موضوع انتخاب شده برای نمایشگاه «جلوه شب» در « دموتکس 98» پشم ، نخ ، ابریشم بود .
دموتکس99 یازدهمین نمیشگاه بین المللی دموتکس در فضایی به وسعت 90 هزار متر مربع و با شرکت 53 کشور از 16 تا 19 ژانویه 99 در شهر نمایشگاهی هانوور برگزار شد .
در این نمایشگاه 1060 شرکت انواع فرشها ، دستبافها و کفپوشها در معرض دید همگان قرار گرفته بود اما فرش ایران نتوانست موقعیت قبلی خود را حفظ کند .
در این نمایشگاه 8 شرکت ایرانی در مساحتی بالغ بر 1 هزار و 18 متر مربع به عرضه فرشهای دستباف ایران پرداخته بودند .
کشورهای ترکیه و هند به عنوان بزرگترین شرکت کننده هر کدام با 45 شرکت در نمایشگاه حضور فعال داشتند .
فرش ایران در این نمایشگاه از بازار مطلوبی برخوردار نبود .
و پس از فرشهای هندی ، پاکستانی و چیمی معامله شد .
اما فرشهای ماشینی فروش بسیار چشمگیری داشت .
آمار نشان می دهد که این نمایشگاه 40 هزار بازذید کننده داشت «گبه» با ایران به خاطر توجهی که کارشناسان این دو کشور در زمینه رنگ و اندازه نورددرخواست مشتریان کرده بودند با عث شد تا فرشهای «گبه» هند بتوانند بت محصولات ایرانی رقابت و بازار از دست فروشندگان ایرانی خارج نماید .
برآوردهای اولیه حاکی ار استقبال کم از سوی خریداران خارجی بوده است .
متخصصان امور فرش اظهار داشتند .
فرش ایران از بازار مطلوبی برخوردار نبود و پس از فرشهای هندی ، پاکستانی و چینی معامله شد .
دلایل این امر را می توان غیر استاندارد بودن فرش ایران و عرضه بیش از حد فرشهای متنوع نسبت به تقاضای کم از سوی اروپاییان دانست .
این امر رکورد بازار ایران را به دنبال داشت و طرحها ، رنگها ، اندازه های فرشهای چینی و هندی که باب سلیقه اروپاییان بود و نتیجه این دو کشور خوبی در نمایشگاه داشتند .
تجار شرکت کننده در این ننمایشگاه علل مهتلفی را برای رکود بازار فرش مطرح کردند که تعدد مقررات در امر صادرات و تغییر مداوم شرایط صدور فرش در ایران ، رکود اقتصادی و بیکاری گسترده که بر اقتصاد اروپا و به خصوص در آلمان حاکم است ، نادیده گرفتن رقبای ایران در تولید فرش ماند هند ، چین ، پاکستان و ترکی خ تولید بیش از حد فرش در مناطق مختلف از جمله عوامل زمینه های بروز فرش دستباف ایران در اروپا بود .
فرش ایران در دموتکس99 نسبت به سال قبل 40 درصد افت داشت .
دموتکس2000 دموتکس2000 از 15 تا 18 ژانویه برابر 25 تا 28 دی ماه 78 با حضور 52 کشور جهان و 1060 شرکت کننده در وسعتی برابر با 91000 متر مربع در 10 تالار در محل نمایشگاههای هانوور آلمان برگزار شد .
این نمایشگاه بیش از 40 هزار نفر بازدید کننده داشت که از سرتا سر دنیا به هانوور آمده بودند .
اکثر بازدیدکنندگان را افراد حرفه ای وابسته به فرش از جمله بازرگانان عمده فرش و تک فروش ، طراحان ، هنرمندان ، پژوهشگران ، معماران و دکوراتورهای داخلی تشکیل می دادند .
سپ همگن عضو هیات مدیره شرک نمایشگاهی هانوور در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که نمایشگاه دموتکس2000 متر از نمایشگاه سال بازدید کننده داشت اما مزیتی که این نمایشگاه داشت این بود که اکثر بازدیدکنندگان ، خود تصمیم گیرنده بودند نه عامل خرید ، می باشد و مهمتر اینکه اکثر این افراد از خارج از آلمان به نمایشگاه آمده بودند .
ایم موضوع را می توان یک تحول جدید در تاریخ این نمایشگاه به شمار آورد .
ئی اظهار داشت : دموتکس20000 از نظر کمی و کیفی از موفقیت بیشتری نسبت به سالهای قبلی برخوردار بود .
در این نمایشگاه 6715 غرفه به شرکتهای خارجی اختصاص داشت که 10 کشور اول از نظر تعداد غرفه ها بعد از آلمان عبارت بودند : بلژیک ، نروژ ، هلند ، آمریکا ، ترکیه ، انگلستان ، ایتالیا ، سوئیس ، چین و شرکت کنندگان ایرانی (به جز فروشندگان شرکتهای ایرانی که شرکت آنها در آلمان به ثبت رسیده است ) .
از ایران 14 شرکت و موسسه در نمایشگاه شرکت داشت که 7 غرفه متعلق به شرکتها و موسسات ایرانی صادر کننده فرش دستباف از ایران و 7 غرفه دیگر به شرکتهای فرش ماشینی از ایران اختصاص داشت .
رئیس اتحادیه وارد کنندگان فرش در آلمان گفت : گرچه نمی توان آماررسمی فروش فرش دستبافدر دموتکس2000 را اعلام کرد اما باید بگوییم که نتیجه مار بهتر از سال گذشته بود .
رئیس اتحادیه وارد کنندگان در مورد فرشهای به فروش رفته در دموتکس2000 گفت که بهترین بازار فرشهای روسی کپی شده در پاکستان (معروف به فرشهای چینی) داشتند ، فرشهای کلاسیم و نفیس ایرانی که در آنها نوآوری در طرح ، رنگ و اندازه به کار رفته بود و از کیفیت خوبی برخوردار بودند نیز بازار خوبی داشتند .
«گبه» بعد از مدتی رکورد دوباره مجدداً مورد توجه واقع شد بود و فرشهای حوب نپال نیز طرفداران نسبتاً خوبی داشت .
بر اساس اظهارات تجار متخصص فرش در نمایشگاه مشکل عمده بازار فروش فرش در ایران در آلمان و کلاً اروپا را می توان ورود فرشهای نامرغوب ، عدم شناخت سلیقه خریداران ، عدم تبلیغ و بازاریابی ، دخالت دولت ، ایجاد موسسات دولتی تولید کننده فرش که تولیدات خود را بدون توجه به تقاضای مشتریان به صورت انبوه وارد بازار می کند نام برد .
دموتکس2001 سیزدهمین نمایشگاه بین المللی فرش و زمیت اندازها به نام دموتکساز 13 تا 16 ؤانویه 2001 در مرکز نمایشگاهی شهر هانوور به وسعت فضای بالغ بر 94 هزار متر مربع برگزار شد .
دموتکس200 1075 شرکت کننده در 11 تالار ب پا شد که بیش از 40 هزار نفر بازدید کننده داشت .
از کالای به نمایش گذاشته شده در نمایشگاه فرش دستباف ، فرش ماشینی ، موکت ، کف پوش ، پارکت ، پرده و خدمات و انتشارات مربوط به این کالا را می توان نام برد .
در دموتکس 2001 فرش دستبلف با 340 غرفه در 4 تالار ارائه شده بود .
فرش ماشینی 140 غرفه ، موکت و زمیت اندازهای منسوج در 205 غرفه ، و 130 غرفه به کف پوش و پارکت اختصاص یافته بود .
بلژیک با 104 غرفه – هندوستان 72 غرفه – ترکیه – هلند – آمریکا – انگلستان هر یک 55 غرفه ، ایتالیا 44 غرفه – سوئیس با 35 غرفه – و چین با 32 غرفه جزء 10 کشور اول حاضر در دموتکس2001 بودند ، اگر چه ایران در میان این ده کشورها اول جایی نداشت اما اکثر غرفه های فرش دستباف در نمایشگاه متعلق به بازرگانان ایرانی بود .
که از کشورهای دیگر به خصوص آلمان – سوئیس – آمریکا – انگلستان و کانادا به نمایشگاه آمده بودند .
دموتکس2003 نمایشگاه دموتکس هفته دوم هر سال از روز شنبه تا سه شنبه در شهر هانوور کشور آلما برگزار می شود .
این نمایشگاه با موضوع و نمایشگاه عرضه جهانی فرشها و کهپوشها به تاریخ 11 الی 14 ژانویه 2003 در محل دائمی نمایشگاه ها در شهر مذکور برگزار گردید .
این نمایشگاه میدان عرضه جهانی و نمایش آفرین و جدیدترین محصولات فرش و کفپوشها توسط تولیدکنندگان مختلف جهان می باشد .
موارد ارائه شده در نمایشگاه : فرش دستباف – فرش ماشینی – موکت – پارکت – کفپوشهای پلاستیکی و ترکیبی – فناوری و دستگاههای تولید – بافت – دوخت و پرداخت بخصوص کفپوشهای مصنوعی و غیر دستباف .
فضای اختصاص یافنه به دستاوردهای مختلف فوق الذکر بطور کلی 11 سالن از سالنهای نمایشگاه بود که از این تعداد 4 سالن اختصاص به فرش دستباف سالن 2 و قسمتی از سالن 5 اختصاص به فرش ماشینی و موکت ، سالن 4 بطور کامل و 5و 6 بطور عمده اختصاص به کفپوشهای پلاستیکی و ترکیبی و منسوج انعطاف پذیر ، سالن 7 و 8 بطور عمده و قسمت کمی از سالن 6 اختصاصبه پارکت و قسمتی از سالن 7 و 8 و 9 نیز اختصاص به ارائه فن آوری و ماشین آلات تولید و پرداخت بخصوص کفپوشهای غیر دستباف داشت .
در این میان تولید کنندگان الیاف ، رنگ و یا مراکز فرهنگی ، تحقیقاتی ، ناشران کتاب و مجلات فنی و تخصصی غرفه هایی به خود اختصاص داده بودند .
مرکز تحقیقات فرش دستباف شرکت کننده ایرانی این بخش بود .
شیوه های ارائه محصولات متناسب با ویژگی های ارائه متفاوت بود .
فرش دستباف بطور عمده به شیوه معمول و ارائه مستقیم بود (بخصوص غرفه های فرش ایرانی) .
موکتها و فرش ماشینی با ارائه نمونه ها برای نظاره و سفارش گیری ن بطور عمده و پارکتها و کفپوشهای دیگر فقط برای نمونه عرضه می شد و براساس آن سفارش می گرفت .
الگوی کوچک استفاده را نیز بعضی از عرضه کنندگان به نمایش گذاشته بودند .
تنوع هر طرح بخصوص در سالنهای کفپوشهای ماشینی و مصنوعی ، کم سر و صدا ، روشنایی متناسب و نور فراوان ، تمیز و آراسته بود .
دسترسی به سالنهای آسان و جابجایی در محوطه بیرون از سالنها از در ورودی تا سالنها و بین سالنها نیز با حرکت دائمی و منظم اتومبیلهای حمل و نقل عمومی ممکن بود .
نمایشگاه هر روز از ساعت 8 صبح تا 20 فعال بود اگر چه حتی تا ساعت 22 هم منعی برای حضور نبود .
عملاً مراجعه کنندگان بخصوص تجار از جمله (یک روز قبل) به نمایشگاه مراجعه نموده و محصولات مد نظر را انتخاب و خریداری نموده و یا سفارش می دادند .
الف) به لحاظ غرفه آرائی و شکل حضور شرکت کنندگان : 1.
ارائه دهندگان فرش دستباف : به ترتیب وسعت از کشورهای ایران – پاکستان – چین – هند - ترکیه – مراکش شرکت کرده اند .
ایران : از جمله شرکت کنندگان ایرانی ، رمضانی، محمدخانی ، میرزایی ، میرزازاده ، پرویزیان ، مسیری ، بیات ، ریسمان چی ، ذوالانواری ، محمدی ، فرهادیان و آنها بودند .
شکل حضور بیشتر شرکت کنندگان ایرانی شبیه به هم و مطابق معمول گذشته بود یعنی تعداد فراوانی فرش ، ابعاد متفاوت بر روی هم چیده شده و تعدادی را هم بر دیوارها آویخته بودند .
تعداد اندکی از جمله بیات ، میری ، فرهادیان ، ذوالانواری غرفه هایی نسبتاض متمایز به صورت بسته و با ورودی مشخص داشتند .
در ساعتهای کار نمایشگاه از بیرون غرفه و از پشت شیشه ها داخل غرفه پیدا بود و در پایان زمان کاری تمامی درها بسته و پرده ها کشیده می شد .
به نحوی که داخل غرفه دیده نمی شد .
از بیرون غرفه ذوالانواری (نمایندگی خارج از کشور) حتی در ساعات کار هم هیچ چیز دیده نمی شد .
و فقط افراد خاص را برای بازدید راه می دادند ؟!
در ضمن غرفه داران ایرانی در سالنهای مختلف پراکنده بودند .
پاکستان : عرضه کنندگان پاکستانی همگی در یک مجموعه واحد و به هم پیوسته در کنار هم ظاهر شده بودند و در قسمتی از سالن 15 متمرکز بودند .
دارای یک تابلوی بزرگ از چهار جهت نمایان و بر فراز همه غرفه ها جایگاه فرش پاکستان را معرفی می کرد .
حتی اطلاعت و پذیراییی هم برای غرفه های پاکستان در یک مکان متمرکز بود .
تعداد فرشهای ارائه شده محدود و ظاهراً به آوردن نمونه اکتفا کرده بودند .
ترکیه : عرضه کنندگان ،فرش ترکیه نیز متمرکز و مسبتاً پراکنده اما در یک سالن بودند وسیعترین غرفه ، غرفه تاجر معروف «تورکاس» بود که نسبت به سایر شرکت کنندگان اطراف ار یک جهت متمایز بود و آن تزئین غرفه با انبوهی از اشیای عایقه و مجیمه ها و آثار خنری بود .
اگر چه اراده فرشها کعکولی به نظر می رسید .
چین » عرضه کنندگان فرش دستباف از چین نیز بطوز متمرکز در سالن 14 و در کنار هم ظاهر شده بودند .
همگی غرفه های کم وسعت حدود 20 متر داشتند .
چند نمونه برای نمایش ۀورده بودند و مشخصاً با آلبومهای حاوی تولیدات سفارش می گرفتند .
در غرفه های چینی مشخصاً فرش هایی با طرح و رنگ ایرانی دیده می شد چین » عرضه کنندگان فرش دستباف از چین نیز بطوز متمرکز در سالن 14 و در کنار هم ظاهر شده بودند .
در غرفه های چینی مشخصاً فرش هایی با طرح و رنگ ایرانی دیده می شد .
هند : هندی ها نیز بطوزر متمرکز و در کنار یکدیگر در سالن 17 حضور داشتند .
انواعی از بافته ها با رنگ و روش های مختلف بافت در بین محصولات دیده می شد .
در بعضی غرفه ها فرشهایی با طرح ایرانی موجود بود .
در بین بافته های ارائه شده در غرفه های هند و چین بافته هایی با پرز بلند حدود 10 سانتی متر و متراکم پایین دیده می شد .
بافته هایی با الیاف مختلف طبیعی از جمله پرز چرم نیز در بین دستبافتها موجود بود .
بافتههایی شبیه به گبه های ایرانی با شمار 30 و ارتفاع پرز حدود 3 سانتی متر با طرح هایی بسیار ساده و بعضاً با دو یا سه رنگ نیز در میان محصولات دیده می شد .
2- شکل ظهور و تبلیغ عرضه کنندگان کفپوش های غیر دستباف : فرش ماشینی عمدتاً نمونه هایی را به صورت عمودی عرضه کرده بودند و بهترین شکل آن بود که همانند پرده در ریل هایی که به صورت موازی در ارتفاع مناسب قرار داشت .
فرشها به سمت چپ و راست حرکت داده می شد .
برای تبلیغ و بازاریابی بعضی در بروشور و کاتالوگ تصویر نمونه ها را عرضه کرده بودند .
در این میان یک شرکت مشاهده شد که با ارائه رایگان یک سی دی حاوی برنامه ای که با نمونه تولیدات را همراه با مشخصات نشان می دهد به تبلیغ پرداخت .
مو کت ها و انواع دیگر کفپوشهای پلاستیکی و پارکتها : عموماً نمونه ها را در اندازه حداکثر یک متر مربع با شکل ارائه متفاوت در معرض دید گذاشته بودند .
بعضی به دیوار آویخته و یا نصب کرده و بیشتر شبیه کتاب قابل ورق زدن بود .
بعضی نیز (بخصوص ارائه دهندگان پارکت) تمام یا قسمتی از غرفه را با محصولشان پوشانده بودند و در قالب بروشور و بولتن ، به معرفی و تبلیغ پرداخته بودند .
ب) به لحاظ طرح و رنگ و ابعاد محصولات : 1.
عرضه کنندگان فرش دستباف : بنا به ویژگی فرش دستباف که سالیان دراز هم از نظر تولید و هم مصزف سابقه دارد ما به لحاظ طرح و رنگ عمدتاً در بردارنده فهنگ و هنر کشور تولید کننده بود .
مشخصاً هر کدام از کشورها عرضه کننده بجز طرحهای انحصاری و متعدد به فهنگ خو ، از طرح و نقش سایر کشور ها هم بهره گرفته بودند .
به عنوان مثال استفاده از طرح و نقش فرش ایران ، در تولیدات فرش دستباف چینی ، هندی ، پاکستانی و ترکیه کاملاً مشهود بود .
البته استفاده از طرحهای به اصطلاح مدرن و امروزی که رابطه کمتری را با فرهنگ تصویری فرش هر کشور داشت بخصوص در تولید چین ، هند ، ایران (گبه) و ترکیه سهم قابل ملاحظه ای داشت .
به لحاظ رنگ و بنابه ویژگی تنوع پذیر و استعداد تحول پذیری آن ، وسعت تنوع و تعداد رنگ در هر فرش به تنهایی و در مجموع فرشهای یک شرکت و یا یک کشور بسیار متفاوت بود .
به لحاظ ابعاد فرش های بالای 12 متر مربع کم و بالاتر از 24 متر مربع کمتر دیده می شد و تقریباً در همه ابعاد معمول کمتر از 12 متر به میزان فراوان فرش ارائه شده بود .
اگر چه رویکرد بیشتر به بعضی ابعاد معمول و جدید هم قابل ملاحظه و تأمل بود .
ایران : رنگ و ابعاد دذر فرشهای عرضه کنندگان ایرانی بجز چند شرکت بقیه عادی ، همیشگی و کم تحول و در بعضی از غرفه بی تحول می نمود .
در این میان ذوالانواری و ریسمانچی ، از لحاظ طرح و رنگ و بخصوص رنگ و ابعاد ، بیشترین تنوع را به خود اختصاص داده بود و حتی در غرفه نمایندگان ذوالانواری (خارج از قسمت) به لحاظ طرح و رنگ و خصوصاً ابعاد نسبت به غرفه اختصاصی خودش ، تنوع بیشتری به چشم می خورد .
در تولیدات بیات و میری نیز تقریباً به یک نسبت ، هم به لحاظ و هم ابعاد تنوع و تحول مشاهده می شد .
ویژگی مشخص هر دو ، بخصوص میری ، اصرار به ایرانی بودن طرح و رنگ بود در حوزه طرح ، به نسبت کم از طرحهای گروه لچک و ترنج و فراوان از گروه افشان ، واگیره ای ، بندی ، خشتی ، استفاده شده بود .
در زمینه رنگ نیز از رنگ بندی فرش ایرانی اما به ظاهر متفاوت ، در مقایسه با فرش های ایرانی سایر غرفه ها استفاده شده بود .
رنگ های روناسی و نیلی ، کاملاً مشهود و مشخصاً رنگ مسی ، آبی نیلی ، انواع قرمز روناسی ، یشمی روشن ، کرم و قهوه ای با هماهنگی دقیق و شاری و جذبه فراوان ، به کار گرفته شده بود .
پاکستان : طرحهای تولیدات دستباف پاکستان ، با خطوط شکسته و منحنی به یک نسبت دیده می شد .
طرحهای گروه لچک ترنج نادر و بیشتر از گروه افشان بندی ، واگیره های بود .
تعداد رنگ محدود و سطوح رنگی متعدد در فرش پرهیز شده بود .
حتی در بعضی از طرحها که از لحاظ طراحی دارای زمینه های متعدد بود ، گونه ای رنگ بکار گرفته شده بود که گستره رنگی فرش یکنواخت و یک زمینه ، (حتی با داشتن حاشیه ها) جلوه می کرد و در بسیاری از فرشها هیچ رنگی بر رنگ دیگر غلبه نداشت .
مهمتر از همه استفاده از گروه های کرم ، موشی ، خاکی ، پوست پیازی ، قهوه ای ، قرمز روناسی در فرشها مشهود بود و از رنگهای آبی ، لاکی قرمزهای تند و سبز بیشتر و در فرشهای طرح هندسی استفاده شده بود .
ابعاد نیز هم کمتر از 12 متر مربع و فراوان قالیچه و ذرع و نیم و کناره های عرض یک متر در طول دو تا سه متر و نظایر آن به چشم می خورد .
عناصر و نقشمایه های فرش پاکستان بی شباهت به نقوش و طرحهای فرش ایران نبود .
مشخصاً طرحهایی کاملاً ایرانی در بین دستبافتهای ارائه شده دیده می شد .
گلهای شاه عباسی ، نقوش دیگر ختایی بیشترین شباهت را به طرحهای فرش ایرانی نشان می داد .
قالی های با طرح هندسی (خطوط شکسته) که قسم قابل ملاحظه ای از تولیدات عرضه شده پاکستانی را آراسته بود و بعضاً مشابه طرحهای فرش ترکمن ، بلوچ و اردبیل و افشاری و بسیاری نیز مشخصاً نقوش فرش پاکستان بود .
ترکیه : طرح و رنگ فشهای ارائه شده توسط غرفه های ترکیه نیز به نسبت قابل ملاحظه ای از ویژگی های فرشهای ارائه شده توسط پاکستان برخوردار بود .
البته استفلده از طرحهای گروه لچک ، ترنج و ابعاد بزرگتر از 12 تا 24 متر مربع نیر در تولیدات دبده می شد .
بهره گیری از طرحهای فرش ایران نیز کاملاً مشهود بود .
در غرفه تورکاس تقریباً فرش سایر کشورها هم عرضه شده بود .
ایشان درباره بازار مصرف و سلیقه مشتریان با تعجب نمونه هایی را نشان می داد که به لحاظ طرح ساده و خلوت و به لحاظ رنگ کم تعداد ، هماهنگ و ملایم و به لحاظ کیفیت ضعیف بود ، اما اظهار می داشت «دنیای دیوانه امروز» این فرشها را می خواهد .
چین : سهم قابل توجهی از فرشهای ارائه شده در غرفه های چینی دارای هویت چینی و علایق و سلیقه های هنرمندان چیمی بود و به نسبت مشخص و مشهودی بهره گیری از طرج و نقش ایرانی دیده می شد به جرات می توان گفت 70 تا 80 درصد فرشهای 2 ، 3 غرفه چینی کاملاً با طرح و نقش و رنگ ایرانی بود .
البته در زمینه رنگ و هماهنگی و محاسبه هنرمندانه تلاش ویژه ی کردند .
هیچ فرش بیش از 9 متر مربع در غرفه های چینی مشاهده نگردید .
سایر فرشها با پرز بلند و تراکم کم و ابعاد کوچک و تعداد رنگ کم در غرفه های کوچک چینی فراوان بود .
هند : به همان مسبت چین از لحاط فضای اشغال شده و متراژ غرفه ، هندی ها در سالن 17 متمرکز بودند انواع فرشها حتی نمونه های با پرز چرمی و الیاف پشم بلند حدود 15 سانتی متر اما با تراکم بسیار کم در کنار فرشهای دستباف معمول دیده می شد .
برای متبادر به ذهن شدن نمونه ذکر شده فوق با پرز بلند قیچی نشده را می توان در هر سانتی متر مربع یک گره در نظر گرفت .
گویا الیاف بلند 20 سانتی متر پشم را بدون تاب گره و رها کرده بودند .
فرش مذکور مثل یک تکه پوست دباغی نشده مرینوس به نظر می رسد البته به صورت انبوه این دست فرشها دیده نمی شد .
به لحاظ طرح و رنگ نقش مایه عمدتاً فرشهای غیر معمول توصیف شده بدوم طرح و قش و تک رنگ بودند .
تولیدات فرش معمولی بجز نمونه هایی که انحصاراً دارای طرنگ و نقش و رنگ هند بود ، از طرح و نقش اصیل ایرانی نیز در قسمتی از تولیدات بی بهره نبود .
اگر چه مثل چینی ها در زمینه رنگ و هماهنگی و ترکیب بندی هنرمندانه تلاش کرده بودند .
به جز فرشهای خاص خرد پارچه (حداکثر 2 متر مربع) فرشهای معمول با ابعاد تا 9 متر مربع فراوانتر ، تا 12 متر کمتر و بزرگتر از 12 متر بسیار نادر بود .
2- طرخ و رنگ و ابعاد سایر کف پوشها : بعضی تولید کنندگان فرش ماشینی در زمینه طرح و رنگ بسیار آزادانه عمل کرده بودند ، طرح ها از نمونه های فرش دستباف ایرانی و غیر ایرانی با انتواع و اقسام طرحهای به اصطلاح مدرن (کوبیسم ، رئالیسم ، سورئالیسم ، ناترالسیم ، آبستره ، نا آشنا ) دیده می شد .
به لحاظ رنگ نیز از هر رنگ ممکن بهره گرفته شده بود .
در قرمزهای بسیار تند گرفته تا سیاه ، زرد و آبی و بنفش ها که البته در ترکیب از تاثیر انفرادی و مجردی تناسب و ناسازگار رنگها کاسته شده بود .
موکت های ارائه شده نیز به لحاظ رنگ و تعداد و فلم رنگی بسیار متنوع بود .
البته رنگهای سیاه مطاق ، سفید مطاق و زرد مطلق موکت هایی با رنگهای دیگر مشاهده شد .
همچنین حدود 90 درصد موکت ها تک رنگ بود بعضی از نمونه ها دارای طرح های متنوع و با خطوط فرو رفته اما تک رنگ هم مشاهده گردید .
کفپوشهای پلاستیکی نیز دارای رنگ هی متنوع و بیشتر تیره و دارای بافت (پرز- عاج) و طرح های هندسی بود .
پارکت های چوبی دارای رنگ های چوب به حصوص کرم روشن و رنگ چوب ، راش و پارکتهای چند لایه پلاستیکی نیز دارای رنگ های محدود و طرح های بسیار ساده بود .
انواع و اقسام پادریهای ماشینی بافت ، پلاستیکی و ترکیبی ، بعضی با پرزهای بلند و سخت (مانند اسکاچ) و طرحها و بخصوص رنگهای متنوع و بعضی با داشتن ابعاد غیر متعارف هندسی (مثل پروانه ، گل ، برگ و ...) گروهی دیگر از کفپوشهای اراده شده در نمایشگاه بود .
در واقع امکان فرش کردن هر جایی با استفاده از انواع کفپوشها (به خصوص موکت) حتی دستشویی و توالت و رویه توالت های فرنگی نیز با دستگاههای برش و دوخت فراهمکرده بودند .
مراجعه تعداد قابل ملاحظه ای از کشورهای پاکستان ، هند ، چین و افغانستان برای گرفتن اطلاعات نکته بسیار جالب توجه ای بود .
بخصوص سراغ مطالب و الگوهای تخصصی شامل طرح و نقش و ابزار را می گرفتند .
مراجعه کنندگان با دیدن مجموعه طرح و نقش ها سراغ فرش فلان منطقه را می گرفتند که مشخصاً اطلاعات تصویری یا کم بود یا اصلا نبود .
یک تولید کننده افغانی می گفت شما با این همه پشتوانه هر روز و هر سال از فرش فاصله می گیرید و در اظهاراتش نمایان بود که در زمینه فرش افغانستان توفیق داشته است .
دموتکس 2004 امسال تعداد غرفه های دایر 1152 غرفه و حدود 46000 نفر بازدید کننده داشت که نسبت به سال 2003 ، 15% افزایش نشان می دهد .
(امسال زمان برگزاری از 17 الی 20 ژانویه بود .) دموتکس 2004 در حالی سپری گردید که تولید و بافت فرش دستباف طی یک سال گذشته روند نزولی داشته و به لحاظ کمیت در بسیاری از مناطق رو به افول گذاشته است با وجود کاهش عرضه در کاروان صنعت فرش دستباف دنیا ، فرش ایران هم چنان سیر نزولی را می پیماید و غالب دستبافته های ارائه شده ، فرشهای غیر ایرانی می باشد .
به نحوی که بخش اعظمی از غرفه هایی که در سالهای گذشته به فرش ایرانی اختصاص داشته اند ، جای خود را به شرکت کنندگان و یا فرش غیر ایرانی داده اند .
در این بین آنهایی حرف اول را می زدنند که ترکیبرنگ آمیزی خود را با دکوراسیون و طراحی بازارهای مصرف اروپا و آمریکا هماهنگ ساخته اند .
امروز بسیاری از تولید کنندگان که بر ضرورت این امر وقوف یافته اند ، به منظور کسب الگو و الهام گیری در نمایشگاه هایم تکس فرانکفورت حاضر شده و با آخرین تحولات رنگ و طرح آشنا شده اند .
فرشهای زیلگر ، انواع و اقسام گبه ، دهاتی بافت ، و ..
که بیشترین طرفدار را جلب خود نموده اند از دیدگاه سلیقه ما ایرانیان بسیار نامطلوب و بی کیفیت جلوه می نمایند ، ولی از منظر مصرف کنندگان خارجی مطلوبیت لازم را متبلور می نمایند .
از منظر کارشناسی فرشهایی که واجد این مشخصات می باشند مورد عنایت مشتریان می باشد ؛ طرحهای خلوت و کم کار ، حداقل تعد رنگ ، فقدان رنگهای تند و ناهماهنگ تنوع سایز بندی و شور و سرویس مناسب همه اینها در حالی است که کیفیت ، رج شمار بالا و زیر بافت نقش آنچنانی در احراز صلاحیت و انتخاب فرش از جانب خریداران را ندارد .
از نکات قابل توجه اینکه بسیاری از کشورهای شرکت کننده در حوزه فرش دستباف که تحت عنوان اشخاص حقیقی و حقوقی در نمایشگاه حضور دارند ، بصورت سازماندهی شده ، نظام مند و چنین تحت لوای نامکشورشان و با غرفه های متحدالشکل و هماهنگ بطور یکجا و یکپارچه توانمندی خود را به نمایش می گذارند ، اما دریغ که در بین شرکت کنندگان ایرانی پراکندگی و عدم وحدت مشهود بوده و عظمت واقعی فرش ایرانی نمایان نمی باشد .
همچنین از موارد قابل تمایز در شیوه فروش فرش ایران با سایر کشورها که از دیر باز شاهد آن بوده ایم ، آن است که عمدتاً کشورهای دیگر کالای خود را به صورت نقدی ، تضمینی ، LC و یاا ز طریق اخذ سفارش و یا اطمینان خاطر مبادله می نمایند در حالی که فرهنگ حاکم بر فروش قالی ایران کماکان بدون تضمین و بصورت فروش خدمت می باشد که دغدغه و نگرانی فروشندگان را همواره در پی دارد .
این مجموعه مشکلات سالهاست که گریبانگیر فرش ایران بوده و با عنایت به اینکه همچنان سهم فرش ایران در بازار جهانی رو به کاهش است ، اما هنوز راه حل برای رفع این مشکلات بدست نیامده است .
دموتکس از این بابت مکان خوبی است برای شناخت مسائل فرش ایران دلیل ادامه عرضه فرش به شیوه انبوه چیست ؟
چرا سوال دیگری که مطرح می شود غرفه های انبوهی از فرش و به صورت سنتی به چشم می خورد علارغم پایین آمدن میزان فروش همچنان در ادامه این روش اصرار داریم .
اگر به سالنهای 1 تا 6 مراجعه شود ، شکل و شمایل کالاهای رقیب فرش دستباف بسیار حائز اهمیت خواهد بود .
این کالاها (فرش ماشینی ، انواع موکت و دیگر کف پوشها و ...) دردنیای کسب و کار بین المللی سیر می کنند و سهم قابل توجه ای از بازار را به خود اختصاص داده اند .
این در حالی است که هنوز فرش دستباف در بین مردم اروپا دارای ارزش خوبی است ، اما افسوس که در تولید به سلیقه آنان توجهی نشده و بین مشتریان وفادار مجبور به خرید کالاهایی می شوند که مورد سلیقه آنان است .
بنابراین دموتکس از چند جنبه برای فرش دستباف مهم می باشد و لازم است این مطلب با نگاهی عمیقتر دنبال شود ، هر ساله شاهد بازدیدهای تکراری از طرف مسئولین فرش ایران هستیم ، اما آثار و بازخورد این بازدیدها چیزی جز تاسف نیست .
لذا لازم است به جای مسئولین که دیدکارشناسی به فرش نداشته و صرفاً برای دید و بازدید به نمایشگاه می آیند ، بهتر است گروههای تخصصی طراحان و تولید کنندگان و هنرمندان به این نمایشگاه اعزام شوند تا با دستاوردی مشخص نسبت به تغییر تولیدات فرش با توجه به نیاز بازار جهانی اقدام بایسته به عمل آورند ، دموتکس می تواند به کارشناسان بخش تولید و بازرگانی فرش دید خوبی بدهد مشروط به اینکه پشتوانه اجرایی داشته و اقدام عملی صورت گیرد .
دموتکس 2005 نمایشگاه جهانی فرش و زمین اندازهای دیگر (دموتکس 2005) با 1080 غرفه از 55 کشور جهان از 15 تا 18 ژانویه در شهر نمایشگاهی هانوور آلمان برگزار می شود .
مساحت مفید این نمایشگاه 83 هزار و 500 متر مربع خواهد بود و 1100 شرکت کننده از 55 کشور جهان شرکت در این نمایشگاه علاوه بر فذش و دیگر زیر اندازهای دستباف که در تالارهای بهم پیوسته به نمایشگاه علاوه بر فرش دیگر زمین اندازهای دستباف که در تالار های بهم پیوسته شماره 14 تا 17 به نمایش قرار خواهند گرفت .
اگر چه بازار جهانی فرش چندان پر رونق نیست اما در دموتکس همچنان رکورد می شکند و هر سال به تعداد غرفهها و شرکت کنندگان در آن افزوده می شود .
در نمایشگاه دموتکس 2005 مرکز ملی فرش ایران با غرفه اختصاصی شرکت جدی داشت .
مرکز تحقیقات فرش دستباف ایران و اتحادیه فرش دستباف روستایی نیز در این نمایشگاه حضور خواهند داشت .
اسامی شرکت کنندگان ایرانی نمایشگاه دموتکس 2005 : Rugs Aghamiri Persian IR – 11636 Tehran ]CC13 Hall 16 , Stand Amim Tehran IR – 15815 Hall 16 , Stand Fol BAYAT – NOMAD – GAMINCHI IR – 14446 Tehran Stand C14 , Hall 15 System Booria CAD/ CAM IR – 15576 Tehran B27 Hall 4 , Stand Camo Rug 77374 IR – 81478 Esfahan Hall 14 , Stand G20 Heritage Carpet IR – Tehran Hall 17 , Stand D37 Ghom Silk Carpet IR – Tehran F34/ 1 Hall 14, Stand Hand Miracle Tehran IR -11638 Hall 15 , stand C37 LAHOUTI IR-19156 Tehran B13 Hall 16 ,Stand Mashad Carpet Tehran IR-1967933765 Hall 2,Stand B24 Sons Carpet & Mobasheri IR-116368 Tehran C25 Hall 15,Stand Nasiri Carpet Tehran-IR Hall 14 Stand F36 Carpet Ovan IR-11638 Tehran Co2 Hall 16 ,stand Center Persian Carpet Research IR-14155 Tehran E47 Hall 15 ,Stand Carpest Ramezani Oriental IR-11636 Tehran C13 Hall 15,Stand Rangdaneh Sirjan Tehran IR-15317 Hall 5Stand A47 Company Rose Rose Alyaf IR-15697 Tehran G58 Hall 5,STAND Setaeh kavir Tehran IR-1511733849 Hall 2 ,Stand C26