استان کرمان که در جنوب ایران واقع و در حاشیه کویر قرار گرفته است ، از زمانهای گذشته از مراکز خیلی مهم فرشبافی محسوب می شده است . قبل از فرشبافی مردم کرمان به کار شالبافی می پرداختند و طرحهای قدیم فرش کرمان از طرحهای شال کرمان اقتباس شده بود . اما بتدریج در طرحهای فرش کرمان تنوع بوجود آمد و طراحان معروف همچون حسن خان ، احمد خان ، زمان خان و ... کارهای زیبایی بوجود آوردند که کرمان را از سایر مناطق بافت متمایز ساخت و کم کم طرحهای باب بازار خارج از کشور رایج شد و طرحهای گل فرنگ ، گلدانی ، ظل السطان ، تصویری و ... بوجود آمد . این طرحها مورد پسند بازار خارج شد .
طراحان کرمان با الهام از طبیعت پیرامون خود ، فرهنگ و اعتقادات خود ، به خلق آثار زیبایی پرداختند .آنچه از بررسی نقوش در رابطه با گیاهان و طبیعت این منطقه بدست آمده است نشانگر این است که هنرمند و طراح با الهام از گل های موجود در دشت ، تپه ، و دره های اطراف کرمان ، طرحهای خود را بوجود آوردند . این گل ها گاه بصورت خمیده ، گاه ایستاده ، زمانی در حرکت ، زمانی در کنار هم جمع شده ، و زمانی دیگر از هم جدا شده اند . طراح آنچه را که مجسم می کند ترسیم می نماید . هنرمند بافنده کرمانی بیش از هر چیز از مکتب تصوف و عرفان الهام گرفته است مثل بته جقه که از سرو گرفته شده و طرح گلدانی از زیباترین نقش هایی است که مورد توجه متخصصان ایران و جهان بوده اند . قالی نقش گلدانی مقبره شاه عباس دوم از نمونه های منحصر به فرد این دسته از قالیها است .
امروزه فرش دستباف کرمان بدلایل متعدد منجمله پایین بودن کیفیت ، عدم استفاده از رنگهای طبیعی ، عدم نوآوری در طرحهای متناسب با سلیقه بازار ، عدم وجود مواد اولیه مرغوب ، مهاجرت روستائیان به شهرها و نپرداختن به این حرفه ، از دست دادن طراحان قدیمی و عدم توجه به طراحان فعلی این هنر و دلایل دیگر با مشکل روبرو شدهو بازار خود را از دست داده است . اما کشورهای دیگر مثل چین ، هند ، پاکستان و نپال توانسته اند با کپی برداری از همین طرحهای اصیل کرمان در بازار جهانی جای خود را باز کنند . همچنین عدم توجه به طرحهای قدیمی و سنتی که برخی از آنها دارای قدمت بالایی بیش از یک قرن می باشند ، باعث رکود فرش دستباف در سالهای اخیر شده است .
تاریخچه فرش کرمان
صنعت قالیبافی در کرمان سابقه طولانی دارد، چنین به نظر میرسد که این هنر قبل از دوران صفویه در این شهر وجود داشته است و در زمان صفویه که اوج کلیه هنرها در ایران است ، فرش هم همانند دیگر هنرها در این دوره بیشتر شکوفا شده است . هنر اسلامی بر طرحها و نقوش آن تأثیر بسزایی گذارده است ، چنانچه در تاریخ (عالم آرای عباسی) که توسط منشی شاهعباس به رشته تحریر درآمده ، به قالی کرمان اشاره شده است.
در زمان اکبرشاه که معاصر شاهعباس بود قالیهایی از کرمان به هندوستان حمل میگردید بدیهی است نباید تصور کرد این صنعت در کرمان از بین رفته است و متوقف گردیده است.( - صور اسرافیل ، شیرین - فرش ایران)
قدیمیترین نوع قالی کرمان ، قالی راور است که میتوان تاریخ بافت آنها را (1866 میلادی یا 1286 هجری) گفت. شهرتی که قالی کرمان در سراسر دنیا از آن برخوردار است بیش از هر چیز مربوط به درهم آمیختن موفقیت آمیز رنگ و طرح آن است.طراحی و نقشهکشی قالی کرمان قدمت دیرینه دارد و به جز نامی که از چند تن از نقاشان دهه اخیر منطقه کرمان ، بر جای مانده ، تاریخچه درستی درباره چگونگی رونق قالیبافی ، طراحی نقشههای قالی و چگونگی نام نهادن بر طرحهای منطقه کرمان در دست نیست.همین بس که از دیرباز قالیبافی در کرمان رایج بوده و پس از صنعت شال و ترمه به اوج خود رسیده است و زبانزد خاص و عام گردیده است . زمانی فرش ایران را بنام فرش کرمان میشناختند. فرشهای نفیس و قدیمی کرمان ، هماکنون زینتبخش موزههای معتبر جهان و ایران میباشد . البته در مورد طرح بسیار باید گفت مثلا موسی خانی افشاری که در سیرجان بافته می شود با موسی خانی که در بافت و رابر بافته می شود از نظر طرح ورنگ آمیزی با هم تفاوت دارند و در هر منطقه با یک نام مخصوص به محل بافت نام گذاری شده اند. مثلا گل کاغذی منطقه بافت با کمی تغییر در رابر و جیرفت به گل اسفندقه معروف است . یا طرح درختی زرند ، که صادراتی است و قالی ریز بافت می باشد ، با درختی منطقه فیض آباد راور فرق می کند .قبل از پیدایش نقشه، فرش ها با نقشه و طرحهایی که بافندگان در ذهن داشتند و سینه به سینه از نیاکان خود فرا گرفته بودند ، بافته می شد.
سیر تحول و پیشینه تاریخی نقش قالی های کرمان
تکامل نقش قالیهای کرمان ، شامل چندین دوره تاریخی و متمایز است :
دوره نخست یا عصر ترمه همزمان با زمان شالبافی
دوران انتقال ترمه دوزی به قالیبافی ، از حدود سالهای 1330-1315 هجری قمری را در بر می گیرد کاربرد نگاره بته جقه ای و نیز نقش سرو که به نظر بسیاری منشأ اصلی نگاره بته ای است، از جمله نقوش متمایز این دوره است . این شیوه تا جنگ بین المللی اول ادامه یافت .( همان منبع - صفحه 144)
روند تکاملی عصر ترمه و ادامه منطقی آن در حدود سالهای 1328 تا 1339 هجری قمری، عصر بهارستان را پدید می آورد . طرحهای این دوره به ارائه باغ و بوستان و گل و گیاه استوار است . نقش های درختی گل و بلبل ، درختی پرنده ای یا بهارستان ، نقش انسان ، نقش سبزیکار ، از جمله نقوش رایج این دوره است . به بیان دیگر پایه کاربر طرح باغ و بوستان و شاخ و برگ و گل و گیاه با رنگهایی به همان ظرافت و شادابی و باغها و گلزارهای بهاری با پرندگان بیشمار استوار است
از صفات ویژه عصر ترمه و بهارستان برخورداری از شیوه سایه روشن در رنگ آمیزی برگها ، بصورت سبز روشن و تیره و کاربرد دو مایه در یک نگاره گل مثل قرمز سیر و روشن ، گلهای آبی رنگ از تیره تا روشن بدون شکل بندی و تعیین مرز ، و رها نکردن طرح بدون هیچ گوشه خالی است.
عصر بازگشت
با پایان یافتن جنگ جهانی اول و تغییر سلیقه بازار در آمریکا تغییر اساسی در طرحهای کرمان بوجود آمد و نقش و نگاره های صوفی مورد تقلید هنرمندان کرمان قرار گرفت در این دوره که از آن به عنوان عصر بازگشت یاد می کنیم ، نقشه های اسلیمی وگلهای شاه عباسی از نقش های قاب قرآنی و لچکهای انبوه رایج شد .
شروع بحران اقتصادی در آمریکا در سال 1928 میلادی مطابق با 1306 شمسی ، بر چیره شدن شرکتهای آمریکایی ، توقف سفارشات را به همراه داشت و برای مردمی که به تمامی از فرش و صنایع وابسته آن ارتزاق می کردند ، زندگی را دشوار کرد . با استقبال نقش های ریزتر و فشرده تر با متنی انبوه و پر نقش و نگار ، زمینه برگشت طراحان کرمانی به عصر بهارستان پدید آمد و نقش سبزیکار بیش از پیش معمول شد .
عصر گوبلن ، طرحهای کرمانی را به همراه داشت و چیره دستی در کار رنگ آمیزی نیز نتوانست هویت از دست رفته قالی کرمان را باز گرداند و دامنه این مسخ هنری را ، محدودتر کند.، رواج دهه طرح گل فرنگی و برگ فرنگی صرف نظر از نداشتن اصالت ، پیوستگی و تداوم منطقی نقش قالی کرمان را نداشت .
حاشیه شکسته و درهم به شیوه اروپائی و قالیهای دست باف ، باب روز شد و برای نخستین بار نقش و نگار حاشیه که از عصر پازیریک همواره شرط وجودی قالی ایران بوده ، از میان برداشته شد و نقش و نگار حاشیه به لچک ها پیوسته و نقش حاشیه و متن قالی نیز یکی شده و یکسانی و یکنواختی کسالت آوری بر قالی کرمان چیره شد .
سرماژیف که ابداع نقش معروف قاب قرآنی ، الهام گرفته از جلد قرآن را به وی نسبت می دهند ، کار طراحی بسیاری از قالی های کرمان را برعهده گرفت .
وجود قدیمی ترین نوع گره در فرشهای پرزدار کرمان که امروزه به فرش بی گره معروف است ، متعلق به قالیهای کرمان در گذشته می باشد ، که به شکل 7 یا u بافته می شود . همچنین استفاده از سه پود در بافت که بین دو رج بکار می رود دو پود کلفت و یک پود نازک متعلق به بافت قالیهای کهن ایران است که در کرمان استفاده میشده است و بکارگیری دارهای عمودی نشان دهنده وجود فرشبافی در گذشته دور کرمان می باشد .
از طرف دیگر وجود اساتید طراح و نقاش که در عصر خود سرآمد بودند ، بخصوص در دوران حکومت قاجاریه که به خلق طرحهای زیبا و طرحهای مینیاتور می پرداختند ، خود نشان دیگری بر قدمت فرشبافی در این منطقه می باشد .
فرشها در کرمان به دو دسته کلی تقسیم می شوند :
1 - فرشهای شهری
2 – فرشهای عشایری
کرمان به عنوان مهمترین مرکز تولید فرشهای شهری و سیرجان بعنوان مهمترین مرکز عرضه فرشهای عشایری می باشند .
راور بعنوان یکی از مناطق بافت شهری می باشد و روستای فیض آباد ، اسماعیل آباد ، تقی آباد ، بعنوان مراکز قالیبافی راور محسوب می شوند و شهرهای گلباف ،ماهان ، رفسنجان ، بردسیر بخصوص منطقه قریه العرب بردسیر بعنوان مناطق بافت شهری فرش دستباف بشمار می آیند . مهمترین بافته های عشایری مربوط به ایل افشار در شهرستان سیرجان ، ایل بچاقچی در شهرستان بافت ، ایل جبالبارز در منطقه جیرفت می باشد . قالیهای افشار در سراسر دنیا شهرت دارد و طرحهای این فرش بسیار معروف است . مهمترین این فرشها در منطقه زیدآباد و روستای بلورد در حومه سیرجان بافته می شوند .کرمان همچنین در زمینه تولید گلیم بخصوص گلیم شیریکی پیچ شهرت دارد و عمده صادرات این نوع گلیم به کشورهای اروپایی بخصوص آلمان فرستاده می شود.
مشکلات
مشکلات فرش دستباف استان از سه جهت قابل توجه است که در زیر به هر یک از آنها پرداخته می شود و در نهایت مشکلات کلی صنعت فرش دستباف استان کرمان جهت استحضار ارائه می گردد .
مشکلات فرش از نظر بافندگان
نداشتن بیمه و عدم استفاده از بیمه خدمات درمانی برای بافندگان
پائین بودن میزان دستمزد ناشی از بافت فرش (قسمت عمده درآمد ناشی از فروش فرش دستباف به دلالان و واسطه ها تعلق می گیرد )
نداشتن سرمایه کافی جهت تهیه مواد اولیه بافت برای بافندگانی که می خواهند برای خودشان کار کنند .
پائین بودن میزان آگاهی بافندگان از تقاضای بازار
نداشتن آموزش های مستدام و متوالی در جهت بهبود بافت و عقب نماندن از تکنولوژی روز
عدم وجود کارگاه متمرکز بافت در روستاها و رواج تک بافی
بالا بودن قیمت و عدم وجود مواد اولیه مرغوب ( جنس مواد ، رنگ )
استفاده از نقشه های تکراری سنتی برای بافت بدلیل عدم اطلاع از نقشه های جدید
مشکلات فرش از نظر تولید کنندگان
نبود یک متولی ثابت به منظور رسیدگی به امور فرش
عدم وجود کارگاههای متمرکز در روستاها به منظور تولید انبوه
کمبود تسهیلات بانکی به منظور حمایت از تولیدکنندگان
کمبود یا نبود مواد اولیه مرغوب به میزان زیاد در استان
تولید بدون توجه به نیاز و تقاضای بازار
ناکافی بودن دوره های آموزشی مناسب برای تولید کنندگان به منظور اطلاع از آخرین وضعیت صنعت فرش دستباف
عدم ارتباط بین تولید کننده و صادرکننده
مشکلات فرش از نظر صادر کنندگان
نبود شناسنامه فرش برای فرشهای دستباف صادراتی
عدم ثبات قوانین ومقررات صادراتی
عدم ثبات نرخ ارز و تغییر قیمت ها
کمبود تسهیلات بانکی با بهره کم به امر صادرات
بالا بودن حق عوارض گمرکی ومالیات بابت صادرات و کالاهای صادراتی
نداشتن کارشناسان بازاریاب و تیم بازاریابی در کشورهای مختلف به منظور شناسایی تقاضا و سلیقه بازار
عدم اطلاع از وضعیت بازارهای جدید و بکر برای صادرات
پائین بودن کیفیت مواد اولیه در تولید فرش دستباف
بالا بودن هزینه حمل ونقل بویژه حمل و نقل هوایی
عدم اطلاع صادرکنندگان از قوانین و مقررات جدید سالیانه که نیاز به برگزاری دوره آموزشی از طریق سازمان بازرگانی دارد
عدم وجود انبار در کشورهای مختلف وارد کننده فرش دستباف و بالا بودن هزینه نگهداری فرشهای صادراتی در این کشورها
عدم وجود دفتر نمایندگی به منظور بررسی وضعیت بازار در بازارهای جهانی
عدم وجود تولید انبوه فرش دستباف در یک اندازه و یک طرح و رنگ
عدم اطلاع تجار از بکارگیری تجارت الکترونیکی بدلیل نداشتن آموزش کافی
عدم تضمین صادرات صادرکنندگان
عدم توجه به استاندارد کامل و عدم همگام شدن با استاندارد جهانی در زمینه صادرات فرش دستباف
عدم توجه به تولید طرحهای جدید و مطابق با سلیقه بازار جهانی