موضوع انتخاب شده برای نمایشگاه «جلوه شب» در « دموتکس 98» پشم ، نخ ، ابریشم بود .
دموتکس99
یازدهمین نمیشگاه بین المللی دموتکس در فضایی به وسعت 90 هزار متر مربع و با شرکت 53 کشور از 16 تا 19 ژانویه 99 در شهر نمایشگاهی هانوور برگزار شد .
در این نمایشگاه 1060 شرکت انواع فرشها ، دستبافها و کفپوشها در معرض دید همگان قرار گرفته بود اما فرش ایران نتوانست موقعیت قبلی خود را حفظ کند . در این نمایشگاه 8 شرکت ایرانی در مساحتی بالغ بر 1 هزار و 18 متر مربع به عرضه فرشهای دستباف ایران پرداخته بودند . کشورهای ترکیه و هند به عنوان بزرگترین شرکت کننده هر کدام با 45 شرکت در نمایشگاه حضور فعال داشتند . فرش ایران در این نمایشگاه از بازار مطلوبی برخوردار نبود . و پس از فرشهای هندی ، پاکستانی و چیمی معامله شد . اما فرشهای ماشینی فروش بسیار چشمگیری داشت . آمار نشان می دهد که این نمایشگاه 40 هزار بازذید کننده داشت «گبه» با ایران به خاطر توجهی که کارشناسان این دو کشور در زمینه رنگ و اندازه نورددرخواست مشتریان کرده بودند با عث شد تا فرشهای «گبه» هند بتوانند بت محصولات ایرانی رقابت و بازار از دست فروشندگان ایرانی خارج نماید .
برآوردهای اولیه حاکی ار استقبال کم از سوی خریداران خارجی بوده است . متخصصان امور فرش اظهار داشتند . فرش ایران از بازار مطلوبی برخوردار نبود و پس از فرشهای هندی ، پاکستانی و چینی معامله شد . دلایل این امر را می توان غیر استاندارد بودن فرش ایران و عرضه بیش از حد فرشهای متنوع نسبت به تقاضای کم از سوی اروپاییان دانست . این امر رکورد بازار ایران را به دنبال داشت و طرحها ، رنگها ، اندازه های فرشهای چینی و هندی که باب سلیقه اروپاییان بود و نتیجه این دو کشور خوبی در نمایشگاه داشتند .
تجار شرکت کننده در این ننمایشگاه علل مهتلفی را برای رکود بازار فرش مطرح کردند که تعدد مقررات در امر صادرات و تغییر مداوم شرایط صدور فرش در ایران ، رکود اقتصادی و بیکاری گسترده که بر اقتصاد اروپا و به خصوص در آلمان حاکم است ، نادیده گرفتن رقبای ایران در تولید فرش ماند هند ، چین ، پاکستان و ترکی خ تولید بیش از حد فرش در مناطق مختلف از جمله عوامل زمینه های بروز فرش دستباف ایران در اروپا بود . فرش ایران در دموتکس99 نسبت به سال قبل 40 درصد افت داشت .
دموتکس2000
دموتکس2000 از 15 تا 18 ژانویه برابر 25 تا 28 دی ماه 78 با حضور 52 کشور جهان و 1060 شرکت کننده در وسعتی برابر با 91000 متر مربع در 10 تالار در محل نمایشگاههای هانوور آلمان برگزار شد . این نمایشگاه بیش از 40 هزار نفر بازدید کننده داشت که از سرتا سر دنیا به هانوور آمده بودند . اکثر بازدیدکنندگان را افراد حرفه ای وابسته به فرش از جمله بازرگانان عمده فرش و تک فروش ، طراحان ، هنرمندان ، پژوهشگران ، معماران و دکوراتورهای داخلی تشکیل می دادند .
سپ همگن عضو هیات مدیره شرک نمایشگاهی هانوور در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که نمایشگاه دموتکس2000 متر از نمایشگاه سال بازدید کننده داشت اما مزیتی که این نمایشگاه داشت این بود که اکثر بازدیدکنندگان ، خود تصمیم گیرنده بودند نه عامل خرید ، می باشد و مهمتر اینکه اکثر این افراد از خارج از آلمان به نمایشگاه آمده بودند . ایم موضوع را می توان یک تحول جدید در تاریخ این نمایشگاه به شمار آورد .
ئی اظهار داشت : دموتکس20000 از نظر کمی و کیفی از موفقیت بیشتری نسبت به سالهای قبلی برخوردار بود . در این نمایشگاه 6715 غرفه به شرکتهای خارجی اختصاص داشت که 10 کشور اول از نظر تعداد غرفه ها بعد از آلمان عبارت بودند :
بلژیک ، نروژ ، هلند ، آمریکا ، ترکیه ، انگلستان ، ایتالیا ، سوئیس ، چین و شرکت کنندگان ایرانی (به جز فروشندگان شرکتهای ایرانی که شرکت آنها در آلمان به ثبت رسیده است ) .
از ایران 14 شرکت و موسسه در نمایشگاه شرکت داشت که 7 غرفه متعلق به شرکتها و موسسات ایرانی صادر کننده فرش دستباف از ایران و 7 غرفه دیگر به شرکتهای فرش ماشینی از ایران اختصاص داشت .
رئیس اتحادیه وارد کنندگان فرش در آلمان گفت : گرچه نمی توان آماررسمی فروش فرش دستبافدر دموتکس2000 را اعلام کرد اما باید بگوییم که نتیجه مار بهتر از سال گذشته بود . رئیس اتحادیه وارد کنندگان در مورد فرشهای به فروش رفته در دموتکس2000 گفت که بهترین بازار فرشهای روسی کپی شده در پاکستان (معروف به فرشهای چینی) داشتند ، فرشهای کلاسیم و نفیس ایرانی که در آنها نوآوری در طرح ، رنگ و اندازه به کار رفته بود و از کیفیت خوبی برخوردار بودند نیز بازار خوبی داشتند .
«گبه» بعد از مدتی رکورد دوباره مجدداً مورد توجه واقع شد بود و فرشهای حوب نپال نیز طرفداران نسبتاً خوبی داشت . بر اساس اظهارات تجار متخصص فرش در نمایشگاه مشکل عمده بازار فروش فرش در ایران در آلمان و کلاً اروپا را می توان ورود فرشهای نامرغوب ، عدم شناخت سلیقه خریداران ، عدم تبلیغ و بازاریابی ، دخالت دولت ، ایجاد موسسات دولتی تولید کننده فرش که تولیدات خود را بدون توجه به تقاضای مشتریان به صورت انبوه وارد بازار می کند نام برد .
دموتکس2001
سیزدهمین نمایشگاه بین المللی فرش و زمیت اندازها به نام دموتکساز 13 تا 16 ؤانویه 2001 در مرکز نمایشگاهی شهر هانوور به وسعت فضای بالغ بر 94 هزار متر مربع برگزار شد . دموتکس200 1075 شرکت کننده در 11 تالار ب پا شد که بیش از 40 هزار نفر بازدید کننده داشت . از کالای به نمایش گذاشته شده در نمایشگاه فرش دستباف ، فرش ماشینی ، موکت ، کف پوش ، پارکت ، پرده و خدمات و انتشارات مربوط به این کالا را می توان نام برد . در دموتکس 2001 فرش دستبلف با 340 غرفه در 4 تالار ارائه شده بود . فرش ماشینی 140 غرفه ، موکت و زمیت اندازهای منسوج در 205 غرفه ، و 130 غرفه به کف پوش و پارکت اختصاص یافته بود .
بلژیک با 104 غرفه – هندوستان 72 غرفه – ترکیه – هلند – آمریکا – انگلستان هر یک 55 غرفه ، ایتالیا 44 غرفه – سوئیس با 35 غرفه – و چین با 32 غرفه جزء 10 کشور اول حاضر در دموتکس2001 بودند ، اگر چه ایران در میان این ده کشورها اول جایی نداشت اما اکثر غرفه های فرش دستباف در نمایشگاه متعلق به بازرگانان ایرانی بود . که از کشورهای دیگر به خصوص آلمان – سوئیس – آمریکا – انگلستان و کانادا به نمایشگاه آمده بودند .
دموتکس2003
نمایشگاه دموتکس هفته دوم هر سال از روز شنبه تا سه شنبه در شهر هانوور کشور آلما برگزار می شود . این نمایشگاه با موضوع و نمایشگاه عرضه جهانی فرشها و کهپوشها به تاریخ 11 الی 14 ژانویه 2003 در محل دائمی نمایشگاه ها در شهر مذکور برگزار گردید . این نمایشگاه میدان عرضه جهانی و نمایش آفرین و جدیدترین محصولات فرش و کفپوشها توسط تولیدکنندگان مختلف جهان می باشد . موارد ارائه شده در نمایشگاه : فرش دستباف – فرش ماشینی – موکت – پارکت – کفپوشهای پلاستیکی و ترکیبی – فناوری و دستگاههای تولید – بافت – دوخت و پرداخت بخصوص کفپوشهای مصنوعی و غیر دستباف .
فضای اختصاص یافنه به دستاوردهای مختلف فوق الذکر بطور کلی 11 سالن از سالنهای نمایشگاه بود که از این تعداد 4 سالن اختصاص به فرش دستباف سالن 2 و قسمتی از سالن 5 اختصاص به فرش ماشینی و موکت ، سالن 4 بطور کامل و 5و 6 بطور عمده اختصاص به کفپوشهای پلاستیکی و ترکیبی و منسوج انعطاف پذیر ، سالن 7 و 8 بطور عمده و قسمت کمی از سالن 6 اختصاصبه پارکت و قسمتی از سالن 7 و 8 و 9 نیز اختصاص به ارائه فن آوری و ماشین آلات تولید و پرداخت بخصوص کفپوشهای غیر دستباف داشت . در این میان تولید کنندگان الیاف ، رنگ و یا مراکز فرهنگی ، تحقیقاتی ، ناشران کتاب و مجلات فنی و تخصصی غرفه هایی به خود اختصاص داده بودند . مرکز تحقیقات فرش دستباف شرکت کننده ایرانی این بخش بود . شیوه های ارائه محصولات متناسب با ویژگی های ارائه متفاوت بود . فرش دستباف بطور عمده به شیوه معمول و ارائه مستقیم بود (بخصوص غرفه های فرش ایرانی) . موکتها و فرش ماشینی با ارائه نمونه ها برای نظاره و سفارش گیری ن بطور عمده و پارکتها و کفپوشهای دیگر فقط برای نمونه عرضه می شد و براساس آن سفارش می گرفت . الگوی کوچک استفاده را نیز بعضی از عرضه کنندگان به نمایش گذاشته بودند . تنوع هر طرح بخصوص در سالنهای کفپوشهای ماشینی و مصنوعی ، کم سر و صدا ، روشنایی متناسب و نور فراوان ، تمیز و آراسته بود . دسترسی به سالنهای آسان و جابجایی در محوطه بیرون از سالنها از در ورودی تا سالنها و بین سالنها نیز با حرکت دائمی و منظم اتومبیلهای حمل و نقل عمومی ممکن بود . نمایشگاه هر روز از ساعت 8 صبح تا 20 فعال بود اگر چه حتی تا ساعت 22 هم منعی برای حضور نبود . عملاً مراجعه کنندگان بخصوص تجار از جمله (یک روز قبل) به نمایشگاه مراجعه نموده و محصولات مد نظر را انتخاب و خریداری نموده و یا سفارش می دادند .
الف) به لحاظ غرفه آرائی و شکل حضور شرکت کنندگان :
1. ارائه دهندگان فرش دستباف :
به ترتیب وسعت از کشورهای ایران – پاکستان – چین – هند - ترکیه – مراکش شرکت کرده اند .
ایران : از جمله شرکت کنندگان ایرانی ، رمضانی، محمدخانی ، میرزایی ، میرزازاده ، پرویزیان ، مسیری ، بیات ، ریسمان چی ، ذوالانواری ، محمدی ، فرهادیان و آنها بودند . شکل حضور بیشتر شرکت کنندگان ایرانی شبیه به هم و مطابق معمول گذشته بود یعنی تعداد فراوانی فرش ، ابعاد متفاوت بر روی هم چیده شده و تعدادی را هم بر دیوارها آویخته بودند . تعداد اندکی از جمله بیات ، میری ، فرهادیان ، ذوالانواری غرفه هایی نسبتاض متمایز به صورت بسته و با ورودی مشخص داشتند . در ساعتهای کار نمایشگاه از بیرون غرفه و از پشت شیشه ها داخل غرفه پیدا بود و در پایان زمان کاری تمامی درها بسته و پرده ها کشیده می شد . به نحوی که داخل غرفه دیده نمی شد . از بیرون غرفه ذوالانواری (نمایندگی خارج از کشور) حتی در ساعات کار هم هیچ چیز دیده نمی شد . و فقط افراد خاص را برای بازدید راه می دادند ؟! در ضمن غرفه داران ایرانی در سالنهای مختلف پراکنده بودند .
پاکستان : عرضه کنندگان پاکستانی همگی در یک مجموعه واحد و به هم پیوسته در کنار هم ظاهر شده بودند و در قسمتی از سالن 15 متمرکز بودند . دارای یک تابلوی بزرگ از چهار جهت نمایان و بر فراز همه غرفه ها جایگاه فرش پاکستان را معرفی می کرد . حتی اطلاعت و پذیراییی هم برای غرفه های پاکستان در یک مکان متمرکز بود . تعداد فرشهای ارائه شده محدود و ظاهراً به آوردن نمونه اکتفا کرده بودند .
ترکیه : عرضه کنندگان ،فرش ترکیه نیز متمرکز و مسبتاً پراکنده اما در یک سالن بودند وسیعترین غرفه ، غرفه تاجر معروف «تورکاس» بود که نسبت به سایر شرکت کنندگان اطراف ار یک جهت متمایز بود و آن تزئین غرفه با انبوهی از اشیای عایقه و مجیمه ها و آثار خنری بود . اگر چه اراده فرشها کعکولی به نظر می رسید .
چین » عرضه کنندگان فرش دستباف از چین نیز بطوز متمرکز در سالن 14 و در کنار هم ظاهر شده بودند . همگی غرفه های کم وسعت حدود 20 متر داشتند . چند نمونه برای نمایش ۀورده بودند و مشخصاً با آلبومهای حاوی تولیدات سفارش می گرفتند . در غرفه های چینی مشخصاً فرش هایی با طرح و رنگ ایرانی دیده می شد