سیاست داخلی : تورم
تورم برای مردم کشورمان اکنون کلمه ای بسیار آشناست.کلمه ای چندش آور مهمان ناخواسته ای بوده و به همین راحتی هم دست بردار نمی باشد.
حال چطور این مهمان نا خواسته وارد اقتصاد کشور شده دلایل زیادی متصور است.دلایلی که داخلی هستند و خارجی،دلایلی که حاصل سیاست خودمان می باشد و دلایلی که خواسته و ناخواسته اقتصاد جهانی عامل اصلی آن می باشد اما اگر بخواهیم عوامل اصلی تورم را در کشور نام ببریم به این صورت می باشد که:
اقتصاد نفتی سیاست انبساطی مالی دولت،عدم انضباط مالی دولت،حجم بالای نقدینگی مخرب و سرگردان- گسترش سرمایه گذاری در طرح های عمرانی و زیربنایی که قابلیت جذب اقتصادی ندارند- برداشت از حساب ذخیره ارزی- افزایش قیمت های جهانی- افزایش قیمت های حاصل انرژی که خود هزینه های تولید را بالا می برد.
اما اگر کمی دقیق تر به موضوع نگاه کنیم به دو عامل بسیار مهمی می رسیم که زیاد بیان نشده اند و کمتر به آنها پرداخته شده که شامل:1-بهره وری2-فساد اقتصادی می باشند.
عواملی که در کشورهای جهان سوم بسیار مشهود می باشند.حال چرا این عوامل اکنون به عنوان عوامل اصلی یاد شده اند؟
به چند دلیل است: یکی از دلایل آن این است که در کوتاه مدت یا میان مدت با حل این دو عامل حداقل تورم را در یک سطح مشخص نگه داشت و دلیل دیگر اینکه این دو عامل حداقل تورم را در یک سطح مشخص نگه داشت و دلیل دیگر اینکه این دوعامل به نوعی به خودمان برمیگردد و راحت تر قابل حل شدن است.در شرایطی که اقتصاد داخلی تحت تحریم بین المللی می باشد و همین تحریم هزینه تولید و هزینه واردات را افزایش می دهد.به نظر می رسد راهکار اصلی آن بهره وری یا ارزش آفرینی می باشد.سؤالی که اینجا پیش می آید این است که واقعا ما چقدر ساعات مفید کاری در کشور داریم؟ و سؤالی دیگرآیا ما فرهنگ صرفه جویی را در کشور نهادینه کرده ایم؟ آیا نمی توان با بهره وری اثر آن را حداقل کرد،اما در مورد فساد اقتصادی به این صورت که فردی را در نظر بگیرند که متقاضی دریافت تسهیلات بانکی بوده و در این مسیر هم باید بوروکراسی زیادی را طی کند وی برای فرار از این بوروکراسی و سریع دریافت کردن تسهیلات به رشوه دادن متوسل خواهد شد و همین رشوه را به هزینه تولید خود اضافه خواهد کرد،اما طرف دیگر این موضوع همین فرد اگه همین تسهیلات را وارد تولید نکند و آن را در مسکن یا طلا و غیره وارد کرد خود موجبات بحران دیگری را فراهم خواهد کرد.پس در اینجا مبارزه با فساد اقتصادی و کاهش بوروکراسی سیار اهمیت پیدا می کند.
در پایان اینکه با کمی تامل به این نتیجه می رسیم که باز خودمان هستیم که می توانیم اثر تورم را حداقل نماییم.
سیاست خارجی : سیاست خارجی ایران در عراق جدید
در طول چهار دهه گذشته هیچ کشوری در سطح منطقه به اندازه عراق زمینه های چالش و تحمیل هزینه های امنیتی و سیاسی برای ایران فراهم نکرده است.تغییر رژیم بعثی و بروز تحولات جدید که منجربه تغیر ماهیت و ویژگی های جدید در ساخت قدرت و سیاست عراق گردید.نقطه عطفی در روابط دو کشور به حساب می آید،بدین معنی که برای اولین بار تاکید بر اشتراکات و زمینه های فرصت سازی در کنار چالش های موجود معیار برقراری روابط شده است.
منطق اهمیت عراق جدید از حوزه سیاست خارجی ایران بر شکل گیری یک سری متغیرهای جدید همچون ورود تقویت عنصر شیمی در ساخت قدرت و حکومت عراق روند حرکت عراق از یک دشمن استراژیک به یک دوست وهمکار منتقه ای و به طبع تعادل در سیاست ایران با منطقه و جهان عرب و همچنین جایگاه عراق در روابط بین الملل ایران و تنظیم سیلست خارجی با قدرت های بزرگ همچون آمریکا و آثار آن به امنیت و منافع ملی ایران می باشد.به عبارت دیگر نوع حکومت آینده عراق و چگونگی تنظیم روابط با آن،فراتر از روابط دو جانبه در سطوح منطقه ای و بین المللی نیز حوزه سیاست خارجی ایران را تحت تاثیر قرار می دهد.
سابقه تنش و ریشه های بی اعتمادی و تنازع در روابط دو کشور بیش از آنکه جنبه های استراتژیک و عمیق داشته باشد ماحصل حضور و نقش قدرتهای مداخله گر خارجی در ساخت قدرت و سیاست منطقه از یک سو و رقابت های سیاسی منطقه ای در کشور در پرتو تعریف نقش تهدید گر برای یکدیگر از سوی دیگر بوده است.
بر این اساس با بروز تحولات جدید در ماهیت و شکل قدرت عراق و زمینه های خروج از نقش تهدیدگر متقابله دو کشور می تواند وارد مرحله جدیدی مبتنی بر اعتماد متقابل و در چارچوب همکاری های استراتژیک سیاسی-امنیتی ،اقتصادی و فرهنگی در سطح منطقه تعریف شود.
منطق استفاده از نقش عنصر شیعه بر این اساس قرار دارد که سیاست خارجی ایران به دلیل سابقه فرهنگی ،رقابت مذهبی-تاریخی و رقابت و دشمنی ،زمینه ها و ظرفیت هلی اندکی برای حضور در مسائل قدرت و سیاست جهان عرب دارد.به عبارت دیگر،هر چند چگونگی تطبیق نقش عنصر شیعه با سنت ها ،شاخص ها و جهت گیریهای طبیعی سیاسی و فرهنگی تاثیر گذار بر سیاست خارجی ایران به نوبه خود می تواند یک محدودیتبه لحاظ تنظیم سیاست خارجی ایران در سطح روابط با جهان عرب به حساب آید،اما مهمتر از آن باید توجه داشت که استفاده از این عنصر یک ابزار فرصت ساز در روند انتقال سیاسی-امنیتی خاورمیانه در شرایط جاری میباشد.در واقع با بروز تحولات جدید در عراق نقش عنصر شیعه به عنوان یک مسیر غیر قابل برگشت وارد مسایل قدرت و سیاست خاور میانه شده است.لذا تقویت این نقش در حوزه سیاست خارجی ایران به معنای تقویت جایگاه ایران در منطقه خاورمیانه به حساب می آید.
فرهگی _ اجتماعی : اعتیاد
اولین ضربه های اعتیاد بر پیکره خانواده و بویژه فرزندان وارد میشود . شاید اگر در یک موقعیت انتزاعی آسیب اجتماعی و روانی مثل اعتیاد را بررسی کنیم،بتوانیم آنان را مقصرین و عاملان اصلی اعتیادشان تلقی نماییم و فرض کنیم آنان پیله اعتیاد را خود خود به دور خویش تنیده اند.
اما با نگاهی جامع تر و عمیق تر و با استفاده از رویکردهای تعمیقی علمی؛ابعاد،علل و عوامل این پدیده چند متغیره تحت عنوان یک آسیب اجتماعی بررسی می شود. در چنین جوامعی نوجوانان در میان مجموعه ای از علل و عوامل روانی،زیستی و اجتماعی معتاد می شوند و فرد به عنوان یک یک عامل میزبان تحت تاثیر دو عامل در دسترس بودن مواد مخدر و محیط آلوده و آسیب زا به رفتار سوء مصرف و وابستگی به مواد مخدر گرایش پیدا می کند.و در این محیط اعتیاد نه فقط یک بزه کاری،بلکه قبل از آن یک نوع بزه دیدگی است.اعتیاد عبارت است از حالتی که استعمال متوالی یا متناوب ماده مخدر در فرد ایجاد می کند.با استعمال مواد مخدر تحریک پذیری سلولهای عصبی در دستگاه عصبی افزایش می یابد در نتیجه داروی بیشتری لازم است تا او را به حالت تعادل برگرداند.
اعتیاد خطر بزرگی برای ارزش های اسلامی جامعه محسوب می شود.دروغ گفتن،دزدی کردن،جنایت و حتی پشت پا زدن به ناموس همه از عوارض اعتیاد است.در زمینه فکری و فلسفه زندگی ،معتادان بی اعتنا به زندگی ،بدبین،منفی باف،بی هدف ، بی بند و بار،بی هیجان و بی توجه به ارزشهای حاکم بر جامعه هستند.
علت های اعتیاد
الف:استفاده روز افزون مواد مخدر منحصر به عده خاصی نیست بلکه در تمام گروهها و طبقات مردم کشورهای مختلف در حال پیشرفت است تا حدی که در سال های اخیر مصرف مواد مخدر در بین دانشجویلن و دانش آموزان بسیار زیاد دیده شده است.
ب:خانواده:براساس نتایج تحقیقات انجام شده محرومیت های عاطفی فرد در دوران کودکی و کمبود محبت لازم منجر به سازوکاری می گردد که نوجوان را برای دستیابی به تسکین ولذت سریع بی اختیارمی سازد.نبودن مرجع و تکیه گاه ثابت پدر یا مادر در خانواده از عوامل مهم است همچنین اعتیاد یکی از والدین به مواد مخدر در فرزندشان این گمان را به جود می آورد که اعتیاد یک عمل معمولی و ازخصوصیات افراد برگسال است.
ج:وفور مواد مخدر:وفور مواد مخدریکی دیگر از علل عمده ای است که دراختیار جوانان و خانواده ها نقش به سزایی دارد.آزاد بودن مصرف مواد مخدر با وجود قوانین ناقص و استعمال مشروط آن دربعضی از کشورها سبب فراوانی و دستیابی آسان به آن می گردد.
د:در دسترس بودن مواد مخدر:یکی ازعوامل مؤثر در اعتیاد جوانان در دسترس بودن این مواد است.وقتی چیزی به آسانی در اختیار مردم قرار گیرد گرایش به آن آسانتر صورت می پذیرد.
اعتیاد یک بزه دیدگی اجتماعی است پس باید به عنوان یک بیمار به معتاد نگاه کرد و برای درمان آنان باید مراکز مشاوره و درمان در کشور راه اندازی شود تا بتوان این عارضه اجتماعی و بلای خانمان سوز از دامن جامعه پاک کرد.
پرسش نامه
1)نظر شما راجع به اینکه اعتیاد در بین دانشجویان را نباید یک مشکل سیاسی دانست،چیست؟
الف)کاملا موافق ب)بی نظر ج)مخالف د)کاملا مخالف
2)به نظر شما کدامیک از قطب های زیر تاثیر بیشتری در افزایش اعتیاد در بین دانشجویان دارد؟
الف)ماده تاثیرات آن بر ارگانیسم ب)نقش محیط اطراف در دوران های مختلف زندگی ج)عوامل عاطفیدر مورد فرد د)فقدان اعتماد به نفس ه)غرور
3)به چه دلیل دانشجویان غیر بومی بیشتر در معرض خطر اعتیاد هستند؟
الف)تنهایی ب)مواجه با مشکلات و سختی ها ج)استرس های بیشتر د)زندگی جمعی ه)مشکلات عاطفی
4)رایج ترین انحراف در بین دانشجویان از دیدگاه شما چیست؟
الف)اعتیاد ب)انحراف جنسی ج) دختران فراری د)سرقت ه)تکدی گری
5)در مرحله آغاز استعمال مواد در بین دانشجویان مهمترین عناصر حوزه فرهنگی-اجتماعی کدام است؟
الف)موانع اجتماعی ب)انتظارات اجتماعی ج)دسترسی به مواد د) فرار از مشکلات ه)فشارهای محیطی
6)به نظر شما دلایل افزایش مصرف سیگار در بین دانشجویان به ویژه دختران چه بوده است؟
الف)برنامه ریزیهای فرهنگی،اجتماعی،سیاسی گذشته ب)کم کاریهای گذشته ج)عدم مدیریت در گذشته د)امروزه متولد شده است ه)بی نظر