خلاصه طرح: عنوان: طرح تولید سنگ ساب تعریف: سنگساب محصولی است جهت صاف و صیقلی و پرداختکردن سنگ های بریده شده و موزائیک مشخصات ویژه فنی: سختی 9 موهس چگالی 5/1 گرم بر سانتیمتر مکعب ظرفیت تولید: 500 تن در سال فرآیند تولید: مواد اولیه به نسبتهای معین مخلوط شده سپس شکلدهی میشود و پس از آن جهت کسب مقاومت لازم در خشککن قرار میگیرد و سپس آماده بستهبندی میگردد.
تعداد روزکاری: 270 روز در سال تعداد شیفت: یک شیفت در روز (8 ساعته) ساعت سالیانه: 2160 ساعت درصد تامین مواد اولیه: 38% داخلی و 62% خارجی میباشد.
تعداد کارکنان: مدیریت (یا مهندس): 2 نفر پرسنل تولیدی: تکنسین 2 نفر کارگر 11 نفر کل پرسنل واحد: 21 نفر توان برق: 100 کیلووات فرآیند و تاسیسات و 50 کیلووات اضطراری کیفیت و میزان مصرف روزانه آب: آب معمولی به مقدار 4 مترمکعب نوع و مقدار سوخت روزانه فرآیند: گازوئیل روزانه 100 لیتر برای فرآیند و 100 لیتر برای سیستم حرارت مرکزی منابع و چگونگی رفع آلودگی محیط زیست: فاضلابهای انسانی و شستشوی محیط کار که جهت رفع آن حفر چاه فاضلاب و لولهکشی صورت میگیرد.
دستگاهها و تجهیزات خط تولید: ماشینآلات کلاً از داخل تامین میگردند و هزینه آن بالغ بر 195/63 هزار ریال میباشد.
مساحت زمین: 2500 مترمربع است.
سطح زیربنا: 400 مترمربع سالن تولید، 173 مترمربع انبارهای مواد اولیه و محصول، تاسیسات 20 متر مربع و کل ساختمانها 771 مترمربع میباشد.
دارائیهای ثابت: 185194 هزارریال، سرمایه در گردش: در سال اول تولید 87150 هزارریال، کل سرمایهگذاری: 272344 هزارریال، سرمایهگذاری مجری: 112344، وام بلند مدت و کوتاه مدت: 000/160 هزارریال.
هزینه ریالی واحد هر محصول: 321 ریال بر کیلوگرم هزینه ارزی هر واحد محصول: 48/0 دلار بر کیلوگرم قیمت تمام شده هر واحد محصول: 608 ریال بر کیلوگرم قیمت فروش محصول مشابه داخلی: 1500 ریال بر کیلوگرم قیمت فروش محصول مشابه خارجی: 2000 ریال بر کیلوگرم سود ویژه در ظرفیت نهایی (سال سوم): 50409 هزار ریال ارزش افزوده خالص (در سال سوم): 99330 هزارریال نقطه سربسر: 47 درصد نرخ برگشت سرمایه: 20 درصد سرمایهگذاری کل سرانه: 12969 هزارریال سهم منابع داخلی: 44 درصد کلیات: صنعت تولید سایندهها دامنه وسیعی دارد که از تولید کاغذ سمباده تا انواع ابزارهای برش و سایش چون سنگهای ساینده و برنده مورد استفاده در آهنگری و سنگکاری، سنگهای ابزار تیزکن ماشینی، سنگهای ابزار و چاقو تیزکن دستی، سنگهای ساب مورد استفاه در ماشینآلات ساینده سنگبریها و موازئیکسازیها، سنگهای ساب مخروطی شکل و استوانهای شکل مورد استفاده در پرداخت سطوح تراشکاری شده قطعات در صنایع فلزی را شامل میگردد، تیپ یک نوع از محصولات این مجموعه صنعت بنام سنگ ساب است که از نظر اقتصادی در بعد تولید محصولات صادراتی، صرفهجویی ارزی، ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی و بازدهی سرمایهگذاری در رتبه ویژهای قرار دارد و از نظر موضوعات فنی نیز دارای خصوصیات خاصی در زمینههای مواد اولیه، ماشینآلات و نیروی انسانی مورد نیاز و دیگر مواد میباشد که در این طرح نسبت به مطالعات اسکانسنجی آن میپردازیم.
معرفی محصول: سنگساب همانطور که از اسم آن مشخص است کالائی بشکل سنگ و ساینده است که جهت پرداخت و صیقلی کردن سطوح سنگهای بریده و موزائیک بکار میرود که آن را روی یک صفحه فلزی چسبانده و بعد روی کلهگی دستگاه ساینده بسته میشود.
انواع این محصول با توجه به نوع مواد اولیه بکار رفته در آن عبارتند از سنگساب سیمان سفیدی، یا سیمان فوندا و مینریتی که به دو صورت یکپارچه و قطعه قطعه ساخته میشود.
سایندههای مورد استفاده در موزائیکسازیها بعلت کوچک بودن سطح موزائیک یکپارچه و دارای مقطع دایرهای است که در سطح تحتانی دارای چندین پره است که حد فاصل آنها بصورت شیارهائی با زاویه 5/37 درجه درآمده است که مواد سائیده شده از این مسیر خارج میگردد و سنگساب بسهولت میتواند روی تمام سطح کار حرکت کرده و آنرا بساید.
جهت سائیدن سطوح سنگ و موزائیکهای فرش شده که پهنتر از یک قطعه موزائیک است به سنگسابهای بزرگ نیاز میباشد که ساخت یکپارچه آن مشکل بوده و ضایعات زیادی ایجاد میگردد، بنابراین اینها تکه، تکه و بشکل لقمه (لقمه ترمز دوچرخه) ساخته میشود که به آنها سنگساب لقمهای گفته میشود.
این محصولات در جعبههای بزرگ چوبی قرار داده شده و مقداری پوشال جهت ایمنی در نقل و انتقالات در لابلای آن ریخته میشود و بعداً آماده حمل میگردد.
این محصولات بصورت کالای واسطهای در صنایع سنگبری در موزائیکسازی و ساختمانسازی بکار میرود و چون کاربرد سنگ و موزائیک برای مسکنسازی است لذا مصرف آن رو به توسعه است.
از طرف دیگر بازار کشورهای خارجی زمینه صادرات را بعلت کیفیت بالای سنگهای ایرانی که مصرف کننده سنگساب هستند، هموار ساخته است لذا، روز بروز بر مقدار مصرف این محصول افزوده میگردد.
تاکنون کالاهای قبل جانشین برای این محصول شناخته نشده است و قیمت فروش آن در کارخانه کیلوئی 700 ریال میباشد و بایستی آن را به فروشندگان ادوات و لوازم سنگبری بصورت عمده ارسال نموده تا برای مصرفکنندگان که سنگبریها و موزائیکسازیها میباشند عرضه گردد.
امکان تغییر قیمت همواره بر آن وجود دارد چون این محصول در گذشته نه چندان دور از خارج وارد کشور میشد که تابع قیمت ارز بود و چون نوع خارجی آن شدیداً دچار نوسان قیمت است لذا، بعلت جایگزینی محصولات داخلی هم امکان نوسان قیمت برای آن وجود دارد از طرف دیگر چون بعضی از اقلام مواد اولیه این کالا وارداتی میباشد از این لحاظ هم قیمت آن در حال نوسان میباشد.
چون بازار داخلی جهت عرضه به مصرفکنندگان به این محصول نیاز مبرمی دارد هنوز امکان صادرات برای آن وجود ندارد و احتمالاً محصولات داخلی از نظر کیفیت نمیتوانند با نوع خارجی آن به رقابت برخیزند بنابراین در بازارهای خارجی فعلاً محل حضوری برای سنگساب نمیتوان یافت و تولید کنندگان هر مقدار از این محصول را بتوانند تولید کنند هنوز بازار داخلی قابلیت جذب آنرا دارد.
