دانلود مقاله ایزو ISO

Word 76 KB 6243 52
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه: طی سه دهه گذشته جهان شاهد شکل گیری تدریجی یک سیستم اقتصادی یکپارچه جهانی بوده است.

    دنیای تولید نیز در ادامه این وضع شاهد افزایش سطح رقابت و ظهور رقبای مستعد دراقصی نقاط جهان بود.

    جهانی شدن بازار تولید شرکتهای تولید کننده رابه ارزیابی مجدد نگرشهایشان را رقابتهای بین المللی وا داشته و دولتها را نیز به تغییر سیاستهای ملی خود وادار نموده است.

    مطمئناً شرکتهایی که به بازار به صورت ملی و نه جهانی ، و به محصولات نیز در حد کافی و خوب، و نه در سطح جهانی توجه می نمایند از صحنه رقابتهای تولیدی این منظر جهانی خارج خواهند شد.

    مصرف کنندگان در بازار امروزی نقشی قاطع نسبت به گذشته ایفا می کنند، چرخه های کوتاه تر تولید و تدارک پاسخ سریع تر به تغییرات سلیقه مصرف کنندگان بسیار ضروری است.

    سیستم های نوین تولیدی باید قادر به تولید محصولاتی با کیفیتی بالاتر، هزینه کمتر ، زمان انتظار ، طراحی سریعتر محصولات موجود و نهایتاً انعطاف پذیرتر باشند.

    رعایت استانداردهایی که در طول سالیان متمادی تدوین گردیده است، یکی از ابزارهای مهم در راستای ارتقاء کیفیت محصولات بوده ، به طوریکه کشورهای پیشرفته صنعتی در راستای جهانی سازی ، مرزهایی را برای کشورهای درحال توسعه و توسعه نیافته بوجود آورده اند که این کشورها برای ورود به عرصه جهانی و عبور از این مرزها بایستی استانداردهای بین المللی و قواعد بازارهای جهانی را رعایت نمایند.

    از آنجا که هیچ کس محصولات بد کیفیت ، خطرناک و غیر قابل اعتماد .

    ناهماهنگ و تجهیزاتی که قبلاً خریداری نموده را نمی خواهد ، مشتریان انتظاراتی راجع به طراحی ، اجرا ، امنیت و قابلیت اعتماد به محصولات و خدماتی که خریداری می کنند را دارا هستند.استانداردهای بین المللی به افزایش سطح کیفی ، ایمنی ، کارآمدی ، اعتماد وقابلیت تغییر پذیری کمک می کنند و زمینه افزایش منافع اقتصادی را فراهم می آورد.

    وقتی محصولات و خدمات هر روز نیازهای مصرف کنندگان را بر طرف می نمایند، اعتماد مشتری به آنها افزایش می یابد و در نتیجه یک موقعیت مشترک المنافعی ، هم برای مصرف کننده و هم برای تولید کننده وسرویس دهنده به مجود می آید این موقعیت زمانی به وجود می آید که نمایندگان مصرف کننده نقشی مهم در بهبود استانداردهایی که نهایاً در خدمات و کالا ها تاثیر ویژه می گذارند ، داشته باشند.

    این بحث فایده وسودی که به مصرف کننده از استاندارد سازی و همچنین فایده وسودی که از توسعه استانداردهای بین الملی به مشتری می رسد را شرح میدهد و بیان می کند که ایزو چطور نیازهای مصرف کننده رابه اومی شناساند و چگونه از این نیازها در کارش استفاده می کند و چطور جوابگوی مصرف کنند گان می باشد.

    به همین منظور مثالهایی آورده شده که در برخی زمینه های کاری و همچنین دستاوردهای اخیر ایزو در جهت حمایت از حقوق مصرف کننده می باشد.

    سرانجام این مطلب شرح می دهد که چطور مصرف کننده می تواند در کارهای ایزو مشارکت نماید.

    استانداردها جه هستند؟

    وقتی کلمه استاندارد به زبان می آید نظم و انظباط درذهن تداعی می شود.

    استاندارد یاد آورد نظم و تنظیم است، استاندارد به معنای بهبود کیفیت است.

    وقتی سخن از استاندارد به میان می آید در واقع ازبهبود کیفیت سخن می گوییم، هر جا از فقدان کیفیت شکایت می کنیم در واقع از نبود استاندارد شکایت می شود.

    می توان به جرات گفت که دنیای امروز اگر از سه ، چهار قرن پیش ، پیشرفت در علم و صنعت و اقتصاد را آغاز نموده ، قطعاً یکی از ابزارهای تحول آن استاندارد بوده است.

    برای مثال مفهوم متر را درنطر می گیریم ، متر به عنوان یک نتیجه جهانی برای اندازه گیری طول و مسافت می باشد و چه اندازه احتیاجات بین کشورها وموسسات و افراد را آسان نموده است.

    حال برگردید به دنیایی که هر کشوری برای خود یک واحد اندازه گیری طول و مسافت داشت ، خواهیم که چقدر مفاهمه و ارتباط دشوار می شد.

    چنین قدمهایی برای استاندارد شدن برداشته شده که در جایگاه خود ارزش خاصی دارند.

    توسعه بدون استاندارد ممکن نیست ، پیشرفت بدون استاندارد میسر نیست،هر چه در استاندارد پیشرفته باشیم و دقیق تر عمل کنیم ، شایستگی داریم که به عنوان عضوی ازخانواده جهانی باشیم .

    استاندارد به معنای حضور قانونمند و قانون پذیری در عرصه صنعت و خدمات است و به بیانب دیگر ، اعمال قانونمندی وآیین مندی در عرصه صنعت و خدمات.

    استانداردها چه هستند؟

    استانداردها موافقت نامه هایی هستند ، شامل ویژگیهای فنی و یا معیار دقیق که به عنوان قوانین ، دستورالعمل ها ویا تعاریف و ویژگیها مورد استفاده قرار می گیرند، و مواد ، محصولات ، فرایندها و خدمات مناسب با اهداف را تضمین می نمایند.

    چنین موافقت نامه هایی اگر بین المللی باشند آنها را استانداردهای بین المللی می نامند.

    برای مثال:طرح کارت های العتباری ،کارت ها یتلفن و...

    کد متداول هستند به این علت است که از سازندگان در سراسر دنیا از استانداردهایی مشابه استفاده می کنند بنابراین از این کارتها در هر جایی می توان استفاده کرد.

    استانداردها به ساده زیستی کمک می نماید و کارایی کالاها و خدمات مورد مصرف را افزایش می دهند.

    تعریف سازمان بیت المللی ISO /ایزو از استاندارد سازمان بین المللی ایزو ، استاندارد را چنین تعریف میس نمایند:«استاندارد مدرکی است دربرکیرندخ قواعد ، راهنماییها یا ویژگیهایی برای فعالیتها یا نتایج آنها ، به منظور استفاده عمومی و مکرر که ازطریق همراهی آمده و بوسیله سازمان شناخته شده ای تصویب شده باشد و هدف از آن دست یابی به میزان مطلوبی ازنظم در یک زمینه خاص است.» سطوح استاندارد ها استاندارد باید مبنی بر نتایج استوار علوم، فنون، تجربیات و در راه ارتقاء منافع مطلوب جامعه باشد.

    در اینجا برای آشنایی با سطوح استانداردها اشاره ای به آن می کنیم: الف- سطح بین المللی: در این سطح استانداردهایی چون استانداردهای سازمان بین المللی استاندارد (ISO) واستانداردهای سازمان بین المللی الکترونیک (IEC)در اثر همکاری و موافقت میان تعداد زیادی ازملتهای مستقل ذی نفع و علاقه مند برای استفاده مردم سراسر جهان تهیه می شود.

    ب- سطح منطقه ای: در این سطح استانداردها بوسیله گروهی محدود ازملتهای مستقل یا بوسیله یک سازمان استاندارد منطقه ای برای استفاده متقابل میان خودشان تهیه می گردد، مانند استانداردهای کمیته اروپایی هماهنگی استانداردها (CEN) و کمیته اروپایی هماهنگی استانداردهای فنون برقی (CENEL) و...

    ج- سطح ملّی: دراین سطح استانداردها پس از جلب نظر و موافقت تمام صاحبان علاقه و منفعت در یک کشور بوسیله یک موسسه استاندارد ملی که به عنوان مقامی ذی سلاح برای اینکار شناخته شده است، تهیه می گردد.

    د-سطح کارخانه ای : دراین سطح معمولاً استاندارد را یک شرکت (یا در برخی موارد چند شرکت به طور دسته جمعی) بعد از موافقت میان قسمتهای مختلف آن شرکتها و یا شرکتها تهیه می کند تا در خرید ، تولید، فروش وسایر کارهای مربوط به عنوان راهنما بکار برده شود.

    بر خلاف استاندارد های ملّی ومنطقه ای متفاوت که می توانند به عنوان موانع فنی تجارت عمل کرده و سبب بر حاشیه راندن محصولات صادر کنندگان کشورهای در حال توسعه شوند ، استاندارد های بیتن المللی موجبات یک رقابت مطلوب را برای همه فراهم آورده از طریق هماهنگ سازی ویژگیهایی را که محصولات باید در بازارهای مختلف دارا باشد، شفاف می سازند.

    به علاوه استانداردهای بینالمللی گنجینه ای از دانستنیهای فناوری و ویژگی محصولات ، اجرا ، کیفیت ، ایمنی ، محیط زیست را که نتیجه توافق کشورهای درحال توسعه می توانند با توجه به کمبود منافعشان از این مجموعه دانش به عنوان راهنما جهت انتخاب استفاده نمایند.

    در این راستا استانداردهای بین المللی به بهبودوضعیت اقتصادی کشورهای در حال توسعه کمک می کنند.

    استاندارد سازی یک اجبار است و شرط لازم برای موثر بودن درخشش و بهینه سازی فعالیتهای تولیدی ماست و همچنین شرطی لازم برای اینکه با شرکای تجاری تا زمانی که هماهنگسازی به ما کمک کند به یک زبان تجاری صحبت کنیم ، رقابت کردن دراقتصاد جهانی بر استانداردهای بین المللی هماهنگ نیاز دارد.

    عدم حضور استانداردها منجر به رقابت نا متعادل می گردد و تجارت آزاد را مختل می سازد و همچنین استاندارد سازی مقیاس ها برای اندازه گیری و سنجش سیستمهای مدیریت و سیستمهایممیزس کلیدی برای توسعه اقتصاد جهانی می باشد.

    ایزو یک یاری دهنده برای کمک به نظم بخشی می باشد و به ایفای نقش سرنوشت ساز خود برای مجوز دادن به مردم شرکتها جهت تکلم به یک زبان ادامه خواهد داد.

    نقش هماهنگ کننده استاندارد در جهان آینده استاندارد نقشی هماهنگ کننده استاندارد درجهان آینده استاندارد نقشی هماهنگ کننده ویکپارچه سازنده بین مجموعه های سازمان یافته ابر رایانه ای خواهد داشت ، تا از یک مفهوم یا کمیت در این گوشه از جهان همان فهمیده شود که در گوشه دیگر جهان و دیگر جهانو دیگر اینکه در امور نسبی یا قرار دادی وجود مرجعی برای مقایسه حتمی و ضروری است که این مرجع در استاندارد نمود می یابد.

    استاندارد، ضرورت امروز ، نیاز همیشگی استاندارد لزوماً تنها تعیین حداقل ها برای کیفیت نسبت ، درواقع استاندارد بر چهار محور استوار است: تعیین حداقل ها برای کیفیت کالاها یکسان سازی تعریف واحد کمیت ها هماهنگ کردن تعریف های مشترک استاندارد سیستم برای تضمین بهبود مداوم کالا یا خدمات.

    استاندارد سیستم برای تضمین بهبود مداوم یا خدمات.

    و اما بهبود در مورد کیفیت کالا ها ، درجریان آینده بهبود مداوم کیفیت کالاها از اصول خدشه ناپذیر همه شرکتها وسازمان ها خواهد بود تا درمیدان رقابت ازرقیب عقب نیفتد.

    ولی این امر به تنهایی ضامن کیفیت بالای کالا نخواهد بود، زیرا کیفیت خود دو رویه دارد: - یک رویه مربوط است به دوام ، کارکرد و..

    که ملموس است و مشتری به آن پی خواهد برد - یک رویه مربوط است به دوام ، کارکرد و..

    که ملموس است و مشتری به آن پی خواهد برد - اما رویه دوم آن : بی خطر بودن برای سلامتی انسان ، در استفاده های مداوم ومستمر ار آن که چندان قابل لمس توسط مشتری نیست.

    برای مثال آیا کالایی با تولید فلان اشعه در بلند مدت برای استفاده کننده مشکلی ایجاد می کند یا خیر؟

    باید بررسی شود.

    رویه اول توسط مشتری و برای جلب رضایت او قابل کنترل است، ولی رویه دوم نیازمند نظارت است که بر می گردد به این که آیا جهان آینده ، جهانی یکپارچه است یا چند پارچه؟

    و اینکه آیا جهانی سازی به معنای یکپارچه سازی اتفاق خواهد افتاد یا خیر؟

    در این راستا و برای بهبود کیفیت کالا و خدمات همواره به یک بسته نیاز است ، اینکه دیده می شود که روشهای حاکم بر ادارات ایران همانی است که در ده سال پیش از این بوده و بهبودی حاصل نشده، ناشی از فقدان این زیر ساخت اصلی و اساسی است که سیستم را به سمت بهبود پیش براند.

    کیفیت/ISO کیفیت و ارتقا سطح دانش کیفیت و ارتقاء آن به معنای افزایش سطح دانش است.

    چرا که بدون ارتقای دانایی و دانش و خردمندی نمی توان به کیفیت رسید.

    محورهای اساسی دستیابی به سطح بالای کیفیت ، ارتقاء مهارت و دانش ونیروی انسانی ، ایجاد مشارکتهای مدیریتی وانتقال دانش فنی و استفاده از شاخص های جهانی است.

    با اشاره به جایگاه کیفیت و بهره وری در برنامه چهارم توسعه می توان گفت: در چشم انداز بیست ساله کشور و دربرنامه چهارم توسعه ، اقتصاد مبتنی بر دانایی محوری تعریف شده است که دربخش صنعت موضوع کیفیت از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود بهبیان دیگر بایدگفت کیفیت نسبی است و نمی توان برای کیفیت مرزی قایل شد بلکه باید دائماً از نقطه ای به نقطه مطلوب تری حرکت کرد.

    حمایت از محصولات داخلی به معنای رقابتی بودن آنها با کالاهای کشورهای پیشرفته نیست ، در تصریح باید افزود، دفاع از کیفیت نا مطلوب محصولات داخلی موجب از دست دادن بازارها و در نهایت ور شکستگی صاحبان این صنایع می شود.

    هنگامیکه حمایت از محصولات بی کیفیت به بهانه دفاع از تولید داخلی به پایان رسیده وصنعتگر داخلی باید خود را با شرلیط روز تطبیق دهد.

    کیفیت یکی از محورهای توسعه پایدار است و این موضوع باید بر باور عمومی تبدیل شود.

    برای حفظ بازارهای داخلی وگرفتن بازارهای خارجی راهی جز تولید کالاهای باکیفیت نداریم.

    به گفته رئیس موسسه استاندارد و تحقیقات ایران: مفاهیمی چون تعالی وسر آمدی سازمانی باید دردرون سازمان نهادینه شود و طی چند دهه گذشته سطح کیفیت محصولات و خدمات در جهان به گونه ای اعجاب آور دگرگون شده و بهبودیافته وهمزمان با گسترش استانداردهای بیتن المللی در سطح جهان توقع جوامع نیز افزایش یافته است، مردم مایلند در جامعه ای زندگی کنند که تفکری بالاتر و فراتر از کیفیت محصولات و خدمات بر سازمانها حاکم باشد، اندیشه ای که کیفیت سطح زندگی و بهبود مداوم آن را نوید دهد.

    اگر به کلیدی ترین عامل پیاده سازی مفاهیم کیفیت، یعنی منابع انسانی و آموزش مستمر آنان توجه نکنیم، اگر خرد جمعی ومدیریت دانش را در سازمانهای خود حاکم نکنیم ، همه تلاشهای ما بیهوده خواهد بود.

    از مدیریت کیفیت تا مدیریت اطمینان کیفیت راهی بس طولانی را پیموده است، در گذشته بر اساس عایق تولید کننده بود امّا اکنون بر نیازهای مشتری متمرکز می باشد.

    تاثیر فن آوری اطلاعات و ارتباطات فراگیر استوشیوه های جدید ارتباطی را ارایه می نماید.

    علاوه بر آن اکنون سازمانها مجبور هستند که مسئولیت اجتماعی خود ، همچنین مقوله های کیفیت ، زیست محیطی ، بهداشت و ایمنی شغلی بپردازند.

    بطور کلی مدیریت به سوی مدیریت مشتری مداری بر پایه اطمینان پیش می رود.

    از دیدگاه تولید کننده تا دیدگاه مصرف کننده بررسی تاریخچه کیفیت و پیشرفتهای اخیر دراین زمینه روند زیر بنایی عمده ای که آینده کیفیت بر آن استئار شده راروشن می سازد.

