خلاصه این تحقیق به منظور بررسی وضعیت مدیریت مواد زائد روستائی با هدف اجرای اصولی و بهداشتی طرح بازیافت ، جمع آوری ، حمل ونقل و دفع زباله ها صورت گرفته است.
برای جمع آوری زباله های روستایی یا اصولا" اقدامات سیستماتیکی صورت نمی گیرد و یا هر روستا در حد توان خود با روشهای غیر اصولی و ابتدای مانند ، گاری ، تراکتور و ....
زباله را جمع آوری و در فاصله کمی از روستا تخلیه می کنند.
پراکندگی این مواد سبب نازیبائی منظر, آلودگی منابع آب, خاک, هوا و همچنین در تماس با انسان و دام باعث شیوع بیماریهای دامی و شیوع آن در انسان می شود میشود.
نوع مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی ، روش نمونه گیری خوشه ای و نحوه جمع آوری اطلاعات به صورت استفاده از چک لیست ، مشاهدات و انجام آزمایشهای لازم بوده که به این منظور مشخصات طبیعی ، ویژگیهای جمعیتی ، ترکیب فیزیکی و میزان زباله تولیدی ، روش های کاهش تولید زباله ، ترکیب فیزیکی مواد قابل بازیافت ، نحوه جمع آوری وحمل ، مساحت و فضای لازم برای دفن بهداشتی پسماندها و هزینه های اجرای پروژه مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفتند .
جمعیت این دهستان در سال 1384 در حدود 10100 نفر بود.
درصد ترکیب مواد تشکیل دهنده زباله عبارت بود از : پلاستیک(%7) ،کاغذ(%10) شیشه و فلز(%5) ، مواد فاسد شدنی(%66) ، خاک روبه(%7) و سایر مواد(%6) .
میزان تولید زباله در سال 1384 ، 24/4 تن و در افق طرح 6 تن در روز برآورد شد.
اجرا نشدن طرح جمع آوری زباله در کلیه روستاها ، عدم بکارگیری وسایل مناسب ، پائین بودن سطح آگاهی مردم در ارتباط با مخاطرات بهداشتی زباله ، عدم انجام بازیافت ، نشت شیرابه و دفن نامناسب زباله از دیگریافته های این تحقیق بودند.
نتایج به دست آمده از این تحقیق حاکی از آن بود که ترکیب فیزیکی و میزان زباله تولیدی در این روستاها تقریبا" مشابه با سایر روستاها می باشد.
تلنبار شدن زباله و نشت شیرابه ، سوزاندن زباله در گودال دفع ، تجمع حیوانات ولگرد و تکثیر حشرات، نازیبائی منظر و دفع غیر اصولی زباله ها از مهمترین پیامدهای منفی ناشی از ضعف سیستم مدیریت مواد زائد در روستاهای بخش صالحان بود که موجب آلودگی محیط زیست شده و تقریبا" در سایر نقاط روستائی به چشم می خورد.
کلمات کلیدی: مدیریت مواد زائد جامد , زباله روستائی , دهستان صالحان ، شیرابه مقدمه و اهداف : مدیریت مواد زائد , انتظام دهنده مراحل تولید , جمع آوری , حمل و نقل , تلنبار , تبدیل و دفع زباله ها می باشد که در آن از روشهای مرتبط با بهترین اصول در رعایت سلامت بهداشت عمومی , اقتصاد مهندسی , حفاظت و زیبا شناختی و دیگر ملاحظات زیست محیطی می توان بهره برد.( 1) تولید مواد زائد جزء لاینفک زندگی انسان است .
این مواد زائد باید به نحوی از محل زندگی انسان دور شده و یا دوباره وارد چرخه مواد و انرژی شود.
(2) اصول بهداشت و بهسازی محیط ایجاب می کند که مواد زاید در حداقل زمان ممکن از زندگی انسان دور و به طریق اصولی دفع شوند, پراکندگی و دفع غیر بهداشتی مواد زاید جامد در روستا موجب آلودگی منابع آب ، هوا و بخصوص خاک شده و باعث شیوع بسیاری از بیماریها و همچنین نازیبائی مناظر می شود ، با توجه به تولید محصولات کشاورزی و دامداری در سطح روستا و امکان آلودگی این محصولات به علت وجود زباله ها در محیط ، اهمیت برنامه ریزی در خصوص سامان دادن به وضعیت زباله های روستائی بیشتر به چشم می آید.(3) در دهستان صالحان با انجام طرح جمع آوری زباله 17 روستا تحت پوشش این طرح قرار می گیرند که با توجه به جمعیت بالای این دهستان با اجرای سیستم مدیریت بهداشتی مربوط به مواد زائد می توان مشکلات مذکور را برطرف نمود.
جمع آوری زباله در روستاهای این دهستان به دلیل مجاورت اکثر روستاهای این منطقه با جاده اصلی و پخش شدن و تخلیه زباله ها در کنار جاده ، کمبود و با ارزش بودن زمینهای کشاورزی در این منطقه و آلودگی زمین ها با زباله ، تولید سرانه نسبتا" بالای مواد زائد به علت نزدیکی روستاهای این منطقه به شهر و رواج فرهنگ شهر نشینی دارای اهمیت بالا بوده و از عوامل دخیل در انتخاب منطقه برای اجرای طرح بودند.
اطلاع از مقدار تولید و ترکیب شیمیائی و فیزیکی زباله در هر منطقه برای انجام مدیریت مواد زائد بسیار ضروریست.
انجام مطالعات و آگاهی از میزان رطوبت , درصد ترکیب مواد تشکیل دهنده زباله بدلیل تاثیراتی که در شبکه جمع آوری و ماشین آلات می گذارد, موضوعی نیست که بتوان نسبت به آن بی تفاوت بود.
اطلاع ازجغرافیای مناطق موجود و چگونگی دسترسی به آنها نیز می تواند کمک بزرگی در مدیریت جمع آوری مواد زائد باشد.(3) شهرستان خمین از جنوب به گلپایگان از شمال غربی به اراک از شرق به محلات و دلیجان و از غرب به الیگودرز محدود می شود.
94% روستاها در این شهرستان بصورت دشت میباشند ، میانگین بارندگی حدود 377 میلیمتر محاسبه شده است .
حداکثر مطلق درجه حرارت در دی و بهمن ماه 16 درجه سانتی گراد و در مرداد ماه 6/40 درجه سانتی گراد بوده است .
حداقل مطلق دما نیز برابر با 7/27- درجه سانتی گراد در بهمن ماه می باشد .
مقدار تبخیر در محدوده دهستان صالحان معادل 2600 میلی متر است.(4) این تحقیق با توجه به موارد ذکر شده بالا به منظور بررسی وضعیت مدیریت مواد زائد در دهستان صالحان شهرستان خمین در سال 1384 از طریق مشاهده و آزمایش در ارتباط با کمیت و کیفیت زباله تولیدی و امکانات موجود انجام گرفت .
روش اجرا : به منظور بررسی وضعیت مدیریت مواد زائد در دهستان صالحان شهرستان خمین و اجرای طرح جمع آوری زباله ، مشخصات طبیعی و جاده های دسترسی مجموعه روستاهای دهستان صالحان ، ویژگیهای جمعیتی ، ترکیب فیزیکی زباله های روستایی ، میزان زباله تولیدی ، ترکیب فیزیکی مواد قابل بازیافت ، مساحت و فضای لازم برای دفن بهداشتی پسماندها مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفتند .
مشخصات طبیعی و جاده های دسترسی مجموعه روستاهای دهستان صالحان اکثر روستاهای دهستان صالحان در کنار مسیر جاده اصلی خمین تهران قرار گرفته اند ، دهستان صالحان در شمال شرقی شهر خمین قرار گرفته و از جنوب غربی به شهر خمین ، شمال شرقی به شهرستان محلات ، غرب و شمال غربی دهستان حمزه لو و شرق به دهستان گله زن محدود می گردد .
فاصله مرکز دهستان (گلدشت) تا شهر خمین 13 کیلومتر می باشد .
منابع آبهای زیرزمینی دهستان را قنوات ، چاههای عمیق و نیمه عمیق تشکیل می دهند در کل دهستان دارای20 رشته قنات و70 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و 6 چشمه می باشد و عمق آبهای زیرزمینی بستگی به میزان بارندگی از 80-30 متر متغییر است.(5) ویژگیهای جمعیتی روستاهای دهستان صالحان خمین در حال حاضر و در افق طرح در دهستان صالحان در سال 1384 تقریبا" 2622 خانوار و بطور کلی 9394 نفر زندگی می کنند.
که جمعیت کل دهستان با احتساب جمعیت سیار مراکز آموزشی شبانه روزی مرکز دهستان (706 نفر) 10100 محاسبه می گردد.
(6) که با توجه به سایر فاکتورهای موثر در میزان جمعیت ، جمعیت در افق طرح حدود 12000 نفر پیش بینی میگردد.(7) ترکیب فیزیکی زباله ها شناخت کیفیت و کمیت مواد زاید تولیدی نقش به سزایی د رکنترل عملکرد سایر فعالیت های مرتبط با مدیریت مواد زاید جامد دارد.
در روستاهای بخش صالحان دو الگوی تولید مواد مختلف زباله ای یک خانواده مشاهده شد .
روستاهای بزرگی که برخی خانواده ها به علت اینکه فعالیت اصلی آنها کشاورزی و دامداری نیست تقریباً الگوی تولید زباله آنها مانند خانوارهای شهری است.(60%) روستاییانی که کشاورزی و دامپروری و مرغ و طیور داشته و خیلی از زباله های تولیدی خود را به مصرف آنها می رسانند.(40%) روستاییانی که کشاورزی و دامپروری و مرغ و طیور داشته و خیلی از زباله های تولیدی خود را به مصرف آنها می رسانند.(40%) در جدول شماره 1 درصد مواد تشکیل دهنده زباله های روستاهای بخش صالحان آورده شده است.
جدول شماره (1) : درصد ترکیب مواد تشکیل دهنده زباله های روستاهای صالحان برآورد میزان زباله تولیدی روزانه ، ماهانه و سالانه روستاهای دهستان میزان زباله تولیدی روزانه با در نظر گرفتن جمعیت کل روستاها درسال های مورد نظر و سرانه استاندارد تولید زباله هر نفر در روز که توسط اندازه گیریها به دست آمد ، برآورد شد .
این مقدار برای هر نفر در سال تقریبا" 140 الی 170 کیلوگرم یعنی روزانه380 تا 465 گرم برآورد شد .
که بطور میانگین 420 گرم در روز در نظر گرفته شد.
و با توجه به امکان رشد فرهنگی و تغیرات مصرفی ، میزان سرانه تولید زباله در افق طرح برای هر نفر در روز 500 گرم در نظر گرفته شده .
با محاسبات انجام شده میزان تولید زباله در سال 1384 ، 24/4 تن در روز بر آورد شد ، که این مقدار در افق طرح 6 تن در روز برآورد شد.
تعیین ترکیب فیزیکی مواد قابل بازیافت ترکیب فیزیکی مواد زائد جامد قابل بازیافت در زباله های روستایی دهستان در جدول شماره 2 آورده شده است شد.
جدول شماره (2) : درصد مواد قابل تفکیک و بازیافت در زباله های روستایی دهستان برآورد فضای لازم برای دفن بهداشتی پسماندها در وضع موجود و افق طرح فضای لازم برای دفن پسماندها دروضع کنونی و افق 25 ساله با توجه به تعداد جمعیت تولید کننده زباله و سرانه فضای لازم برای دفن زباله هر نفر در سال محاسبه شد .
که از طریق فرمول زیر قابل محاسبه می باشد .
(9) P R Cv + ) ( 1- V= 100 D V= فضای لازم برای دفع زباله به ازای زباله سرانه در طول سال (3/ تا 4/ متر مکعب) Cv= حجم خاک پوششی مورد نیاز (20 تا 25 درصد حجم کل زباله فشرده شده) (7) R= مقدار زباله برای هر نفر در سال D= دانسیته متوسط زباله P = درصد کاهش حجم زباله در اثر فشردگی بر این اساس میزان فضای لازم در سال 1384 و افق طرح با احتساب 4/ الی 5/ متر مکعب فضا به ترتیب4545 و 5400 متر مکعب برآورد شد .
و بطور میانگین سالانه 5000 متر مکعب فضا لازم می باشد .
که در طرح مورد نظر مقدار 3 هکتار زمین برای دفن زباله به عمق 4 متر در نظر گرفته شد .
محل دفن فعلی زباله های روستاهای دهستان صالحان نتایج نتایج بدست آمده از انجام این تحقیق در چند بخش دسته بندی شدند، برسی وضعیت موجود در مدیریت مواد زائد در مجموعه روستاهای دهستان صالحان بیانگر وجود مشکلات متعدد وضعیت موجود بود .
همچنین در این مطالعه میزان و ترکیب زباله های تولیدی و زمین مورد نیاز برای دفن بهداشتی مواد زائد محاسبه و برآورد شد.
ضمنا" کلیه هزینه های مورد نیاز برای اجرای طرح جمع آوری زباله برآورد گردید که در ادامه بطور مختصر به موارد ذکر شده اشاره شده است.
اجرا نشدن طرح جمع آوری زباله در کلیه روستاهای دهستان در وضعیت موجود طرح جمع آوری زباله آنهم به صورت غیر اصولی فقط در روستای شهابیه از دهستان صالحان انجام می شود ، که با توجه به پیش بینی های انجام شده در طرح مذکور ، جمع آوری زباله به صورت کلی در کلیه روستاهای دهستان انجام خواهد شد.
عدم بکارگیری وسایل مناسب در جمع آوری زباله و کمبود امکانات در وضعیت کنونی برای جمع آوری زباله از یک پیکان وانت استفاده می شود که با توجه به حجم زباله تولیدی ، وسعت منطقه وسیله مناسبی برای جمع آوری زباله نمی باشد.که در طرح مذکور یک دستگاه خاور کمپرسی برای این منظور در نظر گرفته شده است .
فاصله نامناسب بین دفعات جمع آوری زباله در وضعیت موجود تعداد دفعات جمع آوری زباله در طول هفته کافی نبوده که در پیش بینی انجام شده حداقل دفعات جمع آوری زباله در طول ماههای سرد و گرم به ترتیب دو و سه بار در هفته در نظر گرفته شده است .
پائین بودن سطح آگاهی مردم در ارتباط با مخاطرات بهداشتی زباله لازم است در خصوص اهمیت جمع آوری ، بازیافت و دفع صحیح زباله و بالا بردن سطح آگاهی مردم در روستاها برای عموم مردم جلسات آموزشی ترتیب داده شود.
عدم انجام بازیافت مناسب در محل تولید در شرایط کنونی هیچگونه بازیافتی به جهت جداسازی مواد ارزشمند زباله انجام نمی شود که در طرح تنظیم شده ، جداسازی مواد در مبدأ با در نظر گرفتن توزیع سطل های اختصاصی جهت تفکیک آوری زباله ها در نظر گرفته شده است.
نشت شیرابه و تجمع حیوانـات ولگـرد و حشرات موزی و غیر بهداشتی شدن فضای کلی روستا این مشکل به علت نبودن سطل های مناسب جهت جمع آوری موقت زباله ها و همچنین عدم جمع آوری و حمل به موقع مواد زائد به وجود آمده است که در طرح مذکور با پیش بینی های انجام شده این مشکل بر طرف خواهد شد.
مدیریت سنتی و عدم آگاهی از تکنولوژیهای جدید.
عدم به کارگیری سطل های مناسب جهت نگهداری زباله ، نداشتن وسایل جمع آوری مناسب ، فقدان نیروهای متخصص و بکار بردن روشهای نامناسب جهت دفع مواد زائد ازجمله این موارد می باشد.
دفن نامناسب زباله و عدم وجود وسایل و تجهیزات کافی در محل دفن حفرترانشه ها در اندازه های غیر استاندارد ، عدم بکارگیری پوشش مناسب در کف بستر دفن برای ایجاد لایه غیر قابل نفوذ و امکان نشت شیرابه زباله به آبهای زیر زمینی ، نبودن زهکش مناسب برای کنترل شیرابه تولیدی ، عدم پوشش مناسب زباله ها به وسیله خاک ، محصور نبودن محل دفن زباله ، نبود جاده های دسترسی مناسب و امکانات و وسایل کافی در محل از جمله نواقص موجود بوده که سعی شده است با پیش بینی بودجه لازم در طرح جدید این موارد برطرف گردند.
درصد مواد تشکیل دهنده ، مقدارزباله تولیدی و فضای مورد نیاز درصد ترکیب مواد تشکیل دهنده زباله عبارت بود از : پلاستیک(%7) ،کاغذ(%10) شیشه و فلز(%5) ، مواد فاسد شدنی(%66) ، خاک روبه(%7) و سایر مواد(%6) .
مقدار تولید زباله برای هر نفر در سال تقریبا" 140 الی 170 کیلوگرم یعنی روزانه380 تا 465 گرم برآورد شد که بطور میانگین 420 گرم در روز در نظر گرفته شد میزان تولید زباله در سال 1384 ، 24/4 تن و در افق طرح 6 تن در روز برآورد شد.
و میزان فضای لازم برای دفن بهداشتی زباله ها در سال 1384 و افق طرح با احتساب 4/ الی 5/ متر مکعب فضا به ترتیب4545 و 5400 متر مکعب برآوردگردید.
تعیین هزینه های اجرای پروژه هزینه های طرح مطابق با جدول زیر ارزیابی شدند جدول شماره (3) میزان هزینه های مورد نیاز برای اجرای طرح جمع آوری زباله های روستائی در دهستان صالحان بحث و نتیجه گیری تلنبار شدن زباله و نشت شیرابه ، سوزاندن زباله در گودال دفع ، تجمع حیوانات ولگرد و تکثیر حشرات و حیوانات موذی ، انتشار بو و آلودگیهای شیمیائی حاصل از نشت شیرابه ، کاهش زیبائی محیط زیست و عدم دفع اصولی و صحیح زباله ها از مهمترین پیامدهای منفی ناشی از ضعف سیستم مدیریت مواد زائد در روستاهای بخش صالحان می باشد .
که هر یک از آنها اثرات سوئی بر محیط زیست و سلامت و بهداشت عمومی به جای می گذارند .
که می توان با مدیریت صحیح و اصولی مبتنی بر روشهای علمی و فنی با توجه به وضع جغرافیائی منطقه نسبت به کنترل و کاهش آنها اقدام نمود .
در مدیریت مواد زائد جامد روستاهای بخش صالحان می توان با ایجاد و طراحی سیستم صحیح جمع آوری ، حمل و نقل و دفع بهداشتی مواد زائد ، تهیه وسایل مناسب ، بکارگیری نیروی انسانی متعهد و تهیه و اجرای طرح خودگردانی مالی به جهت تأمین هزینه های آتی طرح گام بزرگی در جهت اجرای بهتر طرح برداشت.
مرحله جمع آوری زباله تقریبا" 80 درصد از هزینه های مدیریت زباله را به خود اختصاص می دهد .(8) که با توجه به این مهم می بایست در برنامه ریزیها توجه خاصی به این مرحله داشته باشیم.
در این طرح پیش بینی شده که کار جمع آوری زباله های دهستان هفته ای دو تا سه بار انجام شود .
البته تعیین روزها و زمان دقیق جمع آوری زباله از درب منازل ( برنامه ریزی نهایی جمع آوری ) بهتر است که یک ماه پس از جمع آوری آزمایشی صورت گیرد .
برای روستای زیر 100 نفر می توان هفته ا ی یک بارکار جمع آوری از درب منازل را انجام داد.
برای مرحله جمع آوری و حمل یک دستگاه خودروی خاور کمپرسی و سه نیری کار (راننده و دو کارگر) بصورت روزانه برآورد و پیش بینی شد .
پیشنهادات با توجه به شرایط و مشکلات موجود در سیستم مدیریت مواد زائد در سایر روستاهای کشور با در نظر گرفتن نتایج حاصل از این تحقیق موارد زیر پیشنهاد می شود .
آموزش و ارتقاء سطح آگاهی مردم در زمینه مصرف صحیح استفاده ا زکالاها و محصولات چند بار مصرف استفاده از کالاها و محصولاتی با بسته بندی های قابل بازیافت مانند بطری ششیشه ای شیر و نوشابه استفاده از زنبیل های پارچه ای و مقوایی به جای نایلکس با توجه به اختصاص اعتبارات از طریق وزارت کشور در صورت تهیه و ارائه طرح های تحقیقاتی توسط بخشداریها در شهرستانها ، پیشنهاد می گردد بخشداریها با اهتمام بیشتری به این امر بپردازند.
آموزش عمومی جهت آگاه کردن مردم در رابطه با روش صحیح تفکیک و جمع آوری مواد زائد انجام شود .
آشنائی مسئولین با تکنولوژیهای جدید در مدیریت مواد زائد.
آشنا کردن مردم با خطرات بهداشتی ناشی از عدم دفع صحیح مواد زائد .
اجرای طرح بازیافت مواد زائد در مبدأ تولید به عنوان یک روش اصولی در کاهش حجم زباله ها و کاهش هزینه های جمع آوری و دفع .
استفاده از روشهای اصولی ومهندسی در محلهای دفع زباله ، جهت جلوگیری از آلودگی خاک و آب .
تشکر وقدردانی در این قسمت بر خود لازم می دانیم از زحمات و تلاشهای دلسوزانه بخشدار محترم مرکزی ، دهیار محترم روستای شهابیه وکلیه مسئولین و افرادی که در تهیه این طرح ما را یاری نمودند تشکر و قدردانی کنیم.
منابع Tchobanglous.George, 1993 , Integrated solid waste management, Mc Graw hill, , pp (200-351( 2) عبدلی , محمد علی.
1370، مدیریت مواد زائد جامد.
انتشارات سازمان بازیافت و تبدیل مواد شهرداری تهران.
3) Fronk.
Kreith, 1994, handbook of solid waste.pp (221 –254( 4) طرح مطالعات جامع توسعه اقتصادی – اجتماعی استان مرکزی ، گروه مطالعاتی هامون،1375 5) علیرضا محمدی ،1384، مطالعات آبخیز داری شهرستان خمین ، اداره جهاد کشاورزی شهرستان خمین 6) فاطمه اسماعیلی ، 1384 ، شاخصهای جمعیتی مرکز بهداشت شهرستان خمین ، واحد آمارمرکز بهداشت شهرستان خمین 7) دکتر سهیلا خوشبین ، اعظم دخت رحیمی ، دکتر ناهید نوائیان ، 1383.
