تاریخچه
این باکتری اولین بار در ال 1938 بعنوان باکتری کند رشد میله ای بی هوازی شناخته شد و چون این ارگانیسم میتوانست فرورفتگی(pit )(corrode )در محیط کشت ایجاد کند و کلنی هایش در شیارهای کوچک رشد می کردند به همین علت آن را باسیلوسcorroding نامیدند و آن را بر تبق تبقه بندی CDC ،Hb1 در گروه باکتروئیدوس corroding قرار دارند. که دارای گونه دیگری بنام باکتروئیدوس اورولیتکوس بوده ولی با مطالعات بیشتر متوجه شدند که این دو گونه از لحاظ فنوتیپی و ژئوتیپی از یکدیگر مجزا هستند بطوریکه(E ,Co )یک باکتری بی هوازی اختیاری، اوره(-) است در حالیکه باکتروئیدوس اورولیتیکوس یک باکتری بی هوازی اجباری، اوره (+) است همچنین باکتروئیدوس اورولیتیکوس اغلب به کلیندامایسین و مترونیدازول حساس است در حالیکه(E ,Co ) به این عوامل مقاوم است.
و چون این ارگانیسم اولین بار در سال1950 توسط Eiken از بزاق انسان جدا شد آن را(Eikenlla corr )نامیدند ولی اهمیت این ارگانیسم تا سال 1960 مشخص نشده بود ولی گزارشات بدست آمده در سال 1970 اهمیت«E .Co » بعنوان یک پاتوژن بالقوه که عامل بیماریهای عفونی متنوعی در بیمارانی که سیستم ایمنی آنها سرکوب شده است و میزبانانی با سیستم ایمنی تبیعی را اثبات کرد.
این باکتری باسیل، ، میله ای صاف(منظم) بطور 5/1 تا 4 میکرومتر،( کوکوباسیل) با انتهای گرد است. بدون کپسول، بدون اسپور و غیر متحرک است اما ممکن است حرکت twitching در کلنی های برداشته شده از محیط آگار مشاهده می شود. این باکتری همچنین پیلی تیپ IV را بیان می کند.
خصوصیات رشد: E ,Corr یک ارگانیسم بی هوازی اختیاری است اما رشد آن در 5% Co2 و در دمای بهتر است و برای رشد نیاز به فاکتور x و v ندارد ولی برای رشد هوازی نیاز به همین دارد و در دو محیط B.A و ch.A رشد می کند. ولی در MAC.A رشد نمی کند و کلنی های آن بعد از 48 ساعت کوچک است و رشد قابل رؤیت کلنی E.Corr نیاز به چند روز زمان دارد و چون اندازه کلنی ها کوچک است اغلب بوسیله دیگر میکروارگانیسم ها پوشیده می شود بنابراین در طی آزمایش رویتن باکتریولوژی نادیده گرفته می شود و اقدامات احتیاطی و تکنیک های مورد نیاز است تا این باکتری جدا شود و در حدود 50% از ایزوله ها ممکن است در آگار ایجاد فرورفتگی(pit ) کنند که این فرورفتگی ناشی از خوردن آگار در اثر شکافتن(شکستن) پی گالاکتورونیک اسید است و گونه های piting و Nonpiting ممکن است در یک کشت مشاهده شوند و در محیط جامد گونه های پیلی دار کوچک(s-phase ) و کلنی corroding اما گونه های بدون پیلی بزرگ(L-phase ) و کلنی Non cording دارند. در جداسازی کلنی ها شفاف و خاکستری هستند ولی در انکوباسیون طولانی تر کلنی ها معمولاً پیگمان زرد کمرنگ تولید می کنند و این پیگمان در سواپ کشیده شده از میان کشت در پلیت ch.A بهتر مشاهده می شود. از محیط بویی که دلالت بر کلرایدسدیم( بوی ماده سفیدکننده) دارد و استشمام می شود که بویی مشابه به هموفیولس است و گونه های NON piting وقتی بادسیک V,X تست می شوند و با هموفیلوس اشتباه می شود زیرا در اطراف دیسک X رشد می کند و در اطراف دیسک V رشد نمی کنند و کلنی های این باکتری خشک و صاف هستند و دارای سه ناحیه هستند :
1) ناحیه شفاف مرکزی مرطوب
2) یک حلقه قابل مشاهده که مثل قطره نمایان است.
3) حلقه رشد بیرونی
خصوصیات بیوشیمیایی: E.corr
اکسیداز، کاتالاز(-)ولی ندرتاً گونه هایی از آن ممکن است بطور ضعیف کاتالاز باشد همچنین این ارگانیسم میتواند نیترات را به نیتریت احیا کند و E. corr ایندول(-)SH2 اوره آز، آرژینین دهپدروداز، دهیدولازاسکولین(-) است اما با بیشتر گونه های آن لیزین و کربوکسیلاز و اورنیتین دکربوکسیلاز است و برعکس دیگر ارگانیسم های گروهHACEK این باکتری آسکارولیتیک است و کربوهیدرات را تخمیر یا اکسید نمی کند ضمناً محتوای DNA C+G آن 58%-56 mol است.
( جدول 1) زیستگاه( جایگاه) باکتری
این باکتری بخشی از فلورنرمال دهان و دستگاه تنفس فوقانی است و در سطح غشاء موکوسی انسان بطور عمده در دستگاه تنفسی ساکن است و این باکتری همچنین در نتیجه کلونیزاسیون IUD و از خون دیگر مایعات استریل جدا شده است و این باکتری نیز از آبسه های زیرجلدی و سلولیت بافت نرم در معتادان تزریقی بعلت استفاده از بزاق برای تمیزکردن پوست قبل از تزریق دارو جدا شده است. E.corr همچنین باعث اندوکاردیت و باکتریمی در معتادان تزریقی را میزبانانی که سیستم ایمنی آنها سرکوب شده است یا افرادی که دچار آسیب دریچه قلب هستند و ا خیراً اعمال یا جراحی گسترده دندان داشتند یا اغلب افرادی که دریچه مصنوعی یا عفونت پروتز های جایگزین شونده عروق را دارند می شوند این باکتری نیز می تواند در عفونت سینوسها واردCNS شده و باعث مننژیت آبسرهای نزدیک مهره ای و آبسرهای زیرسخت شده ای می شود و در عفونت های دستگاه تنفس تحتانی با E .corr این بیماران معمولاً سیستم ایمنی شان سرکوب شده است و با یک بیماری ریوی مزمن را دارند. E.corr همچنین با باکتریهای بی هوازی اجباری مثل( اکتینومایسس، ارکانیا) باعث استئومولیت اسکلروز منتشر مزمن که یک عفونت مختلط از فک پائین است می شود این بیماری عمدتاً در زنان جوان دیده می شود و E.corr همچنین از سلولیت و استئولومیت و عفونتهای فضای مفاصل در نتیجه گازگرفتن انسان و آلوده شده زخم با محتوی حلق دهانه به همراه باکتریهای بی هوازی اختیاری دیگر در حفره دهانی جدا شده است.
-
-
ایمپلنتیشن ارگانیسم در بافت زیرجلد منجر به گسترش عفونت به مغز، و مفصل ها با گسترش استئومیلیت، آرتریت سپتیک شود. در این وضعیت ارگانیسم در کشت مخلوط با دیگر ارگانیسم ها از جمله( ارگانیسم های بی هوازی اختیاری مانند همولیتیک استرپتوکک ارئوس: استافهای کواگولاز و باسیل های روده ای و ارگانیسم های بی هوازی اجباری مانند پپتواسترپتوکک، باکتروئیدوس دهانی- پرووتلا، گونه پروفیروموناس ممکن است نهفته شود.
Bite wound Infection : عفونت زخم گازگرفتگی:
ریسک زخم ناشی از گزیدن انسان یا حیوان در طول عمر تقریباً 50% است که میزان 1% مراجعات به بخش اورژانس را شامل می شود و اکثر این زخمها به وسیله سگ و گربه ایجاد می شود و بیشتر پاتوژنهای جداشده از این زخمها عبارتند از streptococcus species ، staphylococcus ، pasteurella multocida ، capno cytophage canimorsus وباکتری های بی هوازی ولی در زخمهای ناشی از گازگرفتن انسان بیشتر Eikenella corrodens و aureus staphylococcus جدا شده است و E.corr معمولاً به همراه باکتر یهای دیگر به طور معمول استرپتوککها یافت می شود و E,corr اغلب مسئول حدود از عفونت های زخم گازگرفتگی دست انسان و صدمه های ناشی از مشت زنی( بوکس) است. E,corr می تواند در دستگاه گوارش و آبسه های التهاب پانکراس، کبد، طحال، و شکمی بهبود یافته زنده بماند و در میان عفونتهای صفاقی به همراه فلور بی هوازی و بی هوازی اختیاری دستگاه گوارش زنده بماند.
در این مطالعه 28 بیمار با عفونت E,corr سروگردن مورد بررسی قرار گرفتند به این ترتیب که گسترش های تهیه شده از مرکز عفونت های رنگ grشدند و سپس زیر میکروسکوپ مشاهده شدند همچنین این عفونتها را در شرایط هواز روی P.A و مشکلات آگار کشت دادند و همچنین نمونه ها را در شرابط بی هوازی در محیط پروسلا H.K کشت دادند سپس باکتری های رشد یافته را بوسیله تست حساسیت میکروبی با روش تهیه رقت بصورت میکرو و با استفاده از دیسک های Dry plate Eiken بر تبق دستور Nccls مورد بررسی قرار دادند.
نتایج نشان داد که میانگین سن این افراد 9/29 سال بوده است و محل عفونت در 6 مورد گوش، 12 مورد حلق،( 10 مورد لوزها) و در سه مورد سینوسهای پارانازل و 1 مورد غدد بزاقی بوده است که در 9 مورد عفونت ها حاد و در 12 مورد عفونتها مزمن بودند در 6 مورد E,corrبعنوان یک پاتوژن منحصر شناسایی شد در حالیکه در 17 مورد دیگر بیماران به عفونت های پلی میکروبیال مبتلا بودند جدول 2 ص 3 رفرانس 5 و 5 جدول 3 ص 4 رفرانس 5 باکتری های همراه با E,corr به عفونت های پلی میکروبیال شامل در 11مورد Staphylococcus در 7 مورد streptococcus در 2 مورد pseudomonay ،در 2مورد Cmoraxella ، در 2 مورد oorynebacterium ، 2 مورد Haemophilus و ...... بودند و استرپتوککها گروه میلری از جمله streptococcus sanguis و جدول 4 ص 4 رفرانس 5، streptococcus constellatus و streptococcus Intermidius و نیز از باکتریهای همراه با E.corr در 5 مورد عفونتهای سرو گردن بودند.
Joshi با بررسی2 4 بیمار مبتلا به عفونتهای قسمت تحتانی دستگاه گوارش ناشی از E.corr دریافت که %83 از بیماران دارای بیماری زمینه ای مانند دیابت ملیتوس، بدخیمی، بیماریهای مزمن انسدادی ریه یا الکلیسم دارند که هر یک از آنها ممکن است شرایط عفونت را فراهم کند ولی در این مطالعه تنها %9 ( 2 بیمار) دارای بیماری های زمنیه ای بودند. این نتایج نشان می دهد که E.corr می تواند در قسمت فوقانی دستگاه تنفس در میزبانانی با سیستم ایمنی تبیعی ایجاد عفونت کند و همچنین این نتایج نشان می دهد که استافیلوک و استرپتوکک بیشترین فراوانی باکتری های همراه با E.corr هستند که در جنس استرپتوکک، استرپتوکک های گروه میلری بعنوان پاتوژن تهاجمی در سر و گردنف که عامل ایجاد آبسر می باشد بعنوان باکتری همراه با E.corr است و این نتایج دلالت بر سینرژیست قوی بر بیماریزایی این دو باکتری است و از طرفی 45%( 10 بیمار) عفونت لوزه داشتند که نشاندهنده یک ارتباط نزدیک بین E.corr و عفونت لوزه ها وجود دارد و برای نمونه برداری از لوزه ها روشهای مختلفی وجود دارد:
1) کشیدن سواب به سطح لوزه ها
2) جمع آوری بقایا و مواد چرکی