یکی از شیوههای استفاده از خدمات پهنباند پارسآنلاین، استفاده از ارتباط بیسیم یا Wireless است که میتواند پهنای باندی بسیار بیش از آن چه که به وسیله سیم تامین میشود، در اختیار مشترک قرار دهد.
در این روش از امواج رادیویی، برای انتقال سیگنال بین دو دستگاه استفاده میشود.
سازمان مشتری میتواند بسته به نیاز خود و با پرداخت هزینهای که با توجه به میزان پهنای باند اختصاص یافته متغیر خواهد بود، از مزایای داشتن پهنای باند اختصاصی زیاد بهرهمند شود.
در این روش بر خلاف خط استیجاری، مخابرات نقشی بر عهده نخواهد داشت.
تنها محدودیتی که در این روش در نظر گرفته خواهد شد، انتقال سیگنالها در باند فرکانسی مجاز اینترنت بیسیم یا Wireless است.
باند فرکانسی مجاز این خدمات در سراسر جهان، فرکانسهای 2.4، 5.4 و 5.8 مگاهرتز است و شرکتهای ارایه دهندهی این خدمات تنها میتوانند خدمات خود را در این فرکانسها ارایه کنند.
پیشنیازها برای استفاده از خدمات Wireless پارسآنلاین، باید پیشنیازهای زیر فراهم باشد: نداشتن تداخل فرکانسی با مراکز دیگر برای استفاده از خدمات بیسیم پارس آنلاین لازم است مکان جغرافیایی مورد نظر مشتری، از نظر تداخل فرکانسی سنجیده شود.
اگر در فاصلهی میان پارس آنلاین و دفتر مشتری، مکان دیگری در حال استفاده از فرکانسهای مجاز بی سیم باشد، امکان تداخل فرکانسی وجود خواهد داشت که میتواند ارایهی خدمات را با مشکل رو به رو سازد.
در صورت وجود تداخل فرکانسی، پارس آنلاین در وهلهی اول فرکانس را در محدوده مجاز تغییر خواهد داد.
اگر استفاده از هیچ یک از فرکانسهای مجاز در محدوده مورد نظر میسر نباشد، پارسآنلاین سایت ارایه دهندهی خدمات را به یکی دیگر از پایگاههای خود مستقر در شهر تهران جابهجا خواهد کرد.
یادآور میشویم که پارس آنلاین با در اختیار داشتن بیش از 20 پایگاه برای ارایهی خدمات بیسیم در محدودهی شهرهای تهران و کرج امکان برقراری ارتباط بیسیم را برای اکثر نقاط تهران و کرج فراهم کرده است.
اگر با تمام تمهیدات در نظر گرفته شده، امکان برقراری ارتباط بیسیم برای سازمان شما میسر نباشد، پارس آنلاین سرویسهای دیگری را برای پوشش نیازهای سازمان شما پیشنهاد خواهد کرد.
تامین خط دید مستقیم بین مرکز مشتری و پارس آنلاین برای ایجاد ارتباط به وسیله امواج رادیویی، لازم است که دو مرکز ارایه دهنده و گیرندهی خدمات، خط دید مستقیم داشته باشند.
پارس آنلاین با در اختیار داشتن بیش از 20 پایگاه برای ارایه خدمات اینترنت بیسیم امکان مناسبی را برای ارایهی این خدمات فراهم آورده است.
در صورتی که خط دید مستقیم به صورت عادی وجود نداشته باشد، میتوان از آنتنهای ثابت استفاده کرد.
تامین امکانات سختافزاری برای استفاده از خدمات بیسیم (Wireless) و بسته به این که بخواهید از چه امکانات این سرویس استفاده کنید، باید امکانات سختافزاری و نرمافزاری مناسب فراهم کنید که جزییات دقیق آن را کارشناسان پارسآنلاین به اطلاع شما خواهند رساند.
برای این منظور، شرکت پارسآنلاین، محصولات و خدمات متنوعی را در این زمینه ارایه میکند و نیازهای سختافزاری و نرمافزاری سازمان شما را برای استفاده از این سرویس و البته نیازهای به مراتب فراتر در این زمینه را پوشش میدهد.
ملاحظات امنیتی بیگمان، هنگامی که ارتباط شبکهی سازمان شما با اینترنت و به طور کلی، خارج از سازمان برقرار میشود، خطرات نفوذ به شبکه و ریسکهای امنیتی افزایش مییابد.
بر این اساس، ضروریست کاربران اقدامات کارسازی را برای افزایش امنیت شبکه در مقابل نفوذهای احتمالی درون و خارج سازمان انجام دهند.
چه کسانی میتوانند از خدمات بیسیم پارس آنلاین استفاده کنند؟
تمام سازمانها و شرکتهای بزرگ که برای برقراری ارتباط با شبکه جهانی و شبکههای داخلی خود به پهنای باند بیش از 1 مگا بایت در ثانیه و با سرعت ارسال و دریافت برابر نیازمندند، میتوانند از خدمات بیسیم پارسآنلاین استفاده کنند.
افزون بر این، اگر به دلیل محدودیتهای مخابراتی امکان استفاده از خدمات خط استیجاری ممکن نباشد، خدمات پهن باند میتواند جایگزین مناسب این خدمات باشد.
منبع http://www.parsonline.com/fa/services/broadband-wireless سکوی انعطاف پذیر برای پیاده سازی سرویس های جدید رقابت ، نیازهای متنوع و مختلف و جلب نظر مشتری در سرویس دهندگان بزرگ (Enterprise)، نیاز به سرویس های جدید و اختصاصی را بوجود می آورد.
به همین دلیل بسیاری از این سرویس دهنده گان بدلیل نداشتن تجربه لازم و کافی در ارتباط با این نرم افزارها، به برنامه هائی روی می آورند که اولا هزینه بالائی دارند، دوما بدلیل ساختارهای محدود این برنامه ها، اضافه کردن امکانات جدید به سختی انجام می شود.
از طرف دیگر ریسک تست عملکرد صحیح این نوع نرم افزارها بالاست.
پروژه IBSng با هدف انعطاف پذیر ی و با اصول مهندسی نرم افزار طراحی و انجام شده است و به راحتی قابلیت تطبیق با محیط های اجرا یی متفاوت و برآورده کردن نیاز های جدید سرویس دهندگان را دارد.
تغییرات جدید در IBSng عمدتا بصورت اضافه کردن Module های جدید و مستقل به سیستم است که از پیچیدگی بیش از حد نرم افزار جلوگیری می کند.IBSng قابلیت تطبیق با هر سرویس دهنده (Nas) ، برای هر گونه سرویسی را دارد و هیچ گونه محدودیتی برای رابطه با سرویس دهندگان از نظر پروتکل ارتباطی ندارد.
• تعداد کاربر همزمان بالا IBSng بدلیل ساختار بهینه، قابلیت تحمل تعداد کاربر همزمان بالا (بیش از چند هزار) را، دارد.
استفاده از پایگاه داده ها در IBSng به گونه ای بهینه شده که تعداد درخواستها به پایگاه داده را به حداقل می رساند.
همچنین با ساختار چند لایه In Memory Caching خود از حافظه سیستم برای افزایش بازدهی استفاده می کند.
بعلاوه IBSng از روش رویدادی (Event Driven) برای اجرای الگوریتم های خود (مثلا برای قطع اتصال کاربران روی خط) استفاده می کند که عملا باعث می شود تعداد بالای کاربران روی خط تاثیر خطی بر روی فشار سیستم داشته باشد.
همچنین برای جلوگیری از مختل شدن سرویس در load بالا (مثلا ورود همزمان 1000 کاربر بعد اتصال ناگهانی سرویس)، IBSng محدودیت هایی بر روی تعداد کاربر در حال پردازش سیستم اعمال می کند و بقیه کاربران در صف پردازش قرار می گیرند و به این طریق load سیستم تقسیم شده و از متوقف شدن سرویس جلوگیری می شود.
IBSng عمدتا از روش های غیر همزمان برای رابطه با دستگاه های خارجی و Nas ها بهره می برد.
بطور مثال از Radius Update Accounting برای بروز رسانی اطلاعات کاربر استفاده می کند.
به این ترتیب رابطه مدیران سیستم با سرویس IBSng تاثیری بر کارکرد آن نمی گذارد.
• سرویس قابل اطمینان IBSng از الگوریتم هایی برای بهینه سازی اتوماتیک (Auto Healing) بهره می برد تا بتواند سرویس دهی مطمئنی داشته باشد.
IBSng بطور متناوب کاربران خود را با کاربران واقعی Nas مقایسه می کند و مثلا در صورت خاموش یا خارج از دسترس شدن Nas کاربران را خارج شده در نظر بگیرد.
و حتی در صورت وصل مجدد، کاربران قبلی را به لیست کاربران روی خط برای انجام حسابداری اضافه کند.
همچنین در صورت وجود مشکل در رابطه با Nas( مثلا Packet Loss)، برنامه به صورت اتوماتیک اقدام به Retry در انجام درخواست مورد نظر (مثلا Force Disconnect) کردن کاربر می کند.
IBSng Radius Server قابلیت تشخیص بسته های تکراری و خراب را دارد و برای کار با Nas های غیر استاندارد نیز تطابق یافته است.
• سرویس های مختلف فرم انعطاف پذیر Charge Rule ها در IBSng امکان ارائه سرویس های مختلف روی یک شناسه کاربری را دارد.
مثلا سرویس های VoIP ، Game، Video براحتی بر روی این سیستم قابل پیاده سازیست.
همچنین امکان انتخاب کاربر برای سرویس مورد نیاز مثلا پهنای باند های مختلف و Game وجود دارد و ماژول Charge امکانات زیادی را برای برنامه ریزی بر روی این سرویس ها فراهم میکند.
• پایداری IBSng بر روی سرور های Linux اجرا می شود که بصورت ذاتی بسیار امن و پایدار است.
همچنین مدیریت ساده تر این سرور ها و امکان مدیریت از راه دور هزینه نگهداری این سرور ها را پایین تر از راه حل های مشابه می آورد.
IBSng در بیش از ۸۰ سرویس دهنده داخلی و خارجی در حال اجراست و این محیط خوبی برای آزمایش پایداری نرم افزار در شرایط واقعی و پس از تست آزمایشگاهی شرکت است.
• IBSngDialer IBSng از یک برنامه طرف کاربر به نام IBSngDialer بهره می برد که امکانات فراوانی را در اختیار سرویس دهنده ها قرار می دهد.
IBSngDialer برنامه ای با ظاهر زیبا و بسیار انعطاف پذیر است که بر روی سیستم های windows کاربران اجرا می شود و اتصال ،اطلاع رسانی و رابطه با کاربر را بر عهده می گیرد.
این نرم افزار می تواند مشخصات کاربر (مثلا باقیمانده اعتبار یا سهمیه حجمی ماهانه) را براحتی نشان دهد، اجازه استفاده از سرویس های مختلف (Game, Multiple Bandwidth, Chat,..) را براحتی به کاربر بدهد، با استفاده از سیستم پیغام تعبیه شده در آن به عنوان سیستم اعلام و رفع مشکل کاربران مورد استفاده قرار گیرد و برای تبلیغات و اطلاع رسانی سرویس های جدید استفاده شود.
• گزارشات متنوع IBSng گزارش های مفیدی مانند گراف پهنای باند کاربران broadband، گزارش وب سایت های بازدید شده کاربران و گزارشات آماری مناسب را برای استفاده مدیران سیستم فراهم می کند.
همچنین ساختار پایگاه داده های بهینه سازی شده آن امکان گرفتن گزارش های اختصاصی را به راحتی می دهد.
• تبادل اطلاعات با برنامه های خارجی IBSng با فراهم کردن XML Interface برای برنامه های خارجی براحتی قابلیت یکپارچه سازی با سایر نرم افزار ها مثل حسابداری و یا گزارش گیری را دارد.
سرویس همیشه در حال اجرای IBSng اطلاعات را براحتی در اختیار سایر برنامه های با مجوز لازم می گذارد.
• امنیت IBSng از معماری چند لایه امنیتی بهره می برد.
تمامی درخواست ها به سرویس IBSng از نظر سطح دسترسی و صحت درخواست در چند مرحله چک می شود.
برای ارتباط Web Based نیز همیشه به کاربر روش SSL پیشنهاد می شود.
IBSng از Chap,MS-Chap,MS-Chap v2 برای رمز نگاری رمز عبور و MPPE برای رمز نگاری داده ها بهره می برد.
• Nas های مختلف IBSng قابلیت کار با انواع Nas ها را دارد.
حتی از برنامه هایی مثل Asterisk که قابلیت کار با پروتکل Radius را ندارد نیز پشتیبانی می کند.
Nas ها هر کدام با داشتن یک Plugin اختصاصی از روش خاص خود برای رابطه با دستگاه خارجی بهره می برند.
• Bandwidth Manager IBSng یک Bandwidth Manager یکپارچه برای سادگی کنترل پهنای باند را با استفاده از Linux Kernel برای بازدهی بالا پیاده کرده است.
امکان تعریف محدودیت های Bandwidth به صورت درختی، علاوه بر تسهیل و ساده سازی، قابلیت انعطاف پذیری طراحی تقسیم پهنای باند را افزایش داده است.
Bandwidth Manager براحتی امکان کنترل پهنای باند Send/Recieve و بصورت Shared/Dedicated را در اختیار مدیران می گذارد.
این امکان به همراه محدودیت های دیگر مثل اعتبار و یا سهمیه های دوره ای امکان تعریف سرویس های ترکیبی هوشمند را می دهد.
IBSng یک Bandwidth Manager یکپارچه برای سادگی کنترل پهنای باند را با استفاده از Linux Kernel برای بازدهی بالا پیاده کرده است.
• طبیعت OpenSource IBSng با حدود ۹۰٪ متن کد برنامه در اختیار سرویس دهنده ها قرار می گیرد.
به این وسیله امکان تغییرات در نرم افزار و اطلاع از معماری درونی نرم افزار نیز وجود دارد.
http://www.parspooyesh.com/interface/show.php?page=solutions/adsl_wireless http://www2.irib.ir/tech/archive/articles/articlesarchivefull.asp?ID=33 شبکه اینترنت بی سیم یا Wireless Lan که به اختصار WLL نامیده می شود یکی از بزرگترین پدیده های قرن در صنعت IT به حساب می آید که توانسته است با کاهش هزینه ها و صرفه جویی کامل در زمان اجرا، رشد بسیار بالایی را در چند سال اخیر از آن خود کند.
شرکت خدمات فن آوری اطلاعات شبکه کاسپین یا قزوین نت با اجرای اولین شبکه بی سیم استان به منظور تهیه بستر ارتباطی قوی و منسجم در استان قزوین از سال ۱۳۸۰ فعالیت خود را در این زمینه آغاز و پس از گذشت مدت زمانی کمتر از 8 سال توانسته است همچنان به عنوان طراح و مجری سرویسهای WLL در استان به ارائه سرویسهای پرسرعت و متنوع اینترنت مشغول باشد.
شبکه اینترنت بدون سیم چیست؟
شبکه اینترنت بدون سیم امکان اتصال با اینترنت را بدون نیاز به خط تلفن یا هرگونه کابل کشی دیگر فراهم می سازد.
امکانات و نحوه اتصال برای راه اندازی این سرویس نیاز به یک آنتن مخصوص دارید.
این آنتن باید در بالاترین مکان ساختمان و به سمت مکان شبکه اطلاع رسانی استان قزوین (انتهای خیابان پادگان) نصب شود.
سپس آنتن با استفاده از یک کابل به کامپیوتر شما وصل می شود.
پس از انجام تنظیمات و مذاکرات مربوطه با بخش سرویس اینترنت بدون سیم شبکه اطلاع رسانی کامپیوتر شما دارای اینترنت همیشگی بدون سیم خواهد بود.
هزینه های اتصال هزینه های اتصال شامل تهیه آنتن برای یکبار و اشتراک اینترنت بدون سیم بر اساس زمان و سرعت درخواستی است که بصورت ماهانه پرداخت می شود.
محدوده اتصال تمام نقاط محدوده شهر قزوین، شهر صنعتی البرز و شهر الوند قابلیت ارتباط از این طریق را دارا می باشند.
پهنای باند اختصاصی از نکات برجسته این سرویس، ارائه پهنای باند کاملا اختصاصی است.
این به این معناست که در ساعات اوج مصرف استفاده کنندگان از سرویس اینترنت بدون سیم، سرعت هیچکدام پائین نخواهد آمد و هریک به تنهایی می توانند از حداکثر سرعت تخصیص داده شده استفاده نمایند.
جهت آزمایش این موضوع می توانید از نرم افزار Dumeter استفاده نمایید.
(دانلود نرم افزار) سرویس گیرنده ها تعدادی از مراکزی که از سرویس اینترنت بدون سیم این شبکه بهره مند شده یا می باشند به شرح ذیل است: استانداری قزوین دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) سازمان آموزش و پرورش استان قزوین سازمان میراث فرهنگی استان قزوین اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران استان قزوین سازمان تبلیغات اسلامی استان قزوین سازمان بورس اوراق بهادار قزوین مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی دانشکده صنایع ایران کتابخانه امام خمینی (ره) مرکز جهاد دانشگاهی مجتمع ایثارگران شرکت البرز دارو شرکت نیرو محرکه شرکت کنتورسازی شرکت سایپا شیشه شرکت صنایع سندان ایرانیان شرکت سکو ایران شرکت ساتک شرکت فرادیس البرز ۱ و ۲ شرکت خدمات انفورماتیک ایران شرکت کاربراتور ایران شهرداری الوند مرکز آموزش ضمن خدمت فرهنگیان شرکت گسترش ارتباطات فراسان شرکت آب و فاضلاب روستایی پژوهشکده آموزش و پرورش شرکت سیاق رایانه شرکت البرز رایانه تربیت معلم فرهنگیان مجتمع انفورماتیک شوکا کافی نت xp کافی نت صبا کافی نت شریف کافی نت یاهو کافی نت مشکی کافی نت زحل ۱ و ۲ کافی نت پارسیان کافی نت نارنجی کافی نت صفر و یک کافی نت قاصدک کافی نت اهورا کافی نت پرسه کافی نت نتکده کافی نت دنیا کافی نت شاب نت کافی نت آلفا کافی نت شریف کافی نت سبز کافی نت ساحل کافی نت کوشا کافی نت طاها کافی نت وست کافی نت آفتاب کافی نت ستایش (سوشیانس) کافی نت دلتا کافی نت صنم کافی نت ونوس کافی نت فانوس کافی نت امیدان کافی نت فرانگار کافی نت سایگان شرکت همکاران سیستم آقای علی الشامسی سوالات متداول راهنمای سرویس اینترنت بدون سیم جهت مشاهده راهنمای سرویس اینترنت بدون سیم به اینجا مراجعه کنید.
تقاضای اینترنت بدون سیم جهت راه اندازی این سرویس در ساعات اداری با ما تماس بگیرید.
http://www.qazvin.net/?type=static&lang=1&id=77 مقدمه از آنجا که شبکههای بی سیم، در دنیای کنونی هرچه بیشتر در حال گسترش هستند، و با توجه به ماهیت این دسته از شبکهها، که بر اساس سیگنالهای رادیوییاند، مهمترین نکته در راه استفاده از این تکنولوژی، آگاهی از نقاط قوت و ضعف آنست.
نظر به لزوم آگاهی از خطرات استفاده از این شبکهها، با وجود امکانات نهفته در آنها که بهمدد پیکربندی صحیح میتوان بهسطح قابل قبولی از بعد امنیتی دست یافت، بنا داریم در این سری از مقالات با عنوان «امنیت در شبکه های بی سیم» ضمن معرفی این شبکهها با تأکید بر ابعاد امنیتی آنها، به روشهای پیکربندی صحیح که احتمال رخداد حملات را کاهش میدهند بپردازیم.
در پایان از کاربران محترم خواهشمند است در صورت داشتن هر گونه انتقاد ، پیشنهاد و یا سئوالات احتمالی با نویسنده از طریق پست الکترونیکی vlearning@etvto.ir تماس حاصل نمایند .
پیروز و موفق باشید هومن عزیزی استاندارد شبکه های محلی بی سیم در ماه ژوئن سال 1997 انجمن مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) استاندارد IEEE 802.11-1997 را به عنوان اولین استانداردِ شبکههای محلی بیسیم منتشر ساخت.
این استاندارد در سال 1999 مجدداً بازنگری شد و نگارش روز آمد شده آن تحت عنوان IEEE 802.11-1999 منتشر شد.
استاندارد جاری شبکههای محلی بیسیم یا همانIEEE 802.11 تحت عنوان ISO/IEC 8802-11:1999، توسط سازمان استاندارد سازی بینالمللی (ISO) و مؤسسه استانداردهای ملی آمریکا (ANSI) پذیرفته شده است.
تکمیل این استاندارد در سال 1997، شکل گیری و پیدایش شبکه سازی محلی بیسیم و مبتنی بر استاندارد را به دنبال داشت.
استاندارد 1997، پهنای باند 2Mbps را تعریف میکند با این ویژگی که در شرایط نامساعد و محیطهای دارای اغتشاش (نویز) این پهنای باند میتواند به مقدار 1Mbps کاهش یابد.
روش تلفیق یا مدولاسیون در این پهنای باند روش DSSS است.
بر اساس این استاندارد پهنای باند 1 Mbps با استفاده از روش مدولاسیون FHSS نیز قابل دستیابی است و در محیطهای عاری از اغتشاش (نویز) پهنای باند 2 Mbpsنیز قابل استفاده است.
هر دو روش مدولاسیون در محدوده باند رادیویی 2.4 GHz عمل میکنند.
یکی از نکات جالب توجه در خصوص این استاندارد استفاده از رسانه مادون قرمز علاوه بر مدولاسیونهای رادیویی DSSS و FHSS به عنوان رسانهانتقال است.
ولی کاربرد این رسانه با توجه به محدودیت حوزه عملیاتی آن نسبتاً محدود و نادر است.
گروه کاری 802.11 به زیر گروههای متعددی تقسیم میشود.
شکلهای 1-1 و 1-2 گروههای کاری فعال در فرآیند استاندارد سازی را نشان میدهد.
برخی از مهمترین زیر گروهها به قرار زیر است: کمیته 802.11e کمیتهای است که سعی دارد قابلیت QoS اِتـِرنت را در محیط شبکههای بیسیم ارائه کند.
توجه داشته باشید که فعالیتهای این گروه تمام گونههای 802.11 شامل a، b، و g را در بر دارد.
این کمیته در نظر دارد که ارتباط کیفیت سرویس سیمی یا Ethernet QoS را به دنیای بیسیم بیاورد.
کمیته 802.11g کمیتهای است که با عنوان 802.11 توسعه یافته نیز شناخته میشود.
این کمیته در نظر دارد نرخ ارسال دادهها در باند فرکانسی ISM را افزایش دهد.
باند فرکانسی ISM یا باند فرکانسی صنعتی، پژوهشی، و پزشکی، یک باند فرکانسی بدون مجوز است.
استفاده از این باند فرکانسی که در محدوده 2400 مگاهرتز تا 2483.5 مگاهرتز قرار دارد، بر اساس مقررات FCC در کاربردهای تشعشع رادیویی نیازی به مجوز ندارد.
استاندارد 802.11g تا کنون نهایی نشده است و مهمترین علت آن رقابت شدید میان تکنیکهای مدولاسیون است.
اعضاء این کمیته و سازندگان تراشه توافق کردهاند که از تکنیک تسهیم OFDM استفاده نمایند ولی با این وجود روش PBCC نیز میتواند به عنوان یک روش جایگزین و رقیب مطرح باشد.
کمیته 802.11h مسئول تهیه استانداردهای یکنواخت و یکپارچه برای توان مصرفی و نیز توان امواج ارسالی توسط فرستندههای مبتنی بر 802.11 است.
فعالیت دو کمیته 802.11i و 802.11x در ابتدا برروی سیستمهای مبتنی بر 802.11b تمرکز داشت.
این دو کمیته مسئول تهیه پروتکلهای جدید امنیت هستند.
استاندارد اولیه از الگوریتمی موسوم به WEP استفاده میکند که در آن دو ساختار کلید رمز نگاری به طول 40 و 128 بیت وجود دارد.
WEP مشخصاً یک روش رمزنگاری است که از الگوریتم RC4 برای رمزنگاری فریمها استفاده میکند.
فعالیت این کمیته در راستای بهبود مسائل امنیتی شبکههای محلی بیسیم است.
این استاندارد لایههای کنترل دسترسی به رسانه (MAC) و لایه فیزیکی (PHY) در یک شبکه محلی با اتصال بیسیم را دربردارد.
شکل 1-1 جایگاه استاندارد 802.11 را در مقایسه با مدل مرجع نشان میدهد.
شبکههای بیسیم و انواع WWAN , WLAN , WPAN تکنولوژی شبکههای بیسیم، با استفاده از انتقال دادهها توسط اموج رادیویی، در سادهترین صورت، به تجهیزات سختافزاری امکان میدهد تا بدوناستفاده از بسترهای فیزیکی همچون سیم و کابل، با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
شبکههای بیسیم بازهی وسیعی از کاربردها، از ساختارهای پیچیدهیی چون شبکههای بیسیم سلولی -که اغلب برای تلفنهای همراه استفاده میشود- و شبکههای محلی بیسیم (WLAN – Wireless LAN) گرفته تا انوع سادهیی چون هدفونهای بیسیم، را شامل میشوند.
از سوی دیگر با احتساب امواجی همچون مادون قرمز، تمامی تجهیزاتی که از امواج مادون قرمز نیز استفاده میکنند، مانند صفحه کلیدها، ماوسها و برخی از گوشیهای همراه، در این دستهبندی جای میگیرند.
طبیعیترین مزیت استفاده از این شبکهها عدم نیاز به ساختار فیزیکی و امکان نقل و انتقال تجهیزات متصل به اینگونه شبکهها و همچنین امکان ایجاد تغییر در ساختار مجازی آنهاست.
از نظر ابعاد ساختاری، شبکههای بیسیم به سه دسته تقسیم میگردند : WWAN، WLAN و WPAN.
مقصود از WWAN، که مخفف Wireless WAN است، شبکههایی با پوشش بیسیم بالاست.
نمونهیی از این شبکهها، ساختار بیسیم سلولی مورد استفاده در شبکههای تلفن همراه است.
WLAN پوششی محدودتر، در حد یک ساختمان یا سازمان، و در ابعاد کوچک یک سالن یا تعدادی اتاق، را فراهم میکند.
کاربرد شبکههای WPAN یا Wireless Personal Area Network برای موارد خانهگی است.
ارتباطاتی چون Bluetooth و مادون قرمز در این دسته قرار میگیرند.
شبکههای WPAN از سوی دیگر در دستهی شبکههای Ad Hoc نیز قرار میگیرند.
در شبکههای Ad hoc، یک سختافزار، بهمحض ورود به فضای تحت پوشش آن، بهصورت پویا به شبکه اضافه میشود.
مثالی از این نوع شبکهها، Bluetooth است.
در این نوع، تجهیزات مختلفی از جمله صفحه کلید، ماوس، چاپگر، کامپیوتر کیفی یا جیبی و حتی گوشی تلفن همراه، در صورت قرارگرفتن در محیط تحت پوشش، وارد شبکه شده و امکان رد و بدل دادهها با دیگر تجهیزات متصل به شبکه را مییابند.
تفاوت میان شبکههای Ad hoc با شبکههای محلی بیسیم (WLAN) در ساختار مجازی آنهاست.
بهعبارت دیگر، ساختار مجازی شبکههای محلی بیسیم بر پایهی طرحی ایستاست درحالیکه شبکههای Ad hoc از هر نظر پویا هستند.
طبیعیست که در کنار مزایایی که این پویایی برای استفاده کنندهگان فراهم میکند، حفظ امنیت چنین شبکههایی نیز با مشکلات بسیاری همراه است.
با این وجود، عملاً یکی از راه حلهای موجود برای افزایش امنیت در این شبکهها، خصوصاً در انواعی همچون Bluetooth، کاستن از شعاع پوشش سیگنالهای شبکه است.
در واقع مستقل از این حقیقت که عملکرد Bluetooth بر اساس فرستنده و گیرندههای کمتوان استوار است و این مزیت در کامپیوترهای جیبی برتری قابلتوجهیی محسوب میگردد، همین کمی توان سختافزار مربوطه، موجب وجود منطقهی محدود تحت پوشش است که در بررسی امنیتی نیز مزیت محسوب میگردد.
بهعبارت دیگر این مزیت بههمراه استفاده از کدهای رمز نهچندان پیچیده، تنها حربههای امنیتی این دسته از شبکهها بهحساب میآیند منشأ ضعف امنیتی در شبکههای بیسیم و خطرات معمول خطر معمول در کلیهی شبکههای بیسیم مستقل از پروتکل و تکنولوژی مورد نظر، بر مزیت اصلی این تکنولوژی که همان پویایی ساختار، مبتنی بر استفاده از سیگنالهای رادیویی بهجای سیم و کابل، استوار است.
با استفاده از این سیگنالها و در واقع بدون مرز ساختن پوشش ساختار شبکه، نفوذگران قادرند در صورت شکستن موانع امنیتی نهچندان قدرتمند این شبکهها، خود را بهعنوان عضوی از این شبکهها جازده و در صورت تحقق این امر، امکان دستیابی به اطلاعات حیاتی، حمله به سرویس دهندهگان سازمان و مجموعه، تخریب اطلاعات، ایجاد اختلال در ارتباطات گرههای شبکه با یکدیگر، تولید دادههای غیرواقعی و گمراهکننده، سوءاستفاده از پهنایباند مؤثر شبکه و دیگر فعالیتهای مخرب وجود دارد.
در مجموع، در تمامی دستههای شبکههای بیسیم، از دید امنیتی حقایقی مشترک صادق است : - تمامی ضعفهای امنیتی موجود در شبکههای سیمی، در مورد شبکههای بیسیم نیز صدق میکند.
در واقع نه تنها هیچ جنبهیی چه از لحاظ طراحی و چه از لحاظ ساختاری، خاص شبکههای بیسیم وجود ندارد که سطح بالاتری از امنیت منطقی را ایجاد کند، بلکه همان گونه که ذکر شد مخاطرات ویژهیی را نیز موجب است.
- نفوذگران، با گذر از تدابیر امنیتی موجود، میتوانند بهراحتی به منابع اطلاعاتی موجود بر روی سیستمهای رایانهیی دست یابند.
- اطلاعات حیاتییی که یا رمز نشدهاند و یا با روشی با امنیت پایین رمز شدهاند، و میان دو گره در شبکههای بیسیم در حال انتقال میباشند، میتوانند توسط نفوذگران سرقت شده یا تغییر یابند.
- حملههای DoS به تجهیزات و سیستمهای بیسیم بسیار متداول است.
- نفوذگران با سرقت کدهای عبور و دیگر عناصر امنیتی مشابه کاربران مجاز در شبکههای بیسیم، میتوانند به شبکهی مورد نظر بدون هیچ مانعی متصل گردند.
- با سرقت عناصر امنیتی، یک نفوذگر میتواند رفتار یک کاربر را پایش کند.
از این طریق میتوان به اطلاعات حساس دیگری نیز دست یافت.
- کامپیوترهای قابل حمل و جیبی، که امکان و اجازهی استفاده از شبکهی بیسیم را دارند، بهراحتی قابل سرقت هستند.
با سرقت چنین سخت افزارهایی، میتوان اولین قدم برای نفوذ به شبکه را برداشت.
- یک نفوذگر میتواند از نقاط مشترک میان یک شبکهی بیسیم در یک سازمان و شبکهی سیمی آن (که در اغلب موارد شبکهی اصلی و حساستری محسوب میگردد) استفاده کرده و با نفوذ به شبکهی بیسیم عملاً راهی برای دستیابی به منابع شبکهی سیمی نیز بیابد.
- در سطحی دیگر، با نفوذ به عناصر کنترل کنندهی یک شبکهی بیسیم، امکان ایجاد اختلال در عملکرد شبکه نیز وجود دارد.
مشخصات و خصوصیات WLAN تکنولوژی و صنعت WLAN به اوایل دههی ۸۰ میلادی باز میگردد.
مانند هر تکنولوژی دیگری، پیشرفت شبکههای محلی بیسیم به کندی صورت میپذیرفت.
با ارایهی استاندارد IEEE 802.11b، که پهنای باند نسبتاً بالایی را برای شبکههای محلی امکانپذیر میساخت، استفاده از این تکنولوژی وسعت بیشتری یافت.
در حال حاضر، مقصود از WLAN تمامی پروتکلها و استانداردهای خانوادهی IEEE 802.11 است.
جدول زیر اختصاصات این دسته از استانداردها را به صورت کلی نشان میدهد .
اولین شبکهی محلی بیسیم تجاری توسط Motorola پیادهسازی شد.
این شبکه، به عنوان یک نمونه از این شبکهها، هزینهیی بالا و پهنای باندی پایین را تحمیل میکرد که ابداً مقرون بهصرفه نبود.
از همان زمان به بعد، در اوایل دههی ۹۰ میلادی، پروژهی استاندارد 802.11 در IEEE شروع شد.
پس از نزدیک به ۹ سال کار، در سال ۱۹۹۹ استانداردهای 802.11a و 802.11b توسط IEEE نهایی شده و تولید محصولات بسیاری بر پایهی این استانداردها آغاز شد.
نوع a، با استفاده از فرکانس حامل 5GHz، پهنای باندی تا 54Mbps را فراهم میکند.
در حالیکه نوع b با استفاده از فرکانس حامل 2.4GHz، تا 11Mbps پهنای باند را پشتیبانی میکند.
با این وجود تعداد کانالهای قابل استفاده در نوع b در مقایسه با نوع a، بیشتر است.
تعداد این کانالها، با توجه به کشور مورد نظر، تفاوت میکند.
در حالت معمول، مقصود از WLAN استاندارد 802.11b است.
استاندارد دیگری نیز بهتازهگی توسط IEEE معرفی شده است که به 802.11g شناخته میشود.
این استاندارد بر اساس فرکانس حامل 2.4GHz عمل میکند ولی با استفاده از روشهای نوینی میتواند پهنای باند قابل استفاده را تا 54Mbps بالا ببرد.
تولید محصولات بر اساس این استاندارد، که مدت زیادی از نهاییشدن و معرفی آن نمیگذرد، بیش از یکسال است که آغاز شده و با توجه سازگاری آن با استاندارد 802.11b، استفاده از آن در شبکههای بیسیم آرام آرام در حال گسترش است.
معماری شبکههای محلی بیسیم - INFRASTRUCTURE , AD HOC استاندارد 802.11b به تجهیزات اجازه میدهد که به دو روش ارتباط در شبکه برقرار شود.
این دو روش عبارتاند از برقراری ارتباط به صورت نقطه به نقطه ?همانگونه در شبکههای Ad hoc بهکار میرود- و اتصال به شبکه از طریق نقاط تماس یا دسترسی (AP=Access Point).
توپولوژی های 802.11 در یک تقسیم بندی کلی میتوان دو همبندی (توپولوژی) را برای شبکههای محلی بیسیم در نظر گرفت.
سـادهترین همبندی، فیالبداهه (Ad Hoc) و براساس فرهنگ واژگان استاندارد 802.11، IBSS است.
در این همبندی ایستگاهها از طریق رسانه بیسیم به صورت نظیر به نظیر با یکدیگر در ارتباط هستند و برای تبادل داده (تبادل پیام) از تجهیزات یا ایستگاه واسطی استفاده نمیکنند.
واضح است که در این همبندی به سبب محدودیتهای فاصله هر ایستگاهی ضرورتاً نمیتواند با تمام ایستگاههای دیگر در تماس باشد.
به این ترتیب شرط اتصال مستقیم در همبندی IBSS آن است که ایستگاهها در محدوده عملیاتی بیسیم یا همان بُرد شبکه بیسیم قرار داشته باشند.
شکل2-1همبندی IBSSرا نشان میدهد.
لایه فیزیکی در این استاندارد لایه فیزیکی سه عملکرد مشخص را انجام میدهد.
اول آنکه رابطی برای تبادل فریمهای لایه MAC جهت ارسال و دریافت دادهها فراهم میکند.
دوم اینکه با استفاده از روشهای تسهیم فریمهای داده را ارسال میکند و در نهایت وضعیت رسانه (کانال رادیویی) را در اختیار لایه بالاتر (MAC) قرار میدهد.
سه تکنیک رادیویی مورد استفاده در لایه فیزیکی این استاندارد به شرح زیر میباشند: - استفاده از تکنیک رادیویی DSSS - استفاده از تکنیک رادیویی FHSS - استفاده از امواج رادیویی مادون قرمز در این استاندار لایه فیزیکی میتواند از امواج مادون قرمز نیز استفاده کند.
در روش ارسال با استفاده از امواج مادون قرمز، اطلاعات باینری با نرخ 1 یا 2 مگابیت در ثانیه و به ترتیب با استفاده از مدولاسیون 16-PPM و 4-PPMمبادله میشوند.
کسب اطلاعات بیشتر در خصوص گروههای کاری IEEE 802.11 میتوانید به نشانی http://www.ieee802.org/11 مراجعه کنید.
علاوه بر استاندارد IEEE 802.11-1999 دو الحاقیه IEEE 802.11a و IEEE 802.11b تغییرات و بهبودهای قابل توجهی را به استاندارد اولیه اضافه کرده است عناصر فعال شبکههای محلی بیسیم در شبکههای محلی بیسیم معمولاً دو نوع عنصر فعال وجود دارد : -ایستگاه بی سیم ایستگاه یا مخدوم بیسیم به طور معمول یک کامپیوتر کیفی یا یک ایستگاه کاری ثابت است که توسط یک کارت شبکهی بیسیم به شبکهی محلی متصل میشود.
- نقطه ی دسترسی (access point ) نقاط دسترسی در شبکههای بیسیم، همانگونه که در قسمتهای پیش نیز در مورد آن صحبت شد، سخت افزارهای فعالی هستند که عملاً نقش سوییچ در شبکههای بیسیم را بازیکرده اند.
ایستگاه بی سیم ایستگاه یا مخدوم بیسیم به طور معمول یک کامپیوتر کیفی یا یک ایستگاه کاری ثابت است که توسط یک کارت شبکهی بیسیم به شبکهی محلی متصل میشود.
این ایستگاه میتواند از سوی دیگر یک کامپیوتر جیبی یا حتی یک پویش گر بارکد نیز باشد.
در برخی از کاربردها برای اینکه استفاده از سیم در پایانههای رایانهیی برای طراح و مجری دردسرساز است، برای این پایانهها که معمولاً در داخل کیوسکهایی بههمین منظور تعبیه میشود، از امکان اتصال بیسیم به شبکهی محلی استفاده میکنند.
در حال حاضر اکثر کامپیوترهای کیفی موجود در بازار به این امکان بهصورت سرخود مجهز هستند و نیازی به اضافهکردن یک کارت شبکهی بیسیم نیست.
کارتهای شبکهی بیسیم عموماً برای استفاده در چاکهای PCMCIA است.
در صورت نیاز به استفاده از این کارتها برای کامپیوترهای رومیزی و شخصی، با استفاده از رابطی این کارتها را بر روی چاکهای گسترش PCI نصب میکنند.
نقطه ی دسترسی - access point نقاط دسترسی در شبکههای بیسیم، همانگونه که در قسمتهای پیش نیز در مورد آن صحبت شد، سخت افزارهای فعالی هستند که عملاً نقش سوییچ در شبکههای بیسیم را بازیکرده، امکان اتصال به شبکه های سیمی را نیز دارند.
در عمل ساختار بستر اصلی شبکه عموماً سیمی است و توسط این نقاط دسترسی، مخدومها و ایستگاههای بیسیم به شبکهی سیمی اصلی متصل میگردد.
دسترسی به رسانه روش دسترسی به رسانه در این استاندارد CSMA/CA است که تاحدودی به روش دسترسی CSMA/CD شباهت دارد.
در این روش ایستگاههای کاری قبل از ارسال داده کانال رادیویی را کنترل میکنند و در صورتی که کانال آزاد باشد اقدام به ارسال میکنند.
در صورتی که کانال رادیویی اشغال باشد با استفاده از الگوریتم خاصی به اندازه یک زمان تصادفی صبر کرده و مجدداً اقدام به کنترل کانال رادیویی میکنند.
در روش CSMA/CA ایستگاه فرستنده ابتدا کانال فرکانسی را کنترل کرده و در صورتی که رسانه به مدت خاصی موسوم به DIFS آزاد باشد اقدام به ارسال میکند.
گیرنده فیلد کنترلی فریم یا همان CRC را چک میکند و سپس یک فریم تصدیق میفرستد.
دریافت تصدیق به این معنی است که تصادمی بروز نکرده است.
در صورتی که فرستنده این تصدیق را دریافت نکند، مجدداً فریم را ارسال میکند.
این عمل تا زمانی ادامه مییابد که فریم تصدیق ارسالی از گیرنده توسط فرستنده دریافت شود یا تکرار ارسال فریمها به تعداد آستانهای مشخصی برسد که پس از آن فرستنده فریم را دور میاندازد.
در شبکههای بیسیم بر خلاف اِتِرنت امکان شناسایی و آشکار سازی تصادم به دو علت وجود ندارد: پیاده سازی مکانیزم آشکار سازی تصادم به روش ارسال رادیویی دوطرفه نیاز دارد که با استفاده از آن ایستگاه سیّار بتواند در حین ارسال، سیگنال را دریافت کند که این امر باعث افزایش قابل توجه هزینه میشود.
در یک شبکه بیسیم، بر خلاف شبکههای سیمی، نمیتوان فرض کرد که تمام ایستگاههای سیّار امواج یکدیگر را دریافت میکنند.
در واقع در محیط بیسیم حالاتی قابل تصور است که به آنها نقاط پنهان میگوییم.
در شکل زیر ایستگاههای کاری "A" و "B" هر دو در محدوده تحت پوشش نقطه دسترسی هستند ولی در محدوده یکدیگر قرار ندارند.