    تغییرات ایجاد شده در زمینه کیفیت ، استمرار پیشرفت درسیستم ها یتولید از زمان Taylorism (مدیریت علمی) تا بر پایی جامعه پسا صنعتی که به خدمات و تجارت بین المللی گرایش دار است را منعکس می نماید.

    برای توضیح بیشتر باید افزود:"پایه گذار نهضت تیلوریسم ، فردریک و نیسلو تیلور ، مکانیکی بود که با تحقیقات مختلف در یافته بود که از راههای مختلف انجام کار فقط یک راه بهتر (استاندارد)، یک ابزار بهتر(استاندارد) و یک زمان مشخص تعیین شده (استاندارد) وجود دارد.

    وی با تاکید براین فلسفه استاد برجسته مدیریت در جهان شد." چهار دوره متوالی ازرویکردهای کیفی ، به تدریج ازبازرسی به نظارت واز تضمین کیفیت به گواهی محصول کیفیتی تغییر یافتند.

    این پیشرفت با تغییر کامل درمفهوم کیفیت همراه بوده است ، کیفیتی که برای مدتها در ارتباط با استانداردهای درون سازمانی تعریف شده است ، اکنون اولویت را به مشتری و نظرات او می دهد.

    پایان قرن بیستم معرف انتشار نسخه های اصلاح شده ایزو 9000 ویرایش 2000 همراه با فزایش هم زمان نیازهای کیفی ویژه هر بخش بود، در عین حال توسعه فناوریهای اطلاعات وارتباطات (ICI) تاثیر عمده ای برسازمان دهی ، ارتباط با مشتری و در نتیجه بر کیفیت دارد.

    استاندارد جهانی یا زیر مجموعه های اختصاصی همراه با جریان ایزو 9000 درخواستهای اختصاصی بخشهای مختلف در سطوح ملی وبیت الماللی توسعه یافته اند، صدها درخواست اختصاصی که در برخی مواد و محصول و سیستم را ترکیب می کنند و عملاً کل حوزه امور تجاری از بخش کشاورزی تا خدمات رسانی به مصرف کنندگان انحصاری را دربر می گیرند.

    این درخواستها که از سوی سازمانهای تجاری وتدوین استاندارد یا هیئتهای تایید صلاحیت هدایت میشوند نیازمند ارایه راه حلهایی خواسته های مشتریان نظیر موارد ذیل می باشند: - تمایل به تعریف جامعی ازکیفیت محصولات یا خدمات ارایه شده توسط یک حرفه - تقاضای پاسخگویی ضروری به نیازهای خریداران نظیر سازندگان اتومبیل ، خرده فروشی در مقیاس وسیع و غیره.

    - توافق چند جانبه با متخصصان ، متناسب با درجه تخصص آنها وبه عنوان گام اول به سوی گواهی ایزو 9000 (هم اکنون ، ایزو 9001 ویرایش 2000) بعد از مخالفتهای اولیه که تقریباً طنز آمیز بود ، امروز گواهی تایید خدمات و گواهی ایزو 2000/9001 به عنوان جزء مکمل درنظر گرفته می شوند.

    در حقیقت آنها در چند جنبه مشترک هستند: - هدف مشتری حصول اطمینان و رضایت مشتری: - داده های ورودی یکسان-نیازها و انتظارات مشتری - پیگیری تلفیقی اقدامات داخلی و ارزیابی رضایت مشتری این در رویکرد بر حسب تعهدات به طور عمده ای با هم تفاوت دارند به نحوی که تایید خدمات ، تعهدات درقبال الزامات مشتری را شفاف می سازد.

    استراتژی بین المللی استاندارد(ISO) در سالهای 2010-2001 اهداف کمیته ملی استانداردهای ایزو: هدف اساسی سازمان ISO : برمبنای اساس نامه آن ترویج و توسعه استاندارد و فعالیتهای مرتبط در جهان به منظور تسهیل مبادلات در سطح بین المللی و توسعه همکاری در حوزه های فعالیت فکری، علمی و فناوری اقتصادی می باشد.

    محور اصلی چشم انداز (Vision) سازمان ISO در اولین دهه قرن 21 میلادی شامل موارد زیر است: سازمان ISO بایستی به عنوان سازمان پیشرو در دنیا در زمینه استاندارد سازی بین المللی با موقعیت تحکم یافته و تقویت شده باشد.

    استانداردهای ISO به عنوان ابزاری مهم برای توسعه تجارت بین المللی به کار گرفته شوند و نقش کلیدی در بازار جهانی داشته باشند.

    سازمان تجارت جهانی WTO و ضرورت استاندارد سازی سازمان تجارت جهانی WTO تنها مجموعه بیتن المللی است که با مقررات تجاری بین ملت ها سر وکار دارد.

    هسته اصلی این سازمان را موافقت نامه های مختلف تشکیل می دهد که توسط اکثریت ملّ تهای درگیر تجارت جهانی ، مورد مذاکره وتوافق قرار گرفته اند.

    این اسناد ومقررات حقوقی ، پایه را برای تجارت جهانی فراهم می کنند.

    آنها اصولاً قرار دادهایی هستند که دولت را ملزم به حفظ سیاستهای تجاری خود، در داخل محدوده های موافقت شده می نمایند.

    هر چند قرار دادها توسط دولت ها مورد مذاکره و توافق قرار گرفته اند ولی هدف آن ها کمک به تولیدککندگان کالاها وخدمات ، صادرکنندگان برای هدایت کسب و کارشان در بازار جهانی است.

    با توجه به اینکه عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی به عنوان عضو ناظر مورد تایید قرار گرفته است، بالطبع کشور باید برای رسیدن به عضویت رسمی و استفاده موثر فهمید از این حضور بین المللی ، اصول تجارت جهانی از جمله: کاهش تعرفه های گمرکی ، لغو انحصارات دولتی و خصوصی ، جداسازی مفهوم اقتصاد و تامین اجتماعی ؛ آزاد سازی ارز، آزاد سازی نرخ بهره، لغو محدودیت بر واردات و خدمات ، آزاد سازی تجارت خارجی ، جریان آزاد اطلاعات ، تخصیصبهینه منابع بوسیله ابزار و ایجاد دولت ناظر به جای دولت عامل را رعایت نماید.

    بنابراین با پیوستن به این نهاد بین المللی باید توان ریسک پذیری خود را درمقابل کیفیت بالای کالا وخدمات عرضه شده دربازار بین المللی ، افزایش داده وتوانایی لازم در زمینه حضور موثر دراین بازارها را کسب نمائیم، درغیر اینصورت صرفاً با پیوستن به سازمان تجارت جهانی پذیرای یک طرفه کالای با کیفیت و ارزان سایر رقبا خواهیم بود.

    به عبارت دیگر پیوستن به این سازمان کشور را با بازارهای رقابتی مواجه کرده و نوعی شوک را برای صنایع مختلف که کالا و خدمات خود را با قیمت تمام شده بالا ومغایر با استانداردهای بین المللی تولید می کنند، ایجاد می نماید ، ایجاد میس نماید.

    از آن جا که فرصت زمانی برای اجرای تعهدات کاهش به مدت 10 سال می باشد ، لازم است دراین مدت کالاها و خدماتی با کیفیت بالا و هزینه پائین تولید شود.

    جهتاجرای این امر در درجه اوّل باید در روند اجرای استانداردهای ملی و خدمات تغییراتی عمیق صورت گرفته تا با وارد شدن به بازارهای جهانی کفه معادله تجارت بین المللی به سمت ایران سنگینی نماید.

    تلاقی کیفیت با فن آوری ارتباطات و اطلاعات انقلاب اطلاعاتی از لحاظ تحولاتی که ایجاد می کند قابل مقایسه با انقلاب صنعتی که در اوایل قرن اخیر اتفاق افتاده می باشد.

    انقلاب اطلاعاتی مستلزم تغییرات بسیاری در رفتار مصرف کننده است.

    حجم فزاینده فنآوریهای جدید اطلاعات و ارتباطات ، برروشهای جدیدی از تفکر نیاز دارد.

    نقطه تلاقی مشتری وتولید کننده بخصوص دراینترنت یک رابطه دو سویه بین کارکنان و مشتریان و فن آوری می باشد.

    مورد ویژه پایگاههای شبکه ای به نحو خاصی جالب توجه است زیرا این فناوری دنیای واقعی مشتری (رنگ، اطلاعات تصویری ، گفتگو و غیره) را بیان می کند وامکان دسترسی به گنجینه ای از اطلاعات را فراهم می سازد.

    بررسی تغییرات احتمالی نشان داده است که 13 قسمتمرتبط با خدکات کیفیت دراینترنت وجود دارد که به منظور حصول اطمینان مصرف کنندگان اینترنتی ، باید دریادگیری آنها تسلط یافت.

    چندین عامل بازدارنده برای جستجو و خرید اینترنتی وجود دارد.

    بسیاری از مقالات منتشر شده درنشریات عمومی، افزایش شیوه های گمذاه کننده و کیفیت اینترنتیرا توضیح می دهند، در رویارویی با این موضوع متخصصان کوشیده اند تا پاسخگوی علایق مصرف کننده باشند هیاتهای حسابرسی و صدور گواهی برنامه های شناسایی ویژه خود را مطرح می کنند.

    نظریه های مدیریتی درباب بهبود کیفیت و توسعه دانش بشری درحال پیشرفت است و تمدن مخلوق دست اونیز تغییر و تحول می یابد و بر زندگی خالق خود نیز تاثیر می گذارد.

    توجه به کیفیت زندگی بشر موجب شده است که امروزههمه اتندیشمندان ، مدیران و صاحبنظران راجع به کیفیت ، دامنه و محدودیت آن سخن گفته واظهار نظر نماید.

    نظری های مدیریتی زیادی در باب توسعه کیفیت ، تعالی فرد و سازمان وابزار گسترش این تفکر ارایه شده است.

    حال دیگر همه در یافته ایم که کیفیت از گستره محدوده بازرسی محصولات تا سطوح تعالی سرآمدی و تعالی سازمانی و تجاری مسیر پیچیده و سخت و امّا امیدوار کننده و رو به جلویی را پشت سر گذاشته است.

    امروزه مشتریان سازمانها و بنگاها و همچنین مصرف کننده گان کالاها و دریافت کنندگان خدمات به خوبی دریافته اند که باید نسبت به کیفیت حساس باشند.

    آنها مایلند مطالبات خود را از سازمانها دریافت نمایند و این سهم، مسئولیت سنگینی را به دوش تولید کننده گان می گذارد.کیفیت دیگر تنها درمحدوده تولیدکالا مطرح نمی باشد بلکه همه درسطوح همه علوم خود را نیازمند کیفیت واستقرار مدلهای سرآوری می دانند.

    یکی از ابزارهای موثر و توانمد در تحقیق این آرمان «جوایز ملی کیفیت»هستند که مقوله نسبتاً جدیدی است و عمرش به چند دهه بیشتر نمی رسد، لیکن به سرعت آثار دو جاذبه خود را در زمینه های استفاده تبلیغاتی از یک سو و تلاش برای دست یابی به تعالی سازمانی از سوی دیگر نشان داده است.

    تاثیر جوایز کیفیت و بهره وری بر بهبود کیفیت کالاها و خدمات بنگاهها و سازمانهای ایرانی ازآن جهت حایز اهمیت است که امکانی فراهم می آید تا سازمانها و بنگاهها به انجام خود ارزیابی سیستماتیک ترغیب شده و به نقاط ضعف وقوت خود آگاه گردند.

    همچنین این مدلها شرایطی را فراهم می آورند که سازمانها بتوانند خود را به سازمانهای موفق داخلی و خارجی مقایسه نموده وفرصتهای بهبود را شناسایی نمایند.

    فارغ از اهمیت و ضرورت جوایز کیفیت که در جای خود مهم و لازم است، باید توجه داشت که این جوایز ابزاری برای توسعه سرآمدی و رسیدن به تعالی سازمانی است.

    نقش استاندارد سازی در جامعه اطلاعاتی استانداردهای بین المللی نقش بزرگ برای به حداکثر رساندن استفاده از مزایای ICI برای توسعه، همچنین به حداقل رساندن مشکلات و موانع دارند و میب توانند داشته باشند، زیرا دارای مشخصه هایی به رح زیر هستند: ساده سازی استفاده از فن آوری موجود و جدید با تمرکز روی رابطه ها، کاهش هزینه ها وپیچیدگی ها، گشایش بازارها و افزایش بازارها و افزایش دست یابی وسیع محصولات و خدمات.

    توجه بهضرورت قوانین و مقرراتی که در مورد بهترین تجریات (تصویب شده در سطح جهانی) کمک بزرگی به توسعه اعتماد و حفاظت از کابر امنیت با ملاحظه علاقه های قانونی.

    استاندارد سازی ضرورت واگذاری امور تصدی گری دولت برای دستیابی به توسعه پایدار وتحقق اهداف چشم انداز بیست سال و دست یابی جمهوری اسلامی ایران به جایگاه اول اقتصادی، علمی ، فناوری در سطح منطقه، ایجاد دولتی منسجم ، متناسب و کارآمد با تعریف مجدد از نقش وظایف و ساختار دولت و نحوه اعمال حاکمیت و پیاده سازی تدریجی آن ، باز طراحی در قالب برنامه های میان مدت پنجساله ضروری است.

    نقش استاندارد سازی در جامعه اطلاعاتی استانداردهای بین المللی نقش بزرگ برای به حداکثر رساندن استفاده ازمزایای ICI برا ی توسعه ، همچنین به حداقل رساندن مشکلات و موانع دارند و می توانند داشته باشند، زیرا دارای مشخصه هایی به شرح زیر هستند: ساده سازی استفاده از فن آوری موجود و جدید با تمرکز رابطه ها ، کاهش هزینه ها و پیچیدگی ها، گشایش بازارها و افزایش دست یابی وسیع به محصولات و خدمات.

    توجه به ضرورت قوانین و مقرراتی که درمورد بهترین تجریات (تصویب شده در سطح جهانی) کمک بزرگی به توسعه اعتماد و حفاظت از کاربر امنیت با ملاحظه علاقه های قانونی.

    استاندارد سازی ضرورت واگذاری امور تصدی گری دولت برای دست یابی به توسع پایدار وتحقق اهداف چشم انداز بیست ساله و دست یابی جمهوری اسلامی ایران به جایگاه اول اقتصادی، علمی ، فناوری در سطح منطقه ، ایجاد دولتی منسجم ، متناسب و کارآمد با تعریف مجدد از نقش وظایف وساختار دولت و نحوه اعمال حاکمیت تدریجی آن، باز طراحی در قالب برنامه های میان مدت پنجساله ضروری است.

    حضور دولت در صحنه فعالیتهای اجرایی اقتصادی اعم از تولیدی و خدماتی ، باعث جذب هر چهبیشتر این فعالیتها توسط موسسات دولتی و بزگتر شدن دایمی جسم دولت گردیده و بر دلیل تصدی گری چندین ساله در امور اقتصادی ، فقدان دیدگاههای روشن و همسو وضعف در سیاست گذاری ، فرصت ساختن و=رداختن به ایجاد سیستم ها و نظارتی و استاندارد سازی های لازم برای فعالیت بخش خصوصی بدست نیامده و اکنون این نگرانی وجود دارد که با واگذاری کار به بخش خصوصی ناگهان همه چیز از دست رها شود.

    مالکیت و مدیریت اکثر واحدهای تولیدی و صنعت بزرگ کشور ذولت را درگیر فعالیتهای گسترده و متنوع اجرایی و به نوعی رقابت با مردم مشغول نموده و از سیاست گذاری برنامه ریزی و نظارت باز داشته و به موازات آن کاهش انگیزه های کارایی، بهره وری و دانایی درکنار روند افزاینده مالی وگرایشهای مصرفی ، شرایط عدم توسعه را بوجود خواهند آورد.

    استاندارد در راستای تنولید کیفیت – و جلب اعتماد مصرف کننده یکصد و پنجاهمین اجلاس شورای اسلامی عالی استاندارد در بهمن ماه 1383 برگزار شد، نتایجاین نشست از منظر تحلیلی موارد مصوب با تمامی اجلاسیه های گذشته از جنس وعیاری متفاوت برخوذدار بود.

    از دیدگاه تولید کنندگان تصمیمات اخیر شورای عالی استاندارد با تحولی بزرگ و زیر بنایی همراه بود که افزون بر سرمسرت و رضایتمندی آنان ، این باور عمومی را در پی داشته است که حذف یا معافیت تولید کنندگان از پرداخت کارفرد خدماتی 6 در هزار ، سالانه می تواند به رشد و توسعه تولیدات و ارتقاء کیفیت فرآورده های تولیدات وارتقاء کیفیت فرآورده های مشمول مقررات استاندارد اجباری و توجه جدّی به رویکرد داوطلبانه تولید کنندگان به رعایت الزامات استاندارد و گرایش جدی به مقوله کیفیت بعه عنوان یکی از اصول اساسی مبحث توسعه اقتصادی وحضور رقابتی در عرصء تجارت جهانی بیانجامد دامنه استقبال از این تصمیم شورای عالی استاندارد که منشاء و مبانی فکری آن توسط مدیریت کلان موسسه مطرح شده بود؛بهیک طبقه یا گروهی از تولید کنندگان و ارایه کنندگان خدمات محدود نشده و طیفی فراگیر حتی می توا ادعا کرد که کلیت صنعت کشور را تحت تاثیر قرار داد.

    شاید نگاه دست اندر کاران صنعت و فعالان گستره صنعت و اقتصاد کشور متأثر از جهانی شدن اقتصاد و قلمرویی است که د رفرایند یکپارچه شدن با درک صحیح شرایط جهانی و ،رایندی که بر وضعیت اقتصادی جهان از سوی سازمان تجارت جهانی حاکم می گردد، خود را نیازمند مواضع حمایتی از سوی دولت وسازمان تجارت جهانی می دانند که به نحوی در پروسه تولید، ایفای نقش می پردازند.

    از زاویه دیگر موسسه استاندارد با تحلیل شرایط عینی و واقعیات ملموس صنعت کشور و پیشنهاد حذف تعرفه ها را مطرح نمود تا تولید کنندگان با بصیرت وحرفه ای صنعت کشور را به سمت و سوی تویعه مبانی فرهنگ تولید، سوق دهد.

    امروزه بزرگترین و مهم ترین تولید کنندگان جهان که بازارهای به وسعت سراسر گیتی را در اختیاری گرفته اند، کسانی هستند که به مقوله تولید کیفیت مند قیمت مناسب و تامین رضایت مشتری به عنوان اصلی ترین مخاطب تولید ، توجه جدی نشان داده اند.

    هر تولید کننده ای که به این اصول محوری توجه جدی معطوف کرده لباشد ، پایگاه محکم واستواری دربازار به شدت زقابتی پیدا می کند.جلب اعتماد مصرف کننده از طریق ارایه خدمات وتولیدات دارای کیفیت به مثابه تضمین حضور در بازار تجارت جهانی است.

    موسسه استاندارد امید وار است که تولید کننده گان وطنی قدر غفرصت بدست آمده را بدانند و این فرصت را برای نیل به اهداف بلند توسعه اقتصادی مغتنم شمارند و هزینه هایی را که تاکنون بابت کارمزد خدماتی سالانه می پرداختند، از این پس مصروف رویکرد داوطلبانه به رعایت استانداردها کنند.

    از دیگر مصوبات شورا ی عالی، که بستر توسعه فرهنگ استاندارد و ارتقاء کیفیت کالاهای تولیدی کشور را مهیا می کند، آغاز روشنی است که در مواردی که فرآورده از مشمول اجرای استانداردهای اجباری خارج است تولید کننده را به معرفی استاندارد بکار گرفته شده در تولید موظف می نماید، خریدار از این واقعیت که تولید کننده خود را در مقابل مشتری متعهد می داند، می تواند به نهضت و جنبشی جدّی درعرصه تولید وتفکر تولید کنندگان مبذل شود و در واقع مهمترین وسیله ایست که اعتماد دو سویه را میان مصرف کنندگان و تولید کنندگان بوجود خواهد آورد، چنانچه این مصوبه که یکی از متفرقی ترین تصمیمات با دامنه تاثیر گذاری وسیع است به اجرا در آید، مصونیّت تولید با کیفیت وتولید ککندگان متعهد را نزد افکار عمومی و مخاطبان که همانا خریداران کالا و خدمات هستند ، ایجاد نماید.

    استاندارد سازی، راهی به سوی تولید در سطح جهانی در مورد تولید کنندگان توسعه پایدار بر این عقیده است که یک تولید کننده نمی تواند بدون داشتن دیدگاه دراز مدت جهانی ازموقعیت اجتماعی و فرهنگی و زیست محیطی خود موفق گردد.

    تعریف یک سیستم تولید در سطح جهانی: نویسندگان مختلف تولید در سطح جهانی را به طرق مختلفی تعریف نموده اند که به برخی از آنها اشاره می نمائیم.

    از نظر شونبرگر سیستم تولید در سطح جهانی یک توافق گسترده بر بهبود (مداوم از کیفیت ، هزینه ، زمان انتظار و خدمت به مشتری است.) در همین زمینه پیتراوربان مشاور رئیس شرکت کامکس تعریف زیر را از شرکت تولید کننده درسطح جهانی ارائه می کند بدین طریق که تولیدکننده در سطح جهانی از دیگر شرکتها، درتلاش مداومش برای بهبود کیفیت ، هزینه ، زمان انتظار ، خدمت به مشتری و احساس مسئولیت همگانی متمایز می گردد.

    از نظر موتوانی و همکارانش عوامل بحرانی مورد نیاز برای تولید در سطح جهانی حداقل شامل موارد زیر است: رسیدن به دانش رقابت توجه به بهبود مداوم و سریع در کیفیت هزینه ، زمان پاسخ و انعطاف پذیری کاهش تعداد اجزاء عملیات کاهش تعداد مسیرهای جریان کاهش زمان تنظیم ، تغییر سیستم ،آماده سازی و شروع کار توسعه مشارکت تیمی /عملیاتی در محصولات، فرایندها و بازه ها اغزایش اتوماسیون ویژگیهای یک شرکت تولید کننده درسطح جهانی: جوئل وسیندراستنلی فاوست برای شرکتهای تولید کننده در سطح جهانی ویژگیهای زیر را بیان نموده اند.

    توجه به دو نیروی قدرتمند رقابت جهانی (کیفیت و بهره وری)

  • فهرست:
    ندارد.

     

    منبع:

    موسسه استاندارد و تحقیقات ایران(کرج)

    ماهنامه های استاندارد(ماهنامه ویژه سازمان استاندارد و تحقیقات ایران)

    شماره های : 141 خردادماه 1382

                    148 دی ماه 1382

                   151 فروردین 1383

           154 تیرماه 1383

           157 مهرماه 1383

          169 مهرماه 1384

    - سخنرانی آقای دکتر حداد عادل به مناسبت روز جهانی استاندارد(22 مهر83)

    - سخنرانی آقای مهندس جهانگیری وزیر سابق صنایع و معادن(19 آبان 83)

     

مقدمه استاندارد بین المللی ISO / IEC 17025 که در نتیجه تجربیات وسیع حاصل از اجرای ISO / IEC Guide 25 و استاندارد اروپایی EN 45001 تهیه گردیده است , اکنون جایگزین هر دو آنها شده است . استاندارد ایران – ایزو – آی ای سی 17025 که بر اساس استاندارد بین المللی فوق تدوین شده است , شامل کلیه الزاماتی است که آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون باید آنها را برآورده سازند تا بتوانند اثبات ...

(ISO) چیست؟ (ISO) که مقر آن در ژنو می باشد, یک سازمان غیر دولتی بین المللی است که در ۲۴ فوریه سال ۱۹۴۷ تاسیس یافت. این سازمان متشکل از موسسه های ملی استاندارد کردن ۱۳۰ کشور بزرگ و کوچک, صنعتی و در حال توسعه از کلیه مناطق دنیا می باشد. وظیفه اصلی (ISO) توسعه استاندارد کردن و فعالیت های مرتبط در جهان با نگرشی تسهیل کننده نسبت به تبادلات بین المللی کالاها و خدمات, بهبود همکاری در ...

مقدمه: طي سه دهه گذشته جهان شاهد شکل گيري تدريجي يک سيستم اقتصادي يکپارچه جهاني بوده است. دنياي توليد نيز در ادامه اين وضع شاهد افزايش سطح رقابت و ظهور رقباي مستعد دراقصي نقاط جهان بود. جهاني شدن بازار توليد شرکتهاي توليد کننده رابه ارزياب

استاندارد بین المللی ایزو 14001 ایزو 14001 استاندادرهای اصلی در استانداردهای سری ایزو 14000 است و تحت عنوان «سیستم های مدیریت زیست محیطی ایزو 14001 - ویژگیها و راهنمای استفاده انتشار یافته است شرایط مورد نیاز برای استقرار یک سیستم مدیریت زیست محیطی کامل در ایزو 14001 ذکر شده است همان گونه که ایزو 9001 شرایط ضروری جهت ایجاد یک سیستم مدیریت کیفیت قابل قبول را مشخص نموده است. برای ...

مقدمه کیفیت مطلوب کالا و انجام صحیح خدمت از زمان آشنایی انسان با کمیت و خواص اشیاء همراه او بوده است. تا زمانی که تولید، دستی و غیر ماشینی و با استفاده از ابزارهای سنتی انجام می گرفت. تعیین کیفیت و تشخیص آن کار چندان مشکلی نبود و پی بردن به کیفیت تولید و خدمت با استفاده از حواس پنجگانه میسر بود اما با پیشرفت علوم، تکنولوژی، افزایش جمعیت، بالا رفتن میزان مصرف، ضرورت تولید انبوه و ...

ایزو 14001 استاندادرهای اصلی در استانداردهای سری ایزو 14000 است و تحت عنوان «سیستم های مدیریت زیست محیطی ایزو 14001 - ویژگیها و راهنمای استفاده انتشار یافته است شرایط مورد نیاز برای استقرار یک سیستم مدیریت زیست محیطی کامل در ایزو 14001 ذکر شده است همان گونه که ایزو 9001 شرایط ضروری جهت ایجاد یک سیستم مدیریت کیفیت قابل قبول را مشخص نموده است. برای استقرار سیستم مدیریت زیست محیطی ...

آزادی (( مقدمه )) ( تاریخچه استانداردهای کیفیت ) استاندارد کیفیت را برای نخستین بار دولت انگلستان ، پس از جنگ جهانی اول به صورت مدون ، ایجاد کرد . پس از آن ( پیش از جنگ جهانی دوم ) وقتی که شرکتهای کوچک با یکدیگر ادغام و شرکتها و موسسات بزرگتری را تشکیل دادند ، روش اداره موسسات تولیدی به کلی تغییر یافت . تغییر دیگری که همزمان با جنگ جهانی دوم به وجود آمد ، استفاده کردن از بازرسان ...

اهمیت مطالعاتی تعاریف و اصطلاحات بمنظور آشنایی هر چه بیشتر با سری استانداردهای ایزو 9000 برخی از تعاریف آن اصلی که در این تحقیق بکار رفته است به شرح زیر ارائه می‌گردد. 1- ایزو (ISO) ایزو مخفف سازمان بین المللی استاندارد می‌باشد که وظیفه تدوین استاندارد های اساسی در زمینه‌های مختلف و در سطح بین‌المللی را به عمده دارد اینگونه استاندارد ها ارزش جهانی داشته که بعضی از کشورهای عضو ...

استاندارد سابقه بسیار طولانی داشته و بشر اولیه با الهام از پدیده های طبیعی مانند گردش ایام، فصول چهارگانه سال و روز و شب، زندگی خود را استاندارد می کرده است. استانداردها در سطوح مختلفی تدوین می شوند از جمله سطح استانداردهای بین المللی است که توسط سازمان بین المللی است که توسط سازمان بین المللی استاندارد International Standard Organization با نام مخفف ISO تدوین می شوند. این ...

) استانداردهای غذایی استاندارد سابقه بسیار طولانی داشته و بشر اولیه با الهام از پدیده های طبیعی مانند گردش ایام، فصول چهارگانه سال و روز و شب، زندگی خود را استاندارد می کرده است. استانداردها در سطوح مختلفی تدوین می شوند از جمله سطح استانداردهای بین المللی است که توسط سازمان بین المللی است که توسط سازمان بین المللی استاندارد International Standard Organization با نام مخفف ISO ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول