اراک زادگاه گلیم نقش برجسته
اراک زادگاه گلیمهایی با نقشهای برجسته
رنگهای تند میدوند روی جان هم بر زمینه گلیمهای نقش برجسته اراک. گلیمهایی با بتههای درشت و گلهای برجسته که چشم را به نوازشی خوشرنگ مینوازد. شاید به همین دلیل باشد که در سال 1384 اگر اعتبار مناسبی تصویب شود جشنواره گلیم برجسته در اراک برگزار میشود.
مسگری با چکش، مصنوعات چوبی، قلمزنی و گیوهدوزی نیز دیگر صنایعدستی مهم استان مرکزی هستند. در این میان برترین نوازندگان کمانچه و نی ترجیح میدهند سازهای ساخت این استان را در دست داشته باشند و ساخت سازهای سنتی قانون، ویولن و سنتور نیز در رتبههای بعدی قرار دارند.
خورجیندوزی هم در سالهای دور که حیوانات تنها وسیله راهوار حمل و نقل بودهاند، جایگاه برتری در استان مرکزی داشته است. به اعتقاد رییس سازمان صنایعدستی استان مرکزی تنها هنری ارزش احیا دارد که بعد اقتصادی داشته باشد. بنابر این باید فراموش کرد خورجینهایی را که بر پشت جانوری چهارپا جادهها را طی میکردند.
او البته دلنگران باقی مانده آن چیزی است که از هنرهای سنتی این مملکت برجا مانده است. «مصطفی کمیلی» معتقد است: «با این حمایتهایی که دولت از هنرمندان میکند فکر نمیکنم تا 20 سال دیگر چیزی از هنر های سنتی ما باقی مانده باشد چون از طرف دولت حمایتی از هنرمندان صورت نمیگیرد. صنایع دستی در کشور ما متولی ندارد. خاطرات چندین هزار ساله این مملکت دارد در سایه بیتوجهی مسئولان از بین میرود.»
با این وجود رییس سازمان صنایع دستی استان مرکزی تصمیم دارد تمام تلاشش را برای حمایت از هنر و هنرمندان به کار ببرد. اولین گام او در این زمینه تاسیس بازارچهای به عنوان «سرای مهر» است که هنرمندان هنرهای سنتی در آن مستقر میشوند که به ادعای کمیلی یک مرکز توریستی و گردشگری زیباست که با همکاری استانداری استان مرکزی و سازمان اوقاف همین استان ساخته شده است.
تاسیس موزه صنایع دستی دیگر پروژهای است که بناست در سال 1384 به ثمر بنشیند، کمیلی در این مورد توضیح داد: «اگر این موزه افتتاح شود محصولات برتر استان را برای نمایش در آنجا خریداری میکنیم.»
برگزاری نمایشگاه تخصصی چوب در آبان ماه، تجهیز کتابخانه تخصصی سازمان صنایع دستی برای استفاده رایگان هنرمندان، برگزاری جشنواره سراسری صنایع دستی، پژوهش در زمینه تدوین واژههای تخصصی صنایع دستی استان مرکزی و چاپ کتاب راهنمای صنایع دستی استان به سه زبان عربی، انگلیسی و فارسی دیگر برنامههایی است که به گفته رییس سازمان صنایع دستی استان مرکزی برای حمایت از صنایع دستی در فهرست قرار گرفته است.
وی با اشاره به آموزش 1560 نفر در 61 رشته سال 1383 را از نظر آموزشی مثبت ارزیابی کرد و افزود: «به کمک همین آموزشدیدگان و کانونهای صنایع دستی میزگردی در دانشگاه اراک برگزار کردیم به نام «صنایع دستی و هویت فرهنگی» که هم بحث اقتصاد صنایع دستی مورد بررسی قرار بگیرد و هم بحث تاثیر صنایع دستی بر هویت ملی مورد توجه قرار گیرد.»
این مدیر دولتی با بیان این مطلب که بازاریابی و تبلیغات مهمترین عوامل رشد صنایع دستی هستند، ادامه داد: « در همین راستا 3 سال متوالی نمایشگاههایی را در اراک برگزار میکنیم که در سال گذشته 250 هزار نفر از آن بازدید کردند و 400 میلیون تومان خرید کردند به غیر از سفارشهایی که به هنرمندان دادند.»
مصطفی کمیلی با اشاره به اینکه تاکنون 30 هزار هنرمند در استان مرکزی شناسایی شدهاند که از این میان 6 هزار نفر شناسنامه دارند، تاکید کرد: «بیمه هنرمندان برای دولت از نان شب واجبتر است اما مسئولان به وعدههایشان عمل نمیکنند. دولت وامدار این هنرمندان است و موظف است از ایشان حمایت کند ولی هنوز در الفبای حمایت درماندهایم. باید منت هنرمند را بکشیم ولی خیلی نهادها حتی هنرمند را تحویل هم نمیگیرند. ما در زمینه حمایت از هنرمندان کار عینی ندیدهایم؛ حتی هنرمندان شاخص ما را هم بیمه نکردهاند. دولت بداند که اگر حداقلها را در اختیار هنرمندان نگذارد هیچ جوانی نمیتواند در این زمینه فعالیت کند چون میگوید نماد خدمت اینان بلایی است که سر پیشکسوتان آوردهاند.»
وی ابراز امیدواری کرد با اجرایی شدن بیمه هنرمندان در فردایی نزدیک پیش از اینکه دیر شود زندگی هنرمندان را ساماندهی کنند.