به شهرداریها تحت نظارت شوراهای محلی فعالیت داشته و از دولت مرکزی بودجه دریافت می نمایند.

    حدود 88 درصد بودجه مورد نیاز کتابخانه های کشور توسط شهرداریها تأمین میگردد.

    سرانه کتاب در کشور سوئد 8 کتاب در سال میباشد و این در حالی است که حدود 60 درصد از شهروندان سوئدی از کتابخانه های عمومی بهره گیری می نمایند.

    در پاییز 1997 تعدادی طرح در کتاب ِ دولت و کمیسیون نشریات ادواری انتشار یافت .

    این طرح هامشتمل برمعیارهایی جهت افزایش توزیع عناوین کتب یارانه ای دولتی و فعالیت هایی درخصوص ارتقاء فرهنگ مطالعه در میان کودکان و نوجوانان بود.

    اختصاص یارانه های دولتی به حوزه ادبیات از سال 1975 متداول گردیده و انتشار ادبیات با کیفیت بالا برای مطالعه کنندگان کتاب فراهم آمد.

    در سال 1997 این شکل از کمک تقریباً به 30 میلیون کرون بالغ گردید.داستان های جدید سوئدی ،ترجمه سوئدی داستان های خارجی ، آثارکلاسیک ، غیرداستانی ، ادبیات و داستان های کمدی برای کودکان و نوجوانان ، ادبیات به زبان های اقلیت و مهاجر و کتب مصور مشمول این گونه کمک ها می شوند.

    طبق تخمین 750 عنوان کتاب در سال 1997 مشمول این کمک شدند.کتابخانه های عمومی به طور سنتی ازجمله معیارهای سنجش حیات فرهنگی سوئد محسوب می گردند.

    آنها ازمراکز فرهنگی پربازدید کشور به شمار می آیند.کانون کتابخانه ها که درمورخه1 ژانویه 1997 به اجرا گذارده شد موقعیت کتابخانه های عمومی کشورسوئد را تحکیم بخشید.از جمله مفاد اصلی قانون مذکور میتوان به2 اصل ذیل اشاره نمود: 1.هر منطقه شهرداری باید کتابخانه عمومی داشته باشد.

    2.کتابخانه های عمومی باید کتب را به طور رایگان دراختیار عموم قرار دهند.

    نقش کتابخانه های عمومی ارتقاء توجه و علاقمندی شهروندان سوئدی به مطالعه و ادبیات ، اطلاعات و آموزش و حمایت از فعالیت های فرهنگی است .کلیه مناطق شهرداری سوئد حداقل از1 کتابخانه مرکزی برخوردار بوده وشعب مختلفی از آن تحت عنوان کتابخانه های مدرسه ای و خدمات کتاب ـ اتوبوس به ارائه خدمات مبادرت می نمایند.

    درکل تعداد 1600 کتابخانه درکشور سوئد فعالیت دارد.مسئولیت نظارت ورسیدگی برامور کتابخانه های عمومی بر عهده شهرداری ها است .

    دولت نیز مسئولیت حمایت و انگیزش نظام کتابخانه را از طرقی چون اعطای کمک های مالی و یارانه ها برعهده دارد.

    درادامه این روند شکل جدیدی از حمایت با خرید کتاب برای کتابخانه های عمومی و مدارس درسال 1997 ارائه گردید.

    تحت طرح مذکور مبلغی بالغ بر44 میلیون کرون به خرید کتب ویژه کودکان و نوجوانان اختصاص یافت .

    موسیقی کشور سوئد از تعداد زیادی تئاتر و ارکستر برخوردار میباشد.

    حدود 11 ارکستر سمفونی در شهرهای بزرگ کشور فعالیت داشته و بالغ بر 1200 موسیقیدان حرفه ای به طور مستقل به فعالیت میپردازند.

    تحصیل در رشته های موسیقی به کلیه جوانان کشور توصیه شده و آنها به این امر تشویق میشوند.

    این سیاست طی 25 سال اخیر بطور جدی از سوی مسؤولین و مقامات سوئدی دنبال شده تا موسیقی به عنوان بخشی از زندگی افراد مطرح باشد.

    تحصیل در رشته های مختلف موسیقی امکانپذیر بوده و در زمینه اجرای موسیقی بودجه دولتی به این امر تخصیص داده شده است.

    حدود چند صد گروه موسیقی راک، جاز و غیره در کشور به فعالیت میپردازند.

    این گروهها بودجه ناچیزی از دولت دریافت میدارند چرا که از محّل فروش آثار و بلیطهای کنسرت خود درآمد کافی را کسب می نمایند.

    گروه های مستقل موسیقی هر ساله به اجرای 8000 تا 000/10 کنسرت موسیقی مبادرت می نمایند.

    تلاش های دولت سوئد درزمینه صنعت موسیقی برارتقاء توسعه و حضورقوی و متنوع موسیقی در سراسرکشور استوار گردیده است.مؤسسه ملی کنسرت سوئد باعنوان(Rikskonsertr) تشکیلاتی مرکزی است که وظیفه ترویج وتولیدموسیقی منطقه ای ومحلی سوئدی رابرعهده دارد.مؤسسه کنسرت با سازمانهای موسیقی استانی همکاری نزدیک داشته ونوارهایی با نشان تجاری خود تحت عنوان نوارهای کاپریس تولید می نماید.

    مؤسسه ملی کنسرت سوئد درخلال سال 1997 قریب به 55 میلیون کرون ازدولت کمک مالی دریافت نمود.

    فعالیت کانون موسیقی استانی ازسال 1988اغاز گردیده و سازمانی است که براساس انعقاد موافقتنامه میان دولت و اتحادیه شوراهای استانی تأسیس یافته است .

    مطابق قانون اساسی؛ مسئولیت رسیدگی برامور موسیقی استانی برعهده شوراهای استانی می باشد.به استثنای چندمورد، شوراها خود درقالب بنیادها، به تاسیس مؤسسات موسیقی مبادرت می نمایند.

    کانون موسیقی استانی در سال 1997 بیش از 253 میلیون کرون دریافت نمود که نمایانگر میزان بودجه موردنیاز بنیادها می باشد.

    علاوه برموارد فوق ،تعداد11 ارکستر سمفونی حرفه ای درکشور سوئد فعالیت دارند که در سطح منطقه ای می نوازند.

    این ارکسترها بیش از 83 میلیون کرون بودجه در سال 1997از دولت دریافت نمودند.با وجودیکه گروه های مستقل موسیقی در کلیه شاخه های موسیقی فعالیت دارند، اما غالب آنها ازگروه های جاز، پاپ و محلی متشکل می باشند.

    در سال 1997 حدود 8میلیون کرون بودجه از جانب دولت به گروه های مستقل موسیقی اختصاص

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

مفهوم‌ سیاست‌ فرهنگی‌ از جمله‌ مفاهیم‌ تازه‌ای‌ است‌ که‌ از حدود چهار دهه‌ قبل‌ در کشورهای‌ جهان‌ مورد توجه‌ قرار گرفته‌ است‌. نگاه‌ به‌ فرهنگ‌ بعنوان‌ یکی‌ از زمینه‌های‌ اصلی‌ توسعه‌ و امکان‌ مدیریت‌ فرهنگی‌ برای‌ تغییر در عناصر فرهنگی‌ و دستیابی‌ به‌ اهداف‌ از پیش‌ تعیین‌ شده‌ و توجه‌ به‌ نقش‌ دولت‌ها در برنامه‌ ریزی‌ فرهنگی‌ بستر مناسبی‌ برای‌ شکل‌گیری‌ مفهوم‌ سیاست‌ فرهنگی‌ ...

چکیده : این پژوهش به منظور "اولویت بندی عوامل موثر بر افزایش بهره وری نیروی انسانی شرکت برق منطقه ای کرمان " انجام گردیده است . تعداد کارکنان رسمی وقراردادی شرکت برق منطقه ای کرمان دراین تحقیق 464 نفر می باشد که پس از قرار گرفتن درفرمول کوکران 169 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند ونمونه گیری بصورت تصادفی طبقه ای انجام شد عوامل سازمانی ، فنی ، فردی واخلاقی بعنوان عوامل موثر ...

مقدمه زندگی را می توان بابهره وری جمع و از تفریط منهاواز تنبلی جذرگرفت. «میوری» دنیای کنونی،دنیای تحولات ودگرگونیهاست سرشار ازتغییرات، تغییراتی که نه به طور کامل ، به تبع خواسته ها و اراده افراد پدید می آید. آن هم خواسته هایی که ازنیاز های متفاوت وگسترده نهاد پیچیده انسانها سرچشمه میگیرد. انسان به عنوان غامض ترین مخلوق خداوند سبحان منشاء تغییرات شگرفی است که میلیون ها سال است ...

یکی از مشکلات جامعه امروز، معضل ترافیک و جابه جایی است. این مقوله در شهرهای بزرگ نمود بیشتری پیدا کرده است، زیرا شهرهای که از قدیم الایام برنهاده شده اند و امروز با گسترش جامعه بشری وسعت پیدا کرده اند، دارای معضلات بیشتری در زمینه حمل و نقل و نظام جابه جایی هستند. خصوصاً در بافت قدیمی آن که در ابتدا فضایی مناسب برای روند رو به افزایش جمعیت شهرنشین در نظر گرفته نشده است. بر این ...

انقلاب اسلامی ایران مرحله جدیدی از حضور فعال زنان در عرصه های مختلف من جمله مشارکت در حوزه تحصیل و آموزش علوم گوناگون را فراهم کرده است. اکنون به برکت امنیت اجتماعی و فضای فرهنگی مناسب پس از انقلاب اسلامی در دانشگاه ها و نگرش تساوی گرایانه اسلام نسبت به تحصیل دختران و پسران و تلاش شایسته زنان جهت مشارکت فعال اجتماعی، ورود دختران به سطوح عالی روند تصاعدی را طی می کند به طوری که ...

سیاست داخلی : تورم تورم برای مردم کشورمان اکنون کلمه ای بسیار آشناست.کلمه ای چندش آور مهمان ناخواسته ای بوده و به همین راحتی هم دست بردار نمی باشد. حال چطور این مهمان نا خواسته وارد اقتصاد کشور شده دلایل زیادی متصور است.دلایلی که داخلی هستند و خارجی،دلایلی که حاصل سیاست خودمان می باشد و دلایلی که خواسته و ناخواسته اقتصاد جهانی عامل اصلی آن می باشد اما اگر بخواهیم عوامل اصلی تورم ...

مقدمه: انقلاب اسلامی ایران مرحله جدیدی از حضور فعال زنان در عرصه های مختلف من جمله مشارکت در حوزه تحصیل و آموزش علوم گوناگون را فراهم کرده است. اکنون به برکت امنیت اجتماعی و فضای فرهنگی مناسب پس از انقلاب اسلامی در دانشگاه ها و نگرش تساوی گرایانه اسلام نسبت به تحصیل دختران و پسران و تلاش شایسته زنان جهت مشارکت فعال اجتماعی، ورود دختران به سطوح عالی روند تصاعدی را طی می کند به ...

مشارکت سیاسی از مهم ترین و اساسی ترین مطالبات دانشجویی کشور است و نظام اسلامی نیز همواره بر ضرورت فعالیت سیاسی دانشجویان و مشارکت فعال و مثبت آنان در مباحث سیاسی تاکید دارد. بر این اساس، «تبیین دقیق سیاسی بودن دانشجو، ضرورت و ویژگی ها و حدود آن در نظام اسلامی»، موضوع اصلی نوشته حاضر است که در این زمینه تلاش می شود، از مباحثی پیرامون چیستی مشارکت سیاسی و عوامل و سطوح مختلف آن، ...

بیان مقدمه، مسأله و اهداف پژوهشی : هر تمدنی‌ که‌ در تاریخ‌ بوجود آمده‌ است‌ مبتنی‌ بر مطالعه‌ تحقیق‌ و پژوهش‌ بوده‌ است‌، سرزمین‌ باستانی‌ ایران‌ یکی‌از گهواره‌های‌ تمدن‌ بشری‌ بوده‌ است‌، آثار باقی‌ مانده‌ از آن‌ دوران‌ نشان‌ می‌دهد که‌ ایرانیان‌ در هنر، ادبیات‌، موسیقی‌،علم‌ و کشورداری‌ به‌ درجه‌ بالایی‌ از مدنیت‌ رسیده‌ بودند، دانشگاه‌ معروف‌ گندی‌ شاپور (جندی‌شاپور) و ...

-اهمیت اموراقتصادی در فرایند تا ریخی پروفسور جان کنت گالبریت . John K Gablbaith ) استاد ممتاز دانشگاه هاروارد وبرنده جایزه نوبل در اقتصاد که درک عمیقی از تحولات اقتصادی –اجتماعی وفرهنگی جوامع بشری بویژه جوامع در حال توسعه دارد می گوید:«هیچ چیز ومطلقاًهیچ چیز در حد فقر وبی پولی آزادی انسان را نفی نمی کند .»فقر کشنده حق انتخاب (آزادی )از یک طرف وکشاندن انسان به سوی پیروی از ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول