بخش آگلومراسیون و احیاء وظیفه اصلی اگلومراسیون تولید آگلومره با شرایط فنی مناسب جهت مصرف در کوره بلند است ، مصرف آگلومره نسبت به مصرف مستقیم سنگ آهن به دلیل یکنواختی آنالیز مواد شیمیایی و احیاء پذیری بهتر به راندمان کوره بلند تا میزان 30 درصد گردیده و همچنین مصرف کک را تا میزان 70 درصد کاهش می دهد .
انبار مواد خام وظیفه اصلی انبار مواد خام عبارتست از : الف- دریافت مواد اولیه مناسب از نظر کمی و کیفی و ذخیره سازی آنها ب- همگن کردن مواد ج - ارسال مواد به واحدهای مصرف کننده - این انبار دارای 15 سکو با ظرفیت هر سکو هفتاد تا هشتاد هزار تن می باشد .
کارگاه بونکرهای مواد آماده وظیفه این کارگاه دریافت و آماده سازی و ارسال مواد خام مورد نیاز با ترکیب شارژی مناسب جهت تولید آگلومره با شرایط فنی مورد نظر به کارگاه پخت است .
این کارگاه دارای 7 ردیف 19 تایی بونکر 90 متر مکعبی جهت دریافت و ارسال می باشد .
کارگاه پخت وظیفه این کارگاه دریافت مخلوط مواد خام سنگ آهن دولومیت کک و پخت و تبدیل آن به سنگ منگنز اکسید نوردی با شرایط آگلومره مورد نیاز کوره بلند می باشد.
وظیفه اصلی بخش تولیدات کک و مواد شیمیایی تولید کک بعنوان ماده سوختنی و احیاء کننده اصلی درکوره بلند می باشد .
کارگاه ذغال کارگاه ذغال وظیفه دریافت ذغال ازمعادن ذخیره سازی و تهیه شارژ مناسب حهت باتریهای کک سازی را به عهده دارد این کارگاه متشکل از تجهیزات انباشت و برداشت ذغال سرند خردکن و 40 عدد سیلو جهت ذخیره سازی ذغال به ظرفیت 100هزار تن ذغال می باشد .
کارگاه کک سازی این کارگاه تولید کک از ذغال سنگ وارسال ان به بخشهای کوره بلند وآگلومراسیون می باشد کارگاه کک سازی متشکل ازدوباطری یکی دارای 8 5 سلول ودیگری دارای 72 سلول است این کارگاه ذغال سنگ مورد نیاز خود رااز کارگاه ذغال دریافت نموده وسپس به وسیله ماشین شارژ حدود 21 تا22 تن ذغال از برج ذغال تحویل ودر سلولهای کک شارژ می گردد آنگاه درمدت معین (به نام پریود کک که بین 15 تا 19 ساعت می باشد ) فرایند تبدیل ذغال به کک صورت می گیرد .
کارگاه بازیابی مواد وظیفه کارگاه بازیابی مواد تصفیه مقدماتی گاز کک تولید شده توسط باطریهااست.
دراین کارگاه قطران سولفات آمونیوم بنزول خام و فنلات سدیم , جدا شده و این گاز برای تصفیه نهایی به کارگاه تولید اسید سولفوریک ارسال می شود ازگاز باقیمانده به عنوان یک ماده سوختنی در نیروگاه ذوب آهن وهمچنین کوره های نورد وتولیدات نسوز استفاده می شود .
بخش کک سازی و تولید مواد شیمیایی کارگاه پالایش بنزول کارگاه پالایش بنزول از سه واحد بنزول خام پالایش قطران وتولید فنل تشکیل شده است وظایف این کارگاه به شرح زیر می باشد الف- دریافت بنزول خام از کارگاه بازیابی مواد وتولید محصولات بنزنی شامل بنزن تولوئن گسیلن وسولونت در واحد پالایش بنزول .
ب - دریافت قطران از کارگاه بازیابی مواد , جهت تولید فراورده های قطرانی و دریافت فنلات سدیم ازکارگاه بازیابی مواد .
کارگاه اسید سولفوریک وظیفه این کارگاه جداسازی گاز هیدروژن سولفوره ازگازکک وتولید اسید سولفوریک در اثر واکنشهای شیمیایی بااستفاده ازکاتالیزور پنتااکسید وانادیوم ونیز تصفیه نهایی گاز کک می باشد .
بخش کوره بلند هدف اصلی بخش کوره بلند تولید چدن مذاب جهت استفاده در بخش فولاد سازی یا درصورت عدم پذیرش ، ارسال آن به کارگاه چدن ریزی است .
این بخش شامل : الف-کارگاه اصلی کوره بلند ب- کارگاه چدن ریزی ج- کارگاه سرباره د- کارگاه آماده سازی پاتیل و تاسیسات بونکرها و ذخیره سازی مواد می باشد .
کارگاه اصلی کوره بلند از طریق کوره بلندهای شماره 1 و 2 تولید چدن در بخش کوره بلند صورت می پذیرد .
کوره بلند شماره یک دارای حجم 1033 میلیمتر مکعب تولید متوسط سالیانه طبق طرح 665 هزارتن وکوره بلند شماره 2 دارای حجم 2000 متر مکعب و تولید متوسط سالیانه طبق طرح 1 میلیون و 237 هزار و 250 تن می باشد .
در فرآیند تولید چدن در کوره بلند مواد اولیه ( سنگ آهن- آگلومره پلیت- کک وکمک ذ وبها ) از دهانه کوره شارژ و هوای غنی شده با اکسیژن به همراه د یگرکمک سوختها ( گازطبیعی و مازوت ) از بالای بوته به کوره دمیده می شود .
هوای د میده شده منجر به سوختن کک و ایجاد واکنش شده و حرارت کافی جهت احیاء ذوب سنگ آهن ایجاد می نماید.
مواد مذاب د ر بوته کوره جمع و به تناوب از کوره تخلیه و پس از جدا سازی چد ن وسر با ره ، د رجوی مخصوصی که با نسوز منا سب آماده شده است , چد ن و سرباره به طور جدا گانه د ر پاتیلهای حمل چد ن وسر باره تخلیه می شوند سپس پاتیلهای سر باره توسط لکوموتیو به کارگاه دانه بندی سر باره ارسال و پا تیلهای چد ن به فولاد سازی حمل می شوند .
کارگاه چد ن ریزی وظیفه این کارگاه تولید شمش چد ن درصورت عد م جذ ب چد ن مذاب تولیدی کوره بلند ها ، توسط بخش فولاد سازی می باشد.
این کارگاه دا رای د و د ستگاه ما شین چد ن ریزی هر کدام به ظرفیت 162تن درساعت می باشد .چد ن تولید شده در این کارگاه قابل فروش به صنایع مختلف می باشد و د رصورت نییاز از آن به عنوان شارژ سرد در کنورتور ها استفاده می نمایند.
کارگاه سرباره مواد ورودی به این کارگاه سرباره مذاب می باشد که دانه بندی شده یا د رقسمت خرد کن به کلوخه تبد یل می گرد د سرباره دانه بندی شده به عنوان ماده اولیه د ر کاخانجات سیمان مورد استفاده قرارمی گیرد .
کارگاه آماده سازی پاتیل وظیفه این کارگاه نسوز چینی وآماده ساختن پاتیلهای چد ن جهت ذوب گیری می باشد.
تاسیسات بونکرها وذخیره سازی مواد تهیه وذخیره سازی مواد اولیه مورد نیاز کوره بلند وظیفه این کارگاه است .
ظرفیت بونکرهای کوره بلند شماره 1و2 به ترتیب 2150 m3 و 6194 m3 می باشد.
بخش فولادسازی د ر بخش فولاد سازی تبد یل چدن تولید شده د ر کوره بلند به فولاد با آنالیز و ابعاد مناسب انجام می گیرد.
کارگاه میکسر وظیفه اصلی میکسر ذ خیره سازی وتامین چد ن با ترکیب شیمیایی یکنواخت برای کارگاه کنورتور می باشد .
این کارگاه دارای دومیکسر با ظرفیت اسمی 1100 تن است .
جلوگیری از افت درجه حرارت مذاب و یکنواخت کردن درجه حرارت و هماهنگ نمود ن روند کار کوره بلند و کنورتور و جلوگیری از توقف پاتیلهای حامل چد ن از دیگر مزایای وجود این انبار های ذخیره چد ن می باشد.
کارگاه کنورتور هدف کارگاه کنورتور تبد یل چد ن مذاب به فولاد با مارکهای مشخص می باشد .
این کارگاه دارای سه کنورتور بوده که ظرفیت تولید هرکدام 130 تن می باشد .
در این کارگاه انواع فولادهای ساختمانی وصنعتی تولید می گردد.
روند کار این کارگاه به این نحو است که پس از شارژ آهن قراضه , آهن اسفنجی همراه با چد ن تخلیه شده از میکسر و د یگرکمک ذ وبها درکنورتور با دمش اکسیژن خالص به مد ت معینی در داخل مذاب ، ناخالصیها وکربن اضافی موجود حذ ف و چد ن به فولاد تبد یل می گردد به منظورایجاد خواص مشخصی در تولید فولاد با مارک مورد نظر درموقع تخلیه فولاد از کنورتور مقداری مواد آلیاژی نظیر فرومنگنز ، فروسیلیس و کک ریزه به فولاد افزوده می شود ،آنگاه پس از اندازه گیری درجه حرارت وتعیین کربن موجود در مذاب اقدام به تخلیه ذ وب می شود.
بخش فولادسازید ر بخش فولاد سازی تبد یل چدن تولید شده د ر کوره بلند به فولاد با آنالیز و ابعاد مناسب انجام می گیرد.
جلوگیری از افت درجه حرارت مذاب و یکنواخت کردن درجـه حـرارت و هماهنگ نمود ن روند کار کوره بلند و کنورتور و جلـوگیری از توقف پاتیلهای حـامـل چد ن از دیگر مزایای وجود این انبار های ذخیره چد ن می باشد.
به منظورایجاد خـواص مشخصی در تـولیـد فـولاد بـا مارک مورد نظر درموقع تخلیه فولاد از کنورتور مقداری مواد آلیاژی نظیر فرومنگنز ، فروسیلیس و کـک ریـزه بـه فــولاد افــزوده مـی شود ،آنـگاه پس از اندازه گیری درجه حرارت وتعیین کربـن موجود در مـذاب اقـدام به تخلیه ذ وب می شود.
همچنین باایجاد قوس الکتریکی اقدام به گرم نمودن فولاد می شود.کوانتومتر موجود در کارگاه ، در مواقع افزودن مواد آلیاژ کننده به فولاد ، ترکیب شیمیایی نمونه برداشته شده از پاتیل را در زمان بسیارکوتاهی مشخص می نماید .د ر بخش فولاد سازی تبد یل چدن تولید شده د ر کوره بلند به فولاد با آنالیز و ابعاد مناسب انجام می گیرد.
همچنین باایجاد قوس الکتریکی اقدام به گرم نمودن فولاد می شود.کوانتومتر موجود در کارگاه ، در مواقع افزودن مواد آلیاژ کننده به فولاد ، ترکیب شیمیایی نمونه برداشته شده از پاتیل را در زمان بسیارکوتاهی مشخص می نماید .
کارگاه ریخته گری مداوم هدف کارگاه ریخته گری تولید شمش درابعاد مورد درخواست نورد می باشد.این کارگاه شامل 4 ایستگاه ریخته گری از نوع روسی و 4 ایستگاه ریخته گری ازنوع دانیلی ایتالیا است.
روند کـارگـاه ریخته گری به این نحو است که پاتیل فولاد مذاب با درجه حرارت و ترکیب شیمیایی معین مطابق با استاندارد کارخانه به روی ماشین ریخته گری مستقر می گردد.
به منظور تثبیت سرعت ریخته گری وجدا کردن ذرات سر باره ای فولاد مذاب ابتدا در پاتیلهای میانی و سپس به درون قالبهای مس درباز(کریستالیزاتور) ریخته می شود.در اثر خنک نمودن د یواره های قالب توسط آب ، مذاب داخل قالب , حرارت خود را از دست داده و منجمد می شود .
مهندسی نوردشمش پس از اتمام تغییر فرم توسط د ستگاههای برشی خط مانند قیچی واره به طول مورد نظر برش داده شده و پس عملیات تکمیلی و کنترل ، بسته بندی گرد یده و به انبار محصول حمل می شود.
کارگاه نورد 300 کارگاه نورد 300 از نوع نورد نیمه سبک و مداوم است.ظرفیت تولید این کارگاه 700 هزار تن در سال بوده و تولیدات کارگاه شامل میلگرد وآرماتور از 10 تا 2 3و نبشی از 40mm تا 60mm می باشد .شمش پس از اتمام تغییر فرم توسط د ستگاههای برشی خط مانند قیچی واره به طول مورد نظر برش داده شده و پس عملیات تکمیلی و کنترل ، بسته بندی گرد یده و به انبار محصول حمل می شود.
کارگاه نورد 300 کارگاه نورد 300 از نوع نورد نیمه سبک و مداوم است.ظرفیت تولید این کارگاه 700 هزار تن در سال بوده و تولیدات کارگاه شامل میلگرد وآرماتور از 10 تا 2 3و نبشی از 40mm تا 60mm می باشد .
کارگاه نورد 650 این کارگاه از نورد سنگین و غیر مداوم بوده و دارای دو خط نورد تیرآهن وچهارگوش است.
ظرفیت تولید کارگاه750 هزارتن مقاطع وچهارگوش درسال می باشد.تولیدات کارگاه شامل تیرآهن از 14 تا27 ومیلگرد سنگین وچهارگوش است .
همچنین ریل u33 به صورت آزمایشی در این کارگاه تولیدشده است.