گرچه قدمت صنایع دستی را باید همزاد با حیات بشر برشمرد، اما نوع آن در هر جامعه و قومی و به اقتضای شرایط، زمان و مکان خاص آن منطقه شکلی مخصوص به خود گرفته و گوشههایی از فرهنگ و هویت اهالی آن منطقه را بازگو میکند.
استان فارس در پهنه ایران اسلامی را همگان میشناسند، سرزمینی که با تمدن بزرگ و فرهنگ ساز پارسه و پارس در دنیا سرآغاز و منشا تحولات عظیمی در بخش های مختلف به شمار میآید.
اینسرزمین کهن که قدمت آن بالغ بر چند هزار سال تخمین زده میشود،به تبع تاریخ بزرگی که دارد، دارای سابقه طولانی و البته انواعی منحصر به فرد از صنایعدستی است.
هنرمندان صنایعدستی استانفارس نیز هماننددیگر نقاط ایران و جهان با سوز دل و آه جان، دستانشان را در قوامبخشی هنر اصیل ایرانیان به کار گرفته و می گیرند و سهم قابل توجهی از تولید، عرضه و معرفی صنایع دستی را به خود اختصاص دادهاند.
شمارش انواع رشتههای موجود صنایعدستی در استان فارس، بالغ بر یکصد رشته مختلف ومتنوع را پیشروی شما قرارمیدهد کهاین خود وصرفنظر ازکیفیت، نشانگر اهمیت و جایگاه استان فارس در عرصه صنایع دستی است.
درباب کیفیت نیز اگربخواهیم قضاوترا بهجهانگردان ایرانیوخارجی بگذاریم، همواره بر اصالت هنر و کیفیت منحصربه فرد صنایع دستی در استان فارس اذعان دارند.
خاتم،معرق، منبت،سفالگری، مشبک چوب،جاجیم بافی، کاشی هفترنگ، مینیاتور، سرمه دوزی، نمد مالی و کلاهنمدی، مسگری، زریبافی، تذهیب، طلاسازی، سرامیک، حصیربافی، شیشهگیری فوتی، چاقوسازی، ضریحسازی ، میناکاری وخراطی تنها بخش بسیار اندکی از دهها رشته صنایع دستی در استانفارس به شمار میرود کهالبته برخی از آنها بنا به دلایلی در حال منسوخ شدن هستند.
گذری کوتاه بر کارگاههای صنایعدستی ونمایشگاههای اینرشته در نقاط مختلف استان فارس انواع رشتههای گوناگون دیگری مانند صحافی، چله کشی، قلاب بافی، عروسک محلی، گبه بافی، گچ بری، نازک کاری، حجمسازی چوب، سیاه چادر بافی، منجوقدوزی، رودوزیهای سنتی، نازک کاری، سنگ تراشی، چنته، گیوه دوزی وگیوه بافی را میبینید که هم اکنون به صورت فعال و نیمهفعال در این سرزمین رونق دارند. در این مقاله ما سعی داریم به طور گذرا بر هنر نمد مالی در این خطه بپردازیم