وسایل مورد نیاز :
بشر (به عنوان حمام رنگرزی )، همزن ، دما سنج ،پیپت ، پیست ، استوانه مدرج ، هیتر ، رنگینه آبی و قرمز (به صورت محلول در آب ) ، اسید سولفوریک ، سولفات سدیم ( نمک ) ، کالا (پشم به وزن 0.2 گرم ) ، اب مقطر .
تئوری آزمایش :
رنگ های اسیدی ، رنگهایی هستند که برای جذب رنگ از اسید استفاده میکنند . در رنگرزی اسیدی علاوه بر اسید از نمک نیز استفاده میگردد در سه آزمایش مختلف اثر نوع اسید ، غلظت اسید غلظت نمک و تاثیرات آنها را بر روی خامه رنگ شده بررسی میکنیم .
برای مشخص نمودن مقدار رنگزا ، اسید و نمک از فرمول زیر استفاده میگردد .
درصد موجود/درصد مورد نیاز . وزن کالا =(میلی لیتر یا سی سی )X
درصد موجود ، یک در صد است و وزن کالا در همه موارد 0.2 گرم میباشد .
برای مشخص کردن حجم حمام رنگرزی از پارامتر L:R ( وزن کالا : حجم حمام ) استفاده میشود که ان را ( 100:1) میگیریم . یعنی اگر وزن کالا یک گرم باشد جحجم حمام را باید 100 سی سی در نظر گرفت . با توجه به داشتن وزن کالا ، در تناسب حجم حمام را به دست می آوریم که 20 سی سی خواهد بود .
X= 20cc
وزن کالا (gr)
حجم حمام (CC)
1
100
0.2 gr
x
حجم حمام ( 20 cc ) در تمام آزمایشات یکسان خواهد بود .
برای مشخص کردن مقدار آب مقطر در حمام ، ابتدا وزن رنگزا ، اسید و نمک را بدست آورده با هم جمع میکنیم و این وزن را از حجم حمام 20 cc کم میکنیم مقدار آب مقطر مورد نیاز بدست می آید . این مقدار در حمامهای گوناگون با توجه به تغییر رنگ اسید و نمک متغیر خواهد بود .
منحنی رنگرزی : پس از اتمام کار و کامل شدن محتویات حمام ، باید بشر را روی حرارت گذاشت و برای این کار باید از منحنی رنگرزی که مدت و دمای حمام را مشخص میکند استفاده نمود که بیان کننده موارد زیر است :
محلول به مدت 5 دقیقه در دمای 60 درجه بماند ، 20- 30 دقیقه طول بکشد و ارام آرام به جوش برسد ، 45 دقیقه در دمای جوش بماند و سپس آبکشی و شستشو صورت گیرد .
در حین آزمایش تا اتمام آن باید موارد زیر را مد نظر قرار داد تا از خطاها کاسته شود و رنگرزی مطلوبی داشته باشیم .
1) در برداشتن مواد که با پیپت و استوانه مدرج است دقت شود تا از کم و زیاد شدن مواد جلوگیری به عمل آید .
2) به دما و مدتی که در منحنی رنگرزی وجود دارد کاملا توجه کرده و با دماسنج دماهای مورد نظر را مرحله به مرحله اندازه گیری کنیم .
3) با همزن محلول و کالا را هر چند و.قت یک با رهم زده تا کالایی با رنگ یکنواختی داشته باشیم .
4) به هنگام تبخیر آب حمام آب مقطر به ان اضافه کرده تا از پاشیدن آن به بیرون جلوگیری شود .
هدف از آزمایش 1 : اثر نوع اسید بر جذب رنگ ( اسید قوی و ضعیف )
روش کار : در این ازمایش اثر دو نوع اسید یکی اسید قوی( اسید سولفوریک ) و دیگری اسید ضعف ( اسید استیک ) را در جذب رنگ خامه بررسی میکنیم با توجه به درصد های مورد نیاز مقدار رنگزا ، اسید ، سولفات سدیم و اب مقطر را بدست میآوریم .
این مواد را به همراه کالا در بشر میریزیم با این تفاوت که در یک حمام از اسید قوی و در حمام دیگر از اسید ضعیف استفاده میکنیم در حمام 1 و 2 از رنگزای قرمز استفاده میگردد .
حمام شماره 1 :
رنگزا (%1) ، اسید سولفوریک (4 % ) ، سولفات سدیم (20%)
درصد موجود/درصد مورد نیاز . وزن کالا =(میلی لیتر یا سی سی )X
0.2 * 1 / 1 = 0.2cc= رنگینه
0.2 * 4 / 1 = 0.8cc = اسید سولفوریک
0.2 * 20 / 1 = 4 cc = سولفات سدیم
0.2 + 0.8 + 4 = 5 cc à 20-5=15 cc= وزن اب مقطر
حمام شماره 2 : رنگزا ( 1%) ، اسید اسیتیک (4%) ، سولفات سدیم ( ( 20% .
درصدهای موجود در حمام 2 و 1 با هم یکسان است بنا بر این مقادیر نیز با هم برابر خواهد بود .
پس از بدست آمدن مقادیر مورد نیاز از موادی که باید در حمام ریخته شود آنها را داخل بشر کرده و کالا که 0.2 گرم وزن دارد را در حمامها قرار میدهیم .
حمام 1 و 2 را با توجه به منحنی رنگرزی بر روی حرارت میگذاریم . در دمای 60 درجه مقداری از رنگ جذب خامه شده و تا رسیدن دمای جوس این مقدار لحظه به لحظه افزایش میابد و پس از گذشتن از دمای جوش به حد اکثر خود میرسد . پس از طی این مراحل و شستشوی خامه ها مقاهده میگردد که کالای حمام شماره 1 که از اسید قوی استفاده شده بود رنگ بیشتری به خود گرفته است .
نمونه کالای رنگ شده در حمام شماره 1:
نمونه کالای رنگ شده در حمام شماره 2:
نتیجه گیری : با توجه به مشاهدات و تفاوت رنگ در حمامها به این نتیجه میرسیم که اسید قوی جذب رنگ را نسبت به اسید ضعیف بیشتر میکند در حمام شماره 1 از اسید سولفوریک ( اسید قوی ) استفاده شده است .و کالا نسبت به حمام شماره 2 که از اسید استیک ( اسید ضعیف) استفاده شده پر رنگ تر است .
هدف از آزمایش 2 : اثر غلظت اسید بر جذب رنگ .
روش کار : در این ازمایش از4 حمام استفاده میکنیم. مقدار رنگینه ، سولفات سدیم و نوع اسید ( اسید سولفوریک ) یکسان است . و تفاوت در مقدار و غلظت اسید است . در حمام شماره 3 از اسید استفاده نمیکنیم ولی در حمامهای شماره 4 و 5 و 6 از اسید با درصدهای متفاوت استفاده میگردد . با توجه به درصد های داده شده مقدار مواد مورد نیاز را حساب میکنیم . در این آزمایش نیز از رنگزای قرمز استفاده میشود .
حمام شماره 3 : رنگزا (1%) سولفات سدیم (20%) .
0.2 * 1 / 1 = 0.2cc= رنگینه
0.2 * 20 / 1 = 4 cc = سولفات سدیم
=0.2 + 4 = 4.2cc à 20-4.2=15.8ccاب مقطر
حمام شماره 4 : رنگزا 1 % ، اسید سولفوریک 1 % سولفات سدیم 20 % .
0.2 * 1 / 1 = 0.2cc= رنگینه
0.2 * 20 / 1 = 4 cc = سولفات سدیم
0.2 * 1 / 1 = 0.2cc = اسید سولفوریک
0.2 + 0.2 + 4 = 4.4cc à 20-4.4=15.6cc=وزن اب مقطر
حمام شماره 5 : رنگزا 1 % ، اسید سولفوریک 4 % سولفات سدیم 20 %