دانلود مقاله تأثیر سیاست صحیح قیمت گذاری بر کالا ها و خدمات گردشگری بر جذب گردشگران خارجی به کشور

Word 98 KB 6252 43
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه: قیمت یکی از عناصر چهارگانه آمیخته بازاریابی می باشد.

    و اگرچه درآمیخته بازاریابی قیمت فقط یک عامل است ولی از لحاظ توانایی رقابت کردن، یک عامل تعیین کننده است.

    شرکتی که می خواهد به طور مؤثر رقابت کند و از لحاظ حجم فروش و سود به اهداف خود برسد باید از یک سیستم قیمت گذاری صحیح پیروی نماید.

    این امر در صنعت جهانگردی نیز همچون صنعتهای دیگر صادق است.

    با آزادسازی نسبی قیمتها در ایران، این عنصر آمیخته بازاریابی جهانگردی از اهمیت بیشتری برخوردار گردیده است.

    با توجه به وضعیت اقتصاد کشور و عدم تعادل بین عرضه و تقاضا و نامناسب بودن سیستم توزیع، تفاوتهای زیادی بین قیمتهای خدمات و کالاهای عرضه شده فروشندگان مختلف وجود دارد که عامل منفی و نامناسبی جهت جذب جهانگردان بیشتر محسوب می شود.

    لذا قیمت گذاری بایستی شدیداً مورد توجه سازمانهای مسئول جهانگردی کشور و سایر مؤسسات مرتبط با قیمت گذاری قرار داشته باشد.

    قطعاً پژوهش و تحقیق در جهت ایجاد زمینه مناسب برای پرداختن به این مهم از یک دیدگاه علمی کمک خواهد نمود.

    عنوان پژوهش با توجه به اینکه عدم استفاده از شیوه صحیح قیمت گذاری در صنعت جهانگردی تأثیر نامطلوبی بر جذب جهانگردان خارجی داشته است لذا عنوان پژوهش به شرح زیر بیان می شود.

    «تأثیر سیاست صحیح قیمت گذاری بر کالاها و خدمات گردشگری بر جذب گردشگران خارجی به کشور» اهمیت پژوهش یکی از مهمترین موضوعات در خرید، قیمت کالاهاست.

    با شناسایی عوامل بازار روزبه روز نقش قیمت و سیستم قیمت گذاری آشکارتر می شود.

    اگرچه درآمیخته بازاریابی قیمت فقط یک عامل است ولی از لجاظ توانایی رقابت کردن، یک عامل تعیین کننده است.

    در واقع قیمت گذاری و رقابت بر سر قیمت نخستین مسئله ای است که بسیاری از مدیران بازاریابی با آن روبرو می شوند.

    اگر جهانگردان احساس کنند که قیمت کالاها برای آنان بیشتر از بهای متعارف و منصفانه محلی است، مسلماً از این مسأله آزرده شده و آنرا عملی غیراخلاقی قلمداد می کنند ضمناً چون جهانگردان بهای اجناس را در فروشگاههای مختلف پرسش کرده و با هم مقایسه می نمایند بهتر آن است که قیمتها عادلانه تعیین شده و حتی المقدور یکنواخت باشد.

    بایستی توجه نمود که صنعت جهانگردی همواره رقابتی باقی خواهد ماند.

    جهانگردان نه تنها قیمتهای پایین تر (در صورت برابر بودن سایر عوامل) را جستجو می نمایند، بلکه از آژانسهایی که قیمت های بالا را مطالبه می کنند نیز به شدت ناراحت خواهند شد.[1] بررسی های انجام شده نشان می دهد که 44% از بازدیدکنندگان از هزینه های حمل و نقل در جمهوری السامی ایران ناراضی بودند، 54% از مجموع اعضای گروه نمونه از هزینه مراکز اقامتی در جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با کیفیت آن اظهار نارضایتی نموده اند.

    اطلاعات به دست آمده حاکی از آنست که 66% از بازدیدکنندگان از هزینه غذا و نوشیدنی در جمهوری اسلامی ایران راضی و 34 درصد از آن ناراضی بوده اند 62% از مجموع گروه نمونه از هزینه صنایع دستی ایران اظهار رضایت نموده اند درحالیکه 38% آن را غیررضایت بخش اعلام کرده اند بررسی همین اطلاعات نشان می دهد 4% از بازدیدکنندگان از هزینه های صنایع دستی را اصلاً رضایت بخش نیست و 10% آن رضایت بخش نیست اعلام نموده اند لازم به توضیح است که دقیقاً به میزان 62% از بازدیدکنندگان نیز از کیفیت صنایع دستی اظهار رضایت کرده اند.

    و در نهایت مقایسه نظرات جهانگردان در زمان ورود و خروج از کشور در مورد هزینه خدمات توریستی در ایران نشان می دهد که در زمان ورود جهانگردان به ایران 30% از آنان از هزینه خدمات توریستی در ایران و بر اساس اطلاعاتی که داشته اند راضی نبوده اند، بررسی همین اطلاعات در زمان خروج جهانگردان از کشور حاکی از آنست که به طور متوسط 5/42% از آنان از هزینه خدمات ارائه شده اظهار نارضایتی کرده اند.[2] بدین ترتیب مشاهده می شود که مبالغ اخذ شده از جهانگردان بر اساس اطلاعاتی که کسب نموده بودند تقریباً فراتر از انتظارات آنان بوده است.

    بنا به دلایل فوق اهمیت پژوهش در زمینه قیمت گذاری صحیح در کشور ما از دو جنبه زیر اشکار می گردد.

    نخست چنانچه مشاهده شد نظارت بر قیمت ها و قیمت گذاری صحیح در کشور ما مورد بی توجهی قرار گرفته است و این امر منجر به نارضایتی جهانگردان از قیمت ها شده است و این مسئله به قدری مهم است که حتی تبلیغات بسیار هوشمندانه و مداوم نیز نمی تواند اثرات منفی ناشی از قیمت های بالا و در اغلب موارد ناعادلانه و غیرمنصفانه را خنثی نماید.

