تمبر چیست؟
متخصصان تمبر را از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار داده اند و هر یک تعاریفی برای آن گفته برای مثال تمبر از دیدگاه: دکتر پژمان بختیاری عبارت است از: یک تکه کوچک کاغذ که به پشت آن سیرشم مالیده شده سیرشم مالیده شده و اگر کمی تر شود می توان آن وارد نامه ای چسباند دکتر سید ضیاء الدین هاجری در کتابی اشاره می کند تمبر مقطعه کاغذ بها داری است که به شکل ها، اندازه ها و رنگ های گوناگون با کادر و حاشیه چسب و دندانه و یا بدون دندانه، این دو به مناسبت های ویژه به تعداد معین از سوی ادارات پست چاپ و منتشر می گردد یا به عبارتی دیگر تمبر را می توان جایگزین مهرهای اولیه دانست زیرا مهرها اشکال اولیه تمبرهای پستی کنونی می باشند البته تعاریف زیادی در مورد تمبر شده است که ما به طور اختصار چند نمونه از آن ها را برای شما ذکر می کنیم تمبر وسیله ای مؤثر برای ایجاد ارتباط و پیوند بین انسان هاست تمبر، یک زبان است تمبر، پیکی است که فاصله ها را کوتاه می کند و هر گونه مانعی را از سر راه برمی دارد طرح عادی و یا یک عکس کوچک تمبر بیانگر پرداخت کرایه پستی پاکتی است که روی آن الصاق شده است .
تمبر نماد هر کشور است و مانند پول دارای قیمت می باشد تمبر، یکی از بزرگترین ابداعی تا قرن نوزدهم است و سنگ بنای زرین در تاریخ پست به شمار می رود .
بعد از این تعاریف بهتر است ریشه اصلی کلمه تمبر را بررسی می کنیم .
(timber تمبر tympan تپان tympanon تمپانون سه شکل از واژه یونانی tumpanon و واژه لاتین tympanum است واژه tympanon بسیار دیر به این صورت دارد زبان فرانسوی شده است ولی شکل موسوم یا کهن تر آن همان واژه timbr تمبر است که در زبان فرانسوی به کار آمده است .
timber واژه ای فرانسوی است که در سده 12 میلادی از tumbanon یونانی بیزانسی و tumpanon یونانی کلاسیک گرفته شده است تمبر به معنای زنگ کوچک فلزی، اوج صدا، آوزاه طنین، تمنا، تمبر پست، منگوله یا نشانی در بالای کلاه یا کلاه خود به کار برده شده است .
اما به معنای تمبر پستی این واژه از سال 1848 رواج یافت زیرا به موجب قانون مورخ 12 اوت سال 1848 به اداره پست فرانسه اجازه داده شود که تمبر یا مهری را که نشانه پرداخت کرایه پستی است به کار ببرد و تمبر پستی از اول ژانویه سال 1849 در فرانسه به فروش رسید.
156 سال است که تمبر پست مورد استفاده قرار می گیرد و در هر کشور پیش از میلیون ها تمبر در این مدت چاپ و منتشر شده است تمبرهای نخستین بسیار ساده بودند امروز تمبرهخای تازه و جدید بسیار زیبا و جذابند و بعضی از آنها اثری از کارهای هندی مینیاتور به ترکیبات شکل و رنگ آنهاست که به طور پیچیده ای در اطراف و حواشی و در متن خود تمبر وجود دارد.
در تمام چاپ و ساخت تمبر از همه رنگهای رنگین کمان بسادگی استفاده می شود گاهی بعضی از تمبرها رنگهایی ویژه دارند که خود موجب خاص شدن تمبر از میان هزاران تمبر منتشر شده در جهان می شود به همین منظور در هر کشوری مسئولان دولتی سعی دارند تا تمبرهایی که منتشر می شود در انواع مختلف با تصاویر کوچک و رنگهای متنوع و زیبا باشد چون نشان دهنده کارهای ذوقی و هنری طراحان و هنرمندان آن کشور است .
حال که موضوع به طراح های تمبر رسید بد نیست که یک سری علایم تمیز دهنده تمبر در کشورهای شرقی را نام ببریم: گل گیلاس' گل گیلاس با 5 گلبرگ که گاهخی به جای گل آلو گرفته می شود نشانه کشور کره است.
گل داودی: تا سال 1947 گل داودی با 16 گلبرگ روی تمبرهای ژاپن قرار می گرفت .
ماه و ستاره 5 سپر: این علامت برای برخی از کشورهای اسلامی بویژه ترکیه چاپ می شده است .
چهار تاج به شکل صلیب: نشانه مغولستان است که به نام ostshira نام دارد .
داس و چکش: علامت اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی گل ارکیده: نشانه منجوری طفری: با طرحی پیچیده نشانه قدرت کشورهای اسلامی است این علامت ها همان نقشی را ایفاء می نمود که رقم یا حروف سلطنتی در بریتانیای کبیر اجرا می کرده این علامت گاهی وسیله ای است برای شناخت تمبرهای ترکیه، حجاز نجه ( عربستان سعودی) و غیره .
سه شاخه یا شن کش سه دندانه: یک چاپ مکدر به شکل سه شاخه روی تمبرهای روسیه چاپ شده.
چرخ ابدیت و جاودانگی: نشانه اولین چاپ تمبر مغولستان است که در سال 1926 صورت گرفت.
ین یانگ: در کشورهای شرق ی غاد و اصلی زندگی یعنی مذکر و مؤنث و نور و ظلمت است.
تاریخچه پیدایش تمبر در جهان: 1 مروری بر تاریخ پست در جهان گرچه انتشار نخستین تمبر جهان در قرن نوزدهم، صورت گرفت ولی زمان پیدایش پست، به مدت های پیش از این تاریخ می رسد.
طبق نظر بعضی از مورخان، پست از 4000 سال پیش، بوجود آمد .
مورخین خارجی در گذشته های خود چنین آورده اند.
ایرانیان هخامنشی اولین پایه گذاران سیستم پستی منظم می باشند، زیرا مرسولات پستی را به وسیله چاپارها و اسب های تازه نفس به مقصد می رساندند.
بنابر گفته هرودت مورخ یونانی، کورش زمانی که عازم نبرد بایست ها (سکاها) بود، دستور داد که بین پرسپولیس و دریای اژه یکصد و یازده ایستگاه پستی دایر کردند تا رابطه دایم او با پایتخت محفوظ بماند.
داریوش اول ( بزرگ) نیز بر کشوری پهناور از تونس تا هندوستان و از دریاچه آرال تا عدن که دارای 46 نوع مردم با زبان ها و نژادها و آئین های گوناگون بودند، سلطنت می کرد.
و برای پاس داشتن آن امپراطوری عظیم وسایل و تشکیلات شگفت انگیز فراهم ساخت که توسعه و تکمیل اداره استخبار و نامه رسانی یکی از آن ها بود.
نخستین نهادهای پستی اختراع خط حدود 5000 سال پیش، برای انسان این امکان را فراهم کرد.
که افکار و ایده های خویش را روی زمینه مناسبی چون سنگ، چوب، گل رس، پوست، پرگامنت، موم، پاپیروس و بعدها کاغذ، یاداشت و ثبت بکند یعنی نامه ای بنویسید و پیام ملموس خود را توسط پیک ها به مقصد مشخص ارسال دارد.
بابلی ها( 2000 سال قبل از میلاد مسیح) نامه ها و پیغام های خود را روی لوحه ای از گل نرم که به ضخامت تقریباً سه سانتی متر ساخته شده بود.
می نوشتند و وقتی این کار به پایان می رسید لوحه گلین را حرارت می دادند تا سخت شود بعد آن را با یک پوشش گلین می پوشاندند و روی این لایه جدید نشانی طرف را می نوشتند و آن را سخت می کردند در حقیقت این در حکم همین پاکت سبک امروزی بود.
نخستین سازمان شناخته شده پیک ها در قرن ششم پیش از میلاد مسیح، در نزد ایرانیان وجود داشت.
نهاد انگاریون (Anqarelon ) با پیشتازهایی که شبیه به تشیکلات پست و چاپارهل سازمان دهی شده بود.
به تقلید یونانیان درآمد.
گزنفون که در سال 401 پیش از میلاد به فرماندهی ده هزار سرباز مزدور یونانی وارد ایران شد تا در جنگ علیه اردشیر پادشاه هخامنشی شرکت کند.
در توصیف چاپار خانه و بزرگراه ها، به ویژه سرعت سیر پیک های ایرانی می نویسد: حتی درناهم نمی تواند به سرعت چابک سواران چاپارخانه های ایران پرواز کند.
پست رومیان در نزد رومیان نیز مانند ایرانیان، نیازهای نظامی و سیاسی کشوری مشوق برپایی تشکیلات پیام رسانی شدند.
قیصر ›وگوستوس (Auqustus) ( از 63 سال پیش از میلاد تا 14 سال پس از آن 2000 سال پیش فرمان داد که سازمان پیک هایی را برای سرتاسر قلمرو امپراتوری دوم، بنیان گذاری کنند.
کورسوس پوبلیکوس (Cursuspublicus) این پست دولتی رومی، در همان حال نخستین سازمان شبیه به پست در قلمرو سوئیس امروز بود و مسیرهای آن به موازات جاده خای عریض نظامی طی می شد.
چاپارخانه ها در فاصله 2 تا 4 میلی ( 6 تا 12 کیلومتری) هم قرار داشتند و بعد از هر 6 تا 8 چاپارخانه یک ایستگاه اصلی وجود داشت که برای اقامت موقت مسافران و مشایعان امکاناتی عرضه می کرد.
امور مربوط به پیک ها در قرون وسطی در قرن وسطی خطوط پستی منظم و مرتبی برای نامه رسانی وجود نداشت.
هر کس که می توانست و یا ناگزیر بود پیام های کتبی ارسال بکند، از مسافران قابل اطمینان مانند تجار و زوار استفاده می کرد.
سرویس پستی فقط اختصاص به دولت داشت.
در دیرها دانشگاه ها و اصناف پیک های خصوصی بر حسب نیاز می توانستند برای خدمات پیام رسانی کمک کنند چاپارهای مخصوص طبقات اشراف و روحانیون و بورژوای ولایت متحده قدیمی نیز این زمره بشمار می آیند که در خدمت حکومت های محلی خود رساندن پیام های طبقات یاد شده بودند آن ها تحت عنوان اداره پستی، لباس هایی به پیک مخصوص طبقات مذکور می پوشاندند و دارای پلاک سینه یا نشان طبقه مربوطه، قوطی مخصوص قباله های پرگامنت، کیف کمری و هم چنین نیزه و خنجر بودند اولین سرویس پست عمومی در قرن 11 راه جدیدی برای ارسال نامه ها پیدا شد و آن استفاده از کبوتر قاصد بود یک کبوتر پیام رسان خوب با 25 تا 30 گرم بارنامه می توانست در یک پرواز 300 تا 400 کیلوگربم مسافت را بدون نشستن روی زمین طی کند، کاربرد نخستین کبوتر قاصد نظامی بوده است کبوتران تعلیم دیده به منظور پیغام بری در نزاع های قشونی مورد بهره برداری واقع می شدند در قرن چهارده و پانزده سیستم پستی جانبی وسیله گروهی از تجار در چین بوجود آمد که نامه های مردم را به یکدیگر می رساند؛ این سیستم پستی حتی تا قرن بیستم دایر بود ولی بعداً توسط دولت تعطیل شد.
لوئی یازدهم در فرانسه، در سال 1461، سرویس مشابهی ترتیب داد که البته به علت گرانی هزینه حمل نامه ها، هر کس قادر به استفاده از این سرویس نبود.
سرانجام، نخستین سرویس پستی عمومی در سال 1516، به وسیله یک شاهزاده ایتالیایی به نام FRANCESCOTASSO که در دربار امپراطور آلمان می زیست.
دایر شد دو قرن بعد اعضای خانواده این مرد سرویس های پستی را در سراسر اروپا توسعه دادند.
هزینه پستی در ایام قدیم، هزینه پستی به جای این که مثل امروز به صورت تمبر معمولی از فرستنده دریافت شود، از دریافت کننده نامه مطالبه می شد بدیهای است این کار مشکلات متعددی ایجاد می کرد.
از آن جمله، اغلب اوقات فرستنده نامه مطالب مورد نظر خود را به طور رمز و مختصر و مفید در گوشه ای از پاکت می نوشت و دریافت کننده پس از اطلاع از سلامتی طرف و خواندن مطالب نوشته شده اعلام می داشت که این پاکت مربوط به او نیست بیچاره نامه رسان بدون حق الزحمه خود، نامه را به فرستنده آن دعوت می داد او نیز دریافت که طرفش سلامت است و از مضمون نامه اطلاع حاصل کرده است.
در سال 1607 میلادی یک شرکت پستی در ونیز ورق های مخصوصی برای مکاتبه بیشتر ساخت که عکس شیر کلیسای سنت مارک MARK SPANT روی آن ها چاپ شده و مردم مجبور شدند که از این اوراق برای مکاتبه استفاده نمایند.
عده ای فکر ایجاد هزینه های پستی را به یکی از وکلای پارلمان پاریس به نام Renavddavillayer نسبت می دهند این شخص در سال 1653 صندوق هایی در خیابان ها نصب کرد و نامه هایی که درون این صندوق ها ریخته می شد، در صورتی به مقصد می رسید که از پوشش مخصوصی که روی آن هزینه پستی و تاریخ نامه نوشته شده بود، استفاده کرده باشد این پوشش کاغذی در واقع تمبر آن روز به حساب می آمد که بهای معادل یک دینار در قصرهای سلطنتی، صومعه ها و دانشکده ها فروخته می شد.
این شخص، هم چنین پیشنهاد کرد بلیط ها و اسکناس هایی که جای مخصوص جهت نوشتن داشت چاپ شود.
یکی از این بلیط ها به وسیله پادشاه فرانسه مورد استفاده قرار گرفت.
به نشانی Magdelenedescundery نویسنده فرانسوی ارسال شد که گفته می شود هم اکنون در پاریس نگهداری می شود و نمونه قدیمی ترین نامه های مارک دار پستی است.
در سال 1818 برچسبهای مخصوصی با قیمت های متفاوت منتشر شد که تصویر بچه کوچکی را که شیپوری را می نواخت، نشان می داد.
نمونه برچسب هایی که قبل از پیدایش تمبر از آن ها پس از انتشار اولین تمبر جهان، اغلب کشورهای دنیا از نقش این برچسب برای چاپ تمبرهای یادگاری استفاده کرده اند تاریخچه تمبر در اروپا: قبل از شروع مطالب شایسته است ابداع کننده تمبر به نام رولاند هیل را به طور مختصر معرفی کنیم در سال 1802 هنگامی که رولاند کودکی هفت ساله بود با خود درباره بدی وضع وجود پست بسیار فکر می کرد در آن زمان حمل کننده نامه هخا یا پستچی، هزینه پستی نامه ها را از گیرنده در زمان تحویل نامه دریافت می کرد چون در آن زمان قبل از عرضه تمبر، هزینه پستی بر مبنای مسافت های طی شده و تعداد صفحه های نامه بوده ارسال برگی بزرگ به جای دو برگ کوچک تر ارزان تر بود مردم زرنگ هم عصر ملکه ویکتوریا، نامه های خود را به دو شکل افقی و عمودی روی یک طرف کاغذ می نوشتند هزینه های پست در ابتدا از گیرنده نامه دریافت می شد که این مسأله موجب بروز انواع مشکلات می گردید برخی از مردم به سادگی از پرداخت وجه خود داری می کردند برخی دیگر بر روی پاکت های نامه پیغام هایی رمزی می نوشتند به نحوی که فرد دریافت کننده آن را به راحتی می خواند و از پرداخت هزینه پست خود داری می کرد، پستچی را روانه می ساخت و گاهی اوقات، فقط تشخیص دست خط فرستنده نامه باعث خود داری از پرداخت هزینه می شد.
یک روز که مادر رولاند در خانه پولی برای تحویل گرفتن نامه نداشت، پسرش را برای تهیه پول از طریق فروش مقداری لباس مندرس به شهر فرستاد رولاند فکر کرد که این روش کاری بسیار احمقانه است این مسأله باعث شد تا در این باره سالها به تفکر بپردازد و سرانجام تحولی در سیستم پستی پدید آورد.
رولاند جوان به زودی دریافت که پرداخت هزینه پستی یک نامه به وسیله فرستنده ارزانتر و مفید تر بوده و از انتظار پستچی برای دریافت پول در هنگام تحویل نامه جلوگیری خواهد کرد یک آزمایش ساده نشان می دهد که یک پستچی برای تحویل 67 نامه و دریافت هزینه مربوط یک ساعت و نیم معطل خواهد شد.
در حالی که در صورت پیش پرداخت هزینه توسط فرستنده می تواند 750 نامه را در مدت نیم ساعت توزیع نماید.
پس از آن، او با محاسبات دقیق به این نتیجه رسید که تعیین یک نرخ استاندارد برای پرداخت هزینه پستی بدون در نظر گرفتن مسافت ارزانتر و دارای کارایی بیشتر است.
پس پیشنهاد رولاند هیل تحت عنوان ( رفورم اداره پست ) در سال 1838 به چاپ رسید و توجه زیادی را به خود معطوف داشت، به طوری که مطلب مذکور در طول یک سال سه بار تجدید چاپ شد.
جلب علاقه عموم سبب حمایت از هیل گردید علاوه بر آن تعداد بسیاری از شرکتها و نهادهای عمومی نیز، دولت انگلستان را برای تصویب طرح مذکور تحت فشار قرار دادند تا سرانجام در تاریخ 17 آگوست 1839 به تصویب رسید و در اول ماه مه 1840 اولین تمبر پستی جهان یعنی (PennyBlack) پنی سیاه به معرض فروش گذاشته شد.
نه فقط مفهوم اصلی تمبر پستی در خصوص پرداخت هزینه به طور گسترده ای پذیرفته شد بلکه طراحی آن نیز مورد قبول واقع گردید طرح پنی سیاه اولیه، بسیار ساده و دارای تصویر سر ملکه ویکتوریا بود فقط دو کلمه پست ایچ postage و وان پنی onepenny بر روی آن نمایان بود با این وجود، طرح ساده اما چشمگیر بود امروزه تمبرهای سری پستی انگلستان کما بیش شبیه به طرح اولیه هستند تمبرهای اولیه مانند تمبرهای امروزی دندانه دار نبودند و باید از برگی بریده می شدند.
در ابتدا برای این که نشان دهند تمبر پنی سیاه مورد استفاده قرار گرفته است از جوهر قرمز برای باطل کردن آن استفاده می کردند اما این عمل چندان مؤثر نبود بنابراین در دهم فورید 1941 میلادی تمبر پنی قرمز را عرضه کردند و مهر باطل از جوهر قرمز به جوهر سیاه تغییر رنگ پیدا کرد.
امروزه به استثنای یک یا دو مورد هنوز از جوهر سیاه برای ابطال تمبرها استفاده می کنند طرح پنی سیاه با وجود تغییر رنگ برای مدت چهل سال به همان شکل باقی ماند.
شکل کلاسیک خود باقی مانده پیش از عرضه تمبر پنی سیاه در سال 82 میلیون نامه، ارسال می شد.
این رقم طی سی سال بعد از آن تاریخ به 917 میلیون نامه افزایش یافت.
در حال حاضر، پست سلطنتی انگلستان روزانه در حدود 63 میلیون نامه را جا به جا می کند.
می توان گفت که جمع آوری تمبر به عنوان سرگرمی از این زمان شروع شد بعضی از مردم هم عصر ملکه ویکتوریا عملاً تمبرهای پنی سیاه را برای تزیین منازلشان مورد استفاده قرار می دادند اما گروهی در استفاده از این تمبرها معذب بودند چون از نظر آن ها لیس زدن پشت سر ملکه صحیح نبود تمبر پنی سیاه نه فقط سبب به وجود آمدن اولین مجموعه های تمبر شد، بلکه باعث ایجاد، اولین صندوق های نامه و صندوق های پست نیز گردید تصویر (2) آیا می دانستند که پنی سیاه دوره حیات کوتاهی داشت؟
این تمبر فقط برای مدت نه ماه و در تیراژ بیش از 60 میلیون به چاپ رسید، بنابراین بر خلاف باور عمیق هر تمبر پنی سیاهی لزوماً کم یاب نیست البته لازم به ذکر است که تمبر تصویر صورت ملکه برای مدتی در بسیار از کشورها متداول گردید این تمبر در انگلستان به چاپ رسید و در سر تا سر منطقه مورد استفاده قرار گرفت حتی اکنون هم، شاهد چاپ تمبرهای زیبایی از پرتره ملکه الیزابت دوم هستیم نباید فراموش کرد که تمبرهای پستی در یکصدو پنجاه سال پیش منتشر شد بلکه انتشار تمبر با پیشنهاد آقای هیل به منظور ارزانی و یکسانی نرخ پستی که توسط فرستنده و نه گیرنده پرداخت شود به وجود آمد .
موفقیت این طرحها متضمن برخورد جدی عموم برای قبول آنها در سراسر جهان گردید بدین ترتیب می توان استدلال کرد که تولد ارتباطات جمعی توسط تمبرهای ساده پستی انجام پذیرفته است پیشنهادات رولاند هیل به اداره پست انگلستان: 1ـ در سراسر کشور نرخ مرسولات پستی یکنواخت باشد.
2ـ نرخ کرایه پستی در مبدأ از فرستنده اخذ و گیرنده از پرداخت هزینه ها پستی معاف گردد جهت اجرای دو پیشنهاد فوق هیل عنوان نموده بوده که ادارات پستی، پاکتهای مخصوص با مهر اداره پست به چاپ رسانید تا فرستندگان ضمن تهیه این پاکتها، نامه های خود را درون آن گذاشته و ارسال دارند که این طرح مورد استقبال عموم قرار نگیرد.
در تاریخ بیست و ششم دسامبر 1893 پارلمان انگلیس قانونی تصویب کرد که خلاصه آن به شرح زیر است: جنابان لرد تصمیم گرفتند که کرایه نامه، حتی الامکان از قبل به وسیله تمبر پرداخت گردد و توصیه می گردد که از کاغذها و پاکتهای تمبر دار یا از تمبرهای چسبانی که قبل یا بعد از تحریر نامه ی بایست روی آن چسبانده شود و بالاخره از کاغذهای مختلفی که تمبر بر روی آنها چاپ شده استفاده گردد.
در سال 1840 به آقای هیل مأموریت داده شد طرح پیشنهادی خود را پیاده کند وی ضمن اعلام موافقت با این مأموریت پیشنهاد خود را عملی کرد.
در همان سال از دو تن از هنرمندان به نامهای فروید هلت و هنری کر بود خواسته شد تا طرح و گراور نخستین تمبر پستی جهان را تهیه کنند.
طراح این تمبر بر اساس تابلوی ارزنده ای که ویلیام وین از چهره ملکه ویکتوریا کشیده بود تهیه گردیده این تمبر دارای دو ارزش متفاوت بودند تمبرهای سیاه با ارزش یک پنی و آبی با ارزش دو پنی که تمبرهای آبی دو روز بعد از انتشار پنی سیاه منتشر شد این تمبرها فاقد اسم کشور انگلستان بود و انگلیسیها هنوز هم بر همان منوال تمبرها را بدون اسم کشور انگلیس منتشر می کنند تمبرهای فوق نزدیک به شصت سال در انگلستان مورد استفاده قرار گرفت.
از آن موقع، تاریخ نرخهای پستی و دریافتی قبل از ارسال نامه و نیز تاریخ تمبر شناسی و جمع آوری تمبر بنیاد نهاده شد تاریخچه تمبر در ایران: ناصر الدین شاه در مراجعت از سفر اروپا به فکر افتاد برای پست ایران تمبر تهیه نماید باین منظور در سال 1282 قمری برابر 1244 شمسی و 1865 میلادی هیئتی از تهدان وهسپار پاریس شد تا جهت چاپ تمبر مطالعه و با وزارت پست و تلگراف فرانسه وارد مذاکره شود با ورود این هیئت بپاریس شخصی بنام ریستر که از مقصود هیئت اعزامی اطلاع پیدا کرده بود کلیشه هائی برای تمبر تهیه و نمونه هائی هم چاپ و بنظر هیئت رسانید شکل این نمونه ها عبارت بود از شیوه خوابیده که خورشیدی از پشت آن پیداست این نقش در یک بیضی قرار دارد و در زیر بیضی و در قالب دور نقش تمبر حروف اول نام ریستر واروند دیده می شود ریستر پس از گذشت 6 ماه و عدم دریافت جواب مستقیماً با تهران وارد مذاکره شد و نامه ای به مقامات پست نوشت ولی دولت ایران ضمن نامه تندی شدیداً بعمل چاپ تمبر بدون اجازه دولت ایران اعتراض و نمونه ها با و برگشت داده شد هیئت اعزامی ایران مقیم پاریس نمونه دیگر را که شخصی به نام آلبرت بار تهیه کرده بود برای تقویت به ایران آورد این نمونه ها در 4 رنگ آبی قرمز سبز و بنفش با استفاده از 5 نوع کلیشه تهیه شدند و برای تمبرهای یک شاهی و دو شاهی و چهار شاهی و 8 شاهی انتخاب گردیدند کلیه تمبرهای اولیه شیر و خورشید ایران در زمان ناصر الدین شاه از روی این کلیشه ها چاپ شدند و نقش تمبر عبارت است از نشان رسمی دولت ایران ( شیرو خورشید) که درون دایره ای قرار داشت دور شیرو خورشید از زنجیره ای با 86 دانه مروارید مانند احاطه کرده و برای هر تمبر متعدد فارسی در دوایری که چهار گوشه تمبر قرار گرفته حک گردیده است به این ترتیب اولین تمبرهای ایرانی در دوره ناصر الدین شاه در داخل کشور چاپ شد این سری از تمبرها به نام سری باقدی معروف است.
بر اساس نظریه ( برایت فوس) که از متخصصین تمبر ایران بود و پاکت موجود در مجموعه تاپلنیک در موزه لندن که روی آن چند تمبر باقری چسبانده شده تاریخ ارسال پاکت ماه جمادی الثانی 1285 تمبری ذکر شده مسلم است این تمبرها در ایران که با نام سری باقری معروف شده بود وجه تسمیه آن بدرستی معلوم نیست ولی از آنجا که نمونه اولیه تمبرها از فرانسه آورده شده بود و نام طراح نمونه و سازنده کلیشه ها مشخصی بنام بار بود احتمالاً این تمبرها ابتدا بنام ( باری) و چون در زبان فرانسه تلفظ در شبه (ق) ادا می شود بتدریج تمبرها بنام باقری در بین مردم مصطح شده تمبرهای باقری کلاً از روی کلیشه های مسی که توسط بار ساخته و به تهران آورده شده بود در تهران چاپ شد سومین سری معروف به تمبرهای کاردی از روی کلیشه تمبرهای ( باقری) در ایران چاپ شد.
این سری تمبر اولین تمبرهایی بودند که در ایران مورد استفاده قرار گرفت از آنجا که این سری تمبرها با تلاش و پیگیری منشی حضور ملقب به امین الدوله چاپ و در اداره پست ایران رایج گردید لذا وی را مروج تمبر در ایرا دانستند تا سال 1902 جمعاً تعداد هفت سری تمبر برای پست ایران چاپ شده بود که بر روی اغلب آنها تصویر پادشاه وقت یا شیرو خورشید از زوایا و رنگهای گوناگون بود بنابراین بر خلاف تمبرهای امروزی این تمبرها جذابیتهای هنری و موضوعی زیادی نداشتند به دلیل نفوذ بیگانگان در ایران دوره قاجاریه و با توجه به اینکه در این دور مستشاران اتریشی و بلژیکی در رأس سازمان پست ایران قرار داشتند به دخل و تصرف و سوء استفاده در تمبرهای ایران پرداختند مثلاً حروف اول اسم خود را به جای علائم رسمی کشور بر تمبر درج کردند یا علامت شیر و خورشید را تغییر دادند .
در دوره قاجاریه در مجموع حدود 535 سری تمبر چاپ و منتشر شده است البته تعداد زیادی از این تمبرها کاردی به معنی تغییر قیمت یا علائم و عناوین رسمی چاپ شده بر روی تمبر می باشد که به دلیل تغییر تعرفه های پستی با تغییر رژیم سیاسی کشورها صورت می گیرد، یا با مختصر تغییراتی تجدید چاپ شده اند همچنین تعدادی تمبر و شبه تمبر تمبر و برچسب توسط حکومتهای ایالتی و والیان دسته ها و گروههای انقلابی نیز چاپ شد و مورد استفاده قرار گرفت تمبرهای این دوره به دلیل نفوذ افراد بیگانه در امور کشور و به علت اینکه در سالهای بعد ارزش تجاری آنها بالا رفت دارای انواع تقلبی نیز هست به طوری که کمتر تمبری را می توان یافت که از این امر مستثنی باشد البته در اواخر دوره قاجاریه و ابتدای دوره رضا شاه چاپ و انتشار تمبر در ایران تقریباً بصورت مرتب و منطقی به خود گرفت در دوره پنجاه ساله پهلوی در مجموع تعداد 1390 سری تمبر منتشر شد تعداد زیادی از تمبرها نیز تجدید چاپ یا سور شارژ شدند در دوره شاهنشاه آریامور چهار نقش در داخل کاغذ تمبرها وجود داشت 1ـ شیر و خورشید 2ـ دولت شاهنشاهی 3ـ دولت شاهنشاهی و تاج داخل دایره 4ـ دولت شاهنشاهی ایران شیر و خورشید داخل دایره در دوره جمهوری اسلامی که اکنون در بیست و چهارمین سال استقرارآن هستیم بالغ بر 500 سری تمبر یادبود و جاری انتشار یافته است.
بخش دو ابعاد و اقسام تمبرهای پستی کاغذ ، چسب و دندانه تمبر طرح و موضوعات تمبرهای پستی ابعاد تمبرهای پستی: اکنون تمبرها در ابعادی برابر 78/1*16/2 سانتی متر و برای طرح 02/2*42/2 سانتی متر از کادر دندانه دار استفاده می شود .
شکل تمبرهای پستی: بدیهی است که مبتکرین تمبر پستی سال 1840 مناسبترین و ساده ترین شکل را برگزیده اند البته طرح های دیگری نیز عرضه شد که هیچ کدام نتوانست جای آن را بگیرد اولین تمبرهایی که از شکل مستطیل به دور بود تمبرهایی است که دماغه امیدنیک در سال 1853 چاپ کرد این تمبرهای مثلثی شکل برای آن بود که میان مرسولاتی که از بریتانیای کبیر وارد می شود تمیز و تشخیص حاصل گردد به همین علت کلمبیا هم در سال های 1865 و 1896 است به انتشار این نوع تمبر زد تمبر سال 1865 مثلثی متساوی الاضلاع و تمبر سال 1869 مثلثی مختلف الاضلاع بود که در نظر اول این طور تصور می شد که شاید ایرادی در چاپ تمبر وجود دارد اما اگر دو قطعه از آنها کنار هم قرار می گرفت یک مستطیل به دست آمد ولی این تمبرهای مثلثی زود از رده خارج شد هر چند که تعداد بسیاری از نقوش چاپ شده روی تمبرهای پستی به شکل دایره بیضی چند ضلعی منتظم و غیر منتظم هستند لیکن کناره خود تمبر دندانه دار اغلب اوقات مستطیل شکل است در روسیه تمبرهایی که در میان این تمبرهای روستایی تمبرهای بی دندانه به شکل الماس هم دیده می شد تمبرهای 8 ضلعی دندانه دار را نیز ارتش ترک در تسالی در طول مدت جنگ یونان ـ ترکیه 1898 به چاپ رساند تمبرهای 8 ضلعی منتظم نیز در بلژیک برای خدمات تلگراف از سال 1871 به کار برده شد تمبرهای دو رو چاپ: انگلیسیها حقیقتاً تعجب کرده بودند از این که می دیدند تمبرهای یک پنی که هنوز بتازگی از دفتر پست می خریدند سابقاً دو رو چاپ می شده است پس تمبرهای زیادی را می توان نام برد که از همان زمان های دور دو رو چاپ می شده است در این زمینه در مورد یکی تمبر مکزیک چاپ 1861 که ارزش رسمی آن در روی تمبر یک reale و در پشت آن reale2 است و دیگری تمبر زرد 25 سانتسیموس centesimos چاپ و نیزوئلا را که در پشت آن 5 سانتیسیموس قید شده اسب می توان ذکر کرد همچنین ورقه تمبر که چاپ رنگی آن به طور ناقص انجام گرفته باشد ممکن است که پشت و رو شده و در پشت آن چاپ دیگری صورت گیرد.
کاغذ تمبر: کاغذ خواه از حیث جنس و از نظر ( فیلیگرانی) که می گیرد یکی از عناصر مهم در مطالعه تمبر شناسی به شمار می آید انواع کاغذ متعدد است از کاغذ آبی رنگ مخصوص پیچیدن قند و شکر گرفته تا نازکترین کاغذهای سیگار که گرچه برای چاپ تمبر درست نیست ولی در صورت نیاز از آنها استفاده می شود ولی بدیهی است که کاغذهای مطمئن و خوب مورد استفاده قرار گرفته و گاهی برخی از آنها حتی از مرحله تجربه هم پا فراتر ننهاده است و حال بهتر است بدانیم بهترین نوع کاغذ از کهنه پاره و کتان پشم ساخته می شوند در حالی که خمیرهای با کیفیت پست تراز حصیر، صنوبر و کاه و دیگر مواد نباتی تهیه می گردد.
چسب: چسب را در آغاز با دست و با بروس به پشت کاغذ تمبر زدند البته پس از چاپ و پیش از دندانه دار کردن تمبر بعدها از وسایل مکانیک دم استفاده شده است سالیان دراز تمبرهای تیپوگرافی شده روی کاغذهایی که یک طرف آنها چسب داشت چاپ شدند مشاهده شد که تمبرهای تهیه شده به روش تیپوگرافی خیلی بهتر چاپ می شدند این امر دو مزیت داشت یکی آن که به چاپ سرعت می بخشید دیگر آن که دقت در دندانه دار کردن اوراق تمبر به روش مکانیک را به وجود می آورد.
در روز کار ما کاغذی مخصوص تهیه شده که رطوبت بر نمی دارد و به یکدیگر هم نمی چسبد این کاغذ معروف است طرفی که برای چاپ ( معمولاً افست) در نظر گرفته شده براق یا مات است و چسب آن هم نامرئی است دندانه: برای دندانه دار کردن تمبرها سه روش وجود دارد روش خطی که کاغذ را به صورت یک خط مستقیم سوراخ می کند خواه عمودی خواه افقی این عمل بین هر ردیف تمبر و تا انتهای ورق تمبر انجام می گیرد و از انواع روش دندانه زنی می توان استفاده کرد 1ـ روش شانه ای 2ـ روش شن کشی 3ـ دندانه با چرخک موضوعات تمبرها: با نگاهی گذرا به تمبرهای منتشر شده پس از انقلاب اسلامی می توان موضوع ات و مناسبتهایی که تمبرها در آن مناسبت ها به چاپ می رسد را این گونه تقسیم بندی کرد.
1ـ موضوعات دینی و مذهبی همچون گرامیداشت ولایت پیامبر (ص) ائمه اعیاد اسلامی و مبعث پیامبر 2ـ موضوعات فرهنگی شامل میراث فرهنگی بنای تاریخی نمای مسجد بزرگداشت مشاهیر علم و ادب ایران، شعرا 3ـ مناسبتها ایام و هفته های مختلف چون روز جهانی پست روز جهانی کارگر روز معلم روز جهانی قدس و هفته بسیج 4ـ موضوعات مربوط به انقلاب، دفاع مقدس، مثل گرامیداشت سالگرد پیروزی انقلاب روز استقرار جمهوری اسلامی و حماسه مقاومت 5ـ موضوع زن و فعالیتهای بانوان از جمله میلاد حضرت فاطمه (س) و حضرت زینب