بیماری ایدز از جدیدترین و مهلک ترین عفونت های ویروسی که اولین بار در سال 1981 شناسایی شد از آن تاریخ به بعد هر سال بر تعداد قربانیان این بیماری افزوده شد. بنابر تخمین سازمان جهانی بهداشت تا 5 ژانویه 1993 حدود 13-10 میلیون نفر مرد، زن و کودک در سراسر جهان آلوده به ویروس ایدز بودند که در بین این عده ایدز در 611589 نفر ظاهر شدند. دانشمندان پیش بینی کردند که تا سال 2000 میلادی حدود 40- 30 میلیون انسان به ویروس ایدز آلوده خواهند شد که 30 -20 میلیون آن در مردان و زنان بالغ به نسبت مساوی و 10 میلیون دیگر را کودکان تشکیل می دهند ضمناً 10 میلیون کودک غیر آلوده نیز در اثر از دست دادن والدین خود به علت ایدز یتیم خواهند شدو از بدو شروع برنامه مبارزه با ایدز در ایران تا تاریخ آخر اسفند سال 1371 تعداد 226 مورد آلوده به ویروس ایدز شناسایی گردیده که از این عده 75 درصد از راه فراوده های خونی و 20 درصد از راه آموزشی، 003/0 درصد از راه حاد و آلوده به میکروب و بالاخره 7/3 درصد نامشخص گزارش گردیده است. و از نظر جنسی 90 درصد آلودگان مرد و 10 درصد زن هستند. اطلاعات موجود نشان میدهد که احتمالاً در چند نسال آینده بصورت وسیعتری ظاهر خواهند گردید.
تظاهرات بالینی عفونت HIV
عفونت HIV چند هفته پس از آلودگی با ویروس بصورت تغییرات سرمی تظاهر میکند در برخی از افراد این تعییرات سرمی بدون علامت بوده و 53-52 درصد علائمی از عفونت حاد ویروسی تظاهر میکند و حتی ممکن است علایم بالینی اولیه آلودگی به HIV سالها ظاهر شود. علائم عمومی نظیر ضعف و بی حالی و عرق شبانه و بیماری های چون زوناو برفک دهانی قبل از عفونت های اصلی و تومورهایی بروز میکند در این مرحله علائم بیماری با تعریف HIV مطابفت ندارد.
عفونت حاد HIV
در این مرحله بیمار دچار تب بثورات جلدی با گلودرد – سردرد بوده که میتواند با علائم بالینی منانژیت و آنسفالیت همراه باشد.
بیماریهای ایدز
بیماریهای حفره دهان معمولاً در مراحل انتهای عفونت ایدز بطور بسیار شایع دیده می شود. از جمله برفک دهان - حاسبه دندان – و زگیل حفره دهان و زبان باردار می باشد.