مرحله در خواست خرید :
ابتدا مرحله درخواست خریدا ست که این مرحله با در خواست خرید واحد در خواست کننده و ارسال آن به دیده خرید شروع شده که دایره خرید وظیفه تهیه و تدارک مواد، ملزومات، ابزار آلات و لوازم یدکی مورد نیاز شرکتهای تولیدی را بر عهده دارد در این دایره فهرستهایی از مشخصات فنی کلیه مواد مصرفی مورد نیاز موجودات است(که در این شرکت دایره خرید وجود ندارد).
مرحله استعلام بهاء:
که بعد از درخواست خرید مرحله استعلام بهاء از شرکتهای تولید کننده کالاهای مورد نیاز شرکت که معمولاً این شرکتها را به طریق زیر می توان شناسایی کرد.
الف)از طریق سفارتخانه های کشورهای بیگانه
ب)از طریق شرکتهای مشابه
ج)از طریق سوابق موجود در شرکت
د)از طریق مراجعه به اتاق بازرگانی
ه)از طریق حضور در نمایشگاههای بازرگانی و صنعتی داخل و خارج کشور
و)از طریق مرکز اطلاعات فنی ایران
ز)از طریق بررسی نشریات ،مجلات و کانالوگهای تخصصی و فنی
ح)از طریق شبکه اطلاع رسانی
و بعد از شناسایی شرکتها استعلام بها است که یکی از متداولترین روشهای دریافت قسمت و انجام خرید در این روش خریدار قیمت کالای مورد نظر را از چند فروشنده استعلام می کند و پس از انجام مذاکراتی در خصوص تخفیف قیمت،کیفیت مورد نظر و یا موارد دیگر مناسبترین پیشنهاد دریافتی را انتخاب و سپس بر خرید اقدام می کند.
مذکره:
بحث و گفتگوی است که برای تعیین و اخذ بهترین قیمت خرید بین خریدار و فروشنده رّد و بدل می شود با انجام مذاکرات مناسب می توان بهترین قیمت ممکن را برای کالای مورد نیاز بدست آورد اما پرداخت قیمت پایین ،تنها شرط بهترین خرید نیست بلکه باید سعی شود پس از بررسیهای لازم در مورد کیفیت و مشخصه های فنی، با پرداخت پایین ترین قیمت به بهترین خرید اقدام کرد بنابراین در خریدها باید هر دو اصل مهم کیفیت و قیمت مد نظر قرار گیرد.
در خواست نمونه کالا:
و سپس در خواست نمونه کالا را می کنیم و کالا نمونه را مورد بررسی و کنترل قرار می دهیم که کنترلی مانند کنترلی کیفی معمولاً درخود شرکت انجام می شود مگر اینکه قطعه از پیچیدگی خاصی برخوردار باشد مثل سایر انجمنهای موتور که برای بررسی آنالیز قطعه نمونه با قطعه اصلی به شرکت آنالیز تهران یا مشهد فرستاده می شود.
در خواست پروفرما:
که بعد از مناسب بودن کالا با اعلام شرایط در خواست پروفرما(پیش فاکتور)می کنیم پروفرما سندی است که فروشنده آنرا تنظیم و مهر و امضاء می کند پروفرما حاوی مطالب و اطلاعات زیر است.
نام نشانی فروشنده،تلفن دورنگار2- نام و نشانی خریدار3- شماره و تاریخ صدور پیش فاکتور(پروفها)4- نام و مشخصات کالا5- تعداد کالا 6- ارزش واحد ،ارزش کالا7- کرایه حمل 8- نحوه بسته بندی9- شرایط حمل و زمان تحویل و نام مبدأ و مقصد حمل 10- مدت اعتبار قیمت پیش فاکتور 11- شرایط و نوع ارزی که باید پرداخت شود12- گواهی بازرسی
فرم در خواست ثبت سفارش:
پس از دریافت پروفرما،برای تکمیل فرم در خواست ثبت سفارش به آیین نامه اجرایی قانون و مقررات صادرات و واردات آن سال مراجعه و شماره تعرفه مربوطه به کالای معین و تکمیل می کنیم فرم ثبت سفارش کالا، معمولاً در هفت نسخه به شرح زیر تنظیم می شود.
نسخه1:ویژه بانک گشایش کننده اعتبار
نسخه 2:ویژه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
نسخه3: ویژه گمرک جمهوری اسلامی ایران
نسخه4: ویژه وزارت بازرگانی
نسخه5: ویژه کامپیوتر وزارت بازرگانی
نسخه6: ویژه وزارتخانه مجوز دهنده ورود کالا/عدم ساخت
نسخه7:ویژه وزارتخانه تخصیص دهنده ارز
گرفتن مجوز ورود کالا:
که مرحله بعد گرفتن مجوز ورود کالا است که این مجوز را باید از وزارت بازرگانی دریافت کنیم که پس از گرفتن مجوز کالا باید کالا را در یکی از موسسات بیمه معتبر بیمه کنیم (که معمولاً برای شرکت ما همزمان بانک کار بیمه را انجام می دهد).
مدارک لازم جهت گشایش اعتبار:
پس از اخذ مجوزهای لازم و خاتمه گردش کار مربوط، زمان ارائه مدارک جهت گشایش اعتبار یکی از بانکهای مجاز فرا می رسد.
نقشه نسب تجهیزات:تجهیزات بسته به نوع فعالیت بصورت ردیف تا خط مونتاژ ردیفی و در سالن های مربوط نسب شده.
به لحاظ خصوصیت و ماهیتی که دارند از بیمه نامه مستثنی می شوند اما می توان آنها را با توافق جداگانه در مقابل حق بیمه اضافی بیمه کرد.
فرم درخواست گشایش اعتبار 2- فرم تکمیل شده اعتبار همراه با مدارک مورد نیاز 3- موافقت بانک جهت گشایش اعتبار و دریافت شماره اعتبار4-تعهد نامه واریز نقدی باقیمانده اعتبار (به ریال) در معامله اسناد5- پروفرما اینویس 6- نسخه اول اوراق ثبت سفارش 7- اصل بیمه نامه که از طرف یکی از شرکتهای بیمه ایرانی صادر شده باشد 8- اصل و فتوکپی کارت بازرگانی 9- مجوز وزارتخانه/سازمان ذیربط برای سهمیه ارزی 10- تعهد نامه گشایش اعتبار از طرف هر یک از بانکهای که دارای شعبه ارزی باشند.
فرم گشایش اعتبار:
این فرم را متقاضی تکمیل می کند و چنانچه در تکمیل آن دقت نشود شعبه بانک از پذیرش فرم خط خورده و ناقص امتناع می کند فرم مذبور حاوی اطلاعات زیر است.
کلیه مشخصات خریدار
کلیه مشخصات فروشنده
شرایط خرید
نحوه پرداخت
شرایط حمل
شرایط و ضوابط بانکها
و سپس بانک گشایش کننده اعتبار بعد از وصول کار مزد و اعمال بررسیها و محاسبه ارزی و ریال و کنترل از جهت مطابقت با سایر موا زین کلیه مدارک را برای تأیید و تخصیص ارز به بانک مرکزی ارسال می کند.
بانک مرکزی نیز پس از اعمال بررسیهای لازم، چنانچه اشکالی وجود نداشته باشد بر اساس شماره اعتبار اسناد، به باز کردن اعتبار و تخصیص ارز اقدام می کند و مدارک مزبور را به بانک گشایش کننده عودت می دهد بانک گشایش کننده بعد از گشایش اعتبار و ابلاغ آن به خریدار منافع مشتری خود را در چارچوب شرایط و ضوابط خرید که از طریق تلکس نهایی به اطلاع فروشنده و بانک کارگزار رسانده است بعهده گیرد.
مرحله بارگیری و حمل کالا:
که بانک کارگزار گشایش اعتبار به فروشنده اطلاع می دهد که کالا را برای ما بارگیری و حمل می کند که شرکت ما معمولاً در موقعه حمل 10% کالا به فروشنده می پردازد و معمولاً حمل کالای ما از طریق آب است و زمان ورود کالا به بنا در کشور،کشتیرانی برای ما گواهی ورود صادر می کند.
ترخیص کالا:
در این مرحله باید به بانک مراجعه کرده و اسناد و مدارک را برای ترخیص کالا تحویل بگیریم که در این مرحله باید با بانک تصفیه حساب کنیم (بستگی به نوع قرار داد) که شرکت ما 10 % قیمت کالا از زمان حمل و 90% باقیمانده را 6 ماه یا یکسال در سال و 2% از ما می گیرد و اگر فروشنده حاضر به فروش نسب نباشد زمان حمل 10% قیمت کالا را و زمان دریافت اسناد و مدارک از بانک 90% باقیمانده را به بانک پرداخت می کنیم.