این حساب یکی از حسابهای مستقل وجوه دولتی می باشد .
برای نگهداری حساب منابع مالی خاصی که برای تامین هزینه های مشخصی استفاده می شود در اغلب موارد مشابه حساب مستقل وجوه اعتبارات جاری ( اعتبارات هزینه ای ) است .
در این فصل : موارد تشابه حساب مستقل وجوه اعتبارات هزینه ای و وجوه اختصاصی بحث و موارد افتراق بررسی قرار می گیرد ماموریت حساب مستقل وجوه اختصاصی : این حساب برای اجرای برنامه ها و فعالیتهای دولتی ، مسئولیت نگهداری حسابهای منابع مالی را به عهده دارد .
و برای تامین هزینه های خاص برنامه ها و فعالیتهای دستگاههای اجرایی مورد استفاده قرار می گیرد .
پس ماموریت این حساب مستقل به عنوان یک مرکز هزینه و در آمد مشخص در دستگاه نگهداری حساب اجرایی ارایه گزارشهای مالی جداگانه برای تحصیل و مصرف در آمدهای خاصی است که برای اجرای فعالیتها و برنامه های مخصی تخصیص می یابد .
منابع مالی و ویژگی های حساب مستقل وجوه در آمد اختصاصی : پس منابع مالی حساب مستقل وجوه اختصاصی دستگاههای اجرایی را در امدهای اختصاصی تشکیل می دهد .
در آمدهای اختصاصی به در آمدهایی اطلاق می شود که : اجازه قانون تحصیل و در بودجه سالانه کل کشور تحت عنوان در آمد اختصاصی پیش بینی می شود .
که برای تامین هزینه های خاصی که برای اجرای فعالیتها و برنامه های دستگاههای اجرایی ضروری است مصرف می شود شرایط ایجاد حساب مستقل وجوه در آمد اختصاصی در دستگاه های دولتی تحصیل در آمد اختصاصی توسط وزارتخانه و موسسات دولتی مستلزم مجوز قانونی است که از طریق تصویب قانون توسط قوه مفننه تحقق می یابد .
نوع و میزان در آمدها و همچنین نوع و میزان هزینه ها تخت عنوان " در آمد اختصاصی " و " اعتبارات اختصاصی " باید در بودجه سالانه کشور پیش بینی شود در آمدهای اختصاصی باید منحصراً به مصرف هزینه های خاص و معین برسد .
پس تحقق 3 شرط فوق مجوزی برای افتتاح این حساب می باشد .
اگر مجوز جهت تحصیل در آمد نداشته باشیم ، ایجاد حسان مستقل منطقی است در بعضی مواقع ما به رغم وجود مجوز جهت تحصیل در آمد ، آنها در بودجه سالانه پیش بینی نشده اند در اینصورت نگهداری حساب و ارایه گزارشهای مالی آن از طریق حساب مستقل وجوه اعتبارات هزینه ای صورت می پذیرد .
مثال مثل سازمان سنجش که طبق تبصره 49 قانون بودجه سال 64 به وزارت علوم و تحقیقات و فناوری اجازه داده می شود که هزینه برگزاری امتحانات ورودی واریز نماید .
و خزانه دارای معادل همین وجه جهت مصارف این سازمان در اختیار سازمان قرار می دهد تا به مصرف هزینه های برگزاری آزمون برسد .
در صورتیکه مواد مصرف در امد اختصاصی در قوانین و مقررات تعیین نشود ، خاص بودن مصرف در آمد نیز تحقق نمی یابد .
اولاً در آمد اختصاصی با در آمد عمومی از این نظر تفاوت دارد که در نوع مصرف آن محدودیت وجود دارد .
ثانیاً اگر در آمد اختصاصی محدود به تامین هزینه های خاصی نباشد ویژگی اختصاصی بودن خود را از دست می دهد .
مقررات حاکم بر مصرف در آمد اختصاصی : در اغلب کشورها مصرفف در آمد اختصاصی تابع قوانین و مقررات خاص خود می باشد .
در صورتیکه قوانین و مقررات خاصی برای مصرف در آمدهای اختصاصی پیش بینی نشده است مصرف این قبیل در آمدها تابع قوانین و مقررات عمومی خواهد بود .
در ایران مصرف در آمد هم تابع قوانین خاص و هم ممکن است تابع قوانین و مقررات عمومی باشد .
بر همین اساس مفاد اصل 53 قانون اساسی چار چوی کلی و محدودیتهای حساب مستقل وجوه در آمدهای اختصاصی دستگاههای اجرایی کشور را به شرح زیر مشخص می کند .
پس از وصول در آمدهای اختصاصی ، این در آمد به حسابهای خزانه داری کل انتقال می یابد و پرداختهای از محل در آمدهای اختصاصی وصولی فقط تا سقف اعتبارات اختصاصی پیش بینی شده در قانون بودجه سالانه کل کشور مجاز می باشد .
طبق اصل 53 تدوین ضوابط و مقررات مربوط به پرداختهای اختصاصی در قالب قوانین و مقررات خاص و یا قوانین عمومی ، ضروری است .
و در چار چوب اصل 53 توجه به نکات زیر ضروری است.
وجوه دریافتی بایت در آمدهای اختصاصی که به حسابهای خزانه منتقل شده است بایستی مجدداً در اختیار دستگاههای دولتی وصول کننده در آمد قرار بگیرد تا به مصرف هزینه های اختصاصی برسد .
که این منابع از طریق خزانه به حسابهای بانکی دستگاههای دولتی واریز می شود تا از طریق ذی حسابهای سازمانهای مذکور به مصرف برسد .
- ماده 64 قانون محاسبات عمومی کشور : " در مورد مصرف در آمد اختصاصی " - در امدهای اختصاصی در صورت وصول به میزانی که در بودجه مصو ب سالانه پیش بینی شده قابل مصرف است .
یعنی : اگر در آمدهای وصولی کمتر از پیش بینی باشد فقط تا میزان وصولی قابل مصرف است .
اگر در آمدهای وصولی بیش از پیش بینی باشد فقط تا سقف پیش بینی شده مصرف می شود .
مبنای حسابداری : در حسابداری در آمد و هزینه حساب مستقل وجوه اختصاصی می توان از مبنای تعهدی تعدیل شده استفاده نمود .
یعنی در آمدهایی که قابل اندازگیری هستند و در طول دوره مالی یا مدت کوتاهی پس از آن قابل وصول هستند بر مبنای تعهدی شناسایی و ثبت کنیم و در آمدهایی که فاقد ویژگی های فوق هستند بر مبنای تقدی شناسایی و ثبت کنیم در ایران حساب در آمدهای اختصاصی دستگاههی اجرایی بر مبنای نقدی و حساب هزینه بر مبنای نقدی تعدیل شده ( تحویل کالا و یا انجام خدمت و پرداخت وجه آن نگهداری می شود ) و استثنائی که وجود دارد دانشگاه و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی به پیروی از آیین نامه مالی و معاملاتی خاص ، از مبنای نیمه تعهدی استفاده شده است .
تنظیم بودجه متغیر: همانطور که قبلا گفته شد طبق ماده 53 قانون اساسی سازمانهای دولتی باید به میزان اعتبارات مصوب و محدود به میزان اعتبار پیش بینی شده در بودجه سال کل کشور می توانند در آمدهای اختصاصی را هزینه کنند .
و این محدودیت ، که باید در آمدهای اختصاصی تا سقف بودجه مصوب در بودجه سالانه کل کشور مصرف بشود ، موجب انتقال در آمدهای اختصاصی وصولی مازاد بر در آمد پیش بینی شده به حساب در آمد عمومی می شود .
جهت جلوگیری از انتقال در آمدهای اختصاصی وصولی مازاد به حساب در آمدهای عمومی و استفاده هر چه بهتر از در آمدهای اختصاصی تحصیل شده می آییم و از سیستم بودجه بندی متغییر استفاده می کنیم .
با استفاده از این سیستم ، می توان برای در آمدهای وصولی مازاد بر در آمدهای پیش بینی مبلغی تحت عنوان ( در آمدهای اختصاصی مازاد بر پیش بینی ) در قسمت در آمدهای بودجه سالانه کل کشور و معادل همان مبلغ اعتباراتی تحت عننوان ( ذخیره اعتبار هزینه های اختصاصی مازاد بر پیش بینی ) در قسمت اعتبارات بودجه سالانه کل کشور منظور نمود .
تخصیص اعتبار : به منظور ایجاد تعادل در وصول در آمدها و پرداخت هزینه ها از سیستم تخصیص اعتبار استفاده می شود .
به طوری که در سال مالی مورد عمل بودجه ، دریافتهای مقاطع مختلفی از سال ( به طور معمول 3 ماه ) پیش بینی می شود و بر اساس آن اجازه انجام تعهد به دستگاه اجرایی داده می شود .
باعث ایجاد تعدل بین دریافتها و پرداختهای دولت می شود که این کار هم : و هم از ایجاد تعهدات زائد دستگاه اجرایی جلوگیری می کند در حساب مستقل وجوه اختصاصی تخصیص اعتبار این صورت است که : بر حسب اینکه مبنای حسابداری ، تعهدی تعدیل شده و یا نقدی باشد.
بر مبنای تعهدی تعدیل شده ، در آمد اختصاصی به میزانی که تحقق می یابد .
و بر مبنای یا نقدی تعدیل شده ، در آمد اختصاصی به میزانی که وصول می شود .
تخصیص یافته تلقی می شود .
عملیات حسابداری حساب مستقل وجوه در آمد اختصاصی مرحله 2 بعد از ثبت فعالیتها باید تراز ماند ه حسابهای مستقل وجوه اختصاصی تنظیم شود .
مرحله 3 تعدیل و بستن حسابهای موقت در صورتیکه مبنای حسابداری مورد استفاده در حساب مستقل وجوه اختصاصی تعهدی باشد .
الف) مانده وجوه حساب مصرف نشده محاسبه می شود : پرداختهای غیر قطعی + هزینه هزینه و سایر پرداختها – بودجه مصوب = مانده وجوه مصرف نشده در آمد وصولی مازاد بر در آمد پیش بینی شده محاسبه می شود .
در آمد پیش بینی شده – در آمد وصولی = در آمد وصئلی مازاد بر پیش بینی ها انتقال مانده وجوه الف و ب به در آمد عمومی صورت حساب دریافت و پرداخت و موجودی : دریافتی از خزانه - ( پرداختها ) * مانده وجوه مصرف نشده ثبت بودجه ای ثبت مالی بعد ثبت زیر منابع مالی قابل دریافت * * دریافتی از خزانه * * معادل مانده وجوه مصرف نشده درخواست وجه * * بانک پرداخت * * انتقال مانده اقلام غیر قطعی به حسنات سنواتی : اندخته اعتبار پرداختهای * * پ.پ سنواتی * * غیر قطعی علی الحسناب سنواتی * * اندوخته اعتبار پرداختهای * * پ.پ سال جاری * * غیر قطعی سنواتی علی الحساب سال جاری * * درخواست وجه سنواتی * * دریافتی از خزانه * * در خواست وجه * * اندوخته پ.پ و علی الحساب سنواتی * * ج) تعیین وضعیت مانده در امدهای اختصاصی وصل نشده : دو حالت داریم : در آمدهای اختصاصی تحقق یافته مازاد بر پیش بینی و وجه آنها دریافت نشده باشد : برای این دو مورد اندوخته در نظر گرفته می شود : در آمد * * اندوخته در آمد قابل انتقال به خزانه * * و در صورت وصول در سال بعد : بانک تمرکز وجوه * * ح دریافتی * * اندوخته در آمد قابل انتقال به خزانه * * بانک تمرکز وجوه * * در آمد اختصاصی تحقق یافته کمتر و یا مساوی در آمد پیش بینی شده باشد و قسمتی از در آمد تحقق یافته تا پایان سال مالی وصول نشده و بر طبق مقررات مانده وجوه مصرف نشده قابل انتقال به سال بعد باشد : ثبت بودجه ای : حساب درخواست وجه سنواتی * * حساب درخواست وجه * * اعتبارات تعهد نشده * * اندوخته اعتبارات تعهد نشده سنواتی * * ثبت مالی : دریافتی از خزانه * * مازاد تخصیص نیافته * * در مواردی که حسابداری در آمدها بر مبنای تعهدی طراحی شود و جمع در آمدهای تحقق یافته سال مالی پیش بینی شده کمتر و قسمتی از در آمد تحقق یافته تا پایان سال مالی نیز وصول نشده باشد : در آمد * * درآمد انتقالی * * مازاد تخصیص نیافته * * دریافتی از خزانه * * مازاد تخصیص نیافته * * هزینه * * مرحله 4 بستن حسابهای موقت : بودجه ای اعتبارات مصوب * * در آمد پبش بینی شده * * اعتبارات تخصیص نیافته * * جاری با خزانه * * اعتبارات مصرف شده * * اندوخته اعتبار تعهدات احتمالی * * اعتبارات تعهد نشده * * درخواست وجه * * منابع مالی قابل دریافت * * مالی در آمد * * در آمد انتقالی * * دریافتی از خزانه * * اندوخته در آمد قابل انتقال به خزانه * * هزینه سال جاری * * مرحله 5 پس از بستن حسابهای موقت ، صورتهای مالی ااسی حساب مستقل وجوه اختصاصی شامل توازنامه ، صورت در آمد ، هزینه و تغییراتدر حساب مازاد و همچنین صورتحسساب عملکرد سالانه بودجه تنظیم می شود .
مرحله 6 بستن حسابهای دایمی : بودجه ای مالی اندوخته اعتبار پرداختهای غیر منطقی * * اسناد هزینه پرداختنی * * درخواست وجه سنواتی * * اندوخته پ.پ و علی الحسنات سنواتی * * اندوخته در آمد قابل انتقال به خزانه * * بانک پرداخت * * پ.پ سنواتی * * علی الحساب سنواتی * * ح دریافتنی * * شرحثبت بودجه ایثبت مالی1- ابلاغ بودجهدرآمد پیش بینی شده * * اعتبارات مصوب * *ــــــــــ2- تحقق درامداختصاصیح دریافتنی * * در آمد اختصاصی * *3- وصول درآمد اختصاصیـــــــــبانک تمرکز وجوه * * ح دریافتنی * *4- انتقال درآمد وصولی به خزانهـــــــــدر آمد انتقالی * * بانک تمرکز وجوه * *5- تخصیص اعتبارجاری با خزانه * * اعتبارات تخصیص * * منابع مالی قابل دریافت * * اعتبارات تعهد نشده * *ــــــــ6- دریافت وجه از خزانه و واریز آن به بانکدرخواست وجه * * منابع مالی قابل دریافت * *بانک پرداخت * * دریافتی از خزانه * *7- تامین اعتباراعتبارات تعهد نشده * * اندوخته اعتبار تعهدات احتمالی * *ـــــــ8- دریافت صورتحساب خرید کالا و خدماتاندوخته اعتبار تعهدات احتمالی ** اعتبارات مصرف شده * * اعتبارات تعهد نشده * *هزینه سالجاری * * اسناد هزینه پرداختی * *9- پرداخت پ.پ و علی الحساب بابت کالا و که قسمتی تامین اعتبار شده و قسمتی نشدهاندوخته اعتبارتعهدات احتمالی ** اندوخته اعتبار پرداختهای * * اعتبارات تعهد نشده * * اندوخته اعتبار پرداختهای غیر قطعی * *پ.پ سال جاری * * علی الحساب سالجاری * * تنخواه گردان پرداخت * * بانک پرداخت * *10- پرداخت صورت حسابـــــــاسناد هزینه پرداختنی * * بانک پرداخت * *11- تسویه تنخواه گردان و منظور نمودن پ.پ و علی الحساب های پرداختی به هزینهاندخته اعتبار پرداختهای غیر منطقی * * اعتبارات مصرف شده * * اعتبارات تعهد نشده * *بانک پرداخت * * هزینه سالجاری * * پ.پ سالجاری * * علی الحساب سالجاری * * تنخواه گردان پرداخت * *