بررسی فنی اصول فرآیند تولید مبتنی است بر در کنار یکدیگر قرار دادن ذرات ساینده چون کاربراندوم و سیلیس بوسیله مواد معدنی و آلی چون انواع سیمانها و چسبهای پلی استر همراه با اعمال فشار از طریق ویبراسیون و پرس و استفاده از مواد کانی چون فدسپات و کائولن و بالکلی که با اعمال فشار و عمل پخت این مقصود حاصل میگردد.
از زمانهای قدیم از سنگهای ساب که عمدتاً سیلیسی و کوارتزیتی بود جهت تیز کردن ابزار برش استفاده میکردند، با پیشرفت تکنولوژی تبدیل مواد کانی به پودرهای دانهریز و حصول کیفیتها و اشکال خاص مناسب دیده شد که از آنها بکمک انواع چسبهای آلی به اهداف مورد نظر نایل شوند.
استفاده زنهای خانهدار از قطعات چینی برای تیزکردن کارد آشپزخانه موید این مدعا است که با ترکیب مواد کانی مختلف همراه با اعمال فشار و پخت میتوان به مصنوعاتی دست یافت که قابلیت سایش را دارد.
با نگاه گذرا به دول موهس میتوان دریافت که مواد کانی در درجات سختی مختلف از 1 (تالک) تا 10 (الماس) طبقهبندی شدهاند که سختی مواد کانی به عوامل زیادی بستگی دارد که اشاره میگردد: 1 کریستالیزاسیون: آرایش منظم اتمها در یک کانی را تبلور یا کریستالیزاسیون گویند.
2 ترکیب شیمیایی: یعنی حضور یا عدم حضور مواد یا فلزاتی که وجود آنها اصالتاً باعث سختی کانی میگردد مثلاً وجود آهن، آلومینیوم و فلزاتی نظیر آنها باعث سختی جسم شده و نحوه تبلور یافتن اتمها وضعیت و مقدار سختی را نشان میدهد.
3 تراکم: این مشخصه چیزی جزء کریستالیزاسیون نمیباشد منتها یک فرقی با آن دارد که وقتی کریستالیزاسیون مطرح است بیشتر در مورد وضعیت قرار گرفتن اتمها در یک شبکه را نشان میدهد ولی وقتی بحث از تراکم میشود حالت مصنوعی یعنی اعمال فشار و حرارت و دخالت این عوامل منظور است.
این مشخصه چیزی جزء کریستالیزاسیون نمیباشد منتها یک فرقی با آن دارد که وقتی کریستالیزاسیون مطرح است بیشتر در مورد وضعیت قرار گرفتن اتمها در یک شبکه را نشان میدهد ولی وقتی بحث از تراکم میشود حالت مصنوعی یعنی اعمال فشار و حرارت و دخالت این عوامل منظور است.
سنگهای ساینده و یا سنباده به حالت دو دسته عمده موجودند: 1ـ دسته اول سایندههای طبیعی هستند که بصورت موجود قابل استفاده هستند مانند سنگهای کوارتزیتی، ماسهسنگ سیلیسی و گرانیت و غیره، و دسته دیگر که در طبیعت موجودند بصورت مواد اولیه سنگساب هستند که بایستی با مخلوط نسبتهای خاصی از آنها و با فرآیند مناسب در تولید این محصول استفاده گردد که این مواد عبارتند از: کراندوم، زیرکن و منیزیت، دیاتومیت، کوارتز و غیره.
2ـ سایندههای مصنوعی که از ترکیب مواد معدنی و آلی با پروسسهای مخصوص تولید میشوند که بسیار با هم متفاوتند و دارای سختی مختلف میباشند که بعضی از آنها در حد الماس هستند.
روش تولید سنگساب به سه روش تولید می شود.
1ـ روش دوغابی 2ـ روش پرسی 3ـ روش پخت 1ـ روش دوغابی: در این روش مواد پودر شده داخلی و خارجی از بازار تهیه شده و بعد از توزین و فرمولاسیون با مقداری آب و انواع چسب در داخل میکسر ریخته میشود و بعد از مخلوط شده هموژن شده و در داخل قالب ریخته می شود و پس از طی مرحله ویبراسیون در درجه حرارتی حدود 45 ـ 25 سانتیگراد خشک شده و پس از اینکه کاملاً خشک شد از قالب خارج و پرداخت جزئی در صورتیکه مورد نیاز باشد، داده میشود و قابل عرضه به بازار میگردد، و در این روش عامل سختی متراکم شدن بیشتر ذرات موجود در ساینده است، در حالی که مواد بصورت خمیری در قالب قرار میگیرد عمل ویبراسیون انجام میگردد.
مواد اولیهای که در این روش استفاده میشود حداقل 45% از انواع سیمان که باعث تراکم و سختی شده و بصورت شبکهای ذرات ساینده را در درون خود قرار میدهند و از جدا شدن ذرات ساینده در محصول جلوگیری میکنند.
2ـ روش پرسی: در این روش مواد فوقالذکر پس از مخلوط شدن بکمک پرس متراکم شده و بعد از گیرش اولیه از قالب خارج میگردد، جهت استحکام نهایی در داخل خشککن با درجه حرارت مذکور در روش گذشته قرار گرفته و آماده عرضه به بازار میگردد.
در این روش فشار پرس و نوع چسب باعث استحکام و سختی سنگ سنباده میشود.
3ـ روش پخت: در این روش علاوه بر اینکه تولیدات به کمک روش دوغابی و پرسی یعنی با استفاده از ویبراسیون یا پرس شکل اولیه خود را بدست آورده و سپس بوسیله پخت در کوره در درجه حرارت بین 1400 ـ 1300 سانتیگراد استحکام خود را بدست میآورد.
در این روش مواد اولیه پودر شده نظیر سیلیس، فلدسپات، کائولن و بالکلی و غیره بعنوان سیمان عمل کرده که ذرات ساینده را در درون خود جای میدهند و در عمل پخت باعث استحکام بیشتر محصول تولید میگردند.
روش سوم بعلت نیاز به کوره بالای 1300 درجه سانتیگراد و تکنولوژی بالا و سرمایهگذاری زیاد مدنظر نمیباشد لذا، روش اول و دوم بعلت امکانپذیری آن بصورت تلفیقی در طرح انتخاب میگردد.
روش تولید منتخب: مواد اولیه مورد نظر با توجه به فرمولاسیون نوع تولید به مقدار معین از سیلو تخلیه کرده و وزن میشود و بکمک جرثقیل هوائی به داخل میکسر ریخته میشود و بعد مقداری نیز آب به آن افزوده میگردد.
در این هنگام میکسر روشن شده و شروع به کار میکند و پس از اختلاط کامل و هموژنایز کردن مواد میکسر را خاموش کرده و محتوی آن در داخل قالبهای موجود که جنس آن از نوع پلاستیک و فلزی میباشد و روی میز چوبی چسبیده شده ریخته میشود.
و اگر بخواهیم جهت شکلدهی از پرس استفاده کنیم در اینصورت مقدار آب را به کمتر از روش دوغابی تقلیل میدهیم و با میکسر خاص این روش (میکسر خشک) مواد را کاملاً هموژنایز نموده و سپس مواد آماده شده را به داخل بونکر پرس منتقل می شود و توسط سیستم تغذیه با توجه به مکانیزم عمل پرس شکلدهی شده و بعد توسط کارگر به خشککن منتقل میشود و بعد از مدت 48 ساعت ماندن در آن استحکام لازم را کسب نمودار فرآیند عملیات تولید به روش دوغابی در صفحه بعد آمده است.
نمودار فرآیند عملیات تولید به روش دوغابی: نمودار فرآیند عملیات تولید به روش پرسی: