نکاتی در مورد بازار یابی
در بازار هدف چهار بحث مهم مطرح می شود که عبارتند از :
1. محصول Product
2.قیمت Price
3. مکان Place
4. ارتقا Promotion
محصول:
لازم به ذکر است که بدانیم محصول بخش اصلی مارکتینگ و بازاریابی می باشد که باید مطابق با میل و خواسته مشتری باشد. در واقع محصول باید مشتری پسند باشد، از آنجا که هر محصولی ویژگیهای متعدد و مختلفی دارد بهتر است در انتخاب محصول طوری اندیشید که نیازی به معرفی نباشد و محصول خودش خود را معرفی کند.که این مطلب به بحث شکل و ظاهر محصول باز می گردد. موضوع بسته بندی اولین موضوعی است که با آمدن نام محصول فکر ما را متوجه آن می نماید. بنابراین شکل و پوششی که برای محصول به کار می رود نقش بسیار موثری را در مراحل اولیه بازاریابی دارد و چه بسا که حتی خود این بسته بندی به فروش هر چه بیشتر کمک نماید.
قیمت:
از جمله موارد بسیار مهم در امر بازاریابی مشخص نمودن قیمت نهایی و یا به عبارتی قیمت مصرف کننده با توجه به شرایط محیطی و اقتصادی و اجتماعی و حتی سیاسی بسیار مورد توجه می باشد. اینکه به چه صورت هزینه ها و درآمدها را با توجه به موارد فوق محاسبه نمایند تا مصرف کننده با رضایت کامل خرید خود را انجام دهد و محصول ما را در لیست سبد مصرفی خود قرار دهد.در هر صورت قیمت باید واقعی وحقیقی و با در نظر گرفتن درآمد مصرف کننده باشد.
مکان:
شناسایی کانالهای توزیع و ارسال بهینه و سریعتر محصول به دست مصرف کننده ما را بر آن می دارد تا به شناسایی خرده فروشان ، عمده فروشان و نمایندگان فروش بپردازیم. به طوری که در هر زمان و در هر مکان قابل دسترس مشتری باشد،قابل توجه اینکه سرعت تحویل کالا و یا سالم ماندن کالا تا زمانی که به دست مصرف کننده برسد بسیار مهم می باشد.
ارتقا:
شاید منظور از ارتقا ، پیشرفت وسیع شناساندن محصول به جامعه و مصرف کنندگان باشد، اما واضح و مبرهن است که ارتقاء اصلی می بایست در مورد خود محصول باشد به نحوی که با به کار گیری مدیران فروش، تبلیغات موثر و مفید، بازاریابان و ویزیتورها محصول طوری در بین مصرف کنندگان معرفی شود که مصرف کننده نیازی به مقایسه محصول و کالای ما با دیگر محصولات رقیب نداشته باشد و خود محصول زبان به تبلیغ در مورد خود باز کند.
نقش و جایگاه بازاریابی
هر کدام از اقتصاددانان و صاحبان نظر تعریف خاصی را در مورد بازاریابی ارائه داده اند ، اما در این مورد تعریفی جدید به چشم می خورد و آن عبارت است از:
بازاریابی یک جنگ متمدانه می باشد با این تفاوت که مشتریان دشمنان ما نیستند بلکه دوستان ما می باشند.
اسپنسر جانسون از بزرگان فروش می گوید:
تولید بدون فروش یعنی آشغال.
اولین رکن بازاریابی مدرن شناخت به نیاز می باشد که این شناخت منطبق بر سه رکن مطابقت ذیل می باشد:
انطباق با نیاز
انطباق با درآمد مشتری
انطباق با بسته بندی
حال به معنای کاربردی بازرایابی می پردازیم که عبارت است از تلفیق تجربه ، علم با هنرمندی خاص خود.
طبق فرموده امیر مومنان امام علی (ع): دانشی که به کار آید برترین دانش است.
گامهای بنیادین بازاریابی:
تحقیقات بازار Market Researches
بخش بندی بازار Dividing Market
انتخاب بازار هدف Choosing The Goal Market
محیط برند Brand Environment
شرکتهای نامدار در این عرصه ، تجربه برند خود را به وسیله ایجاد جایگاه برند و نقش مرکزی آن به منظور یک نقطه تلاقی ، کالای نمایشی و یا وضعیت هموار و مساعد امتداد می دهند.
با ایجاد یک تجربه قابل قبول از بین نقاط فکری و ملموس مشتری ، ما به ایجاد روابط با مشتریان و هدایت فروش کمک نموده ایم.
اینگونه شرکتها اثبات خود را به وسیله علم اصول ترسیم تجربه مشتری برای طراحی همه عوامل محیطی طلب می نمایند. که طراحی این عوامل شامل موارد زیر می باشد:
· نقطه تلاقی
· تمرکز و مرکزیت شرکت
· کالاهای نمایشی
· شرح های تجاری
مدیریت برند Brand Management
برند و برندسازی به توجه بسیار دقیقی نیاز دارد و این توجه در مورد برندهای در حال رشد بسیار دقیق تر و حساس تر می باشد. برخی از بهترین برندهای معروف دنیا، برنامه های مدیریت برند و اثربخشی آن را افزایش و توسعه می دهند که این برنامه ها شامل موارد زیر می باشد:
· توسعه سازمانی
· ابزار و تحصیلات برند
· آموزش نرم افزارهای برنامه ای
· اندازه گیری و سنجش
طراحی و ساخت برند Brand Architecture
طراحی و ساخت برند، ارتباطات و روابط میان سازمان، واحد عملیات سازمان و محصولات و خدمات سازمان را تعریف می کند.
زمانیکه تنوع بسیار زیادی وجود دارد، ما معتقدیم که سه مدل اساسی وجود دارد که عبارتند از:
· برند صاحب Master Brand
· بی تناسبی Asymmetrical
· نگهداری شرکت Holding Company
هر کدام از این موارد مزایا و معایب خودش را دارد و رابطه تجاری میان آنها اغلب منحصر به فرد، برای خدمات شخصی می باشد.
BRAND
(نام گذاری تجاری)
اهمیت برندینگ ناشی از تفاوت قائل شدن میان کالاهای مختلف با مارکهای مختلف می باشد. این عمل موجب شناسایی کالاها و اجناسی می شود که ما برای خرید آنها اقدام نموده ایم و هر اندازه که این Brand قوی تر و مشخص تر باشد، ما به راحتی و در هر فروشگاهی می توانیم کالاهای مورد نظر خود را بیابیم. بنابراین برندینگ عملی است که موجب می شود خرید ما از سایرخریدها جدا شود و آن میسر نیست مگر با شناسایی و تشخیص فوری کالاهای مورد نیاز با استفاده از برند تجاری مقاوم و معروف. شرکتهایی با کالاها و خدمات مشترک زمانی موفق می باشند که برند آنها مقاوم و برتر از سایر کالاها باشد. پس تبلیغات درست و مناسب نقش بسیار موثری را در شناسایی برند به مردم ایفا می کند و بدون شک با تلفیق درست و صحیح علم و دانش، تجربه و هنر می توان در معرفی برند تجاری کالا یا خدمات موفق بود.
علم نام گذاری تجاری Brand Science
امروزه، اعتقاد بر این است که برندها دارایی های استراتژیکی می باشند که نیاز دارند به دقت مدیریت شوند و برای بسیاری از شرکتها، برند شرکتشان تنها دارایی بزرگشان می باشد.
اما اغلب مدیریت برند، فاقد دقت و توجه زیاد در انجام کار و انضباط کاربردی و عملی در سایر دارایی های مهم می باشد. مدیریت موثر برند شامل یک سری پارامترهای واقعی و قطعی و همچنین روشنی و وضوح استراتزی و فرآیندهای صف بندی شده و مرتب می باشد.
ظرفیت علم برند شامل تعین و مشخص کردن ارکان و عناصر حق برند است که می تواند توانایی و ارزیابی ترتیبی فعالیتهای برند سازی را تعین جهت کند و در نهایت می تواند باعث افزایش حق برند شود.
کوکاکولا، برترین نام تجاری در بریتانیا
نتایج یک بررسی در بریتانیا حاکی است برند کوکاکولا، بزرگترین تولیدکننده نوشیدنیهای غیرالکلی جهان چهار برابر بر پایه این پژوهش مشخص شد برند (نام تجاری) کوکاکولا در بریتانیا با ارزشی حدود یک میلیارد پوند، نه تنها گوی سبقت را از پپسی، با ارزش 240 میلیون پوندی ربوده است بلکه، یکی از 10 برند برتر بریتانیا به شمار میآید.
گفته میشود محبوبیت بالای کوکاکولا در میان مردم و به خصوص جوانان بریتانیایی، به سبب برنامه تبلیغاتی گستردهای است که این شرکت طی چند سال اخیر به اجرا گذاشته است.
نشریه بیزنس ویک در تازهترین گزارش خود از برندهای برتر جهان اعلام کرد Kellogg’s ، Ikea ، UBS ، Novartis ، زیمنس ، هارلی داویدسون، Gucci ، اپل ، ای بی، فیلیپس،
.
پس از کوکا کولا با یک فاصله تقریبا ۱۰میلیارد دلاری، برند تجاری مایکروسافت، بزرگترین سازنده نرمافزار در جهان نشسته است، ارزش این برند کمی بیشتر از ثروت صاحب آن بیلگیتس است و به ۵۶میلیارد و ۹۲۶میلیون دلار میرسد.
برند مایکروسافت نیز همانند کوکاکولا کاهش ارزش داشته است. این برند نسبت به پارسال ۵درصد ارزش بازار خود را از دست داده است که در نوع خود یک کاهش زیاد به حساب میآید. ارزش برند مایکروسافت پارسال ۵۹میلیارد و ۹۴۱میلیون دلار بود. تحلیلگران اعتقاد دارند که بخش زیادی از ارزش این برند به دلیل عملکرد نه چندان مطلوب در عرضه به موقع ویندوز ویستا کاسته شده است.
پس از غول نرمافزاری مایکروسافت، غول سختافزاری آیبیام ایستاده است. آن هم با فاصلهای اندک که احتمال عبور از مایکروسافت در سال آینده وجود دارد. ارزش تجاری این برند قدیمی ۵۶میلیارد و ۲۰۱میلیون دلار است که نسبت به پارسال ۲میلیارد و ۸۲۵میلیون دلار افزایش داشته است. پس از این سه برند، برندهای جیایی یا همان جنرال الکتریک قرار دارد .این شرکت که زمانی توسط توماس ادیسون مرحوم پایه گذاری شد اینک دامنه فعالیتش از تولید اجاق تاارائه خدمات کارت اعتباری را شامل می شود و ارزشی معادل ۴۸میلیارد و ۹۰۷میلیون دلار برای برندش تخمین زده می شود
و پس از آن هم شرکت اینتل با ۳۲میلیارد و ۳۱۹میلیون دلار قیمت قرار دارد.
جایگاه بعدی متعلق به مشهورترین برند تلفن ها ی موبایل یعنی شرکت نوکیا است که در میان ۱۰ برند برتر سال، بیشترین ترقی را از نظر قیمت داشته است.
این برند که پارسال ۲۶میلیارد و ۴۵۲میلیون دلار قیمت داشت، امسال توانست با افزایش ۱۴درصدی قیمت، ارزش خود را به ۳۰میلیارد و ۱۳۱میلیون دلار برساند. در تشریح دلایل موفقیت این سازنده گوشی تلفنهمراه فنلاندی میتوان به عواملی چون کاهش قیمتها و عرضه گسترده گوشیهای اقتصادی و کمقیمت اشاره کرد. همچنین موقعیتهای بازاریابی این شرکت در کنار افزایش تنوع مدل و رنگ از دیگر دلایل افزایش قیمت برند نوکیا است، اما این موفقیتها باعث نشد که رتبه این شرکت در جدول برندهای برتر تغییر پیدا کند. نوکیا امسال هم به مانند پارسال در رتبه ششم جای گرفت.
رتبه هفتم به آسیا تعلق دارد و کشور ژاپن با خودروی تویوتا توانسته این مکان را به دست آورد و درست از همین رده است که جابهجاییهای جدول برندهای برتر نیز آغاز میشود.
برند تویوتا در حالی از رتبه نهم به رتبه هفتم صعود کرده است که ارزش آن با ۱۲درصد افزایش به ۲۷میلیارد و ۹۴۱میلیون دلار رسیده است.
در جایگاه هشتم این فهرست کمپانی دوست داشتنی والتدیزنی قرار گرفته است آن هم با برندی به قیمت ۲۷میلیارد و ۸۴۸میلیون دلار!
کمپانی دیزنی اگرچه به دنبال موفقیت چند فیلم و بازی رایانهای اخیر خود توانسته بر قیمت برند خود نسبت به پارسال ۵درصد اضافه کند، اما حریف افزایش ۱۲درصدی تویوتا نشد تا از جایگاه هفتم پارسال یک پله سقوط کند.
رستورانهای زنجیرهای مکدونالد که این روزها گزارش فروش ۳ماه سوم خود را اعلام کرده و رکورد قیمت سهام این شرکت را شکستهاند، در رده نهم قرار گرفتهاند.
ارزش این برند غذایی ۲۷میلیارد و ۵۰۱میلیون دلار اعلام شده است. این برند نیز نسبت به پارسال ۶درصد رشد داشته است. موفقیت یک غذای جدید از مرغ در این شرکت از مهمترین دلایل افزایش قیمت برند مکدونالد عنوان شده است.