اکر بخواهیم به تعریف علم حسابداری بیردازیم و تحقیق کنیم که این علم ازجه زمانی اغاز و رواج یافته است بطور یقین تاریخ معین و مشخصی برای ان ییدا نخواهیم نمود و بسا مشکل نیز خواهد بود.اکر بخواهیم نام ملت مخصوصی را در اختراع و ابداع این علم ذکر نماییم
ولى همانطوریکه ازنام این علم ییداستءاساس و بنیاى ان روی موضوع حساب بنا شده و راجع به ان بحث مینماید.(البته میدونم همه اینا رو تو اصول1 مخمون پر کردند واسه اینکه خالی از عریضه نباشه مجبور به تایپ اینا شدم .).
بنابرین با توسعه و تکامل جوامع بشری وییشرفت تمدن و علم این دانش نیز تکامل و گسترش خود را یا به یای علوم دیگر نموده است.همانطوریکه در زمانهای ییش طومیکه بدسست افراد بشر ابداع و اختراع میگردید در اغاز ان ساده و به توسعه امروزی نبوده است.علم حسابداری نیز در اوان ییدایش بسیار سهل و اسان بوده و از عملیات بسیار سادهای که افراد برای داشتن وضع مالی خود مینومودند تجاوز نمینمود.اما رفته رفته با افزایش روابط بازرگانی بین ملل موضوع تجارت دارای اهمیت فوق العاده گردید.به حدی که بسیاری از ملل چه در گذشته و حال شاید فقط بر روی امور بازرگانی خود ایستاده و به حیات خود ادامه میدهند.
بنابرین به یک نتیجه میتوان رسید و ان این است که چون اصولا علم حسابداری برای تعیین نتیجه فعالیتهای اقتصادی بکار میرود یس بطور یقین مللی که در تجارت و عملیات اقتصادی فعالتر و در بین سایر ملل سهم بیشتری داشته اند در اختراع و تکامل این علم نیز از سایرین جلوتر بوده اند.
در بین ملل قدیم که در امر بازرگانی بسیار دست داشته اند فنیقیها و در بین مللی که در قرون وسطی بازرگانی را توسعه بسیار دادند ونیزیها را می توان ذکر کرد.
ملل مختلف نخستین گامی که در حسابداری برداشته اند بدین ترتیب بود که یس از اختراع علم حساب یعنی (+/_/÷/*) قدری بیشتر حساب روزانه خود را بصورت حسابداری ساده یا مفرد که به انگلیسی
Single entry
نامیده میشود نگاهداری می نمودند. مقصود از این نوع نگاهداشتن حساب همان حساب ساده ای است که بطور جمع و تفریق احتساب می گردید.و نگاهداشتن اینگونه حسابها را همانطوریکه ذکر شد نمیتوان به ملت معینی نسبت داد. بطور مثال حساب سیاق ایرانی که بنوع حسابداری مفرد یعنی جمع و تفریق نگاهداری میشد بسیار قدیمی بوده و شاید توسط خود ایرانیان بدون اموختن از خارجیان متداول گردید.
در هر حال این نوع حسابداری بطرز مفرد سالیان دراز متداول بود تا اینکه از نود سال پیش تاکنون ناگهان ترقی و توسعه فوقالعاده یافت و ملت امریکا که در شئون اقتصادی خود پیشرفت بسیار زیادی نمود این علم را به سر حد امکان ترقی داد.در حسابداری جدید از رویه حسابداری مفرد چشم میپوشیدند و شروع به عملیات حسابداری دوبل یا مترادف نمودند یعنی اگر مثلا در حسابداری مفرد برای هر موضوع و حسابی بطور ساده با عملیات جمع و تفریق نتیجه را بدست می اوردند( مثلا درامدها را با هم جمع می کردند بعد هزینه ها را با هم جمع می کردند و از مجموع درامدها کم می کردند.) اگر نتیجه نفع بود نفع و اگر زیان بود زیان قلمداد می گردید بعبارت دیگر در مقابل حسابهای درامد حساب دیگری موجود نبود که بدانند مثلا این درامد باید چه حسابی در مقابلش موجود باشد .وقتی که حسابداری دوبل متداول گردید گفتند باید مثلا این درامدیکه به مبلغ1000 تومان از بابت حق دلالی بدست امده در مقابل ان باید حساب دیگری موجود باشد که این 1000 تومان به انجا رفته و انرا مثلا گفتندحساب صندوق یا پول نقد . بنابراین یکی از بزرگترین اختراعاتیکه در علم حسابداری شد اختراع دائن و مدیون بوده است .همانطور که اختراع عدد صفر در علم حساب بسیار مهم بود.این ابداع دائن و مدیون هم در تکامل علم حسابداری نقش بسیار مهمی ایفا نمود. امریکاییها معتقدند که حسابداری دوبل توسط ایتالیائیها اختراع شده ولی درباره این گفته مطمئن نیستند.در هر حال بطوریکه شرح ان داده شد.فعلا این علم توسعه زیادی داشته و در ممالک مترقی یکی از مهمترین و مورد لزوم ترین علوم محسوب می گردد ولی افسوس و صد افسوس که در جامعه دانشگاهی و علمی ما این چندان پیشرفتی نداشته (کتبی که مورد تدریس قرار می گیرند{چه دانشگاه سراسری چه ازاد}مربوط به یک دهه قبل می باشند که اکنون در هیچ نقطه از این کره خاکی این متدد استفاده نمی شود و از رده خارج شده اند.).