پیش بینی جمعیتی ایران از سال 2000 تا 2050 ، تهران وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی - معاونت سلامت - دفتر سلامت خانواده و جمعیت 8) دکتر قاسمعلی عمرانی ، 1375، مواد زائد جامد ، جلد اول ، مرکز انتشارات علمی دانشگاه آزاد اسلامی 9) یغماییان - کامیار ، بررسی تهیه کود کمپوست از زباله در شهر سمنان - پایان نامه فوق لیسانس در رشته مهندسی بهداشت محیط ، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران ، 69-1368 متغیرها روستاهاکاغذپلاستیکشیشه و فلزمواد فاسد شدنیخاک روبهدیگر موادروستاها با الگوی تولید زباله یک10656676روستاها با الگوی تولید زباله دو127456129 شیشهپلاستیک و نایلونکاغذفلزات مختلفمواد فاسدشدنی71212663 امکانات مورد نظرامکانات مورد نظرهزینه به ریالتوضیحاتخاکریزی و احداث راه به طول 2 کیلومتر در محل دفنخاکریزی و احداث راه به طول 2 کیلومتر در محل دفن40000000در حال انجامآسفالت مسیر محل دفن مورد نظر بطول 2 کیلومتر و عرض 6 مترآسفالت مسیر محل دفن مورد نظر بطول 2 کیلومتر و عرض 6 متر50000000انجام نشده است و باید به زودی انجام شود3400 متر مکعب ایجاد ترانشه و کودبرداری3400 متر مکعب ایجاد ترانشه و کودبرداری20000000انجام شده و قابل بهره بردرای می باشدفنس و تورکشی اطراف محل دفن جهت جلوگیری ازپخش زباله ها در محیط اطراف ، طراحی زهکش شیرابه ، طراحی سپتیک و دفن زباله های عفونیفنس و تورکشی اطراف محل دفن جهت جلوگیری ازپخش زباله ها در محیط اطراف ، طراحی زهکش شیرابه ، طراحی سپتیک و دفن زباله های عفونی250000000انجام نشده و باید به زودی انجام شوداحداث فضای سبز اطراف محل دفن، تامین آب مورد نیاز احداث مکان استراحت و سرویسهای بهداشتیاحداث فضای سبز اطراف محل دفن، تامین آب مورد نیاز احداث مکان استراحت و سرویسهای بهداشتی100000000انجام نشده و باید به زودی انجام شودخرید و نصب سطلهای زباله خیابانی در معابر ، برای هر 50 نفر یک سطل زباله (هر سطل 190000 ریال )خرید و نصب سطلهای زباله خیابانی در معابر ، برای هر 50 نفر یک سطل زباله (هر سطل 190000 ریال )38000000انجام نشده و باید به زودی انجام شودخرید نایلون زباله و ظرفهای مقوایی که مخصوص جمع آوری زباله های کاغذی است و توزیع برن خانوارهای روستاییخرید نایلون زباله و ظرفهای مقوایی که مخصوص جمع آوری زباله های کاغذی است و توزیع برن خانوارهای روستایی16000000سالانهخرید ظروف بزرگی که احتمالا به تشخیص دهیاری ها در بخش روستاها کار گذاشته می شودخرید ظروف بزرگی که احتمالا به تشخیص دهیاری ها در بخش روستاها کار گذاشته می شود20000000قرارگیری ظروف در اماکن عمومی روستاهای بزرگ و در روستاهای خیلی کوچک به تشخیص افراد مشخص شدههزینه های تبلیغات و فرهنگ سازیچاپ تقویم دیواری با برنامه زمانبندی جمع آوری زباله ها برای هر روستا70000001500 ریال برای هر تقویم (سالانه)هزینه های تبلیغات و فرهنگ سازیدیوار نویسی و توصیه های بهداشتی برای هر 500 نفر یک مورد5000000روستاهای زیر 500 نفر نیز یک مورد (سالانه)خرید یک دستگاه خاور کمپرسیخرید یک دستگاه خاور کمپرسی180000000باید خریداری شودهزینه پرسنلی (سه نفر 6 روز کار در هفته) برای یکسالهزینه پرسنلی (سه نفر 6 روز کار در هفته) برای یکسال58560000به ازای هر نفر 1800000 ریال در طول یک سالهزینه حفر ترانشه برای هر سال 1050 متر مکعبهزینه حفر ترانشه برای هر سال 1050 متر مکعب5250000سالانههزینه تعمیر و نگهداری وسایل حمل و نقلهزینه تعمیر و نگهداری وسایل حمل و نقل12000000سالانهجمع کل هزینه هاجمع کل هزینه ها801810000در صورتی که هر یک از اعتبارات در نظر گرفته شده برای بخش های بالا هزینه نشد از آن برای قسمتهای دیگر طرح استفاده می شود .