پیشگفتار
نظر به فعالیتهای همه جانبه دانشجویان رشته فرش دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس ،در زمینه فرش دستباف و در راستای فرهنگ سازی علمی هنر صنعت فرش ایران از سوی دانشجویان رشته فرش در دانشگاههای سراسر کشور بار دیگر دانشجویان طبس با حضور خود در میان بزرگان فرش ایران دین خود را نسبت به جامعه فرش ایران ادا نمودند. این بار جشنواره قالی ایران در جزیره کیش میزبان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس بود گزارش زیر مبنی بر بازدید سه نفر از دانشجویان ترم چهارم رشته فرش از دومین نمایشگاه و همایش علمی فرش دستباف ایران در جزیره کیش می باشد.
کیش مروارید خلیج فارس با همه زیباییها و دیدنیهای کم نظیرش می رود که به یکی از مراکز عمده تجارت فرش دستباف تبدیل شود این جزیره برای دومین بار از سوم تا هشتم اردیبهشت ماه 1383 (23 تا 28 آوریل 2004 ) میزبان جشنواره قالی ایران بود. در جشنواره کیش همانند دوره اول ، نمایشگاهی از فرشهای برگزیده مناطق مختلف قالیبافی ایران با حضور تعداد کثیری از صادر کنندگان صاحب نام و باسابقه و در کنار آن کنفرانس جهانی فرش دستباف ایران با مقالاتی از پژوهشگران گرانقدر دنیای فرش برگزار گردید.
دومین دوره جشنواره قالی ایران توسط مرکز توسعه و تجارت کیش وابسته به سازمان منطقه آزاد کیش و با همکاری سازمانها و مؤسسات معتبر داخلی و خارجی برگزار شد. جشنواره قالی ایران در کیش می کوشد سالانه جایگاهی مناسب برای تجارت ،آموزش ، استراحت و تفریح شرکت کنندگان و میزبانان فراهم آورد تا با تداوم این روند به زودی شاهد بورس فرش دستباف ایران در مروارید خلیج فارس ایران باشیم.
با توجه به اینکه بازدید ما از روز سوم نمایشگاه تا پایان بود گزارشهای دقیق از روز سوم خواهد بود ولی اخبار بدست آمده از شرکت کنندگان حاکی از این بود که در روز اول ،نمایشگاه با حضور جمع کثیری از مسئولین جزیره کیش و دست اندر کاران فرش ایران گشایش یافت ساعت بازدید از نمایشگاه شش تا ده شب بود. روز دوم نیز استقبال مردم نسبتامناسب بود .تعدادی از غرفه داران و بزرگان فرش همچون استاد سیاحی رنگرز بالقوه کشور در این روز از غرفه دانشگاه طبس بازدید به عمل آوردند. ضمناً در این روز جلسه ای با حضور عده ای از دست اندرکاران فرش ایران برگزار شد که در آن در مورد حل مشکلات فرش دستباف سخنانی میان آمد .
صبح روز سوم برگزاری دومین جشنواره قالی ایران رأس ساعت 30/9 بامداد با کنفرانس قالی ایران در سالن همایشهای هتل شایگان کیش آغاز شد. پس از قرائت قرآن مجید و طنین انداز شدن سرود جمهوری اسلامی ایران و اعلام برنامه توسط دکتر حسن سعیدی دبیر همایش علمی قالی ایران جناب آقای دکتر منوچهر امامی مدیر عامل مرکز توسعه تجارت کیش ضمن عرض خیر مقدم و خوشامدگویی به کلیه شرکت کنندگان در جشنواره قالی ایران از همکاری شرکت سهامی فرش ایران ،اتحادیه صادرکنندگان فرش دستباف ،مرکز تحقیقات فرش دستباف، اتحادیه تجار فرش در آلمان و مجله دنیای فرش تقدیر و تشکر به عمل آورد.
پس از آن جناب آقای سیاوش آزادی رئیس اتحادیه کارشناسان فرش دستباف در آلمان به سخنرانی پیرامون فرشهای تاریخدار جوشقان و مقایسه قدمت آنها در رابطه با فرضیه سیسیل ادواردز پرداخت وی در این سخنرانی گفت من از تعدادی از فرشهای کتیبه دار جوشقان که در مجموعه ها و موزه های مختلف جهان نگهداری می شوند تصویر برداری کرده ام تا با بررسی نوشته های روی کتیبه ها و شناسایی زمان بافت آنها به فرضیه سیسیل ادواردز مبنی بر اینکه قالیبافی در ایران پس از دوران صفویه از بین رفته و اروپائیان در پایان قرن نوزدهم میلادی آن را احیا کردند اعتراض کنم . او در ادامه گفت در شهر متدینی مانند کاشان کسی اجازه نمی داده که یک مرد خارجی وارد اندرونی یک خانه شود و دار قالی نصب کند همچنین سیاوش آزادی به تاریخهای ثبت شده روی فرشهای جوشقان و عقاید مختلف در مورد تاریخها و اعداد اشاره کرد و تصویر تعدادی از این فرشها را نمایش داد.
پس از آن جناب آقای تورج ژوله مدرس دانشگاه اصفهان و اردکان و تصویر نویسنده کتاب پژوهشی در فرش ایران با ارائه مقاله ای تحت عنوان تحولات فرش ایران در دوره قاجار به سخنرانی پرداخت وی در ابتدای سخنان خود با تشکر از استاد آزادی با تأیید سخنان وی اسناد و مدارکی را در مورد فرشهای آستان قدس رضوی نیز ارائه کرد تورج ژوله در ادامه سخنان خود تاریخ فرش ایران را به دو فصل بزرگ تقسیم کرد که یکی دوره صفویه و دیگری دوران قاجار بود و گفت هنوز دلایل اصلی اهمیت شگفتی و عظمت فرشبافی ایران در دوران صفوی به درستی روشن نگردیده و همه جا پر از واژه ها و افکار تکراری است این در حالی است که در دوره قاجار حوادث مهمی در تاریخ ایران بوجود آمده که مرتبط با فرش هستند و اهمیت مطالعاتی بسیار بالایی دارند که البته بسیار کمرنگ از این حوادث مهم می توان به آغاز رسمی صادرات فرش ایران و راه اندازی اولین کارخانجات ریسندگی نخ در ایران اشاره کرد .
در ادامه دومین همایش علمی قالی ایران سرکار خانم دکتر مهر انگیز طاهری عضو هیئت علمی دانشگاه الزهراء با ارائه مقاله ای تحت عنوان سرو به عنوان یکی از مهمترین نقش مایه های فرش ایران به ویژه کرمان در ارتباط با موتیو سرو در فرشهای ایرانی و قدمت آن در اساطیر ایران سخنانی را ایراد نمود.
پس از نیم ساعت تنفس ادامه مراسم از سر گرفته شد شایان ذکر است در اولین روز همایش تعداد دانشجویان حاضر در کنفرانس انگشت شمار بود البته این موضوع نیز حائز اهمیت است که تعداد شرکت کنندگان در همایش نیز از 50 نفر تجاوز نمی کرد.
سخنرانی جناب آقای بهنام حاجی وندی با مقاله ای تحت عنوان ساختار طرح و نقش فرشهای عشایری ( ذهنی باف ) همزمان با شروع قسمت دوم بود.
پس از آن مراسم تجلیل و قدر دانی از استاد عباس سیاحی احیا کننده رنگرزی سنتی در ایران آغاز گردید دکتر منوچهر امامی مدیر مرکز توسعه و تجارت کیش در این مراسم ضمن تقدیر و تشکر از استاد سیاحی جایزه ویژه ای نیز به وی اهدا کرد استاد سیاحی نیز ضمن اعلام این مطلب که آرزو داشت تمامی کارگران و همکارانش در این مراسم حضور داشتند با فرزند ارشد خود و شریکش جایزه ویژه جشنواره و همچنین تندیس جشنواره را از دست دکتر امامی و اسناد آزادی دریافت کرد و شعری از سروده های خود را نیز قرائت نمود.
در پایان آقای فضل ا... حشمتی رضوی پژوهشگر و نویسنده فرش دستباف در مورد وجود فرش ایرانی موج دریا که نمایانگر فرش و دریا است صحبت نموده و گفت که این فرش می تواند بهترین آرم برای نمایشگاه و کنفرانس جشنواره قالی ایران در کیش باشد همچنین وی اضافه کرد همانطور که کلیه گره ها و فرشهای قدیم را بازبافی می کنند این فرش نیز باز بافی شود . حشمتی در ادامه دو پیشنهاد مبنی به برپایی هرچه بهتر این نمایشگاه ارائه کرد که مضمون هر دو آنها تشکیل یک سازمان واحد مانند سازمان OPEC بود که در آن شرط ممنوعیت هر گونه تقلید از فرشهای دستباف اعمال شود.
