دانلود مقاله فرش بلوچ خراسان

Word 50 KB 6261 18
مشخص نشده مشخص نشده هنر - گرافیک
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده :

    این مقاله حاصل تحقیقی با عنوان (( سیمای فرش بلوچ خراسان )) است . به همین جهت با پی جویی نقوش بلوچی ، رنگبندی ، پتانسیلهای باالقوه و باالفعل و مواد اولیه مورد مصرف بلوچ نشینان خراسان و همچنین بررسی شیوه های مختلف بافت بر روی فرش های بلوچی مطالعه ونتیجه گیری مختصری شده است .

    اما فرش ایران و فرهنگ بافت آن دارای خرده فرهنگ های بی شماری است که امروزه یا زوال یافته اند و یا رو به نابودی می باشند . از جمله این فرهنگهای کوچک می توان به فرش های بلوچی اشاره کرد .

    مناطق بلوچی باف خراسان شامل شهرستانهای سرخس ، تربت حیدریه ، تربت جام ، خواف ، تایباد ، قائنات و بخشهایی از شهرستانهای مشهد و بیرجند می باشد که با مراجعه به برخی از مهمترین مراکز تولید فرشهای بلوچی ، بررسی خود را به صورت میدانی در این شهرستان ها به انجام رسانیده ام . علاوه بر مطالعه میدانی از منابع قابل دسترس اسنادی نیز بهره کافی را برده و در تحلیل های خود در موارد متعدد استفاده کرده ام .

    با نگاهی به نمونه های ارائه شده در این تحقیق ، می توان به اهم طرح های بلوچی به صورت مختصر و کلیدی و همچنین اهم رنگبندی مورد استفاده در این فرشها می باشد .

     

    فصل اول :

    1-1 مقدمه :

     

    با مشاهده وضعیت جغرافیایی گرم و خشک ، بیابانهای سوزان بی آب و علف و گذری کوتاه بر سیر تحولات تاریخی و اجتماعی مردمان بلوچ نشین استان خراسان هیچ گاه انتظار پیدایش چنین فرشها و قالیچه های گرانبها و زیبایی را نمی توانستم داشته باشم که بدان دست یافتم .

    سخن پیرامون هنر قالیبافی ، به مثابه توصیف ارزشهای دریا در کنار کرانه آن است که شاهد افقی آرام ، موج های غلطان و کف بر لب نشسته ، بر ساحل هاست . قالی ایران امروز نقطه وصل تاریخ پرفراز و نشیب تمدن ایرانی با آرمان استقلال خواهی ، حفظ کرامت والای انسانی و عدم وابستگی به بیگانگان است . طراحان ، نقاشان ، رنگرزان ، نخ تابان ، بافندگان گمنام ، تاجران و دهها صنف وابسته دیگر در فرایند تولید این اثر هنری نفیس ، نقش دارند . تنوع و خلاقیت های هنر والای این هنر است که با باورهای قومی و دینی خود ممزوج گشته و تجزیه آن به منزله جدا سازی روح از بدن موجود زنده است ، شاید یکی از مولفه های زیبایی و حسن فرش در این آمیختگی نهفته باشد .

    طرح و نقشه و رنگ فرش ، از مهمترین عوامل این خلاقیتهای هنری است . در این راستا با هدف کلی ایجاد تنوع تولید و همچنین شناسایی ، ریشه یابی ، جمع آوری و طبقه بندی عناصر ، اجزا و نقش ها ، رنگها و نقش مایه های فرش بلوچ خراسان عنوان مقاله خود را سیمای فرش بلوچ خراسان (( کیمیای کویر)) منظور نموده ام .

    با این شعر حضرت حافظ که کار تحقیقی خود را شروع کرده ام ، مقدمه این مقاله را به پایان می برم :

     

     

     آن که پر نقش زد این دایره مینایی

    کس ندانست که در گردش پرگار چه کرد

     

     

     

     

     

    1-2 بیان مسئله :

    با آغاز به کار تحقیقی برای وی سوالاتی بوجود آمد که با تلاش برای بدست آوردن پاسخ برای آنها سعی در اشنایی هر چه بیشتر و کسب اطلاعات مورد نظر بر آمدم ؛ از جمله سولات اولیه و مهمی که برای شروع به کار تحقیقی در رابطه با فرش بلوچ خراسان به ذهن می آید عبارتند از :

    1.    اقوام بلوچ به چند دسته تقسیم می شوند و هر کدام در چه مناطقی از خراسان زندگی می کنند؟

    2.    هر یک از اقوام مختلف بلوچ چه فرشهایی با ابعاد ، طرح ، رنگ و نقش مایه های مختلفی را تولید می کنند ؟

    3.    به طور کلی فرشهای بلوچی از نظر طرح به چند دسته تقسیم می شوند ؟

    4.    فرشهای بلوچ خراسان چه ویژگی هیی از لحاظ رنگ آمیزی و رنگرزی بسبت به سایر تولیدات منطقه دارا می باشد ؟

    5.                   مشخصات فنی بافت و تولید این فرشها چه می باشد ؟

     

    1-3 ضرورت و اهمیت تحقیق :

    با گذشت سالیان دراز همراه با خشکسالی ، فقر ، مشکلات اجتماعی و … که در شرق ایران بخصوص حوزه زندگی اقوام بلوچ نشین خراسان بر این مردم مظلوم گذشت و این مردم همانگونه که بسیاری از مال و اموال خود را به دلایل متعدد از دست دادند ، متاسفانه از اصیل ترین و قدیمی ترین فرشهای بلوچ هم نمونه های بسیار کمی بر جای مانده در نتیجه به مرور زمان نتنها فرشهای بلوچی با رنگها ، طرحها و نقشمایه های مختلف به تعداد بسیار کمی از تعداد کثیر آنها بر جای مانده بلکه اطلاعات مربوط به آنها نیز رو به فراموشی می باشد ؛ بنابراین محقق بر خود لازم می بیند در جهت ماندگار نگه داشتن این هنر زیبای اقوام بلوچ ، قدم بر داشته تا حداقل اطلاعاتی که در مورد گذشته و حال فرش بلوچ این خطه باقی مانده است به نوعی حفظ گردد .

     

     

     

     

    1-4 اهداف تحقیق :

    از مهمترین اهداف محقق همانا آشنایی و شناختن انواع و اقسام طرح و رنگ و نقوش فرش های بلوچ و علاقه شخصی خود محقق نسبت به فرش بلوچ اقوام مختلف خراسان می باشد ؛ همچنین به دلیل بها ندادن به این فرش و مطالعه و بررسی کمتر و در نتیجه فقر اطلاعاتی نسبت به فرش بلوچ ، لزوم کار تحقیقی در این رابطه را جایز دانسته و خواهان بالا بردن سطح اطلاعاتی خود و دیگر دانش پژوهان نسبت به فرش بلوچ خراسان می باشم .

     

    1-5 فرضیه تحقیق :

    نوع دستبافته ، تکنیک بافت ، طرح و نقشه و نقشمایه های قالی سبک بلوچ خراسان با آداب و رسوم ، فرهنگ و عقاید و شیوه معیشت آنها ارتباط مستقیم دارد .

     

    1-6 پیشینه تاریخی تحقیق :

    این موضوع تحقیقی را آقایان سیاوش آزادی در کتابی تحت عنوان belutsch tradition  ، بلیک در کتابی با نام rugs of the wandering baluchi    ، بوچر در کتاب خود baluchi woven treasures  ، کونیسنی ( konieczny   ) در کتابی تحت عنوان textiles of baluchistan  به بررسی قالی و قالیچه های بلوچی پرداختند و همچنین سیسیل ادواردز در کتاب معروف خود قالی ایران در بخش کوتاهی به قالی و قالیچه های بلوچ شمال استان خراسان می پردازد.

     

    فصل دوم : مواد و روشهای تحقیق

     

    2-1 روش تحقیق و نوع تحقیق :

    در این پژوهش سعی بر این شده است که از هر دو روش تحقیقی استفاده گردد ، به عبارت دیگر از روش تحقیق میدانی و اسنادی استفاده گردیده است که تحقیق میدانی این پروژه شامل شهرستانهای خواف ، تربت حیدریه ، تربت شیخ جام و سرخس می شود که با بازدید از کارگاه های مختلف و صحبت با تولید کنندگان ، بافندگان ، رنگرزان و طراحان گوناگون که هر یک در روستا ها و شهر های مختلفی به سر می برند کار تحقیق میدانی به سرانجام رسیده است .

     

    2-2 جامعه آماری :

    جامعه آماری تحقیق و پژوهش فرش بلوچ خراسان شامل شرکت تعاونی های دستباف شهرستانهای خواف ، تربت حیدریه ، سرخس و همچنین مجموع 8 کارگاه قالی بافی ، 4 کارگاه رنگرزی ،170 بافنده در شهرستانهای مذکور می باشد ؛ همچنین با کمک گرفتن از تعداد یک کارخانه ریسندگی پشم ، یک کارخانه ریسندگی ابریشم کجین ، یک کارگاه ریسندگی ابریشم دستی و یک کارخانه ریسندگی کرک به کار تحقیقی خود پایان داده ام .

     

    2-3 روش نمونه گیری :

    روش نمونه گیری من به صورت کاملا تصادفی بوده ، به طوری که برای طرحها و نقشمایه ها ، به صورت تصادفی فرشهایی را انتخاب و آنها را مورد بررسی قرار داده ام ؛ و به همین صورت در دیگر بخشها از جمله رنگرزی به طور تصادفی واحد کارگاهی رنگرزی را انتخاب و در رابطه با رنگرزی فرش های بلوچی کار تحقیقی خود را ادامه داده ام .

     

    2-4 ابزارهای جمع آوری اطلاعات : 

    در این تحقیق که بخش اعظم آن را تحقیق میدانی شامل می شود از هر سه نوع ابزار جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز کمک گرفته شده است . بدین ترتیب که با بافندگان ، تولید کنندگان ، رنگرزان و کارخانه داران مصاحبه به عمل آمده است و در حین سفر به شهرستانهای مختلف بلوچ نشین خراسان مشاهده لازم از مرحله قبل از تولید قالی و قالیچه بلوچ تا تولید و عرضه آن به بازار مصرف انجام گرفته است ؛ سپس با ارائه پرسشنامه هایی به ادارات دولتی از آنان اطلاعات لازم گرفته و در این تحقیق آورده شده است .

    فصل سوم : یافته های تحقیق

    1-3 ارائه یافته های قومی و قبیله ای

    تعریف عشایر

     

    در متون فارسی واژه های ایل ، عشیره ، طایفه ، قبیله ، اویماق و نیز اولوس به ویژه در حالت جمع – ایلات، عشایر ، طوایف ، قبایل ، اویماقات و اولوسات – غالبا مترادف با یکدیگر آمده اند . در فرهنگ ها این واژه ها قوم ، تبار ، دودمان ، خانواده و گاهی جماعت و لشکریان معنی شده اند ، که البته به درک تفاوت های عملی آنها نمی کند . علاوه بر واژه هایی که گذشت ، در کتابهای قدیمی جغرافی ، هنگام توصیف کردن استان فارس ، کلمه رموم جمع رم ( = رمه ) نیز به معنی ایل و طایفه و قبیله بکار رفته است ، چنانکه اصطخری در قرن چهارم هجری می نویسد : (( چند جایگاه است در پارس که آن را رم باز خوانند و مراد از آن قبیله است )) در مشترک یاقوت حموی ، متعلق به قرن هفتم ، می خوانیم : ((     … رم در نزد کردان به معنی تیره است که به تازی حی گویند )) و می دانیم که تیره در فارسی از ایل ، و حی و بطن در عربی از قبیله ، کوچکترند . گاهی به جای رموم ، زموم جمع زم نیز نوشته اند . محمد قزوینی زموم الاکراد را تصحیف رموم الاکراد دانسته ، حال آنکه لسترنج با استناد به ابن خردادبه و دخویه ، زم را از کلمه زومه که گویا به کردی معنی قبیله می دهد ، شناخته است . اما در درستی این تعبیر برخی از متاخران تردید کرده اند . به هر حال ، در عرف عشایر کنونی ایران ، مگر در موارد بسیار استثنایی ، واژه های رم ( جز به صورت رمه ) و زم و اویماق و اولوس متروکند و تقسیمات بزرگ ایلی بیشتر با کلماتی چون طایفه و تیره مشخص می شوند .

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

چکیده: اقوام هفت گانه بلوچ، کرد، عرب، ترک، فارس، چارایماق و سیستانی به دلیل شرایط خاص سیاسی و طبیعی در طول تاریخ در مناطق مختلف استان های خراسان رضوی و جنوبی سکونت گزیده اند. این اقوام تولیدکننده قالیهایی هستند که بلحاظ دارا بودن ویژگیهای مشترک در بازار جهانی فرش به نام قالی بلوچ خراسان شناخته شده اند. طرح ها و نقوش، نقشمایه، رنگهای کاربردی و همنشینی رنگ ها در این قالیها به هم ...

سوابق تاریخی بافت فرش در اردبیل سابقه طولانی دارد. در دوران صفویه بمانند بسیاری از مراکز بافندگی، قالیبافی در اردبیل نیز در اوج کمال بوده، نام اردبیل همواره به همراه نام قالی ذی قیمت اردبیل متعلق به قرن شانزدهم که فعلاً در موزه ویکتوریا- آلبرت نگهداری می شود ذکر گردیده است. در دوران قاجاریه قالیبافی اردبیل دچار رکود فاحشی گردیده است. بافندگان اردبیلی در هنگام جنگ جهانی دوم که ...

بافت فرش در اردبیل سابقه طولانی دارد. در دوران صفویه بمانند بسیاری از مراکز بافندگی، قالیبافی در اردبیل نیز در اوج کمال بوده، نام اردبیل همواره به همراه نام قالی ذی قیمت اردبیل متعلق به قرن شانزدهم که فعلاً در موزه ویکتوریا- آلبرت نگهداری می شود ذکر گردیده است. در دوران قاجاریه قالیبافی اردبیل دچار رکود فاحشی گردیده است. بافندگان اردبیلی در هنگام جنگ جهانی دوم که فرشبافی در ...

صنایع دستی گل واژه میراث فرهنگی بشر است موضوع سخنرانی :چالش ها و فرصتها برای فرش خراسان سخنران :عبدالله احراری عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی طبس و سرپرست اداره فرش سازمان بازرگانی خراسان رضوی به مناسبت 20 خرداد روز جهانی صنایع دستی تقدیم به: بارگاه منور حضرت امام رضا (ع) شناخت خراسان وجه تسمیه آن : از دو کلمه خور به معنی خورشید و آسان به معنی ظاهر شدن ، آمدن و نمایان شدن است ...

بلوچها شامل طوایف نیمه چادر نشین بی شماری هستند که در نقاط مختلف استان خراسان و همچنین استان سیستان و بلوچستان و حتی گنبد کاووس از قرنها قبل به کار دامداری و قالی بافی اشتغال داشته اند. بر خلاف تصور بسیاری که خیال می کنند قالیچه‌های بلوچی در سیستان بافته می شود، آنچه امروز له عنوان قالیچه های بلوچی مورد بررسی است توسط عشایر بلوچ شمال خراسان، بویژه در اطراف تربت حیدریه، کاشمر ...

سوابق تاریخی ترکمن های ایران در منطقه ترکمن صحرا واقع در مرز شمالی ایران و جمهوری ترکمنستان و همچنین در قسمت شمال شرقی خراسان زندگی می کنند. اغلب ترکمنهای ایران را طوایف یموت، گوکلان، سالیر و همچنین ساریق و تکه تشکیل می دهند. مردم ترکمن اگر چه اصالت خود را حفظ کرده اند، سنتهای فراوانی را چه در جنگهای قبیله یی، چه در جنگ با همسایگان و چه تحت تأثیر فرهنگ های مسلط همسایگان از دست ...

- سوابق تاریخی ترکمن های ایران در منطقه ترکمن صحرا واقع در مرز شمالی ایران و جمهوری ترکمنستان و همچنین در قسمت شمال شرقی خراسان زندگی می کنند. اغلب ترکمنهای ایران را طوایف یموت، گوکلان، سالیر و همچنین ساریق و تکه تشکیل می دهند. مردم ترکمن اگر چه اصالت خود را حفظ کرده اند، سنتهای فراوانی را چه در جنگهای قبیله یی، چه در جنگ با همسایگان و چه تحت تأثیر فرهنگ های مسلط همسایگان از دست ...

نگاهی به پشم نژادهای مختلف گوسفندان ایران با تاکید بر نزادهای خراسانی واژگان کلیدی :گوسفند بلوچی ، کردی ،جعد ،پشم بهاره ،پشم پاییزه ،پشم نیم شور ،پشم ناشور چکیده مقاله : حدود %70 مواد اولیه مصرفی قالی ایران پشم است. از ضرورت های اولیه ارتقای کیفیت قالی ایرانی توجه به پشم مصرفی آن است .در طول در طول دو دهه اخیر بلحاظ عدم توجه به پشم ضربات جبران ناپذیری بر پیکره قالی ایران وارد ...

مقدمه: موضوع تحقیق مابررسی کارگاه های رنگرزی میبدویزدمی باشدکه لازم به ذکراست باتائیداستادطباطبایی استادبرزگری واستادزارع هیچ گونه کارکاه رنگرزی درمیبدوجودنداردبه همین دلیل تحقیق مامختص کارگاه های رنگرزی یزدمی باشد.این تحقیق به سه قسمت تقسیم می شود 1- تحقیق میدانی ازکارگاه دریزد 2- بررسی تاریخچه رنگرزی 3- بررسی رنگدانه های طبیعی مادرتحقیق میدانی خودرنگرزی سفیدگری بررسی حمام رنگ ...

رنگرزی رنگرزی پشم با قرمزدانه قرمز دانه حشره ای است شبیه به کفشدوزک اسم علمی آنرا (cacusse) و از دسته (hemipture) میدانند. بشر از ابتدای تاریخ با این حشره آشنایی داشته و از ماده رنگی آن استفاده می نموده است. اقسام حشره عبارتند از : 1- کرم ورمیلو : این حشره بر روی نوعی بلوط زندگی می کند.این نوع درخت در جنوب اسپانیا ، جزایر کانادا و جزایر یونان میروید.حشره قرمز دانه روی شاخه های ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول