دانلود مقاله رایگان زیلو بافی

Word 39 KB 5053 5
مشخص نشده مشخص نشده دانلود مقاله های رایگان
قیمت: ۰ تومان
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • زیلو نخ بافته خنکی است که سلامتی بافنده و مصرف‌کننده را به مخاطره نمی‌اندازد و با رنگ‌های ملایم و زیبا آرامش را در خانه‌ها منعکس می‌کند.

    زیلو، فرش دشت‌های کویر، دارای ظاهری ساده و بادوام است که طراوت شن‌های کویر را در شب‌های تابستان به تن آدمیان شن‌زده نشانده و خستگی روز را از آنها می‌زداید. با توجه به اینکه زیلو در نقش و بافت شباهت زیادی به حصیر دارد، اما در واقع شکل تکامل یافته‌ای از حصیربافی است و بافندگان آن از این صنعت الهام گرفته‌اند.

    ماده اولیه زیلو رشته نخ‌های پنبه‌ای است که به آن کلاف گفته می‌شود و در پود زیلو از آن استفاده می‌شود. برای بافت نیز به استاد کاری که پود را لابه‌لای تار زیلو می‌کشد و شاگردی که با استفاده از "پنجه" پودها را می‌کوبد نیاز است.

    ولی آیا باز هم صدای کوبه‌های زیلوبافی به گوش خواهد رسید یا دست‌های مأنوس با نخ، پشم و کوبه باید آرام‌آرام به خود استراحت دهند؟!

    زیلو از قدیمی‌ترین محصولات دستباف است که به‌عنوان فرش کم‌بهای نخ بافت که در تابستان ایجاد خنکی می‌کند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. خاستگاه زیلوبافی، بشنیغان در میبد یزد بوده و از آن به دیگر نقاط رواج یافته است.

    با ورود فن‌آوری جدید به عرصه جهانی،‌ رونق زیلو از میان رفته است؛ درحالی که این زیرانداز به‌طور کامل از نخ خالص تهیه شده و کسانی که حساسیت دارند با استفاده از آن، بی‌اینکه سلامتی خود را به‌مخاطره اندازند از قالی‌های پشمی که سبب بروز بیماری‌های دستگاه تنفسی می‌شوند، به دور باشند.

    "عماد تشکری" معاون صنایع‌دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری یزد می‌گوید: زیلو تنها زیراندازی است که به‌صورت کیلویی به فروش می‌رسد و به‌علت قیمت بالای پنبه، هزینه تمام شده آن گران می‌شود؛ به همین دلیل،‌ بازار اقتصادی آن برای مدت زیادی دچار رکود شد و اکنون نسبت به چند سال گذشته فعال‌تر شده است.

    وی با اشاره به اینکه زمانی تعاونی زیلو بافان 1300 عضو داشت می‌گوید: امروز این تعاونی تنها 24 عضو فعال دارد که همگی نابینا هستند و اگر وضعیت زیلوبافی بر همین ترتیب ادامه یابد اینها نیز دست از کار خواهند کشید؛ زیرا ما برای دریافت تسهیلات آنها را به بانک معرفی کرده‌ایم اما به‌دلیل نبود صرفه اقتصادی در کار، بانک‌ها از ارائه وام سرباز می‌زنند. تنها کمک مالی این قشر بیمه صنعتگران است که اگر اجرا شود مشوقی برای آتیه هنرمندان زیلوباف خواهد بود.

    "عبدالمجید شریف‌زاده" رئیس پژوهشکده هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، با بیان اینکه برای رونق دوباره زیلوبافی، کارگاه‌های آن را در کاشان و میبد احیا و راه‌اندازی کرده‌ایم، گفت: شکل خرید و فروش هنرهای سنتی و دستبافت‌ها و صنایع‌دستی ما، هر یک ویژگی‌های خاص خود را دارد و با گذشت زمان این شرایط برای آنها محقق شده است؛‌ بنابراین،‌ کششی بودن برخی آثار یا قیمت‌گذاری براساس وزن آنها بحث تازه‌ای نیست و اهمیت چندانی ندارد، بلکه نوع نگاه به موضوع باید تغییر کند و کاربری‌های تازه‌ای برای آن تعریف شود.

    وی می‌افزاید: اگر گستردگی و تنوع کار افزایش یابد، متقاضی بیشتری پیدا می‌کند؛‌ در نتیجه قیمت تمام شده آن نیز به نفع بافندگان و تولیدکنندگان رشته‌های مختلف خواهد بود.

    درحال‌حاضر، تنها جایی که می‌توانی زیلوهای متعددی را کنار هم ببینی، گوشه‌ای از کاروانسرای شاه‌عباسی میبد است که تنها موزه منحصربه‌فرد در این زمینه محسوب می‌شود و در آن زیلویی با قدمت بیش از 700 سال نیز وجود دارد.

    این اثر را "علی بیدی‌ابن‌حاجی میبدی" به سال 808 هجری قمری با طرح محرابی و فنون خاصی و با 3 رنگ آبی، سفید و قرمز به هم بافته است. در این موزه، زیلوها به دو گروه قدیم و جدید تقسیم شده‌اند و تعداد آنها از 50 عدد تجاوز نمی‌کند،‌ زیلوهای جدید در اندازه‌های کوچکتر و در سال‌های اخیر در کارگاه‌های احیایی ساخته شده است.

    معاون صنایع‌ دستی استان یزد معتقد است، زیلو زیرانداز بسیار مناسبی برای فروش در کشورهای اروپایی است که استفاده از مواد اولیه طبیعی را پیش گرفته و هنوز جای برنامه‌ریزی و کار دارد.

    درحال‌حاضر زیلو بافی در استان یزد از رونق کمی برخوردار است و حتی تا چند دهه پیش، جز در میبد، زیلوبافی رواج عمده‌ای نداشت.

    امروزه زیلو، بیشتر برای استفاده در مساجد و زیارتگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ زیرا آرامشی که در رنگ زیلوها به چشم می‌خورد، سادگی و آرامش را متبادر می‌کند.

    همه رنگ‌هایی که در زیلو به‌کار می‌رود، از یگان‌های کویری تهیه می‌شود، ماده اولیه ساخت این رنگ‌ها عموماً‌ گیاه روناس(قرمز)،‌ نیل(آبی) و پوست گردو(قهوه‌ای روشن) است و علت استفاده از رنگ‌های گیاهی ثبات آن به‌هنگام شستشو و مقاومت در برابر اشعه خورشید است.

    از نظر کاربردی، زیلوها به 3 دسته تقسیم می‌شوند: نخست زیلوهایی که با رنگ آبی و سفید بافته می‌شوند و مختص مساجد و اماکن متبرکه هستند؛ دوم زیلوهای جوهری که با رنگ آبی و گلی بافته می‌شوند، برای مصارف خانگی به‌کار می‌روند و نسبتاً‌ ارزان‌قیمت هستند؛ سوم زیلوهای "نفتال" که با رنگ سبز و گلی بافته شده و مرغوب‌ترین نوع زیلو به شمار می‌رود. 2 نقش عمده در زیلو به کار می‌رود نقش حاشیه یا Daj و نقش کار یا زمینه.

    نقش حاشیه، ثابت و یکنواخت است و از نقوش گوناگونی چون "پرت توده"،‌ "زلفک"، "رکنه دونی یا رکن‌‌الدین"، "هشت پرکوچک"، "هشت پر بزرگ"، "بندرومی" و "کلید" تشکیل می‌شود، اما نقش زمینه بسته به ذوق بافنده یا مکان مورد استفاده تغییر می‌یابد.

    نفیس‌ترین زیلوی میبد به قرن 12 ه.ق تعلق دارد که بر آن 24 سجاده طراحی شده و در حاشیه آن نام واقف و تاریخ 1118 هجری قمری نقش بسته است. از دیگر زیلوهای قدیمی و بی‌نظیر بافت میبد،‌ می‌‌توان به زیلوی مسجد جامع هفتاد در عقدا مربوط به قرن 11 هجری قمری اشاره کرد؛ زیلوی آویخته در مسجد امیر چخماق مربوط به قرن 13 هجری قمری و زیلوهای کهنه مسجد رکن آباد نیز از آن جمله‌اند.

    نگذاریم با رفتن پیشکسوتان و آنها که با عشق به پود های زیلو می‌کوبند، این هنر اصیل رخت بربندد و تنها موزه‌ای از آن باقی ماند.

     

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

زیلو زیلو از زیراندازها و بافته‌های روستایی ایران است که در مناطق گرم ایران به ویژه یزد و میبد بافته می‌شود و قدیمی‌ترین زیلوی یافت شده در ایران، زیلویی است که اکنون در مسجد جامع میبد قرار دارد که در سال ۸۰۸ هجری قمری بافته شده‌است. زیلوبافی از صنایع دستی روستایی معمول در میبد است که تا چند سال قبل صدها خانوار از بافتن آن امرار معاش می‌کردند اما در حال حاضر تعداد اندکی از ...

هنر زیلو بافی در یزد لیلا السادات مصدق مدرس در استان یزد به دلیل موقعیت خاص آب و هوایی و وضعیت اقتصادی، مردم به صنایع دستی روی می آورند که این صنایع از زمانهای قدیم تا به امروز مورد توجه هنرمندان و هنرشناسان بوده است. از این میان زیلو از صنایع معروف استان یزد می باشد که قدمت آن به دوره پیش از اسلام می رسد که در میان اعراب وجود داشته است. زیلو یکی از قدیمی ترین محصولات دستباف می ...