    دوم، عدم انجام تحقیقات لازم در مورد موضوع فوق الذکر و نیاز مؤسسات و دست اندرکاران جهانگردی به انجام پژوهشهای لازم در این زمینه.

    هدف پژوهش هدف این تحقیق شناسایی متغیرهای اصلی سیاست مطلوب قیمت گذاری در بخش های مختلف گردشگری کشور و اثرات آن بر توسعه گردشگری جهت افزایش درآمدهای ارزی می باشد.

    چنانکه به نظر می رسد با شناخت دقیق سیاست مطلوب قیمت گذاری بتوان به رشد و شکوفایی این صنعت یاری رسانید.

    فرضیه ها: فرضیه 1-هزینه خدمات توریستی (اقامتی، حمل و نقل، پذیرایی و ...) در مقایسه با کیفیت آنها در کشور جمهوری اسلامی ایران از نظر جهانگردان رضایت بخش نیست.

    فرضیه 2- عد م رضایت جهانگردان از هزینه خدمات توریستی در مقایسه با کیفیت آنها در کشور جمهوری اسلامی ایران موجب کاهش تقاضا برای کالاها و خدمات جهانگردی شده است.

    فرضیه 3-سطح قیمت ها و استراتژی های قیمت گذاری بر جذب جهانگردان مؤثر است.

    قلمرو پژوهش قلمرو تحقیق در سه بعد موضوعی، زمانی و مکانی عرضه می گردد: -چارچوب موضوعی: قلمرو تحقیق به مدیریت بر قیمت گذاری صحیح و اصولی و خدمات گردشگری (حمل و نقل، اسکان، پذیرایی و صنایع دستی) در جذب جهانگردان به داخل کشور ایران محدود می باشد.

    -چارچوب زمانی: این تحقیق در پاییز 1383 انجام می شود.

    -چارچوب مکانی: این تحقیق به دنبال بررسی موضوع مورد نظر در صنایع وابسته به اداره جهانگردی جمهوری اسلامی ایران می باشد.

    متغیرها متغیرهای موجود در این پژوهش به شرح زیر عنوان می شوند: متغیر وابسته: جذب گردشگران خارجی متغیر مستقل: سیاست قیمت گذاری روش تحقیق این تحقیق یک تحقیق کاربردی است و از حیث روش یک تحقیق پیمایشی است.

    در ابتدا کتب و پایان نامه هایی که به نوعی در مورد موضوع تحقیق موجود بوده است مورد مطالعه قرار گرفته و موضوع تحقیق از این منابع گرفته شده است.

    به عباراتی ابتدا به سراغ منابع دست دوم رفته و پس از احاطه بر موضوع تحقیق شروع به تهیه طرح پیشنهادی تحقیق نمودم.

    روشهای آماری در این تحقیق بر حسب نوع اطلاعات و اهداف مورد نظر، روشهای آماری زیر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

    1) آمار توصیفی: شامل فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و ...

    جهت نمایش کمی اطلاعات جمع آوری شده.

    2) روش اثبات فرضیه: بریا اثبات فرضیه از روش کتابخانه ای و مصاحبه با مسئولین صنعت جهانگردی استفاده می شود.

    محدودیتهای تحقیق مهمترین محدودیت در انجام این تحقیق عدم وجود کتب و نشریات کافی در مورد موضوع تحقیق خصوصاً به زبان فارسی می باشد.

    تعاریف عملیاتی واژه ها و اصطلاحات مهم تحقیق قیمت گذاری قیمت یکی از عناصر چهارگانه آمیخته بازاریابی می باشد.

    در آمیزه بازاریابی که به فروش منجر می شود قیمت تنها عاملی است مهمترین نقش را ایفا می کند.

    همچنین در آمیزه بازاریابی قیمت انعطاف پذیرترین عامل به حساب می اید.

    از سوی دیگر قیمت گذاری و رقابت بر سر قیمت نخستین مسأله ای است که بسیاری از مدیران بازاریابی با آن روبرو می شوند.

    استراتژی های مربوط به قیمت گذاری شامل استراتژی های روابط به قیمت گذاری محصولات جدید، استراتژی های قیمت گذاری آمیزه ای از محصولات، استراتژی تعدیل قیمت ها و سرانجام استراتژی های مربوط به تغییر دادن قیمت ها می باشد.[3] قیمت یکی از عناصر چهارگانه آمیخته بازاریابی می باشد.

    استراتژی های مربوط به قیمت گذاری شامل استراتژی های روابط به قیمت گذاری محصولات جدید، استراتژی های قیمت گذاری آمیزه ای از محصولات، استراتژی تعدیل قیمت ها و سرانجام استراتژی های مربوط به تغییر دادن قیمت ها می باشد.

    قیمت گذاری خدمات و بالاخص خدمات گردشگری از برخی جهات با قیمت گذاری کالا متفاوت است.

    این تفاوت ناشی از الف) طبیعت نامحسوس خدمات گردشگری ب) نسبت هزینه ثابت به متغیر در مؤسسات خدماتی بیشتر از مؤسسات تولیدی است ج) عامل زمان اصلول راهبرد قیمت گذاری یک شرکت را می توان بر سه مبنا توصیف نمود هزینه های مربوط به تأمین کننده رقابت ارزش در نزد مشتری گردشگری در مارس 1993، کمیسیون آمار ملل متحد، تعریف ارائه شده از جهانگردی توسط سازمان جهانی جهانگردی را پذیرفت.

    بر اساس این تعریف، جهانگردی عبارتست از: «مجموعه فعالیتهای افرادی که به مکان هایی خارج ئاز محل زندگی و کار خود به قصد تفریح و استراحت و انجام امور دیگر مسافرت می کنند و بیش از یک سال متوالی در آن مکان ها نمی مانند.» گردشگر به افرادی گفته می شود که به خارج از محل سکونت خود (به مدت حداقل 24 ساعت و حداکثر 12 ماه) مسافرت نموده و هدف اصلی آنها دیدار و فعالیت جهانگردی است.

    فهرست منابع و مأخذ کاتلر، فیلیپ – آرمسترانگ، گری «اصول بازاریابی» علی پارسائیان، نشر جهان نو، چ اول، 1380 لاولاک.

    کریستوفر – رایت، لارن «اصول بازاریابی و خدمات» ابوالفضل تاج زاده ثمین، نشر سمت، ج اول، 1382 مهرانی، هرمز «تأثیر بازراریابی بر جذب حهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران» دانشگاه علامه طاباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری.

    ش 332، 1374 موحدی، علیرضا «بررسی عوامل موثر در عدم تمایل بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در صنعت جهانگردی ایران» دانشگاه علامه طاباطبایی، دانشکده مدیریت و حسابداری، ش 343، 1347 تأثیر بازاریابی بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران تألیف: هرمز مهرانی حسینیه ماحوزی آذرماه 1383 بخش اول: کلیات و بررسی های تاریخی موضوع فصل اول: کلیات فصل دوم: سیر تاریخی جهانگردی در ایران فصل سوم: سیر تاریخی جهانگردی و بازاریابی جهانگردی در جهان فهرست موضوعات: مقدمه: وابستگی شدید اقتصاد ایران به درآمد حاصل از صادرات نفت موجب گردید تا در طول چهار دهه اخیر تحولات سیاسی اثر بسیار نامطلوبی برروی برنامه ریزی و توسعه اقتصادی کشور برجای بگذارد اگر تحولات کشورهای جهان سوم را که وابستگی ارزی به صادرات یک محصول داشته اند را مورد توجه قرار دهیم ملاحظه خواهیم نمود که این کشورها هر زمان که اراده کردند تا خط مشی سیاسی مستقلی را دنبال نمایند از طریق کشورهای بزرگ غربی با استفاده از حربه تحریم، دچار مشکلات اقتصادی و سیاسی شدیدی گردیدند بطوریکه در درازمدت قادر به ادامه خط مشی مستقل خود نگردیدند یا از آن منحرف شدند.

    در طول دهه های 50 و 60 و همچنین سه سال اول دهه 70 هجری شمسی نوسانات شدید قیمت نفت موجب گردید تا برنامه های تدوین شده توسط دست اندرکاران مورد تجدیدنظرهای اساسی قرار گرفته و حتی در سال 1372 که ایران نیز متأسفانه دچار بحران بدهیها گردید و قادر به بازپرداخت دیون خود نشد، علت آن تا حدود زیادی کاهش شدید قیمت نفت و درنتیجه کاهش درآمدهای ارزی حاصل از آن عنوان شده است.

    به دلایل ذکر شده فوق، امروزه بسیاری از ممالک دنیا سعی می نمایند تا درآمدهای ارزی خود را متنوع تا در صورتیکه یکی از منابع ارزی آنها به دلایلی دچار رکود و یا نوسان گردد، درآمدهای سایر بخش ها از شدت اثر آن کاسته و درنتیجه اثرات منفی حاصله را خنثی نمایند.

    برای مثال کشورهایی مانند ترکیه، یونان، پرتقال، اسپانیا، ایتالیا، چین، سنگاپور، تایلند، مالزی، اتریش و پرتغال توانسته اند با متنوع نمودن منابع ارزی خارجی با تأکید بر صنعت جهانگردی، درآمدهای ارزی قابل توجهی را به دست آورند.

    برابر آمارهای ارائه شده از سوی سازمان جهانی جهانگردی در سال 1992 آمریکا 861/53 فرانسه 25، اسپانیا 181/22، اتریش 832/14، هنگ کنگ 037/6، ترکیه 639/3، کره جنوبی 272/3، یونان 268/3، مصر 730/2، اندونزی 729/2، فیلیپین 674/1، هند 415/1، مراکش 360/1، تونس 074/1، عربستان سعودی یک میلیارد دلار و اردن 462 میلیون دلار از طریق توریسم درآمد ارزی داشته اند، درحالیکه ایران در همین سال 60 میلیون دلار از این راه عایدات داشته است.

    در سال 1992 سهم ایران در بازار آسیای جنوبی 95/2 درصد بوده درحالیکه سهم هند 46/69 درصد با مبلغ 415/1 میلیارد دلار بوده است.

    با توجه به اینکه ما از لحاظ آثار تاریخی که در سرتاسر ایران پراکنده و هر یک به دوره های گوناگون تاریخی تعلق دارد و بخوبی پیام تمدن و فرهنگ ما را به بازدیدکنندگان منتقل می کند و همچنین مناظر طبیعی، تنوع آب و هوایی، وجود دریاها و دریاچه ها و غیره بسیار غنی می باشد لذا با استفاده از شیوه های صحیح مدیریت بازاریابی می توان بین نیازهای جهانگردان و امکانات کشور توازن مطلوبی را ایجاد نمود.

    با توجه به اینکه کشورهایی که در جذب جهانگردان خارجی موفق می باشند از تکنیک های بازاریابی بهره برداری می نماید و با استفاده از تحقیقات بازاریابی نیازهای بازارهای هدف خود را بررسی و سپس امکانات لازم را در جهتئ ارضاء این نیازها توسعه می دهند، انتظار می رود که در آینده تعدا جهانگردان وارد به این کشورها افزایش می یابد.

    دست اندرکاران صنعت جهانگردی کشور ما نیز بایستی با توجه به اهمیت جذب جهانگردان خارجی در توسعه اقتصادی در این زمینه فعالیت تا بتوانند موفق گردند.

    1-1-عنوان پایان نامه (طرح مشکل – تعریف مسئله) با توجه به اینکه عدم استفاده از شیوه مطلوب مدیریت بازاریابی در صنعت جهانگردی ما را از جذب جهانگردان بیشتر محروم نموده است و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس از نظر بالا بودن در آمد سرانه و همچنین تجانس دینی و فرهنگی مشترکات زیادی با ما دارند لذا عنوان پایان نامه به شرح زیر عرضه شده است: «تأثیر بازاریابی بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران» 2-1-هدف پژوهش هدف این تحقیق شناسایی متغیرهای اصلی مدیریت مطلوب بازاریابی در بازارهای کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و اثرات آن بر توسعه جهانگردی جهت افزایش درآمدهای ارزی (صادرات نامریی) می باشد.

    به نظر می رسد که با شناسایی این عوامل برنامه ریزی و اجرا دقیق مدیریت بازاریابی بتوان تا حدود زیادی درآمد ارزی توریسم را افزایش، درآمدهای خارجی را متنوع و کشور را از آسیب پذیری ناشی از نوسانات قیمت نفت حفظ نمود.

    3-1-فرضیه (فرضیه ها یا سؤالهای تحقیق) فرضیه اول: کمیت و کیفیت ارائه خدمات و کالاها (جاذبه ها، تسهیلات، زیرساختارها، حمل و نقل داخل شهرها و میهمان نوازی) بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران مؤثر است.

    فرضیه دوم: فعالیتهای تشویقی و ترغیبی (تبلیغات، ارتقاء فروش و روابط عمومی) برروی مشتریان بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران مؤثر است.

    متغیرهای این فرضیه به شرح زیر است: -تبلیغات در رسانه ها مانند روزنامه، مجله، تلوزیون و رادیو -عرضه وسایل تبلیغاتی غیررسانه ای مانند بروشور، پوستر، فیلم، اسلاید و پست مستقیم -شرکت در نمایشگاههای جهانگردی فرضیه سوم: سطح قیمت ها و استراتژیهای قیمت گذاری بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران مؤثر است.

    فرضیه چهارم: خطی مشی ها توزیع (کانالهای توزیع مستقیم و غیرمستقیم) برای عرضه خدمات و کالاها بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران مؤثر است.

    فرضیه چهارم در برگیرنده متغیرهای زیر می باشد: -کیفیت بخش های مختلف تورها (جاذبه ها، تسهیلات، حمل و نقل داخل شهرها و غیره) -کیفیت تسهیلات حمل و نقل هوایی -ایجاد تسهیلات حمل و نقل دریایی با کیفیت بالا 4-1-1-اهمیت پژوهش (چرا این موضوع را انتخاب کرده اید؟

    انجام این پژوهش برای پژوهشگران و جامعه علمی متضمن چه فایده ای است؟) این پژوهش دارای اهمیت زیادی می باشد که مهمترین آنها به شرح زیر است.

    1-4-1-تهیه ارز خارجی برابر نظر کارشناسان، ارز حاصل از صنعت توریسم به عنوان صادرات نامرئی در پایان قرن بیستم شماره یک جهان تبدیل خواهد شد.

    در حال حاضر نفت مهمترین صادرات جهانی محسوب می گردد.

    نگاهی به روند رو به افزایش درآمد جهانی جهانگردی نشان میئ دهد که در سال 1950 دو میلیارد و یکصد میلیون دلار و در سال 1994، حدود 321 میلیارد دلار از طریق صنعت جهانگردی به اقتصاد کشورهای مختلف جهان تزریق شده است.

    درآمد جهانی جهانگردی در سال 90، 249 میلیارد و سیصد میلیون دلار و در سال 91 با 1/9 درصد افزایش به 272 میلیارد دلار بالغ گردید.

    متأسفانه سهم ایران از درآمد ارزی توریسم در سال 1993 فقط 59 میلیون دلار بوده است که با توجه به وجود جاذبه های توریستی فراوان در کشور بسیار ناچیز است و با فراهم نمودن امکانات لازم، ایران می تواند به جایگاه حقیقی و واقعی خود در جهان دست یابد.

    2-4-1-اشتغال زایی صنعت جهانگردی بر خلاف صنایع ماشینی قرن بیستم که عمدتاً سرمایه بر و کاراندوز هستند، کاربر می باشد.

    از آنجاییکه کشورهای جهان سوم از جمله ایران با توجه به افزایش فزاینده جمعیت با نرخ بالای بیکاری مواجه هستند، توجه به توریسم می تواند به افزایش اشتغال و درنتیجه بالا بردن درآمد ملی و درآمد سرانه کمک نماید.

    موسسه آینده نگری و برآورد اقتصاد سنجی و ارتون تخمین زده است که در بین مشاغل سرتاسر دنیا از هر 16 نفر یک نفر در بخش جهانگردی مشغول به کار است و از نظر اشتغال برزگترین صنعت جهان است.

    3-4-1-توسعه اقتصادی در طول دو دهه اخیر توسعه صنعت جهانگردی به عنوان یکی از راهها برای کمک به توسعه اقتصادی مخصوصاً برای کشورهای در حال توسعه مورد توجه زیادی قرار گرفته است.

    دلایل این امر به شرح زیر است: اولاً، رشد تقاضا برای مسافرت های بین المللی در کشورهای توسعه یافته تداوم خواهد یافت.

    ثانیاً، افزایش درآمد سرانه کشورهای توسعه یافته و با کشش بودن تقاضای درآمدی برای سفرهای بین المللی به معنای افزایش مسافرتها با نرخی بیشتر از افزایش درآمد می باشد.

    ثالثاً، کشورهای در حال توسعه از جمله ایران برای کمک به توسعه اقتصادی و ارضاء نیازهای فزاینده جمعیتهای در حال رشد خود نیاز به ارز خارجی دارند.

    سازمان همکاری های اقتصاد و توسعه (O.E.C.D) اعلام نموده است که صنعت جهانگردی فرصت عمده ای را برای رشد و پیشرفت کشورهایی که در مرحله میانی توسعه هستند و رشد سریع اقتصادی را تجربه می نمایند و به صورت فزاینده ای به درآمدهای ارزی خارجی نیاز دارند، فراهم نموده است.

    آنها همچنین هشدار داده اند که کشورهای در حال توسعه نبایستی برای رشد و توسعه اقتصادی خود به صورت وسیع به صنعت جهانگردی وابسته گردند.

    4-4-1-نیاز تحقیقاتی عدم انجام تحقیقات لازم در مورد موضوع و نیاز مؤسسات و دست اندرکاران جهانگردی به انجام پژوهش های لازم در این زمینه.

    5-1-قلمرو پژوهش قلمرو تحقیق در سه بعد موضوعی، زمانی و مکانی عرضه می گردد: 1-5-1-چارچوب موضوعی: قلمرو تحقیق به مدیریت مطلوب بازاریابی در بازارهای کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس (کویت، عربستان سعودی، قطر، بحرین، امارات متحده عربی و عمان) در جذب توریسم به داخل کشور ایران محدود می باشد.

    2-5-1-چارچوب زمانی: این تحقیق به دنبال بررسی موضوع در مقطع زمانی خاصی نمی باشد.

    مدت زمان انجام پژوهش از آذرماه 1371 تا پایان مردادماه سال 1374 بوده است.

    3-5-1-چارچوب مکانی: قلمرو تحقیق محدود به دانشکده حسابداری و مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی، دوایر ذیربط در معاونت سیاحتی و زیارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان سیاحتی – تفریحی بنیاد مستضعفان و جانبازان، سازمان میراث فرهنگی، سازمان مراکز ایرانگردی و جهانگردی آژانس های مسافرتی، هتل ها، رستورانها و مراکز تفریحی داخل کشور می باشد.

    6-1-روش تحقیق روشهای مورد استفاده در این تحقیق عبارتند از: روش توصیفی و تحلیلی.

    در روش توصیفی پژوهشگر بدون دخالت یا استنتاج ذهنی سعی نموده است تا وضعیت و موقعیت بازاریابی صنعت جهانگردی کشور را با توجه به اطلاعات ثانویه موجود در سازمانهای مربوطه و کتابخانه های مختلف مورد بررسی قرار داده و با توجه به شیوه های مورد استفاده در کشورهای موفق دنیا، نتایج عینی را عرضه نماید.

    در روش تحلیلی اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری و به وسیله روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    7-1-محدودیتهای تحقیق عمده ترین محدودیتهای این تحقیق عبارتند از: 1-7-1-عدم علاقه و همکاری جهانگردان کشورهای جنوب خلیج فارس جهت تکمیل پرسشنامه تحقیق از مهمترین موانع و محدودیتهای این تحقیق بوده اند.

    2-7-1-عدم علاقه و همکاری جهانگردان کشورهای جنوب خلیج فارس جهت تکمیل پرسشنامه تحقیق از مهمترین موانع و محدودیتهای این تحقیق بوده اند.

    2-7-1-عدم علاقه و همکاری تعدادی از آژانس ها جهت تکمیل پرسشنامه که در ارتباط نزدیک با جهانگردان کشورهای جنوب خلیج فارس بوده اند.

    3-7-1-عدم وجود کتب و نشریات در موضوع تحقیق به زبان فارسی لذا محقق عمدتاً از منابع انگلیسی استفاده نموده است.

    4-7-1-عدم وجود کتب و نشریات کافی به زبان انگلیسی در مورد موضوع تحقیق در ایران 5-7-1-محدودیت مالی – انجام تحقیقی با حجم و گستردگی موضوع نیاز به منابع مالی کافی دارد که متأسفانه در این زمینه محقق با حداقل امکانات این پژوهش را انجام داد.

    6-7-1-بدبینی عمومی نسبت به امر تحقیق 7-7-1-عدم علاقه بعضی از کارکنان سازمانهای جهانگردی جهت همکاری با تحقیق 8-7-1-عدم اطلاع و آگاهی کارکنان صنعت جهانگردی ایران در موضوع تحقیق 8-1-روش آماری در این تحقیق بر حسب نوع اطلاعات و اهداف مورد نظر، روشهای آماری زیر مورد استفاده قرار گرفته است.

    1-8-1-آمار توصیفی: شامل فراوانی، درصد فراوانی، میانگین، واریانس و غیره جهت نمایش کمی اطلاعات جمع آوری شده.

    2-8-1-آمار استنباطی: از آزمون نسبتها (binomial) برای اثبات فرضیات بهره برداری شده ضمناً از نرم افزار کامپیوتری SPSS جهت تخلیص و تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده گردیده است.

    3-8-1-روش اثبات فرضیه ها بعد از مشورتهای مختلف با اساتید محترم در زمینه آمار تصمیم گرفته شد که برای اثبات فرضیه سوم از روش کتابخانه ای و مصاحبه با دست اندرکاران و مسئولین صنعت جهانگردی و برای فرضیه های اول دوم و چهارم از آزمون نسبتها (binomial) استفاده گردد.

    9-1-تعاریف واژه ها و اصطلاحات مهم تحقیق در این بخش واژه ها و اصطلاحات مهم این تحقیق تشریح می گردند.

    1-9-1-مدیریت بازاریابی مدیریت بازاریابی عبارتست از تجزیه و تحلیل، برنامه ریزی، اجرا و کنترل فعالیتهای طرح ریزی شده به منظور ایجاد ساخت و حفظ مبادلات و روابط مفید متفابل با بازارهای مورد نظر.

    رسیدن به این هدف بستگی دارد به تجزیه و تحلیل منظم و مشخص شده ای از نیازها، خواستها، استنتاج ها و ترجیح های خریداران و واسطه ها به عنوان پایه و زیربنایی برای اخذ تصمیمات مؤثر در مورد عرضه خدمات و کالاها قیمت گذاری، فعالیتهای تشویقی و ترغیبی و توزیع.

    2-9-1-مفاهیم و اشکال جهانگردی 1-2-9-1-تعریف جهانگردی (tourism) جهانگردی عبارتست از اقداماتی که افراد به منظور مسافرت به اماکنی خارج از محیط زیست معمولی و برای اقامتهایی حداقل یک شب و کمتر از 12 ماه انجام می دهند مشروط بر اینکه مقصد اصلی از مسافرت کسب درآمد نباشد.

    در این تعریف عبارت «محیط زیست معمولی» به این دلیل قید گردیده که سفرهایی که داخل محدوده محل اقامت انجام می گیرد و سفرهای عادی و مداوم به محل کار، تحصیل، خریدهای روزانه و غیره را شامل نشود.

    عبارت «کمتر از 12 ماه» برای این منظور عرضه گردیده که سفرهای بلند مهاجرتی را شامل نشود.

    2-2-9-1-اشکال جهانگردی الف-جهانگردی بومی (domentic tourism) ب-جهانگردی درون مرزی (inbound tourism) ج-جهانگردی برون مرزی (outbound tourism) هـ جهانگردی داخلی (internal tourism) و-جهانگردی ملی (National tourism) پیشنهاد اشکالات وارد بر این تحقیق به شرح زیر مترتب می باشد: -تفصیل بیش از حد برخی بخشها (به عنوان مثال ده صفحه برای مقدمه و ...) که این موجب سردرگمی خواننده می شود.

    -مشخص ننمودن متغیرها (متغیر وابسته، مستقل و ...) -کلی بودن موضوع -عدم تعیین محدوده مکانی برای موضوع تحقیق -عدم انسجام و ترکیب بندی صحیح در فرضیه ها.

    سطح معنی دار بودن یعنی این که حداقل 70% از افراد نمونه معتقدند که خط مشی های توزیع (کانالهای توزیع مستقیم و غیرمستقیم) برای عرضه خدمات و کالاها بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران مؤثر است.

    یعنی این که کمتر از 70% از افراد نمونه معتقدند که خط مشی های توزیع (کانالهای توزیع مستقیم و غیرمستقیم) برای عرضه خدمات و کالاها بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران مؤثر نیست.

    در مورد سوالات فرضیه چهارم داریم: (مجموع افرادی که به سوالات مربوطه پاسخ خیلی زیا و زیاد داده اند)92=تعداد موفقیت (مجموع افرادی که به سوالات مربو پاسخ خیلی کم و کم داده اند) = تعداد عدم موفقیت نسبت موفقیت عنوان شده توسط فرضیه صفر سطح معنی دار بودن با توجه به این که فرض گردیده، سطح زیر منحنی با مراجعه به جدول توزیع نرمال استاندارد 645/1- است.

    از آنجا که کمیت آماره آزمون (392/2) در ناحیه عدم رد قرار دارد فرضیه صفر رد نمی شود.

    بنابراین می توان گفت که حداقل 70% از افراد نمونه با نظر فوق موافق بوده و فرضیه اثبات می گردد.

    یعنی این که خط مشی های توزیع (کانالهای توزیع مستقیم و غیر مستقیم) برای عرضه خدمات و کالاها بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران موثر است.

    7-2-9-اثبات فرضیه سوم با استفاده از اطلاعات کتابخانه و مصاحبه فرضیه سوم: سطح قیمتها و استراتژیهای قیمت گذاری بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران موثر است.

    با توجه به این که فرضیات این تحقیق دربرگیرنده اجزا و آمیخته بازاریابی است و هریک از آنها دارای متغیرهای زیادی می باشد لذا برای آزمون فرض بایستی سوالات متعددی مطرح گردد.

    پس از مذاکره با اساتید محترم راهنما و مشاور نتیجه گیری گردید که جهانگردان علاقه زیادی به پاسخ پرسش های طولانی و زیاد ندارند و لذا مقرر گردید که پرسشنامه حتی الامکان کوتاهتر عرضه گردد.

    با توجه به گسترده بودن موضوع مقرر گردید که فرضیه سوم به طریق کتابخانه ای و با مصاحبه با متخصصین و کارشناسان صنعت جهانگردی در معاونت سیاحتی و زیارتی و آژانس های مسافرتی بررسی و تجزیه و تحلیل گردد.

    یکی از سؤالات باز (تشریحی) پرسشنامه نیز به این موضوع اختصاص یافت که به شرح زیر بود.

    اگر ممکن است لطفاً پیشنهادات و نظرات خود را در مورد قیمت گذاری و قیمت های خدمات و کالاهای جهانگردی ایران بیان فرماییئ.» همانطور که در فصل ششم بیان گردید از میان محصولات جهانگردی ایران فقط هتل ها به صورت تبعیضی (بین ایرانگردان و جهانگردان) نرخ کذاری شده است، یعنی این که مسافرین خارجی می بایستی کرایه اطاقهای هتل را برابر نرخهای مصوب به دلار پرداخت نمایند.

    این نرخ ها نیز رقابتی است و از کشورهای رقیب و همسایه کمتر می باشد.

    قیمت سایر اقلامی را که جهانگردان در ایران هزینه می نمایند عمدتاً به ریال پرداخت می کنند.

    با توجه به این که نرخ ریال در برابر پول ملی کشورهای جنوب خلیج فارس دلار، و سایر ارزهای معتبر کاهش شدیدی داشته است لذا قیمت های فعلی خدمات و کالاهای جهانگردی ایران در حال حاضر از کشورهای رقیب مناسب ار است.

    همانگونه که قبلاً بیان گردید تعداد کمی به سوالات باز (تشریحی) این تحقیق پاسخ دادند ولی از جواب آنها نیز می توان نتیجه گیری کرد که قیمت های فعلی محصولات جهانگردی ایران مناسب است.

    البته از نظر کیفیت تسهیلات اقامتی و عرضه غذا نقاط ضعف فراوانی وجود دارد که هنگام تجزیه و تحلیل سوالات 12 و 13 در همین فصل به آنها اشاره شده است.

    استراتژی های متعددی برای قیمت گذاری خدمات و کالاهای جهانگردی وجود دارد که در فصل ششم این پایان نامه مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.

    با توجه به مصاحبه هایی که با کارشناسان و دست اندرکاران صنعت جهانگردی مخصوصاً تورکردانها که در بازارهای کشورهای جنوب خلیج فارس فعالیت و به خوبی با آنها آشنایی دارند به عمل آمد نتیجه گیری گردید که حساسیت قیمتی جهانگردان مورد نظر در این تحقیق علیرغم درآمد سرانه بالا، بسیار زیاد است.

    بنابراین پیشنهاد محقق، اعمال استراتژی قیمت گذاری رقابتی می باشد.

    البته بایستی توجه نمود که کیفیت محصولات جهانگردی مخصوصاً هتل ها و تسهیلات عرضه غذا نیز اهمیت زیادی برخوردار است و بایستی به آنها توجه کافی مبذول گردد.

    3-9-پردازش داده ها توسط نرم افزار SPSS پردازش داده ها توسط بسته نرم افزاری SPSS انجام شده است.

    جهت تجزیه و تحلیل آماری هر یک از سوالات پرسشنامه از اطلاعات خروجی های پردازش شده کامپیوتری مانند میانگین، میانه، نما یا مد، واریانس، انحراف معیار، خطای معیار، دامنه، کشیدگی، ضریب کشیدگی، و غیره استفاده شده است.

    برای اثبات فرضیات از آزمون نسبت ها بهره برداری گردیده که اطلاعات مربوط نیز از خروجی های کامپیوتری می باشد.

    قسمت چهارم شامل 11 سوال بسته می باشد که مانند سن، جنس، درآمد، شغل و غیره برای کسب اطلاعات بیشتر و شخصی عرضه شده که در قسمت انتهایی پرسشنامه درج و از پاسخگویان درخواست گردید تا در صورت امکان به آن پاسخ دهند.

    جهت تجزیه و تحلیل آماری سؤالات و آزمون فرض ها از نرم افزار کامپیوتری SPSS استفاده شده است.

    2-9-تجزیه و تحلیل یافته هیا تحقیق و ارائه پیشنهادات مطالعات و تحقیقات انجام شده به منظور پاسخ به موضوع تحقیق و آزمون فرضیات مربوطه صورت گرفته و نتایج نیز بر همین اساس عرضه شده است.

    برای آزمون فرضیات، نتیجه گیری، و عرضه پیشنهادات محقق سعی کرده است تا در چارچوب مطالعات متابخانه ای و تحقیقات میدانی (پرسشنامه و مصاحبه حضوری) اقدام نماید.

    تجزیه و تحلیل آماری داده ها و اطلاعات 1-9-پرسشنامه پرسشنامه ای که برای این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته شامل 32 سوال است که 5 سوال باز و بینه سوالات در جهت آزمون فرضیات و کسب اطلاعات لازم مطرح شده است.

    با توجه به این که هدف این تحقیق تجزیه و تحلیل و بررسی اثر بازاریابی بر جذب جهانگردان بیشتر از کشورهای جنوب خلیج فارس به ایران است و زبان رسمی و مشترک بازار ذکر شده عربی است، لذا پرسشنامه ابتدا به زبان فارسی تنظیم و پس به زبانهای عربی و انگلیسی نیز ترجمه گردید تا افراد مورد نظر محقق از نظر درک مفاهیم با مشکلی مواجه نشوند.

    در این پرسشنامه سوالات 2، 3، 4، 8، 9، 10، 11، 12 و 13 مربوط به 9 متغیر می باشد کهب ا استفاده از آنها فرضیه اول مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است.

    سوالات 5، 6، 7 جهت تجزیه و تحلیل آماری فرضیه دوم پیش بینی شده است.

    با استفاده از سؤالات 14، 15، 16 فرضیه چهارم این تحقیق مورد بررسی و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است.

    با توجه به کثرت سوالات مطرح شده و مشکلات مربوط به اخذ نظریات جهانگردان خارجی که متأسفانه علاقه ای به پاسخگویی به پرسش های تحقیق را ندارند، با بهره گیری از نظریات اساتید راهنما و مشاور مقرر گردید که این فرضیه به صورت کتابخانه ای و همچنین با متخصصین و صاحب نظران صنعت جهانگردی و تجزیه و تحلیل سؤال 20 پرسشنامه که بصورت باز مطاح شده اثبات گردد.

    در پرسشنامه از مقیاس لیکرت استفاده شد، بدین معنی که در مقابل هر سوال 5 گزینه وجود دارد که عبارتند از بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم.

    هر یک از گزینه ها دارای امتیازاتی از 2 الی 2- می باشد.

    هدف از انجام این کار تبدیل نظرات کیفی افراد به اعداد کمی برای دسنیابی به نتایج مملو.س می باشد .

    برای بررسی موضوع تحقیق تعداد 70 پرسشنامه بین جهانگردان نمونه تحقیق مرتبط با موضوع توزیع شد که 47 عدد برگشت و همگی آنها قابل استفاده تشخیص داده شد.

    به منظور تعیین شاخص جهت اندازه گیری نظریات پاسخ دهندگان به متغیرهای تحقیق از اصل تفاوتهای متعادل استفاده شد و به همین جهت مقیاس 5 درجه ای لیکرت با فواصل مساوی مورد بهره برداری قرار گرفت و به هر یک از این 5 درجه، امتیازاتی از 2- تا 2 داده شده است.

    پرسشنامه تهیه شده دارای چهار قسمت است که هر یک به دلیل خاصی طراحی شده است.

    قسمت اول شامل مقدمه کوتاهی در مورد علت انجام تحقیق و توضیح مختصری در مورد موضوع، به منظور آگاه کردن پاسخ دهندگان از اهداف پرسشنامه می باشد.

  • فهرست:
    فهرست موضوعات:
    عنوان صفحه
    مقدمه
    عنوان پژوهش (بیان مسئله – تعریف موضوع تحقیق)
    اهمیت و ضرورت موضوع تحقیق
    هدف پژوهش
    فرضیه ها
    قلمرو پژوهش
    چارچوب موضوعی
    چارچوب زمانی
    چارچوب مکانی
    متغیرها
    روش تحقیق
    روشهای آماری
    محدودیتهای تحقیق
    تعاریف عملیاتی واژه ها و اصطلاحات مهم تحقیق
    فهرست منابع و مآخذ

     

    منبع:
    ندارد.

     

مقدمه: قیمت یکی از عناصر چهارگانه آمیخته بازاریابی می باشد. و اگرچه درآمیخته بازاریابی قیمت فقط یک عامل است ولی از لحاظ توانایی رقابت کردن، یک عامل تعیین کننده است. شرکتی که می خواهد به طور مؤثر رقابت کند و از لحاظ حجم فروش و سود به اهداف خود برسد باید از یک سیستم قیمت گذاری صحیح پیروی نماید. این امر در صنعت جهانگردی نیز همچون صنعتهای دیگر صادق است. با آزادسازی نسبی قیمتها در ...

قيمت يکي از عناصر چهارگانه آميخته بازاريابي مي باشد. و اگرچه درآميخته بازاريابي قيمت فقط يک عامل است ولي از لحاظ توانايي رقابت کردن، يک عامل تعيين کننده است. شرکتي که مي خواهد به طور مؤثر رقابت کند و از لحاظ حجم فروش و سود به اهداف خود برسد بايد از

مديريت بحرانهاي صنعت گردشگري: تحليل GGE از حادثه 11 سپتامبر شواهد زيادي وجود دارد که کاهش تقاضاي ناگهاني و غيرمنتظره اي در صنعت گردشگري يک يا چند کشور به وجود مي آيد. سياست گذاران با وضعي خطرناک مواجه شده اند بدين ترتيب که چگونه مي توانند چنين بحران

پیشگفتار: یکی از سیاستهای اقتصادی رایج در کشورهای روبه توسعه و حتی کشورهای توسعه یافته صرف نظر از نوع نظام اقتصادی حاکم، پرداخت یارانه به برخی کالاها و خدمات است.یارانه یک سیاست صرفاً اقتصادی نیست زیرا که دارای آثار اجتماعی و سیاسی قابل ملاحظه ای است. پرداخت یارانه به موازات افزایش نقش دولت در اقتصاد افزایش می یابد و به تدریج هم به لحاظ دامنه ی سرایت و تعداد کالاها و خدمات مشمول ...

در مقياس وسيع اندازه ضريب تکاثري منوط بر اين است که بخش عمده عرضه کالاها و خدمات جهانگردي تا چه حد توانسته به خوبي توسعه يابد. در صورتي که واردات کالاهاي خارجي را به حداقل رسانيم و خدمات و کالاهاي محلي و داخلي مصرف شود تاثير ضريب تکاثري به مراتب زيا

چکیده مطالب پروژه : ضمن تشکر و قدردانی از استاد گرامی و دست اندرکاران دانشکده سماء کرج ، در فرهنگ عامه مردم ایران ، سفر و مسافرت جایگاه ویژه ای در بابت گسترش اطلاعات ، آگاهیها و شناخت دارد. « مرد پخته» در این فرهنگ به انسان جهان دیده اطلاق می گردد و به سیر و سفر به اطراف و اکناف جهان پرداخته و از هر قوم و ملتی شناخت و نشانه ای در ذهن خود دارد این انسان جهان دیده به صفاتی همچون ...

11 تعریف مسأله ما در این تحقیق به دنبال بررسی این موضوع هستیم که «آیا ناتوانی بانکهای ایرانی در برآورده کردن نیازها و خواسته های مشتریان یا به عبارتی عدم کاربرد صحیح بازاریابی در نظام بانکی، علت عدم تقاضای بهینه برای بانکهاست؟» قبل از شروع بحث لازم است تعریفی اجمالی از موضوع داشته باشیم که ذهن خواننده نسبت به بعضی مطالب روشن گردد. تعریف بازاریابی: بازاریابی یکی از آن اصطلاحاتی ...

بررسی نقش بازاریابی در توسعه صنعت گردشگری چکیده: بازاریابی شامل فعالیت هایی می شود که در رابطه با رساندن خریدار و فروشنده به یکدیگر برای انجام معامله ، صورت می گیرد. بازار جهانگردی بر مبنای منطقه جغرافیایی ، ترکیب جمعیتی ، نوع رفتار یا بر مبنای روان‌نگاری بخش بندی می شود. در آمیخته بازاریابی عوامل گوناگون که بر تلاش ها ی بازار یابی اثر می‌گذارند به چهار گروه اصلی طبقه بندی می ...

کانادايي ها باصرف 279 ميليارد دلارکانادا در سفرهاي خارجي رکورد جديدي در اين زمينه بر جاي گذاشته اند. آخرين آمار منتشر شده در اين باره حاکي از رشد3/5 درصدي سفر کانادايي ها به خارج نسبت به سال گذشته است و اين درحالي صورت گرفت که در سال2006 به طور ميان

چکیده: بازاریابی شامل فعالیت هایی می شود که در رابطه با رساندن خریدار و فروشنده به یکدیگر برای انجام معامله ، صورت می گیرد. بازار جهانگردی بر مبنای منطقه جغرافیایی ، ترکیب جمعیتی ، نوع رفتار یا بر مبنای روان‌نگاری بخش بندی می شود. در آمیخته بازاریابی عوامل گوناگون که بر تلاش ها ی بازار یابی اثر می‌گذارند به چهار گروه اصلی طبقه بندی می شوند که عبارتند از: محصول، توزیع، قیمت و ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول