تعریف و تاریخچه پیدایش موزه الف) تعریف موزه ریشه واژه موزه از لغت یونانی موزین (Mousein) به معنای مقر زندگی موز (Mouse) الهه هنر وصنایع در اساطیر یونان باستان اقتباس شده است و در زبان انگلیسی تلفظ میوزیم (Museum) و در زبان فرانسه موزه را به خود گرفته است .
در حوالی دهه1290 قمری تلفظ فرانسه موزه به زبان فارسی نیز راه یافت .
پیشینه آن باز می گرددبه سفرهای ناصرالدین شاه قاجار به اروپا و دیدن موزه های آن دیار و تصمیم او به ایجاد مشابه آن در ارگ سلطنتی تهران و انتخاب نام موزه برای آن .
اکنون هزاران مؤسسه بین المللی موزه وابسته به سازمان فرهنگی وعلمی و تربیتی سازمان ملل متحدیونسکو در بند 3و4 اساسنامه خود که جامعترین تعریف موزه است چنین می گوید : موزه مؤسسه ای است دائمی و بدون هدف مادی که در های آن به روی همگان گشوده است و دز خدمت جامعه و پیشرفت آن فعالیت می کند .
هدف موزه هاتحقیق در آثار و شواهد بر جای مانده انسان و محیط زیست او ،گرد آوری ،حفظ وبررسی و بهره وری معنوی است.
علاوه براین ایکوم موارد مشروحه زیر را مشمول تعریف یاد شده تشخیص می دهد: 1.
مؤسسات حفظ و نگهداری و تالار های نمایشی که به وسیله کتابخانه ها و مراکز بایگانی نگاهداری و تامین می شوند.
2 .
اماکن و آثار باستانی ،طبیعی ، مردم شناسی ، وتاریخی ای که به علت فعالیت در زمینه های گردآوری،حفظ ونگهداری ونمایش آثارباستانی دارای اهمیت میباشند .
3 .
مؤسساتی از قبیل باغهای حیوان شناسی و گیاه شناسی و نمایشگاه جانوران زمینی و موجودات آبزی که نمایشگر نمونه های موجودات زنده میباشند .
4.
ذخایر طبیعی 5.
مراکز علمی و نمایشگاههای فضایی ب) تاریخچه موزه در جهان مجموعه سازی برای انسان امری فطری است و ذوق و سلیقه در گرد آوری آن بی شک همواره همراه او بوده است .
در دوران نو سنگی،انسان مجموعه هایی از صدف ، گوش ماهی ، سنگریزه و استخوان جانوران را گرد آوری و از آن برای تزئینات استفاد می نمود.
در مراحل بعدی تمدن ، این مجموعه ها بیانگر شیوه های اعتقادی و آیینی اقوام مختلف گردید.
مجموعه های تزیینی و تجملی ای که خصوصاًدر قبرستانهای تمدنهای باستان بین النهرین و فلات ایران یافت شد اعتقاد به زندگی پس از مرگ را نشان داد .
در عهد باستان اشیاء گرانبها و نفیس که کلاًجنبه نذری داست برای بر آوردن نیاز ها در درون زیارتگاهها و معابد گرد آوری می شد .
این امر در تمام جوامع تمدنهای باستانی فراوان افت می شود .
در جامعه امروزی ما موزه نمایانگر نهادی شدن این گرایش همگانی به گردآوری است .
در پایان سده چهارم و آغاز سده سوم پیش از میلاد مسیح ، که مصر پایگاه فرهنگ و هنر یونان گردید ، بطلمیوس اول از سرداران اسکندر مقدونی (321- 283 ق .م .) به اعتلای فرهنگ و هنر یونان همت گماشت و توجه برجسنه ترین دانشمندان یونان ، آسیای صغیر و پاره ای از کشور های دور ونزدیک به مصر جلب شد .
بطلمیوس در کنار کاخ مسکونی خود در شهر اسکندریه جایی را با نام موزه مشتمل بر یک دانشگاه بزرگ ، کتابخانه ، آزمایشگاه ، رصدخانه و باغ گیاهان و جانوران تاسیس کرد ، ولی پس از بطلمیوس این فکر دنبال نشد و از این موزه فقط اشاره هایی در کتابها باقی مانده است .
افراد عادی یونان هر چند که خود اشیاء هنری گرانقیمت را جمع آوری نمی کردند موقعیت دیدن آنها را داشتند ؛ زیرا در پرستشگاههای یونان اشیاء نفیسی به جهت ارزش معنوی آنها گردآوری می شد و مردمی که برای نیایش به این مکانها می رفتند از دیدن آنها بهره مند می شدند .
گرچه بنابر روایت ایلیارد ، حماسه معروف یونان ، در یونان باستان نجبا و اشراف مجموعه های خصوصی گرد آوری می کردند.
استفاده از آثار هنری در روم باستان به نحو دیگری بود .
سرداران رومی نخبه غنایمی را که طی جنگها به دست می آوردند،در شهر روم در پارکها و حمامها و سایر اماکن عمومی به نمایش می گذاردند و عامه مردم می توانستند از آنها دیدن کنند.
در قرون وسطی (500 1450 م.) در غرب و شرق به علت فقدان نظام مالی و بانکی صحیح ، ثروتمند بودن با مالکیت اشیاء گرانقیمت و ممتاز مترادف بود؛ زیرا ثروتمندان و صاحبان سرمایه ها با خرید و گردآوری آثار هنری و نایاب نقدینه های خود را از خطرهای متععد نجات می دادند .
علاوه برآن ،اماکن مذهبی نیز در مشرق زمین و بخصوص کلیساهای مسیحی در مغرب زمین دارای انواع مختلف اشیاء نادر از قبیل جواهرات ، زیورها، سلاحهای جنگی مزینبه سنگهای گرانبها و پارچه های نفیس بودند .
ثروت کلیساها از نظر اشیاء قیمتی بی حساب بود وکلیساها از اندوخته های خود مراقبت می کردند و مجموعه هافقط در موقعیتهای استثنایی به تماشا گذاشته می شد.
در دوره رنسانس ( از قرن 14 تا 16 م.) به سبب دگرگونیهای اساسی و تحولات فکری که در جوامع اروپایی پدید آمد صاحبان مجموعه هادیگر به مجموعه خود فقط به چشم سرمایه مالی نگاه نمی کردند ،بلکه به ارزش هنری و فرهنگی آنها نیز پی بردند و بدین جهت مجموعه ها از مخفیگاهها در آمده ، به درون تالار نمایش منتقل شدند.
در این هنگام داشتن مجموعه ای از اشیاء هنری نه تنها علامت ثروت بلکه نشان دهنده علاقه صاحبان آنها به هنر و فرهنگ بود .
حتی دانشمندان و علاقه مندان به آثار هنری عده ای را برای گردآوری آثار نخبه به نقاط مختلف جهان می فرستادند.
آنان با فزونی یافتن تعداد اشیاء مجموعه ها، از کارشناسان و افرادی که اطلاعاتی در زمینه ها ی مختلف فرهنگی داشتند دعوت می کردند تا اشیاء را مطالعه کنند ومقالاتی درباره آنها بنویسند.
برای نمایش آثار هنری حجیم خود مانند مجسمه و تابلوهای بزرگ نقاشی ، اتاقهایی نورگیر با طول زیاد و عرض کم ساختند و آن را گالری نامیدند .
بر خی ازمجموعه داران نیز باالهام از موز گالریهای خود را موزه نامیدند.
از ان پس واژهء موزه در دوره رنسانس دربارهء مجموعه های هنری متداول گشت.
از ویژگیهای این موزه های اشرافی یکی این بود که محل گرد اوری اشیاء بودند و دیگرآنکه بازدیدکنندگان انها محدود منحصر به گروههای خاص بودند.
ج)نهادینه شدن موزه ها گشوده شدن مجموعه های صنعتی به روی مردم (سده 17 و 18 م.) رنسانس وسپس انقلاب صنعتی در انگلستان و اروپای غربی ( 1750- 1850میلادی ) افکار جدید و تاثیرات اساسی در زمینه های سیاسی واقتصادی واجتماعی در غرب پدید اورد که در پی آن لزوم بهره مندی کلیه افراد جامعه از تمامی امتیازات و مزایای اجتماعی احساس شد.لذا در این ایام مجموعه های خصوصی با نام موزه در اختیار عموم افراد جامعه قرار گرفت.
در سال 1683 م.
موزه اشمولین نخستین موزهء ملی بر مبنای یک مجموعهء خصوصی در شهر اکسفوردانگلستان گشایش یافت.
در سال 1750م.در کاخ لوکزامبورگ در شهر پاریس بخشی از مجموعه سنتی در معرض بازدید مردم قرار گرفت و در نخستین سال انقلاب کبیر فرانسه موزه هنری لوور افتتاح گردید.
سده های نوزدهم و بیستم میلادی شاهد تحولات اساسی و بنیادی واستقبال شدید مردم از موزه هاست.
از ابتدای سدهء نوزدهم به موزه و نقش سازنده آن در جوامع مختلف پی برده شد و موزه های گوناگون در نقاط مختلف جهان فعالیت خود را آغاز نمودند .
با گسترش موزه ها لزوم به کار گرفتن کارکنان بیشترو آموزش آنان بیش از پیش احساس گردید.نظر به استقبال مردم و به جهت بهره مند کردن هرچه بیشتر انان از مزایای مختلف موزه مساعدت و همکاری کارکنان موزه جنبه علمی به خود گرفت وآموزش به عنوان یکی از عملکردهای موزه ها شناخته شدو فعالیت موزه ها در زمینه های مختلف هنری فرهنگی وآموزشی بیشتر وپر بارتر گردید .
استقبال از موزه ها به حدی رسید که آنها فعالیت خود را در مسیر خواستهای مردم برنامه ریزی کردندو موزه های تخصصی مانند شیشه منسوجات وقالی وابزار موسیقی وزندگی نویسندگان وهنرمندان و...
نیز وارد میدان فعالیت شدند .
پس ازجنگ جهانی دوم ( 1939- 1945م.) تحولات سیاسی اقتصادی اجتماعی فرهنگی دراروپای غربی چهره موزه هارا بکلی دگرگون کرد.موزه ها با اشراف کامل به نقش آموزشی خود در عصر ارتباطات در صدد ارائه خدمات آموزشی بیشتر و اشاعه فرهنگ در محدوده گسترده تر بر آمدند و برنامه های جدیدی را طراحی کردند .این برنامه ها کاربردی نمودن موزه ها نام گرفته است و موزه داران خود به سوی مخاطبان موزه ها پیش میروند .
وسایل ارتباط جمعی از قبیل روزنامه رادیو تلویزیون سینماو ویدئو از ابزارهای مهم این کارند.
نمایشگاههای موقت و سیار موزه اتوبوس بازدیدهای دسته جمعی و سخنرانیها با استفاده از امکانات سمعی وبصری همراه بوده در حد عالی علوم رایانه ای و اطلاع رسانی ابزارهای لازم را در اختیار موزه داران قرار می دهد.
تاریخچه موزه در ایران نهادینه شدن موزه در ایران 1 .
موزه همایونی .
نهادینه شدن موزه با آغاز کار وتاسیس کاخ موزه ناصرالدین شاه قاجار در کاخ گلستان آغاز می گردد ( 1291-1293ه.ش.).ناصرالدین شاه دشتور داد تا قسمتی ازساختمانهای سمت شمال کاخ را از جمله موزه قدیمی شاهان که در ان هدایای خارجی را نگهداری می کردند تخریب کنند و اتاق موزه کتابخانه سرسرا وسایر ملحقات را بسازند.
اعتمادالسلطنه در توصیف موزه چنین می نو یسد:موزه به اصطلاح اهالی فرهنگ عبارت است از مکان ومحلی که مخزن اثار قدیمی اشیاء بدیعه ونفایس مستظرفات دنیاست .
و از هر تحفه و یادگاری که در آن مخزون وموضوع است اهل علم و اطلاع کسب فایدتی و کشف سری می نمایند و از احوال و اوضاع هر زمان و صنایع و حرف آن و رسوم اداب معمول ان ایام وعادات و طوایف ان باخبر می گردند و می توان گفت که موزه مقیاس شعور و میزان عقول و درجه افهام اصناف و مرآت ادراک سلاسل است .مشکلات لا ینحل در اینجا حل می شود و بر معلومات تاریخی شهود اقامه می نماید .سپس می گوید :این است گه موزه همایونی نیز به پهن تبره خزینه ای است مشحون به زواهر و جواهر گرانبهاو ظرایف و نفایس اشیاء و اثار جلیله علمیه و مهمات حربیه قدیم وآلات و ادوات متنوعه و مصنوعات ازمنه سالفه و نتایج خیالات حکمای بزرگوار و تماثیل و تصاویر نگارندههای بی مثل و مانند روزگار و پرده های نقاشی کار نقاشهای مشهور و حاصل صنایع کارخانه های معروف و ظروف چینی بسیار ممتاز کار چین و سور و انگلیس و ژاپن و بلور آلات کارخانه ساکس و ونیز و سایر کارخانه های معتبر مسکوکات قدیم با صور سلاطین معظم ایران وغیره و...
به علاوه تزیینات لایقه بسیار و محصولات رایقه بی شمار که هر یک در عالم هم ودرایت وحوزه اطلاع و بصیرت گوهری است بی بدل و در نفاست امتیازضرب المثل...
اعتمادالسلطنه درباره کتابخانه نیز می نویسد: کتابخانه در جنب موزه مبارکه همایونی است که در چندین هزار جلد کتاب خطی و چاپی از کتب معتبره قدیم و جدید در آن هست.چنانکه ملاحظه شد در کوزه مذکور اشیاء گوناگون جمع آوری شده بود .بنابر این امروزه نمی توانیم آن رادر طبقه بندی رایج موزه ها قرار دهیم تنها می توان گفت که اشیاء به عنوان هنرهای تزیینی گردآوری و تنظیم شده بودند .
به هر تقدیر موزه کاخ گلستان باغنا و تنوع آثار کتابخانه واسنادو مدارک کاخ یکی از مهم ترین موره های کشورمان و یکی از معتبرترین موزه های جهان است.در طی سالیان بعد بخشی از موزه ازآن جدا شد.در زمان ناصرالدین شاه به علت سرقتی که در انجا انجام گرفت جواهرات سلطنتی که درابتدا در ویترینهابود به مخزنهای زیر زمینی وسپس به موزه جواهرات در بانک مرکزی منتقل گردید .
موزه ملی .در سال 1295ه.ش.وزارت معارف وصنایع مستظرفه موزه ملی ایران را تاسیس کرد .
این موزه گویا در آغاز در یکی از اتاقهای مدرسه دارالفنون قرار داشته و بانی آن مر تضی ممتازالملک بوده است .
پس از مدتی این مجموعه از دارالفنون به ساختمان مسعودیه منتقل گردید و سپس با تاسیس موزه ایران باستان مجموعه ان شامل 280 قلم شی به موزه تازه تاسیس شده انتقال یافت .
3 .موزه دانشکده افسری.
در سال 1302 ه.ش.
به منظور آموزش اسلحه شناسی و تاریخچه سلاح به دانشجویان دانشکده افسری تهران موزهای در این دانشکده تشکیل شد .
هسته مرکزی موزه را مجموعه سلاحهای ناصرالدین شاه قاجار در موزه همایونی تشکیل می داد و پارهای از سلاحهای اهدایی سران گشورهای مختلف به شاهان قاجار نیز در این موزه در معرض نمایش قرار داشت .پس از شکوفایی انقلاب اسلامی این موزه به مجموعه سعد آباد منتقل گردیدومجموعه آن غنی سازی شده بخصوص یادبود هایی از دفاع مقدس در آن منظور شدونام آن به موزه نظامی تغییریافت .
موزه هنر وصنایع .
در سال 1309ه.ش.شادروان حسین طاهرزاده بهزاد هنرستان صنایع قدیم را تاسیس نمود .
آثار هنرمندان زمان و استادان و دانشجویان هنرستان بخشی از آنان موزه بود .
این مجموعه در حال حاضر در عمارت نگارستان قرار دارد وبه نام موزه هنرهای ملی خوانده می شود وآثار هنرمندان معاصر در زمینه هنرهای سنتی در معرض نمایش قرار دارد .پس از تاسیس موزه ملی ایران این موزه نیز زیر پوشش آن قرار گرفت.
5.
موزه مردم شناسی تهران .
موزه مردم شناسی تهران در سال 1312 ش .
تاسیس شد .
این موزه نیز از ابواب جمعی اداره عتیقات وزارت اوقاف وصنایع مستظرفه بود که در آغاز دایره انسانشناسی نامیده می شد، سپس به بنگاه و سرانجام به موزه مردم شناسی تغییر نام داد ودر خیابان بوعلی در ساختمان مناسبی با مجموعه ای از اشیاء که از مساجد وتکایا گردآوری شده بود وبا هدایای مردم کار خود را آغاز کرد .
این موزه در سال 1347 به کاخ ابیض در محوطه کاخ گلستان انتقال یافت و زیر پوشش اداره کل موزه ها قرار گرفت .
نقش و عملکرد اجتماعی موزه عملکرد موزه بیش از هر نکته دیگر بازتاب آرمانها و اندیشه های انسان ، محیط فرهنگی و اجتماعی ، کارها و خلاقیتهای پایان ناپذیر او در گذشته و حال است .
موزه مطالب خود را به زبان خاصی بیان می کند و وسیله بیان او زبان اشیاء واقعی است از همین رو ، دارای قدرت نفوذ گسترده می باشد .
بازدید کننده محروم از نعمت خواندن و نوشتن با این زبان خاص به آسانی ارتباط برقرار می کند .
زبان خاص موزه دریچه ای از جهان سه بعدی را به روی بازدید کننده باسواد نیزباز می کند ،بویژه آن گروه از باسوادانی که از ادراک بصری دو بعدی چون نوشتار وتصویر ، نقشه وعکس اشباع وخسته شده اند .این دریچه ممکن است کوچک ودیدگاهی از طریق یک میکروسکوپ الکترونیکی موزه های علوم طبیعی به سوی جهان ذره بینی باشد ، یا آنکه تلسکوپ موزه فضایی باشد که بازدید کننده را به فضای لایتناهی هدایت می کند یا آنکه دریچه ای وسیع به سوی سرزمینها واقوام ناشناخته ویا گذشته های دور باشد.
موزه های مردم شناسی و باستانشناسی یا موزه های منطقه ای، که علایق یک جامعه کوچک محلی را معرفی می کنند ، نمایانگر تواناییهای جوامع مختلف بشری هستند ، تواناییهای دینی ، اجتماعی ، سیاسی ،اقتصادی ،علمی و هنری.
همین مجموعه ها کارهای پژوهشی دانشگاههاو پژوهشگران منفرد را یکسان تغذیه می کنند .
با استفاده از نقد و بررسی بازدید کنندگان و شرکت کنندگان در برنامه های فرهنگی موزه می توان به علایق فرهنگی آن جامعه پی برد .
پس ، از آنچه گفته شد می توان نتیجه گرفت که موزه در عین حال که خدمت یک جامعه است ، معرف آن جامعه نیز می باشد.
خدمات اجتماعی موزه .موزه در درجه اول در خدمت خود است ،این جامعه می تواند جهانی باشد ،مانند بازدیدکنندگان موزه های واقع در شهرهای بزرگ ، پایتختهای فرهنگی و مراکز جهانگردی یا جامعه ای بزرگ چون شهروندان یک کشور .در این رده همچنین موزه های ملی کشورها را می توان نام برد یا جامعه ای کوچک که مخاطبان موزه های منطقه ای را تشکیل می دهند یا موزه های تخصصی که در خدمی پژوهشگران یک رشته خاص قرار دارند و نیز موزه های محلی که ساکنان یک محله شهر را به خود جمع می کنند.
گرچه در پاره ای از شهرهای بزرگ جهان هنوز موزه های قدیمی وجود دارند که به شکل یک گنجینه باز مانده و بیشتر مورد بازدید معدودی از جهانگردان قرار می گیرند و خود شهروندان چندان به بازدید آنها راغب نمی باشند ، ولی این موزه های فسیل شده و ایستا نیزباید دیر یا زود در برابر نیاز فعالیتهای فرهنگی و آموزش جامعه خود تسلیم شوند.
شناخت میراث و ارزشهای فرهنگی.مجموعه موزه در واقع بیش از هر موضوع دیگر پیشینه کامل علوم طبیعی ، هنر، باستانشناسی ، و مردم شناسی را معرفی می کند .
به عبارت دیگر ،مجموعه موزه ها نمایانگر ارزشهای از میان رفته جوامع مختلف بشری است و ارزشهای طبیعی دائمی آنها را که در عصر حاضر در معرض تهدید می باشند مورد توجه قرار می دهد.
موزه ها این ارزشها را به عنوان میراث برای مردم مشخص می کنند .
این میراث برای تداوم فرهنگ ارزشمند است.
ارزشهایی که در بطن موزه ها جاری اند به شیوه دیداری بیان می شوند و شامل ارزشهای دینی ، اخلاقی ، تاریخی و زیست شناسی می باشند ، بازدیدکننده موزه در آغاز یک دیدگاه عینی از جهان را به شیوه سه بعدی در برابر چشم خود می بیند، سپس مجال می یابد تا یک روحیه انتقادی در شناخت ارزشهای ملی خود و سایر ملل را در ذهن خود پرورش دهد پژوهشگران کنجکاو و اشخاص علاقه مند از لابه لای این ارزشها اندیشه ها و آرمانهای فراموش شده را باز یافته ، سلیقه و عادات فرهنگی خود را بر مبنای آن شکل می دهند و در مسیر مناسب هدایت می کنند ؛ زیرا روحیه خلاق که در وجود هر فردی نهفته است ، طی بازدیدهایی از موزه اغلب آشکار شده ، فرصت بروز می یابند.
از مطالب فوق می توان نتیجه گرفت که موزه در خلق دائمی عادات فرهنگی جدید نقش بسزایی به عهده دارد و در دراز مدت تضمین کننده تداوم فرهنگی می باشد .
پژوهشهای گوناگون جامعه شناختی ای که جامعه شناسان متخصص در امور فرهنگی در سالهای اخیر انجام داده اند مؤید این مطلب است که برنامه های آموزشی موزه ها ، بخصوص در گروه موزه های کودکان سبب شکوفایی استعدادهای هنری کودکان بوده است.
کاربرد زبانهای اسکرپیتی در HTML استفاده از زبانهای اسکریپتی ،گامی برای افزودن حالت محاورهای به صفحات وب و طراحی صفحات پویا است .
اما واقعا" اهداف اسکریپت چیست ؟
به طور کلی ، زبانهای اسکریپتی برای اهداف و کارهای کوچکی مثل محاسبات ساده به کار می روند .
کاربردهای اسکریپت عبارتند از: ـ ارزیابی فرمها ـ تزیین صفحات ، از جمله دکممه های نگهدارنده ترتیب و انیمیش ـ تولید صفحات پویا ـ ارتباط بین کارهای مختلف زبانهایی که برای نوشتن به کار می روند ، زبانهای اسکریپتی نامیده می شوند .
زبانهای اسکریپتی عبارتند از جاوا اساریپت که توسط شرکت نت اسکیپ خلق شد، وی بی اسکریپت که کاربرد ویژوال بیسیک در اینترنت است وجی اسکریپت که توسط شرکت مایکروسافت برای همسازی با جاوا اسکریپت طراحی شده است .
Jscript وجاوااسکریپت می دانید که جاوا یک زبان شئ گر است و برای نوشتن برنامه های کاربردی و برنامه هایی برای اینترنت به کار می رود .
در جاوا می توان برنامه هایی به نام اپلت نوشت که در محیط اینترنت اجرا می شوند .
در زبان HTMLمی توان اپلت ها را به صفحات وب اضافه کرد برنامه های جاوا پس از کامل شدن ، به بایت کد تبدیل می شوندکه به سیستم و کامپیوتر خاصی وابسته نیست .
این دستورات توسط ماشین مجازی جاواکه به طور نرم افزاری ایجاد می شوداجرا می گردد.
اما برنامه نویسی در جاوا برای کسانی که با ان اشنایی ندارند ، به خصوص طراحان صفحات وب ، می تواند بسیار مشکل باشد.
جاوا اسکریپت طراحی شد تا کار برنامه نویسی را اسان کند .
به عنوان مثال اگر بخواهیم برنامه ای در جاوا بنویسیم که اطلاعات موجود در فرمها و پرسشنامه ها را ارزیابی کند ، کاری بس دشوار است ، اما این کارها درجاوا اعمال ابتدایی و ساده محسوب می شوند .
نت اسکیپ کلاسهایی از جاوا به نام Live connect ایجاد کرد که بین جاوا وجاوا اسکریپت ارتباط برقرار می کند.
جاوا اسکریپت از زمانی که تولید شد ، تغییرات زیادی پیدا کرده است و همه مرورگرها به یک درجه از آن را استفاده نمی کنند .
نسخه های گوناگون آن عبارتند از Javascript(نت اسکیپ 2.x) Javascript 1,1(نت اسکیپ 3.x) Java script 1.2 (نت اسکیپ 4.x) زبان Jscriptدر IE نسخه 3 ، تقریبا" معادلJavascript 1 است و از ویژگیهای Javascript 1.1 مثل جایگزینی پویای تصاویر پشتیبانی نمی کند .
IE نسخه 4 از1.1 Javascript پشتیبانی می کند ولی مدل شیئ ان قدرتمندتر است .
برای کسب اطلاعات راجع به جاوا اسکریپت به سایت http: //developer.netscape.com مراجعه کنید.
مایکروسافت در مقابل کاری که نت اسکیپ انجام داد، زبان JScript را ارائه کرد که تقریبا" با جاوا اسکریپت سازگار است ولی تفاوتهای ناچیزی با یکدیگر دارند .
مروری بر جاوا اسکریپت عناصر جاوا عبارتند از : متغیرها، اشیاِء و عملگرها که اشیاء ینز به نوبه خود دارای متدها و خواص هستند.
در زبان جاوا اسکریپت ، بین حروف کوچک و بزرگ تفاوت است ، به همین دلیل می گویند که جاوا نسبت به حروف کوچک وبزرگ حساس است.
متغیرها با ترکیبی از حروف Aتا Z ، ارقام و خط ربط (-) ساخته می شوند به طوری که ارقام شروع نمی شوند .
محدودیتی در طول نام متغیرها نیست .
به عنوان مثال S1,SUM,sum میتوانند نامهایی برای متغیرها باشند.
عملگرها نمادهایی هستند که اعمال خاصی را انجام می دهند ، مثل نماد+ که عمل جمع را انجام می دهد .
عملگرها در جاوا عبارتند از عملگرهای محاسباتی،رابطه ای منطقی ، بیتی ، ترکیبی و غیره .
اغلب توابع در جاوا اسکریپت به عنوان اعضایی از اشیای موجود در این زبان هستند ، اما تعداد اندکی از توابع وجود دارند که به طور مستقل مورد استفاده قرارمی گیرند.
هر شئ در جاوا اسکریپت دارای اعضاء داده ای است که انها را خاصیت می نامیم و دارای توابعی است که انها را متد می نامیم.
وی بی اسکریپت نسخه ای از ویژوال بیسیک است که برای برنامه نویسی در اینترنت به کار می رود .
وی بی اسکریپت توسط شرکت مایکروسافت توسعه یافت و فقط در کاوشگر اینترنت قابل استفاده است ، به همین دلیل شهرت ان در اینترنت نسبت به جاوااسکریپت کمتر است .
قدرت ان مثل جاوا اسکریپت است و می تواند به تمام اشیای تشکیل دهنده صفحات وب دسترسی داشته باشد.
Micro soft SQL server 2000 یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای RDBMS است که برای پردازش تراکنش ها به صورت on lineبا عملکرد بالا ذخیره داده ها و برنامه های کاربردی تجارتی الکترونیکی طراحی شده است.
Microsoft SQL Server برای پشتیبانی از پایگاههایاطلاعاتی بزرگ ومهم طراحی شده است .
مثل ذخیره سازی اطلاعات وتجارت الکترونیکی و پردازش تراکنش ها به صورت .online برای این منظور SQLserver ابزارهای متععدی در اختیار شما قرار می دهد از جمله برنامه های کمکی مثل bcp.exe که برای کپی کردن اطلاعات از SQL server به یک فایل معمولی بکار می رود و Enterprice Managerکه یک ابزار گرافیکی قوی و پیچیده برای مدیریت پایگاه های داده و خود SQL SERVER می باشد .
آشنایی باEnterprise Manager اولین ابزاری است که برای مدیریت SQL server 2000 بکار می رود.
با استفاده از رابط گرافیکی Enterprise Manager می توانید: - گروههایی از چندین نمونه SQL server تعریف کرده و هر یک از سرویس دهنده های موجود در یک گروه را ثبت کنید .
- پارامترهای SQL serverرا برای هر یک از سرویس دهنده های ثبت شده تنظیم کنید .
- در هر یک از سرویس دهنده های ثبت شده پایگاه داده بسازید و آنها را سازماندهی کنید برای آن سرویس دهنده کاربرانی تعریف کرده وحق دسترسی هر یک از آنها را مشخص نمایید .
- امور مدیریتی SQL server را برای هر یک از سرویس دهنده های ثبت شده تعریف واجرا کنید .
- با استفاده از Query Desingner محتویات جدول هاو نماها را مشاهده کنید - با استفاده از Query Analyzerدستورات SQLنوشته وآنها را تست کنید.
-هر یک از ویزارد های SQL server را فراخوانی کنید.
تهیه نسخه پشتیبان یک پایگاه داده راههای مختلفی برای پشتیبانی از یک پایگاه داده ارائه SQLServer 2000 می دهد .
ساده ترین روش تهیه پشتیبان کامل یعنی کپی دقیق و کاملی از اطلاعات در یک زمان مشخص می باشد.
نکته .
SQL servsr امکان می دهد که در حین کار با یک پایگاه داده نسخه شتیبان آن را تهیه کنید.در واقع نیازی به متوقف کردن کار سیستم نیست.البته در حین تهیه پشتیبان انجام بعضی از کارها ممکن نیست.این امور عبارتند از عملیاتی که ساختار یک پایگاه داده را تغییر می دهند مثل ساختن یا حذف کردن فایل هایا ساختن ایندکس.
روش دیگری که توسط SQL serverارائه شده است تهیه یک پشتیبان جزعی می باشد.
پشتیبان جزعی تنها اطلاعاتی را که از زمان تهیه آخرین پشتیبان کامل تغییر کردندذخیره می کند.
مزیت استفاذه از این روش این است که در بیشتر مواردحجم پشتیبان جزئی به مراتب خیلی کمتر از پشتیبان کامل می باشدو پروسه تهیه آن خیلی سریعتر انجام می شود .
آشنایی با مدل های امنیتی هنگامی که یک نمونه از SQL server در خواستی برای اتصال دریافت می کنید ، یک Login ID به آن ارسال می شود.
Login ID شناسه ای است که حق دسترسی به SQLSERVER را تعیین می کند.
SQL server ابتدا بررسی می کند که آیا Logion ID ارسال شده معتبر است یا خیر .
و سپس تعیین می کندLogionIDمزبور از نظر امنیتی اجازه عمل درخواست شده را دارد یا خیر .
این پروسه ، تصدیق یا شناسایی کاربر نام داردSQL server 2000 شناسایی را به دو روش انجام می دهد : می تواند برای ارزیابی کاربر به سیستم امنیتی windows 2000یا windows NT تکیه کند و یا خودش ارزیابی را انجام دهد.
سیستم شناسایی ویندوز در این روش ، مدیر سیستم برای کاربران یا گروههای کاربری ویندوز حق دسترسی تعیین می کند .کامپیوترهای مشتری که از سرویس های مرکزی استفاده می کند کاربر توسط سیستم عامل windows 2000 یا NT که بر روی کامپیوتر مرکزی نصب شده است شناسایی می شود و اگر اجازه دسترسی داشته باشد ، به آن متصل می گردد.
در این حالت SQL serverتنها کافی است بررسی کند که آیا کاربر متصل شده حق دسترسی به سرویس دهنده و پایگاه های داده را دارد یا خیر؟
توجه : با توجه به اینکه سیستم عامل windows 98نمی تواند به شکلی مطمئن کاربران را شناسایی کند ، نمونه هایی از SQL server که بر روی این سیستم عامل نصب می شوند نمی توانند از مدل شناسایی ویندوز استفاده کنند.اصولا"windows 98 برای کامپیوترهای مشتری و windows 2000 برای کامپیوترهای مرکزی بکار می رود .
سیستم شناسایی SQL Server در این روش هنگامی که یک درخواست برای اتصال فرستاده می شود،SQLserver یک کلمه عبور دریافت می کند و سپس Login مزبور را با لیست Loginهای تعریف شده توسط مدیر سیستم مقایسه می کند.
برنامه های جاوا چگونه کار می کنند جاوا از سه جهت انقلاب بزرگی در وب بپا کرده است .
برنامه های کوچک جاوا یعنی ریزبرنامه ها بسرعت گرفته و بارگذاری می شوند و یا سرعت فوق العاده ای استفاده می شوند.
ریزبرنامه های جاوا روی هر رایانه ای با هر سیستم عاملی قابلیت انطباق و اجرا دارند.و بالاخره از همه مهمتر اینکه ریزبرنامه ها قابلیت اجتماع دارند .
یعنی می توان چند ریزبرنامه را کنار هم چیده تا برنامه های کاملتر و بزرگتری بدست آید.
1.
ریزبرنامه جاوا توسط پسوند وپیشوند در یک سند HTMLمشخص و فراخوانی می شود .
وقتی مرورگر این پسوند پیشوند را می خواند، ریزبرنامه درست مثل فایلهای گرافیکی یا رسانه ای ، از یک سرویس دهنده گرفته و بارگذاری می شود.
ریزبرنامه یک آدرس منحصر بفرد URLداردو براحتی توسط مرورگر تعیین مکان می شود.
2.
ریزبرنامه ها بهمان روش پاکت های HTTP که صفحات HTMLو تصاویر GIFدر آن نقل و انتقال می شوند از سرویس دهنده به سرویس گیرنده ارسال می شوند.
3.
وقتی ریزبرنامه به سرویس گیرنده می رسد، مرورگر سرویس گیرنده کد جاوارا کامپایل کرده و آن را داخل یک بخش مشخص از پنجره اجرا می کند .
اندازه واقعی صفحه نمایش توسط دستورات داخل پسوند و پیشوند تعیین می شود .
همینکه شما با صفحه درگیر شوید ،ریزبرنامه شروع به اجرا می کند.
در بسیاری اوقات ـ نظیر یک تصویر متحرک ـ ریزبرنامه پس از اتمام برنامه به جای خروج ، بطور خودکار شروع باجرای مجدد می کند.
این روال راlooping یا حلقه زنی می گویند .
نرم افزار مرورگر شما مسئولیت نمایش کل یک صفحه وب را دارد .
ریزبرنامه ها مسئولیت منطقه مورد استفاده حلقه تصاویر متحرک یا سایر ریزبرنامه های جاوا را دارند.
رابط دروازه عمومی یا CGI اگر مدت زیادی است که از وب استفاده می کنید ، حتما" اصطلاح CGI را شنیده اید رابط دروازه عمومی یا CGI یک پروتکل ارتباطی است که توسط آن سرویس دهنده وب با سایر برنامه ها مرتبط می شود .
برای مثال یک برنامه C که گاهی آن را Script می نامند قادر است یک تصویر ایستا را به تصویری قابل کلیک مبدل سازد.
تصویری که آن را طرح تصویری می نامند .
تصویری که در آن قطعات قابل کلیک کردن وجود داشته باشند.
هم طرحهای تصویری و هم شکلهای پر شدنی از CGI استفاده می کنند که از توسعه تواناییهای اولیه وب و پروتکل HTTP حاصل شده است .
CGI بسیار پیچیده تر از پروتکل ساده HTTP است .
اغلب خود CGI را با برنامه های CGI اشتباه می گیرند.
برنامه های CGIداده ها را از سرویس دهنده گرفته و توسط خود CGI ( رابط دروازه عمومی ) آنها را بر می گردانند .
خود CGI وسیله استاندارد شده ای از ازتباطات بین یک برنامه CGIوسرویس دهنده HTTP می باشد .
برنامه های CGI معمولا" توسط زبان برنامه نویسی به نام پرل و یا زبان C ,++ C پاسکال ، Applescript و سایر زبانها نوشته می شوند .
هم طرحهای تصویری و هم شکلهای فعال نیازمندند تا داده های سفارشی شده (اختصاصی ) از سرویس گیرنده به سرویس دهنده انتقال یابد تا به برنامه CGI جهت پردازش ارسال ومجددا" برگردانده شوند.
داده های سفارشی به هر نوع اطلاعات منحصر بفرد اطلاق می شود - نظیر تاریخ جاری ، نام و آدرس شما و حتی کلیک کردن موس - که سرویس دهنده وب بدون کمک نتواند آن را بکار برد .
وقتی داده های سفارشی شده از یک طرح تصویری یا یک شکل فعال به سرویس دهنده می رسند ، ان داده ها از طریق CGI توسط سرویس دهنده وب یک CGIهدایت میشوند طرحهای تصویری می توان بعنوان پیوندهای ویژه تخیلی در نظر گرفت .
در این حالت بجای اینکه یک کلمه یا یک آیکون یا یک تصویر به صفحه دیگری پیوند یابد ، یک تصویر بر حسب مختصاتش به قطعات کوچکتری تقسیم شده و هر یک از قسمتها یا مختصات آن تصویر جداگانه به صفحات متفاوت HTML پیوند می یابند .
طرحهای تصویری توسط یک منطقه از پیش تعریف شده بنام منطقه آتش در داخل تصویر به اسناد دیگر پیوند می یابند .
بمحض اینکه ماوس را روی نقطه آتش قرار داده و کلیک کنید ، یک ریزبرنامه CGIو فایل مختصات طرح تصویری با پسوند .mapشروع بکار می کنند.یک برنامه CGI فایل آن طرح را می خواند تا مختصات نقطه کلیک ماوس را با آدرس URL مربوطه مطابقت دهد .
برای مثال بک طرح تصویری الکترونیکی از نقشه ایالات متحده را فرض کنید که شما می توانید روی نقطه washingtonآن کلیک کنید .در کد HTML برای آن صفحه طرح الکترونیکی توسط یک پسوند پیشوند و یک صفت موسوم به ISMAP محاصره می شود.
کد مربوطه به صورت زیر خواهد بود.