شفافسازی حسابها و ارائه گزارشهای مالی جامع از طریق : * محاسبه بهای تمام شده خدمات و مدیریت بر هزینههای .
* تهیه صورتهای مالی تجمیعی و تلفیقی کل و گزارشهای عملکرد دورهای .
اهداف جانبی استقرار سیستم حسابداری تعهدی • ایجاد بستر مناسب در استقرار بودجه جامع .
• تأمین، توسعه، تکمیل و یکپارچهسازی نرمافزارهای کاربردی مرتبط .
• ایجاد طبقهبندی و کدینگ یکنواخت در کلیه واحدهای اجرایی .
• شامل ادارات ستادی، مناطق و چهار سازمان وابسته در گام نخست و تعمیم آن به کلیه سازمانها و شرکتهای تحت پوشش در گامهای بعدی آموزش و بهسازی نیروی انسانی مرتبط با سیستم حسابداری تعهدی پائین بودن سطح کیفی بخش قابل توجهی از نیروی انسانی در اختیار واحدهای اجرایی، خصوصاً در مبادی تولید اطلاعات مورد نیاز سیستم حسابداری تعهدی - همچون حوزههای شهرسازی،فنی و عمرانی و خصوصاً پرسنل بخشهای اصلی امور مالی ( حسابداری، درآمد، تدارکات و ...
)،از اهم موارد قابل طرح و بررسی است که تاکنون سعی شده با استفاده از آموزشهای حضوری و ارسال دستورالعملهای تدوین شده بصورت مستمر ارتقاء یابد.
ولی مسلم است که در ادامه راه و به جهت حمایت و استقرار کامل رویه تعهدی، ضرورت دارد از مدیران و کارشناسان دارای تحصیلات عالیه در واحدهای اجرایی مختلف استفاده شود و به موازات آن طراحی و اجرای دورههای آموزشی، همچون گذشته ولی بصورت مدون و کاملاً برنامهریزی شده، مدٌنظر مسئولین محترم قرار گیرد اصلاح و شفافسازی حسابهای سنواتی در راستای اصلاح و شفافسازی حسابهای سنواتی ، اقدامات زیرباید انجام گیرد: شناسایی، ارزیابی، قیمتگذاری و ثبت دارائیهای ثابت ( اختصاصی ) .
شناسایی، ارزیابی، قیمتگذاری و ثبت موجودیهای جنسی .
شناسایی، ارزیابی، قیمتگذاری و ثبت پروژههای مشارکتی و سرمایهگذاریهای .
بررسی و تدقیق درآمدها و حسابها و اسناد دریافتنی ، جهت انتقال صحیح اینگونه موارد به سرفصلهای متناظر در سیستم حسابداری تعهدی .
بررسی و تدقیق هزینهها و حسابها و اسناد پرداختنی ، جهت انتقال صحیح اینگونه موارد به سرفصلهای متناظر در سیستم حسابداری تعهدی .
طراحی و نظارت بر تولید یازده نوع از اسناد مکانیزه حسابداری در سیستم مالی پام .
تهیه و تدوین دستورالعملهای مرتبط با نحوه ثبت تغییرات دارائیهای ثابت و موجودیهای جنسی .
بررسی و تعیین کلیه حسابهای دائمی استفاده شده و دارای مانده غیر صفردر روش نقدی و نهایتاً ارائه دستورالعمل مورد نیاز برای انتقال مانده اینگونه حسابها به سرفصلهای متناظر در سیستم حسابداری تعهدی .
جمعآوری و یکسانسازی اطلاعات مالی واحدهای اجرایی ( 33 واحد مختلف )، باتوجه به تنوع نرمافزارهای مورد استفاده در هر یک از آنها بعنوان پیشزمینه تهیه گزارشهای تجمیعی و مقایسهای بصورت مکانیزه .
شایان توجه است که تهیه گزارشهای تجمیعی «ترازنامه»، «فرم درآمدهای وصولی»، «صورت درآمد و هزینه»، «آمار و خلاصه آمار عملکرد اعتبارات جاری و عمرانی » و ...
با استفاده از اطلاعات ذکر شده در این بند و خصوصا امکان مقایسه و بررسی نحوه ثبت رویدادهای متنوع مالی در واحدهای مختلف اجرایی از اهم دستآوردهای این بخش است.
حسابداری بر مبنای نقدی چیست ؟
در حسابداری نقدی ( Cash basis ) صرفاً معاملاتی که در برگیرنده دریافت و پرداخت وجه نقد میباشند در دفاتر منعکس میگردند، بدون اینکه در طی دوره هیچگونه تلاشی برای ثبت صورتحسابها یا مبالغ پرداخت نشده و مطالبات یا بدهیهای شرکت صورت گیرد.
در این روش هدف اولیه از تهیه صورتهای مالی، ارائه اطلاعاتی درباره دریافتها و پرداختهای وجه نقدسازمان، طی دوره مالی مورد نظر میباشد.
این سیستم اغلب در سازمانهای دولتی و واحدهایی که منابع ورودی آنها در قالب بودجه تخصیص یافته و عملاً تفاوتی نیز بین درآمدهای نقدی و تعهدی وجود ندارد، مورد استفاده قرار میگیرد.
حسابداری بر مبنای تعهدی چیست ؟
در مبنای تعهدی ( Acctual Basis ) درآمدها در زمان انجام خدمات یا فروش کالا و هزینهها نیز در زمان دریافت کالا یا خدمات و ایجاد تعهد در حسابها منظور میشوند.
صورتحساب عملکرد بر مبنای تعهدی، موفقیت شرکت را در عملیات خود نشان میدهد لذا سود و زیان خالص در این مبنا، نتیجه ترکیب درآمدهای کسب شده ( صرف نظر از وجوه نقد دریافتی ) و هزینههای تحمیل شده در طی دوره مالی ( صرف نظر از وجوه نقد پرداختی ) میباشد.
حسابداری تعهدی اطلاعاتی در مورد دارائیها و بدهیهای یک سازمان و تغییرات آن فراهم میآورد که با حسابداری دریافت و پرداخت وجه نقد به هیچ وجه قابل تأمین نمیباشد.
این روش تعداد بیشماری از دارائیها، بدهیها، معاملات و دیگر رویدادهای مؤثر بر آنها را مورد شناسائی قرار میدهد.
نهایت کار حسابداری تعهدی و ثمره غایی آن امکانپذیر ساختن « سنجش عملکرد سازمانها، بنگاهها و مؤسسات تجاری است » که این کار را با شناسائی و اندازهگیری آثار مالی عملیات و معاملات و رویدادها در دوره تحقق آنها به انجام میرساند.
اشکالات و نارساییهای روش نقدی عدم امکان ارزیابی عملکرد مدیریت سازمانها .
عدم انطباق روش مذکور با استانداردهای حسابداری .
عدم وجود نظام بودجهبندی جامع مبتنی بر فعالیتها .
عدم امکان ثبت صحیح و کامل تهاترها و سرمایهگذاریهای غیر نقدی .
عدم رعایت اصل تطابق در آمد و هرینه و عدم ثبت کامل مطالبات و تعهدات .
عدم وجود ارتباط منطقی بین منافع حاصل از بکارگیری داراییها و فعالیتهای انجام شده با هزینهها .
طبقهبندی سود سهام دریافتی از محل سرمایهگذاریها به عنوان جریانات نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی .
طبقهبندی برخی از دریافتها و پرداختهای خاص، براساس نوع رویداد واقع شده به عوض ماهیت دریافت و پرداخت انجام شده .
اشکالات ساختار سازمانی و عدم وجود یکپارچگی در وظایف واحدهای متنوع مالی، اعم از سیستمهای اجرایی، کنترلی، حسابرسی و بودجهریزی .
عدم هوشمندی سیستم مالی و در نتیحه عدم امکان اعمال مدیریت نقدینگی و مدیریت هزینه .
(این امر بکارگیری بهینه منابع درخدمت رسانی موثرتر به شهروندان را با مانع جدی مواجه می نماید) ممانعت از استقرار سیستم کنترل داخلی مناسب و عدم امکان انعکاس واقعی وضعیت مالی و نتایج عملکرد شهرداری، بدلیل عدم انعکاس بخش عمدهای از داراییها و بدهیها تا زمان دریافت یا پرداختهای نقدی در دفاتر و گزارشها .
مزایای مبنای تعهدی دستیابی سریع به اطلاعات جامع، کامل و دقیق از وضع موجود سازمان .
امکان تشخیص لزوم خرج کرد، براساس اطلاعات صحیح از منابع و نیازها .
مشخص شدن میزان درآمدهای وصول نشده هر دوره مالی و امکان برنامهریزی برای وصول آنها دسترسی به اطلاعات دقیقتر و کاملتر از درآمدها و هزینههای هر دوره ( اعم از نقدی و غیر نقدی ) امکان ایجاد ارتباط بین هزینهها و عملکرد آنها و در نتیجه ایجاد زمینه برای ورود به بحث بودجه عملیاتی .
امکان تعیین نقطه سر به سر درآمد و هزینه در هر دوره، با مقایسه درآمدها و هزینههای هر دوره و نتایج حاصل از تهاتر آنها .
امکان محاسبه و ثبت استهلاکات به عنوان هزینههای دوره .
دسترسی به اطلاعات لازم جهت برنامهریزی و اعمال کنترلهای مدیریتی .
امکان تعیین قیمت تمام شده هر پروژه با استفاده از اطلاعات سیستم حسابداری .
امکان سنجش دقیقتر تناسب واحدهای پشتیبانی با واحدهای عملیاتی و تعیین تناسب لازم بین آنها و همچنین ارزیابی سنواتی آنها .
امکان سنجش مسئولیتپذیری مسئولین و مدیران سازمانها و ارزیابی عملکرد ایشان در پایان هر دوره و در سطوح مختلف سازمانی .
اطلاع از میزان و ارزش موجودیها و داراییهای در اختیار سازمان با ثبت و ضبط موجودیهای جنسی و داراییهای ثابت از قبیل اموال، ماشین آلات و تجهیزات در سیستم حسابداری .
امکان ارزیابی و انعکاس کلیه دارائیهای تحصیل شده اعم از خرید یا واگذاری بابت سایر حقوق سازمان، براساس مبانی مربوطه .
امکان مقایسه وضع موجود با وضع مطلوب و تناسب آن با مأموریتهای سازمان از نظر منابع، داراییها و خدمات ارائه شده .
اطلاعات و گزارشهای مالی صحیح تر و دقیقتری را جهت برنامهریزی و تصمیمگیری و دیگر عملیات اجرایی در اختیار مدیران قرار میدهد .
در مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت، تعیین درآمدها و هزینههای واقعی متعلق به دوره مالی و بکارگیری نتیجه صحیح فعالیتهای مالی و وضع مالی واقعی در پایان سال، تنها با به کارگیری مبنای تعهدی امکانپذیر است .
ارجحیتهای روش حسابداری تعهدی بر روش نقدی • قابلیت اعتماد مطلوبتر اطلاعات .
• برخورداری از کارآیی و کیفیت مناسبتر و قابلیت فهم بهتر .
• انعکاس اطلاعات مرتبط و مناسبتر برای تصمیمگیریهای زمانی .
• صورتهای مالی تهیه شده قابلیت مقایسه بهتری دارد و اطلاعات آن به حدی شفاف است که تصمیمگیری را برای کلیه مسئولین و خصوصاً دست اندرکاران امور مالی و حسابداری سازمان روشنتر و شفافتر مینماید .
• کارآیی بیشتر عناصر حسابداری در صورتهای مالی تهیه شده .
• قابلیت مقایسه بهتر صورتهای مالی تهیه شده جایگاه مبنای تعهدی از نظر هیأت استانداردهای حسابداری هیأت استانداردهای حسابداری در « بیانیه شماره شش مفاهیم حسابداری مالی » بر این موضوع تأکید میگذارد که تمام اجزای صورتهای مالی و معیارهای شناخت و اندازهگیری اقلام مندرج در گزارشهای مزبور با استفاده از روشهای حسابداری تعهدی تهیه و در این صورتها درج میشود.
بنابر تعریف FASB « حسابداری تعهدی تلاش دارد تا مجموع معاملات و سایر رویدادها و مواردی را که دارای تبعات و نتایج نقدی برای بنگاه است در طول همان دورهای که آن معاملات، رویدادها و موارد اتفاق افتادهاند ( واقع شدهاند )، اثرشان را بر بنگاه ثبت کند، به جای آنکه این آثار را دورهایی ثبت کند که وجه نقدی توسط مؤسسه دریافت یا پرداخت شده است.
نکته قابل توجه در نظرات FASB آن است که « علاقه استفاده کنندگان به جریانات نقدی آتی بنگاهو توانائی بنگاه در ایجاد جریانات نقدی دلخواه و مطلوب را قبل از هر چیز موجب علاقه و توجه به اطلاعاتی در مورد « سود » بنگاه ( به عنوان ماحصل حسابداری تعهدی ) میداند و نه توجه به اطلاعاتی که مستقیماً راجع به جریان نقدی است.
یعنی بر این باور است که : نظام تعهدی با ارائه اطلاعات عملکرد و سود بنگاه نیازهای اطلاعای مدلهای پیشبینی جریانات نقدی آتی را برای استفاده کنندگان تأمین میکند FASB در همین بیانیه این نکته را به صراحت مطرح کرده است که « اطلاعات مربوط به سود و اجزای سود یک مؤسسه که توسط روشهای حسابداری تعهدی اندازهگیری میشود، عموماً شاخص بهتری از عملکرد بنگاه نسبت به اطلاعات مربوط به دریافت و پرداختهای جاری نقدی است.
» فرآیند تحول و شفافسازی حسابها • حسابداری تعهدی یعنی فراهم نمودن بستر لازم برای استفاده از امکانات مرتبط به تأمین مالی شهر و ضمانت انجام پروژههای بزرگ .
• حسابداری تعهدی یعنی زمینه تهیه و استقرار بودجه عملیاتی معنیدار برای پیشبینی دقیق درآمدها و هزینهها و فراهم نمودن ایجاد بستر لازم برای صرفهجویی و نیز کاهش قیمت تمام شده پروژهها • حسابداری تعهدی یعنی امکان دسترسی به اطلاعات دقیق و جامع مدیریتی برای تخصیص و استفاده بهینه از منابع در اختیار .
• ثبت کلیه رویدادهای مالی در حسابداری تعهدی، موجب شفافسازی و مشخص شدن کامل درآمدها، هزینهها، اموال و دارائیها میگردد .
• در حسابداری تعهدی با انعکاس کلیه عملیات مالی در دفاتر قانونی، کاهش شدید زمینههای فساد مالی امکانپذیر است .
• در حسابداری تعهدی، قیمت تمام شده خدمات در فرآیندهای خدمترسانی مشخص و شفاف میگردد .
• امکان ارائه گزارشهای مالی شفاف به سازمان شفافسازی حسابها و ارائه گزارشهای مالی جامع از طریق : * محاسبه بهای تمام شده خدمات و مدیریت بر هزینههای .
• قابلیت مقایسه بهتر صورتهای مالی تهیه شده جایگاه مبنای تعهدی از نظر هیأت استاندارد های حسابداری هیأت استانداردهای حسابداری در « بیانیه شماره شش مفاهیم حسابداری مالی » بر این موضوع تأکید میگذارد که تمام اجزای صورتهای مالی و معیارهای شناخت و اندازهگیری اقلام مندرج در گزارشهای مزبور با استفاده از روشهای حسابداری تعهدی تهیه و در این صورتها درج میشود.
» فرآیند تحول و شفافسازی حسا بها • حسابداری تعهدی یعنی فراهم نمودن بستر لازم برای استفاده از امکانات مرتبط به تأمین مالی شهر و ضمانت انجام پروژههای بزرگ .
• ثبت کلیه رویدادهای مالی در حسابداری تعهدی، موجب شفافسازی و مشخص شدن کامل درآمد ها، هزینه ها، اموال و دارائی ها میگردد .
• امکان ارائه گزارشهای مالی شفاف به سازمان حسابرسی ج.
ا.
جهت اظهار نظر حسابرسی و بازرسی و اعضای شورای محترم اسلامی شهر در حسابداری تعهدی فراهم میگردد ج.
جهت اظهار نظر حسابرسی و بازرسی و اعضای شورای محترم اسلامی شهر در حسابداری تعهدی فراهم میگردد • امکان ارائه گزارشهای مالی شفاف به سازمان حسابرسی ج.
جهت اظهار نظر حسابرسی و بازرسی و اعضای شورای محترم اسلامی شهر در حسابداری تعهدی فراهم میگردد .
امــا : • در حسابداری نقدی صرفاً معاملاتی که در برگیرنده دریافت و پرداخت وجه نقد میباشند، در دفاتر منعکس میگردند بدون اینکه در طی دوره هیچگونه تلاشی برای ثبت صورتحسابها یا مبالغ پرداخت نشده و مطالبات یا بدهیها صورت پذیرد.
در این روش هدف اولیه از تهیه صورتهای مالی، ارائه اطلاعاتی درباره دریافتها و پرداختهای وجه نقد سازمان طی دوره مالی مورد نظر میباشد .
• حسابداری نقدی اغلب در سازمانهای دولتی و واحدهایی که منابع ورودی آنها در قالب بودجه تخصیص یافته و عملاً تفاوتی بین درآمدهای نقدی و تعهدی وجود ندارد، مورد استفاده قرار میگیرد .
لذا بطور خلاصه میتوان گفت که اهم مشکلات و نارسائیهای سیستم مالی نقدی به شرح ذیل است : • سیستم حسابداری نقدی فارغ از استقرار سیستم کنترل داخلی مناسب در انعکاس واقعی وضعیت مالی و نتایج عملکرد شهرداری است؛ زیرا بخش عمدهای از داراییها و بدهیها تا زمان دریافت یا پرداختهای نقدی در دفاتر و گزارشها منعکس نمیگردد .
• به تبع عدم هوشمندی سیستم حسابداری نقدی، در این سیستم اعمال مدیریت نقدینگی و مدیریت بر هزینه امکانپذیر نبوده و در نتیجه بکارگیری بهینه منابع در خدمترسانی مؤثرتر به شهروندان با مانع جدی مواجه است .
• اشکالات ساختار سازمانی و عدم وجود یکپارچگی در وظایف واحدهای متنوع بخش مالی اعم از سیستمهای اجرایی، کنترلی، حسابرسی و بودجهریزی نیز از مسائل و مشکلات قابل اعتنا در سیستم حسابداری نقدی است .
تغییرات بنیادی در سیستم مالی کشورهای پیشرفته تا قبل از دهه 1980 میلادی تمامی کشورها از مبنای نقدی برای گزارشگری بخش عمومی استفاده مینمودند.
در این زمان در سطح جهان نگرانیهایی در رابطه با عملکرد دولتها ایجاد شد که از آن جمله میتوان به موارد ذیل اشاره نمود : - میزان رشد فعالیت های دولتی - افزایش انبوه بدهی های دولت ها - نیاز به افزایش شفافیت و پاسخگویی به شهروندان درباره فعالیت های دولت ها - پرسش درباره ماهیت اطلاعات ارائه شده توسط دولتها برای کمک برای به اتخاذ تصمیم مناسب به همین جهت تغییرات فزایندهای برای وقوع انقلاب در حسابداری و گزارشگری بخش عمومی بوجود آمد و نهادهای تدوین کننده استانداردهای حسابداری بخش عمومی در کشورهای توسعه یافته بوجود آمدند.
برای مثال : GASB( Governmental Accounting Standard Board ) در آمریکا و بخش عمومی CICA (Canadian Institute of Chartered Accountants )در کانادا تأسیس شدند.
یکی از اقدامات اولیه این نهادها تغییر مدل گزارشگری مبتنی بر مبنای نقدی بود.