مقدمه بافندگی و نساجی از بومی‌ترین هنر های ایرانی است و سابقه‌ای دیرینه و هزاران‌ساله دارد؛ از فرش نام‌دار دوره هخامنشی، پازیرک گرفته تا پارچه‌ های فاخر عهد ساسانی یا بافته‌های دوره سلجوقی و انواع پارچه‌ها و فرش‌های بی‌همتای عصر صفوی که الحق اوج درخشان و عصر طلایی نساجی و بافندگی در ایران است، همه و همه نشان‌دهنده حیات ارزشمند و دیرینه و رواج این هنر در زندگی ایرانیان است. استان ...

زیلو و زیلوبافی زیلو فرشی است که برای تابستان مورد استفاده قرار می‌گیرد، زیرا از نخ بافته شده و ایجاد احساس خنکی مطبوعی در تابستان می‌کند. پود آن همانند قالی از جنس نخ است و خلاصه آن که در قالی پشم است، در زیلو نخ است. بنابراین برای استفاده در فصل تابستان بسیار مناسب است. در تعریف واژه زیلو در فرهنگ معین چنین آمده است: «زیلو (zilu) فرشی کم بها که در اتاق گسترند، گلیم، شطرنجی». و ...

«زیلو» فرش دشت های کویر زیلو یکی از مناسبترین و بادوام ترین کف پوش ها، به ویژه برای مناطق کویری است که از قدیمی ترین محصولات دست بافت یزد محسوب شده و قدمت آن به پیش از اسلام می رسد.ناصرخسرو در سفرنامه خود و تنها در شهر "تون" که از شهرهای شرقی ایران است، به بیش از 500 کارگاه زیلوبافی اشاره می کند و "حدودالعالم"، در ذکر ویژگی های مساجد ایران در قرن چهارم ه.ق زیلو را از کفپوش های ...

زیلو وتاریخچه مختصر آن در فرهنگ دهخدا زیلو بااین جمله تعریف شده است: "پلاس وگلیم راگویند وآنرا شطرنجی نیز خوانند" ودر توضیح پلاس آمده است:"قسمتی پشمینه که گستردنی باشد شبیه جاجیم. چیزی مثل کرباس که از پوست درخت سن بافند". زیلو یکی از قدیمیترین محصولات دست بافته است که ازدیرباز در شهرستان میبد واقع در 50 کیلومتری یزد بافته ‌می‌شده است. بنظر میرسد این صنعت در میان اعراب پیش ...

تولیدات صنایع مختلف دستی به علت ذوق و بینش انسان در آفرینش آن، نقش اساسی در اقتصاد ملی دارد. این رشته از صنعت،به علت ویژگی خاص کاربری،عدم وابستگی به فن‌آوری خارج، ارزش افزوده بالا، اشتغالزایی، ایجاد رابطه با صنعت جهانگردی و نبود رقابت از جایگاه ویژه‌ای برخور دار است. در قدیم، مردم این صنعت را بعنوان یک نیاز، تولید می‌کردند ولی هم‌اکنون جنبه تزئیناتی و تجملاتی به خود گرفته است. ...

تعریف از مجموعه تعاریف صنایع دستی، به نظر می رسد تعریف زیر که توسط گروهی از کارشناسان سازمان صنایع دستی ایران ارائه گردیده، دقیق تر و جامع تر باشد؛ چرا که با وضعیت فعلی این صنعت و هنر ارزنده انطباق بیشتری دارد: صنایع دستی به مجموعه ای از هنرها و صنایع اطلاق می شود که به طور عمده با استفاده از مواد اولیه ی بومی و انجام قسمتی از مراحل اساسی تولید به کمک دست و ابزار دستی محصولاتی ...

تعریف از مجموعه تعاریف صنایع دستی، به نظر می رسد تعریف زیر که توسط گروهی از کارشناسان سازمان صنایع دستی ایران ارائه گردیده، دقیق تر و جامع تر باشد؛ چرا که با وضعیت فعلی این صنعت و هنر ارزنده انطباق بیشتری دارد: صنایع دستی به مجموعه ای از هنرها و صنایع اطلاق می شود که به طور عمده با استفاده از مواد اولیه ی بومی و انجام قسمتی از مراحل اساسی تولید به کمک دست و ابزار دستی محصولاتی ...

الف) موزه هاي وابسته به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري . 1- موزه آئينه و روشنايي : اين محل که پيش از انقلاب اسلامي گفته مي شود که به عنوان باغ و خانه يکي از سرمايه داران يزد مورد استفاده بوده است . پس از پيروزي انقلاب اسلامي با استناد به فتواي چها

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول