مشخصات دستگاه های ورودی:
هدف:
شناخت برخی از دستگاههای مهم جهت وارد کردن اطلاعات مانند: موس- کیبورد- ترکبال – اسکنر- تاچ پد – قلم نوری – جوی استیک – دوربین دیجیتال – میکروفون
یک دستگاه ورودی هر قطعه ای از سخت افزار است S قابلیت وارد کردن اطلاعات را به شما می دهد در این جا لیستی از برخی از دستگاه های ورودی رایج آورده شده است:
موس : دستگاهی ورودی است و طوری طراحی شده که با یک دست گرفته می شود و روی میز می لغزد. کامپیوتر این حرکت ها را به حرکت های اشاره گر بر روی صفحه نمایش ترجمه می کند همچنین هر موس یک یا چند دکمه دارد که با فشردن هر کدام می توانید دستوراتی به کامپیوتر بفرستید .
صفحه کلید: صفحه کلید دستگاهی ورودی است که شامل کلیدهای ماشین تحریر استاندارد و همچنین کلیدهای دیگری مثل کلیدهای عملیاتی . کلیدهای 4 جهت اصلی و یک مجموعه کلید عددی است. بیشترین استفاده از صفحه کلید جهت وارد کردن متن به کامپیوتر است.
ترک بال همانند یک موس وارونه است ترک بال در یک نقطه از میز ثابت می ماند و شامل توپی است که رو به بالاست . حرکت گوی باعث حرکت اشاره گر بر روی صغحه نمایش می شود ، ترک بال هم مانند موس دارای یک یا چند دکمه است که می توانید آن ها را فشار دهید.
شکل 2.2 یک موس و یک ترک بال را نشان می دهد.
اسکنر دستگاهی ورودی است که می تواند یک صفحه چاپ شده (یا اشیا صاف دیگر) را به فایل تبدیل کند که کامپیوتر قادر به ذخیره آن باشد برخی اسکنرها به صورت دستگاهی جدا هستند، در حالیکه برخی دیگر درون پرینترها و یا دیگر دستگاههای چند منظوره ساخته می شوند.
تاچ پد ، یک سطح کوچک مستطیل شکل است که معمولا در Lop top ها ساخته می شود و به این صورت است که شما با کشیدن انگشت خودروی سطح باعث حرکت اشاره گر روی صفحه نمایش می شوید.
قلم نوری : اندکی شبیه ماژیک شب رنگ است که سیمی از انتهای آن خارج شده باشد شما می توانید نقطه ای را روی صفحه نمایش با اشاره کردن به آن توسط قلم نوری و فشردن یک کلید نشان دهید.
جوی استیک : تا حدی شبیه دسته کنترلی هواپیماست. جدی استیک ها عموما به عنوان دستگاه ورودی برای بازی های کامپیوتری به کار می روند. البته آن ها در امور تجاری هم کاربردهایی دارند.
یک دوربین دیجیتال : به شما امکان عکس گرفتن بدو فیلم و ذخیره کردن آن ها بر روی حافظه داخل دوربین را می دهد سپس شما می توانید با استفاده از یک کابل خاص، عکسهایتان را روی کامپیوتر ببرید.
میکروفون به شما امکان وارد کردن صحبت هایتان را به کامپیوتر می دهد. بسته به نوع نرم افزاری که نصب کرده اید، می توانید صحبت هایتان را در کامپیوتر ذخیره کنید یا آن را تبدیل به فرامین قابل فهم توسط کامپیوتر کنید.
دستگاه های خروجی (Output Devices)
دستگاه های خروجی امکان نشان دادن اطلاعات کامپیوتر به شما می دهد.
شناخت دستگاه های خروجی
هدف: شناخت دستگاه های خروجی رایج جهت نشان دادن نتیجه پردازش های انجام شده توسط کامپیوتر، مانند: صفحه نمایش- نمایشگر- چاپگر- پلاتر- بلندگو speaker
یک دستگاه خروجی هر قطعه سخت افزاری است که کامپیوتر جهت بازگرداندن اطلاعات به شما به کار می برد. در این جا، برخی دستگاه های خروجی رایج که شما با آن ها سرو کار دارید ذکر شده اند:
صفحه نمایش : نمایشگر ویدیویی است که گاهی اصطلاحاً نمایشگر کامپیوتر خوانده می شوند و محل اصلی دریافت اطلاعات ، توسط شما از کامپیوتر است.
چاپگر: دستگاهی است که جهت تولید خروجی چاپ شده روی کاغذ به کار می رود. انواع گوناگونی از چاپگرها وجود دارند، آن ها در سرعت اندازه کاغذی که روی آن چاپ می کند و پردازش که جهت چاپ انجام می دهند با هم تفاوت دارند کارایی چاپگرها در مواردی است که مشابه نسخه ای موقت یا دائمی از اطلاعات خارج از کامپیوتر نیاز دارید.
پلاتر: دشتگاهی است که با حرکت دادن یک یا چند قلم روی قطعه ای از کاغذ، طرحی را می کشد پلاترها عموما جهت خروجی هایی مثل طرح های معماری یا مکانیک به کار می رود.
بلندگو به کامپیوتر شما امکان ایجاد ارتباط با شما توسط صدا را ایجاد می کند صدا می تواند هر چیزی باشد از یک بوق اخطار درهنگام وقوع خطا گرفته تا صوت های هماهنگ که می توانند متن نمایش داده شده توسط صفحه نمایش را بخوانند.
دستگاه های ورودی/ خروجی :
برخی دستگاه ها دو وظیفه ورودی و خروجی را با هم انجام می دهند.
دو دستگاه در یک قالب :
هدف: درک دستگاه های ورودی / خروجی مانند: تاج اسکرین ها
رایج ترین نمونه دستگاه خروجی / ورودی تاج اسکرین است. تاج اسکرین همانند صفحه نمایش است، با این تفاوت که صفحه تاچ اسکرین حساس به لمس است چه با انگشت و چه با ابزار های خاص. بنابراین یک تاچ اسکرین می توانند هم به عنوان صفحه نمایش و هم به عنوا ن کنترل اشاره گر شبیه به تاچ پد همزمان عمل کند.
واحد ذخیره سازی
واحدهای ورودی و خروجی مربوط به انتقال اطلاعات به کامپیوتر و خارج از آن می باشند اما اطلاعات داخل کامپیوتر به کجا می روند؟ پاسخ این سوال به واحدهای ذخیره سازی ختم می شود.
مقایسه دستگاه های ذخیره سازی
مقایسه انواع مهم واحدهای ذخیره سازی حافظه از نظر سرعت ، هزینه و ظرفیت مانند : دیسکت – دیسک فشرده- کارتریج های اطلاعاتی- CD ROM دیسک سخت داخلی و خارجی . (Zip Disk)
کامپیوترهای شخصی دسته بزرگی از واحد های ذخیره سازی را به کار می برند . همچنین انواع دستگاه های ذخیره سازی پیوسته در حال تغییرند . در این جا برخی از دستگاه های ذخیره سازی که در محیط کار با آن سرو کار دارید بر شمرده شده اند :
دیسکت ، دستگاه ذخیره سازی جدا شدنی است که گاهی فلاپی دیسک خوانده می شوند .
دیسک فشرده ، دستگاهی خصوصی در اندازه های دیسکت است با لایه پلاستیک فشرده و ظرفیت ذخیره سازی بالاتر .
کاتریج داده ای حاوی نواری مغناطیسی است و طوری طراحی شده که مقادیر زیادی از داده را در خود ذخیره می کند .
CD-ROM یک دیسک پلاستیکی شبیه CD های موسیقی است .
دیسک های سخت داخلی و خارجی ، دستگاههای ذخیره سازی مغناطیسی پوشیده شده هستند که مقادیر عظیم داده را ذخیره می کنند . دیسک های داخلی در داخل کامپیوتر هستند ، اما دیسک های سختی وجود دارند که می توانند از خارج به کامپیوتر متصل شوند .
جدول 2.2 جهت مقایسه دستگاههای ذخیره سازی به شما کمک می کند .
جدول 2.2 – مقایسه واحد های ذخیره سازی
واحد ذخیره سازی سرعت هزینه ظرفیت
دیسکت خیلی پایین کم 1.44 MB
دیسک فشرده پایین متوسط 100MB-250MB
کاتریج داده خیلی پایین کم 100MB-100GB
CD-ROM متوسط کم 500mb-700mb
دیسک سخت داخلی بالا بالا 40mb-1/TB
دیسک سخت خارجی بالا بالا 40MB-1/TB
بیشتر این دستگاه ها خواندنی / نوشتنی هستند . به این معنی که شما هم قادر به خواندن اطلاعات نوشته شده روی آن ها هستید و هم می توانید اطلاعات جدید روی آن ها بنویسید CD-ROM استثنا است و فقط خواندنی است و اطلاعات نوشته شده روی CD-ROM قابل پاک کردن نیست .
نکته
نوع دیگر CD-RW,CD ، به شما هم امکان خواندن و هم نوشتن اطلاعات را می دهد .
فرمت کردن دیسک (Disk formatting )
هدف
درک هدف فرمت کردن دیسک
بیشتر واحدهای ذخیره سازی ( شامل دیسک ها ، دیسک های فشرده و دیسک های سخت ) باید قبل از استفاده فرمت شوند . فرآیند فرمت کردن دیسک را چک می کند تا مطمئن شوند در شرائط مناسب قرار دارد و راهنمایی مشخص مس کند که به دیسک می گوید در کجا می توانید اطلاعات را بنویسید .
این راهنما ها دیسک را به شیارها (tracka) و اطلاع ها (sector ) تقسیم می کند . همانطور که در شکل 2.3 نشان داده شده است . سیستم عامل می تواند نقدار ثابتی از داده ها را در هر بخش از دیسک که فرمت شده قرار دهد .
شکل 2.3 فرمت کردن دیسک ( نمودار خلاصه )
توجه
چگونگی فرمت کردن دیسک را در فصل 3 با استفاده از windowsXP فرا خواهید گرفت .
نرم افزار (Sottware )