از آنجائیکه در مسیر گذر دولتها به مبنای تعهدی کامل بیش از یک مبنا وجود دارد، اصطلاحات و واژگانی توسط این نهادها طراحی گشته است.
مبانی تهیه صورتهای مالی را میتوان بر روی طیفی فرض کرد که در یک سوی آن مبنای نقدی و در سوی دیگر مبنای تعهدی کامل قرار گرفته است.
نقدی ________________________________________ نقدی تعدیل شده ________________________________________ نیمه تعهدی ________________________________________ تعهدی تعدیل شده ________________________________________ تعهدی کامل در ادبیات حسابداری دو دهه اخیر بخش عمومی و به ویژه دولتی آن، لزوم استفاده از مبنای تعهدی کامل یا تعهدی تعدیلشده بویژه در حسابداری فعالیتهای حاکمیتی ( غیر بازرگانی ) دولتها، جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است اغلب هیأتهای تدوین استانداردهای حسابداری بخش عمومی نظیر : - هیأت استانداردهای حسابداری دولتهای ایالتی و حکومتهای محلی آمریکا GASB Governmental Accounting Standard Board .
- هیأت رایزنی حسابداری دولت فدرال - FASAB Federal Accounting Standards Advisory Board .
- فدراسیون بینالمللی حسابداران - IFAC International Federation of ACcountant .
- هیأت تدوین استانداردهای حسابداری بخش عمومی بنیاد تحقیقات استرالیا - PSASBAARF Public Sector Accounting Standard Boards Australian Accounting Research Foundation .
- کمیته حسابداری و حسابرسی بخش عمومی انجمن حسابداران خبره کانادا - PSAACCICA Public Sector Accounting And Auditing Committee of Canadian Institue of Chartered Accountant .
- و انجمن حسابداران زلاندنو - ZSA New Zeatand Society of Accountant .
استفاده از مبنای تعهدی تعدیل شده و تعهدی کامل را در حسابداری و گزارشگری مالی فعالیتهای غیر بازرگانی نهادهای بخش عمومی الزامی نمودهاند.
Chile اولین فردی است که در اوایل دهه ی 1970 میلادی به معرفی حسابداری تعهدی برای نهادهای بخش عمومی پرداخت و نیوزلند در سال 1990 میلادی از این مهم پیروی نمود.
اما بر خلاف نیوزلند که روش تغییر ناگهانی را اجرا نمود، سایر کشورها تغییرات تدریجی را ترجیح دادند.
مثلاً در آمریکا اصول پذیرفته شده حسابداری ( حسابداری تعهدی )، تنها برای برخی از ایالتها پذیرفته شده ( Carpenter and Feroz, 2001 ) در آمریکا و استرالیا تغییر مبنای حسابداری در سال 1997 انجام شده لیکن این تغییر تنها در سطح دولتهای مرکزی رخ داده و اخیراً در سطح دولتهای محلی نیز تغییراتی ایجاد گردیده است.
کانادا نیز تغییر مبنای حسابداری عمومی به سمت تعهدی کامل را در سالهای 2001 و 2002 آغاز نمود (TUDOR, MULTIU, 2007 ) و کمیته حسابداری و حسابرسی بخش عمومی انجمن حسابداران خبره کانادا هم پس از 25 سال استقرار مبنای تعهدی تعدیل شده، از اول آوریل 2005 استفاده از مبنای حسابداری تعهدی کامل را برای تهیه صورتهای مالی دولتهای فدرال، ایالتی و محلی الزامی نموده است ( BARRY NAIK, 2005 ).
در اوایل دهه 1990 میلادی ( 1993 )، Bournتغییر مبنای حسابداری از نقدی به تعهدی در نیوزلند را به صورت مدلی برای انگلستان درآورد.
انگلستان نیز حسابداری تعهدی را از سال 2000 میلادی در سطح واحدها پذیرفته و بر اساس یک برنامهریزی زمانبندی شده، صورتهای مالی در سطح دولت ( مجموعه دولت به عنوان یک واحد گزارشگر ) را در سال 2006 میلادی تهیه نموده است.
با ورود به هزاره جدید، نیوزلند به یکی از کشورهایی تبدیل شده که مجموعهای وسیع از گزارشهای حسابداری تعهدی را تهیه مینماید (Piana and Torres, 2003).
به غیر از نیوزلند دولتهای محدودی تصمیم به پیمودن این مسیر گرفتهاند و همچنان تعداد کثیری از دولتها سیاست انتظار و تماشا را برگزیدهاند.
با آغاز سال 2000 میلادی، از 30 کشور توسعه یافته اقتصادی، تنها 22 کشور حسابداری تعهدی در بخش عمومی را پذیرفتند.
بعد از سال 2000 میلادی، مالزی و تانزانیا تنها کشورهای در حال توسعهای بودهاند که برنامه تغییر مبنای حسابداری را پذیرفتهاند، اما این دو کشور نیز پس از مدتی این فرآیند را متوقف نمودهاند ( TUDOR, MULTIU, 2007 ).
پس از آنکه در جولای 2002 میلادی مقرر گردید اتحادیه اروپا از سال 2005 میلادی مبنای حسابداری خود را از نقدی به تعهدی تغییر دهد، تنها 3 کشور عضو اتحادیه اروپا موفق به انجام کامل این مهم شدند.
در سطح دولتهای ملی در شش کشور اسپانیا، انگلستان، فنلاند، سوئد، سوئیس و فرانسه ،انقلاب در بخش عمومی آغاز گردیده است و در مجموع 3 کشور فنلاند، اسپانیا و سوئد فرآیند تغییر مبنا را کامل نمودهاند.
در سطح محلی، انقلاب در هر 9 کشور آغاز گردیده است و در 5 کشور فنلاند، فرانسه، هلند، انگلستان و سوئیس تکمیل گردیده است ( TUDOR, MULTIU, 2007 ).
در مجموع اگر چه نیمی از کشورهای توسعه یافته اقتصادی از برخی از اشکال حسابداری تعهدی در گزارشگری مالی استفاده میکنند، لیکن تنها تعداد محدودی از کشورهای توسعه یافته از اقلام تعهدی در فرآیند بودجهبندی خود استفاده مینمایند.
بنابراین استفاده از مبنای تعهدی در بودجهبندی نهادهای عمومی موضوعی بحث بر انگیز است( Matheson, 2002 ).
با بررسی روند و چگونگی تدوین استانداردهای حسابداری دولتی و تحولاتی که در طول زمان در فرآیند وضع استانداردهای حسابداری دولتی آمریکا بوقوع پیوسته است در مییابیم که حرکت ایالات متحده در جهت استفاده از مبنای تعهدی همزمان با آغاز فرآیند رسمی تدوین استانداردهای حسابداری دولتی در دهه 1930 میلادی میباشد.
با این حال انتشار بیانیه 34 GASB در سال 1999 میلادی را باید نقطه عطف این حرکت دانست.
گزارشهای مالی سالانه دولتهای محلی و ایالتی آمریکا بر مبنای مفاد بیانیه 34 GASB تهیه شده و مشتمل بر 3 قسمت میباشد : - تجزیه و تحلیل و تشریح مطالب توسط مدیریت MD & A Management’s Discussion and Analysis این گزارش که شکل خاصی از اطلاعات را ارائه میکند در ابتدای گزارشهای مالی آورده میشود.
- صورتهای مالی اصلی بصورت تجمیعی ( در سطح دولت ) و صورتهای مالی حساب مستقل، مشتمل بر یادداشتهای توضیحی.
- اطلاعات ضمیمه که معمولاً بصورت جداولی پس از صورتهای مالی اصلی آورده میشود.
این بیانیه هدف عمومی ( یا اصلی ) صورتهای مالی را مورد بازبینی و بسط قرار داده است.
بیانیه 34 تهیه دو صورت مالی را با استفاده از مبنای تعهدی در سطح دولت و بهبود صورتهای مالی تهیه شده در سطح حسابهای مستقل مورد توجه قرار داده و ارائه چندین اطلاعات جدید را بصورت یاداشتهای توضیحی اضافه نموده است.