بعد از ظهر روز شنبه 5/2/1383 از دومین نمایشگاه فرش در کیش بازدید به عمل آوردیم . پیش از ورود به نمایشگاه با گروههای هنری از نقاط مختلف کشور مواجه شدیم که در حال اجرای موسیقی محلی خود بودند پس از ورود به نمایشگاه متوجه استقبال کم مردم از آنجا شدیم . افراد شرکت کننده عمدتاً بزرگان فرش ایران بودند که شاید بیشتر به خاطر ادای تعهد خود به جامعه فرش در این نمایشگاه شرکت کرده بودند با مصاحبه با چند تن از آنها متوجه شدیم که همگی نا راضی هستند و از روز اول حتی چند تخته فرش هم نفروخته اند .
پس از آن از غرفه دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس دیدن کردیم غرفه دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس در نمایشگاه کیش تفاوتهای عمده ای با دیگر نمایشگاهها داشت که عمده ترین دلیل آن مشکلات ایاب و ذهاب و حمل و نقل وسایل به جزیره کیش بود. غرفه دانشگاه طبس فضایی بالغ بر بیست و چهار متر مربع داشت و در گوشه سمت راست انتهای نمایشگاه قرار گرفته بود و غرفه دانشکده فرش اردکان نیز در کنار آن با فضایی بالغ بر 50 متر مربع واقع شده بود.
با توجه به جو راکد در نمایشگاه از نظر بازده ،غرفه دانشگاه طبس نیز چندان بازده مناسبی در این نمایشگاه نداشت ولی حضور در این نمایشگاه عزم و اراده قوی دانشجویان همیشه در صحنه دانشگاه طبس را به بزرگان و دست اندرکاران فرش ایران نشان داد. البته ما نیز با دعوت از مسئولین فرش کشور که در نمایشگاه حضور داشتند غرفه و آثار هنری موجود در آن را معرفی کردیم تا اعتماد آنها را بیش از پیش به دانشجویان فرش جلب نمائیم .
لازم به ذکر است رؤسای اتحادیه های فرش دستباف در تهران و اصفهان از غرفه دانشگاه طبس بازدید بعمل آوردند . شایان ذکر است با توجه به استقبال نا مناسب مردم و همچنین نا رضایتی غرفه داران نمایشگاه یک روز زودتر از روز موعد یعنی 7/2/83 به کار خود پایان داد
صبح روز یکشنبه 6/2/83 چهارمین روز از جشنوراه قالی ایران و دومین روز همایش علمی قالی ایران در کیش رأس ساعت 30/9 صبح با قرائت قرآن و اعلام برنامه توسط دکتر سعیدی آغاز شد. اولین سخنران در این روز جناب آقای دکتر محمد علی شم آبادی عضو هیئت علمی و رئیس مرکز تحقیقات فرش دستباف ایران بود. وی در راستای مقوله معضل اقتصادی در کشور مقاله ای تحت عنوان استفاده از طراحی الگو برای بازاریابی بین المللی فرش دستباف ایران در ارتباط با تصمیم گیری در مدیریت بازار یابی جهانی ضمن تکیه بر ابعاد جامع نگر ، فرآیندی ،هماهنگ و سیستمی ،مسائلی را مطرح نمود. دکتر شم آبادی در این سخنرانی ضمن مروری بر مهمترین مفاهیم برای بازاریابی و سیستمهای اطلاعات در بازاریابی و مدیریت یک الگوی مفهومی برای بازاریابی ارائه کرد و پنج عامل مدیریت ، محیط ،استراتژی ، بخش بندی و آمیخته بازاریابی را در فرش دستباف ایران مورد بررسی و توجه قرار داد.
پس از آن جناب آقای مسعود طارم سری در ارتباط با الحاق جمهوری اسلامی ایران به
wot
و آثار آن بر صادرات فرش دستباف از حیث حمایت از حقوق مالکیت فکری سخنانی را ایراد نمود وی پس از یک بحث مقدماتی در مورد نظام بین المللی حمایت از حقوق مالکیت فکری در مورد موافقتنامه
tirips