مزایای رایانه:
مزایای رایانه را می توان به شرح زیر بیان کرد.
سرعت انجام عملیات
وقت و صحت انجام کار
قابلیت اطمینان
توانایی ذخیره سازی
تعریف رایانه :
رایانه دستگاهی الکترونیکی است که دارای حافظه می باشد و قابل برنامه ریزی است. همچنین امکان انجام عملیات ریاضی و محاسباتی را با دقت و سرعت بالا دارد.
تعریف نرم افزار:
به مجموعه هماهنگ از برنامه ها که کنترل و هماهنگی فعالیت های سخت افزاری کامپیوتر و هدایت و پردازش داده ها را بر عهده دارد ، نرم افزار گفته می شود.
نرم افزارهای سیستمی
نرم افزارهای سیستمی با سیستم سخت افزاری کامپیوتر (بخش هایی مثل واحدهای ورودی، خروجی و پردازنده ی مرکزی) ارتباط مستقیم دارند و عملیات مربوطه از طریق این نرم افزار ها هدایت و کنترل می شوند. نرم افزارهای سیستمی به چند گروه تقسیم می شوند که عبارتند از : برنامه های راه انداز سیستم عامل ها ، مترجم های زبان های برنامه نویسی و برنامه های کمکی.
مدیریت منابع سیستم به یکی از وظیفه های مهم سیستم عامل هاست که بر اساس آن واحد پردازنده مرکزی ، حافظه ها و واحدهای ورودی و خروجی کنترل می شوند. زمان بندی وقت CPU و تقسیم زمان آن بین چند برنامه هم از وظایف سیستم عامل است. برای این که کاربر به راحتی بتواند برنامه ها را اجرا کند ، محیطی به نام رابط در سیستم عامل ها تعبیه می شود.
تفاوت بین شبکه های Lan و Wan:
شبکه های محلی (lan) برای برقراری ارتباط کامپیوتری به صورت محدود در حد یک ساختمان به کار می روند. برای برقراری شبکه های محلی معمولاً از سیم و کابل استفاده می شود. ولی در شبکه های شهری (wan) برقراری ارتباط در مناطق مختلف یک شهر را ممکن می کنند.
بعضی (ادارات) ، مثل پلیس و یا آتش نشانی ، از این نوع شبکه ها استفاده می کنند.
توپولوژی شبکه ها:
مفهوم توپولوژی ، یا به طور دقیق تر ، توپولوژی شبکه به طرح فیزیکی یا آرایش رایانه های کابل ها و سایر اجزای شبکه گفته می شود. توپولوژی اصطلاح استانداردی است که اکثر متخصصان شبک زمانی که به طرح پایه شبکه و شکل هندسی آن اشاره دارند ، آن را به کار می برند.
پهنای باند:
تمامی سیستم های مخابراتی آنالوگ ، دارای پهنای باند مشخص هستند. پهنای باند به محدوده فرکانس امواج آنالوگ که بدون هیچ گونه افتی از سیستم مخابراتی منتقل می گردند گفته می شود. به عنوان مثال ، سیستمی که فقط اجازه عبور به امواج آنالوگ با فرکانس 400 تا 4200 هرتز را نشان می دهد. دارای پهنای باند 3800 هرتز است.
اینترنت:
ابنترنت (Internet) بزرگترین شبکه موجود در جهان به شمار می رود و تمام کره ی زمین را تحت پوشش قرار داده است. این شبکه در آغاز ابزاری برای تبادل داده های علمی و دانشگاهی بود؛ اما گستره و تنوع داده ها در آن باعث شد که به سرعت در بین سایر طبقات جامعه گسترش یابد.
سیستم های توزیعی:
در سیستم های توزیعی ، عمل پردازش روی چندین رایانه متصل و توزیع (پخش) شده است که امکان به اشتراک گذاشتن منابع را دارند. ممکن است یکی از رایانه ها شامل اطلاعات مشتری باشد ، در حالی که رایانه دیگری داده های فروش را نگهداری کرده است. یک سیستم توزیعی امکان ترکیب این داده ها را دارد. در این روش ، بار کاری ، روی کل شبکه توزیع شده است.
ISDN
ISDN جایگزینی برای مردم و خط تلفن استاندارد است. هنگامی که از یک خط تلفن استفاده می کنید ، بیشترین بخش ارتباط بین شما و شخص دیگر آنالوگ است و صدا به صورت سیگنال آنالوگ منتقل می شود. و فقط آغاز و پایان این ارتباط به صورت دیجیتال است.
کاربرد World Wide Web
www بخش رسانه ای (Multimedia) اینترنت است. با استفاده از www می توانید تصاویر و فیلم ها را تماشا کنید و به همین ترتیب به صداها گوش کنید.
همچنین ابر پیوندهایی (hyperlinks) به سایر صفحات یا رسانه ها نیز در آن وجود دارد. www دارای پروتکل خاص خود به نام HTTP و (Hypertext Transfer protocol) است.
آدرس IP:
هنگام ورود به اینترنت از پروتکل TCP/IP استفاده می شود. بعد از متصل شدن به صفحات وب اصلی ممکن است دنباله ای از اعداد ظاهر شوند که به آن آدرس IP صفحه ی وب مورد نظر گفته می شود. هنگام اتصال به اینترنت ، رایانه شما نیز از ISP یک آدرس منحصر به فردی می گیرد.
تفاوت اینترنت و اینترانت:
اینترنت (Internet) برگترین شبکه موجود در جهان به شمار می رود و تمام کره زمین را تحت پوشش قرار داده است. این شبکه درآغاز ابزاری برای تبادل داده های علمی و دانشگاهی بود. اما گستره ، و تنوع داده ها در آن باعث شد به سرعت در بین سایر طبقات جامعه گسترش یابد. ولی اینترانت شبکه ای درون سازمانی است که شبیه به اینترنت عمل می کند. و در محدوده کوچکتر ، از همان قراردادها تبعیت می کند. ادارات و شرکتها می توانند از طریق اینترانت – که شبکه ای خصوصی است داده های مورد نیاز را در اختیار کارمندانش قرار بدهند.
مودم:
برای ارتباط رایانه ها از طریق خط تلفن نیاز به تجهیزاتی (DCE) که بتواند در فرستنده سیگنالهای دیجیتال رایانه را به سیگنال های آنالوگ (صوتی) تبدیل کند و سیگنال های آنالوگ را به خط تلفن انتقال دهد. برای ارتباط رایانه ها از طریق خط تلفن ، نیاز به تجهیزاتی (DCE) است که بتواند سیگنال های آنالوگ وارد شده را مجدداً به سیگنالهای دیجیتال تبدیل کند.
تفاوت بین ارسال سری و موازی
در روش ارسال سری ، بیت ها پشت سر هم و از یک میز فرستاده می شوند.
بنابراین ، اولین بیتی که فرستاده شود ، اولین بیتی خواهد بود که دریافت می گردد ولی در روش ارسال موازی ، بیت ها به صورت موازی فرستاده می شوند؛ یعنی بیت های هر بایت به طور همزمان فرستاده می شوند و بنابراین ، باید به تعداد این بیت ها مسیر انتقال وجود داشته باشد.
پروتکل:
پروتکل ها ، قوانین و روال هایی برای ارتباط هستند. وقتی چندین رایانه شبیه سازی می شوند ، قوانین و روال های تکنیکی حاکم بر ارتباط و محاوره آنها ، پروتکل ها (ضوابط) نامیده می شوند.
تفاوت و شباهت های RAM و ROM
حافظه محلی برای نگهداری داده ها می باشد که دارای انواع مختلفی است.
حافظه های اصلی که برای دسترسی سریع و موقت داده ها مورد استفاده واقع می شوند. در دو گروه حافظه های Rom,Ram وجود دارند.
در حافظه های Ram ، داده ها با قطع برق از بین می روند. در حالی که در حافظه های Rom داده ها تغییر نمی کنند.
علت استفاده از حافظه پنهان:
با توجه به آنکه سرعت CPU بسیار بیشتر از Ram می باشد ، برای دسترسی CPU به داده های درون Ram از حافظه های پنهان استفاده می شود که بین CPU و Ram قرار گرفته و سرعت دسترسی را افزایش می دهد.
تفاوت دیسک نرم و سخت:
فلاپی دیسک (Floppy disk) یکی از ابزارهای مهم و عمومی ذخیره سازی است . ولی ظرفیت ذخیره سازی پایینی دارد که فقط می تواند برای انتقال فایل های کوچک بین رایانه ها و ایجاد پشتیبان از این فایل ها ، مورد استفاده قرار گیرد.
دیسک سخت (Hard Disk)
دیسک های سخت از چند لایه تشکیل شده و به ازای هر دو لایه دو هد که دو طرف لایه را مرور می کنند وجود دارد. از آنجائیکه دیسک سخت شامل چند لایه موازی است موقعیت هد بوسیله شماره ، سیلندر قرار گرفته و مفاهیم شیار و قطاع همانند فلاپی دیسک می باشد.
پردازش موازی:
در روش های نوین طراحی بر اساس معماری موازی است که در آن هر برنامه به چند قسمت تقسیم می شود و قسمت ها به طور همزمان توسط چند پردازنده پردازش می شوند. به پردازش با استفاده از چند پردازنده به طور همزمان در یک سیستم کامپیوتری پردازش موازی گفته می شود.